Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

BMW 530e Plug-in Hybrid – Test Drive

bmw_530e_autoholix_027Λέω αυτή την φορά να αρχίσω το τεστ από την ανάποδη πλευρά γράφοντας από την αρχή ότι νομίζω πως η σειρά 5 είναι το καλύτερο αυτοκίνητο στην γκάμα της βαυαρικής εταιρείας.

Δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο σε διαστάσεις, δεν είναι το πιο οικονομικό, ούτε το πιο όμορφο… όμως στον μέσο όρο των μοντέλων της εταιρείας είναι εκείνο που κινείται παντού πάνω από το 90%, ενώ και η τιμή του- στην υπόλοιπη Ευρώπη- δεν είναι παράλογη.

Τώρα.. το να κινείται ένα αυτοκίνητο στο 90% συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα μοντέλα στην γκάμα της BMW τότε είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που αν μπορείς να το αγοράσεις δεν υπάρχει κάτι σοβαρό να σκεφτείς..

bmw_530e_autoholix_025Ωστόσο παρότι το BMW 530 e Plug-in Hybrid λειτουργεί σαν ένα τεχνολογικό λάβαρο για την BMW, για εμένα αποτελεί έναν γρίφο αφού με ένα βαρός που φτάνει σχεδόν δύο τόνους γεμάτη- μάλλον θα υπαρχουν προβλήματα-ή μήπως όχι?!

Όταν είχα οδηγήσει την BMW i3 94 Αh εντυπωσιάστηκα από την αρχιτεκτονική με το ελαφρύ αμάξωμα που ήταν φτιαγμένο από αλουμίνιο και ανθρακονήματα έτσι ώστε να είναι ελαφρύ και να αντισταθμίζει το μεγάλο βάρος των μπαταριών.

Αντίθετα το BMW 530e Plug-in Hybrid χρησιμοποίει το συμβατικό πλαίσιο μιας 5αρας έβδομης γενιάς, το οποίο δέχεται το επιπλέον βάρος των 250 περίπου κιλών- που είναι το βάρος των μπαταριών και των υπόλοιπων συστημάτων της ηλεκτροκίνησης.

Στην θεωρία το BMW 530e Plug-in Hybrid- λόγω βάρους-δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομικό, αλλά ούτε και να έχει την άριστη δυναμική συμπεριφορά μιας ελαφρύτερης 530i.

bmw_530e_autoholix_0Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κινείται με βενζίνη ο κινητήρας έχει να υπερνικήσει το επιπλέον βάρος των μπαταριών, ενώ όταν κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα ο ηλεκτροκινητήρας επιβαρύνεται με το επιπλέον βάρος του αδρανούς βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, που συνδυαστικά υπερβαίνουν τα 350 κιλά.

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα είχε το βάρος του κινητήρα, ενώ ένα βενζινοκίνητο δεν θα είχε το βάρος των μπαταριών.

Και ενώ στα χαρτιά το πρόβλημα μοιάζει να μην έχει λύση, η τεχνολογία της BMW προσπαθεί να κάνει την BMW 530e Plug-in Hybrid να συμπεριφέρεται στον δρόμο σαν μια κανονική 530i και να καταναλώνει σαν την BMW 520d.

Αρκει να δεις το κλειδί του αυτοκινήτου (που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο) για να ψαρώσεις και να πεις “BMW είναι αυτή” θα τα έχει καταφέρει και αυτή την φορά..

Τα καταφέρνει όμως? Αν πάρουμε τα πράγματα με την σειρά όλα θα ξεκαθαρίσουν…

Αμάξωμα/Σχεδιασμός

bmw_530e_autoholix_029Εξωτερικά η 7η γενιά της 5αρας δεν διαφοροποιείται έντονα από το αυτοκίνητο που αντικαθιστά καθώς- μετά την περιπέτεια που πέρασε η BMW με τις ρηξικέλευθες σχεδιαστικές επιλογές του Chris Bangle- έχει πλέον επιλέξει τα νέα μοντέλα τους να αποτελούν μια αισθητική συνέχεια των προηγούμενων μοντέλων και να μην διαφοροποιούνται δραματικά από την παραδοσιακή γραμμή της εταιρείας..

Ωστόσο εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει την πολύ μεγαλύτερη εμπρός μάσκα με τις ενεργές γρίλιες (..που εμένα δεν μου αρέσει!), ενώ σε ότι αφορά την BMW 530e Plug-in Hybrid οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν το πορτάκι της φόρτισης στο αριστερό εμπρός φτερό και φυσικά τα σήματα  «e-drive» στις πίσω κολώνες.

bmw_530e_autoholix_026Μπορεί να μην μου αρέσουν τα θυμωμένα ρουθούνια του επιβλητικού μπροστινού μέρους όμως διαπίστωσα ότι σε συνδυασμό με τις αυξημένες διαστάσεις του αμαξώματος που πλησιάζουν εκείνες της σειράς 7, αυτή η λιμουζινα τραβάει αμέσως τα βλέμματα του κόσμου.

Το πίσω μέρος  καταφέρνει και αυτό με την σειρά του να εντυπωσιάσει θετικά με τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και φυσικά με την διακριτική ένδειξη 530e να το διαφοροποιεί (τεχνολογικά) από τα άλλα αυτοκίνητα της εταιρείας –και όχι μόνο.

Το γενικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ζυγισμένο και όμορφο, αλλά εκείνο που με εντυπωσιάζει σε αυτό το αμάξωμα είναι ότι παρότι η νέα 5αρα είναι σημαντικά μεγαλύτερη και 25% πιο άκαμπτη από την προηγούμενη, καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα και 60 κιλά ελαφρύτερη!

Εσωτερικό-Χώροι

bmw_530e_autoholix_022Ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και ή άνεση του χώρου σε περιβάλλει.

Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο απομονώνοντας την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους , ενώ όραση, αφή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλό με ευχάριστα μηνήματα-που μας είναι γνωστα και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!

Αρχικά τρόμαξα από το πόσο μακριά βρίσκεται η θέση του συνοδηγού καθώς το αυτοκίνητο είναι πολύ φαρδύ.

Ωστόσο μόλις ρύθμισα το ηλεκτρικό κάθισμα και την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη κολώνα του τιμονιού είδα ότι η ορατότητα είναι εξαιρετική γύρω-γύρω και κυρίως ότι είναι πολύ εύκολο να διακρίνεις τις άκρες του αυτοκινήτου.

Έτσι μετά από λίγο οι διαστάσεις- για έναν περίεργο λόγο -αρχίζουν να μοιάζουν πιο ανθρώπινες και έτσι γρήγορα το αρχικό άγχος σβήνει.

Το ταμπλό και οι πόρτες είναι ντυμένα είτε με κορυφαίας ποιότητας καφέ δέρμα (με μπλε ραφές), είτε με χορταστικά μαλακά πλαστικά όπου και να κοιτάξεις.

bmw_530e_autoholix_021Λες και οδηγά λιμουζίνεςκάθε μέρα, έψαχνε ώρες το «βλαχοχώρι» (…η υπογράφουσα!) για να βρει κάτι στο εσωτερικό που δεν έχει καλής ποιότητας πλαστικά και βρήκε ότι το εσωτερικό των πλαϊνών θηκών στις πόρτες είναι φτιαγμένα από σκληρό πλαστικό…

Όχι που θα μου ξέφευγαν…

Στα σοβαρά όμως η εικόνα στο ταμπλό είναι υπέροχη με το ραμμένο δέρμα στην κορυφή του ταμπλό να συνδυάζεται με λεπτομέρειες από πραγματικό φύλλο αλουμινίου και με ένα ποιοτικό πλαστικό στο χρώμα της λάκκας του πιάνου να το διατρέχει και να φτάνει μέχρι τις πόρτες.

Εσωτερικά όλα είναι ταξινομημένα με ιδιαίτερη εξυπνάδα και λειτουργικότητα, για αυτό αισθάνεσαι την άνεση του χώρου τόσο στις μπροστινές όσο και στις πίσω θέσεις. Αν κάτι μου φάνηκε κάπως περίεργο αυτό ήταν ότι οι μπροστινές ζώνες δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν σε ύψος -κάτι ακατανόητο για ένα τόσο πλούσια εξοπλισμένο αυτοκίνητο.

bmw_530e_autoholix_033Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του αφού σου δίνει και την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες χρησιμοποιώντας τους μοχλοδιακόπτες με τις άκρες των δακτύλων σου. Εννοείται ότι διαθέτει για τον χειρισμό όλων των συστημάτων…

Θα προτιμούσα τα paddles να μην περιστρέφονται μαζί με το τιμόνι και να είναι σταθερά πάνω στην κολώνα όπως συμβαίνει στην Alfa Romeo Giulia-και δεν καταλαβαίνω γιατί όταν κινείσαι αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα δεν σου επιτρέπει το αυτοκίνητο να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να εκκινεί ο βενζινοκινητήρας.

Είμαι σίγουρη ότι αυτοί «ξέβρουν καλύτερα»!

bmw_530e_autoholix_0341Ο πίνακας οργάνων είναι πλέον ψηφιακός και αποτελείται από μια οθόνη LCD 12,5’’ που αλλάζει την γραφική της απεικόνιση ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργιάς (Sport, Noemal, Comfort, e-Drive) που επιλέγει ο οδηγός.

Το περίεργο εδώ είναι ότι ενώ δεν υπάρχει κάποιο προστατευτικό κάλυμμα για την σκόνη που θα πέφτει πάνω στην οθόνη, υπάρχουν δυο αλουμινένια δακτυλίδια κολλημένα στο ταχύμετρο και το στροφόμετρο-μάλλον για να προσδώσουν μια πιο τρισδιάστατη εικόνα.

Στην πράξη αυτό περιορίζει τις δυνατότητες αλλαγής των γραφικών της οθόνης που διαφορετικά-αν δεν περιοριζόταν από τα δακτυλίδια- θα μπορούσε να κάνει «παππάδες»!

Βεβαία ο πίνακας είναι ευκρινέστατος και πολύ πληροφοριακός, αλλά μερικές φορές βλέπω πράγματα που δεν τα καταλαβαίνω και έχω την τάση να τα μοιράζομαι…

bmw_530e_autoholix_06Στον τομέα του εξοπλισμού, η σειρά 5 παρέχει σημαντικά πακέτα στον στάνταρ εξοπλισμό, που περιλαμβάνει από συστήματα ασφάλειας τύπου  Active Auto Pilot, μέχρι Ambient Lightning και  δερμάτινη θερμαινόμενα καθίσματα.

Στάνταρ είναι οι 8 αερόσακοι, το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος( PDC), η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων …και…και…και δεν νομίζω ότι εκτός από την ηλιοροφή να υπάρχει κάποιο έξτρα που να μπορώ να φανταστώ ότι λείπει!

Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και είναι στάνταρ μαζί με μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που έχει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολή χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει σε αλλα αυτοκίνητα.

Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού και χαμηλότερα θα βρείτε ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό)!

Χώροι/Άνεση

Όπως είναι αναμενόμενο οι χώροι για τους επιβάτες είναι τεράστιοι. Η βασική πεντάδα μιας ομάδας μπάσκετ θα ταξιδέψει με σχετική άνεση για μια μεγάλη απόσταση έχοντας χώρο τόσο για τα γόνατα τους όσο και για τα κεφάλια τους.

Στο πίσω κάθισμα ίσως παραπονεθούν γιατί το πλάτος του αυτοκίνητου δεν θα χωράει τις πλάτες των τριών αθλητών! Χωρίς πλάκα όμως, αν μιλήσουμε για φυσιολογικούς ανθρώπους κάτω του 1,95m οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών και η ησυχία που επικρατεί στο μέσα στην 5αρα  θα τους κάνει να νοιώσουν μοναξιά.

Ακόμη και αν οι μπροστινές θέσεις τραβηχτούν όσο πίσω πάνε- σε μια θέση δηλαδή όπου εγώ κυριολεκτικά δεν φτάνω το τιμόνι και τα πετάλια- ο χώρος για τους πίσω επιβάτες είναι εκνευριστικά μεγάλος!

Στο μόνο που υστερεί είναι στην άνεση του πέμπτου (μεσαίου) επιβάτη, καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι πολύ ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια του, αλλά από την άλλη πλευρά χάρη στο μεγάλο πλάτος του αμαξώματος οι χώροι είναι υπεραρκετοί για τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Οι μπαταρίες φιλοξενούνται στον χώρο κάτω από το πορτμπαγκάζ με το ντεπόζιτο βενζίνης να έχει μετακομίσει κάτω από το πίσω κάθισμα και να έχει μικρύνει κατά 15 λίτρα σε χωρητικότητα.

Έτσι δεν επηρεάζονται οι χώροι στο εσωτερικό ούτε και η λειτουργία ανάκλησης των πίσω καθισμάτων που πέφτουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους επιτρέποντας και την μεταφορά των σκι σας !

Ο χώρος αποσκευών βέβαια έχει γίνει αρκετά πιο ρηχός και είναι τώρα 440 αντί 520 λίτρα, αλλά χάρη το κανονικό του σχήμα θα χωρέσει άνετα τα πράγματα μιας πενταμελούς οικογένειας σαν την δική μου.

Κινητήρες

bmw_530e_autoholix_05Η BMW 530e Plug-in Hybrid  εξοπλίζεται με τον γνωστό 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας αποδίδει 184 ίππους και 296 Nm ροπής στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.

Στην συνέχεια ο βενζινοκινητήρας  συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει άλλους 88 ίππους, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ στα 248 άλογα και 420 Nm ροπής!

Κανονικά αν προσδεθούν οι ιπποδυνάμεις η 530 e θα έπρεπε έχει 272 ίππους, όμως οι καμπύλες ιπποδύναμης και ροπής του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα δεν συμπίπτουν περιορίζοντας έτσι την συνολική απόδοση στους 248 ίππους.

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται μέσα στο «καβούκι» του αυτόματου κιβωτίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του μετατροπέα ροπής. Το πλεονέκτημα αυτής της διάταξης είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιεί τις σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι ιδιαίτερα αργόστροφος(1,750σαλ) και συνεπώς πιο οικονομικός.

Στην συνέχεια- και ανάλογα με τις περιστάσεις, η δύναμη που παράγεται- είτε από τον κάθε κινητήρα χωριστά, είτε από την συνεργασία των δύο κινητήρων- μεταφέρεται στο καλύτερο αυτόματο κιβώτιο που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.

Μετάδοση

bmw_530e_autoholix_013Το Steptronic των 8 σχέσεων το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο λεβιεδάκια πίσω από το τιμόνι, αλλά πραγματικά σπάνια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση.

Από εκεί και πέρα… BMW έχουμε- πίσω κίνηση θα έχει!

Επιδόσεις/Οικονομία

bmw_530e_autoholix_09Χ’αρη στην κτηνώδη ροπή των 420Νμ, η BMW 530e Plug-in Hybrid είναι ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 6,2 sec, ενώ η τελική του ταχύτητα σύμφωνα με το εργοστάσιο φτάνει τα 225 km/h.

Όμως επειδή έχω κάποιους θαρραλέους φίλους που μπορούν να ξεπερνούν τα 130 χλμ/ω του νομίμου ορίου ταχύτητος  έμαθα ότι εύκολα θα δείτε τα 240 km/h στο κοντέρ. Προσωπικά δεν τόλμησα να φτάσω αυτή την ταχύτητα αλλά με διαβεβαίωσαν οι κατάπτυστοι «καμικάζι» και εγώ δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω.

Βρισκόμενη σε συμφωνία με τους ειδικούς του χώρου, το Autoholix σαν Politically Correct μέσο σας αποτρέπει από το να κινείστε με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 130 χλμ/ω και σας υπενθυμίζει μόνο ότι όταν σε αυτοκινητόδρομο κινείστε με αυτή την ταχύτητα με την 530e δεν θα πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες για να κατεβείτε -καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού!

Η BMW 530e Plug-in Hybrid είναι το πιο ήσυχο και καλά μονωμένο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει, οπότε αν κινείστε με 130 χλμ/ω νομίζετε ότι είτε σταματημένοι, οπότε γράψτε τους “καθώς πρέπει” …εκεί που πρέπει!

bmw_530e_autoholix_032Οι εκπομπές CO2 με τις μπαταριές πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 44 g/km και η κατανάλωση στα μόλις 2,3 lt/100 km.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς εξαρτάται από το πόσο συχνά θα εκμεταλλεύεστε την ηλεκτροκίνηση και από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες.

Η πραγματική  μέση κατανάλωση που πέτυχα ήταν περίπου 9 lt/100km- και αυτό με προσεκτική οδήγηση. Αν πιέσετε τον κινητήρα μην εκπλαγείτε αν δείτε νούμερα που υπερβαίνουν τα 13 λίτρα.

Η αυτονομία του BMW 530e Plug-in Hybrid αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου 25-30  χιλιόμετρα με την σωστή οδήγηση.

bmw_530e_autoholix_07Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε με την αρχική διαδρομή του φρένου ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση τον χειμώνα..

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 30 χλμ από το σπίτισας  μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,00- να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κινήστε με ταχύτητες κάτω από 140 χλμ/ω και να μην επιταχύνετε κάνοντας Kick-Down γιατί τότε αυτόματα λειτουργεί ο κινητήρας.

Ανάρτηση

Το τιμόνι με την δερμάτινη επένδυση της στεφάνης παρέχει καλή αίσθηση του δρόμου και βοηθά ταυτόχρονα στην κίνηση στην πόλη καθώς-τηρούμενων των αναλογιών- χαρίζει μια εντυπωσιακά μικρή ακτίνα στροφής που θα βοηθήσει στις αναστροφές και το παρκάρισμα.

Η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό που σκοράρει η  BMW 530e Plug-in Hybrid τόσο στον τομέα της άνεσης όσο και στην αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει στον οδηγό όταν εκείνος ζητήσει το «κάτι παραπάνω».

Τεχνολογία

Στην BMW 530e Plug-in Hybrid η αναφορά στις τεχνολογίες που βρίσκεις και σε άλλα αυτοκίνητα αποτελεί χάσιμο χρόνου! Σχεδόν όλα τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, φρεναρίσματος και ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς υπάρχουν στάνταρ.

Efficient Dynamics

Άξιο αναφοράς είναι το σύστημα Efficient Dynamics που το βρίσκουμε σε όλα τα μοντέλα της BMW και που ο οδηγός μπορεί να επιλέξει 4 προγράμματα οδήγησης:

*Eco-Pro: που βοηθά με μια ήπια χαρτογράφηση του κινητήρα να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 18%. Προορίζεται κυρίως για μετακινήσεις μέσα στην πόλη και που αποσυμπλέκει το σύστημα κλιματισμού, ενώ βάζει νεκρά (Sailing Mode) στο κιβώτιο ταχυτήτων όταν κινείστε σε κατηφορικές διαδρομές και αφήσετε το γκάζι..

*Comfort: Είναι το προεπιλεγμένο σύστημα οδήγησης, και χρησιμοποιεί την χαρτογράφηση του Eco-Pro απομονώνοντας το Sailing Mode και επιτρέποντας την χρήση κλιματισμού

*Sport: H χαρτογράφηση του κινητήρα γίνεται πιο άμεση, οι σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου ανεβάζουν τις στροφές ψηλότερα και κατεβαίνουν ακριβώς την στιγμή που χρειάζεται για να φρενάρεις, ενώ το τιμόνι γίνεται πιο σφικτό. Το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να πει κάνεις για την λειτουργία στην θέση sport είναι οι κάπως απότομες αλλαγές των σχέσεων-που γίνονται όμως γλυκύτατες όταν το joystick επιλέξει το χειροκίνητο πρόγραμμά.

*Sport+ ESP off (ΑΚΑ) «Ταλιμπάν Mode»: τα πράγματα σοβαρεύουν αφού κινητήρας, αναρτήσεις, ηλεκτρονικά, σύστημα μετάδοσης και φρένα μεταμορφώνονται και σε προκαλούν να πατήσεις ακόμα πιο πολύ το γκάζι για να νοιώσεις πόσο καλοστημένο και ασφαλές είναι η μέσα στην στροφή. Το ESP επιτρέπει να φεύγει με ασφάλεια μέχρι κάποιο σημείο το πίσω μέρος, ενώ αν θέλετε να σηκώνετε καπνό καίγοντας τα λάστιχα σας  το ESP απομονώνεται εντελώς πατώντας το πλήκτρο για περισσότερο από 5’’.

e-drive

Στην BMW 530e Plug-in Hybrid όμως θα βρείτε άλλον ένα διακόπτη που γράφει e-DRIVE και που βασικά ελέγχει την εμπλοκή του ηλεκτροκινητήρα στην οδήγηση.

Το software που αφορά αυτή την λειτουργία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Efficient Dynamics και  το έγραψε το BMW i division που είναι υπεύθυνο για την εξέλιξη των i3 και i8.

Ο διακόπτης eDrive επιτρέπει την επιλογή τριών mode οδήγησης:

*AUTO: το BMW 530e Plug-in Hybrid χρησιμοποίει όσο μπορεί περισσότερο τον ηλεκτροκινητήρα (μέχρι την ταχύτητα των140 km/h) και έτσι οι κίνηση μέσα την πόλη (εφόσον οι μπαταρίες είναι φορτισμένες) είναι οικολογική και οικονομική.

Οι εκκινήσεις στα φανάρια είναι αθόρυβες και ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζεται με τον βενζινοκινητήρα συνεχώς ανάλογα με τις απαιτήσεις του οδηγού για δύναμη.

Έτσι αν πατήσετε το γκάζι παραπάνω από το ένα τρίτο τότε ο βενζινοκινητήρας έρχεται στην ζωή και βοηθά. Χαρακτηριστικό της ευφυΐας του συστήματος είναι ότι συνεργάζεται με το GPS του αυτοκινήτου ώστε να επιλέξει ποιος κινητήρας θα εμπλακεί ανάλογα με το στίγμα σας, ελέγχοντας για παράδειγμα εάν υπάρχουν ανηφόρες ή αν κινείστε σε αυτοκινητόδρομο!

*SAVE BATTERY: Σε αυτή την θέση το σύστημα προσπαθεί να «φυλάξει» μπαταρία για να την χρησιμοποιήσει την πιο κατάλληλη στιγμή. Παράλληλα η ανάκτηση ενεργείας με το φρενάρισμα γίνεται πιο έντονη.

Έτσι πάλι συνεργαζόμενο με το σύστημα πλοήγησης, το σύστημα θα επιλέξει τον βενζινοκινητήρα εάν οδηγείτε εκτός πόλης, ώστε να φυλάξει ηλεκτρική ενέργεια μέσα στην πόλη. Αυτό το πρόγραμμα είναι ιδανικό και για την γρήγορή φόρτιση των μπαταριών καθώς οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες από 6% σε 85% μέσα σε 45 λεπτά οδήγησης.

Αυτό βέβαια έχει κόστος καθώς η κατανάλωση βενζίνης με άδειες μπαταρίες σε αυτό το πρόσραμμα αυξάνεται κατά τουλάχιστον 10-15%

*MAX Edrive: Το αυτοκίνητο αξιοποιεί πλήρως την ηλεκτρική ενεργεία είτε για να κινηθεί αποκλειστικά σαν ηλεκτρικό με ταχύτητες μέχρι 140 Km/h και για απόσταση μέχρι 30 χλμ. αν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες. Σε αυτό το πρόγραμμα ο κλιματισμός δουλεύει μόνο στην ανακύκλωση, ενώ αν η ενέργεια πέσει κάτω από το 6% ο κινητήρας ξεκινά αυτόματα.

bmw_530e_autoholix_024Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται περίπλοκα, όμως στην πράξη η χρήση του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά απλή και όλα γίνονται αυτόματα με έναν ανεπαίσθητο τρόπο και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλετε καμία προσπάθεια.

Για να καταλάβετε πόσο μελετημένο είναι το αυτοκίνητο, όταν κινήστε με τον ηλεκτροκινητήρα τα λάδια και τα ψυκτικά υγρά του βενζινοκινητήρα θερμαίνονται και διατηρούνται ζεστά, έτσι ώστε αν ο κινητήρας πάρει μπροστά να είναι πάντα σε θερμοκρασία λειτουργίας και να μην έχει φθορές…

Για να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα το BMW 530e Plug-in Hybrid χρησιμοποιεί μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 7,6 kWh. Η φόρτιση της μπαταρίας στο 80% απαιτεί περίπου πέντε  ώρες σε οικιακό ρεύμα, ενώ για την πλήρη φόρτιση απαιτούνται σχεδόν 9ώρες…

Στην Πόλη

bmw_530e_autoholix_014Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις την BMW 530e Plug-in Hybrid μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε.

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ και η διαδικασία παρκαρίσματος συνηθίζεται μετά από λίγο.

Η ορατότητα είναι πολύ καλή γύρω-γύρω και γενικά η οδήγηση στην πόλη ταιριάζει γάντι στην BMW 530e Plug-in Hybrid παρά τις τεράστιες διαστάσεις της (4936 x 1868 x 1479 mm) και τα 1950 κιλά γεμάτου βάρους.

bmw_530e_autoholix_01Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε… ανώμαλη ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενώ η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται ακόμη και όταν μπαίνει σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας καθώς και πάλι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε!

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0  έως 7,5 λίτρα ανα 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλυψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Στον αυτοκινητόδρομο

bmw_530e_autoholix_04Το BMW 530e Plug-in Hybrid έχει φτιαχτεί για να καλύπτει τεράστιες αποστάσεις στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους- και έτσι αυτό είναι το περιβάλλον που ταιριάζει στο αμάξωμα του.

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και ενώ έχει την δύναμη ενός 520i- on demand μπορεί να γίνει και 530i!

Όμως το ίδιο συμβαίνει και με μια 530i, η όποια ενώ έχει τον ίδιο κυβισμό (ουσιαστικά είναι το ίδιο μοτέρ με δύο τούρμπο) είναι και 300 κιλά ελαφρύτερη και έτσι είναι πιο οικονομική στο ταξίδι.

Το βάρος βέβαια σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί. Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Αυτό οφείλεται στο ότιτο κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι κορυφαία και όπως είπα η 5αρα είναι το πιο ήσυχο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, του αέρα και του δρόμου ακόμα και όταν κινείται με 240 χλμ/ω.

bmw_530e_autoholix_03Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει.

Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υπερπαράνομες ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 15 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

bmw_530e_autoholix_023Στην σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση το BMW 530e Plug-in Hybrid είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση, αλλά χάρη τις σχετικά μικρές διαδρομές της και την σωστή στήριξη της, η 530e καταφέρνει να γέρνει ελάχιστα, να φρενάρει αποτελεσματικά και να συνεργάζεται άψογα με τον κινητήρα προσφέροντας ένα αίσθημα ασφάλειας στον οδηγό.

Μπορείς να κινείσαι με αδιανόητες για ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο ταχύτητες αρκεί η οδήγηση να είναι στρωτή και να μην επιζητάς την μεταφορά βάρους για να πλασάρεις το αυτοκίνητο.

Στην θέση Sport με το ESP κλειστό η BMW 530e Plug-in Hybrid θα επιτρέψει μια αρχοντική υπερστροφή κατά την έξοδο από μια γλιστερή φουρκέτα, όμως αν ακολουθεί μια αλληλουχία στροφών τότε θα αρχίσει να δυσανασχετεί καθώς η πισώβαρη κατανομή βάρους 45/55 κάνει το πίσω μέρος να αργεί να γυρίσει στην θέση του για να στηθεί για την επόμενη στροφή.

bmw_530e_autoholix_001Οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν αποφασίσεις να συμπεριφερθείς στην 5αρα σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για ατέλειωτα πλασαρίσματα από την μια στροφή στην άλλη.

Το BMW 530e Plug-in Hybrid θέλει προσοχή αν αποφασίσετε να οδηγήσετε με το πλάι. Η ροπή που φτάνει στους πίσω τροχούς είναι και υπερβολικά πολλή και απότομη- και έτσι σε συνδυασμό με το βάρος από τις μπαταριές που βρίσκονται στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου κάνουν την ουρά να αντιδρά πολύ απότομα ‘οταν αρχίσει να φεύγει και να επανέρχεται αργά σε ισορροπία.

Θα σας συνιστούσα λοιπόν να μην κλείνετε το ESP και να αρκεστείτε στην θέση sport που ενώ επιτρέπει στην ουρά να ανοίξει την τροχιά της μέχρι κάποιο σημείο- της απαγορεύει να σας τρομάξει… Αυτό -πάντως-για BMW, εγώ δεν το έχω ξαναπεί!

Σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς οδήγησης ακόμη και τα φρένα τα βρίσκουν σκούρα με το αυξημένο βάρος του BMW 530e Plug-in Hybrid χάνοντας ένα μικρό μέρος από την απόδοση τους και αρχίζοντας να μυρίζουν σχετικά γρήγορα.

bmw_530e_autoholix_0330Όμως σταθείτε.. Το BMW 530e Plug-in Hybrid δεν είναι «εργαλείο» οδήγησης όπως είναι τα περισσότερα μοντέλα της σειράς 3 η μια Alfa Romeo Giulia.

Φαντάζομαι -γιατί δεν την έχω οδηγήσει- ότι μια M5 με τους υπερδιπλάσιους ίππους, με τις αναρτήσεις της BMW M και με την απόλυτη κατανομή βάρους θα είναι μια απολαυστική μηχανή οδήγησης για την πίστα, όμως η υβριδική 5αρα έχει ξεκάθαρους στόχους και αν την προτιμήσετε θα πρέπει να ξέρετε τι να περιμένετε.

Αν θέλετε να στρίβετε λοιπόν διασκεδαστικά με μια λιμουζίνα- και τα χρήματα σας δεν φτάνουν για μια Μ5- τότε καλύτερο θα ήταν να προτιμήσετε την 530i αφού με το ίδιο κόστος κτήσης προσφέρει σαφώς πιο μεγάλες συγκινήσεις στην σπορ οδήγηση από την BMW 530e Plug-in Hybrid .

Συμπέρασμα

bmw_530e_autoholix_035Η BMW 530e Plug-in Hybrid δεν είναι 3αρα καθώς είναι αισθητά μεγαλύτερη, αλλά δεν είναι και 7αρα που σε τρομάζει με τις διαστάσεις της.

Δεν έχει την αίσθηση στο τιμόνι μιας 3αρας, αλλά δεν είναι τόσο αποκομμένη όσο μια 7αρα.

Δεν έχει την ομορφιά μιας Giulia, αλλά χωρίς να υπολείπεται πολύ στον εξωτερικό σχεδιασμό την ξεπερνά με άνεση στον εσωτερικό διάκοσμο.

Σε ότι αφορά την BMW 530e τη δοκιμής μας μπορεί να μην έχει την φήμη και το κύρος μιας αντίστοιχης Mercedes E, αλλά καθώς δεν είναι ένα κορυφαίο μοντέλο στην γκάμα της 5αρας η τιμή των €67,000, σε συνδυασμό με το πακέτο εξοπλισμού που διαθέτει  την κάνει εξαιρετικά ανταγωνιστική  απέναντι στην Ε350 e.

bmw_530e_autoholix_034Τώρα τιμή ευκαιρίας δεν την λες  όμως -αν σκεφτέιτε ότι σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά αποτελούν φόρους (ταξινόμησης, ΦΠΑ και ότι άλλο σκεφτόντουσαν όσοι αποδειγμένα δεν σκέφτονται), εύκολα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει η υπόλοιπη Ευρώπη για τα χάλια μας… Ίσως πάλι και να φτάιει!

Παρόλα αυτά αρκετοί από τους συμπολίτες μας έχουν ακόμη την δυνατότητα να αγοράσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο –και μπράβο τους!

Έτσι η BMW 530e Plug-in Hybrid στην Ελλάδα είναι ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε εξαιρετικά ευκατάστατους ανθρώπους που έχουν την πολυτέλεια να έχουν οικολογικές ανησυχίες όταν μετακινούνται στην πόλη- χωρίς όμως να τους ενδιαφέρει η απόλυτη ευχαρίστηση στην οδήγηση όταν βγουν στα στροφιλίκια…

Τα αυστηρότερα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εκπομπές CO2, αλλά και τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα που παρέχουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δικαιολογούν απόλυτα την ύπαρξη του 530e.

bmw_530e_autoholix_016Στην χώρα της λακκούβας και του «ότι να’ναι» τέτοια κίνητρα δεν δίνονται- και το αυτοκίνητο αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμη ακριβό BMW που πρέπει να φορολογηθεί για να περνάν καλύτερα όσοι θα έπρεπε να φροντίζουν να περνάμε καλά εμείς….

Έτσι στην Ελλάδα, ο εσωτερικός ανταγωνισμός στην BMW 530e Plug-in Hybrid από τα επίσης δίλιτρα 520d και 530i είναι απλά αμείλικτος.

Με μια τιμή περίπου στα €67,000 η 330e Plug-in Hybrid είναι περίπου €3,500 ακριβότερη από την απολαυστική στην οδήγηση 530i και σχεδόν €5,000 από την οικονομικότατη 520d.

Αν έπρεπε να διαλέξετε κάποια από τις τρεις δίλιτρες επιλογές της BMW στην Ελλάδα, τότε η επιλογή της BMW 520d-τουλαχιστον για εμένα- μοιάζει με μονόδρομο.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το μεγάλο βάρος που επηρεάζει αρνητικά τα δυναμικά χαρακτηριστικά του φοβερού πλαισίου.
  • Η τιμή κτήσης σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Θα θυμάμαι

  • Την αρμονική και αποδοτική υβριδική τεχνολογία.
  • Το ήσυχο και πολυτελές εσωτερικό και την αθόρυβη ηλεκτροκίνηση μέσα στην πόλη.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ismini Fabiatou

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο