Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

BMW 325i (E90) MY 2007-Veteran Car Test Drive

BMW 325i (E90) MY 2007Οι διαφορές της πρώτης γενιάς της σειράς 3 από την από την BMW 325i (E90) MY 2007 που οδήγησα είναι περισσότερες από τις ομοιότητες, αλλά η ξεχωριστή προσωπικότητα του μοντέλου που σημάδεψε την νέα εποχή της BMW το 1975 παραμένει το ίδιο έντονη και σήμερα.

Θα μπορούσε να είναι ένα αυτοκίνητο που παράγεται και σήμερα!

Η BMW σειρά 3 αποτελούσε ανέκαθεν το πιο δημοφιλές μοντέλο της γερμανικής εταιρείας και βρίσκεται μαζί μας για 45 χρόνια τώρα.

Παρόλο που μέχρι το 2006 που παρουσιάστηκε η E90 υπήρξαν πέντε γενιές της BMW σειράς 3, στην πραγματικότητα μόνο τρεις από αυτές αποτελούσαν κάτι «νέο», καθώς οι ενδιάμεσες εκδόσεις ήταν απλά ένα face lift των προκατόχων τους.

BMW 325i (E90) MY 2007Έτσι εκτός από το αρχικό μοντέλο της σειράς 3 του 1975(Ε21) που δάνεισε αρκετά  μηχανικά μέρη στην πιο μοντέρνα(?)Ε30 που παρουσιάστηκε το 1985, η επόμενη νέα 3αρα εμφανίσθηκε πια το 1991(E36) και προκάλεσε τόση αίσθηση που έμεινε κοντά μας μέχρι το 2006 με αρκετές φυσικά βελτιώσεις τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ουσία της με την εμφάνιση της με την Ε46-το 1998.

Η BMW 325i (E90) MY 2007 που βλέπουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την  Ε46 τόσο σε εμφάνιση όσο και σε τεχνολογικές καινοτομίες.

Ήταν το μόνο μοντέλο της πρώτης δεκαετίας -της νέα χιλιετίας,  που γλίτωσε από την σχεδιαστική μανία του Chris Bangle και ίσως για αυτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ!

Εμφάνιση

BMW 325i (E90) MY 2007Εμφανισιακά η μετάβαση από την E46 στην E90 έγινε με έναν ήπιο τρόπο.

Η οικογενειακή ταυτότητα που προσδίδεται από την διπλή νεφροειδή γρίλια εμπρός, την μικρή μετωπική επιφάνεια και τους τέσσερις προβολείς δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Πρόκειται για μια ΒMW-και μάλιστα από εκείνες που αισθητικά στέκονται ακόμη και σήμερα!

Αν και είναι έξι εκατοστά μακρύτερη από την Ε46, η BMW 325i (E90) MY 2007 μοιάζει να έχει μικρότερες διαστάσεις καθώς δεν υπάρχει καμία φλυαρία στον σχεδιασμό.

Πολλοί τότε εκφράσανε τα παράπονα τους για την εμφάνιση των πίσω φωτιστικών- και δεν σας κρύβω ότι όταν την αντίκρισα για πρώτη φορά ήμουν και εγώ προκατειλημμένη για την εμφάνιση του πίσω μέρους.

Αυτό μαζί με το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα τύπου «σεντάν» γενικά μου προκαλούν μια αλλεργία, λόγω της απουσίας νεανικότητας στο ντιζάιν τους, με έκαναν πάντα να νοιώθω άβολα όταν τα οδήγώμ ήμουν μάλλον αυστηρή όταν πρωτοαντίκρισα την ασημί BMW 325i (E90) MY 2007.

Στην αρχή δεν μου άρεσε, όμως μετά… μετά, την οδήγησα- και ξαφνικά όλα ξεχάστηκαν και έγιναν όμορφα!!

Εσωτερικό

BMW 325i (E90) MY 2007Το εσωτερικό των αυτοκινήτων της BMW ήταν παραδοσιακά χτισμένο γύρω από τον οδηγό- και έτσι η οικειότητα που νοιώθει κανείς με την πρώτη επαφή που έχει με την νέα τριάρα δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν στην φάση της ανακατασκευής του εσωτερικού του που είχε αρκετές φθορές και για αυτό οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από κάποιο άλλο αυτοκίνητο…

Παρόλα αυτά η ποιότητα είναι υπεράνω κάθε κριτικής και ο συνδυασμός του αλουμινίου με το ανοικτόχρωμο δέρμα και το μαλακό πλαστικό παραμένει  όμορφος και καλόγουστος.

Εργονομικά, θα βρείτε τα πάντα να είναι εκεί που πρέπει και το σύστημα i-drive της BMW μετά από λίγη προπόνηση στον χειρισμό του, προσφέρει πληροφόρηση και ψυχαγωγία.

Με εντυπωσίασε το GPS με την φωνητική καθοδήγηση που ξεπερνά σε λειτουργία αρκετά σύγχρονα συστήματα και το ηχοσύστημα με την τηλεόραση που λειτουργεί ακόμη και όταν κινείται το αυτοκίνητο για να βλέπουν τα παιδιά-και που μάλλον γιa λόγους ασφαλείας δεν είναι πια διαθέσιμη στα σημερινά infotainment systems-ούτε της BMW.

Οι χώροι είναι μεγάλοι και στο πίσω κάθισμα θα χωρέσουν άνετα τρεις επιβάτες ακόμα και αν μπροστά κάθονται ψηλά άτομα.

Στο μεσαίο υποβραχιόνιο θα βρείτε ένα σάκο που θα βολέψει τα σκι σας, ενώ ο χώρος αποσκευών χάρη στην απουσία ρεζέρβας είναι βαθύς, μεγάλος και με κανονικό σχήμα.

BMW 325i (E90) MY 2007Μόλις καθίσεις στην θέση του οδηγού και πιέσεις το μπουτόν της μίζας δεν έχεις καμία αμφιβολία ότι αυτά που θα ακολουθήσουν πρόκειται να σε ενθουσιάσουν.

Το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι με την χόντρη στεφάνη καταλήγει σε μια κρεμαγιέρα μεταβλητής κλιμάκωσης που φροντίζει έτσι ώστε η αίσθηση και οι πληροφορίες που παίρνει ο οδηγός από τον δρόμο να είναι όσο πιο λεπτομερείς γίνεται ανεξάρτητα από την ταχύτητα που κινείται το αυτοκίνητο.

Κινητήρας

BMW 325i (E90) MY 2007Το εξάρι κιβώτιο είναι ακριβές, με κόντες διαδρομές και κυρίως με πυκνή διάταξη των σχέσεων αναδεικνύοντας έτσι τον βελούδινο εξακύλινδρο κινητήρα με τους 218 ίππους με το διπλό Vanos και το Valvetronic της BMW 325i (E90) MY 2007.

Θα ήταν όλα τέλεια εάν ο κινητήρας που είναι τόσο ζωντανός στις ψηλές στροφές κατάφερνε να έχει και λίγο περισσότερο ροπή κάτω από τις 3.000σαλ.

Πραγματικά, στις χαμηλές στροφές και ιδιαίτερα μέσα στην πόλη το αυτοκίνητο-και ο οδηγός-μερικές φόρες δυσανασχετεί καθώς τα 1.575 κιλά της τριάρας δυσκολεύουν τον υπέροχο κατά τα άλλα εξακύλινδρο κινητήρα.

Στον Δρόμο

BMW 325i (E90) MY 2007Επιταχύνοντας με την BMW 325i (E90) MY 2007 τα πρώτα εκατό χιλιόμετρα ήρθαν επανειλημμένα σε λιγότερο από 7,5 δευτερόλεπτα, ενώ σε κάποια μεγάλη ευθεία του αυτοκινητόδρομου είδα με χαρακτηριστική άνεση στο ταχύμετρο νούμερα που θα με χαρακτήριζαν ανώριμη.

Ίσως να έτρεχα ακόμη και με περισσότερα από 140 χλμ/ω… 😉

Σε ταχύτητες «αφαίρεσης διπλώματος, αστυνομικής ταυτότητας, τροχών και πολιτικών δικαιωμάτων» ο κινητήρας είναι ήσυχος και δυνατός, ενώ η απουσία αεροδυναμικών θορύβων και η απίθανη αίσθηση του τιμονιού σε κάνουν να νομίζεις ότι τρέχεις με την μισή ταχύτητα από αυτή που πηγαίνεις.

Κάποιοι λένε ότι πιάνει στο κοντέρ ακόμη και 250 χλμ/ω-και νομίζω ότι τους πιστεύω!

Το πλαίσιο είναι στιβαρό και η σφικτή ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω δεν αφήνουν το αυτοκίνητο να γείρει, κρατώντας την BMW 325i (E90) MY 2007 σταθερή στην πορεία που χάραξε ο οδηγός της ακόμη και σήμερα.

Οι αναρτήσεις με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω είναι σφικτή αλλά σε καμία περίπτωση δεν κουράζει τους επιβάτες, ενώ σε συνδυασμό με το τέλεια ζυγισμένο αμάξωμα κάνει θαύματα στον τομέα του κρατήματος- όπως θα δούμε παρακάτω.

Εδώ φυσικά πρέπει να τονίσω ότι έχει σχεδόν καινούρια λάστιχα, ενώ και τα αμορτισέρ είχαν αλλαχτεί πριν δυο χρόνια με κίτρινα Bilstein. Ένα μικρό δώρο/συγνώμη του πρώτου ιδιοκτήτη στον επόμενο-κάτι σαν αντιστάθμισμα- για το ταλαιπωρημένο εσωτερικό του αυτοκινήτου από την ρυπαρή συνήθεια που είχε να καπνίζει…

BMW 325i (E90) MY 2007Στρίβοντας με πολλά-πολλά χιλιόμετρα στις στροφές της Υλίκης έμεινα άφωνη από την σταθερότητα και την άνεση με την οποία η BMW 325i (E90) MY 2007 καταπίνει τον αυτοκινητόδρομο. Απόλυτη ασφάλεια μέσα από μια σπορ και ταυτόχρονα πολιτισμένη συμπεριφορά…

Στον αυτοκινητόδρομο χάρη τον πολύ καλό αεροδυναμικό συντελεστή το αυτοκίνητο καταναλώνει από 8-10λίτρα/100χλμ ακόμα και αν κινείται με αρκετά υψηλές ταχύτητες.

Στρίβοντας

Το κράτημα της BMW 325i (E90) MY 2007 στις στροφές με λίγα λόγια είναι εκπληκτικό και εάν δεν αποσυνδέσετε τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν μπορείτε να καταλάβετε σε καμία περίπτωση ότι η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς…

Είναι απόλυτα ζυγισμένη!

Λένε ότι η διασκέδαση στην οδήγηση ξεκινά την στιγμή που ο οδηγός με την δύναμη του κινητήρα αρχίζει να φέρνει το πλαίσιο και τις αναρτήσεις σε δύσκολη θέση.

Έκλεισα το ESP και έπαιξα το διασκεδαστικό παιχνίδι της υπερστροφής ισχύος διασκεδάζοντας για αρκετή ώρα.

Το τιμόνι δίνει φανταστική πληροφόρηση στις υψηλές ταχύτητες, όμως για την δική μου μυϊκή δύναμη παραγίνεται βαρύ- σε έναν άντρα αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα

Η έλλειψη μπλόκε διαφορικού γίνεται αισθητή μόνο στις πολύ αργές φουρκέτες όπου ο πίσω εσωτερικός τροχός χαζοσπινάρει ασταμάτητα μέσα σε ένα σύννεφο καπνού αδυνατώντας να περάσει την δύναμη στον δρόμο.

Ωστόσο  πιστεύω ότι σε ταχύτητες πάνω από 50 χλμ/ω η απουσία του μπλοκέ στις στροφές και στην επιτάχυνση περνά πραγματικά απαρατήρητη.

Θα ήθελα να υπήρχε ένα μπλοκέ διαφορικό, αλλά μετά τι θα γινόταν όταν η κ. Ασχετοπούλου, ή ο κ. Κουλοχερίδης θα χάνανε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν πως λειτουργεί η πίσω κίνηση?

«Better safe than sorry» σκέφτηκαν οι άνθρωποι στην BMW και μας καταδίκασαν στην αιώνια φαντασίωση της οδήγησης στα όνειρα μας μιας χειροκίνητης Μ3 εκείνης της εποχής- που όσα χρόνια και να πέρασαν παραμένει η πιο διασκεδαστική χάρη στον ήχο του V8!

Σε κλειστές διαδρομές- όπως είναι ο Α. Πέτρος -εντυπωσιάστηκα από την παντελή απουσία υποστροφής. Ακόμα και σε εκείνο το πρώτο κατηφορικό εσάκι- στην αρχή της διαδρομής πριν την πρώτη ευθεία- που τα περισσότερα αυτοκίνητα θέλουν οπωσδήποτε να πάνε ευθεία, η BMW 325i (E90) MY 2007 κέρδισε την εμπιστοσύνη μου με το ακλόνητο μπροστινό της.

Το ESP εννοείται πως είχε πάει για ύπνο από νωρίς και εγώ άρχισα να μαζεύω χιλιόμετρα. Στις επόμενες στροφές που είναι λίγο πιο ανοικτές ένιωθα το αυτοκίνητο να γλιστρά με τα τέσσερα και τον πίσω εσωτερικό τροχό να σπινάρει όταν του ζητούσα να μου γυρίσει την ουρά η να επιταχύνει λίγο πιο πολύ για να χαρώ και εγώ λιγάκι.

Η έλλειψη μπλοκέ διαφορικού ενοχλεί εμένα που θέλω να παίξω, αλλά για πρώτη φορά κατάλαβα ξεκάθαρα ότι είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας για τον μέσο οδηγό.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα για μια ακόμα φορά να πω ότι τα λάστιχα Runflat αυξάνοντας το μη αναρτημένο βάρος των τροχών και με τα σκληρά τους πλαϊνά έχω την αίσθηση ότι μειώνουν αρκετά τις δυνατότητες του αυτοκινήτου που σίγουρα θα απέδιδε πιο σωστά εάν είχε νορμάλ ελαστικά.

BMW 325i (E90) MY 2007Στρίβοντας δεξιά προς Πεντέλη ανέβασα κι άλλο τον ρυθμό και ξαφνικά ένοιωσα στο τιμόνι την αίσθηση που δίνει ένα αυτοκίνητο όταν το οδηγείς με πλασαρίσματα και αυτό μου φάνηκε περίεργο γιατί κοιτώντας γύρω μου είχα την αίσθηση ότι δεν έτρεχα… Και τότε κοίταξα το ταχύμετρο και … «άσπρισα»!! Τι έλεγα?

Α, ναι! Ο Ήχος της BMW 325i (E90) MY 2007 είναι μαγικός καθώς γυρνά εκεί κοντά τις 7,000 σαλ-όπου σύμφωνα με τον Ken Miles την ταινία Ford Vs Ferrari, όλα αλλάζουν…

Και είχε δίκιο!

Συμπέρασμα

Στο τέλος της εβδομάδας που είχα την BMW 325i (E90) MY 2007, αν εξαιρέσεις ότι τα ρούχα μου βρώμαγαν τσιγαρίλα,  έψαχνα με μανία να βρω τι δεν μου άρεσε και τι με ενόχλησε σε αυτό το αυτοκίνητο- και πραγματικά δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι.

Η έλλειψη ροπής στις χαμηλές στροφές είναι ένα πρόβλημα όπως και η έλλειψη του μπλοκέ διαφορικού, αλλά στο σύνολο του αυτό το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο με μια σπάνια αρμονία.

BMW 325i (E90) MY 2007Τα πάντα βρίσκονται σε ισορροπία: σπορ και οικογενειακό, γρήγορο και οικονομικό, άνετο και στιβαρό, όμορφο και διακριτικό.

Και όμως, αυτό που λείπει τελικά από την BMW BMW 325i (E90) MY 2007 είναι η νεανική αίσθηση που είχανε οι προηγούμενες τριάρες οι οποίες μέσα από τα μικροελαττώματα τους σε υποχρέωναν να συμμετέχεις στην οδήγηση τους.

Το BMW 325i (E90) MY 2007 ήταν ένα σπάνιο αυτοκίνητο στην χώρα μας,  καθώς ακόμη και τότε που δεν υπήρχε φορολογική τιμωρία, ο περισσότερος κόσμος επέλεγε την δίλιτρη, τετρακύλινδρη αδελφούλα της επειδή ήταν πολύ πιο οικονομική στην κατανάλωση- και επειδή είχαν ήδη αρχίσει να υποψιάζονται τι πρόκειται να κάνουν τα φορολαμόγια  με τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.

Με τα τέλη κυκλοφορίας σήμερα στα €920, η άψογη και με πλήρες ιστορικό σέρβις BMW 325i (E90) MY 2007, παρά τα μόλις 160,000 χλμ δεν ξεπερνά σαν μεταχειρισμένη τα €7-7,500. Παράλληλα δεν έχει φόρο πολυτελούς διαβίωσης ενώ και τα τεκμήρια είναι μειωμένα κατά 50%.

Αν λοιπόν κάποιος συνδυάσει την BMW 325i (E90) MY 2007 με ένα σύστημα υγραεριοκίνησης θα μπορούσε με λιγότερα από €8Κ να έχει ένα ασφαλές, οικονομικό  και πολυτελές οικογενειακό αυτοκίνητο που ξεπερνά σε οδηγική απόλαυση τα περισσότερα σύγχρονα sedan.

Φυσικά επειδή μιλάμε για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που η ηλικία του ξεπερνά τα 13 χρόνια ο ιδιόκτητης θα πρέπει να συμβιβαστεί με μικροπροβλήματα όπως οι ηλεκτρικοί καθρέπτες και το πίσω δεξί παράθυρο που δεν λειτουργούν πια-και φυσικά θα πρέπει να ζήσει με την γνώση ότι οι βλάβες που θα προκύψουν θα έχουν πιθανότατα υψηλό κόστος αντικατάστασης.

Δύσκολη επιλογή μεταχειρισμένου με πολλά πλεονεκτήματα αν βγει καλό, αλλά και με ρίσκο μήπως δεν βγει καλό…. Προσωπικά θα ρίσκαρα και θα προτιμούσα την BMW 325i (E90) MY 2007 από τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα που κοστίζουν δύο φόρες περισσότερο… απλά για να οδηγώ ένα πισωκίνητο «θρύλο» με ένα μοτέρ που κελαηδά!

Δεν μου άρεσε

  • Οι αυξημένες πιθανότητες για ακριβές βλάβες με πανάκριβα ανταλλακτικά.
  • Η έλλειψη ροπής στις χαμηλές στροφές και η έλλειψη μπλοκέ διαφορικού πίσω.

Θα θυμάμαι

  • Την ποιότητα BMW-και ας πέρασαν τα χρόνια!
  • Την διασκεδαστική οδική συμπεριφορά και τον μαγικό ήχο του κινητήρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο