Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHyundai i20 1.0 T-GDi - Test Drive

Hyundai i20 1.0 T-GDi – Test Drive

Hyundai_i20_1.0_autoholix_05Είναι εύκολο να γράψεις μια δοκιμή για το Hyundai i30N που οδηγώ αυτές τις ημέρες καθώς οι επιδόσεις, το χρώμα και κυρίως ο ήχος κυριεύουν τις αισθήσεις! Το δύσκολο είναι να γράψεις για το Hyundai i20 1.0 T-GDi και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που τελικά το κάνει τόσο επιτυχημένο εμπορικά…

Η δοκιμή του Hyundai i20 1.0 T-GDi με άγχωσε καθώς- με την πρώτη ματιά-  η μετριοπαθής του εμφάνιση με απογοήτευσε . Σίγουρα η ξεχωριστή εμφάνιση δεν ήταν μέσα στους στόχους που έθεσαν οι Κορεάτες και κοιτώντας το θα μπορούσε κάποιος άνετα να το μπερδέψει με Toyota- αν δεν δει τα σήματα στην ανανεωμένη μάσκα.

Δεν ξεχωρίζει από τα άλλα αυτοκίνητα –ειδικά στο άσπρο χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής-αν και αυτό όπως θα δούμε δεν είναι απαραίτητα κακό!

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi είναι ένας καθημερινός ήρωας- και σαν τον Superman κυκλοφορεί μέσα στην πόλη με τον πιο διακριτικό τρόπο φορώντας ένα κλασσικό κουστούμι και τα γυαλιά του σπασίκλα!

Εμφάνιση

Hyundai_i20_1.0_autoholix_20Η 2η γενιά του Hyundai i20 είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη κατά 5 χιλιοστά σε πλάτος (στα 1.725 χιλιοστά), 15mm σε μήκος (στα 4.065mm) και 5mm χαμηλότερο σε ύψος (στα 1.450mm) – και έχοντας σχεδόν πανομοιότυπες διαστάσεις και αναλογίες αμαξώματος με το Polo γίνεται αμέσως αποδεκτό από το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Hyundai έχει επενδύσει στους αγώνες για να διαφημίσει την ικανότητα της να κατασκευάζει κορυφαία αυτοκίνητα, όμως ο σχεδιασμός του i20 δεν καταφέρνει να  ακτινοβολεί τον αγωνιστικό θρίαμβο του μοντέλου- και αυτό είναι ένα μεγάλο κρίμα γιατί σίγουρα είναι πιο δύσκολο να κυριαρχείς στο WRC από το να σχεδιάζεις όμορφα αυτοκίνητα.

Hyundai_i20_1.0_autoholix_00Το Hyundai i20 1.0 T-GDi δεν είναι άσχημο σε καμία περίπτωση- και σε γενικές γραμμές μοιάζει αρκετά με το αποτέλεσμα που θα είχε η μίξη ενός VW Polo και με ένα Toyota Auris- όμως σίγουρα δεν έχει το σχεδιαστικό πάθος που θα περίμενα να δω σε ένα αυτοκίνητο που στην αγωνιστική του έκδοση κυριαρχεί στο WRC.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχει φλόγα στον σχεδιασμό, μάλλον κάτι άλλο έχει αυτό το αυτοκίνητο για να είναι τόσο επιτυχημένο εμπορικά.

Αυτό που δείχνει ξεκάθαρα ο σχεδιασμός του i20 είναι η εμμονή των Κορεατών στην λειτουργικότητα και την αξιόπιστα και μάλλον αυτό είναι που αναγνωρίζουν και επικροτούν πλέον οι ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Εσωτερικό

Hyundai_i20_1.0_autoholix_08Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό καθώς τα πάντα είναι αρμονικά τακτοποιημένα και λειτουργικά για τα γούστα μου, όμως το βλέμμα «μπουκώνει” από σκουρόχρωμα και ογκώδη πλαστικά.

Τα πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό χωρίς να  είναι κορυφαίας ποιότητας είναι μαλακά στην αφή, όμως καθώς κινούμαστε προς τα κάτω η ποιότητα των πλαστικών χαλάει και γίνονται σκληρά στην αφή.

Παρά τα ημίσκληρά πλαστικά όμως η ποιότητα συναρμογής είναι πολύ καλή και έτσι κατά την διάρκεια της δοκιμής τίποτε δεν έτριξε ακόμη και όταν χρειάστηκε να καλύψω μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων σε χωματόδρομο.

Το τιμόνι έχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες ενώ μπορεί να ρυθμιστεί πάνω κάτω/μέσα έξω. Πίσω από το τιμόνι ο πίνακας οργάνων- που είναι ολόιδιος με εκείνο του Hyundai i30 Fastback που οδηγούσα πριν λίγο καιρό- περιέχει δύο μεγάλα όργανα που δείχνουν τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα, ενώ στην μέση μια οθόνη παρέχει ενδείξεις για την οικονομία και τις λειτουργίες του trip computer.

 

Ενσωματωμένο στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας του Hyundai i20 1.0 T-GDi υπάρχει το media center που διαθέτει μια οθόνη των 7’’, ενώ χαμηλότερα θα βρείτε τα λειτουργικά χειριστήρια του διζωνικού κλιματισμού που είναι αποδοτικότατος.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Hyundai i20 1.0 T-GDi είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ διαθέτει άμεση συνδεσιμότητα με Carplay και Android Auto.

Η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις και η κάμερα οπισθοπορείας την κάνει ακόμη καλύτερη στο παρκάρισμα!

Hyundai_i20_1.0_autoholix_02Οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι τόσο για τους μπροστινούς όσο και για τους πίσω επιβάτες και μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση δύο ενήλικες ή τρία παιδιά, παρέχοντας τους ταυτόχρονα άνεση στα πόδια και στο κεφάλι.

Η Hyundai φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το Hyundai i20 1.0 T-GDi με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports.

Ο χώρος αποσκευών είναι φαρδύς και βαθύς με μεγάλο άνοιγμα τις πόρτας και με χωρητικότητα 325 λίτρα (μεγαλύτερη από εκέινη των Ford Fiesta και VW Polo) ενώ χάρη στα αναδιπλούμενα 40/60 πίσω καθίσματα μπορείτε να χωρέσετε και κάτι μεγαλύτερο, αφού η χωρητικότητα φτάνει τα 1000 λίτρα.

Κινητήρας

Hyundai_i20_1.0_autoholix_11Κάτω από το καπό του Hyundai i20 1.0 T-GDi βρίσκεται ένα υπέροχος τρικύλινδρος κινητήρας 1000 κ.εκ. που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και νόημα.

Είναι ένας κινητήρας που ταιριάζει γάντι στο αυτοκίνητο, κάνοντας τον την καλύτερη επιλογή από την προσφερόμενη γκάμα κινητήρων της Hyundai..

Ο κινητήρας έχει ιδιαίτερα ραφιναρισμένη λειτουργία, διαθέτει 2 ΕΕΚ, άμεσο ψεκασμό και με την βοήθεια ενός υπερτροφοδότη αποδίδει 100 ίππους στις 6.000 σαλ και 17,5 kgm που αποδίδονται σχεδόν διαρκώς στο φάσμα μεταξύ των 1.500-4.000 σαλ.

Hyundai_i20_1.0_autoholix_25Η λειτουργία του είναι βελούδινη και η έλλειψη θορύβου μαζί με τους “ιδιαίτερους κραδασμούς” δίνουν μια γλυκύτητα στην οδήγηση του Hyundai i20 1.0 T-GDi . Στις 1,500 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό γραμμικό τρόπο μέχρι τον κόφτη στις 6,400 σαλ.

Ωστόσο, μετά τις 5,000 σαλ υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως για εμένα ακόμη και αυτοί οι κραδασμοί είναι μέρος του υπέροχου χαρακτήρα του.

Ο κινητήρας επιταχύνει το Hyundai i20 1.0 T-GDi  στα 100χλμ/ω σε χρόνο μικρότερο από 11 δευτερόλεπτα ενώ- όπως μου είπαν κάποιοι που τόλμησαν και το δοκίμασαν, το κοντέρ σταματάει με λίγη υπομονή στα 190 χλμ/ω.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, εμφανίζεται κάπως ορεξάτος μέσα στην πόλη αφού θέλει αρκετή προσοχή για να δείξει το οικονομόμετρο λιγότερα από 7  λίτρα/100, ενώ εάν δεν είστε προσεκτικοί θα πρέπει να αρκεστείτε σε τιμές που κυμαίνονται στα 8,5λίτρα.

Hyundai_i20_1.0_autoholix_16Ένα πεντάρι κιβώτιο ταχυτήτων με θετικό κούμπωμα και σωστή κλιμάκωση αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς και σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη αναδεικνύει τον αστικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις του Hyundai i20 1.0 T-GDi αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω- και ενώ είναι προσανατολισμένες προς την άνεση ελέγχουν με πολύ καλό τρόπο το αμάξωμα χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης και να χοροπηδούν στις ανωμαλίες που συναντούν μέσα στις στροφές.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα, είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα. Το τιμόνι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση και μέτρια αίσθηση αλλά καταφέρνει να είναι ακριβές στην θέση της ευθείας.

Στην πόλη

Hyundai_i20_1.0_autoholix_04Η καθημερινή οδήγηση του Hyundai i20 1.0 T-GDi μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και εύκολη.

Η καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και το κοφτερό τιμόνι είναι σύμμαχοι του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει το i20 από τον ανταγωνισμό είναι ότι μετά από λίγο ξεχνάς την ύπαρξη του καθώς τα πάντα γίνονται όπως πρέπει.

Ο κινητήρας είναι ήσυχος και ροπάτος τα πετάλια του φρένου και του συμπλέκτη είναι μαλακά και ακριβή, ενώ η εργονομία του εσωτερικού σε κάνει να νοιώθεις ότι το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για εσένα-και γύρω από εσένα.

Η ηχομόνωση είναι ικανοποιητικότατη και η ανάρτηση μπορεί να παρουσιάζει κάποιες αναπηδήσεις στους απαράδεκτους δρόμους που κυκλοφορούμε αλλά αυτές δεν θα φτάσουν στα αυτιά των επιβατών.

Hyundai_i20_1.0_autoholix_07Είναι ένα διακριτικό αυτοκίνητο που ταιριάζει με το αστικό περιβάλλον- και επειδή δεν προκαλεί τους μονίμως εκνευρισμένους οδηγούς της πόλης, διαπίστωσα ότι δεν μου κόρναραν όταν σταματούσα για να αφήσω τα παιδιά στις δραστηριότητες, ενώ συχνά μου παραχωρούσαν προτεραιότητα όταν ήθελα να αλλάξω λωρίδα.

Αν προσπαθήσετε να κάνετε την ίδια άσκηση με μια BMW, ή με μια Alfa Giulia  θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει σοβαρός συντελεστής δυσκολίας που μάλλον προέρχεται από την προκλητικότητα της εμφάνισης του αυτοκινήτου!

Οδηγώντας το Hyundai i20 1.0 T-GDi μέσα στην πόλη μετά από μερικές ημέρες δεν σας κρύβω ότι το εκτίμησα- και αυτό το κατάλαβα γιατί όπου το πάρκαρα πάντα έριχνα μια ματιά πίσω να το κοιτάξω!

Στον αυτοκινητόδρομο

Hyundai_i20_1.0_autoholix_0Στον αυτοκινητόδρομο το Hyundai i20 1.0 T-GDi ταξιδεύει άνετα, παραμένοντας στην πορεία του και αδιαφορώντας για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα.

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα στον αυτοκινητόδρομο, όμως στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές θα υπάρξουν κάποιες κλίσεις που σίγουρα θα κάνουν τον οδηγό να αισθανθεί περίεργα.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι λιγοστοί μέχρι τα 150χλμ/ω, ενώ στο ταξίδι με υψηλές ταχύτητες ο θόρυβος του τρικύλινδρου κινητήρα δεν φτάνει στα αυτιά των επιβατών και κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο με κάποιους κραδασμούς που φτάνουν στο τιμόνι και τον επιλογέα μετά τις 5,000 σαλ.

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi ταξιδεύει με άνεση και οικονομία με 150 και περίπου 4.000 σ.α.λ, καταναλώνοντας 7,5 λίτρα/100 χλμ..

 Στρίβοντας

Hyundai_i20_1.0_autoholix_18Η συμπεριφορά του Hyundai i20 1.0 T-GDi σε κλειστές διαδρομές με κέρδισε- χωρίς να με ενθουσιάσει.

Η  ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή και η δύναμη του κινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο.

Όμως όταν ο ρυθμός ανέβει πολύ τότε το αυτοκίνητο αρχίζει να γέρνει και η υποστροφή κάνει αισθητή την παρουσία της – ευτυχώς με έναν γραμμικό τρόπο που διορθώνεται αμέσως αν ο οδηγός αφήσει λίγο το γκάζι ώστε να επανέλθει το αυτοκίνητο σε ισορροπία.

Hyundai_i20_1.0_autoholix_26Το καλό είναι ότι το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε γενικές γραμμές πολύ δύσκολά θα χάσει την πρόσφυση του – κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον μέσο οδηγό.

Ο κινητήρας στροφάρει ψηλά με έναν ευχάριστο τρόπο και το κιβώτιο ταχυτήτων παρότι έχει μόνο πέντε σχέσεις φροντίζει έτσι ώστε να υπάρχει πάντα αρκετή δύναμη και ροπή σε σφικτές διαδρομές.

Τα φρένα είναι δυνατά και δεν κουράστηκαν, αλλά το τιμόνι έχει μέτρια αίσθηση και χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευτείς και να αρχίσεις να πιέζεις.

Όμως όταν το συνηθίσεις είναι αποδεκτό και δεν παρουσιάζει “κλοτσήματα” κατά την απότομη επιτάχυνση.

Στις πιο παρατεταμένες στροφές που επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες το  Hyundai i20 1.0 T-GDi θέτει μόνο του τα όρια καθώς οι μεγάλες κλίσεις κάνουν τον εσωτερικό τροχό να χάνει την επαφή του με το έδαφος και έτσι τα ηλεκτρονικά μπαίνουν γρήγορα στο παιχνίδι προστατεύοντας τον οδηγό από την υποστροφή.

Γενικά βρίσκω την συμπεριφορά του Hyundai i20 1.0 T-GDi απολύτως τίμια και σίγουρα καλύτερη από ότι η εμφάνιση και οι προδιαγραφές της ανάρτησης που υπόσχονται.

Διασκεδαστικό δεν γίνεται σχεδόν πουθενά, αλλά μάλλον αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την πλειοψηφία των οδηγών!

Συμπέρασμα

Οι Κορεάτες μπορεί να μην κατάφεραν να επωφεληθούν από την αγωνιστική αύρα των επιτυχιών τους στο WRC- σε ότι αφορά την εμφάνιση του i20, αλλά σίγουρα κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα όχημα που πείθει με την τεχνολογία, την αξιοπιστία  και την ποιότητα κατασκευής του.

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi της δοκιμής κοστίζει €14.000 και χάρη στον πλούσιο εξοπλισμό του αποτελεί μια καλή επιλογή για οικογενειάρχες και επαγγελματίες όχι μόνο για την χαμηλή του τιμή, αλλά κυρίως για την απροβλημάτιστη συμβίωση που υπόσχεται η μνημειώδης αξιοπιστία του Κορεατικού εργοστασίου, αλλά και η πενταετής απεριορίστων χιλιομέτρων εγγύηση που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία.

Hyundai_i20_1.0_autoholix_19Ποιότητα, ασφάλεια, τεχνολογία και value fοr money είναι το όπλα που προτάσσει η Hyundai στον σκληρό ανταγωνισμό– από όπου και αν προέρχεται-και από ότι δείχνουν οι πωλήσεις του βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Αν αναζητάτε ένα καθημερινό ισορροπημένο αυτοκίνητο εύκολα θα ταυτιστείτε με τις αξίες που πρεσβεύει το Hyundai i20 1.0 T-GDi -και ας μην γοητευτείτε από την εμφάνιση.

Εδώ μάλλον θα έχουμε να κάνουμε με ένα γάμο από συνοικέσιο και όπως λένε και οι προξενήτρες στις ελληνικές ταινίες … «όταν όλα είναι τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα… ο έρωτας θα έρθει”!

 

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο μετριοπαθής σχεδιασμός και η έλλειψη φαντασίας (μέσα και έξω).
  • Οι έντονες κλίσεις στις στροφές και η ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό.

Θα θυμάμαι

  • Τους εσωτερικούς χώρους και την ποιότητα λειτουργίας του media center.
  • Την ισορροπημένη λειτουργία του κινητήρα και το value for money.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο