Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT Δοκιμή / Test drive

Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT Δοκιμή / Test drive

Το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT αποτελεί μια αναμενόμενη κίνηση της Hyundai, καθώς εδώ και αρκετό καιρό ο ανταγωνισμός κάνει χρυσές δουλειές μετατρέποντας τα B-Segment Hatchbacks σε «ελαφριά» B-SUV’s που πουλιούνται σαν ζεστά ψωμάκια.

Η συνταγή είναι γνωστή και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την Renault, την Stellantis-και κυρίως την VAG που βλέποντας την ζήτηση στα SUV να αυξάνεται παρουσίασε σχεδόν ταυτόχρονα τo Volkswagen T-Cross, Volkswagen T-Roc, το Skoda Kamiq και το Seat Arona…και άλλα πολλά!

Το πάτωμα της 3ης γενιά του Hyundai i20 μεγάλωσε σε μήκος κατά 14 εκατοστά φτάνοντας 4.180 χλστ, διατήρησε το πλάτος στα 1.755 χιλιοστά και ψήλωσε κατά 5 ολόκληρα εκατοστά δημιουργώντας ένα ακόμη B-SUV στην γκάμα της Hyundai.

Το αυξημένο συνολικό ύψος προήλθε κυρίως από την μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος που οφείλει να έχει ένα SUV- και φτάνει εδώ τα 16,5 εκ., ενώ το μεταξόνιο που μεγάλωσε και αυτό στα 2,580 χιλιοστά είναι ευπρόσδεκτο και μας προετοιμάζει για σχετικά άνετους χώρους στο πίσω κάθισμα.

Η ομοιότητα στον σχεδιασμό του μπροστινού μέρος του Hyundai με το Kona σε συνδυασμό με τις παρεμφερείς διαστάσεις (το Kona είναι 2,5 εκ μεγαλύτερο) των δυο μοντέλων μπερδεύουν αρκετούς που δυσκολεύονται να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο συνυπάρχουν δυο τόσο παρόμοια μοντέλα.

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι αν εξαιρεθούν τα μηχανικά σύνολα που επίσης μοιράζονται τα δύο B-SUV της Hyundai, εδώ μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικά αυτοκίνητα καθώς το Hyundai Kona στηρίζεται σε ένα τροποποιημένο πάτωμα του Hyundai Elantra που του επιτρέπει ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση και τετρακίνηση, ενώ το Hyundai Bayon που μοιράζεται όλα τα μηχανικά του μέρη με το i20 είναι μια αστική έκφανση της ιδέας των SUV –για αυτό και η Hyundai θέλει να το λέμε Crossover.

Συμφωνούμε λοιπόν μαζί τους και από εδώ και πέρα θα το λέμε Crossover….όμως θα ήθελα να διαφωνήσω με την ονομασία Bayon(προφέρεται Μπα Ιόν)-που σίγουρα δυσκολεύει εμας  τους Έλληνες.

Μάλλον θα προτιμούσαμε κάτι πιο απλό και περιγραφικό, όπως για παράδειγμα το «i20 Cross» που δηλώνει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου- και που θα το τοποθετούσε απευθείας απέναντι από τον νεότατο ανταγωνιστή της Toyota που τόση ώρα κοιτά με ζήλεια τα πλεονεκτήματα του Hyundai!

To Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT ενσωματώνει με ήπιο τρόπο την νέα αισθητική της Νοτιοκορεατικής εταιρείας η οποία έχοντας καθιερωθεί στην συνείδηση μας για την αξιοπιστία και το Value for Money των αυτοκινήτων της, τώρα έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω της τον συντηρητικό σχεδιασμό – και κυρίως να καθιερωθεί σαν μια εταιρεία της οποίας τα αυτοκίνητα διαθέτουν άριστη οδική συμπεριφορά για τις συνθήκες που σχεδιάζονται .

Όλα τα KIA/Hyundai που έχω οδηγήσει τελευταία με έχουν κερδίσει στον δρόμο και έτσι τώρα, το να οδηγώ ένα Hyundai με εύστοχη οδηγική συμπεριφορά δεν αποτελεί πια έκπληξη, αλλά προϋπόθεση!

Εμφάνιση

 Το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT έχει ένα ξεκάθαρο περιπετειώδη χαρακτήρα με τα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους των φτερών και το σκληρό μαύρο-προστατευτικό-πλαστικό στην βάση του προφυλακτήρα να φροντίζει για την προστασία του αμαξώματος στις εκτός δρόμου εξορμήσεις σας-αν ποτέ έρθουν…

Η μεγάλη κάθετη μάσκα στο εμπρός τμήμα έχει ένα μεγάλο σήμα της Hyundai δείχνοντας την υπερηφάνεια των σχεδιαστών για το δημιούργημά τους και την χαρακτηριστική κυψελοειδή μάσκα «Cascading Grille» της Hyundai με τους LED προβολείς στις ακμές των φτερών.

Η λεπτομέρεια του «εικονικού» στενού αεραγωγού που μεσολαβεί μεταξύ της μάσκας και της ένωσης του καπό είναι όλα τα λεφτά, ενώ ταυτόχρονα αυτός ο σχεδιασμός/εύρημα δένει και την δεύτερη σειρά φωτιστών σωμάτων που βρίσκονται στις ακμές των φτερών στο οπτικό σύνολο του αυτοκινήτου.

Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι γεμάτο καμπύλες και διαφορετικά επίπεδα και πιστεύω ότι εάν δεν είχε τα μαύρα προστατευτικά κομμάτια στους θόλους θα ήταν μάλλον πιο όμορφο.

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής με επίπεδο εξοπλισμού Prestige plus οι ενδιαφέρουσες ζάντες με τα πολύ καλά ελαστικά Continental EcoContact 6 205/55 R γεμίζουν οπτικά τους μεγάλους και φουσκωμένους θόλους.

Το πίσω μέρος του Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT ακολουθεί το μοτίβο του εμπρός μέρους, με τα διπλά φωτιστικά – αλλά εδώ πρέπει να πω ότι τα φωτιστικά σώματα σε σχήμα μπούμερανγκ που ενώνονται μεταξύ τους με μια λεπτή σειρά LED είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή πινελιά που με κέρδισε.

Κάτι ακόμη που θα εκτιμήσει ο ιδιοκτήτης του Crossover της Hyundai είναι ότι το αυτοκίνητο δεν είναι καθόλου ογκώδες και δένει άριστα με το αστικό περιβάλλον χωρίς να ενοχλεί .

 Εσωτερικό

Το εσωτερικό του Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT χωρίς να διεκδικεί κάποιο βραβείο σχεδιασμού είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου, αλλά τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες είναι σκληρά στην αφή. Τουλάχιστον  μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση και κυρίως έχουν άριστη ποιότητα συναρμογής και δεν έτριξαν ποτέ, ακόμη και στο Δ.Λ.Δ!

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’ που αλλάζει τα γραφικά της ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί  (Eco, Comfort και Sport) με το πρόγραμμα Comfort να κερδίζει αισθητικά με τα άσπρα “πολυτελή” γραφικά του.

Καλό είναι να γνωρίζετε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποσυνδεθούν οι επιλογές της ρύθμισης της οθόνης από τα προγράμματα οδήγησης και να επιλέξετε εκείνη που σας αρέσει αισθητικά.

Το τιμόνι δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο με την εμφάνιση του, ενώ οι τέσσερις ακτίνες του ενοχλούν στην γρήγορη οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο.

Ημι-αιωρούμενη πάνω από την κεντρική κονσόλα βρίσκεται η έξτρα οθόνη αφής 10,25 ιντσών (η  στάνταρ είναι 8 ‘’) για τον χειρισμό του συστήματος πολυμέσων που έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα-ευτυχώς ξεχωριστά-χειριστήρια του ηχοσυστήματος ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού, καθώς η Hyundai είναι από εκείνες τις εταιρίες που αντιστέκονται στην μόδα που θέλει τον χειρισμό του κλιματισμού να γίνεται μέσα από την οθόνη.

Μπροστά από την κονσόλα του επιλογέα υπάρχουν οι διακόπτες για τα έξτρα θερμαινόμενα καθίσματα και ένα πλήκτρο που ρυθμίζει την λειτουργία του κινητήρα, του κιβωτίου και της υποβοήθησης του τιμονιού σε τρία διαφορετικά προγράμματα, ενώ τέλος  η εικόνα της καμπίνας γίνεται πιο όμορφη το βράδυ χάρη στον ατμοσφαιρικό μπλε φωτισμό.

Χώροι/Άνεση

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό σχετικά ψηλά και προσφέρει καλή ορατότητα ενώ και η γενικότερη εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα καθίσματα είναι σχετικά στενά αλλά έχουν μαλακό υλικό γέμισης –κάτι που εκτιμηθεί στην πολύωρη οδήγηση, ενώ  σε συνδυασμό με το αυξημένο ύψος του αμαξώματος εξασφαλίζουν την άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό- κάτι που τελικά είναι πολύ σημαντικό σε ένα αυτοκίνητο πόλης.

Το τιμόνι ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Χάρη στο μεγάλο-κάθετο πίσω παράθυρο, η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα. Γενικότερα η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ η κάμερα οπισθοπορείας κάνει ακόμη πιο εύκολο το παρκάρισμα!

‘Έχοντας σχεδόν πανομοιότυπες διαστάσεις και αναλογίες αμαξώματος με τις ανάλογες προτάσεις της VAG γίνεται αμέσως αποδεκτό από το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό- και γεννά προσδοκίες για μεγάλους εσωτερικούς χώρους.

Οι μηχανικοί της Hyundai δούλεψαν έξυπνα στην διαρρύθμιση του εσωτερικού και κατάφεραν να δώσουν 1.072 χλστ. χώρο για τα γόνατα των εμπρός επιβατών και  882 χλστ. για τους πίσω, ενώ και ο χώρος αποσκευών των 411 λίτρων είναι κοντά στην κορυφή της κατηγορίας.

Οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι τόσο για τους μπροστινούς όσο και για τους πίσω επιβάτες και μπορεί να φιλοξενήσει-τηρουμένων των αναλογιών-ακόμη και τρεις ενήλικες επιβάτες, παρέχοντας τους ταυτόχρονα άνεση στα πόδια και τα γόνατα.

H Hyundai φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports. Αυτό που βρίσκω πολύ χρήσιμο σαν μητέρα είναι η ευκολία με την οποία αποθηκεύονται στις πόρτες τα μεγάλα μπουκάλια νερού του 1,5 λιτ.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT βρίσκεται ένα σύγχρονος τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας 1000 κ.εκ. που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και νόημα, ενώ σε συνδυασμό με το 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ταιριάζει γάντι στο αυτοκίνητο.

Ο κινητήρας έχει ιδιαίτερα ραφιναρισμένη λειτουργία, διαθέτει 2 ΕΕΚ με μεταβλητό χρονισμό, άμεσο ψεκασμό και με την βοήθεια ενός υπερτροφοδότη αποδίδει 100 ίππους στις 6.000 σ.α.λ και 17,5 kgm (μεταξύ των 1.500-4.000 σ.α.λ.).

Η λειτουργία του είναι μελένια και η έλλειψη θορύβου μαζί με τους “ιδιαίτερους κραδασμούς” δίνουν μια γλυκύτητα στην οδήγηση του Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT.

Στις 1,500 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν γραμμικό τρόπο μέχρι τον κόφτη στις 6,400 σ.α.λ. Φυσικά, μετά τις 5,000 σ.α.λ υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως για εμένα ακόμη και αυτοί οι κραδασμοί είναι μέρος του υπέροχου χαρακτήρα του.

Hyundai bayon 037Στο αυτοκίνητο της δοκιμής η δύναμη μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς από το νέο βελτιωμένο σε ότι αφορά την εκκίνηση και τις αλλαγές 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της εταιρείας, που πλέον διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές ταχυτήτων, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από τον επιλογέα στο Sport Mode, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σας απασχολεί αφού ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι πάντα κινείται με την καλύτερη δυνατή σχέση στο αυτόματο πρόγραμμα.

Η χρήση του χειροκίνητου Mode σας δίνει την δυνατότητα της αλλαγής των ταχυτήτων στον κόφτη, ενώ αν θέλετε πλησιάζοντας σε μια φουρκέτα μπορείτε να κατεβάσετε μέχρι και τρείς σχέσεις ταυτόχρονα βοηθώντας το αυτοκίνητο στο φρενάρισμα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μηχανικούς που κατάφεραν να ρυθμίσουν το δίδυμο κινητήρας/κιβώτιο με τόσο καλό τρόπο ώστε να δίνουν την αίσθηση στον οδηγό ότι βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ ακριβότερο αυτοκίνητο.

Ο κινητήρας επιταχύνει το αυτοκίνητο των 1,220 κιλών στα 100χλμ/ω σε 11,8 δευτερόλεπτα, ενώ- όπως μου είπαν κάποιοι που τόλμησαν και το δοκίμασαν, το κοντέρ με λίγη υπομονή δείχνει και 185χλμ/ω.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση το κιβώτια διπλού συμπλέκτη βοηθά πάρα πολύ-ειδικά μέσα στην πόλη αφού με λίγη προσοχή το οικονομόμετρο θα δείξει λιγότερα από 6,7 λίτρα/100χλμ, ενώ εύκολα η κατανάλωση κυμαίνεται στα 7,3+ 100χλμ λίτρα.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις του Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω- και χωρίς να είναι πολύ σφικτές ελέγχουν με καλό τρόπο το αμάξωμα- χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης.

Παρά το αυξημένο ύψος και τις μεγάλες διαδρομές των αμορτισέρ, την ενσωματωμένη αντιστρεπτική στον πίσω άξονα, τα σχετικά σκληρά ελατήρια και την αργή απόσβεση επαναφοράς το σύνολο κάνει ότι μπορεί για να μειώσει τις κλίσεις μέσα στην στροφή χωρίς να καταστρέφει η άνεση.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλά δισκόφρενα πίσω- και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι χρειάζεται λιγότερες από 2 ¾ στροφές από άκρη σε άκρη και παρότι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση όταν το συνηθίσει ο οδηγός παρέχει ικανοποιητικότατη ακρίβεια και αίσθηση.

Στην πόλη

Πολύ σωστά η Hyundai έχει επιλέξει να φτιάξει ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη.

Εκεί ζούμε κυρίως…

Η ψηλή θέση οδήγησης του Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT θα σας βοηθήσει μέσα στην πόλη καθώς χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που κινούνται στην ΛΕΑ, επειδή εκείνοι βιάζονται και μπορούν να αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς γιατί καπνίζουν μιλώντας στο τηλέφωνο πίνοντας «φρέντους».

Το Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT είναι ένα “Urban Crossover” μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα πάντα είναι τοποθετημένα εκεί που πρέπει- και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει!

Όπως και το i20, έτσι και το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT είναι ένα «γλυκό» αυτοκίνητο που έχει τις σωστές διαστάσεις για να μπορεί να κάνει την καθημερινή «λάντζα» στις δραστηριότητες των παιδιών αλλά και να παρκάρει με ευκολία μέσα στην πόλη όταν πηγαίνουμε στην δουλειά.

Το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT χάρη στο άριστο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μετά από λίγο-καθώς τα πάντα γίνονται όπως πρέπει, σε κάνει να ξεχνάς ότι οδηγάς μέσα στην πόλη και χαλαρώνεις σε μια καμπίνα που η εργονομία της σε κάνει να νοιώθεις ότι το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για εσένα-και γύρω από εσένα!

Πατάς το γκάζι στο 1/3 και οι «γλυκές» αλλαγές γίνονται ανεπαίσθητα στις 2,000 σαλ, το πατάς στο ½ και οι αλλαγές γίνονται γραμμικά στις 3,800 σαλ και ούτω καθεξής… Φρενάροντας οι ταχύτητες κατεβαίνουν έτσι όπως ακριβώς θα ήθελες διατηρώντας πάντα τον κινητήρα στις ιδανικές στροφές.

Οι αυξημένες διαδρομές της ανάρτησης αφαιρούν αρκετό από το άγχος της οδήγησης στους κατεστραμμένους ελληνικούς δρόμους, ενώ ακόμη και οι λακκούβες του Δ.Λ.Δ δύσκολα θα φοβίσουν τον οδηγό που ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να νοιώσει κάποιες αναπηδήσεις όταν το οδόστρωμα δεν έχει ομοιομορφία- δηλαδή όταν έχει κακοτεχνίες και λακκούβες στα δεξιά και ομαλό οδόστρωμα στο αριστερό τμημα του.

Το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT είναι παντού σαν αν οδηγείς ένα λίγο πιο ψηλό i20, ενώ η οικογένεια σου απολαμβάνει τους χώρους ενός i30!

Είναι ένα διακριτικό αυτοκίνητο που ταιριάζει με το αστικό περιβάλλον- και επειδή δεν προκαλεί τους μονίμως εκνευρισμένους οδηγούς της πόλης, διαπίστωσα ότι δεν μου κόρναραν όταν σταματούσα για να αφήσω τα παιδιά στις δραστηριότητες, ενώ συχνά μου παραχωρούσαν προτεραιότητα όταν ήθελα να αλλάξω λωρίδα.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Οδηγώντας με ταχύτητα περίπου 140km/h το μοτέρ του Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT γυρνά με μόλις 3,000 σαλ χαρίζοντας ένα άνετο ταξίδι, ανεπηρέαστο από τον θόρυβο του κινητήρα και της κύλισης των τροχών.

Μέτα τα 140 χλμ/ω δημιουργείται ένας αεροδυναμικός θόρυβος πίσω από τις μεσαίες κολώνες και πάνω από πίσω πόρτες-που θα μπορούσε κάλλιστα να οφείλεται στις τσιμούχες του συγκεκριμένου αυτοκινήτου- και που χαλάει την γενικά άψογη εικόνα που έχει ο οδηγός στο ταξίδι.

Η ανάρτηση και το μεγάλο μεταξόνιο δίνουν στους επιβάτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, ενώ και από ότι μου έχουν πει-γιατί εγώ δεν τολμώ να τρέξω- το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT σε ταχύτητες κοντά στην τελική του παραμένει ανεπηρέαστο από λακκούβες και πλευρικούς ανέμους.

Ο κινητήρας ακόμη και με το αυτοκίνητο φορτωμένο με τα οικογενειακά μας βάρη έχει την δύναμη να προσπεράσει με ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο, ενώ έχει γραμμικότητα και διάρκεια στις ψηλές στροφές.

Εκεί που θα φανεί η έλλειψη δύναμης είναι σε ανηφορικά τμήματα του επαρχιακού δικτύου, όπου ειδικά όταν είναι φορτωμένο χρειάζεται αρκετός προγραμματισμός για να προσπεράσει με ασφάλεια.

Είναι απόλυτα αντιληπτό ότι δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα από ένα μικρό κινητήρα 100 ίππων, ωστόσο νομίζω ότι οι 20 επιπλέον ίπποι της έκδοσης με το μικρουβριδικό σύστημα 48 V κρίνονται απαραίτητοι για όσους κάνουν ταξίδια στο ορεινό δίκτυο και θέλουν να προσπερνούν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT ταξιδεύει άνετα και οικονομικά με 150χλμ/ω και περίπου 3.600 σ.α.λ, καταναλώνοντας 7,3 λίτρα/100 χλμ, ενώ και το μεγάλο για την κατηγορία δοχείο καυσίμων των 48 λίτρων του δίνει μια σημαντική αυτονομία που ξεπερνά τα 500 χλμ. ταξιδιού.

Στρίβοντας

Η συμπεριφορά του Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT δεδομένου του χαρακτήρα του σε κλειστές διαδρομές με κέρδισε- χωρίς να με ενθουσιάσει.

Η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή επιτρέποντας στην δύναμη του κινητήρα να βρίσκει τον δρόμο της προς την άσφαλτο χωρίς να δημιουργεί αντιδράσεις στο τιμόνι, καθώς το αυτόματο κιβώτιο φροντίζει έτσι ώστε να βρίσκεται πάντα στην σωστή σχέση.

Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση στο τιμόνι είναι πιο ισχυρή από ότι θα ήθελα, ωστόσο μετά από λίγη συνήθεια καταλαβαίνεις ότι η γεωμετρία της ανάρτησης διαθέτει ακρίβεια στο πάτημα και βοηθά το αυτοκίνητο να κρατά το μπροστινό του μέρος μέσα στην στροφή.

Ο κινητήρας αν γυρνά πάνω από τις 3,000 σαλ -και εάν το αυτοκίνητο δεν είναι φορτωμένο, έχει άμεση απόκριση στο γκάζι και αρκετή δύναμη για να κάνει το ελαφρύ αυτοκίνητο ασφαλές και γιατί όχι… να γίνει σχεδόν διασκεδαστικό.

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως δεν παύει να έχει ελαφρά μεγαλύτερες διαδρομές από ένα hatchback -για να μπορεί θεωρητικά να κινείται και εκτός δρόμου- και έτσι οι κλίσεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους χωρίς όμως να επηρεάζουν την γενικά καλή για crossover εικόνα..

Τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά-και παρά το γεγονός ότι μετά από μια δυνατή κατάβαση «μυρίσανε», δεν έχασαν ποτέ την δύναμη τους.

Στρίβοντας με καθαρές γραμμές διαπιστώνεις την δουλειά που έχει γίνει στην ανάρτηση –και ειδικά στις σκληρές αντιστρεπτικές, που δεν επιτρέπει στο Bayon να πάρει τις εντυπωσιακές κλίσεις που βλέπουμε στα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας .

Όσο δεν το παρακάνετε το μπροστινό μέρος παραμένει στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα-κάτι που προσωπικά δεν περίμενα να βιώσω από ένα «χαμηλού κόστους» Crossover.

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων -παρά τις κλίσεις που τελικά παρουσιάζονται, παραμένει ουδέτερο και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα.

Αν ανεβάστε τον ρυθμό λίγο ακόμη εκείνο που ίσως σας ενοχλήσει είναι το ESP που έχει την τάση να βιάζεται να επέμβει αν κάνετε απότομες κινήσεις στο τιμόνι και κυρίως σε οποιαδήποτε τάση του πίσω μέρους να ανοίξει την τροχιά του με την μεταφορά βάρους.

Σε γενικές γραμμές αν ήθελα να χαρακτηρίσω την οδική συμπεριφορά ενός Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT, θα χρησιμοποιούσα την λέξη «εύκολη», αφού το αυτοκίνητο θα σταθεί δίπλα σε ένα μέτριο/καλό οδηγό και θα του επιτρέψει να πάει γοργά και ξεκούραστα χωρίς να τον τρομάξει με απότομες αντιδράσεις.

Το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT δεν γίνεται σχεδόν πουθενά διασκεδαστικό, αλλά μάλλον αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την πλειοψηφία των οδηγών αυτής της κατηγορίας!

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος των 16,5 εκ από το έδαφος θα επιτρέψει του Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT ,όσο η πρόσφυση του εδάφους δεν απαιτεί τετρακίνηση, να κινηθεί με προσοχή στους χωματόδρομους που οδηγούν σε παραλίες ή σε κάποιο απομονωμένο χωρίο.

Οι αναρτήσεις δεν έχουν μεγάλες διαδρομές για το χώμα –και κυρίως λόγω των σκληρών αντιστρεπτικών υποχρεώνουν τους τροχούς να χάνουν εύκολα την πρόσφυση τους με το έδαφος και το αυτοκίνητο να ακινητοποιείται στα δύσκολα.

Εκεί θα διαπιστώσετε ότι το κιβώτιο με τον διπλό συμπλέκτη γίνεται απότομο στις εκκινήσεις και κουράζεται σχετικά σύντομα απλώνοντας μυρωδιές από τους δίσκους του.

Αυτό όπως και όλα τα άλλα ελαφριού τύπου SUV’s δεν χαίρεται να πατά τους τροχούς του στο σκληρό  χώμα, αλλά δεν θα πει όχι να πάει σε μια λίγο πιο μακρινή παραλία το καλοκαίρι!

Σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι ένα όχημα που χαίρεται να πατά στο χώμα και αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν κινείστε εκτός δρόμου οπού οι μεγάλοι πρόβολοι θέλουν προσοχή για να μην τραυματιστούν οι προφυλακτήρες .

Συμπέρασμα

Ο χαρακτήρας του Bayon σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έκανε το Hyundai Bayon περιζήτητο στην οικογένεια τις ημέρες της δοκιμής. Και οι δύο οδηγοί του σπιτιού το ήθελαν- και παρότι στο μπολ με τα κλειδιά υπήρχαν θεωρητικά πιο ενδιαφέρουσες επιλογές οι μαζεμένες διαστάσεις, η εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό χάρη στο αυξημένο ύψος, ο γλυκός και οικονομικός του κινητήρας χτυπούσαν στην λογική των οδηγών-που το ήθελαν οπωσδήποτε στην καθημερινότητα τους!

Το Crossover της Hyundai παραμένει ένας καθημερινός ήρωας με μαζεμένες διαστάσεις όπως το i20, όμως η εμφάνιση, η αναβάθμιση των χώρων στο εσωτερικό και η χρήση πολλών συστημάτων ασφάλειας και ηλεκτρονικής υποβοήθησης οδήγησης το κάνουν να ξεχωρίζει σε μια κατηγορία φωτιά!

Σαν Crossover λοιπόν, το Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT είναι πιο φτηνό, πιο ελαφρύ και οικονομικό στην κατανάλωση από το Kona, ενώ και απέναντι στον πανίσχυρο και πολυπληθή ανταγωνισμό της κατηγορίας στέκεται με αξιώσεις σε όλους στους τομείς.

Έχει τους χώρους, την ξεχωριστή εμφάνιση, το πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών τεχνολογιών ασφαλείας, την αξιοπρεπέστατη οδική συμπεριφορά που πλέον απαιτούμε από ένα Hyundai, ενώ απέναντι στον ανταγωνισμό προτάσσει και την χαμηλή τιμή-που για το ατμοσφαιρικό 1,2 ξεκινά από τα 15.790 ευρώ και  φτάνει στην αυτόματη έκδοση Distinctive της δοκιμής στα €20.490.

Με αυτά τα χρήματα δεν λείπει απολύτως τίποτε από το Crossover της Hyundai που με τον πολυσχιδή χαρακτήρα του είναι πιο ευχάριστό μέσα στην πόλη από το αγαπημένο i20 και πιο ικανός ταξιδευτής από το ακριβότερο Kona.

Είναι ένα αυτοκίνητο που πραγματικά θα άξιζε να λέγεται Hyundai i20 Cross-αντί για Bayon- για να γίνεται ξεκάθαρος ο χαρακτήρας που έχει.

Ποιότητα, ασφάλεια, τεχνολογία και value fοr money είναι το όπλα που προτάσσει η Hyundai στον σκληρό ανταγωνισμό– από όπου και αν προέρχεται..

Στην χαμηλή τιμή και την απροβλημάτιστη συμβίωση που υπόσχεται η μνημειώδης αξιοπιστία του Κορεατικού εργοστασίου, έρχεται και η πενταετής απεριορίστων χιλιομέτρων εγγύηση που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία που τελικά θα σε κάνουν να σε κάνουν να θέλεις να το οδηγήσεις ξανά και ξανά…

Κάτι σαν το κουτί με το μέλι … ανοίγεις το ντουλάπι όσο μπορείς πιο συχνά για να βουτήξεις το δάχτυλο σου μέσα στο μέλι και να γλυκαθείς !

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

Φωτογραφίες Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 PS 7DCT

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο