Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4-Test Drive

Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4-Test Drive

Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4-Test Drive

📅23 January 2018, 19:00

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_02Το Opel Mokka κατέχει την μερίδα του λέοντος στην ευρωπαϊκή αγορά στην κατηγορία των crossovers-και αυτό παρά τον ανταγωνισμό από το Nissan Juke και το Renault Captur.

Η πορεία του Mokka στην Ελλάδα είναι εξίσου εντυπωσιακή με τις πωλήσεις να ξεπερνούν εκείνες του Nissan Juke και να πλησιάζουν αυτές  του Nissan Qashqai που κατέχει την κορυφή εδώ και χρόνια.

Στο Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 του 2017 η Opel έχει ανανεώσει την εξωτερική εμφάνιση και έχει βελτιώσει το εσωτερικό προσθέτοντας σαν στάνταρ ένα σύστημα πολυμέσων στην κεντρική κονσόλα.

Το νέο Mokka απέκτησε ένα «X» στο όνομα του για ευθυγραμμίστει με την λογική της νέας σειράς SUV μοντέλων της εταιρείας.

Τώρα λέγεται Opel Mokka X!

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_05Εξωτερική εμφάνιση

Το ανανεωμένο μπροστινό μέρος φιλοξενεί μια επανασχεδιασμένη μάσκα και διαφορετικά  σώματα τεχνολογίας Led που δίνουν στο Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 μια πιο ξεκάθαρα εκτός δρόμου εμφάνιση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Ανάλογες αλλαγές έχουν γίνει και στο πίσω μέρος ενώ το υπόλοιπο αυτοκίνητο παραμένει σχεδόν το ίδιο.

Εσωτερικός χώρος

Ο εσωτερικός χώρος είναι το σημείο στο οποίο εστίασε η Opel όπου έχουν γίνει οι πιο σημαντικές αλλαγές.

Η γεμάτη κουμπάκια κεντρική κονσόλα έχει τώρα αντικατασταθεί από μια οθόνη 7 ιντσών η οποία είναι στάνταρ σε όλα τα μοντελα και φιλοξενεί το infotainment system.  Άξιο αναφοράς είναι και το στάνταρ σύστημα αυτόματης ειδοποίησης του κέντρου εξυπηρέτησης πελατών της Opel σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης.

Η εργονομία και η διαρρύθμιση οργάνων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο όπως και τα πλαστικά στο εσωτερικό που έχουν σαφώς βελτιωμένη ποιότητα συναρμογής και δεν ακούγονται τριγμοί ούτε  σε έντονες λακκούβες.

 

Η ορατότητα  είναι καλή προς τα εμπρός και τα πλάγια, όμως προς τα πίσω η φαρδιά κολώνα και το μικρό πίσω παράθυρο δυσκολεύουν την αλλαγή λωρίδας και το παρκάρισμα.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικότατοι και θα καλύψουν τις ανάγκες μιας τετραμελούς ή πενταμελούς (με μικρά παιδιά) οικογένειας, ενώ ο χώρος  αποσκευών  μπορεί να έχει ψηλό κατώφλι φόρτωσης, όμως με τα 370 λίτρα και το κανονικό σχήμα του δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Κινητήρας

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_07Για όποιον θέλει την τετρακίνητη έκδοση η πιο έξυπνη επιλογή με τα Ελληνικά φορολογικά κριτήρια αποτελεί η έκδοση των 1,400 κ.εκ. Turbo με 140 ίππους και 200Nm ροπής από τις 1.850 μέχρι τις 4.900σαλ.

Ο κινητήρας του Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 τραβάει από χαμηλά και με έναν γραμμικό τρόπο φτάνει δυνατά μέχρι τις 6.000 σαλ όπου αρχίζει να νοιώθει κάπως δυσάρεστα.

Για να είμαι ειλικρινής ο κινητήρας-ενώ σε επίπεδο προδιαγραφών μοιάζει ιδανικός, δεν έχει τη ροπή που περίμενα από ένα υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με 200 Nm ροπής.

Η αίσθηση της δύναμης του «φουσκωμένου» turbo που μπορεί κάποιος να βιώσει στο Jeep Renegade 1,4  Multiair 4X4 απουσιάζει εδώ -και υπάρχει μια γραμμική «ατμοσφαιρική» αίσθηση λειτουργίας που όμως δεν ενθουσιάζει.

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_0Η Opel συνδύασε το μακρύ αλλά ακριβές εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων με την ομαλή λειτουργία του κινητήρα, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη οικονομία καύσιμων.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το μεγάλο βάρος των 1.400 κιλών και η τετρακίνηση κάνουν τον κινητήρα να φαίνεται αδύναμος αναζητώντας πιο πυκνές σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων που θα προσέδιδαν στο Mokka X ζωντάνια και μάλλον περισσότερη οικονομία.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση η Opel ισχυρίζεται ότι μέσα στην πόλη απαιτούνται μόλις 6,5 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα, τιμή που όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον να την πετύχετε…

Με πολύ προσεκτική οδήγηση σε ημιαστικό περιβάλλον, η καλύτερη τιμή που πέτυχα ήταν 8 λίτρα, ενώ αν οδηγείτε απρόσεκτα εκμεταλλευόμενοι την δύναμη του κινητήρα μπορείτε να περιμένετε περίπου 10 λίτρα/ 100 χλμ.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το Mokka X επιταχύνει στα 100 χλμ/ω σε 10 δευτερόλεπτά και επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 180 χλμ/ω, τιμές που το κατατάσσουν πολύ κοντά με τον ανταγωνισμό-αλλά όχι στην κορυφή.

Μετάδοση/Ανάρτηση

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_00Το Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 εξοπλίζεται με ένα σύστημα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς που χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρομηχανικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη που εμπλέκεται για να μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς όταν οι μπροστινοί χάσουν την πρόσφυση τους.

Το σύστημα δεν διαθέτει λειτουργία “κλειδώματος”, αλλά με βάρος 65 κιλών είναι από τα ελαφρύτερα της κατηγορίας και μπορεί να μεταβάλλει τη κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες, σε αναλογία 100% μπροστά έως και 50-50%, ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης.

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και  είναι ρυθμισμένη με ασφάλτινα κριτήρια, καθώς έχει μικρές  διαδρομές και αρκετά σφικτά ελατήρια.

Στην Πόλη

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_01Οι μαζεμένες διαστάσεις των 4,3 μέτρων και η ψηλή θέση οδήγησης κάνουν τον υπολογισμό των διαστάσεων του Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 μέσα στην πόλη παιχνιδάκι, διευκολύνοντας τόσο την αλλαγή λωρίδας όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος. Αντίθετα η ορατότητα προς τα πίσω θα προβληματίσει στην οπισθοπορεία.

Η ανάρτηση ελέγχει το ψιλό αμάξωμα, αλλά μάλλον είναι κάπως σκληρή κόβοντας πόντους από την άνεση των επιβατών στις εκατοντάδες– χιλιάδες λακκούβες που έχουμε μάθει να μας περιβάλουν χωρίς να παραπονιόμαστε, εδώ στο Ελλαδιστάν.

Επιπλέον στο αυτοκίνητο της δοκιμής οι πανέμορφές ζάντες των 18’’επιδεινώνουν το πρόβλημα μέσα στην πόλη καθώς η προσφιλής στα SUV συνήθεια του καβαλήματος πεζοδρομίων μπορεί να αποβεί μοιραία για τα χαμηλού προφίλ λάστιχα…

Πάντως σε ότι αφορά τα ξεκινήματα στα ανηφορικά φανάρια το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός.

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση κυμαίνεται στα 8-10 λίτρα/100χλμ που χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική για τον κυβισμό του κινητήρα και την επιβάρυνση της τετρακίνητης. Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη συστήματος «Start-Stop” που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά πολύ στην μείωση της κατανάλωσης στην πόλη.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_06Το Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύει ευχάριστα και η σκληρότητα της ανάρτησης δεν ενοχλεί. Ο ήχος από τον κινητήρα δεν μπορεί να περάσει την πολύ καλή ηχομόνωση και έτσι το μόνο που ενοχλεί είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος από τους μεγάλους καθρέπτες και τις πίσω πόρτες μετά τα 140 χλμ/ω.

Το τιμόνι έχει μέτρια επικοινωνία με τον δρόμο αλλά οι κλίσεις στις στροφές είναι ελάχιστες και αντισταθμίζουν την όποια αστάθεια παρουσιάζεται στις στροφές με υψηλή ταχύτητα..

Στον Αυτοκινητόδρομο και εφόσον δεν υπερβαίνετε τα 140 χλμ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 10 λίτρα/100χλμ., αλλά αν το κυνηγήσετε μπορεί να φτάσει και τα 13-14 λίτρα.

Στρίβοντας

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_03Στο επαρχιακό δίκτυο το Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 είναι ουδέτερο και η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση φροντίζει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις με αναπηδήσεις από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

H σφικτή ρύθμιση της ανάρτησης και η εκπληκτική πρόσφυση που χαρίζει η τετρακίνηση κάνουν την οδήγηση με γραμμές απολαυστική και αποτελεσματική.

Αν το παρακάνετε το MokkaX θα υποστρέψει και θα σας επαναφέρει με ασφαλή τρόπο στην τάξη.

Παρά τα φαρδιά ελαστικά και τις μικρές κλίσεις που προσφέρουν οι σκληρές αναρτήσεις το αυτοκίνητο δεν αρέσκεται στην πολύ γρήγορη οδήγηση κάτι που οφείλεται στη μέτρια αίσθηση του τιμονιού και την υποστροφική γεωμετρία που έχει ρυθμιστεί με γνώμονα την ασφάλεια.

Τα φρένα αν λάβετε υπόψη σας τον τύπο του αυτοκίνητου κρίνονται δυνατά και ανθεκτικά και στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων ακόμη και όταν το Μοκκα Χ είναι φορτωμένο

Στο Χώμα

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_04Η τετρακίνητη έκδοση του ΜΟΚΚΑ Χ της δοκιμής θα επιτρέψει στο SUV της Opel να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση και θα καταφέρει να σας μεταφέρει στο παρκινγκ του χιονοδρομικού χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όμως το χαμηλό ύψος του εμπρός προφυλακτήρα του Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4  θα σας περιορίσει τις εκτός δρόμου ορέξεις σας καθώς βρίσκει εύκολα σε αναχώματα και βαθιές λακκούβες.

Ταυτόχρονα η αρχιτεκτονική της τετρακίνησης δείχνει και τον προσανατολισμό του αυτοκινήτου σε πιο βατές συνθήκες.

Σε λασπωμένο ή χιονισμένο έδαφος αν κάποιος από τους τροχούς βρεθεί για λίγο στον αέρα ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης αργεί αρκετά να εμπλέξει τους πίσω τροχούς και έτσι το αυτοκίνητο ακινητοποιείται αρκετά εύκολα.

Κοιτώντας τα φαρδιά χαμηλού προφίλ ελαστικά και τους χαμηλούς προβόλους γίνεται εμφανής ότι το Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις- οπότε η λειτουργία της τερτρακίνησης βρίσκεται σε αρμόνια με το υπόλοιπο αυτοκίνητο.

Είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για χαμηλό βάρος και οικονομία- και αυτό επιβεβαιώνεται όταν συγκριθούν οι επιδόσεις κατανάλωσης με εκείνες ανταγωνιστικών μοντέλων που είναι κατά 2 λίτρα υψηλότερες.

Συμπέρασμα

Opel_Mokka_X_ 1.4_Turbo_4x4_autoholix.com_15Το Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 είναι ένα SUV με μοντέρνα σχεδίαση που προσφέρει χώρους και στυλ στην σύγχρονη οικογένεια. Είναι εναρμονιζόμενο με την μόδα, ενώ οι εκτός δρόμου δυνατότητες βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο.

Το βάρος έχει δοθεί στην ευκολία στις καθημερινές μετακινήσεις  και την ασφαλή εντός δρόμου οδήγηση.

Σε σχέση με την πρώτη έκδοση ΜΟΚΚΑ, το ανανεωμένο Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4 δεν είναι απλά ένα μοντέλο που δείχνει πιο σύγχρονο χάρη στα διαφορετικά φωτιστικά σώματα, αλλά είναι ένα αυτοκίνητο στο οποίο έχουν γίνει καίριες επεμβάσεις στο εσωτερικό και στα περισσότερα σημεία που το παλιότερο μοντέλο δέχτηκε κριτικές.

Το πρόβλημα είναι ότι καθώς όλη η αυτοκινητοβιομηχανία εστίασε στα SUV το MOKKA X δείχνει την σχεδιαστική του ηλικία όταν καλείται να σταθεί δίπλα στο ανταγωνισμό του, την ώρα που η τιμή του δεν το βοηθά να ξεχωρίσει..

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο χαρακτήρας του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα
  • Οι περιορισμένες εκτός δρόμου δυνατότητες και η αίσθηση του τιμονιού.

Θα θυμάμαι

  • Την μοντέρνα σχεδίαση και την ευρυχωρία στο εσωτερικό
  • Η ψηλή θέση οδήγησης και η (σχετική) οικονομία στα καύσιμα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Opel Mokka X 1.4 Turbo 4×4-Test Drive - overview
Πρακτικότητα/Άνεση
Εκτός Δρόμου
Κινητήρας
Επιδόσεις
Οικονομία
Value for Money

Summary: Το Opel Mokka X 1.4 Turbo 4x4 είναι ένα SUV με μοντέρνα σχεδίαση που προσφέρει χώρους και στυλ στην σύγχρονη οικογένεια. Είναι εναρμονιζόμενο με την μόδα, ενώ οι εκτός δρόμου δυνατότητες βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Το βάρος έχει δοθεί στην ευκολία στις καθημερινές μετακινήσεις και την ασφαλή εντός δρόμου οδήγηση.

Σε σχέση με την πρώτη έκδοση ΜΟΚΚΑ, το ανανεωμένο Opel Mokka X 1.4 Turbo 4x4 δεν είναι απλά ένα μοντέλο που δείχνει πιο σύγχρονο χάρη στα διαφορετικά φωτιστικά σώματα, αλλά είναι ένα αυτοκίνητο στο οποίο έχουν γίνει καίριες επεμβάσεις στο εσωτερικό και στα περισσότερα σημεία που το παλιότερο μοντέλο δέχτηκε κριτικές.

Το πρόβλημα είναι ότι καθώς όλη η αυτοκινητοβιομηχανία εστίασε στα SUV το MOKKA X δείχνει την σχεδιαστική του ηλικία όταν καλείται να σταθεί δίπλα στο ανταγωνισμό του, την ώρα που η τιμή του δεν το βοηθά να ξεχωρίσει..

3.33 Average
Share this article:
Ismini Fabiatou
Ismini Fabiatou

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National