Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Outlaws (Περισσότερα από 2,000 c.c)SUBARU Impreza WRX STI MY 2008… «Τhis-is-(S)parta»!-VeteranCar TestDrive

SUBARU Impreza WRX STI MY 2008… «Τhis-is-(S)parta»!-VeteranCar TestDrive

To Impreza WRX STI στις Σέρρες

Δεν είναι όνειρο-και δεν χρειάζεται να με τσιμπήσει κανείς- κι όμως δεν έχω καταφέρει να γυρίσω έναν γύρο μονή μου μαζί με το Subaru Impreza WRX STI και ας μην κοιμήθηκα το βράδυ από την προσμονή» σκέφτηκα καθώς ανέβαζα από 4η σε 5η στην ευθεία κάτω από την γέφυρα. Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 1Και σαν να μην φτάνει αυτό, το εμπρός αριστερό λάστιχο ήταν «κουβαρίστρα» πριν ακόμα μπω για τους πέντε γύρους μου-τουλάχιστον τα αλλά τρία λάστιχα είναι ΟΚ…

Η πρόσφυση στις Σέρρες είναι τόσο καλή που για να διατηρηθούν τα λάστιχα ακόμα και αν η πίστα έχει υγρασία- όπως σήμερα- ο οδηγός οφείλει να έχει καθαρές γραμμές και να μην στραμπουλάει το αυτοκίνητο με φλικαρίσματα και περιττές φιγούρες που κοστίζουν σε χρόνο!

Η πίστα θέλει τον τρόπο της- και σίγουρα δεν είναι χωμάτινο ράλι, οπότε οι «μαγκιές» εκτός του ότι ταλαιπωρούν τα πάντα πάνω σε ένα αυτοκίνητο, τελικά κοστίζουν και πολύ σε χρόνο.

Ίσως να έπρεπε να τους ζητήσω να μου αλλάξουν το λάστιχο πριν μπω, ή μάλλον θα έπρεπε να σταματήσω στην ευθεία και να «ξεφορτώσω» την παρέα των δύο συνοδηγών που δεν έχουν σταματήσει-ώρα τώρα- να μου να μιλάνε περί ανέμων και υδάτων… Από την άλλη θα ήταν ίσως καλύτερα να το βουλώσω(!!) και να ευχαριστώ τους ανθρώπους της Subaru που μου έδωσαν την ευκαιρία να οδηγήσω το καλύτερο και γρηγορότερο (εκτός F3) τετράτροχο που έχω οδηγήσει ποτέ μέσα στην καλύτερη πίστα στην Ελλάδα. “Ευχαριστώ Subaru” σκέφτηκα καθώς έβλεπα την ευθεία να τελειώνει!

Πέρασα το «200» στην ευθεία και με μια δόση σαδισμού–το παραδέχομαι-δεν άφησα το γκάζι έτσι για να δω τις αντιδράσεις των λαθρεπιβατών στην ευτυχία μου.Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 2 Εντάξει έχουν ήδη χλομιάσει-το βλέπω από τον καθρέπτη…ΟΚ, τώρα ας φρενάρω σιγά-σιγά πριν το «100» από 5η γεμισμένη. Ξέρω ότι το Subaru Impreza WRX STI I  δεν μασάει τίποτα, καθώς εδώ και δύο γύρους που το οδηγώ κατάλαβα ότι μπορώ να εμπιστεύομαι τα τεράστια δισκόφρενα που όχι μόνο έχουν την δύναμη, αλλά παρέχουν και μια αίσθηση σπάνιας ακρίβειας για το τι συμβαίνει παρά τα 1500 kg του βάρους.

Φρενάροντας είχα κατεβάσει ήδη σε 3η και- παρά την γκρίνια από το εμπρός αριστερό ελαστικό- ένοιωσα την ζώνη να σφίγγει και να με κρατά κολλημένη στο άψογο κάθισμα με την αγωνιστική πλευρική στήριξη.

Στην Κ1

«Σημάδεψα» το κράσπεδο στην Κ1 και πάτησα προοδευτικά το γκάζι την ώρα που οι πιο μαλακές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο αναρτήσεις αφήνουν το αυτοκίνητο να παίρνει κάποιες κλίσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το αφήνουν να αλλάξει την τροχιά του.

Παρά το ότι η πίστα είχε υγρασίες είχα επιλέξει να κινούμαι με το SI-drive στη θέση Sport Sharp mode προκειμένου να εκμεταλλευτώ όλη την δύναμη και την άμεση απόκριση του κινητήρα. Καθώς οι δύο εσωτερικοί τροχοί σηκώθηκαν στον αέρα ένοιωσα τον εμπρός αριστερό τροχό να χάνει την πρόσφυση του και τους δυο δεξιούς να βρίσκονται για λίγο στον αέρα. Την ίδια στιγμή το κεντρικό διαφορικό είχε «κομπλάρει» ψάχνοντας να βρει ποιος τροχός έχει πρόσφυση για να κατεβάσει την δύναμη στον δρόμο-και βρήκε τον πίσω αριστερό πριν το καταλάβω!

Εύκολα λοιπόν το αυτοκίνητο βρήκε την πρόσφυση του και με οδήγησε χωρίς να κάνει “κιχ” ανοικτά πριν την δεξιά Κ2 όπου σημάδεψα το κράσπεδο και πάτησα βαθειά το γκάζι στην 3η, νοιώθοντας στο τιμόνι το Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 3τρεμούλιασμα του εμπρός δεξιού τροχού καθώς περνούσε πάνω από το κέρμπ.

Η Κ2 είναι πονηρή

Η Κ2 είναι πονηρή- γιατί από την μέση και προς το έξω μέρος στην έξοδο της έχει αρνητική κλίση-και έτσι εάν βρεθείς ξαφνικά στο λάθος σημείο νοιώθεις το αυτοκίνητο να γίνεται έντονα υποστροφικό καθώς παλεύει με την αρνητική κλίση.

Από την άλλη πλευρά στην εκκίνηση-επειδή όλοι γνωρίζουν το μυστικό και συνωστίζονται στην εσωτερική, αποτελεί το ειδικό μέρος για να καθαρίσεις δυο τρεις θεσούλες από την εξωτερική!

Άσε που μετά τους έχεις κλείσει την πόρτα στην Κ3… Εδώ όμως οδηγούμε χαλαρά- και το σωστό πράγμα να κάνεις είναι να μείνεις στην εσωτερική και να πάς βαθιά στην είσοδο της αριστερής Κ3. Εκεί το Subaru Impreza WRX STI σκάει την 3η του και περνάω στην 4η στοχεύοντας το apex της Κ4.

Αν πας λίγο γοργά η Κ3 πλασάροντας το αυτοκίνητο πολύ βαθιά πάνω από το κράσπεδό της ενώνεται με την αριστερή Κ4 σε μια σχεδόν ευθεία που κτυπώντας ελαφρά και το κράσπεδο της Κ4 σε οδηγεί κατευθείαν στο σωστό σημείο για την κλειστή δεξιά Κ5.

Κ3 και Κ4: σχεδόν ευθεία..

Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 5Έχοντας καλά λάστιχα για τις αριστερές στροφές και το διαφορικό στην θέση «auto» εκμεταλλεύτηκα στην Κ4 τις δυνατότητες του Subaru Impreza WRX STI να γλιστρά ελεγχόμενα και έστριψα «με ένα τόξο» την δεύτερη πιο γρήγορη στροφή της πίστας με σταθερή θέση στο τιμόνι και ελέγχοντας την πορεία μου με το γκάζι.

Το νέο STI δεν είναι φλύαρο- όπως ήταν το παλιό- και μπορεί να κρατά το μπροστινό μέρος καρφωμένο στην τροχιά που χαράζει ο οδηγός χωρίς να χρειάζεται φλικαρίσματα, τοποθετήσεις και χαζομάρες.

Το Subaru Impreza WRX STI I ωρίμασε τόσο πολύ που κάνει το κατά τα άλλα εξαιρετικό παλιό μοντέλο να μοιάζει με έναν «γραφικό» φτωχό συγγενή! Το Impreza WRX STI ΜΥ 08 είναι μια μηχανή που εστιάζει στην πορεία που χαράζει ο οδηγός του και έχει την δυνατότητα να την κρατήσει χωρίς να ζητά πολλά από εκείνον.

Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 6Αυτό μπορεί ακούγεται λιγότερο διασκεδαστικό, όμως στην πράξη όταν θέλεις να οδηγάς γρήγορά πρέπει το αυτοκίνητο να σε αφήνει να συγκεντρώνεσαι στις γραμμές και όχι να παλεύεις με τις αδυναμίες του…

Ακόμα και ο ήχος του είναι τόσο πιο πολιτισμένος και μπάσος που σε ηρεμεί αφήνοντας σε να ανακαλύψεις τις καθαρές γραμμές που απαιτεί η οδήγηση στην πίστα αφού δεν σε τρομάζει με σκασίματα, σφυρίγματα και ρουφήγματα! Είπαμε το νέο STI είναι πολεμική μηχανή.

To Subaru Impreza WRX STI  στην Κ5

Στην Κ5 στρίβω με 2α και ενώ ξέρω ότι θα έπρεπε να μπαίνω με 3η το χαλασμένο μπροστινό λάστιχο και η υγρασία δεν με άφηναν να εμπιστευτώ την άψογη τετρακίνηση. Μην μπορώντας να μπω όσο γρήγορα θα ήθελα και λίγο πριν τοποθετήσω τους εξωτερικούς μου τροχούς πάνω στο γδάρσιμο της ασφάλτου και τους εσωτερικούς πάνω στο κράσπεδο μετάφερα την ροπή στο πίσω διαφορικό έτσι για να παίξω λιγάκι πλασάροντας το αυτοκίνητο. Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 8Τα συστήματα ρύθμισης ου κεντρικού διαφορικού (Multi – mode DCCD) και του δυναμικού ελέγχου (Multi – mode VDC) δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου-αλλά θέλουν πολύ ψάξιμο μέχρι να μάθεις να τα χrησιμοποιείς προς όφελος σου-οπότε την περισσότερη ώρα εγώ τα είχα στο Auto!

Το πίσω μέρος έχασε στιγμιαία την πρόσφυση του, αλλά αμέσως το κεντρικό διαφορικό “με πήρε χαμπάρι” στέλνοντας την κίνηση εκεί που έπρεπε-δηλαδή μπροστά-ισιώνοντας το αυτοκίνητο.

Η ευθεία στην έξοδο της Κ5 έχει και αυτή αρνητική κλίση στη έξοδο και έτσι πρέπει το αυτοκίνητο να μείνει κλειστά για να τοποθετηθεί για το εσάκι.

Κ6 έως Κ8

Βγαίνοντας στην μικρή αυτή ευθεία κούμπωνα την 3η και προλάβαινα να ξαναγυρίσω το διαφορικό στο «Auto» πριν σημαδέψω βαθιά μέσα στο κράσπεδο της αριστερής Κ6 -έχοντας το βλέμμα μου στο κράσπεδο της αριστερής Κ8.

Το Subaru γεμίζει με μανία την 3η και πλασάρεται μέχρι οι εξωτερικοί τροχοί με ένα μικρό ίσωμα του τιμονιού να χτυπήσουν το κράσπεδο της δεξιάς Κ7.

Οι τροχοί σαν να μην συμβαίνει τίποτα βρίσκουν την πρόσφυση και οδηγούν τους αριστερούς πάνω στο κράσπεδο της Κ8 και απογειώνουν την αριστερή πλευρά του STI στον αέρα. Εκεί παρόλο που οι εσωτερικοί τροχοί είναι στον αέρα, χάρη στην τετρακίνηση το αυτοκίνητο επιταχύνει κανονικά με τους εξωτερικούς σαν να μην τρέχει τίποτα!

Αυτό για εμένα που δεν έχω οδηγήσει ξανά σωστό τετρακίνητο στην πίστα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Κ9 έως Κ11

Λίγο μετά ανοίγεσαι στην ευθεία με την αρνητική κλίση -που αν δεν προσέξεις σε πετάει στο χαλίκι- και περνάς σε 4η στο εκπληκτικής ακριβείας κιβώτιο την ώρα που η τετρακίνηση τραβάει από μόνη της το αυτοκίνητο προς το κράσπεδο στην εσωτερική της αριστερής Κ9. Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 9Ποτέ δεν έχω ξαναστρίψει τόσο εύκολα από την 6 μέχρι την 9-και αξίζει να σημειώσω ότι το αυτοκίνητο είναι τόσο σταθερό που από την Κ6 μέχρι και μετά την Κ10 σχεδόν στρίβει με μια αριστερή τιμονιά! Μπαίνει και πολύ πιο γρήγορα το νοιώθω, όμως ούτε αγώνες κάνουμε, ούτε οι συνεπιβάτες μου φταίνε σε κάτι…

Πριν την αριστερή Κ10 κάποιος από επιβάτες μου ζητά να ηρεμήσω γιατί «το παράκανα λιγάκι» και κόβω σεβόμενη την παρατήρηση.

Ίσως να ένοιωσε ότι το αυτοκίνητο πήγαινε γρήγορα- όμως το STI χασμουριόταν!! Πόσο θα ήθελα να ήμουν μόνη μου…

Ανοίγομαι πριν την Κ10 κατεβάζοντας 3η και φρενάρω σημαδεύοντας τη είσοδο της δεξιάς Κ11 στο τέλος της ευθείας που ακολουθεί. Ύστερα προοδευτικά στρίβω αριστερά περνώντας ελαφρά πάνω από το κράσπεδο στην κορυφή της 10.

Η ευθεία μεταξύ Κ10 και Κ11 έχει αρνητική κλίση στην έξοδο της 10 και για αυτό είναι καλό να κρατηθεί το αυτοκίνητο στην εσωτερική θυσιάζοντας λίγη από την φόρα(μην το παρακάνετε όμως!).

Η δύναμη και η απόλυτη πρόσφυση της θρυλικής symmetrical AWD κάνουν τις ταχύτητες να μοιάζουν κοντές και έτσι η 3η τελειώνει και περνάω στην 4η και πάλι στην 3η καθώς φρενάρω και στήνομαι στην εξωτερική της δεξιάς Κ11.

Από εκεί υπάρχει μια γραμμή που περνά πάνω από το κέρμπ της 11 και ακλουθώντας ένα χάλασμα του δρόμου- και ένα μαύρο στρογγυλό σημάδι βαμμένο στον δρόμο, περνά γλύφοντας κλειστά το κράσπεδο της δεξιάς Κ12 σε βγάζει τέρμα αριστερά στην ευθεία με μια πλαγιολίσθηση που ελέγχεται με το εκπληκτικό σε αίσθηση δερμάτινο τιμόνι.

Α! παρεμπιπτόντως.. μην ξεχάσω να πω ότι το λογότυπο STI σε ασημί πλαστικό φόντο στο κέντρο του τιμονιού ξεπερνά με ευκολία τα όρια του κιτς…

Κάτω ευθεία: «THIS IS…PARTA!!»

Βγαίνοντας προς στην ευθεία οι «300»- όχι του Λεωνίδα αλλά του boxer της Subaru γκαρίζουν: «THIS ISPARTA!!» καθώς για πρώτη φορά βάζουν την τετρακίνηση σε μια- σχετικά δύσκολή θέση…. και όμως δεν παρουσιάζεται ούτε υποψία υποστροφής!Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 10 Η συνέχεια είναι λιγότερο δραματική αφού χωρίς πολλά- πολλά και με την βοήθεια της νέας πίσω ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων που αρνείται πεισματικά να γλιστρήσει, το αυτοκίνητο στοχεύει την ευθεία με συνοπτικές διαδικασίες!

Το «πράμα» είναι εξωφρενικά εύκολο και πιστεύω ότι μαζί του ακόμα και η γιαγιά μου μπορεί να γράψει καλούς χρόνους στην πίστα.

Κ13 έως Κ16

Η δεξιά Κ13 είναι η αγαπημένη μου στροφή! Είναι φαρδιά, με ευνοϊκή κλίση και πολύ γρήγορη. Το STI έρχεται με την 4η του να γεμίζει και στρίβει δεξιά χωρις φρένα με τους εσωτερικούς τροχούς να συντονίζονται από την επαφή στο κέρμπ.

Επί της ουσίας το τιμόνι μένει σταθερό και οι 300 του boxer κατεβαίνουν όλοι στην άσφαλτο κρατώντας την πορεία αμετάβλητη. Είναι ένα σημείο που νοιώθεις ξεκάθαρα ότι το Impreza WRX STI MY 08 παράγει πλευρική πρόσφυση κοντά στο 1G –την ώρα που το βαρος του σώματος σου σε σφηνώνει στο κάθισμα.

Πλησιάζοντας το εσάκι πριν την μεγάλη ευθεία είναι καλό να κρατηθείς δεξιά και καθυστερήσεις τα φρένα πριν την αριστερή Κ14. Εκεί το Subaru Impreza WRX STI με τις φρενούκλες του δεν έχει κανένα πρόβλημα και μαζί με το κατέβασμα σε 3η βρίσκεται ήδη να κτυπά το εσωτερικό κράσπεδο της Κ14 με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς καμία νευρικότητα.

Από εκεί η κορυφή της δεξιάς Κ15 χτυπιέται εύκολα καθώς το STI επιταχύνει προοδευτικά με 3η στο κιβώτιο αρχίζοντας να μαζεύει χιλιόμετρα για την ευθεία. Εδώ το χαλασμένο εμπρός αριστερό λάστιχο μου απαγόρευε να πιέσω περισσότερο το αυτοκίνητο που προφανώς με λίγη προπόνηση πρέπει να θέλει 4η με το που τελειώνει η 15.

Χωρίς να στραμπουλιχτεί το αυτοκίνητο πρέπει να το αφήσουμε βγει μέχρι το κράσπεδό στην έξοδο της Κ15- που είναι και η σωστή γραμμή για να σημαδέψουμε την δεξιά Κ16. Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 11Λίγο μετά από αυτό το σημείο εγώ έβαζα την 4η και κτυπώντας βαθιά στο κράσπεδο της Κ16 επιτάχυνα το αυτοκίνητο αφήνοντας το να ξεθυμάνει μέχρι την έξοδο της 16 στην ευθεία.

Εκεί αναλαμβάνει η 5η που πολύ γρήγορα έφτανε το πανέμορφο Impreza WRX STI μέχρι τα φρένα στην Κ1 για να αρχίσει ακόμα ένας γύρος.

Το STI έχει φουσκωμένα φτερά προκειμένου να βολέψει, τους μεγάλους 18” τροχόυς με τα 245/40 ελαστικά και το αυξημένο μετατρόχιο των κατά 40 mm εμπρός και 50 πίσω σε σχέση με το WRX ΜΥ08 .

Παρόλα αυτά εάν εξαιρέσει κάνεις τις ψαρωτικές τέσσερις απολήξεις στο πίσω μέρος παραμένει ένα απόλυτα διακριτικό και φιλικό στο μάτι αυτοκίνητο.

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι ειδικοί εγώ νομίζω ότι η σύγκριση με το παλαιό STI δεν έχει απολύτως κανένα νόημα- γιατί όπως και το νέο WRX 08, είναι τελικά πιο αποτελεσματικό και ώριμο από το προηγούμενο WRX MY 06- έτσι και to  Subaru Impreza WRX STI 08 εστιάζει στην ουσία και κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα.

Προσέχοντας τον δρόμο ο οδηγός έχει τον χρόνο να χαράξει τις σωστές γραμμές χωρίς να ανησυχεί για τις δυστροπίες του αυτοκινήτου. Αυτά είχα να σας πω για το αυτοκίνητο που βρίσκεται πια στην κορυφή της λίστας μου…

Κινητήρας/Μετάδοση

Το Sti ως γνωστό εφοδιάζεται με κινητήρα 2,5 λίτρων απόδοσης 300 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. συνδυασμένο με 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και χρειάζεται 5,2 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ/ώρα, ενώ η τελική του ταχύτητα φθάνει τα 250 χλμ/ώρα.

To σύστημα Si -Drive προσφέρει τρεις επιλογές ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης που επιλέγει ο οδηγός. Τα τεχνικά και τα λοιπά θέματα (μαζί με το αιώνιο θέμα του εάν είναι όμορφο ή άσχημο) θα σας τα πούνε άλλοι που τα ξέρουν καλύτερα!

Όνειρο είναι…μην με ξυπνάτε!

Subaru Impreza WRX STI autoholix pic 12 Εγώ είπα να σας πάρω μαζί μου για ένα γύρο στις Σέρρες για να σας εξηγήσω ότι δύσκολα θα βρείτε άλλο αυτοκίνητο που να κινείται με τέτοια ασφάλεια σε αυτούς τους ρυθμούς.

Όταν το οδηγήσω μόνη μου (χωρίς την κατα τα άλλά καλή παρέα), με φρέσκα λάστιχα και σε στεγνό οδοστρωμα είμαι σίγουρη ότι- χρησιμοποιώντας και τα υπόλοιπα μυστικά της πίστας…που δεν σας είπα- το αυτοκίνητο αυτό μπορεί να γράψει εντυπωσιακούς χρόνους. Φτιαγμένο από μερακλήδες μηχανικούς το Subaru Impreza WRX STI απευθύνεται σε φανατικούς οδηγούς και με 300 άλογα «φυλάττει Θερμοπύλες» για την αυτοκίνηση.

The End._

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το ότι δεν μπόρεσα να το οδηγήσω μόνη μου και με καινούρια λάστιχα σε στεγνή πίστα.

Πώς να ξεχάσω…

  • Να το ονειρεύομαι κάθε βράδυ…

Photo Gallery

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο