Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSubaru Levorg 1.6 GT-S Test Drive Δοκιμή

Subaru Levorg 1.6 GT-S Test Drive Δοκιμή

Το Subaru Levorg 1.6 GT-S προτάσσει με τo καλημέρα την μπούκα του intercooler στο μπροστινό καπό ξεκαθαρίζοντας από τη αρχή ότι έχει τα ίδια γονίδια με το Impreza WRX.

To Levorg είναι ένα περίεργο όνομα- που γίνεται ακόμη πιο περίεργο αν το διαβάσετε ανάποδα (grovel= ρεμάλι)-που όμως προχέεται από τον συνδυασμό των λέξεων LEgacy, reVOlution και tourinG… Ένα όνομα/ατύχημα- που προφανώς το σκαρφίστηκε κάποιος ιάπωνας μαρκετίστας, αργά μία χειμωνιάτικη Παρασκευή βράδυ, κάπου εκεί στο Τόκυο! 😉

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα αστεία- καθώς  το Subaru Levorg 1.6 GT-S είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα οικογενειακά μοντέλα της κατηγορίας- και σίγουρα το καλύτερο που έχει παρουσιάσει το Ιαπωνικό εργοστάσιο .

Αυτή θα είμαι μια μακροσκελής παρουσίαση όπου θα προσπαθήσω να καταλάβω γιατί οι δρόμοι δεν είναι γεμάτοι με αυτό το αυτοκίνητο.

Φτιάξτε καφεδάκι λοιπόν- και διαβάστε!

Την ώρα που αυτοκίνητα τύπου Station Wagon τείνουν να αντικατασταθούν από τα Crossovers, η Subaru κινούμενη-όπως συνηθίζει- αντίθετα στο ρεύμα και αδιαφορώντας για την μόδα, παρουσιάζει το Levorg 1.6 GT, ένα αυτοκίνητο που κάνει τα πάντα καλύτερα από τα Crossovers!

Βλέπετε έχει τους χώρους, την εμφάνιση αλλά κυρίως χάρη στην πραγματική τετρακίνηση μπορεί να κινηθεί σε ολισθηρά οδοστρώματα με τρόπο που τα περισσότερα από εκείνα δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν.

Εμφάνιση σχεδιασμός

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic09Και όλα αυτά τα κάνει με ένα ιδιαίτερο και δυναμικό παρουσιαστικό που το ξεχωρίζει από ότι άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους. Αποκλείεται να το δεις σε ένα παρκινγκ και να το μπερδέψεις με οτιδήποτε άλλο. Το Levorg βασίζεται σε ένα επιμηκυμένο πάτωμα από Impreza, αλλά θυμίζει Legacy σε αίσθηση, διαστάσεις και εμφάνιση.

Το Subaru Levorg 1.6 GT-S είναι με διαφορά το πιο όμορφο αυτοκίνητο που έχει βγάλει η ιαπωνική εταιρεία και- για το προσωπικό μου γούστο- είναι σήμερα το ομορφότερο Station Wagon της αγοράς.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε το αδικούν. Χαμηλό, μακρύ και φαρδύ το Subaru Levorg 1.6 GT-S  αποτελεί μαγνήτη για όλα τα μάτια- αλλά κυρίως για μάτια όλων όσων καταλαβαίνουν τι βλέπουν.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic014Από την αρχή το Levorg 1.6 GT-S σχεδιάστηκε για να κατακτήσει περισσότερους οδηγούς από τους οπαδούς της μοναδικής τεχνολογίας της Subaru-και νομίζω ότι το κατάφερε. Το νέο look ξαφνιάζει εμάς τους παλιούς πιστούς, αλλά φαίνεται πως αρέσει και στους αμύητους, κάτι που άλλωστε ήταν και ο στόχος της εταιρείας.

Το παρουσιαστικό από το πλάι, παρά τις πανέμορφές σπορ 18αρες ζάντες και το μικρό ύψος από το έδαφος, προσπαθεί να δώσει μια πιο χαμηλών τόνων οικογενειακή εμφάνιση. Όμως μόλις το μάτι φτάσει στην χαρακτηριστική «μπούκα» είναι αδύνατον να μην παρομοιάσεις το Subaru Levorg 1.6 GT-S με κατοστάρη δρομέα έτοιμο να πεταχτεί μπροστά στην γραμμή εκκίνησης.

Η πίσω όψη με τις δύο χαρακτηριστικές εξατμίσεις (μια σε κάθε πλευρά) και την στρογγυλεμένη πίσω πόρτα συνδυάζει την πολιτισμένη εμφάνιση με την σπορ παράδοση της εταιρείας- αν και είναι πιο η πιο συντηρητική όψη του αυτοκινήτου.

Είναι γεγονός ότι παρά τα αγωνιστικά γονίδια, το Subaru Levorg 1.6 GT-S με μήκος κοντά στα 4,7 μ. έχει τις διαστάσεις ενός Mondeo SW kai παραμένει ένα μεγάλο και άνετο αυτοκίνητοτο οποίο με την εμφάνιση του προσκαλεί/προσελκύει οικογενειάρχες που ξέρουν να οδηγούν.

Εσωτερικό /Σχεδιασμός

Μπαίνοντας στο εσωτερικό η εικόνα παραμένει ευχάριστη. Μπορεί να μην έχει το ευφάνταστο εσωτερικό ενός Volvo, ή τη εργονομία μιας BMW, όμως το γούστο και η ποιότητα των υλικών σε καλωσορίζουν και σε κάνουν να νοιώθεις άνετα.

Τα καθίσματα, το τιμόνι και η ταπετσαρία που είναι ραμμένα με μπλε κλωστές  μου άρεσαν υπερβολικά! Τα καθίσματα αγκαλιάζουν το σώμα του οδηγού και παρέχουν πλευρική στήριξη που περιμένεις να την βρεις μόνο σε πραγματικά GT, ενώ παράλληλα σε τοποθετούν ψηλά (σχεδόν πάνω) στο αυτοκίνητο κάτι που όπως θα δούμε βοηθά μέσα στην πόλη.

Τα χέρια πέφτουν πάνω σε ένα σπορ, ανατομικό τιμόνι με χοντρή στεφάνη και τετραγωνισμένο κάτω τμήμα το οποίο σε συνδυασμό με το μπλε ράψιμο είναι απόλαυση να το κρατάς και να το βλέπεις.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic045Πάνω στο τιμόνι υπάρχουν πολλά κουμπάκια (σίγουρα πιο πολλά από όσα πρέπει) με πιο σημαντικό εκείνο που γράφει Si-Drive για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Πάνω στο τιμόνι υπάρχουν τα χειριστήρια του lane control, του on board computer, του multimedia, του cruise control,… και είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω δύο –τρία κουμπιά ακόμη!

Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί την οθόνη του multimedia center , ενώ στην κορυφή του ταμπλό βρίσκεται μια μικρότερη οθόνη με τις πληροφορίες του on-board computer για την κατανάλωση, θερμοκρασία, χιλιομετρητές κτλ. Το σύστημα κλιματισμού είναι εύκολο στην χρήση και εξαιρετικά αποδοτικό.

Τα πλαστικά στο ταμπλό είναι μαλακά και ποιοτικά, στα πλαϊνά panels συνεχίζεται το δέρμα με τα μπλε ραψίματα, ενώ κάποια φιλέτα carbon συμπληρώνουν την εικόνα του εσωτερικού. Η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής είναι επιπέδου..Subaru.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρον στην σχεδίαση του, ενώ εντύπωση μου προκάλεσε ο υπερμεγέθης μοχλός για το άνοιγμα της τάπας της βενζίνης-που πιάνει το ένα τρίτο του πατώματος του οδηγού! Για δείτε το λίγο αυτό..

Χώροι/Άνεση

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic023Υπάρχει άφθονος χώρος για τα πόδια και το κεφάλι στο πίσω κάθισμα και το μοναδικό παράπονο θα έρθει από το αρκετά εξογκωμένο τούνελ της μετάδοσης που θα ενοχλήσει κάπως τον μεσαίο επιβάτη. Επίσης αρκετά σημαντικό είναι να αναφέρω ότι χάρη στις λεπτές πόρτες το πλάτος του πίσω καθίσματος επαρκεί για τρείς ενήλικες (κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά).

Πιέζοντας δύο κουμπιά στον χώρο αποσκευών, τα πίσω καθίσματα  διπλώνουν σε ποσοστό 60/40 επιτρέποντας την μεταφορά ογκωδών αντικειμένων, ενώ η κλίση της πλάτης ρυθμίζεται  όπως γίνεται στα περισσότερα Subaru.

Ο χώρος αποσκευών είναι πραγματικά τεράστιος, προσφέροντας χωρητικότητα 520 λίτρων και απόλυτα τετραγωνισμένο σχήμα. Επιπλέον λόγω του χαμηλού ύψους του αμαξώματος και της πόρτας που ανοίγει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα η φόρτωση αντικειμένων είναι εύκολη, ακόμη και από τα πιο μικρά μέλη της οικογένειας που θέλουν να φορτώσουν τα κουβαδάκια τους χωρίς την βοήθεια της μαμάς..

Κλείνοντας την περιγραφή, θέλω να επισημάνω κάτι που ανακάλυψα εντελώς τυχαία κοιτώντας τον χώρο αποσκευών: Στο Subaru Levorg 1.6 GT-S μπορείς να αποθηκέψεις το κάλυμμα του πορτμπαγκάζ σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από το πάτωμα, κάτι που εγώ δεν έχω ξαναδεί σε άλλο αυτοκίνητο.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic040Πόσες φορές δεν έχετε φρικάρει όταν ξαφνικά χρειάζεται φορτώσετε το αυτοκίνητο μέχρι επάνω και μετά δεν έχετε που να βάλετε το κάλυμμα του χώρου αποσκευών? (…μην πείτε που -κρατήστε ένα επίπεδο!). Εμένα μου έχει συμβεί δεκάδες φορές- με γερμανικό SUV διπλάσιας αξίας αγοράς…

Πως δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι τώρα.. με ξεπερνά!

Η εικόνα συμπληρώνεται από τους πολλούς χώρους για μικροπράγματα, τέσσερα USB ports, τις ποτηροθήκες και φυσικά- όπως οφείλει κάθε αυτοκίνητο που σέβεται τις οικογενειακές στιγμές- οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας τους γονείς να βάλουν τα παιδάκια τους στα ειδικά παιδικά καθιματάκια.   

Τεχνολογία

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic01Όταν μιλάς για Subaru συνήθως αναφέρεσαι στο τι υπάρχει κάτω από το καπό και κυρίως στο το τι υπάρχει κάτω από το πάτωμα. Οι δοκιμές θα έπρεπε να ξεκινούν ανάποδα, αφιερώνοντας όλο τον χρόνο στα μηχανολογικά και παραθέτοντας κάποια link για την περιγραφή των στοιχείων που βρίσκεις και σε άλλα αυτοκίνητα.

Όμως το Subaru Levorg 1.6 GT-S είναι φτιαγμένο για να γνωρίσουν οι πολλοί αυτό που γνωρίζουν ήδη όλοι όσοι οδηγούν τα μάλλον άκομψα Impreza και τα παλιά Forester. Έτσι νομίζω ότι έπρεπε να αφιερώσουμε  λίγο παραπάνω χρόνο στους χώρους και στην εμφάνιση του Levorg.

Ζητώ συγνώμη από τους Subaraκηδες και ελπίζω στην κατανόηση τους. Ας πάμε τώρα στα πιο ενδιαφέροντα!

Κινητήρας

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic020Κάτω από το καπό του Subaru Levorg 1.6 GT-S θα βρείτε έναν μπόξερ κινητήρα 1.6 λίτρων, ο οποίος με την βοήθεια 4 εκκεντροφόρων, 16 βαλβίδων με σύστημα μεταβλητού χρονισμού (AVCS) και ενός υπερσυμπιεστή μεταβλητού βήματος(twin scroll) και intercooler αποδίδει 170 ίππους και 270 Νm ροπής.

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι επίπεδοι κινητήρες είναι πιο βαριοί, με περισσότερες τριβές ενώ ταυτόχρονα είναι πιο πολύπλοκοι από τους εν σειρά τετρακύλινδρους κινητήρες του ανταγωνισμού- αφού χρειάζονται δύο μπλοκ, δύο καπάκια και 4 εκκεντροφόροι για να λειτουργήσουν. Αυτό φυσικά σημαίνει αυξημένη κατανάλωση και κόστος κατασκευής. Από την άλλη πλευρά όμως η ομαλή και χωρίς κραδασμούς λειτουργία, το μικρό ύψος τους και κυρίως το χαμηλό κέντρο βάρους τους κάνει ιδανικούς για τα σπορ αυτοκίνητα.

Για αυτό τον λόγο θα τους βρείτε κάτω από το καπό των αγέραστων Porsche 911 και φυσικά σε όλα τα μοντέλα της Subaru…Πουθενά άλλου!

Κιβώτιο ταχυτήτων

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic043Το Subaru Levorg 1.6 GT-S διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο μεταβλητών σχέσεων (CVT) το οποίο διαθέτει δύο προγράμματα λειτουργιάς που επιλέγονται από το πλήκτρο SI (SUBARU INTELLIGENCE) πάνω στο τιμόνι (..που αλλού?). Στην θέση Intelligence το πρόγραμμα φροντίζει για την οικονομική και άνετη μετακίνηση του Levorg, ενώ στην θέση Sport, αλλάζει η χαρτογράφηση του κιβωτίου και του κινητήρα επιτρέποντας στον κινητήρα να γυρνά κοντά στο κόκκινο και να αρπάζει στο γκάζι.

Αυτό σε συνδυασμό με τις έξι «εικονικά κλειδωμένες» σχέσεις του κιβώτιου επιτρέπει στον οδηγό να διασκεδάσει με το αυτοκίνητο μέσω της χειροκίνητης επιλογής σχέσεων που γίνεται από δυο pads που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Το CVT της Subaru είναι με διαφορά το καλύτερο κιβώτιο αυτού του τύπου που έχω οδηγήσει και παραλίγο να με πείσει με την λειτουργία του. Όμως αυτή η αίσθηση πατιναρίσματος των CVT- έστω και περιορισμένα- παραμένει και έτσι πιστεύω ότι αν υπήρχε χειροκίνητη έκδοση το Levorg θα αναδείκνυε καλυτέρα τα σπορ του γονίδια του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή επιλογή δείχνει ξεκάθαρα τις εμπορικές επιλογές της εταιρείας σε σχέση με το κοινό που απευθύνεται.

Μετάδοση

Το σύστημα συμμετρικής μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς  Symmetrical AWD διασφαλίζει τη βέλτιστη συνεργασία μεταξύ κινητήρα και διαφορικού, και έχει εξελιχθεί μέσα από αγώνες παράλληλα με τους επίπεδους BOXER κινητήρες της SUBARU.

Σε συνδυασμό με το σύστημα κατανομής της ροπής – Active Τorque Split AWD, ανά πάσα στιγμή ελέγχεται και διαφοροποιείται η κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο. Η αρχική κατανομή 60:40 της ροπής το κινητήρα μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα τροχών προσαρμόζεται και κατανέμεται αυτόματα εκεί που χρειάζεται σε περίπτωση ολίσθησης κάποιου τροχού.

Ανάρτηση

Το σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης με γόνατα McPherson μπροστά και διπλά ψαλίδια αλουμινίου πίσω,  που εξελίχθηκε από τη Subaru για το Impreza επιλέχτηκε και για το Subaru Levorg 1.6 GT-S . Η στήριξη της πίσω ανάρτησης χαμήλωσε, ώστε να μην εισβάλλει στο χώρο αποσκευών, ενώ στηρίζεται στο πλαίσιο με ένα ειδικό υποπλαίσιο, αποσβένοντας τους κραδασμούς από την επιφάνεια του δρόμου.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic016Φρένα

Το σύστημα φρένων με τέσσερις αεριζόμενους δίσκους είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο σύστημα ABS τελευταίας γενιάς που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών και επιτρέπει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες χρήσης των φρένων. Γενικά τα φρένα είναι πολύ δυνατά, έχουν ισχυρό αρχικό «δάγκωμα» και δεν κουράζονται

Ασφάλεια

Το Subaru Levorg 1.6 GT-S διατίθεται με 8 αερόσακους και όλα τα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας που διαθέτουν τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού. Το Subaru Levorg 1.6 GT-S  εξασφάλισε πέντε αστέρια στην διαδικασία Crash Test κυρίως χάρη στην διαφορετικότητα του κινητήρα του.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic038Ο επίπεδος κινητήρας και το κεντρικό διαφορικό με το διαμήκη σχεδιασμό τους συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή τραυματισμού των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς εισχωρούν κάτω από το πάτωμα της καμπίνας των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Όσον αφορά την ασφάλεια, η μοναδική τεχνολογία ασφάλειας που εξελίχθηκε από τη Subaru περιλαμβάνει ένα ατσάλινο δαχτυλιδωτό πλαίσιο σε κάθε κολώνα της καμπίνας επιβατών αλλά και τα ανοικτά μέρη του σκελετού, ενώ οι εμπρός και πίσω πόρτες έχουν ενισχυθεί με την ίδια τεχνολογία. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί υψηλής αντοχής ατσάλινες πλάκες σε καίρια σημεία για την ισχυρή ενίσχυση του πλαισίου, ώστε να επιτευχθεί ένα μοναδικά ασφαλές αυτοκίνητο.

Οδηγώντας στην πόλη!

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic024Δεν άργησα να βολευτώ  φαρδύ bucket του Levorg, αφού τόσο το τιμόνι όσο και το κάθισμα ρυθμίζονται προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις. Ωστόσο,  η αρχική αίσθηση που είχα ήταν ότι καθόμουν  πάνω στο αυτοκίνητο και όχι μέσα σε αυτό όπως θα ήθελα. Από την άλλη πλευρά καθώς κάθεσαι ψηλά έχεις την δυνατότητα να ελέγχεις το μεγάλο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη καθώς και η ορατότητα από την θέση του οδηγού βοηθά στα στενά της πόλης και στο παρκάρισμα. Συμπληρωματικά υπάρχει και μια κάμερα οπισθοπορείας που βελτιώνει την καλή ορατότητα προς τα πίσω.

Η αίσθηση που αποκομίζεις από τα πρώτα κιόλας μέτρα είναι αυτή ενός απόλυτα συμπαγούς αυτοκίνητου. Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει κοντή κλιμάκωση και μια μάλλον βαριά αίσθηση .

Η άριστη ηχομόνωση, ο επίπεδος κινητήρας που δεν παράγει κραδασμούς, και η πολύ ήσυχη εξάτμιση σε ξεγελούν και μετά από λίγο νομίζεις ότι οδηγάς κάποιο χλιδάτο γερμανικό μοντέλο. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάρτηση- που έχει σχετικά  μικρές διαδρομές αλλά είναι μαλακά ρυθμισμένη, δημιουργούν μέσα στην πόλη ένα περιβάλλον που χαλαρώνει τους επιβάτες. Παρά τις 18αρες ζάντες χαμηλού προφίλ, οι λακκούβες και οι κακοτεχνίες των δρόμων της Καλκούτα…. εεε με συγχωρείτε- της Αθήνας εννοούσα- δεν δημιουργούν πρόβλημα στο στιβαρό αμάξωμα.

Το CVT χαλαρώνει ακόμη περισσότερο την οδηγό, καθώς στην θέση Intelligence το Levorg επιταχύνει διαρκώς με 2,000 σαλ  χωρίς να αλλάζει ο θόρυβος του κινητήρα.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic00Σε αντίθεση με άλλα αυτοκίνητα με κιβώτιο  CVT που με είχαν προβληματίσει στις εκκινήσεις από στάση, το Subaru Levorg 1.6 GT-S χάρη στον ροπάτο κινητήρα μέσα στην πόλη επιταχύνει πατινάροντας μεν, αλλά ικανοποιητικά δε!

Το μόνο που με προβλημάτισε είναι το χαμηλό ύψος του αυτοκίνητου σε συνδυασμό με τους μεγάλους μπροστινούς προβόλους που έβρισκαν κάθε φορά που προσπαθούσα να ανεβάσω το αυτοκίνητο σε ράμπες χώρων παρκαρίσματος. Αυτό θέλει λίγο προσοχή από τον ιδιοκτήτη, αλλά όπως θα δούμε αργότερα έχει και τα πλεονεκτήματα του.

Μπάρμπας στην Κορώνη..

Το σχέδιο για να μάθουμε μέσα σε τρεις μόνο ημέρες όσα περισσότερα γίνεται για το Levorg ήταν να προγραμματίσουμε ένα οδοιπορικό στο μαγευτικό Πήλιο- όμως παρά το γεγονός ότι  πλησίαζε το τέλος Ιουλίου, ο καιρός συννέφιασε και ήρθε ο Χειμώνας.. Μιλάμε για πολύ βροχή! Έτσι την ώρα που ξεκινήσαμε με κατεύθυνση τον βορά, γρήγορα βρεθήκαμε να κάνουμε αναστροφή και αλλάξαμε κατεύθυνση προς τον νότο.

Αναστροφή για Κορώνη λοιπόν, όπου νομίσαμε (λανθασμένα όπως αποδείχθηκε) ότι δεν θα βρέξει αφού βρίσκεται σχεδόν στο νοτιότερο άκρο της  Πελοποννήσου.

Το Levorg ταξιδεύει απολαυστικά με 140 χλμ/ω, με απόλυτη ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση ακόμη και με 200 χλμ/ω μου είπαν (γιατί εγώ δεν τρέχω) ότι δύσκολα ξεπερνά τα 10 lit/100χλμ. Το Levorg  κάθεται , χαμηλά, κοντά στον δρόμο και ο κινητήρας boxer μαζί με την τετρακίνηση χαμηλώνουν το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου. Αυτή είναι μια αίσθηση που έχουν τα όλα Subaru που νομίζεις ότι το αυτοκίνητο είναι κολλημένο στον δρόμο καθώς  νοιώθεις το χαμηλό κέντρο βάρους και το άψογο ζύγισμα του στο βαρύ τιμόνι.

Οι αναρτήσεις είναι πιο χαλαρές από ότι θα τις ήθελα και επιτρέπουν  κάποιες κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την πορεία του αυτοκινήτου και που τελικά περιορίζονται από τις μικρές διαδρομές των αμορτισέρ.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic022Έτσι αν πετύχετε μια μεγάλη ανωμαλία κινούμενος φορτωμένος και με αρκετά χιλιόμετρα, η πίσω ανάρτηση θα τερματίσει επηρεάζοντας περισσότερο την άνεση παρά την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Τέλος το CVT μπορεί να γίνεται θορυβώδες σε συνθήκες  απότομης επιτάχυνσης, αλλά μόλις πιάσετε την ταχύτητα που επιθυμείτε θα επιτρέψει στον κινητήρα να γυρνά με λίγες σαλ, χαρίζοντας στο Levorg ησυχία και οικονομία.

Τα 200 χιλιόμετρα μέχρι την Καλαμάτα δεν κατάλαβα πως πέρασαν, όμως αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι για πρώτη φορά οδηγώ ένα Subaru που μπορώ να το χαρακτηρίσω σαν οικονομικό! Η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα 8-8,5 λίτρα /100 χλμ, κάτι που για τον ρυθμό που ταξίδεψα και για το μέγεθος του αυτοκινήτου με εξέπληξε.

Στον δρόμο για Κορώνη

Βγαίνοντας από την Καλαμάτα ο δρόμος για την Κορώνη γίνεται στενός και είναι στρωμένος με μια άσφαλτο φτιαγμένη από Καλαματιανό λάδι..

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic021Εδώ η τετρακίνηση σε συνδυασμό με το σύστημα κατανομής της ροπής στους πίσω τροχούς (που ελέγχεται μάλλον από τα φρένα) ελέγχουν το Levorg και γεμίζουν τον οδηγό με ένα αίσθημα ασφάλειας.

Αντίθετα το CVT δεν σου δίνει την σιγουριά που χρειάζεσαι για να προσπεράσεις γρήγορά και με ασφάλεια. Το 0-100 των 8,5 δευτερολέπτων που ανακοινώνει το εργοστάσιο μοιάζει μάλλον ένα άπιαστο νούμερο.

Πιέζοντας τον διακόπτη του SI Drive στο S βοηθά την κατάσταση πολύ, όμως ο θόρυβος αυξάνεται καθώς ο κινητήρας γυρνά μονίμως στις 5,000σαλ. Εδώ εύχεσαι να είχες ένα παραδοσιακό χειροκίνητο, αλλά δεν προσφέρεται.

Η συμπεριφορά στο επαρχιακό δίκτυο είναι ουδέτερη, και αν οδηγείς με καθαρές γραμμές και χωρίς να πιέζεις με γκάζι (κάτι που εδώ που τα λέμε το CVT δεν σου επιτρέπει  να κάνεις)  θα νοιώσεις το γράπωμα του δρόμου από την πραγματική τετρακίνηση της Subaru. Η υποστροφή είναι κάτι άγνωστο, ενώ αν αφήσετε το γκάζι μέσα στην στροφή υπάρχει μια τάση υπερστροφής που όμως διορθώνεται μόνη της.

Λιμανάκια πάει?

Πως δεν πάει.. Κατά την διάρκεια του τρίμερου επειδή είχαμε τα παιδάκια μας μέσα στο αυτοκίνητο δεν κατάφερα να καταλάβω αν η δύναμη του κινητήρα μέσα από το CVT θα ήταν αρκετή για να διασκεδάσει  κανείς με αυτό το μεγάλο και μάλλον μαλακά ρυθμισμένο οικογενειακό  αυτοκίνητο. Φρόντισα να γυρίσουμε πιο νωρίς στην Αθήνα για να πεταχτώ στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, στον δρόμο για το Σούνιο..

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic032Εκεί κοντά βρίσκεται μια διαδρομή που «κάποια βράδια κάτι φίλοι που τους λεν’ αλήτες» μαζεύονται και παρακολουθούν «αυτοσχέδιους αγώνες».

Σαν μητέρα καταδικάζω το φαινόμενο και κρατώ τις αποστάσεις μου από το φαινόμενο.. Δηλώνω ότι έχω πολύ καιρό να βρεθώ εκεί κάτω και ότι θα αποτρέψω τα παιδάκια μου να κάνουν τέτοιου είδους οδήγηση.

‘Όμως επειδή εγώ είμαι ήδη καμένη- και επειδή το αυτοκίνητο που οδηγώ είναι ένα Subaru- θα ήταν προσβολή στην ιστορία του αυτοκινήτου- και την δική μου- να μην προσπαθήσω να το στρίψω έτσι όπως του αρμόζει σε αυτή την διαδρομή.

Με περιορισμένη κίνηση λόγω της εποχής, τον καυτό ήλιο και τις στροφές να αχνίζουν από την ζέστη, το Subaru και εγώ αποφασίσαμε να αφήσουμε μια ανάσα δροσιάς σε κάθε πέρασμά μας.

Η αλήθεια είναι ότι  μικρός υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας μπορεί να εμφανίζεται δυνατός στα χαρτιά, αλλά στην πράξη οι τριβές από την τετρακίνηση, το βάρος του αυτοκινήτου (1600kg) και κυρίως το CVT του κόβουν τα φτερά.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic029Στα λίγα χιλιόμετρα της διαδρομής ήταν ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να ξεχάσω τις υπερστροφές ισχύος στην έξοδο, αλλά θα έπρεπε να τις δημιουργήσω μαζεύοντας φόρα από πριν. Πρώτα απενεργοποίησα το ESP(δεν είμαι σίγουρη ότι απενεργοποιείται πλήρως) και με τις σωστές γραμμές, με λίγο τσίμπημα στα φρένα και λίγο φλικάρισμα το αυτοκίνητο παρά την χαλαρή ανάρτηση άρχισε να κινείται με το πλάι… Αν είχα και ένα κανονικό χειρόφρενο, αντί το ηλεκτρονικό τα πράγματα θα γινόντουσαν πιο σωστά..

Αυτό συνέβη με πολύ προοδευτικό τρόπο και μην φανταστείτε τίποτε τρελά πράγματα γιατί μετά από λίγο η διάσημη τετρακίνηση (ίσως και τα ηλεκτρονικά) φρόντιζε για την επαναφορά του αυτοκινήτου στην τάξη χωρίς δράματα.

Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι η τερακίνηση και η πίσω ανάρτηση λειτουργεί πραγματικά άψογα στην πράξη κάτι που φάνηκε αμέσως από τον απόλυτο έλεγχο που είχα οδηγώντας το Levorg  αρκετά γρήγορα.

Subaru Levorg 1.6 GT-S autoholix pic065Όταν το συνήθισα λιγάκι ένοιωσα σαν να το οδηγούσα από καιρό… Με το SI  Intelligence στην θέση «S» και επιλέγοντας  την σωστή ταχύτητα από τα pads, ο κινητήρας γυρνά κοντά στο κόκκινο και η υστέρηση από το CVT δεν ενοχλεί πολύ. Απλά πρέπει να υπολογίσεις μια υστέρηση μερικών κλασμάτων του δευτερολέπτου από την στιγμή που πατάς το γκάζι μέχρι να φτάσει η δύναμη με στις ρόδες. Είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστό, όμως μπορείς να το συνηθίσεις.

Το πλαίσιο του Subaru Levorg 1.6 GT-S είναι βράχος, και είναι εμφανές ότι με ένα χειροκίνητο κιβώτιο το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για αλλά κόλπα!

Τα φρένα δεν μου άφησαν το παραμικρό περιθώριο για σχόλια.. Στις συνθήκες που οδήγησα το αυτοκίνητο είδα ότι είναι δυνατά, συνεργάζονται άψογα με την τετρακίνηση και παρά το αυτόματο κιβώτιο είναι ανθεκτικά πέρα από κάθε κριτική.

Χωρίς να ξέρω με βεβαιότητα τι θα συμβεί σε μια μανιασμένη κατάβαση σε έναν Αχλαδόκαμπο-εάν χρειαζόταν να στοιχηματίσω θα έλεγα ότι τα φρένα του Levorg  δεν θα κουραζόντουσαν με τίποτε.νη

Το Subaru Levorg 1.6 GT-S δεν είναι Impreza  WRX,  ούτε φυσικά Impreza  STI, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ξαφνικού γλιστρήματος εξαιτίας των «καταπληκτικών» δρόμων μας είναι φτιαγμένο για να προστατευει τον οικογενειάρχη.

Σε μια στροφή κοντά στην «Τρύπα του Καραμαλή»- το αυτοκίνητο  γλίστρησε ξαφνικά με τα τέσσερα, όμως μένοντας σταθερά στο γκάζι- και στο τιμόνι-το Subaru Levorg 1.6 GT-S διόρθωσε την πορεία μόνο του, αφήνοντας στην άσφαλτο ένα ουράνιο τόξο από λάστιχο.

Τα περιθώρια πρόσφυσης του Levorg είναι απλά απλησίαστα από τον κινητήρα των 1,6 λίτρων- και παρά το CVT κιβώτιο, το άκαμπτο σχεδόν αγωνιστικό πλαίσιο σε προκαλεί να μπαίνεις όλο και πιο γρήγορα στις στροφές.

To Levorg διατίθεται στην αγορά των HΠΑ και της Αυστραλίας σε μία έκδοση δύο λίτρων και 225 ίππων- αλλά δεν θα το βρείτε πουθενά με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Πολλοί ονειρεύονται ένα SUBARU Levorg STI, σαν εκείνο που παρουσιάστηκε τον Μάιο στην έκθεση του Τόκυο με χειροκίνητο εξατάχυτο κιβώτιο και 327 άλογα, αλλά τελικά η Subaru μοιάζει να έχει πάθει έρωτα με το CVT..

 Ένα σπάνιο λουλούδι

Με τιμή που ξεκινά από €37,000, το Subaru Levorg 1.6 GT-S δεν είναι ένα φτηνό αυτοκίνητο αφού φτιάχνεται εξoλοκλήρου στην Ιαπωνία. Αλλά φτηνά δεν είναι ούτε τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού. Είναι μήπως πιο φτηνές η Station έκδοση της BMW 320 ή της Mercedes C Class? Το μόνο αυτοκίνητο που έχει χαμηλότερη τιμή προσφέροντας τους χώρους και την άνεση του Levorg είναι το Ford Mondeo SW, αλλά δεν είναι τετρακίνητο.

Αν προσπαθήσεις να βρεις αυτοκίνητο με τετρακίνηση, 170 ίππους και κορυφαία ποιότητα κατασκευής τότε  θα διαπιστώσεις ότι τελικά το Subaru Levorg 1.6 GT-S προσφέρεται σε τιμή έκπληξη. Αν συνυπολογίσεις και την εκπληκτική οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες… τότε άντε γεια!

Τι φταίει λοιπόν και δεν βλέπουμε το Levorg να κυκλοφορεί στους αριθμούς των BMW, Mercedes και Volvo?

Φταίμε εμείς οι έλληνες- και τα απωθημένα μας:

Απωθημένο #1: «όταν πληρώνουμε για  αυτοκίνητο της premium κατηγορίας θέλουμε το κύρος και αναγνωριση.. Το Levorg μπορεί να είναι μεγάλο και όμορφο, αλλά στη πλατεία του χωρίου ή του Κολωνακίου (το ίδιο είναι) δεν εντυπωσιάζει!

Απωθημένο #2: Έχουμε στερηθεί τους κινητήρες Diesel- και ενώ όλη η Ευρώπη επιστρέφει στους βενζινοκινητήρες- εμείς εδώ δεν έχουμε χορτάσει ακόμη. To Levorg δεν προσφέρεται σε έκδοση Diesel- και έτσι ακόμα και αυτοί που δεν τους πιάνει το «Απωθημένο #1», κολλούν σε αυτό.

Δύσκολοι καιροί για Πρίγκιπες

Αν ξεπερνούσαμε τα απωθημένα μας, αν λαμβάναμε υπόψη μας όλα τα σωστά δεδομένα, αν εστιάζαμε στις πραγματικές αξίες, τότε το  Subaru Levorg 1.6 GT-S θα ήταν στην κορυφή των πωλήσεων  μαζί με τα καλυτέρα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Αν λοιπόν δεν έχετε απωθημένα και έχετε τα χρήματα να αγοράσετε ένα premium μικρομεσαίο αυτοκίνητο και είστε λάτρης του ξεχωριστού, τώρα ξέρετε ότι το Levorg αποτελεί μια επιλογή για γνώστες.

Δεν με ευχαρίστησε

  • To CVT που περιορίζει τις δυνατότητες διασκέδασης και η κάπως περίεργη εργονομία στο ταμπλό.
  • Η έλλειψη χειροκίνητης έκδοσης και diesel κινητήρα.

Θα θυμάμαι

  • Τον πραγματικό χαρακτήρα Subaru: δηλαδή το διασκεδαστικό κράτημα, τα δυνατά φρένα και την ποιότητα κύλισης και κατασκευής.
  • Την ποιότητα στο εσωτερικό και τους άπλετους χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο