Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADJeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto Limited -Test Drive

Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto Limited -Test Drive

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_26Οι άνθρωποι της Jeep κουράστηκαν να βλέπουν τους ευρωπαίους, τους ιάπωνες και κυρίως τους κορεάτες να «κλέβουν» την πελατεία τους μέσα και έξω από τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που στις ευρωπαϊκές αγορές τα δικά τους προϊόντα αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ξεκάθαρα το προηγούμενο  Compass ήταν ένα αυτοκίνητο που η Jeep  μάλλον θέλει να ξεχάσει…

Υπάρχουν δύο ξεκάθαροι στόχοι που είχε η  Jeep  με το νέο Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto. Ο πρώτος είναι καλύψει  το κενό που δημιουργείται μεταξύ του μεγάλου Grand Cherokee και του δημοφιλούς Jeep Renegade –και ο δεύτερος είναι να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά τα δημοφιλή ευρωπαϊκά SUV τα Renault Kadjar, Nissan Qashqai , Ford Kuga και Peugeot 3008

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_25«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και επειδή μοιράζεται όλα τα μηχανικά μέρη με το Jeep  Renegade, το Compass καταφέρνει όπως θα μας εξηγήσει παρακάτω ο Μ.Μ να πάρει το πάνω χέρι στις έκτος δρόμου διαδρομές από τον «Ευρωπαϊκό» ανταγωνισμό.

Τα εισαγωγικά στον «Ευρωπαϊκό» ανταγωνισμό τοποθετήθηκαν επειδή μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού διαθέτει και ιαπωνικά γονίδια, ενώ το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto- σαν προϊόν της FCA -διαθέτει το πάτωμα και τα μηχανικά μέρη που προέρχονται από το Fiat  500X συνδυάζοντας έναν ευρωπαικό χαρακτήρα με ένα βαρύ όνομα.

Αν ήθελα να βάλω τίτλο στο Jeep Compass νομίζω ότι το «Η Παγκοσμιοποίηση αποκτά χαρακτήρα» θα ταίριαζε μια χαρά!

Εμφάνιση

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_13Δεν ξέρω πόσα Logos “Jeep” είδα στο Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto! Ξεκινώντας από τα σήματα στο καπό και τους προφυλακτήρες, το εσωτερικό των πορτών και το ταμπλό, την κονσόλα και το τιμόνι και καταλήγοντας στις ρόδες. Μέτρησα 18 σήματα και πρέπει να μου ξεφεύγουν αρκετά!

Υπάρχουν  αναφορές στην ιστορία της Jeep παντού- από το μυώδες και σχεδόν παλαιομοδίτικο προφίλ του αυτοκινήτου που θυμίζει μια σμίκρυνση του Grand Cherokee μέχρι την αναγνωρίσιμη σε όσους αγαπούν τα χώματα μάσκα με τις παραδοσιακές 7 γρίλιες.

Μπορεί οι γρίλιες να είναι διακοσμητικές όμως χαρίζουν στο αυτοκίνητο έναν “macho” χαρακτήρα που θυμίζει απόλυτα Grand Cherokee και όταν το κοιτάς από μακριά ψαρώνεις!

Ο ανταγωνισμός δεν έχει απάντηση στην εκτός δρόμου ιστορία του Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto και ας πουλιούνται όπως μαθαίνω περισσότερο οι δικίνητες εκδόσεις από ότι η 4Χ4 της δοκιμής!

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_15Ξεκάθαρα, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι ο ντόρος που προκαλεί αυτό το αυτοκίνητο στο πέρασμα του. Είναι γνωστό ότι δεν χάνω και πολύ χρόνο για να περιποιηθώ την εμφάνιση μου- και έτσι όταν πήγα σε ένα παιδικό πάρτι στην Γλυφάδα και ο παρκαδόρος(!!) μου άνοιξε την πόρτα για να κατεβώ, κατάλαβα ότι είχε ψαρώσει από την χλιδή που εκπέμπει η εξωτερική εμφάνιση αυτού του Jeep -και σίγουρα όχι από την δική μου!

Το Jeep Compass αρέσει στον κόσμο και αυτό είναι σίγουρο. Και εννοώ σε όλο τον κόσμο- άσχετα από το πόσο πολλά γνωρίζει από αυτοκίνητα η όχι.

Από τον βενζινά στην Κηφισίας που το κοιτούσε με θαυμασμό, έως την κυρία που ανεβαίνανε την Λ. Κηφισίας με το Cayenne Turbo S που το κοίταξε με σεβασμό ως αντάξιο ανταγωνιστή στην κοινωνική της καταξίωση.

Και εδώ είναι που το νέο Jeep Compass ξεκινά με γκόλ από τα αποδυτήρια καθώς το πρεστίζ που εκπέμπει η εμφάνιση του τιμολογείται στο διπλάσιο από την τιμή κτήσης του.

Εσωτερικός Σχεδιασμός /Χώροι

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_05Παρά τις σχετικά περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις -σε σχέση με τα άλλα SUV’s  της κατηγορίας (4.394 x 1.819 x 1.647 mm), το μυώδες τετραγωνισμένο αμάξωμα και το μεγάλο ύψος εξασφαλίζουν άνετους εσωτερικούς χώρους και εσωτερικό ύψος.

Μπορεί η εικόνα του εσωτερικού να στερείται φαντασίας- και να είναι λιγότερο εντυπωσιακή από ότι το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto υπόσχεται με την εξωτερική εμφάνιση, όμως όσοι γνωρίζουν από Αμερικάνικά αυτοκίνητα  θα εκτιμήσουν το ότι η εργονομία έχει κάνει άλματα επί κοντό σε σχέση με το παρελθόν.

Τα καθίσματα είναι άνετα και  στηρίζουν καλά το σώμα στις στροφές και στο εσωτερικό τα περισσότερα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που πρέπει, είναι ευκρινή, όμορφά και κυρίως ποιοτικά!

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_24Εξαίρεση αποτελεί το χειριστήριο της τετρακίνησης που είναι χαμηλά τοποθετημένο και που για να το δει ο οδηγός πρέπει να πάρει το βλέμμα του από τον δρόμο.

Επίσης χαμηλά και με μικρή γραμματοσειρά είναι  τα χειριστήρια του κλιματισμού και του ηχοσυστήματος, αλλά τα συγχωρώ γιατί ενώ ο χειρισμός αυτών των συστημάτων μπορεί να γίνει και από το media center, βρίσκονται  εκεί για να κάνουν την ζωή όσων από εμας δεν γουστάρουν να ζούνε πιέζοντας μια οθόνη πιο εύκολη!

Το ταμπλό έχει επένδυση από μαλακά ποιοτικά πλαστικά στο επάνω μέρος του, ενώ υπάρχουν παντού πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα και ποτά. Ξερουν οι αμερικάνοι από αυτά, αλλά τους ξέφυγε να φτιάξουν μια θήκη για το κινητό!

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_10Όσο το βλέμμα κινείται προς τα κάτω η ποιότητα των πλαστικών σταδιακά χειροτερεύει, όμως η ποιότητα συναρμογής σε συνδυασμό με την άνετη ανάρτηση εξαφανίζουν τους τριγμούς στο εσωτερικό.

Φυσικά- για κακή μας τύχη- το αυτοκίνητο της δοκιμής αν και είχε ελάχιστα χιλιόμετρα στο κοντέρ υπέφερε από έναν ενοχλητικότατο τριγμό που προερχόταν μέσα από τον καθρέπτη.  Είναι προφανές ότι αυτό ήταν “feature” του συγκεκριμένου αυτοκινήτου και για αυτό τον λόγο το αναφέρω αλλά δεν το αξιολογώ σαν κάτι που θα επισκίαζε την γενικότερη ποιοτική εικόνα που αποκόμισα από το εσωτερικό.

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_23Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης παρέχοντας όλες τις πληροφορίες στην οθόνη που βρίσκεται μεταξύ του ταχύμετρου και του στροφόμετρου, ενώ και το δερμάτινο τιμόνι χορταίνει την όραση με τον σχεδιασμό του και την αφή με την χοντρή στεφάνη του.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ενσωματωμένη μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο, ενώ έχει μια αρκετά γρήγορη λειτουργία και ανάλυση.

Η τοποθέτηση της οθόνης ενσωματωμένη στην κονσόλα (αντί για floating πάνω από αυτή) ελευθερώνει την ορατότητα προς τα μπροστά (κάτι που είναι σημαντικό για ένα εκτός δρόμου αυτοκίνητο), αλλά από την αλλη πλευρά απαιτεί από τον οδηγό να χαμηλώσει αρκετά το βλέμμα του για να το χειριστεί.

Το μόνο που λείπει από το εσωτερικό του Compass για να βρίσκεται σε αρμονία με το όνομα του  … είναι μια ωραία αναλογική πυξίδα σαν εκείνες που είχαν τα παλιά 4Χ4 αν θυμάστε…

Μια ιδέα ρίχνω!

Ο κινητήρας εκκινεί από ένα κουμπί στο ταμπλό και ο τραχύς του θόρυβος δεν δυσκολεύεται να φτάσει στους επιβάτες παρά την πολύ καλή μόνωση. Επίσης με στεναχώρησε ότι σε ένα αυτοκίνητο με εκτός δρόμου βλέψεις να βρίσκεις ένα ηλεκτρικό χειρόφρενο που ασφαλίζει από ένα διακόπτη στο μέσον της κονσόλας.

Η ορατότητα προς τα μπροστά είναι λίγο χειρότερη από ότι εκείνη του Jeep Renegade καθώς η εμπρός κολώνα δεν είναι κάθετη- υιοθετώντας μια πιο «αεροδυναμική γραμμή», ενώ και πίσω κολώνα είναι πολύ φαρδιά και σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παρμπρίζ δυσκολεύουν την κίνηση με όπισθεν και το παρκάρισμα.

Οι χώροι πίσω είναι ιδανικοί για μια πενταμελή οικογένεια, και το εσωτερικό μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να αντέχει τις ταλαιπωρίες που θα του επιφυλάξουν τα παιδιά μας.

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_03Ο χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι ικανοποιητικότατος, ενώ το ίδιο ισχύει  και για τον χώρο αποσκευών που παρότι βρίσκεται σε απόλυτα νούμερα κάτω από τον μέσο όρο (351 λίτρα), είναι βαθύς, και κανονικός σε σχήμα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το κατώφλι φόρτωσης είναι ιδιαίτερα ψηλό και θα σας δυσκολέψει στην φόρτωση βαρίων αποσκευών.

Τέλος οι πίσω πόρτες ανοίγουν σχεδόν σε ορθή γωνία κάνοντας την ζωή των γονιών εύκολη όταν χρειάζεται να δέσουν τις ζώνες σε παιδικά καθίσματα.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto θα βρείτε τον δίλιτρο Multijet2 της FCA που αποδίδει τα 140 άλογα και με την μέγιστη ροπή των 350 Nm να προσφέρεται από τις 1.750 έως τις 3.000 σ.α.λ.

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_28Στην πράξη ο κινητήρας τραβά θετικά μετά τις 1300 σαλ ως τις περίπου 4100 στροφές όπου πάνω από εκεί δεν υπάρχει κανένας λόγος να λειτούργει. Αυτό που με ενόχλησε είναι η ιδιαίτερα θορυβώδης λειτουργία του που χαλά την αίσθηση πολυτέλειας στο εσωτερικό.

Σε ότι αφορά την οικονομία αν δεν πιεστεί μπορεί να κινεί το αυτοκίνητο σε ημιαστικές περιοχές καταναλώνοντας με μόλις 7 λίτρα/ 100 χλμ. , ενώ αν θέλετε να το πιέσετε πηγαίνοντας με 180 στην εθνική μην εκπλαγείτε εάν δείτε και 11 λίτρα/ 100 χλμ.

Τέλος φήμες λένε ότι με 7η ταχύτητα το κοντέρ μπορεί να δείξει 200 χλμ/ω, ενώ η επιτάχυνση 0-100 που πέτυχα στις δοκιμές που έκανα ήταν περίπου 11 δευτερόλεπτα.

Όσοι επιλέξουν την τετρακίνητη έκδοση του  Jeep Compass  θα πρέπει να γνωρίζουν με την νέα αναβάθμιση κινητήρων από  το 2019 η τετρακίνηση προσφέρεται υποχρεωτικά με τον δίλιτρο  πετρελαιοκινητήρα  αφού η έκδοση 1,4Τ που συνδυαζώταν με τετρακίνηση  καταργήθηκε

Ωστόσο αυτό δεν θα έπρεπε να σας στεναχωρεί η έλλειψη του βενζινοκίνητου 1,4Τ  γιατί -όπως είχαμε πει και τις δοκιμές της γκάμας του Renegade- η καλύτερη επιλογή και στο Compass είναι εκείνη με τον 1,6 Μultijet με 120 ίππους και 280Νm ροπής που συνδυάζεται με ένα σχετικά πυκνό εξατάχυτο αυτόματο  κιβώτιο ταχυτήτων.

Παρότι είναι δικίνητη, τα χαρακτηριστικά του είναι εκείνα που ταιριάζουν στην Ελληνική πραγματικότητα.

Κιβώτιο

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_04Η δύναμη του κινητήρα μεταφέρεται σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 9 (εννέα!) σχέσεων. Αν νομίζετε ότι 9 σχέσεις είναι πολλές-μάλλον έχετε δίκιο! Στην πράξη η ένατη σχέση θα εμπλακεί μετά τα 150 χλμ/ω και θα κάνει το ταξίδι ακόμη πιο ήσυχο.

Και το λέω αυτό γιατί αν επιλέξετε χειροκίνητα την 8η σχέση το επίπεδο θορύβου από τον χώρο του κινητήρα παραμένει σχετικά χαμηλό. Ακόμη και αν θελήσετε να κινηθείτε με ταχύτητες κοντά στην τελική.

Μήπως θα ήταν καλύτερα (και πιο κοντά στον τετρακίνητο χαρακτήρα του Jeep Renegade 1.4 Multi Air 4Χ4) η τελική μετάδοση να ήταν πιο κοντή, έτσι ώστε η 9η να ερχόταν περίπου εκεί που είναι τώρα η 8η και η 1η να ήταν ιδιαίτερα κοντή για Off Road?

Τι λέτε?

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_07Οι αλλαγές γίνονται με ομαλό-σχεδόν ανεπαίσθητο- τρόπο, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο οι αντιδράσεις του κιβωτίου είναι κάπως ράθυμες. Η λειτουργία του είναι ομαλή και θετική-όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει, προφέροντας  ομαλές αλλαγές.

Δεν είναι  ότι πιο γρήγορο υπάρχει στην αγορά και το kick-down  θα μπορούσε να είναι πιο άμεσο.

Κάποια συνήθεια χρειάζεται η εκκίνηση του αυτοκινήτου από στάση σε φανάρια με ελαφριά ανωφέρεια, καθώς το Start/Stop αν δεν βρεις το κόλπο του, αφήνει το αυτοκίνητο να κυλίσει προς τα πίσω τρομάζοντας τον οδηγό.

Δεν είναι πρόβλημα, απλά θέλει τον τρόπο του και λίγη συνήθεια.. Πρέπει ο οδηγός πρέπει να απελευθερώσει ελαφρά το φρένο περιμένοντας πρώτα το σύστημα Start/Stop να εκκινήσει τον κινητήρα για μισό δευτερόλεπτο και μετά να αφήσει εντελώς το πεντάλ.

Αν το αφήσει αμέσως με τον κινητήρα σβησμένο, τότε το αυτοκίνητο θα τον τρομάξει καθώς θα κινηθεί προς τα πίσω για σχεδόν μισό μέτρο πριν ξεκινήσει.

Παρόλα αυτά η ευκολία που προσφέρει η αυτόματη μετάδοση στην καθημερινή ζωή και η οικονομία σε καύσιμα που προσφέρει το συγκεκριμένο κιβώτιο με κάνει να το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Μετάδοση

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_08Το αυτόματο κιβώτιο του Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto μεταφέρει την κίνηση κυρίως στους εμπρός τροχούς και μόνο όταν εκείνοι χάσουν την πρόσφυση τους ένας ηλεκτρουδραυλικός συμπλέκτης που βρίσκεται στο πίσω διαφορικό μεταφέρει έως και το 60% της ροπής στον πίσω άξονα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το σύστημα λειτουργεί σωστά στον δρόμο και αν θελήσετε να το πάτε σε πιο ζόρικα εδάφη τότε μπορείτε να κλειδώσετε την τετρακίνηση με ένα περιστροφικό διακόπτη διαλέγοντας προγράμματα για λάσπη, άμμο, χιόνι ή για κλείδωμα του ηλεκτρουδραυλικού συμπλέκτη για ταχύτητες μέχρι τα 50 χλμ/ω.

Tα προγράμματα αυτά συνεργάζονται με το ESP, την χαρτογράφηση του κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων για να προσφερθεί  η καλύτερη δυνατή πρόσφυση στις αντίστοιχες συνθήκες. Θα μας τα εξηγησει όλα ο Μ.Μ.(!)

Ανάρτηση-Φρένα

Η ανάρτηση είναι με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω- και είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και όχι τις σπορ επιδόσεις. Τα φρένα με τα τέσσερα δισκόφρενα είναι δυνατά και ανθεκτικά στην χρήση και το μόνο που με ενόχλησε ήταν το κάπως ευαίσθητο ABS στην γρήγορη οδήγηση.

Στην Πόλη

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_21Το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto κινείται μέσα στην πόλη με χαρακτηριστική άνεση αδιαφορώντας για τις λακκούβες και τα σαμαράκια που πετούν όπου βρουν οι ανεύθυνοι μηχανικοί των δήμων. Σε αυτή την εγκαταλειμμένη πόλη, εμείς οι κάτοικοι  έχουμε μάθει να αδιαφορούμε για τα ατέλειωτα μπαλώματα και τις βαθιές λακκούβες.

Έτσι παίρνουμε ότι μας αξίζει: Λακκούβες βρώμα και αδιαφορία από το λεγόμενο κράτος. Χωρίς πλάκα πάντως η κατάσταση έχει ξεφύγει…

Πίσω στο Compass και σε ότι αφορά τα ξεκινήματα στα ανηφορικά φανάρια το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός μέσα στην πόλη.

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_12Το σχετικά τετραγωνισμένο σουλούπι του αυτοκίνητου κάνει τον υπολογισμό των διαστάσεων του μέσα στην πόλη παιχνιδάκι, κάτι που βοηθά τόσο στην αλλαγή λωρίδας όσο και φυσικά στην διαδικασία του παρκαρίσματος. Εδώ να πω ότι το ηχητικό σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος είναι υπερβολικά ευαίσθητο και αγχωτικό και καλύτερα να το έχετε στην θέση off.

Μέσα στην κίνηση βοηθά πολύ ότι οι λιγότερο υποψιασμένοι κάτοικοι της πόλης «ψαρώνουν» στο πέρασμα του Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto νομίζοντας ότι βλέπουν το Grand Cherokee και έτσι κάνουν στην άκρη παραχωρώντας προτεραιότητα στο αμερικάνικο off road θηριό (…έτσι νομίζουν δηλαδη)!

Μέσα στην πόλη-και πάρα το 9ταχαυτο κιβώτιο ταχυτήτων- η κατανάλωση κυμαίνεται στα 8-9 λίτρα/100χλμ που χαρακτηρίζεται ως μάλλον υψηλή και που σίγουρα οφείλεται στην τετρακίνηση και τον υψηλό κυβισμό του κινητήρα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_22Όταν βγει στον αυτοκινητόδρομο το Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto η άψογη εικόνα χαλάει από τον θόρυβο του κινητήρα που βρίσκει τον δρόμο του μέσα από την πολύ καλή ηχομόνωση και φτάνει στα αυτιά των επιβατών μαζί με τον αεροδυναμικό θόρυβο από τους μεγάλους καθρέπτες. Επιπλέον μετά τα 140 χλμ/ω δημιουργείται  ένας θόρυβος από την μετάδοση που παράγει μονίμως ένα βουητό κάτω από το πάτωμα- που όμως είναι αρκετά χαμηλής έντασης και τελικά συνηθίζεται.

Ωστόσο, το τιμόνι έχει πολύ καλή επικοινωνία με τον δρόμο χαρίζοντας ακρίβεια στην αλλαγή κατεύθυνσης. Η ανάρτηση μου άφησε άριστες εντυπώσεις καθώς στον αυτοκινητόδρομο ελέγχει το αμάξωμα και παρά το μεγάλο ύψος οι κλίσεις στις στροφές είναι ελάχιστες.

Στον Αυτοκινητόδρομο και εφόσον δεν υπερβαίνετε τα 150 χλμ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 7,5λίτρα/100χλμ. Αν το κυνηγήσετε τότε ετοιμαστείτε για 10 αρια…

Στρίβοντας

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_19Στο επαρχιακό δίκτυο το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto λόγω της άνετα ρυθμισμένης ανάρτησης και την πρόσφυση της τετρακίνησης που περνά με άνεση όλη την δύναμη του κινητήρα στον δρόμο, δείχνει να μην βολεύεται στις κλειστές στροφές, καθώς οι κλίσεις του αμαξώματος επηρεάζουν την συμπεριφορά του κάνοντας το Jeep Compass υποστροφικό.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα το δείτε σε πολλά τετρακίνητα SUV όπου όταν ο οδηγός μένει στο γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να υποστρέφει- λόγω των μαλακών και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις του – και οι πίσω τροχοί συνεχίζουν να σπρώχνουν το αμάξωμα προς το εξωτερικό της στροφής κάνοντας την υποστροφή εντονότερη.

Κρατώντας όμως καθαρές γραμμές η ελκτική πρόσφυση της εξαιρετικής τετρακίνησης και η ροπή του κινητήρα θα κάνουν το Jeep Compass ένα ευχάριστο αυτοκίνητο για να το οδηγείτε σε έναν ρυθμό 60-70%..

Με στρωτή οδήγηση το αποτέλεσμα είναι αρκετά γρήγορο, αλλά δυστυχώς σε καμία περίπτωση διασκεδαστικό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα ικανό εντός δρόμου SUV και αν το κρίνουμε με τα κριτήρια της κατηγορίας, τότε το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto κατατάσσεται άνετα στον μέσο όρο.

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_18Το τιμόνι είναι κοφτερό και γρήγορο, όμως η αλήθεια είναι ότι σε κλειστές διαδρομές τελικά παρέχει μέτρια πληροφόρηση, αφού εξαιτίας των κλίσεων ο εξωτερικός εμπρός τροχός χάνει συχνά την πρόσφυση του κάνοντας το νευρικό .

Από την άλλη πλευρά χάρη στο καλοσχεδιαμένο σύστημα τετρακίνησης όταν ο δρόμος γλιστρά δεν χρειάζεται να σπινάρουν πρώτα οι εμπρός τροχοί για να λειτουργήσει η τετρακίνηση και έτσι λείπουν τα γνωστά και άκρως ενοχλητικά «κλοτσήματα» κατά την επιτάχυνση από στάση και μέσα στην στροφή.

Τελικά το αυτοκίνητο χάρη στα καλά ηλεκτρονικά του (που δεν απενεργοποιούνται πλήρως) είναι από ουδέτερο έως ελεγχόμενα υποστροφικό. Η υπερστροφή στον δρόμο είναι έννοια απολύτως άγνωστη κάτι που βοηθά τον μέσο οδηγό να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εκτός Δρόμου (Μ.Μ)

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_02Σπάνια μπορεί ένας δοκιμαστής να πει “το καινούργιο μοντέλο είναι σε όλους τους τομείς καλύτερο από τον προκάτοχό του”. Το Jeep Compass είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.

Όχι μόνο είναι ασύγκριτα καλύτερο στον δρόμο, στο χώμα, εκτός δρόμου, στην ηχομόνωση, στην ποιότητα των υλικών και στην στιβαρότητα της κατασκευής από το παλιό Compass.

Αλλά η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, που πραγματικά μοιάζει να φτιάχτηκε από άλλη εταιρεία. Credits στην Jeep και στην “μαμά” FIAT λοιπόν, γι’αυτή την εντυπωσιακή πρόοδο.

Με δυό λόγια, ενώ το παλιό Compass θύμιζε κορεάτικο αυτοκίνητο των 80’s και ένιωθες ότι είναι κρίμα να φέρει το θρυλικό λογότυπο της Jeep, το καινούργιο θυμίζει Grand Cherokee. Στην αισθητική, στην premium αίσθηση, στο function. Τόσο απλά.

Αλλά αυτά σας τα έχει γράψει η Ισμήνη, με το δικό της μοναδικό τρόπο. Ας δούμε λοιπόν τι κάνει το Compass εκτός ασφάλτου.

——————————————

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_06Καταρχήν, προς αποφυγή κάθε παρανόησης, να δηλώσουμε το προφανές Ότι μιλάμε για ένα όχημα με πολύ χαλημό ύψος, μεγάλο και βαθύ μπροστινό πρόβολο, μικρές διαδρομές αναρτήσεων και χωρίς αργές σχέσεις.

Άρα εξ ορισμού δεν το συγκρίνουμε με το Wrangler, ούτε με το FJ μου, ούτε με το καινούργιο Jimny.

Επειδή όμως έχει ένα καταπληκτικό αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων με κοντή πρώτη, έναν επαρκή diesel κινητήρα και ευφυέστατο software στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, μπορεί να κάνει θαύματα. Όσο το ανάγλυφο του εδάφους του επιτρέπει να κινείται χωρίς να βρίσκει κάτω.

Χρειάστηκα χρόνο για να αποκωδικοποιήσω την λειτουργία του προγράμματος Terrain Response που έχει το Compass.

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, ο περιστροφικός διακόπτης έχει 5 θέσεις:

*.Στην θέση AUTO το αυτοκίνητο κινείται σαν κανονικό όχημα δρόμου και αν το software διαβάσει υπερβολικό σπινάρισμα κάποιου τροχού, στέλνει ένα πσοστό της ροπής στους άλλους τρείς.

*.Στην θέση 4WD-Lock το ποσοστό της ροπής μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα κλειδώνει σε προκαθορισμένη αναλογία, η οποία όμως δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι 50/50.

*.Στις θέσεις SNOW, SAND και MUD, το 4WD-Lock είναι υποχρεωτικά ενεργοποιημένο και αυτό που αλλάζει σε κάθε θέση, είναι το πρωτόκολλο του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης.

Πως μεταφράζεται αυτό στην πράξη;

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_01Στο γρήγορο χώμα οι θέσεις MUD και SNOWμε βοηθούσαν να κινηθώ γρηγορότερα από τις υπόλοιπες, καθώς επέτρεπαν αρκετό σπινάρισμα και μπορούσα να εκμεταλλευτώ το καταπληκτικό σειριακό κιβώτιο και την ροπή του κινητήρα. Το Compass πλασσαριζόταν ουδέτερα και μπορούσε να βγει από την στροφή σε σωστή θέση, με τους τροχούς να κοιτάζουν ευθεία και με μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα.

Στην θέση SAND το ESP με έκοβε πολύ και η ταχύτητα εξόδου ήταν μικρότερη. Στις υπόλοιπες θέσεις το Compass ήταν περισσότερο υποστροφικό από όσο θα ήθελα, με αποτέλεσμα να φτάνει στην έξοδο της στροφής με στριμμένους τροχούς και μικρότερη ταχύτητα.

Εκτός δρόμου και σε περάσματα με δύσκολο ανάγλυφο  η θέση SAND είναι αυτή που κάνει την διαφορά, καθώς περιορίζει άμεσα το σπινάρισμα και επιτρέπει στο Compass να κινηθεί ακόμα και με τον ένα τροχό πολύ ψηλά στον αέρα στα διαγώνια περάσματα.

Σχεδόν σαν να έχει 100% μπλοκέ διαφορικά. Και είναι λογικό να την έχουν ονομάσει SAND, καθώς στην άμμο ακόμα και το ελάχιστο σπινάρισμα θάβει τους τροχούς και μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα.

Στις υπόλοιπες θέσεις, το Compass πρακτικά σταματάει μόλις σηκώσει τροχό γιατί σπινάρουν οι δύο διαγώνιοι τροχοί. Και αυτό συμβαίνει αρκετά νωρίς.

SAND για Off Road λοιπόν, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ίχνος άμμου στο βουνό που βρίσκεστε.

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_04Μια τελευταία σημείωση. Αν έχετε να περάσετε κάποιο εμπόδιο με πολύ χαμηλή πρόσφυση αλλά χωρίς έντονο ανάγλυφο, ξέρετε φυσικά ότι χρειάζεστε κάποιο αρχικό momentum και σταθερό γκάζι (για παράδειγμα, μια λασπωμένη αλλά ήπια ανηφόρα).

Σε αυτό το σενάριο, η θέση SAND θα σας εμποδίσει. Καλύτερα να επιλέξετε τις θέση MUD ή SNOW που δεν κόβουν τόσο άμεσα την ροπή από τους τροχούς που σπινάρουν.

Τέλος, ειλικρινά δεν μπόρεσα να διαπιστώσω διαφορά στην λειτουργία μεταξύ των θέσεων MUD και SNOW. Δεν υπονοώ ότι δεν υπάρχει διαφορά.

Aπλώς την εποχή που οδήγησα το Jeep δεν υπήρχε πουθενά χιόνι και στα υπόλοιπα terrain λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Υποθέτω ότι σε μακροχρόνια χρήση που θα συμπεριλαμβάνει και κίνηση σε χιόνι, ο ιδιοκτήτης θα δει κάποια διαφορά.

————————————

Ισμήνη, σ’ ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Και όλους εσάς, σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ραντεβού στο επόμενο 🙂

Μ.Μ.

Συμπέρασμα

jeep_compass_4x4_140hp_autoholix_16Το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto είναι ένα ολοκληρωμένο SUV που παρέχει άνεση χώρων στην οικογένεια ενώ ταυτόχρονα- χάρη στην εξελιγμένη του τετρακίνηση, δίνει στον ιδιοκτήτη του μια μοναδική σιγουριά που του χαρίζει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να τολμήσει να εκδράμει σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Ενώ στηρίζεται στο Renegade, το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto έχει ένα δικό του μοναδικό χαρακτήρα που δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή του από όσους αναζητούν τις εκτός δρόμου δυνατότητες του Renegade αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται περισσότερους χώρους και πολυτέλεια.

Σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά… δεν υπάρχει καμία σχέση. Είναι τόσο διαφορετικό και καλύτερο που θα ήταν καλύτερα να είχε άλλο όνομα!

Είναι μια αποστομωτική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η FCA χάλασε την ποιότητα και τον χαρακτήρα των αυτοκινήτων της Jeep και μια τρανή απόδειξη ότι οι Ιταλοί τρέφουν μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στον θρύλο που κουβαλούν τα αυτοκίνητα της Jeep.

Το μόνο μεγάλο παράπονο είναι ότι εξαιτίας του  δίλιτρου κινητήρα το Jeep Compass 2.0 Multijet 4X4 Auto  Limited της δοκιμής μας κοστίζει κοντά €40,000 κάνοντας το ένα ειδικό αυτοκίνητο. Δεν είναι στα αλήθεια ένα ακριβό αυτοκίνητο, απλά το φορολογικό μας σύστημα είναι «χαμηλής νοημοσύνης» όπως άλλωστε και εκείνοι που το σκέφτηκαν..

Η FCA βάζει την Jeep στην σύγχρονη εποχή και κατασκευάζει παγκόσμια αυτοκίνητα που όχι μόνο δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τον ανταγωνισμό, αλλά ξεχωρίζουν εύκολα από αυτόν με τον τρόπο που περιμένουμε να ξεχωρίσει ένα Jeep:

Με τις εκτός δρόμου δυνατότητες που έχει.

Δεν με ευχαρίστησε

  •     Η αυξημένη κατανάλωση και η έλλειψη πρωτοτυπίας στο ταμπλό.
  •     Ο τραχύς θόρυβός του κινητήρα και η υψηλή τιμή κτήσης

Θα Θυμάμαι

  •     Τον γραμμικό κινητήρα και την ασφαλή οδική συμπεριφορά.
  •     Τις εκτός δρόμου δυνατότητές έτσι όπως μου τις εξήγησε ο Μ.Μ.

Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση.

Μιχάλης Μισκής/ Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο