Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Nissan Juke 1.5 dCi Semi-Veteran CarTest- Drive ΜΥ16

Nissan Juke 1.5 dCi Semi-Veteran CarTest- Drive ΜΥ16

Αμάξωμα/ Σχεδιασμός

Το παρουσιαστικό του Nissan Juke 1.5 dCi με τα εξογκωμένα φτερά, τις μεγάλες ολόμαυρες ζάντες και το έντονο κίτρινο χρώμα με τις μαύρες ρίγες κάνουν το Juke της δοκιμής προκλητικά διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο!

Αλλά δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς στους ακραίους χρωματισμούς του αυτοκινήτου της δοκιμής για να δει την σχεδιαστική διαφορετικότητα του Juke.

To Crossover της Nissan σίγουρα ξεχωρίζει στην θάλασσα των αυτοκινήτων που για να καταλάβεις την μάρκα τους χρειάζεται να δεις το σηματάκι στο καπό.

Εμφάνιση

Το Juke είναι μοναδικό, δεν μοιάζει με τίποτε άλλο-και είτε σου αρέσει, ή απλά το μισείς. Πάντως οι πιο σημαντικοί άνθρωποι του  κόσμου(.. τα παιδία μου!!) το λάτρεψαν! Προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί έχει τόσο μεγάλα φώτα, γιατί δείχνει τόσο άγριο και ο μικρότερος με ρωτούσε συνέχεια αν το Juke είναι όσο γρήγορο όσο μια …Ferrari!

Τόσο μεγάλη εντύπωση έκανε ο σχεδιασμός του Juke στο καθαρό παιδικό τους μυαλό.To Nissan Juke 1.5 dCi είναι ένα αυτοκίνητο lifestyle- και παρά τα 10 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη παρουσίαση, είναι ακόμη φρέσκο και «γυρνάει κεφάλια» στο πέρασμα του.

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic16Την ίδια εικόνα παρουσιάζει το εσωτερικό το οποίο χωρίς να έχει αλλάξει σχεδιαστικά, έχει αναβαθμιστεί τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών, όσο και σε ότι αφορά την συναρμογή.

Η κονσόλα εκτείνεται πάνω από το κεντρικό τούνελ, φιλοξενεί δύο πρακτικότατες ποτηροθήκες και μπορεί αν το επιθυμείτε να είναι βαμμένο στο χρώμα του αυτοκίνητου. Καταλαβαίνετε ότι αν το αυτοκίνητο έχει κάποιο έντονο χρώμα –όπως το Juke της δοκιμής μας- το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και σου φτιάχνει την διάθεση.

Ο χώρος των αποσκευών μεγάλωσε 100 λίτρα χάρη στον ανασχεδιασμό του πατώματος στην περιοχή της ρεζέρβας, αλλά ο χωρισμός του σε δύο «ορόφους», το μεγάλο ύψος φόρτωσης και το ακανόνιστο σχήμα του, μάλλον θα δυσκολέψει την φόρτωση μεγάλων αποσκευών.

Σε ότι αφορά τον χώρο για τα γόνατα, τα πίσω καθίσματα είναι άνετα για δύο ενήλικες, ή τρία παιδία αλλά τα μικρά παράθυρά σε συνδυασμό με την χαμηλή οροφή, ίσως δημιουργήσουν προβλήματα σε όσους υποφέρουν από κλειστοφοβία.

Χαμηλά στην κεντρική κονσόλα θα βρείτε μια πολύπλοκη και δυσανάγνωστη οθόνη που εναλλάσσει τις ενδείξεις του αυτόματο κλιματισμό με εκείνες του Nissan Dynamic Control System.

Αυτό μπορεί να είναι εντυπωσιακό στο μάτι, αλλά κάνει περίπλοκη τόσο την χρήση των διαφορετικών προγραμμάτων χαρτογράφησης του κινητήρα, όσο και το σύστημα θέρμανσης /αερισμού που είναι από μόνο του πολύπλοκο στον χειρισμό.

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic12Πιο ψηλά υπάρχει μια μεγάλη οθόνη που χρησιμεύει στον χειρισμό του συστήματος Nissan Safety Shield, το οποίο με την βοήθεια 4 εξωτερικά τοποθετημένων καμερών συνεργάζεται με τα συστήματα Blind Spot Warning, Lane Departure Warning, και Moving Object Detection System προσφέροντας στον οδηγό επιπρόσθετη ασφάλεια.

Φυσικά είναι στην διακριτική σας ευχέρεια να τα απενεργοποιήσετε, σε αντίθεση με το ESP το όποιο αρνείται πεισματικά να απενεργοποιηθεί!

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic30Η ορατότητα προς τα εμπρός είναι απρόσκοπτη, όμως τα πράγματα ..σκοτεινιάζουν όταν προσπαθείς να δεις προς τα πίσω και κάνουν απαραίτητη την χρήση του Nissan Safety Shield. Η θέση οδήγησης είναι υποδειγματική και η καλή πλευρική στήριξη των καθισμάτων σε συνδυασμό με την χοντρή δερμάτινη στεφάνη του τριάκτινου τιμονιού και το εξάρι σασμάν, σε έχουν παραμυθίασει πριν ξεκινήσεις ότι θα οδηγήσεις κάτι πολύ γρήγορο- όπως ας πούμε το Juke Nismo!

Και τότε βάζεις μπρός τον πετρελαιοκινητήρα.. και το reality check έρχεται με την μορφή ακουστικής σφαλιάρας που σε προσγειώνει όπως-όπως στην πραγματικότητα.

Ο ήχος του κινητήρα-παρά την καλή ηχομόνωση που τον κρατά έξω από την καμπίνα, είναι τραχύς και ειδικά στο εξωτερικό θυμίζει Caterpillar- σκοτώνοντας απότομα την διάθεση για ονειροπόληση!

Νομίζω ότι ο σχεδιασμός του Juke επιβάλλει την χρήση βενζινοκινητήρα και ας καταναλώνει κάτι παραπάνω.

Κινητήρας/ Μετάδοση

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic03Ο πετρελαιοκινητήρας της Nissan(Renault), διαθέτει σύστημα Start&Stop, και στο Nissan Juke 1.5 dCi αποδίδει 110 ίππους στις 4.000 σ.α.λ., και ροπή 260 Nm, διαθέσιμα από τις 1.750 σ.α.λ.

Η συμπεριφορά του επηρεάζεται πολύ από την θέση που θα επιλέξει ο οδηγός στο Nissan Dynamic Control System. Έτσι στο Eco Nisssan Juke 1.5d autoholix pic02Mode παρουσιάζεται νωθρός στις χαμηλές στροφές ενώ στις ψηλές θα κρεμάσει πολύ νωρίς χωρίς αυτό να συνοδεύεται από κάποιο σημαντικό όφελος στην οικονομία.

Η χαρτογράφηση της θέσης Normal είναι μάλλον η καλύτερη καθώς ο κινητήρας ζωντανεύει από χαμηλά χωρίς να υπάρχει κάποια επίπτωση στην κατανάλωση.

Στην αγαπημένη θέση Sport, ο κινητήρας εντυπωσιάζει με τα αποθέματα ροπής και δίνει την εντύπωση ότι το Juke επιταχύνει πολύ πιο γρήγορα από ότι τα 12 δευτερόλεπτα των προδιαγραφών της μέτρησης του 0-100 αφήνουν να εννοηθεί.

Δυστυχώς στη θέση σπορ η κατανάλωση καυσίμου εκτοξεύεται, αλλά ο κινητήρας μπορεί στροφάρει μέχρι τις 4,600 σ.α.λ χωρίς πρόβλημα.

Οι μεγάλοι τροχοί, το βάρος και η μεγάλη μετωπική επιφάνεια αναγκάζουν τον γαλλικής καταγωγής κινητήρα να ξεχάσει τους τρόπους του και να καταναλώσει 6,5 με 7 λίτρα/100χλμ.

Ανάρτηση

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic24Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι σφικτή και όπως είναι αναμενόμενο από τα σύγχρονα Nissan ελέγχει απόλυτα το αμάξωμα χωρίς αυτό να επηρεάζει την άνεση.

Η πολύ παρέα με τους Γάλλους βλέπετε..

Παρότι η ανάρτηση έχει δυνατή απόσβεση επαναφοράς παραμένει άνετη στην πόλη επιτρέποντας στο Juke να κινείται στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους με έναν τρόπο που θυμίζει μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται σχεδόν 3 στροφές από άκρη σε άκρη και στο παρκάρισμα το σύστημα Nissan Safety Shield κάνει την ζωή του οδηγού εύκολη σε ότι αφορά τον υπολογισμό των αποστάσεων.

Στον αυτοκινητόδρομο

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic26Στον αυτοκινητόδρομο το Juke νοιώθει άνετα, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές είναι ελάχιστες παρά το μεγάλο ύψος του αμαξώματος και δεν επηρεάζουν ούτε την ελκτική πρόσφυση των μπροστινών τροχών ούτε και την γενικότερη σταθερότητα του αμαξώματος.

Έτσι στο ταξίδι ο οδηγός απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή ακόμα και σε ταχύτητες αυτοφώρου αφήνοντας τον οδηγό και τους επιβάτες να απολαύσουν την διαδρομή.

Το Juke Diesel  ταξιδεύει με άνεση και οικονομία με 6η ταχύτητα και 160χλμ την ώρα που κινητήρας γυρίζει κοντά 3.200 σ.α.λ. Στις ψηλές ταχύτητες το μόνο που ενοχλεί είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος από τις πίσω πόρτες που μοιάζουν να μην έχουν καλή ηχομόνωση-ειδικά στην βροχή. Ευτυχώς ο δυσάρεστος ήχος του κινητήρα δεν βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους επιβάτες.

Στις Στροφές

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic27Στο επαρχιακό δίκτυο η καλορυθμισμένη  ανάρτηση επισκιάζεται από το ακριβέστατο σε αίσθηση τιμόνι που με εξέπληξε θετικότατα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η αμεσότητα του τιμονιού.

Η κρεμαγιέρα είναι γρήγορη- και αυτό σε συνδυασμό με την σπορτίφ ανάρτηση κάνουν το Juke να ανταποκρίνεται μέσα στην στροφή με μια αμεσότητα που θυμίζει κάτι από MINI.

Τοποθετείται μέσα στην στροφή χωρίς υποστροφή και μεταφέρει με ακρίβεια το τι συμβαίνει στους εμπρός τροχούς. Φυσικά, παρά το εξαιρετικό τιμόνι τελικά δεν είναι.. MINI.

Tο Juke είναι ένα ψηλό αυτοκίνητο με άκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος- και έτσι όταν ο ρυθμός ανέβει αρκετά, δίνει την εντύπωση ότι το Nisssan Juke 1.5d autoholix pic31εμπρός μέρος να στρίβει πιο γρήγορα από όσο το υπόλοιπο αυτοκίνητο μπορεί να ακολουθήσει. Αυτό, βέβαια δεν είναι μόνο κακό, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε το Juke έχει την τάση να ανοίγει την τροχιά του πίσω μέρους όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι μέσα στην στροφή.

Η διασκεδαστική οδήγηση δεν αργεί να έρθει παρά το ότι ο κινητήρας δεν έχει την δυνατότητα να υπερνικήσει την πρόσφυση των μεγάλων τροχών με διάσταση  225/45 R18.

Τα φρένα είναι αρχικά δυνατά και με καλή αίσθηση, όμως αν ζοριστούν κουράζονται γρήγορα επαναφέροντας την/τον οδηγό στην τάξη!

Στο χώμα..

Nisssan Juke 1.5d autoholix pic25Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν θα διατάξει να λερώσει τα λάστιχα του εάν χρειαστεί να κινηθεί εκτός δρόμου.

Το ύψος των 18 εκ. από το έδαφος θα επιτρέψει στο Juke να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση.

Αν μάλιστα το χώμα είναι ιδιαίτερα ομαλό, τότε ο οδηγός εκμεταλλευόμενος την υπερστροφική τάση της ανάρτησης θα χαρεί με την δυνατότατα του αυτοκινήτου να πλασάρεται πριν την στροφή με απόλυτη ασφάλεια!

Συμπέρασμα..

Το να αγοράσεις ένα Juke  με μιά τιμή που σήμερα στην αγορά μεταχειρισμένων κυμαίνεται από €9-15,000 δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η διαφορετικότητα του σχεδιασμού του απαιτεί αγοραστές που δεν έχουν προβλήματα αυτοπεποίθησης, καθώς το Juke θα συγκεντρώσει είτε πολύ θετικά, είτε πολύ αρνητικά σχόλια.

Σε ότι αφορά τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του όμως το Nissan Juke 1.5 dCi παίζει σχεδόν χωρίς αντίπαλο- ειδικά αν λάβετε υπόψη και το κριτήριο της αξιοπιστίας και της πρακτικότητας του αμαξώματος.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ένταση και η χροιά του ήχου του κινητήρα και οι μέτριες επιδόσεις σε ότι αφορά την οικονομία καυσίμων.
  • Η ανθεκτικότητα των φρένων και κλειστοφοβική αίσθηση στο πίσω καθισμα

Θα θυμάμαι

  • Την ξεχωριστή εμφάνιση και τον δυνατό πετρελαιοκινητήρα (στην θέση Sport)
  • Tην διασκεδαστική, ασφαλή και ζυγισμένη οδική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπίατου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο