Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραVolkswagen - παροχή υπηρεσιών κινητικότητας στην Αστυπάλαια

Volkswagen – παροχή υπηρεσιών κινητικότητας στην Αστυπάλαια

Η κινητικότητα του μέλλοντος γίνεται ήδη πραγματικότητα στο ελληνικό νησί της Αστυπάλαιας. Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Volkswagen κ. Herbert Diess τέθηκαν σήμερα σε λειτουργία η υπηρεσία ridesharing «ASTYBUS» και η υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων «astyGO». Και οι δύο υπηρεσίες κινητικότητας λειτουργούν αποκλειστικά με πλήρως ηλεκτρικά οχήματα και διασφαλίζουν σημαντικά βελτιωμένη μετακίνηση στο νησί σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας. Αυτό είναι το επόμενο βήμα στη μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας: Μέχρι το 2026, το νησί θέλει να στραφεί στην έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα εκσυγχρονίζοντας πλήρως το ενεργειακό του σύστημα. Το κοινό έργο του Ομίλου Volkswagen και της Ελληνικής Δημοκρατίας λειτουργεί ως μελλοντικό εργαστήριο για μια ταχεία απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη.

Volkswagen starts mobility services on Astypalea, marking next sO κ. Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen δήλωσε: “Η συζήτηση σχετικά με τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στην Ευρώπη. Η Volkswagen είναι μια κινητήρια δύναμη αλλαγής, που οδηγεί τον μετασχηματισμό στην ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη. Στην Αστυπάλαια, εισάγουμε νέες υπηρεσίες κινητικότητας ως το επόμενο βήμα προς το μέλλον των μεταφορών. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το έργο να μεγαλώνει, με ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους αποδεικνύοντας ότι ένας γρήγορος μετασχηματισμός σε πράσινη κινητικότητα και πράσινη ενέργεια είναι εφικτός, εάν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις συνεργαστούν στενά.”

Ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια δήλωσε: «Το έργο της Αστυπάλαιας αντικατοπτρίζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της σημερινής Ελλάδας, πώς δηλαδή ο παραδοσιακός φυσικός πλούτος και το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, μπορεί, με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας, αντιμετωπίζοντας το μέλλον και τις προκλήσεις του, με ανοιχτά μάτια και όραμα, φέρνουν τη χώρα στο παγκόσμιο προσκήνιο. Είμαι πολύ περήφανος για όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, για τους πολίτες της Αστυπάλαιας και για όλη τη χώρα, ειδικά σε μια εποχή που η ανάγκη διαφοροποίησης και απομάκρυνσης από παραδοσιακές πηγές ενέργειας έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα, παγκοσμίως. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές της προσπάθειας, στην κυβέρνηση, στους τοπικούς φορείς, στον επιχειρηματικό κόσμο και στους πολίτες που τολμούν».

Έξυπνες, αποκλειστικά ηλεκτροκίνητες υπηρεσίες μετακίνησης

Οι υπηρεσίες έξυπνης μετακίνησης αντικαθιστούν μια παραδοσιακή λεωφορειακή γραμμή, η οποία μέχρι στιγμής προσφέρει περιορισμένη δημόσια συγκοινωνία στην Αστυπάλαια. Σε αντίθεση με τη λεωφορειακή γραμμή, οι υπηρεσίες κινητικότητας θα λειτουργούν όλο το χρόνο και θα συνδέουν πολλά περισσότερα σημεία στο νησί. Η υπηρεσία ASTYBUS ridesharing θα ξεκινήσει να λειτουργεί με πέντε οχήματα της Volkswagen ID. Buzz1 μόλις κυκλοφορήσει το μοντέλο το φθινόπωρο του 2022. Μέχρι τότε, η υπηρεσία θα λειτουργεί με το ID.42. Μέσω της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων astyGO, οι χρήστες θα μπορούν να νοικιάσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη Volkswagen, ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT MÓ και ηλεκτρικά ποδήλατα της Ducati. Οι κρατήσεις για όλα τα οχήματα γίνονται μέσω smartphone και της εφαρμογής astyMOVE.

Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στην Αστυπάλαια αυξάνεται συνεχώς. Μετά την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, τις αρχές του αεροδρομίου και το Δήμο Αστυπάλαιας πέρσι, τώρα προστίθεται και το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο στην Ελλάδα. Επίσης το πρώτο ηλεκτρικό ταξί μεταφέρει πελάτες σε όλο το νησί και πρόσφατα, ο πρώτος ιδιώτης πελάτης παρέλαβε το Volkswagen ID.3 3. Η Ελληνική Δημοκρατία προωθεί τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με ελκυστικά χρηματοδοτικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Νέο σύστημα ηλιακών συλλεκτών για την παροχή ενέργειας στο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων

Το ενεργειακό σύστημα θα μετατοπιστεί σταδιακά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα τέθηκε σε λειτουργία ένα δεύτερο σύστημα ηλιακών συλλεκτών που τροφοδοτεί το σημερινό στόλο ηλεκτρικών οχημάτων με πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, η Ελληνική Δημοκρατία προκήρυξε σήμερα πρόσκληση υποβολής προσφορών για τον περαιτέρω μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος. Μέχρι το 2023, ένα νέο ηλιακό πάρκο θα παρέχει περίπου 3 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας το 100% της ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και περισσότερο από το 50% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού. Μέχρι το 2026, το νέο ενεργειακό σύστημα θα επεκταθεί περαιτέρω σε περισσότερο από το 80% συνολικής ενεργειακής ζήτησης. Μέχρι τώρα το νησί τροφοδοτούνταν με ηλεκτρισμό από γεννήτριες ντίζελ.

Ακαδημαϊκή μελέτη: Υψηλό ενδιαφέρον για υπηρεσίες ηλεκτρικής και έξυπνης μετακίνησης

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας πρώτης έρευνας, οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας ενδιαφέρονται πολύ για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις υπηρεσίες έξυπνης μετακίνησης. Περισσότερο από 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι γενικά πρόθυμοι να στραφούν σε ηλεκτρικό όχημα, εάν υπάρχουν επιδοτήσεις αγοράς. Ενώ η φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών οχημάτων, υπάρχουν, ωστόσο, ανησυχίες σχετικά με το κόστος και την υποδομή φόρτισης. Η υπηρεσία επιμερισμού διαδρομών (ridesharing) και η κοινή χρήση οχημάτων θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά τη συμπεριφορά κινητικότητας. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων είπε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το δικό τους όχημα και να στραφούν στη χρήση των νέων υπηρεσιών κινητικότητας.

Η έρευνα διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 και συμμετείχαν συνολικά 221 άτομα. Η πλήρης πρώτη ενδιάμεση έκθεση θα δημοσιευθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde (Σκωτία) παρακολουθούν και αξιολογούν το έργο επί διάστημα ετών.

Το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί» σκοπεύει να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του μετασχηματισμού ενός ολόκληρου συστήματος. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Αστυπάλαια πρόκειται να μετατραπεί σε ένα νησί με μεγάλο βαθμό βιώσιμης κινητικότητας και ενέργειας – με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας και ένα πράσινο υβριδικό ενεργειακό σύστημα. Η Αστυπάλαια υποδέχεται περίπου 36.000 τουρίστες κάθε χρόνο.

Volkswagen

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο