Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADMercedes-Benz GLB 200 Δοκιμή / Test drive

Mercedes-Benz GLB 200 Δοκιμή / Test drive

Η γνώριμη γειτονιά των SUV έχει παντού “λογικά σοκάκια” που με μια Mercedes-Benz GLB 200 μοιάζουν γνώριμα- και που καταλήγουν σε Δαρβινικά επιχειρήματα για το λόγο που επικράτησε το ισχυρό είδος εξαφανίζοντας τα MPV.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 23Κάποτε είχαμε τα πολυχρηστικά οχήματα MPV που προσέφεραν άφθονους χώρους για την καθημερινότητα και τις εκδρομές μιας οικογένειας, όμως καθώς τα εκτός δρόμου αυτοκίνητα έγιναν μεγαλύτερα, πιο άνετα και πολυτελή άρχισαν να κυριαρχούν στις πωλήσεις επί των πολυμορφικών.

Τα πολυχρηστικάτο πάλεψαν, κρατήθηκαν για κάποια χρόνια καθότι προσέφεραν χαμηλό κόστος κτήσης και οικονομία στην κίνηση λόγω των πιο απλών συστημάτων μετάδοσης μέχρι που ο «δούρειος ίππος» της Nissan απέδειξε ότι οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται για την εκτός δρόμου κίνηση αλλά μοναχά για την περιπετειώδη εμφάνιση των εκτός δρόμου αυτοκινήτων.

Αυτά όλα είναι γνωστά, όμως καθώς όλοι κατασκευαστές ακολούθησαν την ίδια συνταγή παρουσιάζοντας MPV’s με κουστουμι SUV, η Mercedes αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από την κοινή γραμμή παρουσιάζοντας την GLA και βασιζόμενη στην πλατφόρμα της Α-Class παρουσίασε ένα Coupe SUV που αδιαφορώντας για τους χώρους κυριάρχησε-και στην ελληνική αγορά-με την φιλική και σπορτίφ οδική συμπεριφορά της.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 08Η Mercedes GLA 180d κυριάρχησε στις πωλήσεις των πολυτελών SUV’s επειδή τα είχε όλα: ήταν Mercedes+SUV, είχε έναν οικονομικότατο πετρελαιοκινητήρα- και κυρίως- χάρη στα μόνον 1,500 κ.εκ. κατάφερνε να ξεφεύγει από τα δίχτυα της εφορίας, την ώρα που όλη η γειτονιά την ποθούσε!

Σαν ήρθε η στιγμή να παρουσιαστεί η επόμενη γενιά της A Class ήταν αναμενόμενο και η επόμενη γενιά των SUV’s της Mercedes να πατήσει πάνω στην νέα πλατφόρμα και να προσπαθήσει να προσφέρει τους χώρους που έλλειπαν από την πρώτη γενιά GLA.

Η Mercedes χρησιμοποιώντας την νέα πλατφόρμα MFA2 μάλλον το παράκανε και δημιούργησε επτά νέα μοντέλα: Την A-Class για το καθημερινό Hatchback, την  A-Class Sedan για όσους έχουν κλασσική αισθητική, την CLA για όσους θέλουν σπορ coupe εμφάνιση, την CLA Shooting Brake για τους… πυροβολημένους(?), την B-Class για τους νοσταλγούς των MPV, την GLA για όσους παραπονιόντουσαν για τους χώρους του προηγούμενου μοντέλου και την GLB για όσους θέλουν ένα πραγματικά ευρύχωρο MPV που δείχνει σαν SUV και που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 7 άτομα.

Το σπορ πνεύμα της παλιάς GLA φοβάμαι ότι χάθηκε στο πέρασμα στο καινούριο μοντέλο, ενώ η εμφάνιση και τα προσόντα στους χώρους και της αναλογίες της GLB επισκιάζουν με ευκολία όχι μόνο την νέα GLA, αλλά και την κατά πολύ ακριβότερη- και ίσως γερασμένη GLC που είναι άλλωστε μόλις 6 εκατοστά μακρύτερη.

Στην Mercedes-Benz GLB 200 βλέπουμε την νέα γενιά πολυχρηστικών μοντέλων της Mercedes τα οποία κάτω από ένα SUVειδές αμάξωμα προσφέρουν σε μια πολύ λογική τιμή που ξεκινά από τα €37,000, ακριβώς εκείνο ζητούν οι καταναλωτές από μια Mercedes.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 25Πολυτέλεια, χώρους, τεχνολογία και επιβλητική εμφάνιση-σε τιμή ευκαιρίας!

Βγάλτε τα σήματα που γράφουν GLB στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου – και οι περισσότεροι που ακολουθούν θα νομίζουν ότι βλέπουν μια GLS!

Αν σκεφτείτε ότι το εμφανισιακό  «κοινωνικό credit» μιας υπερπολυτελούς GLS μπορεί να το απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης της Mercedes-Benz GLB 200- σε μόνιμη τιμή “Black Friday”, τότε θα καταλάβετε γιατί αυτό το μοντέλο πουλάει σαν τρελό «εις τας Ευρώπας και εις τας  Αμερικάς»!

Στην Ελλάδα το σουπερ ατού του κινητήρα των 1,342 κ.εκ της GLB της δοκιμής, ή ακόμη καλύτερα η οικονομία του μικρού πετρελαιοκίνητου διαμαντιού των 1,5 λίτρων δίνουν φτερά στο μοντέλο που πραγματικά βρίσκεται μονάχο του –χωρίς αντίπαλο- να κυριαρχεί στα “μικρά” πολυτελή SUV.

Εμφάνιση

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 04Η Mercedes-Benz GLB 200 βασίζεται στο «πάτωμα MFA2 «που έχει εγκάρσια αρχιτεκτονική κινητήρα -και χάρη στην έξυπνη σχεδίαση καταφέρνει με διαστάσεις 4.65m. X 1.83m. X 1.66m να έχει εσωτερικούς χώρους και παρουσία που ξεπερνά ακόμη και την κατά πολύ ακριβότερη GLC.

Είναι προφανές βλέποντας και το μεταξονιο των 2,83 μ. ότι μιλάμε για ένα μεγάλο αυτοκίνητο… που  από πλευράς διαστάσεων συμβαδίζει με την πιο μεγάλη κατηγορία.

Το μεγάλο αστέρι μπροστά μοιάζει να στέκεται στην μέση της μάσκας χάρη σε δύο έντονες αλουμινένιες βάσεις που δημιουργούν ταυτόχρονα μια επιθετική εικόνα, αλλά και συνειρμούς που οδηγούν το μυαλό σε πολύ ακριβότερες κατασκευές του ομίλου.

Τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα διαχωρίζουν την Mercedes-Benz GLB 200 από τα κοινά SUV που οδηγούμε οι υπόλοιποι –πτωχοί κοινοί οδηγοί, ενώ το ανάγλυφο καπό με τα δύο διαμήκη εξογκώματα δεξιά και αριστερά, μοιάζει να φιλοξενεί από κάτω του έναν τεράστιο V8 σαν εκείνον της SLC 450 που είχα συμμετάσχει στο Ιστορικό Rally Acropolis το 2006.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 09Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι αεροδυναμικό και οι  κάθετες πίσω κολώνες που θυμίζουν GLS σε συνδυασμό με την σχετικά μικρή για SUV απόσταση από το έδαφος- που φτάνει μόλις τα 18 εκατοστά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι σχεδιαστές έχουν εστιάσει περισσότερο στην κίνηση στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της Ευρώπης παρά στις εκτός δρόμου διαδρομές των ονείρων μας.

Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα κεφάλια των επιβατών της τρίτης σειράς, το ύψος του αμαξώματος είναι πολύ μεγάλο και με ψηλά παράθυρα παντού, ενώ πίσω από την μακριά πόρτα των πίσω επιβατών υπάρχει μια καμπύλη γραμμή που προσδίδει ύψος και οδηγεί στην σχεδόν κάθετη πίσω πόρτα.

Ωστόσο, αισθητικά επειδή οι ώμοι του αμαξώματος πάνω από τους μπροστινούς τροχούς είναι αρκετά χαμηλοί (λόγω της κοινής πλατφόρμας με την A-Class) και οι πόρτες χαμηλές, η καμπίνα των επιβατών όταν κοιτάς το αυτοκίνητο στα ¾ από μπροστά και στο προφίλ μοιάζει σαν μια φούσκα που έχει κολληθεί πάνω σε ένα χαμηλό αμάξωμα-και αυτό μου χαλάει λίγο την macho εικόνα που είχε το μπροστινό μέρος.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 26Δείχνει λίγο σαν να έχει κολλήσει μια τεράστια καμπίνα πάνω σε μια A-Class (…δηλαδή ακριβώς ότι συμβαίνει), ενώ ο μεγάλος όγκος από το πλάι κάνει τους τροχούς με τα ελαστικά 235/55R18 να μοιάζουν μικροί για την αισθητική ισορροπία του συνόλου.

Ευτυχώς πηγαίνοντας προς τα πίσω η εικόνα βελτιώνεται και η σχεδόν κάθετη πόρτα με την μικρή αεροτομή στο επάνω μέρος της και το μεγάλο παράθυρο δίνουν στο αυτοκίνητο μια επιβλητική παρουσία που θυμίζει πολύ μεγαλύτερες κατηγορίες.

Παίζοντας με την ομοιότητα της Mercedes-Benz GLB 200 στο πίσω μέρος με την επταθέσια GLS, οι σχεδιαστές τοποθέτησαν δυο μεγάλα φωτιστικά σώματα LED που μοιάζει να είναι ίδια με εκείνα του μεγαλύτερου μοντέλου και που δείχνουν σαν να χαμογελούν γεμάτα δικαιολογημένη αυτοπεποίθηση και υπεροψία.

Εσωτερικό

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 18Η είσοδος στο εσωτερικό της Mercedes-Benz GLB 200 δεν επιφυλάσσει καμία έκπληξη και βρίσκεται σε αρμονία με τα ταμπλό που έχουμε δει τόσο στις διαφορές εκδοχές της A-Class που έχουμε παρουσιάσει, όπως ας πούμε η πολύ ενδιαφέρουσα Mercedes-AMG A 35 4MATIC.

Η ψηφιακή εποχή έχει έρθει για τα καλά στην Στουτγάρδη και έτσι στο επάνω μέρος του ταμπλό έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες 10,25’’ (ή 7,25’’ σε χαμηλότερα επίπεδα εξοπλισμού) που δημιουργούν μια μοντέρνα και δυναμική προσφέροντας πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 19Το εσωτερικό έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα και την πολυτέλεια των υλικών.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω –ορατό μέρος του ταμπλό να είναι ποιοτικότατα, ενώ οι τρεις στρογγυλοί αλουμινένιοι αεραγωγοί στο κέντρο του ταμπλό (σήμα κατατεθέν της ΜΒ) βρίσκονται πάνω σε ένα ποιοτικότατο και γουστόζικο πλαίσιο αλουμινίου που διατρέχει το ταμπλό.

Η Mercedes-Benz GLB 200 είναι τόσο καλοφτιαγμένο που σε προκαλεί να ψάξεις για ατέλειες…  Έτσι σίγουρα η κονσόλα με τα χειριστήρια του κλιματισμού που κουνιέται σύσσωμη όταν την πιέζεις, μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου –ενώ και τα πλαστικά στο κάτω μέρος των θυρών και της κονσόλας θα ήθελα να ήταν καλύτερα σε μια Μερσεντές.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 21Σε ότι αφορά την εργονομία η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού είναι μια πολύ έξυπνη και λειτουργική ιδέα που ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Η ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) έφερε μια επανάσταση στην εργονομία των Mercedes και τα πάντα ρυθμίζονται από το pad στην κεντρική κονσόλα, ή από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο υπέροχο τιμόνι.

Με το touchpad μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα- και μετά στα διαλλείματα του παιχνιδιού με τα μπλιμπλίκια να οδηγείτε κιόλας-αν θέλετε!  Για παράδειγμα οδηγωντας μπορεί να νοιώσετε την ανάγκη να παιξετε με το σύστημα πλοήγησης ή τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του εσωτερικού σε 4 αποχρώσεις…

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 221Επειδή είναι σίγουρο ότι παιζοντας θα αφαιρεθείτε από την οδήγηση, η Mercerdes έχει εξοπλίσει την GLB με διαφορά ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα κρατήσουν το αυτοκίνητο στην λωρίδα, ή θα φρενάρουν όταν εσείς αντί να κοιτάτε τον δρόμο θα μπλιμπλικίαζεστε… Σε τέτοια εκτίμηση έχουν τον σύγχρονο οδηγό.

Εναλλακτικά μπορείτε να επιλεξετε να μην χρησιμοποιείτε τα μπλιμπλίκια οδηγώντας και να κρατάτε την προσοχή σας στον δρόμο στο 100%… Με τον φόβο να φανώ αναχρονιστική και γκρινιάρα δεν σας το προτείνω-οπότε συνεχίστε να οδηγάτε κοιτώντας τις οθόνες αντί για το παιδί του συνανθρώπου σας που την ίδια στιγμή περνά την διάβαση..

Πιθανότατα τα ηλεκτρονικά του αυτοκίνητο να φρενάρουν το αυτοκίνητο  και να σωθεί μια ζωή… Αλλωστε η ουσία είναι ότι το δικό σας παιδί έχει προστασιά 5 αστέρων κατά των προσκρουσεων μέσα στo αστραφτερό σας SUV.

Μην αλλάξετε συνήθειες, συνεχίστε να παιζετε με τις οθόνες και να στελενετε μηνύματα με κινητό σας όταν οδηγείτε!

Πάντως πίσω στην GLB, όλη η εικόνα στο εσωτερικό κατακλύζει τον οδηγό με μια υπέροχη αίσθηση πολυτέλειας και τεχνολογικής υπεροχής.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 15Η τεχνολογική υπεροχή επιβεβαιώνεται- εάν ξέρετε Αγγλικά- από το προαιρετικό σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC που σας καταλαβαίνει χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιες συγκεκριμένες εντολές, αλλά που με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταλάβει τι θέλετε να πείτε.

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσουν όλα είναι δύο λέξεις: «Hey Mercedes» και φυσικά να ξέρετε αγγλικά για να συνεχίσετε και να κάνετε σχεδόν ότι θέλετε σε σχέση με το σύστημα των  πολυμέσων –και όχι μόνο.

Ατελείωτες ώρες χαράς και παιχνιδίου την ώρα που χειρίζεστε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μετατραπεί σε φονικό εργαλείο..

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Άνεση –Χώροι

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 14Η Mercedes-Benz GLB 200 έχει φτιαχτεί για να είναι το σημερινό MPV, έχοντας χώρους που θα εκπλήξουν και χωροταξικές λύσεις που κάνουν τα αντίστοιχα SUV του ανταγωνισμού να μην μπορούν να ακολουθήσουν.

Αντίστοιχα μοντέλα  είναι το Peugeot 5008, ή το Nissan X-Trail, που όμως αν κοιτάξεις πιο κοντά θα παρατηρήσεις ότι η Mercedes-Benz GLB 200 παίζει μόνη της σε επίπεδο χώρων, τεχνολογίας και αναρτήσεων, την ώρα μάλιστα που εάν σκεφτείς τον όγκο των συστημάτων που περιέχει ο εξοπλισμός της, δεν είναι και ιδιαίτερα πιο ακριβή απο εκείνα.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 13Τα μπροστινά δερμάτινα καθίσματα που είναι άνετα και παρέχουν ικανοποιητική στήριξη, προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με το ποθητό αστέρι!

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς  που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Καθώς το εσωτερικό ύψος στο μπροστινό μέρος είναι άπλετο τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια τυπική SUV θέση, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα, αλλά και αρκετή απόσταση από το πάτωμα επιτρέποντας στα πόδια των πίσω επιβατών να βολευτούν κάτω από το κάθισμα για περισσότερη άνεση.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 17Ειδικά στην πενταθέσια έκδοση που είχα στην διάθεση μου η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι απλά γελοία… με την έννοια ότι σε συνδυασμό με το χαμηλό τούνελ της μετάδοσης τρεις επιβάτες κάθονται σταυροπόδι με απίστευτους χώρους για τα πόδια και το κεφάλι!

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και το κάτω μέρος τους σύρεται σε δύο διαφορετικά τμήματα κατά 14 εκατοστά με ποσοστό 60:40.

Ταυτόχρονα επειδή οι πίσω πόρτες έχουν μεγάλο μήκος –για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι επιβάτες της τρίτης σειράς- η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα που πάντα καθονται όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

Εκτός πάλι εαν θέλετε να χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας σαν airbags και τα κρατάτε στην αγκαλία σας στο μπροστινό κάθισμα…

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατα την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα. Τα παράθυρα χάρη στο μεγάλο μέγεθος τους χαρίζουν πανοραμική θέα στα μικρόσωμα παιδιά μας που μπορεί να κάθονται πίσω και να απολαμβάνουν την διαδρόμή, ή -εαν τα έχουμε μάθει έτσι- να παίζουν στο κινητό τους αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στο main matrix.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 03Η κεντρική κονσόλα είναι φαρδιά διαθέτοντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους τόσο κάτω από το υποβραχιόνιο όσο και στον χώρο που βρίσκεται μπροστά στην θέση που σε άλλα αυτοκίνητα θα βρείτε τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου.

Ο χώρος αποσκευών των 570 λίτρων είναι σπηλαιώδης και μπορεί να φτάσει τα 720 αν μετακινήσετε τα καθίσματα μπροστά, ενώ όταν πέσουν τα πίσω καθίσματα δημιουργείται ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης 1750 λίτρα.

Κινητήρας

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 05Κάτω από το καπό της Mercedes-Benz GLB 200 δεν θα βρείτε κάποιον δίλιτρο κινητήρα όπως ίσως υποδεικνύει το όνομα του αυτοκινήτου, αλλά το νέο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1,33 λίτρων που έχει εξελιχτεί μαζί με την Renault/Mitshubishi.Nissan και αποδίδει 163 ίππους και 250 Nm ροπής (από τις 1.200 έως τις 4.000 rpm.).

Ο κινητήρας διαθέτει την γνωστή τεχνολογία που απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. προσφέροντας επιπλέον οικονομία.

Είναι γενικά πρόθυμος από πολύ χαμηλά, αλλά παράλληλα είναι τραχύς στην λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών, ενώ μετά τις 5,000 σαλ, δείχνει να δυσανασχετεί παράγοντας έναν θόρυβο που δεν ταιριάζει σε Mercedes.

Οι κραδασμοί που παράγονται και ο τραχύς θόρυβός δεν ταιριάζουν σε μια Mercedes και ουσιαστικά έρχονται σε αντίθεση με την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου, που όπως θα δούμε είναι αντάξια του αστεριού.

Θα ήθελα να δω πιο απορροφητικές βάσεις στον κινητήρα και πιο ισχυρή ηχομόνωση έτσι ώστε να μετριαστεί η αντιμερσεντεδική συμπεριφορά του και να έρθει η γενική ποιότητα στο κορυφαίο επίπεδο που ορίζουν οι αναρτήσεις. 😉

Η ουσία βέβαια αυτού βενζινοκινητήρα είναι η χαμηλή κατανάλωση που κυμαίνεται στο εντυπωσιακό-για κινητήρα βενζίνης σε συνδυασμό με ένα τόσο μεγάλο SUV- και όχι μόνο- των 7,5-8 λίτρων/100χλμ!

Η λειτουργία του κινητήρα σε ότι αφορά την διαχείριση του καυσίμου, την απόκριση του πεντάλ της επιτάχυνσης και του αυτομάτου κιβωτίου γίνεται από ένα διακόπτη στην κονσόλα σε τρία προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal και Sport).

Σε συνδυασμό με το κιβώτιο που έχει δυνατότητα απεμπλοκής (sailing mode) όταν το αυτοκίνητο κινείται χωρίς φορτίο η Mercedes-Benz GLB 200 παράγει αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την χαμηλή κατανάλωση όσο και στις επιδόσεις.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 20Το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT της Mercedes-Benz GLB 200 μεταφέρει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.

Ο προγραμματισμός του είναι κάπως απότομος στην εκκίνηση, ωστόσο κατά την λειτουργία του εν κινήσει είναι εύστοχος αλλάζοντας τις ταχύτητες όταν πρέπει και με ομαλό τρόπο, ενώ οι πυκνές και κοντές σχέσεις διατηρούν τον κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του εξασφαλίζοντας οικονομία και ζωντάνια.

Σαν παράπονο θα έλεγα ότι η όπισθεν αρκετές φορές καθυστερεί να εμπλακεί- και ότι όταν προσπερνάτε και το κιβώτιο κάνει kick down, τότε το κιβώτιο κρατά την χαμηλή σχέση και αφού έχει ολοκληρωθεί το προσπέρασμα διατηρώντας τον κινητήρα σε υψηλές στροφές για αρκετή ώρα.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και με το πρόγραμμα eco που θεωρητικά επιλεγεί πάντα την υψηλότερη σχέση και θα χρειαστεί οι άνθρωποι από την Στουτγάρδη να σκύψουν με λίγη περισσότερη αγάπη πάνω από τον προγραμματισμό του κιβωτίου.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους γύρω στα 9.5 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ μου είπαν κάποιοι ότι το ταχύμετρο δείχνει άνετα νούμερα που ξεπερνούν την δεύτερη εκατοντάδα… Απίστευτο!

Ανάρτηση /Φρένα

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 02Η ανάρτηση της Mercedes-Benz GLB 200 αποτελείται από αλουμινένια γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη αλουμινένιων πολλαπλών συνδέσμων πίσω και ενώ είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες, καταφέρνει χάρη την σωστή στήριξη της να μην επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές,.

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακούραστα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω και  σταματούν το αυτοκίνητο σε μόλις 38 μέτρα και μοιάζουν να μπορούν να διαχειριστούν άψογα τους ρυθμούς στους οποίους μπορεί να κινηθεί η Mercedes-Benz GLB 200.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση στην θέση Normal και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 10Έχοντας συνηθίσει να κινούμαι με ένα SUV παρόμοιων διαστάσεων δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να νοιώσω αμέσως άνετα πίσω από το τιμόνι της Mercedes-Benz GLB 200 καθώς η εξαιρετική ανάρτηση περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων του αγαπημένου μας Δήμου Διονύσου χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Είναι «σαν να μπαίνεις σε Mercedes» άκουγα παλιότερα από κάποιους που προσπαθούσαν να περιγράψουν την άνεση και την ποιότητα κύλισης ενός αυτοκίνητου.

Την θεϊκή εικόνα χαλούν οι κραδασμοί του κινητήρα και οι απότομες αλλαγές του κιβωτίου που όταν πιεστεί γίνεται άτσαλο στις αλλαγές του και υποχρεώνει τους τροχούς να χάσουν την ελκτική τους πρόσφυση νωρίς κατά την εκκίνηση.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 11Το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι κάνει την διαδικασία της κίνησης μέσα στα στενά της πόλης να μοιάζει με παιχνίδι, ενώ είναι άξιο αναφοράς το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού σε μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη.

Η ορατότητα που εξασφαλίζει η αρχοντική SUV θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τους πληβίους πολύ μακριά μέσα στην κίνηση, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες βοηθούν και αυτές στις διασταυρώσεις.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που είδα μέσα στην πόλη είναι ότι η Mercedes-Benz GLB 200 ξυπνά τα πιο άγρια ένστικτα του “NeoHellinous Arenopithikous” ο οποίος αποκλείεται να παραχωρήσει προτεραιότητα ακόμη και αν εκείνος έχει STOP…

Φταίει φυσικά που και στο τιμόνι του αυτοκίνητου την περίοδο της δοκιμής καθόταν μια γυναίκα που «δεν έφταιγε εκείνη, αλλά ο @@@@ας που της το πήρε».

Στον Αυτοκινητόδρομο

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 12Όταν η Mercedes-Benz GLB 200 βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο όλα τα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου αρχίζουν να συντονίζονται και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Αυτό είναι το περιβάλλον για το οποίο έχει φτιαχτεί αυτό το SUV.

Και ενώ η ανάρτηση τα κάνει όλα σωστά και οι θόρυβοι από την κύλιση των ελαστικών δεν ενοχλούν, δυστυχώς γίνεται αισθητή η τραχύτητα του κινητήρα με τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγει μετά τις 4,000 σαλ να περνά την καμπίνα και να ενοχλεί όχι με την δυνατή του ένταση, αλλά με την «αντιMercedes» χροιά του ήχου του.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 31Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες «σφίγγει» και παρέχει καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν η ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους που έβρισκαν στην μεγάλη πλευρική επιφάνεια του GLB ένα τρόπο να παίζουν με την ηρεμία του οδηγού.

Όμως η Mercedes-Benz GLB 200 είναι ένας άριστος ταξιδευτής που κινείται με έναν μοναδικό τρόπο όταν αποφασίσατε να ταξιδέψετε ήρεμα με ταχύτητες μέχρι 140 χιλιόμετρα την ώρα, όπου ο κινητήρας με 7η ταχύτητα γυρνά στις μόλις 2,500 σαλ και δεν κάνει καθόλου αισθητή την παρουσία του.

Στις Στροφές

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 22Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση η βαριά και με ψηλό κέντρο βάρους Mercedes-Benz GLB 200 είναι αναμενόμενο πως δεν θα βολεύεται και θα δυσανασχετεί…

Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμπεριφερθεί υποδειγματικά σαν μια A Class και παρά τις σχετικά περιορισμένες κλίσεις που επιτρέπει η ανάρτηση και τα φαρδιά ελαστικά, δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε για το ψηλό της κέντρο βάρους.

Σε ότι αφορά λοιπόν την συμπεριφορά της, η GLB έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τον χορό που έχει στήσει κυρίως η BMW που προσπαθεί να κερδίσει την φύση κάνοντας τα «περίπτερα» να στρίβουν σχεδόν σαν Gti.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές είναι ουδέτερη, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν με τον SUV χαρακτήρα της.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 01Πλησιάζοντας όμως “φορτωμένη” την πρώτη στροφή της αγαπημένης μου διαδρομής με αρκετή φόρα, είδα ότι η Mercedes-Benz GLB 200 «κάθεται»αμέσως  στον εμπρός εξωτερικό τροχό της και αρχίζει να γέρνει…προκαλώντας την ακατανόμαστη.

Η ανάρτηση της είναι ρυθμισμένη να απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, δημιουργώντας σου μια αίσθηση που προσπαθεί να σε επαναφέρει σε ήρεμους ρυθμούς που της ταιριάζουν και που θα επιτρέψουν στους επιβάτες να απολαύσουν την διαδρομή και να φτάσουν ξεκούραστοι στον προορισμό τους.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 16Η συνταγή της Mercedes είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Στο καλό οδόστρωμα η υποστροφή θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση της, όμως εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος του να βρίσκεται σε δυσκολία. Ευτυχώς τα ηλεκτρονικά μαζευούν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο!

Λίγη προσοχή θέλει όταν υπάρχουν διαδοχικές εναλλαγές στροφών, όπου το μεγάλο βάρος και το ψηλό κέντρο βάρους «μπουρδουκλώνουν» κάπως την ανάρτηση που δεν προλαβαίνει να ετοιμαστεί για την επόμενη στροφή.

Χρειάζεται λοιπόν να οδηγείτε  με καθαρές γραμμές και εάν θέλετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα… τότε  ίσως θα πρέπει να πάρετε ακόμη ένα αυτοκίνητο! Λεφτά έχετε!

Στο χώμα

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 07Παρατηρώντας το προφίλ της Mercedes-Benz GLB 200 βλέπεις ότι οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας -καθώς και το μικρό για SUV ύψος των 18 εκατοστών από το έδαφος, δεν σε εμπνέουν για σκληρό offroading.

Βγαίνοντας σε ένα αρκετά κακοτράχαλο μονοπάτι στην Πεντέλη είδα ότι ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι ικανοποιητική δεν συμβαίνει το ίδιο με την γεωμετρία της πίσω ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων-που είναι φυσικά σχεδιασμένη για την άσφαλτο και έτσι επιτρέπει πολύ εύκολα να σηκωθούν οι τροχοί.

Σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς προβληματική ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση-που οφείλεται στο απότομο κιβώτιο- η GLB θα ακινητοποιηθεί εύκολα σε ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι και έτσι θα πρέπει να κινείστε παντού και πάντα με φόρα.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 06Είναι απόλαυση σε ομαλούς χωματόδρομους όπου κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, όμως στην λάσπη (..και υποθέτω στο χιόνι) θα χρειαστεί ιδιαίτερη μαεστρία για να μην κολλήσει στα δύσκολα.

Δεν πιστεύω ότι θέλει κάποιος να οδηγήσει με αυτόν τον τρόπο ένα ακριβό αυτοκίνητο, όμως σίγουρα όλοι αν κινηθούν με προσοχή στις συνήθως ήπιες χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν στις αγαπημένες μας παραλίες, η ανάρτηση και το στιβαρό πλαίσιο θα προφέρουν μια κορυφαία αίσθηση άνεσης και ασφάλειας που δεν θα σας απογοητεύσει.

Συμπέρασμα

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 2210Βλέποντας το εντυπωσιακό αμάξωμα της  Mercedes-Benz GLB 200 είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι κάτω από το καπό της βρίσκεται ένας κινητήρας 1,33 λίτρων, ή ένας diesel 1.500 κ.εκ.

Στο εσωτερικό -εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις, η ποιότητα κατασκευής είναι ανάλογη της φήμης του κατασκευαστή, ενώ οι χώροι χάρη στην εγκάρσια τοποθέτηση του κινητήρα, προσωπικά μου φάνηκαν πολύ πιο άνετοι από εκείνους μιας Mercedes GLC.

Η Mercedes-Benz GLB είναι τόσο σωστά σχεδιασμένη σαν οικογενειακό αυτοκίνητο που είναι απλά μόνη της χωρίς ανταγωνισμό στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 04Έχει εκδόσεις με μεγαλύτερους κινητήρες και τετρακίνηση, όμως για την ελληνική πραγματικότητα η GLB 200- και η GLB 180d με τον οικονομικό της κινητήρα ξέρει να μαγεύει όσους δεν αναζητούν τις επιδόσεις- είναι μια κορυφαία επιλογή οικογενειακού αυτοκινήτου για τους “έχοντες”.

Αν προέρχεστε από ένα Hatchback θα ενοχληθείτε από το μέτριας αίσθησης τιμόνι και θα νοιώσετε γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο το ψηλότερο κέντρο βάρους επηρεάζει την δυναμική συμπεριφορά του οχήματος.

Το κιβώτιο ταχυτήτων θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, όπως και η ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα, όμως η χαμηλή κατανάλωση, η φιλικότητα στην καθημερινή συμβίωση-και γιατί όχι, η πολυτέλεια και η τεχνολογία της Mercedes-Benz κάνουν την GLB μοναδική στην κατηγορία της.

Είναι απόλαυση να ζεις με ένα τέτοιο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη και να κάνεις τις διαδρομές σχολείο-δουλειά-δραστηριότητες-σπίτι, απολαμβάνοντας την υπέροχη ποιότητα κύλισης που χαρίζει η μελετημένη ανάρτηση της Mercedes.

Mercedes-Benz GLB 200 autoholix 19Η Mercedes-Benz GLB 200 ξεκινά από €37,200 και φτάνει στην μορφή του φορτωμένου με όλα τα έξτρα του καταλόγου αυτοκινήτου της δοκιμής στα €41Κ, αλλά πιστέψτε με όσο ακριβή και να είναι για κάποιον με μεγάλη οικογένεια σαν την δική μου-ή και ακόμη χειρότερα 😎 , αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που αν μπορείς να το πληρώσεις το θέλεις-πολύ όμως -στην καθημερινότητα σου.

Για όλα αυτά τα χρήματα που κοστίζει προσφέρει μεχρι 7 άνετες θέσεις (οι πίσω θέσεις είναι για παιδιά μέχρι 1,70μ.), ένα ευρηματικό εσωτερικό με δύο τεράστιες οθόνες, όλα τα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν στην αγορά και κορυφαίους χώρους.

Χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο η GLB παίζει μόνη της στην κατηγορία παντρεύοντας σε ένα αυτοκίνητο την μοδάτη εμφάνιση των SUV με τους χώρους των MPV και μετατρέποντας το πρακτικό σε κάτι όμορφο.

Αν η λογική κυβερνούσε την ζωή μου, αν δεν ήμουν Autoholix, αν τα όνειρα μου δεν ήταν κόκκινα… να, αυτό είναι ένα κατάλληλο αυτοκίνητο να είχα.. Όχι ότι θα με χάλαγε να είχα ένα GLB και ταυτόχρονα κάτι με 300+ άλογα και  χαμηλό κέντρο βάρους…  Αλλά είπαμε τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία!   😉

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου και η τραχύτητα του κινητήρα
  • Η μέτρια ελκτική πρόσφυση και η συντηρητική συμπεριφορά στις στροφές.

Θα θυμάμαι

  • Τους απίστευτους εσωτερικούς χώρους και τον όμορφο σχεδιασμό του αμαξώματος.
  • Τον οικονομικό και αποδοτικό κινητήρα που ταιριάζει γάντι στην ελληνική πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο