Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADNissan X-Trail 1,6 Diesel-Test Drive

Nissan X-Trail 1,6 Diesel-Test Drive

Αυτό δεν είναι ένα απλό αυτοκίνητο. Το X-trail ήταν το τελευταίο κάστρο των σκληροτράχηλων SUV έναντι μιας νέας γενιάς υπερυψωμένων τετρακίνητων station wagons που σήμερα αποκαλούμε Crossovers. Οι καιροί άλλαξαν και πάλι-καθώς τα SUV (Sport Utility Vehicles) που αντικατέστησαν το σκληροπυρηνικά 4Χ4 (βλέπε Vitara και πρώτη γενιά RAV)Nissan X-Trail 1.6 D autoholix pic 1, αντικαταστάθηκαν τώρα από τα αυτοκίνητα τύπου SAV (Sport Activity Vehicles) τα οποία ενώ δείχνουν off  road (Βλ. BMW X3) ουσιαστικά είναι υπερυψωμένα SW. Η μάχη για τα SUV χάθηκε, αλλά εμείς οι καταναλωτές νομίζω ότι κερδίσαμε!  Άλλωστε όσοι θέλουν Hardcore Off-roading δόξα τον θεό υπάρχουν προτάσεις. Έτσι και οι επιλογές της Nissan σχετικά με το νέο  Xtrail δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν.

Το Xtrail έκανε ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά τις εκτός δρόμου δυνατότητες, αλλά έκανε πολλά βήματα εμπρός σε ότι αφορά την πρακτικότητα και την άνετη και ασφαλή οδική συμπεριφορά. Συμφωνώ με κάποιους που λένε ότι μοιάζει πολύ με το Qashqai… Είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις εμφανισιακά καθώς από μπροστά μοιάζουν ίδια. Χρειάζεται να ζήσεις μαζί του για να αναγνωρίσεις τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και να καταλάβεις πόσο καλά καλύπτει τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας.  Στο νέο Xtrail έχει δοθεί έμφαση στην πρακτικότητα, την πολυτέλεια και την άνεση στον δρόμο.

Πρακτικότητα/Άνεση

Μπορεί να φαίνεται μικρότερο από το παλιό μοντέλο, αλλά δεν είναι. Είναι σχεδόν ίδιο όσο ο προκάτοχός του, αλλά με περισσότερο χώρο παντού και κυρίως για τα πόδια των πίσω επιβατών. Χάρη στο μεγαλύτερο μεταξόνιο υπάρχει περισσότερος χώρος για ενήλικες στο πίσω κάθισμα ενώ για επιπλέον με 700€  μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση με μια τρίτη σειρά καθισμάτων-όπως είχει το αυτοκίνητο της δοκιμής. Η τρίτη σειρά θα βολέψει δύο ακόμη επιβάτες αρκεί η χρήση να είναι περιστασιακή και οι επιβάτες… παιδία. Το πρόβλημα δεν είμαι Nissan X-Trail 1.6 D autoholix pic 2μόνο ο μικρός χώρος για τα γόνατα και η κλειστοφοβική αίσθηση λόγο των μικρών παραθύρων της τρίτης σειράς, αλλά και το ότι για να χωρέσουν οι πίσω επιβάτες επηρεάζεται σημαντικά η άνεση των επιβατών της μεσαίας σειράς.

Προσωπικά (σαν μητέρα τριών παιδιών) πιστεύω πάντως ότι η επταθέσια έκδοση δίνει στο X-Trail πρόσθετη πρακτικότητα που ελάχιστοι αντίπαλοι αυτού του μεγέθους και τιμής μπορούν να προσφέρουν. Με τα καθίσματα της μεσαίας σειράς να ολισθαίνουν και να διπλώνουν 60/40 η  πρόσβαση στα πίσω καθίσματα είναι σχετικά εύκολη, ενώ ο χώρος αποσκευών  500 λίτρων  είναι μεγάλος επίπεδος και πρακτικός.

Το μέγεθός του μπορεί να μεγαλώσει  καθώς η μεσαία σειρά καθισμάτων είναι τοποθετημένη σε δρομείς, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ περισσότερων χώρων για τα πόδια ή του χώρου φορτίου. Εναλλακτικά, μπορείτε να διπλώσετε πλήρως τα καθίσματα για να μεγιστοποιήσετε το χώρο μεταφοράς. Όπως καταλαβαίνεται όταν η πίσω σειρά χρησιμοποιείται ο χώρος που αφήνει για τις αποσκευές είναι περιορισμένος. Για να μπορέσετε όμως να χρησιμοποιήσετε με ευκολία  όλους αυτούς τους χώρους χωρίς να στριμωχτείτε και να ιδρώσετε, η Nissan μερίμνησε και σχεδίασε τις πίNissan X-Trail 1.6 D autoholix pic 3σω πλαϊνές  πόρτες να ανοίγουν σε σχεδόν 90 μοίρες – ώστε να επιτρέπεται εύκολη επιβίβαση αλλά και πρόσβαση στα παιδικά καθισματάκια.

Στο εσωτερικό τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ποιοτικά , μαλακά και κομψά. Το ταμπλό είναι καλυμμένο από μαλακό πλαστικό, ενώ σκληρότερα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε σημαία που δεν φαίνονται όπως πχ  χαμηλά στις πόρτες- αλλά γενικά μοιάζουν ανθεκτικά και σωστά τοποθετημένα. Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες  και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους,  ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.Πάντως κάποιοι διακόπτες έχουν  φθηνή αίσθηση σε σύγκριση με το υπόλοιπο εσωτερικό, ενώ προβληματικός είναι εκείνος που βρίσκεται αριστερά από το τιμόνι και ελέγχει τα φώτα. Επειδή το ελατήριο που οριοθετεί τις θέσεις λειτουργίας είναι κάπως μαλακό, πολλές φορές καθώς γυρνούσα το τιμόνι το χέρι άναβε και έσβηνε τα φώτα χωρίς να το θέλω. Αυτό στη νυχτερινή οδήγηση μπορεί να αιφνιδιάσει τον οδηγό.

Κινητήρας/Μετάδοση

Η επιλογή της κίνησης δύο ή τεσσάρων τροχών μπορεί να επιλεγεί μέσω ενός περιστροφικού επιλογέα στην κεντρική κονσόλα. Ο υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας των 1.6 λίτρων αποδίδει 130 ίππους στις 3.750 και 320 Nm ροπής στις 1.750 σαλ. Επειδή είναι δεκαεξαβάλβιδος δεν έχει πρόβλημα να γυρνά στις 4.600 σαλ χωρίς να λαχανιάζει- που για πετρελαιοκινητήρα αυτή είναι μια καλή επίδοση. Το τούρμπο ζωντανεύει από τις 1.300 σαλ κάνοντας το αυτοκίνητο ευχάριστο μέσα και έξω από την πόλη.

Η επιτάχυνση 0-100 είναι 11 δευτερόλεπτα όμως το αυτοκίνητο δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο γρήγορο χάρη στην ροπή του κινητήρα.  Το εξατάχυτο κιβώτιο που ακολουθεί έχει μέτρια λειτουργία καθώς οι διαδρομές του ψηλού λεβιέ (σχεδόν φορτηγού!) είναι μεγάλες και σκαλώνει στην απαιτητική οδήγηση. Στην ουσία όμως συνεργάζεται άψογα με τον «μικρό» για το μέγεθος του αυτοκινήτου κινητήρα  έχοντος πυκνή κλιμάκωση, ενώ η 6η  ταχύτητα βοηθά το αυτοκίνητο να ταξιδεύει άνετα και αθόρυβα.

Από εκεί η δύναμη μεταφέρεται στο κατά επιλογή σύστημα τετρακίνησης ενώ η επιλογή της κίνησης δύο ή τεσσάρων τροχών μπορεί να επιλεγεί ηλεκτρονικά μέσω περιστροφικού διακόπτη στην κεντρική κονσόλα . Το σύστημα αυτό-ανάλογα με τις συνθήκες -παρέχει την επιλογή 2WD, που μεταφέρει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς για οικονομία, την επιλογή 4WD που μεταφέρει την κίνηση και στους πίσω τροχούς όταν γλιστρήσουν οι εμπρός τροχοί -και τέλος τη θέση Lock που εξασφαλίζει ισόποση κατανομή ανάμεσα στους δύο άξονες (“κλείδωμα”).

Η επιλογή αυτού του συστήματος δείχνει και τον ασφάλτινο χαρακτήρα του X-trail κάτι που κατά την γνώμη μου μπορεί να είναι λογικό, αλλά σε συνδυασμό με την έλλειψη κάποιας μορφής μπλοκέ στον πίσω άξονα αφαιρεί πολλούς πόντους από τις εκτός δρόμου δυνατότητες του αυτοκινήτου-ειδικά σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Από ότι μπόρεσNissan X-Trail 1.6 D autoholix pic 6α να καταλάβω σε μια λασπωμένη διαδρομή στην θέση 4WD Auto ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης εμπλέκει άμεσα τους πίσω τροχούς και δεν μοιάζει να κουράζεται όταν προσπαθήσεις να παίξεις με το αυτοκίνητο. Στην θέση αυτή το αυτοκίνητο αποκλείεται να υπερστρέψει κάτι που σε συνδυασμό με το ESP το κάνει ιδιαίτερα ασφαλές για μετακινήσεις προς τα χιονοδρομικά κέντρα, όπου θα συναντήσουμε ομαλούς αλλά παγωμένους δρόμους. Στην θέση Lock οι δυνατότητες του αυτοκινήτου εμφανίζονται πιο ικανοποιητικές αλλά και πάλι το αυτοκίνητο δεν «γυρνά» με το γκάζι ότι και να κάνεις ακόμα και σε ολισθηρό οδόστρωμα. Είναι και αυτό το καταραμένο ηλεκτρικό χειρόφρένο που μας σκοτώνει… Το κεντρικό διαφορικό παραμένει μπλοκαρισμένο μέχρι τα 50χλμ/ω και μετά επιστρέφει στην λειτουργία Auto ώστε να μην «κουρδίζεται» η μετάδοση όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω επιτρέπει σχετικά εύκολα στους τροχούς να «κρεμάσουν» στα εκτός δρόμου εμπόδια- και εάν τύχει να σηκωθεί ένας τροχός στον αέρα και επικρατούν συνθήκες αυξημένης ολισθηρότητας τότε-δυστυχώς-το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί εύκολα. Για αυτό σίγουρα ευθύνονται και τα εντελώς ασφάλτινα ελαστικά με τα οποία εφοδιάζεται, καθώς οι σχεδιαστές έχουν κάνει ξεκάθαρες επιλογές και το X-trail εστιάζει στην κίνηση στον δρόμο.

Εκεί πραγματικά εντυπωσιάζει με την ολοκληρωμένη και ασφαλή συμπεριφορά του- αλλά κυρίως με την ποιότητα κύλισης του σε όλες τις συνθήκες. Η ανάρτηση για την άσφαλτο είναι σοφά ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και μπορεί να αφήνει το αυτοκίνητο να παίρνει σχετικά μεγάλες κλίσεις, αλλά προσωπικά αυτό δεν με ενοχλεί γιατί ούτε η πορεία του επηρεάζεται, αλλά και ταιριάζει με τον SUV χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Οδική Συμπεριφορά

Μέσα στην πόλη το κοφτερό τιμόνι και οι άνετες αναρτήσεις που πραγματικά καταπίνουν τις κακοτεχνίες καταφέρνουν να κρύψουν το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είναι μεγάλο και δυσανασχετεί μέσα στους στενούς δρόμους. Η  ορατότητα είναι καλή μπροστά ενώ προς τα πίσω δεν με ευχαρίστησε τόσο πολύ. Nissan X-Trail 1.6 D autoholix pic 7Φυσικά, χάρη στην κάμερα οπισθοπορείας αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Το X-trail παρκάρει άνετα, αφού το τιμόνι κόβει πολύ και είναι μαλακό, αλλά η θέση που θα βρείτε θα πρέπει να προορίζεται… για δύο αυτοκίνητα προκειμένου να χωρέσει τα 4,7 μέτρα του μήκους του! Το X-trail είναι φτιαγμένο για μεγάλη ζωή και του αρέσουν τα ταξίδια.

Στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύει ήσυχα και οικονομικά(6,5-7 λίτρα/100χλμ) καταπίνοντας τις αποστάσεις με χαρακτηριστική ευκολία. Στο εσωτερικό οι επιβάτες θα εκτιμήσουν σίγουρα την ησυχία τόσο από αεροδυναμικούς όσο και από μηχανικούς θορύβους- την ώρα που το αυτοκίνητο ταξιδεύει με άνεση με 160 χλμ/ω. Στον αυτοκινητόδρομο θα δείτε εύκολα 170χλμ/ω και με αρκετή υπομονή θα φτάσετε και τα 190χλμ/ω. Στις στροφές του αυτοκινητοδρόμου και όσο κινείται σε λογικές ταχύτητες είναι ασφαλές και σταθερό, ενώ παρά την μεγάλη επιφάνεια του μένει ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους.

Σε επαρχιακούς δρόμους με την μαλακά ρυθμισμένη του ανάρτηση το αυτοκίνητο απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούNissan X-Trail 1.6 D autoholix pic 8ς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστή στον προορισμό. Το X-Trail δεν είναι ένα αυτοκίνητο που απολαμβάνει να οδηγείται γρήγορα σε σφικτές στροφές. Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γοργούς ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά στην χρήση. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών.

Τα SUV στις περισσότερες περιπτώσεις ζούνε μια ζωή στην οποία θα μπορούσε με άνεση να ανταπεξέλθει και ένα πολύ πιο φτηνό MPV με την διαφορά ότι διαθέτουν πολύ περισσότερο στυλ, ενώ επιπλέον προσφέρουν και έναν περιπετειώδη προσδιορισμό στον ιδιοκτήτη τους. Το αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν η πιο πλούσια επταθέσια έκδοση του X-Trail και διέθετε ότι μπορείτε να φανταστείτε εκτός από δερμάτινα καθίσματα- τα οποία έτσι και αλλιώς δεν είναι καλοδεχούμενα στις μεγάλες οικογένειες στις οποίες απευθύνεται. Με τιμή που δεν ξεπερνά τα €28,500, τετρακίνηση, άνεση «κούρσας», χώρους πολυμορφικού και οικονομία σε καύσιμα  που πριν από μερικά χρόνια δεν την φαντάζονταν ούτε αυτοκίνητα πόλης το X-Trail είναι αυτή την στιγμή ότι καλύτερο μπορεί να επιλέξει μια πολυμελής οικογένεια.

Δεν με ευχαρίστησαν

  • Τις περιορισμένες εκτός δρόμου δυνατότητες( σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο).
  • Η οδήγηση σε γρήγορους ρυθμούς δεν συνίσταται .

Θα θυμάμαι

  • Τους άπλετους χώρους και την ποιότητα κύλισης.
  • Την οικονομία και την απίστευτα συμφέρουσα τιμή κτήσης.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο