Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΑπόψειςΜήπως τα αυτοκίνητα προσφέρουν περισσότερη τεχνολογία από όση χρειαζόμαστε?

Μήπως τα αυτοκίνητα προσφέρουν περισσότερη τεχνολογία από όση χρειαζόμαστε?

Infotainment Σystem απο την δεκαετία το'60.
Infotainment System απο την δεκαετία το’60.

Τα οφέλη στην ασφάλεια από τα συστήματα ευστάθειας, ασφάλειας και οικονομίας που έχουν γίνει στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα που παράγονται μετά το 2016 είναι αδιαμφισβήτητα. Τα γνωστά μας ABS, ESP, AutoStop κτλ έχουν ήδη σώσει πολλές ζωές και η χρήση τους είναι σχεδόν υποχρεωτική από όλα τα αυτοκίνητα, ενώ και εμείς οι οδηγοί έχουμε μάθει όχι μόνο να ζούμε με αυτά- αλλά και να στηριζόμαστε σε αυτά.

Οδηγήστε ένα αυτοκίνητο χωρίς ABS στην βροχή και θα καταλάβετε…

‘Όμως τον τελευταίο καιρό καθώς οδηγώ αυτοκίνητα που ενσωματώνουν όλες σύγχρονες τεχνολογίες -που ο χειρισμός τους γίνεται από αυτές τις τεράστιες και πολύ όμορφες οθόνες στο κέντρο του ταμπλό, αναρωτιέμαι αν τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν γίνει πιο πολύπλοκα από όσο χρειάζεται.

Ποιος θέλει να ρυθμίσει το σύστημα κλιματισμού από την κεντρική οθόνη και ποιος δεν αναπολεί τις ημέρες που ρύθμιζες τον ήχο και άλλαζες σταθμό από τα κουμπάκια πάνω στο ραδιόφωνο?

SMS και οδήγηση σκοτώνουν!

Πώς ισορροπεί ο καταιγισμός του οδηγού με οπτικοποιημένες πληροφορίες σε σχέση με την ασφάλεια και την διάσπαση της προσοχής του?

Πάρα την προσπάθεια που γίνεται από όλους τους κατασκευαστές να μεταφέρουν τον χειρισμό των συστημάτων πάνω στο τιμόνι ή να χρησιμοποιήσουν φωνητικές εντολές και νεύματα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάρεις το βλέμμα σου από τον δρόμο και να ρυθμίσεις τον σταθμό, το GPS, το σύστημα κλιματισμού,  ή… το χρώμα του ambient φωτισμόυ στις πόρτες.

Οι κατασκευαστές έχουν βαλθεί να προσφέρουν στην κεντρική οθόνη ότι ακριβώς προσφέρει και ένα κινητό τηλέφωνο- και αυτό κατά την γνώμη μου δεν είναι ούτε ασφαλές, ούτε βολικό.

Infotainment System του σήμερα

Σε ότι αφορά την ασφάλεια προσωπικά απορώ:

Πως γίνεται την ώρα που (πολύ σωστά) γίνονται τεράστιες καμπάνιες για την απαγόρευση της χρήσης κινητών ή την αποστολή μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης όλοι να σφυρίζουν αδιάφορα για τις πολύπλοκες οθόνες που βρίσκονται στο κέντρο του ταμπλό των περισσοτέρων αυτοκινήτων-και που για να τις χειριστείς χρειάζεται να πάρεις για αρκετά δευτερόλεπτα το βλέμμα σου από τον δρόμο?

Δεν νομίζετε ότι υπάρχει αρκετή υποκρισία εδώ?

Σε ότι αφορά το θέμα της πολυπλοκότητας-και αν αυτή μας χρειάζεται – το μάτι μου έπεσε σε μια έρευνα που έκανε η Dacia σε 2,000 βρετανούς οδηγούς και είχε σαν στόχο να διαπιστώσει αν τελικά χρησιμοποιούμε όλη αυτή την τεχνολογία που τα σύγχρονα αυτοκίνητα προσφέρουν.

 

Infotainment System..του Μάικλ Νάιτ!

Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και ίσως διασκεδαστικά-τόσο σε ότι έχει να κάνει με τα συμπεράσματα, όσο και σε ότι έχει να κάνει και με τις ερωτήσεις του survey:

  • Το 84 % των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η τεχνολογία των σύγχρονων αυτοκινήτων και η χρήση της είναι «πολύπλοκη».
  • Ένας στους πέντε που ρωτήθηκαν παραδέχθηκαν ότι έχουν αγοράσει στο σπίτι τους διαφορά gadgets που δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ.
  • 60% δήλωσαν ότι δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν όλα τα κουμπιά πάνω στο πλυντήριο ρούχων τους(!) και 15% από αυτούς επέστρεψαν τα καινουρια τους πλυντήρια γιατί δεν ήξεραν πώς να τα χρησιμοποιήσουν. (Αυτό δεν ξέρω τι σχέση έχει… αλλά έχει πλάκα).
  • Σε ότι αφορά την τεχνολογία των αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των καινούριων αυτοκινήτων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το πολύ τα 2/3 από τα προσφερόμενα συστήματα, τα οποία πληρωσαν για νά έχει το αυτοκίνητο τους..
  • Το 70% των οδηγών παραδέχθηκαν ότι δεν αναγνωρίζουν όλα τα σύμβολα στο ταμπλό λέγοντας «δεν έχω ιδέα τι κάνει και το σημαίνει»!

Save

Save

Τελικά χρειαζόμαστε τόση τεχνολογία?

Ismini Fabiatou

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο