Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADMitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD-Test Drive

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD-Test Drive

Το Mitsubishi ASX 1.6 DiD 4WD βρίσκεται κοντά μας έξι χρόνια- και έχει μια επιτυχημένη πορεία παρά τις αρνητικές συγκυρίες που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Ελληνική αγορά αυτοκινήτου-και όχι μόνον!

Εμφάνιση/Σχεδιασμός

Με μια συντηρητική αλλά ταυτόχρονα διαχρονική εμφάνιση το ASX καταφέρνει να παραμένει φρέσκο και στιλιστικά αποδεκτό ακόμη και σήμερα. Παρόλα αυτά η Mitsubishi προχώρησε σε ένα προσεκτικό facelifting με λίγο διαφορετικούς προφυλακτήρες και προβολείς ομίχλης.

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD pic22Η μάσκα φροντίζει έτσι ώστε να γίνεται εμφανής η εταιρική ταυτότητα, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει τον δυναμισμό που οφείλει να έχει κάθε αυτοκίνητο με σήμα το κόκκινο διαμάντι στη μάσκα.
Αντίθετα τα πίσω φωτιστικά εμφανίζονται πιο συντηρητικά καθορίζοντας τον οικογενειακό προσανατολισμό του μοντέλου την ώρα που το σύγχρονο προφίλ του αμαξώματος γεφυρώνει αρμονικά τους δυο κόσμους.

ΤοMitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD προσφέρεται σε δικίνητες crossover εκδόσεις αλλά το αυτοκίνητο της δοκιμής είναι αυτό που οι αμερικάνοι λένε “the real thing”! Μιλάμε για την τετρακίνητη έκδοση με τον πετρελαιοκινητήρα των 1600κ.εκ. που αν μη τι άλλο υπόσχονται εκτός δρόμου επιδόσεις που συμβαδίζουν με την σπορ off road εμφάνιση.

Εσωτερικό/Χώροι

Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν εκπλήξεις καθώς η εικόνα του ταμπλό και του πίνακα οργάνων μας είναι γνωστή από το Outlander και το Lancer, αλλά υπήρξαν και εδώ κάποιες μικρές αναβαθμίσεις, κυρίως στην ποιότητα των πλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν. Στη σχεδίαση του ταμπλό κυριαρχούν τα δυο μεγάλα στρόγγυλα όργανα, που “χώνονται” βαθιά μέσα στο ταμπλό και αποτελούν πλέον την κλασσική και αγαπημένη σχεδιαστική πινελιά τη Mitsubishi για όλα τα οικογενειακά της μοντέλα.

Μεταξύ των δυο οργάνων υπάρχει μια οθόνη πολλαπλών ενδείξεων που προσφέρει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες με έναν ιδιαίτερα ευανάγνωστο τρόπο. Η εικόνα που αποκομίζει ο οδηγός στο κάθισμα του Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD με τον όμορφο πίνακα οργάνων και το σωστά σχεδιασμένο δερμάτινο τιμόνι είναι ευχάριστη.

Η κεντρική κονσόλα φιλοξένει ένα νέο ηχοσύστημα το οποίο πλαισιώνεται από μια επένδυση Carbon-Look . Η εργονομία είναι σωστή και οι χώροι για μικροπράγματα και ποτήρια είναι αρκετοί και καλοσχεδιασμένοι.
Η ορατότητα χάρη και στο μεγάλο ύψος είναι πολύ καλή επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να κινείται με μεγάλη ευκολία μέσα στην πόλη. Οι χώροι για των επιβατών είναι ικανοποιητικοί καθώς υπάρχει χώρος για 4-5 άτομα με τις αποσκευές τους χωρίς ιδιαίτερους συμβιβασμούς για εκείνον που κάθεται στην μέση.

Κινητήρας/ Μετάδοση

Ο οκταβάλβιδος κινητήρας 1,6 DiD των 114 ίππων αποτελεί όπως σε κάθε Mitsubishi το ισχυρότερο σημείο του αυτοκινήτου- και ξεχωρίζει για την απόκριση στο γκάζι και για την γραμμικότητα του.
Ο κινητήρας τραβάει από χαμηλά(1,300σ.α.λ) και με έναν γραμμικό τρόπο και φτάνει δυνατά μέχρι τις 4,250 σ.α.λ όπου αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα. Θα ανεβάσει στροφές μέχρι τις 4,500 σ.α.λ, αλλά αυτό είναι εντελώς άσκοπο και ανώφελο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και κυρίως τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγεται στις ψηλές στροφές.

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD pic16Η δύναμη και η ροπή των 275 Νm του κινητήρα συνδυάζονται αρμονικά κάνοντας το ASX ταχύτατο και κυρίως πολύ οικονομικό.To ASX με την βοήθεια του συστήματος start&stop καταναλώνει από 5 με 6 ,2 λίτρα μέσα στην πόλη (σε ημιαστικές κυρίως συνθήκες), ενώ με προσεκτική οδήγηση στο ταξίδι θα δείτε καταναλώσεις που κυμαίνονται από5,5 ως 6,8 λίτρα με ταχύτητες γύρω στα 150 χλμ/ω την ώρα που ο κινητήρας γουργουρίζει στις 3.000 σαλ.
Το Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD μπορεί με λίγη υπομονή να δείξει 185 χλμ/ω στο ταχύμετρο, ενώ και τα 11,5 δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να φτάσει το αυτοκίνητο τα 100 χιλιόμετρα το κάνουν γρήγορο και ασφαλές στις προσπεράσεις.

Δεν είναι όμως οι επιδόσεις, αλλά η οικονομία που το κάνει να ξεχωρίζει στην κατηγορία του. Δεν μιλάμε για οικονομία στα χαρτιά, αλλά για πραγματικά χαμηλή κατανάλωση σε επίπεδα αυτοκινήτου μικρότερης κατηγορίας.

Αυτό που δυστυχώς ενοχλεί στον κινητήρα είναι ο θόρυβος με το χαρακτηριστικό κροτάλισμα του πετρελαιοκινητήρα (ειδικά όταν είναι κρύος) που βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τα αυτιά των επιβατών. Την κατάσταση σώζει-για εμάς που αγαπάμε τα αυτοκίνητα- ο ευχάριστός ήχος από το turbo που παίζει «μουσική» στον ρυθμό που ορίζει το δεξί πόδι!

Κιβώτιο Ταχυτήτων/Τετρακίνηση

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD pic8Η δύναμη μεταδίδεται μέσω ενός θετικού εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου σε όλους τους τροχούς με το κλασικό σύστημα τετρακίνησης της Mitsubishi. Το σύστημα αυτό- με ένα μπουτόν δίπλα από το χειρόφρενο που αντικατέστησε τον περιστροφικό διακόπτη του παλαιότερου μοντέλου- παρέχει την επιλογή 2WD, που μεταφέρει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς, την επιλογή 4WD που μεταφέρει αυτόματα την κίνηση στους πίσω τροχούς όταν γλιστρήσουν οι εμπρός τροχοί -και τέλος τη θέση Lock που εξασφαλίζει ισόποση κατανομή ανάμεσα στους δύο άξονες (“κλείδωμα”).

Off Road

Η επιλογή αυτού του συστήματος δείχνει και τον ασφάλτινο χαρακτήρα του ASX- κάτι που κατά την γνώμη μου μπορεί να είναι λογικό, αλλά πρέπει να τονίσω ότι η έλλειψη κάποιας μορφής μπλοκέ στον πίσω άξονα αφαιρεί πολλούς πόντους από τις εκτός δρόμου δυνατότητες του αυτοκινήτου.

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD pic3Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στην θέση 4WD ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης αργεί αρκετά να εμπλέξει τους πίσω τροχούς, ενώ μοιάζει να κουράζεται όταν προσπαθήσεις να παίξεις με το αυτοκίνητο. Στην θέση αυτή το αυτοκίνητο αποκλείεται να υπερστρέψει κάτι που σε συνδυασμό με το ESP το κάνει ιδιαίτερα ασφαλές για μετακινήσεις προς τα χιονοδρομικά κέντρα, όπου θα συναντήσουμε ομαλούς αλλά παγωμένους δρόμους.

Στην θέση Lock οι δυνατότητες του αυτοκινήτου εμφανίζονται πιο ικανοποιητικές αλλά και πάλι το αυτοκίνητο δεν «γυρνά» με το γκάζι ότι και να κάνεις ακόμα και σε παγωμένο οδόστρωμα. Υπάρχουν βάρβαροι τρόποι για να γυρίσει (βλ.χειρόφρενο) αλλά ας πούμε ότι αυτού του είδους η οδήγηση δεν συνάδει με τον οικογενειακό χαρακτήρα του ASX. Το κεντρικό διαφορικό παραμένει μπλοκαρισμένο μέχρι τα 50χλμ/ω και μετά επιστρέφει στην λειτουργία Auto ώστε να μην «κουρδίζεται» η μετάδοση όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω επιτρέπει σχετικά εύκολα στους τροχούς να «κρεμάσουν» στα εκτός δρόμου εμπόδια- και εάν τύχει να σηκωθεί ένας τροχός στον αέρα και επικρατούν συνθήκες αυξημένης ολισθηρότητας τότε-δυστυχώς-το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί εύκολα. Για αυτό σίγουρα ευθύνονται και τα εντελώς ασφάλτινα ελαστικά με τα οποία εφοδιάζεται, καθώς οι σχεδιαστές έχουν κάνει ξεκάθαρες επιλογές έχοντας στο μυαλό τους την κίνηση στον δρόμο.

Στον Δρόμο

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD pic12Εκεί το Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD ικανοποιεί τον οδηγό του με την  ασφαλή συμπεριφορά του- αλλά κυρίως με την ποιότητα κύλισης του σε όλες τις συνθήκες. Σε ότι αφορά την ρύθμιση των αναρτήσεων, οι μηχανικοί της Mitsubishi έχουν δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα κύλισης-παρά στην απολαυστική οδήγηση στα στροφιλίκια.

Η ανάρτηση για την άσφαλτο είναι σοφά ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και μπορεί να αφήνει το αυτοκίνητο να παίρνει σχετικά μεγάλες κλίσεις, αλλά προσωπικά αυτό δεν με ενοχλεί γιατί ούτε η πορεία του επηρεάζεται, αλλά επιεδή είναι και κάτι αναμενόμενο από τον SUV χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη η καλή ορατότητα και οι άνετες αναρτήσεις που πραγματικά καταπίνουν τις κακοτεχνίες καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ασφάλεια. Παρκάρει άνετα, αφού το τιμόνι κόβει πολύ και είναι μαλακό.

Στον αυτοκινητόδρομο..

Το Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD ξεδιπλώνει τον χαρατκηρα του στα ταξίδια. Στον αυτοκινητόδρομο το ASX ταξιδεύει ήσυχα και οικονομικά καταπίνοντας τις αποστάσεις με χαρακτηριστική ευκολία. Στην ευθεία το ASX δεν με ικανοποίησε απόλυτα καθώς στην θέση της ευθείας το τιμόνι του δεν παρέχει την αίσθηση που θα ήθελα και επιπλέον το ψηλό αμάξωμα είναι ευπαθές στους πλευρικούς ανέμους.

Στρίβοντας..

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD pic10Σε επαρχιακούς δρόμους με την μαλακά ρυθμισμένη του ανάρτηση το αυτοκίνητο απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστή στον προορισμό. Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται ελαφρά υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Έχω την εντύπωση ότι η δικίνητη έκδοση ASX1,6 που είχα οδηγήσει παλαιότερα έχει σαφώς πιο διασκεδαστική συμπεριφορά στις στροφές από ότι η πετρελαιοκίνητη– κάτι που μάλλον οφείλεται στο αυξημένο βάρος του κινητήρα.

Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD pic9Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών.

Τα SUV στις περισσότερες περιπτώσεις ζούνε μια ζωή στην οποία θα μπορούσε με άνεση να ανταπεξέλθει και ένα πολύ πιο φτηνό MPV με την διαφορά ότι διαθέτουν πολύ περισσότερο στυλ, ενώ επιπλέον προσφέρουν και έναν περιπετειώδη προσδιορισμό στον ιδιοκτήτη τους.

Το Mitsubishi ASX 1.6 Di-D 4WD, αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας σύγχρονης πενταμελούς οικογένειας συνδυάζοντας τους χώρους με την τετρακίνηση και τις επιδόσεις με την κορυφαία οικονομία.

Δεν με ευχαρίστησε

· Ο ήχος του κινητήρα με το χαρακτηριστικό «κροτάλισμα».
· Η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης.

Θα θυμάμαι

· Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά οικονομίας του κινητήρα.
· Τους άνετους χώρους, την αναβαθμισμένη ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο