Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΤο BMW Group και η Pirelli σε συνεργασία με την Birdlife International

Το BMW Group και η Pirelli σε συνεργασία με την Birdlife International

Το BMW Group και η Pirelli συνεργάζονται με την Birdlife International σε ένα τριετές project που θα υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη παραγωγή βιώσιμου και μηδενικής αποψίλωσης φυσικού καουτσούκ στην Ινδονησία.

Birdlife InternationalΗ Birdlife International – μία ΜΚΟ που διαφυλάσσει την παγκόσμια βιοποικιλότητα, τους οικότοπους και τα πτηνά – θα πλαισιωθεί από τους δύο νέους εταίρους σε δράσεις με οφέλη στις τοπικές κοινότητες, τη διαφύλαξη του φυσικού οικοσυστήματος και την προστασία ειδών υπό εξαφάνιση στα δάση της Ινδονησίας.

Στην Ινδονησία, το project υλοποιείται από έναν αριθμό μη κυβερνητικών οργανισμών τους οποίους συντονίζει η τοπική κοινοπραξία PT Restorasi Ekosistem Indonesia (PT Reki). Στην Ινδονησία, η καλλιέργεια φυσικού καουτσούκ είναι μία από τις παραδοσιακές πηγές εισοδήματος για τον τοπικό πληθυσμό.

Το project καλύπτει μέρος του τροπικού δάσους Hutan Harapan (νησί Σουμάτρα), όπου ζουν 1.350 περίπου διαφορετικά είδη ζώων. Θα περιλαμβάνει μία σειρά κινήτρων που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της εγχώριας κοινότητας προστατεύοντας τα έγγεια δικαιώματα των αγροτών, προάγοντας τα δικαιώματα των γυναικών, διαφυλάττοντας μία περιοχή μηδενικής αποψίλωσης 2.700 εκταρίων και προστατεύοντας αρκετά είδη απειλούμενα με εξαφάνιση.

Birdlife InternationalΟι διαφορετικές δραστηριότητες θα υλοποιούνται σύμφωνα με τους στόχους της Παγκόσμιας Πλατφόρμας για το Βιώσιμο Φυσικό Καουτσούκ – Global Platform of Sustainable Natural Rubber (GPSNR), της πολυμετοχικής πλατφόρμας για την ανάπτυξη της δραστηριότητας φυσικού καουτσούκ, της οποίας το BMW Group, η Pirelli και η Birdlife International είναι ιδρυτικά μέλη.

Η συνεργασία των BMW Group και Pirelli για την προστασία του δάσους Hutan Harapan στην Ινδονησία αποτελεί μέρος μιας κοινής διαδρομής για το βιώσιμο φυσικό καουτσούκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Pirelli ανέπτυξε και κατασκεύασε το πρώτο ελαστικό στον κόσμο, ένα Pirelli P ZERO, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών – Forest Stewardship Council (FSC), που τοποθετείται στη νέα Plug-in Υβριδική BMW X5, η οποία με τη σειρά της είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που εφοδιάζεται με ελαστικά τέτοιας πιστοποίησης.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ PROJECT .

Το project που παρουσίασαν η Pirelli, το BMW Group και η Birdlife International προβλέπει την εμπλοκή αρκετών ενδιαφερομένων μερών: τοπικές κοινότητες, κυβερνητικές υπηρεσίες και ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα του φυσικού καουτσούκ.

Το τριετές πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλαπλές δραστηριότητες, όπως:

  • Μέθοδος Αγροδασοπονίας ( Agroforestry ) σε ό,τι αφορά το φυσικό καουτσούκ, όπως προωθείται από το GPSNR, για βέλτιστη ισορροπία μεταξύ διαφόρων παραγόντων όπως η παραγωγή, η διαφοροποίηση εισοδήματος με αλλαγή των σοδειών στην ίδια περιοχή, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, η εδαφική γονιμότητα, η αξιοποίηση φυσικών πόρων βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας και η απόσυρση του άνθρακα.
  • Καλές πρακτικές καλλιέργειας ( Good Agricultural Practices ): εκπαιδευτικά σεμινάρια για ιδιοκτήτες γης μικρής έκτασης με θέμα τις καλές πρακτικές καλλιέργειας και διαχείρισης φυτειών, για την υποστήριξη του περιβάλλοντος, της παραγωγικότητας και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ιδιοκτητών.
  • Εμπλοκή τοπικής κοινωνίας: ενεργή εμπλοκή των οικογενειών των αγροτών στη περιοχή για την αναγνώριση, διασφάλιση σεβασμού και προστασία των δικαιωμάτων τους.
  • Προστασία δασών: παρακολούθηση και άμεσοι έλεγχοι της δασικής περιοχής μέσω φυλάκων, drones και δορυφορικών τεχνολογιών ελέγχου.
  • Γυναικεία χειραφέτηση: σεμινάρια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των γυναικών με την προοπτική ανάληψης δυνητικών νέων ρόλων, με ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες συνδεδεμένες με τη βιώσιμη διαχείριση φυσικού καουτσούκ και την προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών.
  • Φροντίδα και προστασία των ζώων: απογραφή και παρακολούθηση των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών όπως Τίγρη της Σουμάτρας (Sumatran tiger), Καλάος ο Κρανοφόρος (Helmeted Hornbill), Μεγάλο Πράσινο Φυλλοπούλι (Chloropsis sonnerati) και Ευκίνητος Γίββωνας (Agile gibbon), με την εμπλοκή τοπικών κοινοτήτων σε ενεργούς ρόλους προστασίας των δασών και βιοποικιλότητας.
  • Ιχνηλασιμότητα και χρήση βιώσιμου φυσικού καουτσούκ: δημιουργία ενός οργανισμού καλλιεργητών φυσικού καουτσούκ που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης προμήθειας φυσικού καουτσούκ από τις κοινότητες για τα εργοστάσια επεξεργασίας της περιοχής, σύστημα τεκμηρίωσης για ιχνηλασιμότητα του καουτσούκ από τη φυτεία μέχρι το μηχάνημα επεξεργασίας.

Η Birdlife International θα συντονιστεί με την Pirelli και το BMW Group για την πρόοδο του project ενώ τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται μέσω περιοδικών αναφορών.

Πηγή: BMW

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο