Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςFord Mondeo 1.5 TDCi-Test Drive

Ford Mondeo 1.5 TDCi-Test Drive

Το Ford Mondeo 1.5 TDCi ξεπερνά με ευκολία αυτοκίνητα της κατηγορίας VW Passat, και κοιτά στα μάτια την BMW 5 και τα Audi A6. Είναι όμορφο, άνετο, οικονομικό και προσφέρει κορυφαία οδηγικά  χαρακτηριστικά. Το νέο Mondeo το πρωτοείδαμε σαν πρωτότυπο το 2012, αλλά πήρε στην Ford τρία χρόνια να το βγάλει στην παραγωγή. Ford Mondeo 1.5 TDCi 1

Εξωτερικό/ Σχεδιασμός

Tο νέο Ford Mondeo 1.5 TDCi είναι σίγουρα ένα μεγάλο αυτοκίνητο , αφού άλλωστε αποτελεί την πλατφόρμα πάνω στην οποία στήνεται η θεϊκή Jaguar XF. Οι διαστάσεις είναι κατά περίπου 15 εκατοστά μεγαλύτερες από το προηγούμενο μοντέλο και φτάνουν τα 4.87 μέτρα, ενώ ζυγίζει 25 κιλά λιγότερο την ώρα που το αμάξωμα είναι κατά 25% πιο στιβαρό από το προηγούμενο. Το 80% του βάρους που εξοικονομήθηκε από το αμάξωμα (μέχρι 115 Kg) έχει επενδυθεί σε συστήματα για αύξηση της απόδοσης και μείωση των εκπομπών CO2.

Εντελώς νέες σε σχεδιασμό είναι οι αναρτήσεις πολλαπλών συνδέσμων πίσω, ενώ εμπρός διατηρήθηκε η προηγούμενη διάταξη με βελτιωμένα όμως χαρακτηριστικά γεωμετρίας. Παρά το γεγονός ότι το νέο αμάξωμα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο, η Ford με την εκπληκτική σχεδιαστική δουλειά που έκανε όχι μόνο έκρυψε τις διαστάσεις αλλά το έκανε να μοιάζει μικρότερο και πιο σπορ.Ford Mondeo 1.5 TDCi 11

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του σχεδιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα η τραπεζοειδής μάσκα που παραπέμπει απευθείας στην κλασσική Ford Mustang, αλλά και το φουσκωμένο καπό που δημιουργεί χώρο για τους νέους μικρότερους κινητήρες! Ο όμορφος σχεδιασμός των φωτιστικών σωμάτων υποσκιάζεται από την τεχνολογία τους, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ford  παρουσιάζειτους νέους αυτόματα προσαρμοζόμενούς προβολείς τεχνολογίας LED όλα τα φωτιστικά σώματα ( πορείας, προβολείς, φλάς και  φρένων) είναι τεχνολογίας LED προκειμένου να έχουν πιο άμεσες αντιδράσεις με σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ενεργείας, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι οι εμπρός προβολείς όχι μόνον φωτίζουν προς την κατεύθυνση που στρίβουν οι τροχοί, αλλά ρυθμίζουν αυτόματα την φωτεινότητα και το μήκος της δέσμης τους ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται το όχημα.

Το προφίλ του Mondeo παραμένει εντυπωσιακό, αρμονικό και κυρίως σπορ. Προσφέρεται σε τετράπορτες, πεντάπορτες και Station Wagon εκδόσεις, αλλά εγώ «έζησα» για δύο ημέρες με την πιο εντυπωσιακή οπτικά από τις τρεις εκδόσεις, την πεντάπορτη.

Εσωτερικό/ΧώροιFord Mondeo 1.5 TDCi 12

Ανοίγοντας την πόρτα αντίκρισα μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ford εικόνα ποιότητας, άνεσης και εργονομίας.  Και το προηγούμενο μοντέλο ήταν καλοφτιαγμένο και ποιοτικό, αλλά εδώ οι άνθρωποι το πήγαν σε άλλο επίπεδο! Το οδηγοκεντρικό ταμπλό, με τα καλοφτιαγμένα υλικά και η αίσθηση ποιότητας που αναδεύεται από τα μαλακά και ευχάριστα στην αφή πλαστικά, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις. Η Ford έχει ρίξει ατελείωτες ώρες δουλειάς για να βελτιστοποιήσει την αίσθηση που έχει ο οδηγός πίσω από το τιμόνι.

Ο νέος πίνακας οργάνων παραμένει με αναλογικές ενδείξεις, αλλά στο εσωτερικό του έχει μια ψηφιακή οθόνη πολλαπλών ενδείξεων η οποία περιλαμβάνει και τις βελόνες ταχύτητας και στροφών του κινητήρα. Bρήκα εύκολα την θέση οδήγησης που επιθυμούσα με τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα και τιμόνι- ενώ τα πετάλια και ο μοχλός ταχυτήτων είναι ακριβή και μαλακά στην χρήση κάνοντας το αυτοκίνητο (επιτέλους) ιδανικό και για γυναίκες.

Η τοποθέτηση  ηλεκτρονικού χειρόφρενου, όσο και να με ξενερώνει, δεν παύει να ελευθερώνει πολύτιμο χώρο στην κονσόλα για ποτηροθήκες και  ένα εύχρηστο ντουλάπι. Ford Mondeo 1.5 TDCi 13Το διώροφο ντουλαπάκι στην θέση του συνοδηγού είναι μεγάλο και πρακτικό, υπάρχουν θήκες στις πόρτες, ενώ μπροστά από τις ταχύτητες υπάρ χει ένα πολύ πρακτικό ράφι με πρόσβαση και από τα πλάγια. Στο αυτοκίνητο της δοκιμής υπήρχε διαθέσιμό ένα κέντρο πολλαπλών λειτουργιών με μια οθόνη 10 ιντσών, το οποίο περιελάμβανε GPS, πληροφορίες για την οδήγηση, ηχοσύστημα και δυνατότητα συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο.

Όπως είναι αναμενόμενο οι χώροι για τους επιβάτες είναι απλά τεράστιοι. Η βασική πεντάδα μιας ομάδας μπάσκετ θα ταξιδέψει με σχετική άνεση για μια μεγάλη απόσταση έχοντας χώρο τόσο για τα γόνατα τους όσο και για τα κεφάλια τους. Στο πίσω κάθισμα ίσως παραπονεθούν γιατί το πλάτος του αυτοκίνητου δεν θα χωράει τις πλάτες των τριών αθλητών! Χωρίς πλάκα όμως, αν μιλήσουμε για φυσιολογικούς ανθρώπους κάτω του 1,95m οι αποστάσεις  μεταξύ των επιβατών  και η ησυχία που επικρατεί στο μέσα στο Ford Mondeo 1.5 TDCi θα τους κάνει να νοιώσουν μοναξιά.

Ακόμη και αν οι μπροστινές θέσεις τραβηχτούν όσο πίσω πάνε σε μια θέση δηλαδή όπου εγώ κυριολεκτικά δεν φτάνω το τιμόνι και τα πετάλια ο χώρος για τους πίσω επιβάτες είναι εκνευριστικά μεγάλος! Ανοίγοντας την ηλεκτρική πόρτα του πορτμπαγκάζ θα βρείτε ένα χώρο φόρτωσης- όπου με τα 525 λίτρα και με το απόλυτα κανονικό σχήμα του χωράει από τα πράγματα δυο οικογενειών μέχρι και κάνα δυο κανονικούς ανθρώπους καθιστώντας το Mondeo απολύτως κατάλληλο για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις ενός αρχιμαφιόζου!!Ford Mondeo 1.5 TDCi 15

Επειδή είναι δύσκολο να σας περιγράψω με λόγια την ευρυχωρία του νέου Ford Mondeo 1.5 TDCi θα σταματήσω εδώ και θα σας προτρέψω να το δείτε και μόνοι σας. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε στο εσωτερικό είναι οι αερόσακοι που είναι ενσωματωμένοι στις πίσω ζώνες και οι οποίοι σε περίπτωση ατυχήματος ανοίγουν μέσα σε 40 m/s διανέμοντας την δύναμη της πρόσκρουσης πέντε φορές πιο ομαλά από ότι μια κανονική ζώνη.

Η καμπίνα των επιβατών είναι εξαιρετικά αθόρυβη –και σύμφωνα με την Ford, υπάρχει μείωση θορύβων από το δρόμο κατά 3 decibel, 8% λιγότερος θόρυβος από τον αέρα, ενώ το νέο Mondeo έχει την καλύτερη ψύξη καμπίνας  στην κατηγορία.

Κινητήρας

Πίσω στα δικά μας και στον πετρελαιοκινητήρα των 1,500 κ.εκ της δοκιμής μας που αποδίδει 120 ίππους- και που αυτή την στιγμή αποτελεί την πιο λογική επιλογή έχοντας εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές CO2 (94kg/χλμ) που επιτρέπουν στην ναυαρχίδα της Ford να κυκλοφορεί στον δακτύλιο κάθε μέρα.Ford Mondeo 1.5 TDCi 16

Στο Mondeo ο 1.5 TDCi τα βρίσκει «σκούρα» αντιμέτωπος με τα 1500 κιλά του Mondeo, αλλα τουλάχιστον εξαιτίας της απίστευτης δουλειάς που έχει γίνει στην ηχομόνωση δεν ακούγεται καθόλου στο εσωτερικό.  Η πιο καλή περιοχή του είναι μεταξύ 1,500 και 3.500 σαλ, όπου στις πρώτες τρεις σχέσεις τραβάει ικανοποιητικά, όμως μετά το υπερβολικό βάρος τον κάνει να φαίνεται ράθυμος. Χάρη στην απίστευτη αεροδυναμική το ταχύμετρο με λίγη υπομονή θα δείξει ακόμα και 200 χλ/ω, όμως τα 12.1 δευτερόλεπτα που χρειάζεται το αυτοκίνητο για να φτάσει τα 100χλμ/ω είναι πολλά για την κατηγορία.

Το εξάρι κιβώτιο που ακολουθεί έχει σωστή κλιμάκωση, μικρές διαδρομές και θετικό κούμπωμα.

Στον Δρόμο

Το Ford Mondeo 1.5 TDCi όταν κινείται σε επαρχιακό δίκτυο και χρειαστεί να προσπεράσει ένα άλλο όχημα χρειάζεται σωστό προγραμματισμό και υπομονή. Αν μάλιστα το αυτοκίνητο είναι Ford Mondeo 1.5 TDCi 17φορτωμένο με 5 άτομα και αποσκευές… τότε χρειάζεται προσοχή. Από την άλλη πλευρά όμως το Mondeo ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο με 2.000 σαλ και 120 χλμ καταναλώνοντας κάτω από 5,5 λίτρα ανά 100 χλμ. χωρίς να ακούγεται στο εσωτερικό τιποτε. Και εννοώ τίποτα! Ακόμα και το σύστημα αερισμού είναι αθόρυβό, ενώ οι αναρτήσεις που σε καμία περίπτωση δεν είναι χαλαρές κάνουν το Mondeo να μοιάζει σαν να κινείται πάνω σε μαγικό χαλί.

Φρένα/Τιμόνι

Το τιμόνι με την δερμάτινη επένδυση της στεφάνης παρέχει πολύ καλή αίσθηση του δρόμου και βοηθά ταυτόχρονα στην κίνηση στην πόλη καθώς-τηρούμενων των αναλογιών-  χαρίζει μια εντυπωσιακά μικρή ακτίνα στροφής που θα βοηθήσει στις αναστροφές και το παρκάρισμα. Η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό που σκοράρει το Mondeo τόσο στον τομέα της άνεσης όσο και στην αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει στον οδηγό όταν εκείνος ζητήσει το «κάτι παραπάνω».

Στο ύψος τους στέκονται και τα φρένα που με τα τέσσερα δισκόφρενα και το απόλυτα διακριτικό ABS δεν θα προβληματίσουν ποτέ με την αντοχή τους, ενώ διακρίνονται ταυτόχρονα για την καλή τους αίσθηση στο μεσαίο πεντάλ.Ford Mondeo 1.5 TDCi 18

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη το Ford Mondeo 1.5 TDCi θα κινηθεί με άνεση με τις αναρτήσεις να απορροφούν τις κακοτεχνίες και o ροπάτος κινητήρας να περιορίζει την ανάγκη χρήσης του επιλογέα. Το παρκάρισμα με το parking assist είναι μια εύκολη διαδικασία που κάνει το πολύ μεγάλο μήκος του αυτοκίνητου να βολεύεται εύκολα σε θέσεις που αρχικά δεν γεμίζουν το μάτι. Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το Ford Mondeo 1.5 TDCi όμως έχει φτιαχτεί για να ταξιδεύει και πράγματι στον αυτοκινητόδρομο βρίσκεται στο σπίτι του. Η ανάρτηση δεν είναι σφικτή απορροφώντας τις ανωμαλίες και τις λακκούβες των ελληνικών αυτοκινητόδρομων που δεν λένε να εξαφανιστούν πάρα τον διπλασιασμό σχεδόν των διοδίων. Το μεγάλο Ford  βοηθούμενο από θετικό τιμόνι του ταξιδεύει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους και στρίβει στις παρατεταμένες στροφές με πολύ παράνομες ταχύτητες σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Πολλές φορές κοίταζα το ταχύμετρο και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο γρήγορα πήγαινε το αυτοκίνητο- δίνοντας την εντυπώσει ότι πηγαίνει με τη μισή ταχύτητα. Και ενώ η απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη ή έλλειψη δύναμης του κινητήρα σε ταχύτητες πάνω από 150-160 χλμ/ω με προβλημάτισε.

Το Ford Mondeo 1.5 TDCi θέλει ώρα να επιταχύνει, αλλά τουλάχιστον όταν φτάσει στις ταχύτητες αυτοφώρου μπορεί να τις διατηρήσει καταναλώνοντας μέχρι 7.5 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χλμ.

ΣτρίβωνταςFord Mondeo 1.5 TDCi 19

Όταν βγήκαμε από τον αυτοκινητόδρομο- και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε τον Μπράλο, όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά στοιχεία του Mondeo μεγεθύνθηκαν. Το Mondeo σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα σπορ αυτοκίνητο και ούτε φιλοδοξεί να γίνει τέτοιο. Είναι ένα αυτοκίνητο που θα σας ταξιδέψει γρήγορα με ασφάλεια παντού χωρίς να σας ανεβάσει τους σφυγμούς με ιδιοτροπίες στην συμπεριφορά του.

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης με ή χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα θα παραμείνουν ανεξερεύνητα από το 95% των οδηγών. Το Mondeo είναι ρυθμισμένο να παραμένει ουδέτερο και ο αδύναμος κινητήρας δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να ανησυχήσει την ισορροπημένη ανάρτηση. Εάν απενεργοποιηθεί το ESP τότε το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνετFord Mondeo 1.5 TDCi 20αι ο οδηγός είναι οι μεγάλες ποσότητες ελκτικής πρόσφυσης που χαρίζουν οι κινητήριοι τροχοί που αρνούνται να σπινάρουν.

Αυτό εξηγεί εν μέρη την πολύ καλή λειτουργία του ESP και κάνει ξεκάθαρο ότι ο κινητήρας είναι τελικά λίγος για το πλαίσιο που αναζητά τον μεγάλο δίλιτρο κινητήρα με του 230 ίππους  κινητήρα για να συγκινηθεί. Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολα ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες.

Το πίσω μέρος αρνείται πεισματικά να βγει από την τροχιά του και για να συμβεί αυτό χρειάζεται βοήθεια από το χειρόφρενο το οποίο όμως επειδή είναι ηλεκτρικό… δεν είναι διαθέσιμο! Με λίγα λόγια το νέο Mondeo είναι ρυθμισμένο να είναι ασφαλές και δεν διανοείται να κάνει παιχνίδια με την ουρά του για να πλασαριστεί σε μια στροφή- αδιαφορώντας για οδηγούς σαν και εμένα που θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο μερικές φορές. Με ακόμα πιο λίγα λόγια στις στροφές το Mondeo είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά είναι μάλλον βαρετό!Ford Mondeo 1.5 TDCi 21

Το Ford Mondeo 1.5 TDCi είναι ένα οικογενειακό αυτοκίνητο που μπορεί και ξεχωρίζει χάρη στον έντονο χαρακτήρα και την πολυτέλεια του εσωτερικού του. Είναι σίγουρα κάπως συντηρητικό για τα δικά μου γούστα, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για εκείνους που θα εκτιμήσουν τις απόλυτες αξίες που προσφέρει. Έχει ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά, είναι ξεχωριστό, είναι πολυτελές και καλοφτιαγμένο, πολύ οικονομικό και χάρη στην σχετικά χαμηλή τιμή η εμπορική του επιτυχία στην χώρα μας δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Την έλλειψη δύναμης του κινητήρα που μοιάζει λίγος για το νέο Mondeo
  • Το ηλεκτρικό υδραυλικό τιμόνι μου έδωσε χειρότερη αίσθηση από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου.

Θα θυμάμαι

  • Τους εσωτερικούς χώρους και την κορυφαία ποιότητα συναρμογής
  • Την οικονομία του κινητήρα και την ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά.

Ismini Fabiatou

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο