Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςRenault Clio 1.5 dCi-Test Drive

Renault Clio 1.5 dCi-Test Drive

Το styling της τέταρτης γενιάς Renault Clio 1.5 dCi αποτελεί μια ριζική αλλαγή από το παλιό μοντέλο,  είναι μοντέρνο, όμορφό και αεροδυναμικό. Βγαίνει μόνο σε πεντάπορτο, αλλά η γραμμή οροφής τύπου coupe και οι κρυμμένες λαβές στις πίσω πόρτες το κάνουν να μοιάζει πολύ με τρίθυρο.

Renault Clio 1.5 dCi

Το νέο Renault Clio 1.5 dCi είναι φαρδύτερο, χαμηλότερο και μακρύτερο από τον προκάτοχό του και  όταν βγήκε δεν έμοιαζε με τίποτε άλλο (αν και σήμερα πολλοί κατασκευαστές από την Άπω Ανατολή το έχουν μιμηθεί) .

 

Εσωτερικό/Σχεδιασμός

Η καμπίνα του Renault Clio 1.5 dCi είναι σχεδιασμένη με το ίδιο σκεπτικό (Styiling) του εξωτερικού σχεδιασμού. Ο πίνακας οργάνων  φαίνεται αρκετά τακτοποιημένος, με κυρίαρχο έναν κεντρικό δίσκο που δείχνει με ψηφιακή ανάλυση τα χιλιόμετρα και ενώνεται  με δύο εντυπωσιακούς κυκλικούς χώρους  που δείχνουν αναλογικά τις στροφές του κινητήρα και την στάθμη της βενζίνης.

Στην  κεντρική κονσόλα υπάρχει επίσης μία μεγάλη οθόνη αφής η οποία περιλαμβάνει πλοήγηση, το ηχοσύστημα  και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας για ψηφιακές συσκευές USB και τηλέφωνα.

Δυστυχώς, ενώ το εσωτερικό μοιάζει –και  είναι όμορφο, έχει κάποιες υλικές αστοχίες. Παρόλο που το εντυπωσιακό κόκκινο κάλυμμα (soft-touch) στο ταμπλό εκπέμπει δυναμισμό και ποιότητα – για τα γούστα μου- είναι  κάπως υπερβολικό, ενώ λόγω του έντονου κόκκινου χρωματισμού δημιουργεί και αρκετές αντανακλάσεις στο παρπρίζ που κουράζουν. Μπορείτε φυσικά να το παραγγέλλετε το δικό σας Renault Clio 1.5 dCi με το κλασσικό μαύρο ταμπλό, το οποίο μπορεί  να είναι λιγότερο εντυπωσιακό για κάποιους, αλλά είναι σίγουρα πιο πρακτικό!

Ενώ λοιπόν τα υλικά του επάνω μέρους του ταμπλό είναι ποιοτικά και όμορφά, δυστυχώς για να πετύχει ανταγωνιστική τιμή η Renault έκανε αρκετές  παραχωρήσεις στα  υλικά που δεν φαίνονται (χαμηλά στο ταμπλό και τις πόρτες) τα οποία μοιάζουν πλαστικά και φθηνά.

 

Χώροι /Άνεση

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic08 Στο εσωτερικό βολεύονται άνετα τέσσερεις ενήλικες ή πέντε παιδία που λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του αυτοκινήτου- έχουν στην διάθεση τους έναν εντυπωσιακά μεγάλο χώρο για τα γόνατα και τα κεφάλια τους. Όπως διαπίστωσα ο χώρος αποσκευών των 300 λίτρων λόγω του κανονικού του σχήματος και του μεγάλου ανοίγματος φόρτωσης, επαρκεί  για μια πενταμελή οικογένεια σαν την δική μου.

Παράλληλα πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις  90ο επιτρέποντας στους πίσω επιβάτες να έχουν άνετη πρόσβαση σε αυτά- και στους γονείς να δένουν με ευκολία τα παιδία στα πίσω καθίσματα.

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic017Οι χώροι για μικροπράγματα στο Renault Clio 1.5 dCi είναι πολλοί και εξαιρετικά πρακτικοί με θύρες USB και πολλές θέσεις για καφέδες και αναψυκτικά. Η εργονομία και η θέση οδήγησης πλησιάζει το τέλειο, όμως με στενοχώρησε κάπως η μέτρια πλευρική στήριξη που παρέχουν τα καθίσματα στις στροφές και η ποιότητα των υφασμάτων στα πίσω καθίσματα.

Η  ορατότητα είναι καλή προς τα μπροστά  και στις διασταυρώσεις, κυρίως  χάρη στα μπροστινά φινιστρίνια στις κολώνες, ενώ προς τα πίσω είναι λιγότερο ικανοποιητική, καθώς η επικλινής στο πίσω μέρος οροφή με τις φαρδίες κολώνες και τα όμορφά στον σχεδιασμό μαξιλάρακια πλάτης περιορίζουν την ορατότητα προς τα πίσω- ειδικά στο παρκάρισμα.

Κινητήρας/Μετάδοση

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic012To Renault Clio 1.5 dCi που δοκίμασα ήταν η πετρελαιοκίνητη έκδοση με τους 90 ίππους που είναι μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά δεδομένα.  Ο πετρελαιοκινητήρας 1,5 λίτρων με τα 90PS προσφέρει μια ικανοποιητικά χαμηλή τιμή  κατανάλωσης καυσίμου που βρίσκεται  στην περιοχή των 6-7 λίτρων ανά 100 χλμ. (κάτι ξέρει η Nissan και η Mercedes που φορά τον ίδιο κινητήρα σε κάποια μοντέλα).

To Renault Clio 1.5 dCi ενθαρρύνει την οικονομική οδήγηση με την λειτουργία ECO, η οποία είναι μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους οδηγούς να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου, αλλάζωντας την χαρτογράφηση του κινητήρα,  ενημερώντας τους για το πότε πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα- και επιβραβεύοντας την οικονομική οδήγηση με “ποντους οικονομίας ” στην κεντρική οθόνη.

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic09Αυτό πέρα από την οικονομία στα καύσιμα, σημαίνει και χαμηλές εκπομπές CO2- μόλις 83g/km- κάτι που επιφέρει και το ανάλογο φορολογικό πλεονέκτημα στο ελλαδιστάν (..και αλλού όμως!)

Στην πράξη ο κινητήρας του Renault Clio 1.5 dCi τραβάει δυνατά από χαμηλά(1,300σ.α.λ) και με έναν απόλυτα γραμμικό τρόπο και φτάνει δυνατά μέχρι τις 4,250 σ.α.λ όπου αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα όπως συμβαίνει άλλωστε με του περισσότερους κάθε πετρελαιοκινητήρες.

Θα ανεβάσει στροφές μέχρι τις 5,000 σ.α.λ, αλλά αυτό είναι εντελώς άσκοπο και ανώφελο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και κυρίως τον δυσάρεστο  θόρυβο που παράγεται στις ψηλές στροφές.

Επιδόσεις Οικονομία

Οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπείς- και χάρη στην ροπή του κινητήρα η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός είναι ότι το αμάξωμα των 1200 κιλών είναι πιο σβέλτο από ότι τα 11,9 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ/ώρα και η  τελική ταχύτητα των 185 χλμ/ώρα υπόσχονται.

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει 5 μακριές σχέσεις και ο επιλογέας έχει πολύ καλή αίσθηση, ενώ ο συμπλέκτης είναι μαλακός και ακριβής.

Ένα πρόβλημα που εντόπισα έχει να κάνει με την κλιμάκωση των ταχυτήτων καθώς η δευτέρα είναι κάπως κοντή και η τρίτη είναι ιδιαίτερα μακριά με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ανεβάσεις πολλές στροφές στην 2α για να επιλέξεις την 3η.  Αυτό επηρεάζει την κατανάλωση του Renault Clio 1.5 dCi ειδικά μέσα στην πόλη, αφού ο κινητήρας «κρεμάει» όταν κουμπώσει η 3η και χρειάζεται ή να πατήσεις πιο βαθιά το γκάζι ή να κρατήσεις την 2α μέχρι τις 3,100 σ.α.λ.

Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί τοRenault Clio 1.5 dCi με το 6ταχυτο κιβώτιο ταχυτήτων- που ενώ υπάρχει διαθέσιμο στα ράφια της Renault  για κάποιο λόγο δεν διατίθεται ούτε σαν έξτρα.

Αναρτήσεις /Τιμόνι

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic01Η ανάρτηση του Renault Clio 1.5 dCi με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου. Είναι άνετη στην πόλη φροντίζοντας για την άνεση των επιβατών στις λακούβες.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται σχεδόν 3 στροφές από άκρη σε άκρη, έχει πολύ ακριβή αίσθηση, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά μαλακό για να κάνει την ζωή του οδηγού εύκολη στο παρκάρισμα.

Στην Πόλη

Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου. Το αυτοκίνητο παρά τα χαμηλού προφίλ λάστιχα επιβιώνει στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους και φροντίζει για την άνεση των επιβατών.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται σχεδόν 3 στροφές από άκρη σε άκρη και μαζί με τα μαλακά πετάλια κάνουν την ζωή του οδηγού εύκολή. Φυσικά η κακή ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια θέλει λίγο προσοχή όταν αλλάζουμε λωρίδες και όταν παρκάρουμε.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Renault Clio 1.5 dCi δεν θα προβληματίσει, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες, και δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic04Έτσι ο οδηγός απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή (ακόμα και σε ταχύτητες αυτοφώρου)  αφήνοντας τον οδηγό και τους επιβάτες να απολαύουν την διαδρομή.

Το Renault Clio 1.5 dCi ταξιδεύει με άνεση και οικονομία με 160 και 3.100 σ.α.λ, και αν το κυνηγήσεις το ταχύμετρο θα δείξει με αρκετή υπομονή τα 195 χλμ/ω στις 3.800 σ.α.λ.

Στο ταξίδι ο ροπάτος κινητήρας χαρίζει δύναμη στα προσπεράσματα και οικονομία στο ταξίδι. Ενδεικτικά το Renault Clio 1.5 dCi ταξιδεύει με 140 χλμ/ω και 2,500 σ.α.λ καταναλώνοντας περίπου 5-5.6 λίτρα για κάθε 100 χλμ.

Στις ψηλές ταχύτητες το μόνο που ενοχλεί είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος από το παρμπρίζ μετά τα 160 χλμ, ενώ ο μάλλον δυσάρεστος ήχος του κινητήρα δεν βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους επιβάτες χάρη στην άριστη ηχομόνωση.

Στις Στροφές

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic10Στο επαρχιακό δίκτυο το Clio είναι ουδέτερο και θα στρίψει με «όσα έρχεται», ενώ όταν το παρακάνεις ανοίγει την τροχιά του και με τους τέσσερις τροχούς  χωρίς να τρομάζει. Η συμπεριφορά του Clio με κέρδισε και θα έλεγα ότι σχεδόν με διασκέδασε εάν δεν είχα να κάνω με τον πετρελαιοκινητήρα που όπως και να το κάνεις σε ξενερώνει επειδή σου χαλάει το πάρτι μετά τις  τις 4.250 στροφές.

Οι δυνατότητες του πλαισίου βλέπετε είναι αλλού- και αυτό ο κινητήρας είναι πολύ «λίγος» για να το ανησυχήσουν στην γρήγορη οδήγηση..

Tο ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως, αλλά όταν επεμβαίνει αυτό γίνεται με ένα ανεπαίσθητο τρόπο που δεν ενοχλεί. Τα φρένα είναι δυνατά και αποτελεσματικά- και παρά τα πίσω ταμπούρα δεν θα προβληματίσουν ποτέ τον οδηγό όσο αυτός κινείται σε λογικά πλαίσια και δεν έχει αγωνιστικές φιλοδοξίες…

Συμπέρασμα

Renault Clio 1.5 dCi autoholix pic014Το Renault Clio 1.5 dCi  έχει ένα μοναδικό σχεδιασμό που το διαχωρίζει από τον ανταγωνισμό και χώρους που θα ικανοποιήσουν μια σύγχρονη οικογένεια.  Παράλληλα διαθέτει ένα οικονομικό κινητήρα και μια οδική συμπεριφορά που το τοποθετούν πολύ ψηλά στην κατηγορία.

Η τιμή του Renault Clio 1.5 dCi  ξεκινά από €14,230 με πολύ καλό εξοπλισμό βάσης και είναι μιας πρώτης τάξης επιλογή για τις ελληνικές συνθήκες.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω –και τα φτηνά στην όψη και αφή υλικά στο κάτω μέρος του ταμπλό και τις πόρτες.
  • Το πεντάρι κιβώτιο ταχυτητών και τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς.

Θα θυμάμαι

  • Την άριστη οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες και το εντυπωσιακό design.
  • Τον κινητήρα διαμάντι που εντυπωσιάζει με την ζωντάνια και την οικονομία του.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο