Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝεαΝέα Renault Clio E-TECH 140hp και Captur E-TECH Plug-in 160hp

Νέα Renault Clio E-TECH 140hp και Captur E-TECH Plug-in 160hp

Η Renault παρουσίασε τις νέες υβριδικές και plug-in υβριδικές εκδόσεις των δύο best-sellers της – το νέο Clio ETECH 140hp και το νέο Captur ETECH Plugin 160hp – στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών του 2020.

Τα σύγχρονα αυτά μοντέλα αποτελούν τις νέες προσθήκες στη μεγαλύτερη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων της αγοράς: «full hybrid» για το νέο Clio E-TECH, «full plug-in hybrid» για το νέο Captur E-TECH Plug-in, και «100% electric» για το νέο ZOE.

CLIO E-TECHΠρόκειται για μία γκάμα, η οποία σύντομα θα επεκταθεί και με το νέο Mégane ETECH Plugin, δίνοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν το κατάλληλο μοντέλο για τις δικές τους ανάγκες (μεγάλες αποστάσεις, αστική χρήση, πολλαπλού ρόλου κλπ), ανάλογα με το είδος της τεχνολογίας που προτιμά ο καθένας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και τον περιορισμό των εκπομπών του CO2 και της κατανάλωσης, ακόμα και στα μεγάλα ταξίδια.

Μια πλήρης γκάμα υβριδικών μοντέλων, σημαίνει ότι ακόμα περισσότεροι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία της οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Εξειδίκευση στην ηλεκτροκίνηση

Το Groupe Renault είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στην ηλεκτροκίνηση – τον ακρογωνιαίο λίθο στη σημερινή και μελλοντική δέσμευση του Groupe σχετικά με την βιώσιμη αυτοκίνηση για τον καθένα.

CLIO E-TECHΓια πάνω από 10 χρόνια, το Groupe εξελίσσει συνεχώς την τεχνογνωσία του στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που μετουσιώνεται σε περισσότερο δυναμικούς και οικονομικούς υβριδικούς κινητήρες.

Χάρη στη δουλειά που έχει γίνει πάνω στην ανάπτυξη πραγματικών πολυχρηστικών υβριδικών κινητήρων, και όχι μόνο στην απλή προσαρμογή των παραδοσιακών κινητήρων εσωτερικής καύσεως με ηλεκτρικές δυνατότητες, οι κινητήρες E-TECH εξασφαλίζουν :

  • Αποκλειστικά ηλεκτρική εκκίνηση
  • Απολαυστική ευκολία οδήγησης σε όλες τις συνθήκες
  • Άριστη οικονομία χάρη στο «έξυπνο» multi-mode κιβώτιο ταχυτήτων, το αποτελεσματικό σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα και την μεγάλη ικανότητα επαναφόρτισης της μπαταρίας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν και το επιστέγασμα της άριστης αξιοποίησης της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τη Formula 1 και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Το νέο Clio E-TECH αξιοποιεί αυτή την παρακαταθήκη προσφέροντας τη δυνατότητα για κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 80% των αστικών μετακινήσεων, γεγονός που εξασφαλίζει μια οικονομία της τάξης του 40% σε σχέση με ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης σε αστικό περιβάλλον κίνησης.

Αντίστοιχα, το νέο Captur E-TECH Plug-in μπορεί να κινηθεί με 100% ηλεκτρική ενέργεια για 50 χιλιόμετρα, με μέγιστη ταχύτητα 135 χλμ./ώρα σε μικτές συνθήκες κίνησης (WLTP) και μέχρι 65 χιλιόμετρα στον αστικό κύκλο (WLTP πόλης).

Καινοτόμος τεχνολογία

CAPTUR E-TECH Plug-inΤο σύστημα κίνησης που χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα από τα μοντέλα με υβριδικό κινητήρα της Renault, παρουσιάζεται σε δύο παραλλαγές: ETECH για ‘full hybrid (HEV – Hybrid Electric Drive ή υβριδικό) και ETECH Plugin για ‘full plugin hybrid(PHEV – Plug-in Hybrid Electric Drive ή επαναφορτιζόμενο υβριδικό).

Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε αυτά τα δύο μοντέλα ήταν εύκολη χάρη στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B η οποία εξελίχθηκε εξ’ αρχής για ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά και από το γεγονός ότι τα συστήματα E-TECH είναι τόσο συμπαγή σε διαστάσεις, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς καμία τροποποίηση σε ένα μικρό μοντέλο, όπως είναι το νέο Clio.

Οι μηχανικοί της Renault υιοθέτησαν μία πρωτοποριακή λύση για τη γκάμα των υβριδικών, η οποία είναι τελειοποιημένη, πρωτότυπη και αποκλειστική – με πάνω από 150 πατέντες – ενώ βασίζεται στη σειριακή & παράλληλη υβριδική αρχιτεκτονική που διασφαλίζει τη δυνατότητα για πλήθος συνδυασμών και τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά στις εκπομπές του CO2 σε πραγματικές συνθήκες κίνησης.

Η γκάμα των υβριδικών μοντέλων, εκμεταλλεύεται επίσης και την τεράστια τεχνογνωσία που προέρχεται από την ομάδα της Renault F1. Τα υβριδικά μοντέλα παραγωγής μοιράζονται την τεχνολογία με την οποία εξελίσσονται τα αγωνιστικά οχήματα της F1 Racing.

Renault E-TECH

Οι κινητήρες Renault E-TECH hybrid και plug-in hybrid έχουν εξελιχθεί και κατοχυρωθεί σαν πατέντα της Renault Engineering. Προέρχονται από το πρωτότυπο EOLAB, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη έκθεση του Παρισιού το 2014 και ενσωματώνουν όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνογνωσίας της μάρκας στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Χρησιμοποιούν εξαρτήματα σχεδιασμένα από τη Συμμαχία, όπως ο νέας γενιάς βενζινοκινητήρας των 1,6 λίτρων ο οποίος έχει τροποποιηθεί κατάλληλα για την περίπτωση.

Renault_00Ο συγκεκριμένος κινητήρας πλαισιώνεται από δύο ηλεκτροκινητήρες – ο ένας είναι τύπου HSG (HighVoltage Starter Generator) – και ένα καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη.

Η συνεργασία των ηλεκτροκινητήρων και του κιβωτίου ταχυτήτων εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των αλλαγών (τύπος σχεδίασης που είναι γνωστός για την καλύτερη οικονομία και προέρχεται κατευθείαν από την τεράστια εμπειρία της αγωνιστικής ομάδας της Renault F1).

Η ισχύς της μπαταρίας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του υβριδικού κινητήρα:

  • Το Νέο Clio ETECH διαθέτει μία μπαταρία ισχύος 1,2 kWh (230V) που του εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου, μείωση εκπομπών του CO2, με δυνατότητα 80% αμιγούς ηλεκτροκίνησης σε αστικό περιβάλλον.
  • Το Νέο Captur ETECH Plugin διαθέτει μπαταρία ισχύος 9,8 kWh (400V) που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 65 χλμ. με 100% ηλεκτροκίνηση σε αστικό περιβάλλον.

Άμεση απόκριση και βέλτιστη διαχείριση ενεργείας

Ο συνδυασμός των δύο ηλεκτροκινητήρων, το multi-mode κιβώτιο ταχυτήτων και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης προσφέρουν μία πληθώρα επιλογών οδήγησης:

  • 100% ηλεκτρική εκκίνηση: καθώς το κιβώτιο ταχυτήτων δε διαθέτει συμπλέκτη, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κατά την εκκίνηση. Επομένως τα μοντέλα E-TECH hybrid χρησιμοποιούν πάντα τον ηλεκτροκινητήρα τους για να ξεκινήσουν. Πρόκειται για μία μοντέρνα επιλογή, που εξασφαλίζει την άμεση παροχή της μέγιστης τιμής της ροπής για άμεση απόκριση στην εκκίνηση.
  • Αυτόματη προσαρμογή σε όλες τις συνθήκες οδήγησης: Η τεχνολογία E-TECH του Groupe Renault βασίζεται σε μία σειριακή-παράλληλη (series-parallel) αρχιτεκτονική λειτουργίας που δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού των πλεονεκτημάτων της υβριδικής κίνησης (σε σειρά, παράλληλα, ή σειριακά-παράλληλα). Οι κινητήρες μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό διοχετεύοντας την ισχύ τους στους τροχούς. Το σύστημα κίνησης διαχειρίζεται τη λειτουργία των κινητήρων και την παροχή ισχύος, ανάλογα με τις απαιτήσεις ισχύος καθώς και ανάλογα με τις ευκαιρίες ανάκτησης ενεργείας, για τη φόρτιση της μπαταρίας. Ο τρόπος αυτός διαχείρισης πραγματοποιείται βάσει 15 συνδυασμών λειτουργίας των κινητήρων και της επιλεγμένης ταχύτητας στο κιβώτιο.

Κατά τη διάρκεια της κίνησης, η εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων κίνησης είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και δεν χρειάζεται καμία απολύτως παρέμβαση από τον οδηγό. Το σύστημα E-TECH επιλέγει αυτόματα το καταλληλότερο, για την περίσταση, πρόγραμμα ώστε να επιτύχει τη βέλτιστη κατανάλωση και τις μικρότερες δυνατές εκπομπές ρύπων, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τις ιδανικές συνθήκες απόκρισης και οδηγικής απόλαυσης.

Ανάκτηση ενεργείας κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία E-TECH βελτιστοποιεί την ενεργειακή εκμετάλλευση στη φάση της επιβράδυνσης και του φρεναρίσματος.

  • Ανάκτηση ενεργείας μπαταρίας, κατά την επιβράδυνση: Μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το γκάζι και ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται στη θέση ‘Drive’, ο βασικός ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί σαν γεννήτρια, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση, σε ηλεκτρική ώστε να φορτίζει την μπαταρία. Για την ανάκτηση ακόμα περισσότερης ενέργειας, ο μοχλός μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση ‘Brake’ (B). Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο επιβραδύνει ακόμα πιο γρήγορα.
  • Ανάκτηση ενεργείας κατά το φρενάρισμα: όταν ο οδηγός πατήσει το φρένο, η διαδικασία πέδησης ενεργοποιείται ηλεκτρικά, και το σύστημα αποκτά μεγαλύτερη δύναμη χάρη και στην υδραυλική υποβοήθηση που χρησιμοποιείται όταν είναι απαραίτητη. Και σε αυτή την περίπτωση ο ηλεκτροκινητήρας παρέχει επιπλέον δύναμη πέδησης, ανακτώντας ταυτόχρονα και το ποσοστό της επιπλέον κινητικής ενέργειας που το επιστρέφει στη μπαταρία – τόσο όσο επιτρέπει η χωρητικότητα της μπαταρίας.

Renault_CLIO_E-TECH_lo00wΌλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σημαίνουν ότι τα μοντέλα Renault E-TECH και E-TECH Plug-in ανταποκρίνονται ιδανικά, εξασφαλίζουν οδηγική απόλαυση, βελτιστοποιούν την ενεργειακή εκμετάλλευση και παρέχουν τα ιδανικά χαρακτηριστικά φόρτισης της μπαταρίας κατά την επιβράδυνση ή το φρενάρισμα, γεγονός που εξασφαλίζει στον οδηγό άριστες επιδόσεις στην οδήγηση.

Βιώσιμη μετακίνηση για όλους

Οι νέοι υβριδικοί κινητήρες εκμεταλλεύονται επίσης και την εμπειρία της συνέργειας όλων των εταιρειών της Συμμαχίας, στην οποία ανήκει και η Renault. Άλλωστε, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα τεχνολογικών λύσεων προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες κάθε αγοράς και σύμφωνων με τις παγκόσμιες και τοπικές στρατηγικές κάθε μάρκας.

Tο Groupe Renault επιδιώκει να προσφέρει βιώσιμη μετακίνηση για όλους, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Η άφιξη αυτών των κινητήρων αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Μέχρι το 2022 το Groupe Renault προγραμματίζει να διαθέτει στη γκάμα του 8 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και 12 μοντέλα που θα κινούνται και με ηλεκτρική ενέργεια (υβριδικά και plug-in υβριδικά).

Πηγή: Renault 

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο