Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήHomeΟ Μίκι Μπιάσιον στο Autoholix: «Το Ακρόπολις ήταν ένα από τα...

Ο Μίκι Μπιάσιον στο Autoholix: «Το Ακρόπολις ήταν ένα από τα αγαπημένα μου ράλι, αυτοκίνητο της ζωής μου η Lancia Delta»

O δύο φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC και τρεις φορές νικητής του Rally Acropolis, Miki Biasion μίλησε αποκλειστικά στο Autoholix.com και τον Άρη Κατσίδη σχετικά με τις εμπειρίες του από τον εγχώριο Ελληνικό αγώνα και τις νίκες που έκανε εδώ, για την εκτίμηση που έχει στην χώρα μας, για τους δύο τίτλους, αλλά και για τα αυτοκίνητα που οδήγησε μέσα στα χρόνια.

Ο Miki Biasion γεννήθηκε στις 7/1/1958 στην Μπασάνο ντελ Γκράπα στην περιοχή του Βένετο και ξεκίνησε να συμμετέχει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό από το 1974. Η πρώτη του παρουσία στο WRC ήταν το 1979 σε ηλικία 21 χρονών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα (1983) κατέκτησε το Ιταλικό και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι με την Lancia 037, οπού τα επόμενα χρόνια είχε πάρα πολλές επιτυχίες και τίτλους. Συμμετείχε και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομάδα της Lancia που είχε κατακτήσει τα πάντα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με αποτέλεσμα να κατακτήσει δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα (1988, 1989), 17 νίκες σε ράλι, 40 βάθρα και 373 νίκες σε ειδικές διαδρομές, αλλά είναι και τρεις φορές κάτοχος του τίτλου στο Rally Acropolis (1988, 1989, 1993). Στατιστικά, ο Miki Biasion στα πιο ανταγωνιστικά του χρόνια είχε ποσοστό πάνω από 3/4 νίκης σε όποιο ράλι συμμετείχε και έγινε ο δεύτερος χρονικά που κατέκτησε δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα στην σειρά, όπως και οι Juha Kankkunen και τον Walter Rohrl.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Miki Biasion, αυτά τα χρόνια που κατέκτησε το πρωτάθλημα ήταν η Lancia Delta, η οποία θεωρείται το πιο επιτυχημένο μοντέλο αυτοκινήτου που έχει σχεδιαστεί ποτέ για να συμμετάσχει σε ράλι και ο Ιταλός οδηγός είναι εκείνος που κατέκτησε τις περισσότερες νίκες με αυτό το μοντέλο. Μετά τα επιτυχημένα χρόνια με την Lancia, o Biasion συμμετείχε και με την Ford από το 1992 έως το 1994, πετυχαίνοντας επίσης πολλά πράγματα και μεταξύ άλλων, την τρίτη του κατά σειρά νίκη στο Ράλι Ακρόπολις του 1993.

Ο Miki Biasion συμμετείχε και σε άλλα motorsports όπως το Rally Dakar αλλά και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα φορτηγών, που κατέκτησε δύο τίτλους, το 1998 και το 1999 αντίστοιχα.

Όλα όσα δήλωσε ο Miki Biasion στο Autoholix.com και στον Άρη Κατσίδη:

Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει στην Ελλάδα, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις αναμνήσεις μας, τις εμπειρίες σας από εδώ, αλλά και για τις τρεις νίκες που έχετε κάνει.
Οδήγησα στο Ράλι Ακρόπολις για πρώτη φορά το 1984 με την Lancia Rally 037 και δεν τα κατάφερα, επειδή έσπασε ένας άξονάς στην τελευταία από τις ειδικές διαδρομές του ράλι όταν ήμουν τέταρτος συνολικά. Βέβαια από τον πρώτο αγώνα κατάλαβα αμέσως ότι το Ράλι Ακρόπολις ήταν ένα από τα αγαπημένα μου ράλι, επειδή στο παρελθόν ήταν πολύ μεγάλο σε απόσταση, πολύ δύσκολο επίσης και είχε σε πολλά μέρη πολύ γρήγορα κομμάτια, οπότε ήταν ένα ράλι που έπρεπε να είσαι πολύ γρήγορος, αλλά την ίδια στιγμή να πρέπει να προσέξεις το αυτοκίνητο στις δύσκολες ειδικές διαδρομές. Είχα πολύ ωραία χρόνια στο Tarzan και σε όλη την περιοχή της Ιτέας, οπότε το Rally Acropolis για εμένα ήταν ένα από τα αγαπημένα μου ράλι. Έχω πάει σε πολλά μέρη εδώ που είναι τόσο υπέροχα να θυμάμαι για το ράλι, ενώ έχω και πολλούς φίλους εδώ στην Ελλάδα. Συνήθιζα να μένω στην Ιταλία για να πηγαίνω για practice ή για tests στην Ελλάδα. Ήμουν πάντα πολύ χαρούμενος, γιατί είναι μια υπέροχη χώρα, οπότε τα συναισθήματα μου ήταν πάντα εκεί φανταστικά.
Θα ήθελα να μας μιλήσετε και για τα δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα WRC που κατακτήσατε, το 1988 και το 1989.
Aυτά τα δύο χρόνια τα πήγαμε πολύ καλά, επίσης χρειαζόμουν και πολύ καλά αποτελέσματα στην Ελλάδα, αλλά κιόλας θυμάμαι το 1987 ότι πάλευα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και στο Ράλι Ακρόπολις είχα θέμα στο turbocharger πριν το τέλος του ράλι, εκεί που προηγούμουν, αλλά νίκησε ο Markku Alen. Εκείνο το Ράλι Ακρόπολις ήταν πολύ “πικρό” για μένα, γιατί εννοώ ότι ήμουν πολύ κοντά στο να το κερδίσω αλλά το έχασα στο τέλος του ράλι και μετά στο τέλος, έχασα και το πρωτάθλημα. Για αυτό όταν νίκησα το 1988 και το 1989 ήμουν πολύ χαρούμενος, επειδή με τους πόντους του Ράλι Ακρόπολις, στο τέλος της σεζόν, προηγούμουν στο πρωτάθλημα και μετά το κατέκτησα, οπότε κατ εμέ για να νικήσει το Ράλι Ακρόπολις πρέπει να είσαι πολύ ανταγωνιστικός οδηγός.
Θα ήθελα λίγο να μας μιλήσετε για τα αυτοκίνητα που οδηγήσατε εκείνα τα χρόνια.
Ωραία, πώς να το πω, η Lancia Delta είναι κάτι απίθανο για εμένα, επειδή έκανα με αυτό το αυτοκίνητο σημαντικά βήματα και εξελίχθηκα ως test driver και επίσης ήμουν υπεύθυνος για όλη την ανάπτυξη του αυτοκινήτου και για αυτό το λόγο ήξερα την Lancia Delta. Από το Ford 4×4, μέχρι την Lancia Deltona και την M1 ήμουν πολύ ανταγωνιστικός. Για την Lancia Delta ήξερα το αυτοκίνητο, έκανα τόσα πολλά τεστ και όλη η εξέλιξη του αυτοκινήτου ήταν πολύ σημαντική για εμένα, γιατί όταν συνήθιζα να συμμετέχω σε ράλι, ιδιαίτερα δύσκολα ράλι όπως του Acropolis, το αυτοκίνητο ήταν πολύ προσαρμοσμένο στο στυλ οδήγησής μου και είναι αλήθεια, ήξερα το αμάξι πολύ καλά και το γεγονός ότι το γνώριζα, με έκανε πιο δυνατό από τους άλλους. Οπότε, η Lancia Delta ήταν το αυτοκίνητο της καριέρας μου. Είμαι ο οδηγός που κέρδισε τα περισσότερα ράλι με την Lancia Delta και μέχρι σήμερα έχω ένα εργαστήριο για να αποθηκεύω την Lancia Delta, οπότε είναι το αυτοκίνητο της ζωής μου.
Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο