Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Smart Fortwo Coupe 84 PS MY 2009-Test Drive

Smart Fortwo Coupe 84 PS MY 2009-Test Drive

Είναι παντού, είναι όμορφα, ζουζουνιάρικα, πρακτικά και φιλικά στο περιβάλλον της πόλης. Παρκάρουν στην θέση που χρησιμοποιείς για την μηχανή σου και σε κάνουν να σκέφτεσαι μήπως στα αλήθεια πρέπει να αναβαθμίσεις το scooter σου σε… Smart Fortwo Coupe. Τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια έχουν παραχθεί πάνω από 770,000 Smart και πολλά-Smart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic1 αν όχι τα περισσότερα από αυτά έχουν βρει τον δρόμο τους προς την χώρα μας.

Και ενώ στην αρχή λόγω της υψηλής τιμής η αντιπροσωπεία προσπάθησε να προσελκύσει πελάτες λανσάροντας το μικρό αυτοκινητάκι σαν αξεσουάρ μόδας, η συνέχεια ήταν λαμπρότερη ακόμα και από τα πιο αισιόδοξα σενάρια των διαφημιστών.

Στα τέλη του 1998 που δεν υπήρχε το μετρό η Αθήνα μας ήταν- και είναι ακόμα- μάλλον η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για κυκλοφορείς και να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου. Τα ποδήλατα -λόγω της έλλειψης ποδηλατοδρόμων, παιδείας αλλά και της ύπαρξης των λόφων και των βουνών του λεκανοπέδιου- είχανε αποκλειστεί και ο κόσμος άρχισε να στρέφεται στα διάφορα παπιά και σκουτεράκια.

Και εκεί που η εικόνα της πόλης άρχισε να θυμίζει κάτι από το εξωτικό Μπαγκλαντές, ξαφνικά έκανε στην εμφάνιση του το Smart. “Ουάου| αναφώνησαν όλοι, αυτή είναι η λύση! Από τότε μέχρι σήμερα οι λύσεις που προσέφερε στους ιδιοκτήτες του αυτό του μικρό όχημα το καθιέρωσαν σαν μια γνώριμη και συμπαθή εικόνα στο κέντρο των πόλεων Smart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic11μας.

Σήμερα τo Smart Fortwo Coupe δεν είναι «cool» επειδή είναι ένα ακριβό αξεσουάρ, αλλά επειδή οι άνθρωποι που το αγοράσανε και το ζήσανε, εκτιμήσανε τις λύσεις που προσφέρει στο παρκάρισμα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην παθητική ασφάλεια και φυσικά στην οικονομία στα καύσιμα.. Στις μέρες μας είσαι cool όταν προσέχεις το περιβάλλον, όταν δεν χάνεις την μισή σου ημέρα για να παρκάρεις και όταν κρατάς χαμηλό προφίλ οδηγώντας ένα φιλικό στο αστικό περιβάλλον αυτοκίνητο.

Έτσι το smart έγινε “in” επειδή οι ιδιοκτήτες του θεωρήθηκαν «κοινωνικά cool» και όχι το αντίστροφο- κάτι που ήταν φυσικό να ανοίξει την όρεξη της Smart για την κατάκτηση και της αμερικάνικής αγοράς!

Εμφάνιση/ Σχεδιασμός

Η απαραίτητη ανανέωση που χρειαζόταν μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ζωής- και κυρίως η συμμόρφωση με τις αμερικανικές προδιαγραφές ασφάλειας- επέβαλαν στο γνωστό μας Fortwo κάποιες αλλαγές που ουσιαστικά έκαναν την δημιουργία ενός νέου μοντέλου σχεδόν υποχρεωτική. Smart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic12Οι άνθρωποι της Smart σκέφτηκαν ότι ολες οι βελτιώσεις θα έπρεπε να γίνουν χωρίς να αλλοιωθεί ο γνώριμος χαρακτήρας ενός μοντέλου που σημείωσε τεραστία επιτυχία στην Ευρώπη. Με την πρώτη ματιά λοιπόν το εξωτερικό του νέου Smart δεν μοιάζει να έχει αλλάξει και πολύ, όμως στην πραγματικότητα το νέο Fortwo δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Καταρχήν είναι συνολικά σχεδόν 15 εκατοστά μακρύτερο(2,64 μ.), έχει 5,5 εκατοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο και 3,5 εκατοστά φαρδύτερο μετατρόχιο- κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, καλύτερη οδική συμπεριφορά και φυσικά αναβαθμισμένη παθητική ασφάλεια.Smart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic13

Οι χώροι και η οδική συμπεριφορά είναι φυσικά ευπρόσδεκτα, αλλά το νέο smart δεν χωράει εκεί που χώραγε το παλιό και αυτό είναι οπωσδήποτε κάτι το χρεώνω στα αρνητικά σημεία.

Από εκεί και πέρα οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξουν τα νέα και πιο όμορφα φωτιστικά σώματα τόσο εμπρός όσο και πίσω και το σαφώς πιο μακρύ εμπρός καπό.

Εσωτερικό/Χώροι

Ανοίγοντας την πόρτα και περνώντας στο εσωτερικό θα παρατηρήσετε ότι το“playmobile” ταμπλό του προηγούμενου μοντέλου έχει δώσει την θέση του σε ένα πιο σοβαρό αλλά σαφώς πιο ποιοτικό ταμπλό. Τα χαρακτηριστικά όσο και πρακτικά ανοικτά ράφια παραμένουν, αλλά η νέα πιο όμορφη κεντρική κονσόλα -που φιλοξενεί ένα νέο ηχοσύστημα και το εξελιγμένο κλιματιστικό- σε συνδυασμό με την υφασμάτινη επένδυση του ταμπλό, δίνουν μια πιο πολυτελή χροιά στο εσωτερικό που είναι ευπρόσδεκτη.

Smart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic14Ο πίνακας οργάνων το ρολόι και το σούπερ στροφόμετρο που εξέχει στην κορυφή του ταμπλό θυμίζουν το προηγούμενο μοντέλο, αλλά είναι και αυτά αναβαθμισμένα τόσο σε design όσο και στον νυκτερινό τους φωτισμό.

Συνολικά η αναβάθμιση της ποιότητας των υλικών του εσωτερικού συμπληρώνει την αίσθηση ευρυχωρίας που έχουν οι επιβάτες του fortwo. Τα πόδια του συνοδηγού μπορούν πια να τεντωθούν, ενώ οι ωμοί των επιβατών δεν ακουμπούν. Η διάφανη οροφή σου φτιάχνει την διάθεση και βάζεις το κλειδί στην κλειδαριά που βρίσκεται πίσω από το λεβιέ των ταχυτήτων και ξεκινάς.

Η θέση οδήγησης δεν σε προδιαθέτει για να οδηγήσεις γρήγορα, αφού τα καθίσματα παρόλο που είναι τύπου bucket προσφέρουν μέτρια πλευρική στήριξη.

Το Smart Fortwo Coupe όμως αποζημιώνει με μια φανταστική ορατότητα γύρω γύρω κάτι που μέσα στην πόλη και στα παρκαρίσματα είναι πολύ σημαντικό. Το μόνο παράπονο έχει να κάνει με την ορατότητα προς τα πίσω του κεντρικού καθρέπτη, όπου εμποδίζεται από τον όγκο των καθισμάτων.

Ο αυξημένος κατά 70 λίτρα χώρος αποσκευών φτάνει τώρα τα 220 και αποκαλύπτεται ανοίγοντας την γνωστή διπλή πίσω πόρτα.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από τον χώρο των αποσκευών ανοίγοντας ένα πορτάκι θα βρείτε και την μεγαλύτερη αλλαγή στο νέο Fortwo.

Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη αλλαγή που δεν είναι αλλά από Smart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic15τον νέο κινητήρα που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Mitshubishi. Είναι τρικύλινδρος 1000 κ.εκ , είναι εξοπλισμένος με εκκεντροφόρους μεταβλητού χρονισμού και ανάλογα με την έκδοση αποδίδει 61,71 ή 84 ίππους.

Η κίνηση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός ημιαυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων το οποίο αν και πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν εξακολουθεί να είναι αργό στις αλλαγές. Το αυτοκίνητο που οδήγησα εγώ ήταν η πιο δυνατή έκδοση του Fortwo στην οποία ο κινητήρας αποδίδει 84 ίππους και 12,2 κιλά ροπής.

Το χαμηλό βάρος των 800 κιλών σε συνδυασμό με την δύναμη και την ροπή αυτού του κινητήρα απογειώνουν κυριολεκτικά το μικρό αυτοκίνητο κάνοντας το υπό προϋποθέσεις… επικίνδυνο! Τα 11 δευτερόλεπτα του 0-100 δεν λένε όλη την αλήθεια για το πόσο γρήγορο είναι το αυτοκίνητο αυτό, αφού το αργό στις αλλαγές ημιαυτόματο κιβώτιο καταναλώνει τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα για να κάνει τις δύο αλλαγές που χρειάζονται για να Smart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic16επιτύχει αυτή την ταχύτητα.

Με ένα κανονικό κιβώτιο και χωρίς ηλεκτρονικούς κόφτες, αυτό το αυτοκίνητο μου δίνει την εντύπωση ότι θα έφτανε τα 100 σε 8.5 δευτερόλεπτα με άνεση!! Θα ήταν ασφαλές αυτό? Η απάντηση είναι ένα τεράστιο όχι- και εν μέρει δικαιολογεί την παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών. Αν ήθελα να αστειευτώ λιγάκι θα έλεγα ότι είναι τόσο δυνατό το τράβηγμα αυτού του κινητήρα που νομίζεις ότι αν τραβήξεις με δύναμη το τιμόνι το Smart Fortwo Coupe θα σουζάρει!!! Ο κινητήρας αυτός είναι εντυπωσιακός αλλά σε κάθε περίπτωση είναι υπερβολικός για ένα τόσο μικρό και ελαφρύ αυτοκίνητο πόλης.

Επιπλέον η μέση κατανάλωση των 8-9 λίτρων/ 100 χιλιόμετρα είναι υψηλή και οφείλεται στο γεγονός ότι ο κινητήρας που σε προκαλεί να πατάς το γκάζι. Προσωπικά νομίζω ότι οι μικρότεροι κινητήρες ταιριάζουν καλύτερα στο Fortwo, καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα και οι εκδSmart Fortwo Coupe 84 PS autoholix pic17όσεις που εξοπλίζουν είναι και αρκετά πιο φτηνές από την turbo.

Το τιμόνι είναι αργό με 3,6 στροφές από άκρη σε άκρη δεν διαθέτει υποβοήθηση, έχει μέτρια αίσθηση όταν η ταχύτητα ανέβει αλλά είναι αρκετά μαλακό στο παρκάρισμα.

Στον Δρόμο

Σε ότι αφορά την οδική συμπεριφορά δεν είναι σωστό να συγκρίνεις το μικρό Smart με κανένα άλλο αυτοκίνητο γιατί η φιλοσοφία του είναι εντελώς διαφορετική. Εάν είναι η πρώτη φορά που οδηγείς Smart– και ειδικά εάν οδηγήσεις την δυνατή έκδοση – θα πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί πολλές φορές το αυτοκινητάκι θα σε τρομάξει. Πρέπει να του δώσεις καιρό, να το συνηθίσεις και κυρίως να μάθεις να εμπιστεύεσαι 100% τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας που διαθέτει.

Δεν υπάρχει υποστροφή, υπερστροφή και κόλπα! Εδώ μιλάμε για αστική μετακίνηση και οι επιλογές που έχεις για να οδηγήσεις είναι…. μια και περιγράφεται σαν “Politically correct”.

Η χαρά του αυτοκίνητου κρύβεται στην πρακτικότητα και στην ευκολία που προσφέρει μέσα στην πόλη και δεν προορίζεται για ταξίδια και για κόλπα στον Διόνυσο. Δες το έτσι και θα το λατρέψεις-όπως και εγώ! Όχι ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει εάν χρειαστεί- κάθε άλλο! Ο κινητήρας πριν τα ηλεκτρονικά του κόψουν την φόρα θα πιάσει 140 πραγματικά χιλιόμετρα και εκεί θα διαπιστώσετε ότι το μικρό αυτοκίνητο παρόλο που επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους είναι δέκα φορές καλύτερο από ότι ήταν το προηγούμενο μοντέλο.

Ο κινητήρας δεν ακούγεται πολύ στο εσωτερικό, ενώ οι αναρτήσεις χωρίς να είναι άνετες δεν θα κουράσουν τους επιβάτες.

Τα φρένα θα μπορούσαν-και θα έπρεπε- να είναι λίγο καλύτερα καθώς στο ξαφνικό φρενάρισμα το μικρό αυτοκίνητο αποσταθεροποιείται χωρίς όμως να τρομάξει γιατί τα ηλεκτρονικά καθαρίζουν πριν το καταλάβετε! Το περίεργο είναι ότι το νέο Smart Fortwo παρόλο που δεν προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση, είναι ένα αυτοκίνητο που θα το αγόραζα αύριο κιόλας για τις καθημερινές μου μετακινήσεις εάν δεν είχα παιδιά- με ότι αυτό συνεπάγεται….

Η χαρά που παίρνεις όταν παρκάρεις σε θέσεις που δεν χωράει τίποτε άλλο και η αποδεδειγμένα υψηλή τιμή μεταπώλησης που επιτυγχάνουν τα Smart κάνουν την αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου απόλυτα λογική ανεξάρτητα από το σχετικά υψηλό κόστος κτήσης. Πρόκειται για ένα πραγματικό εργαλείο που έχει φτιαχτεί για να μετατρέψει τον εφιάλτη της καθημερινής μετακίνησης μέσα στην πόλη, σε μια ευχάριστη διαδικασία και κάτω από αυτό πρίσμα αξίζει κάθε Ευρώ που θα ξοδέψετε.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αποξενωμένη αίσθηση οδήγησης και η απόλυτη εξάρτιση από τα ηλεκτρονικά.
  • Το αργό ημιαυτόματο κιβώτιο και η αυξημένη κατανάλωση .

Θα θυμάμαι

  • ότι όπως και να το δεις, το SmartFortwo είναι το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης!

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο