Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP)-Test Drive

SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP)-Test Drive

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic09Το νέο SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) είναι το πρώτο από τα μικρά αυτοκίνητα της VAG που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MQB A0 1 που χρησιμοποιούν και τα μεγαλύτερα Golf, A3, Octavia και Leon. Ας κρατήσετε αυτό στο μυαλό σας  όσο θα  διαβάζετε αυτές τις γραμμές και απορείτε γιατί πολλά πράγματα σε αυτό το αυτοκίνητο θυμίζουν μεγαλύτερη κατηγορία.

Σε ότι αφορά τις διαστάσεις είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το την τρίτη  γενιά του Golf, αλλά σε ότι αφορά την ιπποδύναμη και την αίσθηση είναι πολύ κοντά σε μια μοντέρνα έκδοση του θρυλικού VW Golf Gti Mark I! Από τώρα βλέπω τις διαμαρτυρίες σας: «Ιεροσυλία!!! Πως τολμάς να το συγκρίνεις με τον “θρύλο“, ή «Εσύ δεν είχες γεννηθεί τότε πως μιλάς» (είχα μόλις γεννηθεί), και τέτοια…

Όμως σκεφτείτε, ποιο είναι πιο κοντά με το θρυλικό Golf Gti, το SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) των 1050 κιλών, ή το μοντέρνο Gti που έχει σχεδόν το διπλάσιο βάρος και τους διπλάσιους ίππους? Χρειάζονται τα διπλά για να απολαύσεις οδήγηση?

Εξωτερική Σχεδίαση

Η εξωτερική εμφάνιση του νέου SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP)– ειδικά στο προφίλ του-θυμίζει κάτι από το νέο Leon, καθώς ο επικεφαλής του στυλ Alejandro Mesonero-Romanos, χάρισε παρόμοια εμφάνιση και στο μικρότερο αδελφό του Leon.

 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο το νέο Ibiza είναι πιο μακρύ κατά 87mm χάρη στο σημαντικά μεγαλύτερο μεταξόνιο και 4 εκ SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic07φαρδύτερο σε ότι αφορά το μετατρόχιο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερους χώρους στο εσωτερικό τόσο  μπροστά -με άνετη θέση οδήγησης- όσο και πίσω- με άνετους χώρους στα πόδια και στο κεφάλι των επιβατών.

Κοιτώντας  το SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) από μπροστά το μάτι διακρίνει μια γραμμή που ξεκινά από τις εμπρός κολώνες και διατρέχει όλο το καπό φτάνοντας ως την μάσκα που σε συνδυασμό με τον προφυλακτήρα και τα LED φωτιστικά σώματα δημιουργούν μια δυναμική εικόνα.

Το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και πίσω όψη που με τα στενά φωτιστικά σώματα και την  γραμμή που διατρέχει την πίσω πόρτα φωνάζει : «Με είδες να έρχομαι αγριεμένο- αλλά και τώρα που σε πέρασα  ακόμη αγριεμένο είμαι»!

Εσωτερικό

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic15H εικόνα του ταμπλό είναι όμορφη και τακτοποιημένη, χωρίς όμως να έχει να προσφέρει κάτι σε πρωτοτυπία και κυρίως στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. Τόσο στην εικόνα, όσο και στην αφή τα πλαστικά δεν συμβαδίζουν με το επίπεδο του υπόλοιπου αυτοκινήτου.

Είναι σκληρά, ενώ το πλαστικό που διατρέχει το ταμπλό μοιάζει να είναι επιρρεπές σε γρατζουνιές, αν και σε κάποιες εκδόσεις μπορεί να βαφτεί κάτι που είναι πολύ όμορφο σε έντονους χρωματισμούς. Φαίνεται ότι η μαμά VW κράτησε τα πιο ποιοτικά πλαστικά στο εσωτερικό για το δικό της παιδί-το Polo..

 

Ο πίνακας οργάνων είναι υπερπλήρης, προσφέρει όλες τις πληροφορίες, όμως η σχεδίαση του δεν συμβαδίζει με το δυναμικό στυλ του υπολοίπου αυτοκίνητου. Θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε ένα Polo του 2004..

 

Στις εκδόσεις με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού στο κέντρο του ταμπλό θα βρείτε μια οθόνη αφής με εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης. Εκτός από τα απολύτως κατανοητά και λογικά μενού, η οθόνη αυτή έχει και δυο κουμπιά δεξιά και αριστερά-το ένα για τον ήχο και το άλλο για το <ψάξιμο των σταθμών>. Έτσι ακόμη και οι λιγότερο tech savvy χειριστές να μπορούν επιτέλους να χειριστούν τις βασικές λειτουργίες.

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic13Τα καθίσματα είναι άνετα και με καλή στήριξη, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι άνετοι χώροι στο πίσω κάθισμα.

Όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) – τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες – έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Ο χώρος για τα γόνατα στο πίσω μέρος μεγάλωσε κατά 42mm σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών επίσης αυξήθηκε κατά 63L φτάνοντας τα 355λιτρα – σημαντικά περισσότερα από πριν-  όσα και στο Peugeot 208.

Κινητήρας/μετάδοση

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic16Κάτω από το καπό θα βρούμε το νέο τρικύλινδρο TSI των χιλίων κυβικών, με 115 ίππους και 20,4 kgm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm. Σε καμία περίπτωση δεν έχει την ραφιναρισμένη λειτουργία του αντιστοίχου κινητήρα της Peugeot  , όμως τραβάει από από χαμηλά, με πολύ καλή ευστροφία και γραμμικό τράβηγμα μέχρι τον κόφτη των 6.500 σαλ.

Δεν είναι ο πιο ραφιναρισμένος του είδους, όμως η ηχομόνωση κρατά χαμηλό το επίπεδο θορύβου κι αυτό ενισχύει την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου που δίνει το SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP).

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic22Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς  μέσω ενός εξατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να μην είναι μικρός στην πράξη.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 5,5 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 10λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα.

Ανάρτηση/Φρένα

Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάποια καινοτομία με γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και  ημι-άκαμπτο άξονα πίσω. Όμως επειδή το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο και κατά 4 εκατοστά φαρδύτερο μετατρόχιο, κάθεται στον δρόμο σαν αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας-και όπως θα δούμε σε λίγο έτσι στρίβει κιόλας.

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic10Η ανάρτηση είναι σφικτά ρυθμισμένη σε ότι αφορά την απόσβεση, όμως χάρη στην αργή επαναφορά της δεν κοπανά πουθενά, ενώ ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας είναι τόσο καλά στηριγμένος που δεν θα παρουσιάσει ποτέ αναπηδήσεις.

Είναι από αυτές τις λίγες  φορές που η σωστή σχεδίαση, υπερβαίνει τις προδιαγραφές της ανάρτησης. Έτσι έχεις έναν άκαμπτο άξονα που λειτουργεί σαν ανεξάρτητη ανάρτηση. Έτσι η VW –και κατ επέκταση Seat και Skoda- περιορίζουν το κόστος κατασκευής προσφέροντας ταυτόχρονα χώρο για αποσκευές και επιβάτες!

Τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις και εμπνέουν εμπιστοσύνη, ενώ το τιμόνι που στην αρχή φαίνεται μαλακό, στην συνέχεια αποδεικνύεται ακριβές και με καλή αίσθηση.

Στην  πόλη

Το SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει. Σε ότι αφορά την εργονομία και την πρακτικότητα το χέρι της VW έχει «ευλογήσει» το Ibiza!

Το SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) νοιώθει σαν στο σπίτι του όταν κινείται στην πόλη, και οι μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά – παιχνιδάκι. Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται τόσο από το τιμόνι, όσο και από το κάθισμα προς κάθε πιθανή κατεύθυνση για αυτό και βρήκα εύκολα την ιδανική ρύθμιση για να οδηγήσω.

Στον Αυτοκινητόδρομο

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic01Η οδηγική συμπεριφορά του νέου Ibiza στον αυτοκινητόδρομο σου αφήνει την αίσθηση της σταθερότητας, της στιβαρότητας και του απόλυτου ελέγχου. Το SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) αποδείχθηκε απρόσμενα ένας φανταστικός ταξιδευτής – καθώς σε μια διαδρομή που έκανα στην Ιώνια Οδό βρήκα ότι το «μικρό» SEAT κινείται με 160χλμ/ω με τον τρικύλινδρο μοτεράκι να γουργουρίζει με 6η στις 3,000 σαλ.

Αν θέλεις να δεις πάνω από 200χλμ/ω στο κοντέρ αυτό συμβαίνει εύκολα και παντού, ενώ η κατανάλωση με μια μέση ταχύτητα 140χλμ/ω δεν υπερβαίνει τα 6,5 λίτρα ανά 100χλμ. Ο θόρυβος από τον κινητήρα δεν θα φτάσει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και το μόνο που ίσως ενοχλήσει είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος από τις μπροστινές κολώνες μετά τα 140 χλμ.

Στις Στροφές

Η SEAT έχει ρυθμίσει το Ibiza με έναν τρόπο που ενώ είναι ασφαλές, είναι ταυτόχρονα  και απολαυστικό- προκαλώντας ακόμη και τον αρχάριο οδηγό να ανακαλύψει τα όρια και να οδηγήσει γρήγορα.  Αν είστε νέοι οδηγοί και θέλετε να αρχίστε να εξερευνήσετε την σπορ οδήγηση αυτό είναι το σωστό αυτοκίνητο, καθώς είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και στρίβει χωρίς να κρύβει εκπλήξεις..

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic12Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση C-EPS δίνει στο τιμόνι άριστη ακρίβεια και σε παρατεταμένες γρήγορες στροφές το Ibiza κρατά τις γραμμές του με καρφωμένο το μπροστινό μέρος.

Η συμπεριφορά του πίσω άξονα είναι αξιοπρεπής και δεν θα κουράσει με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις του πίσω μέρους -κάτι που δείχνει το πόσο εύστοχα έχουν ρυθμιστεί οι αναρτήσεις.

Τα αμορτισέρ είναι σφικτά, έχουν μικρές διαδρομές -και οι σκληρές αντιστρεπτικές περιορίζουν τις κλίσεις στις στροφές χαρίζοντας διασκεδαστική συμπεριφορά που σίγουρα λείπει από τα αυτοκίνητα της κατηγορίας.

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic11Τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά όπως διαπίστωσα όταν ένας αφηρημένος οδηγός από την αντίθετη κατεύθυνση αποφάσισε να κάνει αναστροφή στην Δροσοπηγή Πεντέλης…

Αν θελήσετε να κινηθείτε πραγματικά γρήγορα το αυτοκίνητο θα αρχίσει να φεύγει με τα τέσσερα και πάντα με προοδευτικό και απαλό τρόπο. Σε προκαλεί να ανεβάσεις ρυθμό και καθώς τα πάντα εμπνέουν εμπιστοσύνη και ο ροπάτος  κινητήρας είναι γενικά αθόρυβος, βρίσκεσαι ξαφνικά να κινείσαι με ρυθμούς ειδικής διαδρομής. Προσοχή στο ταχύμετρο λοιπόν..

Συμπέρασμα

SEAT_IBIZA_1.0_TSI_115HP_pic03Οι τιμές ξεκινούν από 11.700€ για τον 3-κύλινδρο κινητήρα 1.0 ΜPI 75hp και από 13.050€ για τον 1.0 EcoTSI 95hp ή 115hp. Επίσης για τους λάτρεις της ταχύτητας, ο νέος κινητήρας 1.5 TSI ΕVΟ θα είναι διαθέσιμος προς τα τέλη του έτους με 4 κυλίνδρους και απόδοση 150hp.

Το SEAT IBIZA 1.0 TSI (115HP) της δοκιμής μας με τον υπερπλήρη εξοπλισμό που περιλαμβάνει τα πάντα κοστίζει κοντά €16,000- και αυτό είναι υψηλό τίμημα για ένα αυτοκίνητο χιλίων κ.εκ.

Με μια απόλυτα ισορροπημένη, ασφαλή αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική οδική συμπεριφορά, χώρους και οικονομία σε καύσιμα το νέο Ibiza είναι ένας άξιος αντίπαλος για το νέο Ford Fiesta και το VW Polo .

 

Δεν με ευχαρίστησε

Θα θυμάμαι

  • Το στήσιμό της ανάρτησης και το απόλυτα ασφαλές και γραμμικό στρίψιμό.
  • Τον ροπάτο κινητήρα και το άνετο σε χώρους εσωτερικό .

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ismini Fabiatou

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο