Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςDacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG Δοκιμή / Test drive

Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG Δοκιμή / Test drive

To Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο όχι μόνο επειδή την χρονιά που μας πέρασε (2021) πουλήθηκαν παγκοσμίως 1,6 εκατομμύρια Sandero- δηλαδή αποτέλεσε το 65% των2,2 εκ πωλήσεων της εταιρείας, αλλά επειδή η εργοστασιακή λύση διπλού καυσίμου (Βενζίνη /LPG) δεν μπορούσε να βρίσκεται σε πιο κατάλληλες συνθήκες αγοράς.

Είναι γνωστό ότι λόγω της βάναυσης πολεμικής εισβολής στην Ουκρανία η τιμή όλων των καυσίμων μετακίνησης έχει πάρει την ανιούσα με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο μας να έχουν μετατραπεί σε ένα πολύ ακριβό σπορ!

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει τριπλασιαστεί , η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα €2,15, το φυσικό αέριο έχει γίνει είδος πολυτελείας και η μετακίνηση με αυτοκίνητο έχει πάψει να είναι προσιτή και έτσι στην χώρα που «ότι ακριβαίνει ποτέ του δεν φτηναίνει», το υγραέριο (LPG)  με τιμές που κθμαίνονται στα €0,98-1,05/λίτρο μοιάζει να είναι μονόδρομος.

Παράλληλα, το LPG εκπέμπει λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα και λιγότερα οξείδια του αζώτου από τη βενζίνη, ενώ οι χαμηλοί ρύποι CO2 των 114 gr/km του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG το απαλλάσσουν από τον δακτύλιο της Αθήνας και τα τέλη κυκλοφορίας!

Καθώς το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG βασίζεται στην αξιόλογη  πλατφόρμα CMF του Groupe Renault, στην οποία “πατάει” και το νέο Renault Clio, όλα τα μέρη που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί προέρχονται από μοντέλα της Renault και έτσι το κόστος εξέλιξης είναι ήδη αποσβεσμένο κάνοντας εφικτή την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας σε ένα οικονομικό αυτοκίνητο.

Αυτός είναι ο συνδυασμός που κάνει τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Ρουμανο-Γαλλική εταιρεία πραγματικά μοναδικά- και που εξηγεί εν μέρη την θετική ανταπόκριση του Ευρωπαϊκούκοινού.

Μιλώντας  «value for money» βλέπουμε αυτό το πραγματικά όμορφο και σχεδιαστικά μοντέρνο αυτοκίνητο- που κοστίζει στην πιο πλούσια έκδοση της δοκιμής €17,100 με ενδιαφέρον, όμως μόλις στην εξίσωση μπει η δυνατότητα του Sandero να κινείται με υγραέριο τότε συνειδητοποιούμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική πρόταση.

Εμφάνιση

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG είναι ένα συμπαγές αυτοκίνητο που φτάνοντας τα 4,1 m σε μήκος και τα 1,85 μ σε πλάτος χωράει εύκολα μέσα στην πόλη, ενώ χάρη στο μεταξόνιο των 2,6m και το ψηλό SUVειδές αμάξωμα που κάθεται 20 εκ πιο ψηλά από την άσφαλτο προσφέρει αξιοπρεπέστατους χώρους στο εσωτερικό του.

Η μοντέρνα γραμμή του αυτοκινήτου είναι μοντέρνα και όμορφη και από όπου και αν το κοιτάξεις είναι αδύνατον να βρεις κάτι που θα σε ενοχλήσει. Δεν είναι σχεδιασμένο για να εντυπωσιάζει όμως είναι είναι συμπαθητικό και αποδεκτό από όλους-ειδικά σε αυτό το υπέροχο κερασοκόκκινο χρώμα της δοκιμής.

Κοιτώντας το Stepway από μπροστά ξεχωρίζουν τα ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα ημέρας που υιοθετούν τη νέα φωτεινή υπογραφή της Dacia σε σχήμα “Υ” και τα αποδοτικά LED φωτιστικά που κάνουν την νυχτερινή οδήγηση άνετη και ασφαλή.

Το καπό έχει έντονα νευρα, οι προφυλακτήρες είναι ολοκληρωτικά βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτουκαι η μάσκα έχει την χαρακτηριστική για Dacia μορφή, ενώ τα προστατευτικά τμήματα στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα είναι βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου προσδίδοντας ένα περιπετειώδη χαρακτήρα.

Από το πλάι το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG μοιάζει πολύ με ένα υπερυψωμένο Renault Clio (…λογικό αφου μοιράζονται το ίδιο πάτωμα) και ξεχωρίζει με τις σχάρες οροφής που φέρουν το λογότυπο «Stepway» , έχει μεγάλα πλαστικά προστατευτικά χαμηλά στις πόρτες και οι 16αρηδες σιδερένιοι τροχοί με τα όμορφά τάσια συμπληρώνουν την εικόνα.

Το πίσω μέρος θυμίζει αρκετά το προηγούμενο μοντέλο, όμως είναι πολύ πιο αρμονικό ενσωματώνοντας με μοντέρνο τρόπο τα B-SUV χαρακτηριστικά όπως είναι οι φουσκωμένοι προφυλακτήρες και η πίσω προστατευτική ποδιά.

Είναι ένα όμορφο και σύγχρονο crossover που ταιριάζει στην εποχή και που χωρίς να προκαλεί ή να ενθουσιάζει, τελικά σε κερδίζει.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα το μάτι γρήγορα ξεπερνά τα σκληρά πλαστικά στο ταμπλό και τις πόρτες και εστιάζει στο ανοιχτόχρωμο και ποιοτικό κομμάτι υφάσματος που διατρέχει το ταμπλό στο μήκος του και που καλύπτει και ένα κομμάτι από τις πόρτες.

Αυτό σε συνδυασμό με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες στους αεραγωγούς και τις πορτοκαλί ραφές στα καθίσματα που γράφουν Stepway δημιουργούν ένα λιτό αλλά ευχάριστο χώρο που σε προκαλεί να μετακινηθείς καθημερινά.

Πέρα από την αφή τους τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό έχουν πολύ καλή συναρμογή και δεν έτριξαν ποτέ και πουθενά παρά τα 16,000 δημοσιογραφικά χιλιόμετρα που είχε καταφέρει να συμπληρώσει το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια-ελάχιστα ευτυχώς – σημεία που η ποιότητα κατασκευής θα προβληματίσει όπως για παράδειγμα ο αιχμηρός λεβιές των φλάς που ενοχλεί τα δάκτυλα κατά την χρήση και ο λεβιές του χειρόφρενου που λόγω του φτηνού του πλαστικού από το οποίο είναι κατασκευασμένος έχει μια ασάφεια στην λειτουργία του και μοιάζει σαν να έχει… μετρημένες χρήσεις!

Κατά τα αλλά το δερμάτινο τιμόνι είναι ποιοτικό και σωστό σε διαστάσεις, ενώ το μεγάλο  υποβραχιόνιο είναι μια ευπρόσδεκτη άνεση που απουσιάζει από αρκετά αυτοκίνητα με το διπλό κόστος.

Ο αναλογικός πίνακας οργάνων είναι σχεδιαστικά απλός, αλλά  πλήρης και ευκρινής καθώς περιέχει εκτός από το ταχύμετρο και το στροφόμετρο μια οθόνη στο κέντρο με όλες τις ενδείξεις που αφορούν τόσο το ταξίδι του αυτοκινήτου όσο και την κατανάλωση βενζίνης και υγραερίου.

Το χειριστήριο επιλογής LPG βρίσκεται χαμηλά στο αριστερό μέρος του ταμπλό και σε συνδυασμό με την επιπλέον ένδειξη για την στάθμη και την αυτονομία του υγραερίου, αποτελούν την μοναδική ένδειξη ότι το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG διαφέρει από τις εκδόσεις που καίνε μόνο βενζίνη.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Από έναν διακόπτη στο ταμπλό ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα ECO, που επεμβαίνει στην χαρτογράφηση του κινητήρα με μια πιο ήπια λειτουργία του ηλεκτρονικού γκαζιού και με πιο οικονομική εμπλοκή του κλιματισμού.

Σύμφωνα με την Dacia η επιλογή της ECO χαρτογράφησης μπορεί να επιφέρει οικονομία μέχρι και 10%, κάτι που προσωπικά μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά δυστυχώς αφαιρεί πολύ από την έτσι και αλλιώς οριακή σπιρτάδα του κινητήρα.

Στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό υπάρχει μία οθόνη αφής  8’’η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας μέσω ενός USB για ψηφιακές συσκευές Android και ΙΟS .

Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται από τρεις κυκλικούς διακοπές που μπορεί να μην δείχνουν ποιοτικοί αλλά είναι πρακτικοί στη λειτουργία τους, ενώ πιο κάτω υπάρχει μια κονσόλα που φιλοξενεί τον επιλογέα και κάποιες θήκες αποθήκευσης.

Χώροι/Άνεση

Τα ευρύχωρα αλλά και σκληρά καθίσματα του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG τοποθετούν τον οδηγό σε μια όρθια και ψηλή θέση που του επιτρέπει να έχει καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση της πόλης.

Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των μπροστινών επιβατών, ενώ σε συνδυασμό με τι πολλαπλές ρυθμίσεις που διαθέτουν αυτά και το τιμόνι, ο οδηγός δεν θα δυσκολευτεί να πετύχει την επιθυμητή θέση οδήγησης.

Χάρη στα μεγάλα και σχετικά κάθετα παράθυρα η ορατότητα είναι άριστη προς όλες τις κατευθύνεις κάνοντας την καθημερινότητα μέσα στην πόλη εξαιρετικά ευχάριστη.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός, όπως είναι άλλωστε και εκείνος για τα κεφάλια των επιβατών-ακόμη και αν αυτοί είναι ψηλοί, ενώ με εντυπωσίασε το πλάτος του καθίσματος που θα φιλοξενήσει ακόμη και τρεις επιβάτες-με ελάχιστους συμβιβασμούς.

Ο χώρος αποσκευών των 410 λίτρων είναι βαθύς και έχει απόλυτα τετράγωνο σχήμα  ενώ και το μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας κάνει εύκολη την φόρτωση ογκωδών αντικειμένων.

Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι η έλλειψη ρεζέρβας λόγω της τοποθέτησης της 40λιτρης δεξαμενής υγραερίου-χωρίς να επηρεαστεί 50λιτρη δεξαμενή βενζίνης, το ψηλό κατώφλι φόρτωσης και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα.

Εξοπλισμός-Ασφάλεια

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG διατίθεται με 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, σύστημα πολυμέσων, cruise control, κτλ, όμως παρά το υπερπλήρες πακέτο εξοπλισμού λείπει ακόμη η πρόβλεψη για την ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος φρεναρίσματος για την προστασία των πεζών-κάτι που φυσικά επιβαρύνει την κατάταξη του αυτοκινήτου στα crash test που βαθμολογείται με 2 αστέρια.

Ωστόσο, καθώς όπως είπαμε το Sandero στηρίζεται στην πλατφόρμα CMF στην ουσία το πλαίσιο του είναι εξαιρετικά στιβαρό και ανθεκτικό στις προσκρούσεις όσο ενός Clio που βαθμολογείται με 5 αστέρια.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG θα βρούμε τον γνώριμο τρικύλινδρο TCe των 999 κ.εκ που έχει δεχτεί ενισχύσεις στην κεφαλή και μετατροπές στο σύστημα τροφοδοσίας που του επιτρέπουν να καίει απροβλημάτιστα τα δύο διαφορετικά καύσιμα.

Ανάλογα με το καύσιμο που επιλέγει ο οδηγός η απόδοση του κυμαίνεται από τους 91 ίππους και 160 Nm όταν καίει βενζίνη μέχρι τους 100 ίππους και 170 Nm με την χρήση υγραερίου.

Στην πράξη ο κινητήρας δεν ακούγεται «τρικύλινδρα» στο εσωτερικό, ούτε έχει κραδασμούς ωστόσο όταν λειτουργεί με υγραέριο τα μπεκ του ψεκασμού κάνουν ένα ηχηρό «κλικάρισμα» που τον κάνουν να ακούγεται κάπως σαν πετρελαιοκίνητος ειδικά στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιεί υγραέριο- που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ιπποδύναμη, ο κινητήρας δεν είναι «ψυχωμένος» και ειδικά στο πρόγραμμα ECO δείχνει απρόθυμος  να κινήσει το αυτοκίνητο παρά το γεγονός ότι το κιβώτιο διαθέτει δυο πολύ κοντές πρώτες σχέσεις.

Η ροπή μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων που βοηθούν το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG να κινείται με ησυχία και οικονομία, ενώ ο επιλογέας έχει μεγάλες διαδρομές αλλά είναι ακριβής και διαθέτει καλό συγχρονιζέ που επιτρέπει γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων.

Περίεργη είναι η αίσθηση στο πετάλι του συμπλέκτη που στερείται γραμμικότητας καθώς ενώ είναι σχετικά σκληρό στο κάτω μέρος της διαδρομής του, στο σημείο της σύμπλεξης γίνεται κάπως πιο μαλακός δυσκολεύοντας την εκκίνηση. Πάντως η αλήθεια είναι ότι μετά από 2-3 ημέρες είχα συνηθίσει τον συμπλέκτη και δεν με ενοχλούσε πια…

Επιπλέον σε ότι αφορά το κιβώτιο οι δύο πρώτες σχέσεις είναι κοντές ενώ από την 3η και μετά «μακραίνουν» απότομα κάτι που ίσως να ενοχλήσει στον επαρχιακό δρόμο όπου στο πέρασμα από 2α σε 3η με φορτωμένο αυτοκίνητο παρουσιάζεται ένα κενό ισχύος.

Αλλά ξέρετε κάτι? Η έλλειψη δύναμης για εμένα είναι απόλυτα αποδεκτή καθώς κάνοντας έναν απλό πολλαπλασιασμό βρίσκεις ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι ότι πιο συμφέρον και πρακτικό υπάρχει στα χρήματα του-και όχι μόνο!

Προσέξτε: Η μέση κατανάλωση με βενζίνη είναι 6,7 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου €2,15 χρειάζεται περίπου € 14.50 ανά 100 χλμ., ενώ η μέση κατανάλωση με υγραέριο είναι 8,3 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου 0,98 χρειάζεται περίπου €8 ανά 100 χλμ.

Η διαφορά είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για το πιο προσιτό αυτοκίνητο της αγοράς με τιμές που ξεκινούν από τα €14,500, το οποίο έχει αυτονομία ( βενζίνη 50λ.+ υγραέριο 40λ) πάνω από 1000 χλμ και ανεφοδιάζεται όπου θέλει στο πυκνότατο δίκτυο LPG της Ελλάδας

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις …το ότι ο κινητήρας φαίνεται «λίγος» για τα 1,176 κιλά του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και στην πράξη από τα 12 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την διαδικασία του 0-100 χλμ/ω και από τα 175 χιλιόμετρα της τελικής που θα δείξει με υπομονή το κοντέρ (…σύμφωνα με φήμες, πάντα).

Αλλά όπως είπαμε … αν συγκρίνετε τα πλεονεκτήματα στην οικονομία με τα μειονεκτήματα στις επιδόσεις εύκολα ξεχνάτε τον «γλήγκορο» εαυτό σας και νοιώθετε ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον δρόμο!

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και τις μεγάλες διαδρομές που απαιτεί ο SUV χαρακτήρας του αυτοκινήτου.

Η ποιότητα κύλισης είναι απροσδόκητα καλή και θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν τα μαλακά αμορτισέρ είχαν πιο ισχυρή απόσβεση επαναφοράς και αν οι αντιστρεπτικές ράβδοι ήταν πιο ισχυρές έτσι ώστε στις εκτός πόλεως διαδρομές να μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις διαμήκεις ανωμαλίες και τις λακκούβες όταν το αυτοκίνητο δεν είναι φορτωμένο.

Τα φρένα αποτελούνται από δισκόφρενα εμπρός και ταμπουρά πίσω και- ενώ αυτό ήταν αναμενόμενο από ένα τόσο φτηνό αυτοκίνητο, στην πράξη είναι αρκετά δυνατά και κυρίως δεν κουράζονται εύκολα στην σκληρή χρήση.

Αντίθετα η αίσθηση του ηλεκτροϋδραυλικού τιμονιού μπορεί να είναι ευχάριστη μέσα στην πόλη συμβάλλοντας στην ευκινησιά, όμως δεν είναι όσο ακριβές θα ήθελα όταν το αυτοκίνητο κινείται στις στροφές και στον αυτοκινητόδρομο.

Στην πόλη

Στην πόλη το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG κυκλοφορεί με άνεση καθώς η μαλακή ανάρτηση αλέθει με γαλλικό τρόπο τις παγίδες του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου.

Οι «φρέντοι» πέφτουν από τα χέρια των δήμαρχων, των σύμβουλων και των εργαζόμενων στην συντήρηση των δρόμων που μένουν με το στόμα ανοικτό καθώς δεν περίμεναν από ένα τόσο φτηνό αυτοκίνητο να ξεφτιλίζει με τόσο μεγάλη άνεση την εμπειρία τετραετιών στην στρατηγική τοποθέτηση λακκουβών στους δρόμους…

Οι «παράγοντες» θα ανεχόντουσαν αυτό να συμβαίνει από μια Mercedes που κοστίζει μια περιουσία, όμως το να έρχεται ένα Dacia και να απομονώνει τους επιβάτες του από την ενόχληση που προκαλούν οι δρόμοι τους… ε, αυτό εγείρει «ταξικές» και «συντεχνιακές» τριβές!

«Και εσύ τέκνον Dacia?» αναφωνούν με απόγνωση…

«Δεν το περιμέναμε αυτό από μια Ρουμάνικη εταιρεία», λένε αναμεταξύ τους οι δημοτικοί παράγοντες, ρουφώντας φρέντους και σχολιάζοντας δυσαρεστημένοι…

Παρηγορούνται βεβαία όταν το Sandedo κινείται χωρίς μεγάλο φορτίο επειδή ο πίσω άξονας παρουσιάζει κάποιες αναπηδήσεις, ωστόσο ξαναπέφτουν σε κατάθλιψη όταν μαθαίνουν ότι το φαινόμενο εξαφανίζεται όταν υπάρχει φορτίο.

Οι μικρές διαστάσεις του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι, ενώ η θέση οδήγησης που τοποθετεί τον οδηγό ψηλά βοηθά στο να βλέπει μακριά μέσα στην κίνηση.

Οφείλω να σημειώσω ότι έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση και ότι δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα, ωστόσο με ενόχλησε ο τρόπος λειτουργιάς του συστήματος start/stop που, όταν σβήνει στο φανάρι, μπορεί να χρειαστεί και μέχρι ένα δευτερόλεπτο για να εκκινήσει ξανά-κάτι που θα ίσως να προκαλέσει την ενόχληση  των διασυνδεδεμένων με την κόρνα χεριών των συμπολιτών μας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στην περίοδο των διακοπών του Πάσχα εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό κόστος κίνησης του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG καλύψαμε σχεδόν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα τόσο στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο, όσο και στους ορεινούς δρόμους της Β. Εύβοιας.

Στον αυτοκινητόδρομο με  ταχύτητα μέχρι τα 130km/h το Dacia Sandero έκανε ένα άνετο και ήσυχό ταξίδι με το μικρό μοτεράκι να χρησιμοποιεί την ροπή του στην 6η ταχύτητα και να γυρνά με μόλις 3,000 σαλ. στα νόμιμα όρια

Στον αυτοκινητόδρομο το Crossover  της Dacia επηρεάζεται ελάχιστά από τους πλευρικούς ανέμους  και καθώς η ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα είναι εντυπωσιακή για την κατηγορία του αυτοκινήτου το μόνο που θα ενοχλήσει είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος που ξεκινά μετά τα 130 χλμ. από τις μπροστινές κολώνες και τις ράγες της οροφής.

Το τιμόνι θα ήθελα να είναι λίγο πιο σφικτό και ο πίσω άκαμπτος άξονας λιγότερο φλύαρος όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, καθώς σε διαμήκεις ανωμαλίες του αυτοκινητοδρόμου, ή του επαρχιακού δικτύου, δημιουργούνται κάποιες τάσεις πλεύσης.

Μια πιο ισχυρή αντιστρεπτική ράβδος μάλλον θα έλυνε με μικρό κόστος το πρόβλημα, αλλά θα κατέστρεφε την απροσδόκητα καλή άνεση και την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες -κάτι που επίσης θα με ενοχλούσε…

Δεδομένου του περιορισμένου budget που δεν επιτρέπει την χρήση ακριβών λύσεων στα αμορτισέρ και την ρύθμιση τους-και για να μην βρεθεί σε αντιπαράθεση με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, η Dacia εντελώς συνειδητά στεναχωρεί εκείνους που θέλουν να έχουν μια πιο σπορ ρύθμιση στην ανάρτηση – και αυτό στο Sandero το αποδέχομαι… λόγω τιμής!

Έτσι στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές παρουσιάζονται κλίσεις αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα Crossover με αυτά τα χαρακτηριστικά ανάρτησης και θα ήταν σωστό ο οδηγός να προσαρμοστεί  στα δεδομένα της επιλογής του.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7,5  λίτρα LPG εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν θελήσετε να ταξιδέψετε με 140-150 καλό είναι να υπολογίζετε περίπου 8,λίτρα ανά LPG 100χλμ.

Πρακτικά σήμερα με περίπου €33 υγραερίου μπορείτε να καλύψετε μέχρι και 450 χιλιόμετρα, κάτι που κάνει το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG να είναι πιο οικονομικό ακόμη και από πετρελαιοκίνητα μοντέλα της κατηγορίας.

Το σημαντικό, πέρα από την οικονομία στα καύσιμα που τελικά σου επιτρέπει να πας όπου θες,  είναι και η συνολική αυτονομία του αυτοκινήτου που με την χρήση και των δύο δοχείων καύσιμου μπορεί να καλύψει πάνω από 1000 χλμ χωρίς στάσεις.

Στις στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές τα πλεονεκτήματα που χαρίζει η άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο μετατρέπονται σε μειονεκτήματα όταν απαιτηθεί να ανέβει ο ρυθμός .

Αρχικά και όσο οι ρυθμοί παραμένουν χαλαροί η ανάρτηση απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό.

Ο κινητήρας είναι αθόρυβος ενώ οι κλίσεις είναι αισθητές αλλά δεν επηρεάζουν την τροχιά του αυτοκινήτου όσο δεν υπάρχουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Αν συναντήσετε εγκάρσιες ανωμαλίες φρενάροντας μέσα στην στροφή θα διαπιστώσετε ότι παρουσιάζονται κάποιες αναπηδήσεις στους πίσω τροχούς που όμως μόλις τις συνηθίσεις δεν τρομάζουν και τελικά ελέγχονται από το τιμόνι και τα ηλεκτρονικά.

Από εκεί και πέρα εάν ζοριστεί πολύ μέσα στην στροφή τότε το Crossover της  Dacia γίνεται σύντομα υποστροφικό καθώς οι κλίσεις υποχρεώνουν τον εμπρός εσωτερικό τροχό να χάσει την ελκτική του πρόσφυση σχετικά νωρίς.

Ταυτόχρονα το τιμόνι μεταφέρει στα χέρια του οδηγού αρκετή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στους τροχός ενημερώνοντας τον έγκαιρα για την επερχόμενη υποστροφή.

Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι ρυθμισμένο με γνώμονα την ήρεμη οδήγηση και αρνείται να ανοίξει την τροχιά του ότι και αν συμβεί.

Τα αποτελέσματα της «ενθουσιώδους οδήγησης» σταθερά και γραμμικά σβήνονται με την τάση υποστροφής που παρουσιάζεται σχετικά νωρίς –και αν επιμείνεις πέρα από αυτό το σημείο τότε τα ηλεκτρονικά σε επαναφέρουν στην θέση σου χωρίς πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων!

Ωστόσο αν αρχίσετε να οδηγείτε έχοντας στο μυαλό ότι κάθεστε μέσα σε ένα Β-SUV που βρίσκεται 19 εκατοστά πάνω από το έδαφος θα διαπιστώσετε ότι to Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG μπορεί να κρατήσει αρκετά γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα- παρά τα πίσω ταμπούρα- αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Έχοντας κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα στο επαρχιακό δίκτυο κατάλαβα μπορεί ότι ο κινητήρας να είναι οριακός για προσπεράσεις σε ανηφόρες με το αυτοκίνητο φορτωμένο, όμως το πλαίσιο παρά την μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης είναι σύμμαχος στην ασφαλή οδήγηση.

Είναι ένα τιμιότατο αυτοκίνητο που αν δεν του ζητήσετε να κάνει περισσότερα από όσα είναι φτιαγμένο να σας προσφέρει, σας εγγυώμαι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ κανένα πρόβλημα στα ταξίδια σας!

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος των σχεδόν 20 εκατοστών είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, ειδικά μάλιστα εάν λάβετε υπόψη σας και τους ιδιαίτερα μικρούς προβόλους που επιτρέπουν στο Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG να σκαρφαλώνει σε εμπόδια που άλλα-αρκετές φορές πιο ακριβά- SUV δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν!

Η άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και οι ενδοτικές αντιστρεπτικές -που ενοχλούν στις γρήγορες στροφές, στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Dacia να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Σε ολισθηρά οδοστρώματα όμως το Dacia Sandero ακινητοποιείται πιο νωρίς από ότι τα αλλά προσθιοκίνητα SUV που έχω δοκιμάσει καθώς η ελκτική πρόσφυση χάνεται νωρίς κάνοντας το ESP να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απατήσεις.

Όμως ακόμη και όταν απενεργοποιηθεί το ESP τα ελαστικά δεν παύουν να σπινάρουν τους τροχούς σε λασπωμένες ανηφόρες και σε ανώμαλα ολισθηρά ή πετρώδη εδάφη, δείχνοντας τελικά ότι η εκτός δρόμου κίνηση για ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να κινείται στην πόλη θα πρέπει να είναι περιστασιακή.

Συμπέρασμα

Λάτρεψα το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG για τον ειλικρινή χαρακτήρα του και για την ευκολία που μου χάρισε στις μετακινήσεις μου τόσο στην πόλη όσο και στις σύντομες διακοπές που κάναμε μαζί του.

Είναι η απρόσμενη ποιότητα κύλισης και ο ανάλαφρος χαρακτήρας που εξασφαλίζουν  οι μικρές διαστάσεις του αμαξώματος που του επιτρέπουν να ελίσσεται στα στενά και να παρκάρει εύκολα.

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG της δοκιμής έχοντας εγκατεστημένο το εργοστασιακό Kit υγραερίου, μειώνει σημαντικά το κόστος μετακίνησης δεν επηρεάζει τους χώρους αφού η ειδική δεξαμενή 40 λίτρων υψηλής πίεσης έχει το σχήμα ελαστικού και τοποθετείται στον χώρο της ρεζέρβας- και κυρίως διατηρεί την εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχοντας μετατρέψει το αυτοκίνητο του σε LPG ορκίζεται πίστη στο υγραέριο απολαμβάνοντας την απίστευτη οικονομία στην μετακίνηση, αλλά έχουμε ακούσει και ιστορίες τρόμου με κακοτοποθετημένα  συστήματα υγραερίου που προκαλούν πυρκαγιές ή κατεστραμμένες φλάτζες στην κεφαλή του κινητήρα λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας καύσης του υγραερίου μέσα σε μέταλλα που έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με αμόλυβδη.

Ιδανικά λοιπόν θα θέλαμε να υπήρχαν πολλές προτάσεις  LPG από όλους τους κατασκευαστές, όμως  στην Ελλάδα οι μόνες επιλογές εργοστασιακά εγκατεστημένων συστημάτων προσφέρει μόνο το Group Renault με τα Renault Clio, Renault Captur και τα Dacia Sandero και Duster.

Ταυτόχρονα επειδή οι χώροι στο εσωτερικό είναι μεγάλοι και επειδή η εμφάνιση του Sandero είναι πολύ συμπαθής σε όλους, καταλαβαίνεις γιατί αυτό το Crossover έγινε ευρωπαϊκό Best seller, ενώ η άψογη λειτουργία του συστήματος υγραεριοκίνησης σε κάνει να νοιώθεις λίγο πιο έξυπνος από τους συμπολίτες σου επιμένουν να ξοδεύουν τα διπλά!

Με λίγα λόγια… όποιος αναζητά ένα μικρό σε διαστάσεις B-SUV για να κινείται καθημερινά με οικονομία και ασφάλεια με τιμή που να ξενικά από τα €15.800 (αυτοκίνητο  δοκιμής έκδοση style €17.100) έχει μια και μόνη επιλογή …

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG είναι  μια πρώτης τάξεως επιλογή για όλους όσους αναζητούν την οικονομία και την πολυχρηστικότητα και που μπορούν να προσπεράσουν ξεπερασμένες προκαταλήψεις.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό και οι κλίσεις στις στροφές
  • Η οριακή δύναμη του κίνητρα που δυσκολεύει τις προσπεράσεις

Θα Θυμάμαι

  • Τον όμορφο σχεδιασμό και την οικονομία στα καύσιμα.
  • Τους χώρους και την καλή ποιότητα κύλισης μέσα στην πόλη.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

Φωτογραφίες Dacia Sandero Stepway LPG

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο