Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Volvo C30 T5 – Veteran Test Drive (Video)

Η Volvo για πολλά χρόνια είχε δημιουργήσει μια εικόνα ενός συντηρητικού κατασκευαστή φτιάχνοντας αυτοκίνητα τα οποία εστίαζαν περισσότερο στην ασφάλεια παρά στην χαρά της οδήγησης.Volvo C30 T5 Autoholix1

Αυτό μάλλον δεν οφείλεται στα πρώτα μοντέλα της εταιρείας που απολάμβαναν την γενικότερη εκτίμηση των ανθρώπων της εποχής χάρη στην τεχνολογική υπεροχή τους σε πολλόυς τομείς.

Λίγη Ιστορία..

Η θρυλική «αμαζόνα» (122) και φυσικά τα coupe 1800 μοντέλα της δεκαετίας του 60 έπεισαν πολύ κόσμο να τα αγοράσει- με κορυφαίο πελάτη της εταιρείας τον τηλεοπτικό άγιο που στις αποστολές του εμπιστευόταν ένα σπορ Volvo.

Μερικά χρόνια αργότερα η εικόνα άλλαξε καθώς τα γεμάτα γωνίές 144 με τις χοντροκομμένές γραμμές τους έδειχναν ότι μάλλον αυτή θα είναι η νέα σχεδιαστική επιλογή των σχεδιαστών του σουηδού κατασκευαστή.

Η ταφόπλακα ήρθε σίγουρα με το τραγικό 340 (ένα από τα πιο ξενέρωτα οχήματα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ) που εκτός από άσχημο ήταν και ένα κακό αυτοκίνητο- σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας που κάτω από τα συντηρητικά τους ρούχα έκρυβαν ενδιαφέρουσες μηχανικές λύσεις και φυσικά κορυφαία παθητική ασφάλεια.

Ο σχεδιαστικός μεσαίωνας στην Volvo τελείωσε με την παρουσίαση των σειρών «S» που πραγματικά έδωσαν μια ανάσα φρεσκάδας στην γκάμα των μοντέλων τους.

Volvo C30 T5

Volvo C30 T5 Autoholix11Το πιο πρόσφατο μέλος της λέσχης των νέων Volvo είναι το Volvo C30 T5 που με το design του δεν δείχνει απλά μοντέρνο, αλλά πάει ένα βήμα πιο πέρα και προκαλεί τον θαυμασμό από όπου και αν περνάει.

Το Volvo C30 T5 που οδήγησα για μερικές ημέρες ήταν το κορυφαίο μοντέλο της σειράς με τον πεντακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 2.5 λίτρων που έχω συναντήσει σε διάφορα μοντέλα της Ford όπως είναι το Focus ST και το SMax 2.5.

Ο κινητήρας αυτός αποτελεί για εμένα υπόδειγμα γραμμικής και «γεμάτης» λειτουργίας καθώς η ροπή του κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε περίπτωση.

Ο ξαφνικός έρωτας που έπαθα όταν είχα οδηγήσει το Focus ST όμως δεν οφειλόταν μόνο σε αυτόν τον εξαιρετικό κινητήρα αλλά και στο καλοζυγισμένο πλαίσιο που είχε το ST.

Τα πρώτα καλά νέα λοιπόν είναι ότι όπως η Volvo «δώρισε» τον κινητήρα της στην Ford για τα γρήγορα μοντέλα της , έτσι και η Ford αποδίδοντας σε αυτή την γενναιοδωρία, διέθεσε το πλαίσιο και τις αναρτήσεις του Focus στην Volvo για την σειρά C30.

Με λίγα λόγια λοιπόν θεωρητικά το Volvo C30 T5 είναι ένα πιο στιλάτο Focus ST. Έτσι πριν ακόμα το οδηγήσω ήξερα ότι μάλλον θα το λατρέψω!

Εμφάνιση

Κοιτώντας το Volvo C30 T5 από μπροστά δεν μπορείς να το μπερδέψεις με τίποτε άλλο, αφού η μάσκα με την χαρακτηριστική διαγώνια γραμμή να κάνει οικογενειακή ταυτότητα της Volvo ξεκάθαρη. Τα φωτιστικά σώματα θυμίζουν το S40, όμως είναι πιο λεπτά και πιο στιλάτα.

Το προφίλ του αυτοκινήτου σε κερδίζει με την όμορφη χαμηλή σφηνοειδή γραμμή του που σχηματίζεται από το μακρύ καπό και την κοφτή πίσω πόρτα.

Ειδικά το Volvo C30 T5 που οι ευγενικοί άνθρωποι της αντιπροσωπίας μου διαθέσανε ήταν εξοπλισμένο ένα σετ πανέμορφων ζαντών 18’’, που προσθέτουν τόσο πολύ στην “αρχοντιά” του αυτοκινήτου που είμαι σίγουρη ότι ο συγχωρεμένος πια «τηλεοπτικός άγιος»Σάιμον Τέμπλαρ θα διάλεγε αυτό το Volvo για να τον συνοδεύει στις περιπέτειες του.

Η πίσω όψη είναι εξίσου εντυπωσιακή με την πίσω γυάλινη πόρτα να κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα, ενώ οι δύο εξατμίσεις ξεπροβάλουν μέσα από την πίσω ποδιά προειδοποιώντας τους αδαείς που δεν πρόσεξαν το διακριτικό σήμα Τ5 ότι αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε Volvo.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την μεγάλη πόρτα του Volvo C30 T5 , η εικόνα που αντικρίζει ο οδηγός εντυπωσιάζει όχι τόσο για το ποιοτικό- αλλά μάλλον συντηρητικό ταμλπό, αλλά από την αλουμινένια κεντρική κονσόλα που ενώνει το επάνω μέρος του ταμπλό με την κονσόλα του λεβιέ ταχυτήτων με ένα τρισδιάστατο τρόπο!

Πίσω από την κονσόλα υπάρχει μια κρυφή και πρακτική θήκη, ενώ πάνω στην κονσόλα θα βρείτε το πολύπλοκο στην χρήση-αλλά εξαιρετικής απόδοσης-ηχοσύστημα καVolvo C30 T5 Autoholix13ι λίγο πιο κάτω το εξίσου δύσκολο στην χρήση ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού.

Συνολικά κατά την γνώμη μου το εργονομικό ατόπημα προκύπτει από τις δεκάδες κουμπιά και κουμπάκια που ακόμα και όταν τα συνηθίσεις δεν βολεύουν.

Ο πίνακας οργάνων του Volvo C30 T5 από την άλλη πλευρά χωρίς να πρωτοτυπεί σχεδιαστικά παρέχει με ευκρίνεια και σαφήνεια όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Το όμορφο δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και έτσι σε συνεργασία με το ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο(και θερμαινόμενο) δερμάτινο κάθισμα βοηθά τον οδηγό να βολευτεί και να βρει την ιδανική θέση.

Μέσα στο σαλόνι του Volvo C30 T5  λόγω της διαρρύθμισης του πίσω καθίσματος, θα βολευτούν τέσσερις επιβάτες που επιπλέον θα ταξιδέψουν μέσα σε ένα ευχάριστό και φωτεινό περιβάλλον.

Σε αυτό το ταξίδι όμως καλό θα είναι να έχουν πάρει μόνο τα απαραίτητα καθώς τα 233 λίτρά του χώρου αποσκευών μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτοκίνητα μικρότερης κατηγορίας. Volvo C30 T5 Autoholix14

Το Volvo C30 T5 είναι το αυτοκίνητο του συνειδητοποιημένου εργένη που διαθέτει ένα ξεχωριστό γούστο και όχι ένα οικογενειακό αυτοκίνητο οπότε ο χώρος αποσκευών και η δυσκολία πρόσβασης στο πίσω κάθισμα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

 

Κινητήρας/Μετάδοση

Το Volvo C30 T5 έχει 220 ίππους, 2.500 κ.εκ. και τούρμπο και όμως το μόνο σήμα που θα βρείτε επάνω του είναι ένα διακριτικό σηματάκι στο πίσω μέρος.

Volvo C30 T5 Autoholix15Ο κινητήρας του Volvo C30 T5 τραβάει θετικά από τις 1200 και απίστευτα δυνατά από τις 1,800 μέχρι τις 6,800 που επεμβαίνει ο κόφτης γεμίζοντας την πρωινή ησυχία με μια καθαρόαιμη πεντακύλινδρη μουσική.

Το κιβώτιο ποίημα των έξι σχέσεων με τις κόντες διαδρομές και το θετικό κούμπωμα «βάζει τα λόγια» στο χαρούμενο τραγούδι αυτού του κινητήρα αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ακόμα και εάν ο κινητήρας μιας BMW 325 (μιλώ για τις εξακίλυνδρες του 2008)για παράδειγμα, είναι εξίσου δυνατός και πολύ πιο οικονομικός από το διαμάντι της Volvo, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τον πλησιάσει σε αίσθηση.

Ο κινητήρας χαρίζει εκρηκτικές επιδόσεις (0-100 σε λιγότερο από 7’’ και μια τελική της τάξης των 235 χλμ/ω) ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί χωρίς κενά και με απόλυτα πολιτισμένο τρόπο.

Μάλιστα στο Volvo C30 T5  οι μηχανικοί φρόντισαν να ενισχύσουν την ηχομόνωση σε σχέση με το Focus, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πιο πολιτισμένος από ότι στο γερμανικό αδελφάκι του. Η αυξημένη μέση κατανάλώση των 14- με 17 λίτρων συγχωρείται(..από εμένα) λόγω χαρακτήρα!

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση του Volvo C30 T5 διατηρεί την φιλοσοφία τoυ Focus με τα γόνατα McPherson μπροστά και την ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω, αλλά διαφοροποιείται σε σχέση με το ST κυρίως χάρη στην πιο μαλακή ρύθμιση της συμπίεσης των αμορτισέρ και τηνVolvo C30 T5 Autoholix12 κάπως πιο ασφαλή ρύθμιση των γεωμετρικών της χαρακτηριστικών.

Τα φρένα με αεριζόμενα δισκόφρενα 320mm εμπρός και 280mm πίσω ήταν δυνατά και ανθεκτικά με το ABS να επεμβαίνει σπάνια. Όσο οι ρυθμοί είναι «λογικοί» το ESP επεμβαίνει σπάνια και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος να το απενεργοποιήσει ο οδηγός.

Στην Πόλη

Κάθε φορά που στο γκαράζ μου βρίσκεται ένα γρήγορο αυτοκίνητο κάτι συμβαίνει και είτε δυσκολεύομαι να κοιμηθώ, είτε ξυπνάω με τα κοκόρια. Γιατί ακόμα και τα κοκόρια γνωρίζουν ότι εκείνη την ώρα εκτός από τον φανταστικό φωτισμό για φωτογραφίες, οι δρόμοι είναι άδειοι από τα αυτοκινούμενα εμπόδια…

Συνεπώς είναι πιο εύκολο να εκτιμήσεις τα χαρακτηριστικά των ιδιαίτερων αυτοκινήτων!

Από την συμπεριφορά του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη ήμουνα προετοιμασμένη να οδηγήσω ένα πιο στιλάτο Focus ST, αφού οι αναρτήσεις είναι σκληρές και περιορίζουν κάπως την άνεση στο Volvo C30 T5, αλλά από την άλλη υπόσχονται απόλυτες επιδόσεις στο όριο.

Με άλλα λόγια για την πόλη να πάρετε ένα άλλο αυτοκίνητο… αύτό δεν κάνει (να το ταλαιπωρείτε στα φανάρια)!

Στρίβωντας

Το τιμόνι του Volvo C30 T5 έχει καλή αίσθηση και με λιγότερο από τρεις στροφές από άκρη σε άκρη θα το χαρακτήριζα και γρήγορο. Όταν κλείσει το ESP και οι ρυθμοί ανέβουν, ο οδηγός θα πρέπει αρχικά να σεβαστεί το την πολύ δύναμη που προσπαθεί να περάσει στον δρόμο από τα μπροστινά λάστιχα και να μην πατά το γκάζι άτσαλα.

Oπως στο ST, έτσι και στο Volvo C30 T5 οι τροχοί μπορούν να σπινάρουν για πάντα επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την τροχιά του αυτοκίνητου και επιβαρύνοντας το περιβάλλον με καπνούς από καμένο λάστιχο.

Το Volvo C30 T5 είναι πιο υποστροφικό από το ST αλλά από την άλλη πλευρά θα προστατεύσει τον οVolvo C30 T5 Autoholix16δηγό από την υπερστροφή που το Ford παρουσιάζει στο απότομο άφημα του γκαζιού μέσα στην στροφή.

Αυτό ενώ τελικά το κάνει λιγότερο διασκεδαστικό και μάλλον λίγο πιο αργό από το Focus, από την άλλη πλευρά προστατεύει τον οδηγός του C30 ο οποίος δεν θα τρομάξει ποτέ με τάσεις υπερστροφής που απαιτούν γνώσεις και εμπειρία για να τις εκμεταλλευτείς.

Αντίθετά ο οδηγός του Volvo C30 T5 μπορεί να χαλαρώσει και να κάνει ότι θέλει με το τιμόνι και τα φρένα. Εάν ο οδηγός γνωρίζει κάτι παραπάνω το Volvo C30 T5 δεν θα αρνηθεί να στρίψει πλασαρισμένο με τα τέσσερα., αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει την διασκεδαστική υπερστροφική συμπεριφορά του ST.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον ανοικτό δρόμο το ταξίδι είναι μια απόλαυση και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα ακόμα και αν κινείσαι με ταχύτητες κοντά στην τελική. Εκεί το Volvo C30 T5 στέκει ακλόνητο και ανεπηρέαστο από στροφές και πλευρικούς ανέμους.

Συμπέρασμα

Όμως το μεγάλο πλεονέκτημα του Volvo C30 T5 είναι η μαγεία που ασκεί το όνομα “Volvo” σε συνδυασμό με την όμορφη και πρωτότυπη γραμμή του.

Παντού ο κόσμος το κοίταζε με θαυμασμό και στα φανάρια με ρωτούσαν συχνά για το πόσο έχει και για το εάν είμαι ευχαριστημένη…. Και εγώ ήμουν -και είμαι -ευχαριστημένη με το Volvo C30 T5!  Στο κάτω κάτω η διαφορά τιμής από το πιο «ταπεινό» ξαδελφάκι του είναι σχετικά μικρή και σίγουρα σε βάζει σε σκέψεις εάν δεν αναζητάς την πρακτικότητα και την πιο απόλυτη οδική συμπεριφορά του ST..

To Volvo C30 Τ5 είναι ένα κομψό, γρήγορο και ασφαλές coupe που έχει το όνομα, την γοητεία και το κύρος που κερδίζει τον κόσμο.  Απευθύνεται σαφώς σε «νέους/ες και ωραίους/ες» που δεν έχουν υποχρεώσεις(εργένηδες) οι οποίοι/ες αναζητούν το ξεχωριστό στυλ γοητεύει το αντίθετο φύλο…

Και όλα αυτά σε μια τιμή που αν το βρείτε σήμερα μεταχειρισμένο αποτελεί έκπληξη για τα χαρίσματα του αυτοκινήτου!

Τα 2,500 κυβικά εκατοστά του Volvo C30 T5 είναι σήμερα “εκτός νόμου”, όμως με την συμπλήρωση της 10ετιας τα τεκμήρια και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης (lol) εξαφανίζονται και το μόνο που πρέπει να υπομείνετε είναι η “κατανάλωση καραβιού” και τα τέλη κυκλοφορίας.

Όμως να θυμάστε ότι το Volvo C30 T5 είναι ένα Future classic, οπότε αν εσεις το διασώσετε από σήμερα αυτό μέχρι τότε θα σας τραγουδά πεντακίλυνδρους στίχους που θα θυμίζουν για πάντα τις αρχές του αιώνα μας!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο μικρός χώρος αποσκευών του Volvo C30 T5 και η εργονομία στο ταμπλό.
  • Η κάπως υποστροφική συμπεριφορά στο όριο

Θα θυμάμαι

  • Τον πεντακίλυνδρο κινητήρα ποίημα!
  • Το κλασσικά όμορφο σχήμα του Volvo C30 T5που περικλείει μέσα του μια ολόκληρη δεκαετία!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ismini Fabiatou

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο