Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG Δοκιμή/Test drive

Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG Δοκιμή/Test drive

Τι είναι αυτό που κάνει ένα αυτοκίνητο Golf- και πως αυτό διαφέρει από εκείνα που θέλουν να γίνουν πιο Golf από ένα Golf?

Ανέκαθεν ο ανταγωνισμός για το Golf ήταν το Ford Focus, το Opel Astra και φυσικά τα εξ’ ανατολών Honda Civic, Mazda 3, Hyundai i30 και KIA Ceed και αλλα πολλά.

Μιλάμε για εταιρείες που στα χρόνια που πέρασαν δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και παρουσίασαν όλοι εξαιρετικά αυτοκίνητα που αμφισβητούν πλεόν το γερμανικό “κατεστημένο”.

Εκτός όμως από τους αλλόθρησκους εχθρούς το Golf έχει να αντιμετωπίσει και τον εσωτερικό ανταγωνισμό από την “αδελφή εταιρεία” SEAT, η οποία παρουσίασε πρόσφατα το νέο Leon το οποίο όπως γνωρίζετε έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Golf.

Καλώς ή κακώς, το Golf αποτελεί το στάνταρ της βιομηχανίας αυτοκινήτων εδώ και σαράντα πέντε χρόνια και έχοντας πουλήσει 40 εκατομμύρια μονάδες τα τελευταία 45 χρόνια, το μεγάλο πρόβλημα που είχε στα χέρια της η VW όταν σκέφτηκε να παρουσιάσει το νέο Golf ήταν να μην κάνει κάτι παραπάνω, ή κάτι λιγότερο… και χαλάσει την συνταγή του Golf!

Το αξιοζήλευτο νούμερο αυτών των πωλήσεων κάνουν τα πάντα επάνω σε ένα Golf να πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία, να είναι σωστά σχεδιασμένα και κυρίως να δένουν μεταξύ τους με εκείνη την μοναδική αρμονία που μέσα από δεκαετίες συνεχούς εξέλιξης έχουν δημιουργήσει ένα θρύλο.

Σε ότι αφορά του κινητήρες το MK8 προσφέρεται με τον κύλινδρο 1.5 TSI των 130 και 150 ίππων, τον 1.5 TGI που καταναλώνει και φυσικό αέριο και αποδίδει 130 ίππους, τον 2.0 TSI με 245 και 300 ίππους, τον 2.0 TDI των 150 ίππων.

Οι εκδόσεις Plug-in Hybrid και eHybrid δεν έλλειψαν, ενώ οι αυτόματες εκδόσεις του 1.5 TSI με τους 150 ίππους και του 1.0 TSI 110 PS (..όπως το αυτοκίνητο της δοκιμής) διαθέτουν ήπιο υβριδικό σύστημα 48V και ανήκουν στην γενιά των eTSI.

Ωστόσο, βλέποντας το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG δεν μπόρεσα να κρύψω τον προβληματισμό μου από την ομοιότητα που είχε η σιλουέτα του Golf Mk8 με εκείνη του προηγούμενου μοντέλου, αλλά και την υπερβολική διακριτικότητα στον σχεδιασμό-που όπως και να το κάνουμε δεν εντυπωσιάζει στην πρώτη-σημαντικότατη-ματιά.

Μάλλον φταίει ότι βλέποντας την πρόοδο που έκαναν οι ανταγωνιστές τα τελευταία χρόνια περίμενα ότι η απάντηση της VW θα ήταν αποστομωτική. Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από ένα «διαστημόπλοιο» και το MK8 είναι ξεκάθαρα- και μόνο, ένα… Golf –και μάλιστα στην περιπτωση μας πρόκειται για το εισαγωγικό από πλευράς απόδοσης κινητήρα μοντέλο!

Μιλάμε για μια σχεδιαστική αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στην κλασσική «Golfίλα» που αφήνει αρκετά περιθώρια στον ικανό ανταγωνισμό να εντυπωσιάσει όσους αγοράζουν αυτοκίνητα κλωτσώντας τα λάστιχα και ρωτώντας τους γνωστούς αν τους φαίνεται όμορφο το αυτοκίνητο , ή/και εάν εκείνοι φαίνονται όμορφοι μέσα σε αυτό.

Και ενώ δυστυχώς αυτή η κατηγορία αγοραστών αποτελεί μάλλον την πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων, η VW τολμά να τους βάλει στην διαδικασία να ψάξουν, να διαβάσουν και να καταλάβουν ότι αυτό είναι το «Golf» –υποθέτοντας ότι ξέρουν ή θυμούνται τι μπορεί να σημαίνει αυτό…

Γνωρίζοντας ότι το αυτοκίνητο στηρίζεται και αυτό στην πλατφόρμα MQB που χρησιμοποιεί και το MK7, προετοιμάστηκα για να οδηγήσω ένα αυτοκίνητο που για να μην χαρακτηριστεί Golf MK7/2 θα έπρεπε να προσφέρει μια πειστική σειρά λύσεων σε ότι αφορά τους κινητήρες, τις τεχνολογίες ασφάλειας και διάδρασης του οδηγού με τα συστήματα του αυτοκίνητου –και κυρίως μια άψογα ρυθμισμένη ανάρτηση που θα συνδύαζε την άνεση με την σπορτίφ συμπεριφορά.

Το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG απευθύνεται σε ώριμους αγοραστές που δεν πιστεύουν στον κεραυνοβόλο έρωτα.. ή σε εκείνους που είναι αρκετά εγκρατείς που προσέχουν όταν διαλέγουν το ταίρι τους στις μετακινήσεις να χρησιμοποιούν περισσότερο το μυαλό τους.

Εμφάνιση

Η γενικότερη εικόνα του αυτοκινήτου δεν βοηθά κάποια σαν εμένα-που δεν έχει εντρυφήσει στις διαφοροποιήσεις των μοντέλων του Golf τα τελευταία χρόνια, να το ξεχωρίσει από τα προηγούμενα μοντέλα αλλά ούτε και να εντυπωσιαστεί από αυτό που βλέπει.

Οι διαστάσεις του MK8 είναι σχεδόν οι ίδιες με το προηγούμενο μοντέλο και διατηρούνται συμπαγείς με: μήκος 4.284 mm, πλάτος 1.789 mm και ύψος 1.456 mm.

Το μεταξόνιο είναι 2.636 mm. ενώ μια γρήγορη ματιά στις αεροδυναμικές τιμές επιβεβαιώνει ότι ο συντελεστής οπισθέλκουσας (τιμή Cd) έχει μειωθεί στα 0,275 από 0,3.

Το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG έχοντας ως κυρίαρχο σχεδιαστικό στοιχείο τις χαρακτηρίστηκες πίσω κολόνες (C-pillar) διατηρεί το αυθεντικό σχήμα του Golf και εστιάζει σε ένα πιο ρευστό σχεδιασμό του μπροστινού μέρους – που σαν στόχο έχει να το κάνει να δείχνει πιο μοντέρνο και πιο αεροδυναμικό.

Το αποτέλεσμα την αεροδυναμική είναι εντυπωσιακά όμως το αισθητικό αποτέλεσμα του μπροστινού μέρους δεν με κέρδισε- παρότι η εξαιρετικά λεπτή και διακριτική μάσκα του έρχεται σε αντίθεση με τις ασιατικής αισθητικής μάσκες που έχουν κυριαρχήσει στα καινούρια μοντέλα και με ενοχλούν.

Από μπροστά δείχνει αρκετά συνιθισμένο και το μόνο που θα ικανοποιήσει τους παρατηρητικούς είναι ότι το μοτίβο του συνόλου μάσκας /φωτιστικών σωμάτων επαναλαμβάνεται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Μια ανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα με πιο αεροδυναμικό ρύγχος, διαφορετικοί και πιο έντονοι οπτικά οι αεραγωγοί χαμηλά στην μάσκα, καινούρια φωτιστικά σώματα τύπου LED εμπρός και πίσω και ..και τέλος…αυτά!

Το προφίλ του νέου Golf θα κάνει δύσκολη την δουλειά όποιου θελήσει να το διαφοροποιήσει από το προηγούμενο μοντέλο.

Το πίσω μέρος ωστόσο έχει πανέμορφα χαρακτηριστικά-όπως για παράδειγμα τα LED φωτιστικά και τον φουσκωτό προφυλακτήρα-στοιχεία που θα οδηγήσουν αβίαστα τους αρσενικούς αναγνώστες μας σε σχόλια και συνειρμούς που αφορούν την σημασία του πίσω μέρους στην γενικότερη αξιολόγηση της εμφάνισης…

Ντροπή σας!  :-p

Εσωτερικό

Εδώ η εικόνα αντιστρέφεται με ένα σχεδιασμό που VW τον ονομάζει “Innovision Cockpit” ( Innovation+vision) και ουσιαστικά πρόκειται για τον συνδυασμό ενός ψηφιακού πίνακα οργάνων 10 ιντσών και του συστήματος Infotainment με οθόνη αφής 8,25 ιντσών σε μία ενιαία μονάδα, ala νέα Mercedes A-Class.

Το συγκεκριμένο ταμπλό βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό του νέου Golf και είναι το εμφανέστερο από τα μοναδικά χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας του μοντέλου.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων έχει την δυνατότητα να αλλάζει τα γραφικά του και την θέση των ενδείξεων σύμφωνα με τα κέφια του οδηγού.

Είναι υπερπλήρης, ευδιάκριτος, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην κεντρική οθόνη-και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού.

Ο οδηγοκεντρικός προσανατολισμός του ταμπλό πέρα από την πιο σπορ αίσθηση έχει και έντονα εργονομικό ρόλο καθώς επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται πιο εύκολα την κεντρική οθόνη αφής που έχει εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης, ενώ βρίσκεται σε αρμονία με την κεντρική κονσόλα που ανηφορίζει προς το ταμπλό, δίνοντας μια σπορ νότα.

Πάνω στην κονσόλα του βρίσκονται ο μινιμαλιστικός επιλογέας του DSG, το κουμπί εκκίνησης και του ηλεκτρονικού χειρόφρενου καθώς και μερικές θήκες για κινητό και ποτήρια λίγο πιο πίσω…

Στο ταμπλό του Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG εκτός από τον διακόπτη επείγουσας στάσης (hazards) δεν θα βρείτε πουθενά αναλογικά πλήκτρα, καθώς όλα έχουν αντικατασταθεί από διακόπτες αφής, ενώ και τα περιστροφικά χειριστήρια του κλιματισμού χρησιμοποιούν τώρα συρόμενους διακόπτες (slider) αφής.

Ακόμη και ο παραδοσιακός περιστροφικός διακόπτης για τα φώτα αριστερά από το τιμόνι τώρα έχει αντικατασταθεί από ένα πάνελ με διακόπτες αφής κάνοντας τα κανονικά κουμπιά για τον χειρισμό των καθρεπτών και των παραθύρων που βρίσκονται πιο αριστερά στην πόρτα να δείχνουν παράφωνα.

Η προσπάθεια εντυπωσιασμού στον σχεδιασμό γίνεται εμφανής σε κάθε σημείο του εσωτερικού που φτάνει να παραβλέπει όχι μόνο τις αρχές του “Golfισμού” –που θέλουν τον οδηγό να νοιώθει σαν το σπίτι του μέσα σε δευτερόλεπτα, αλλά πάει ένα βήμα παρακάτω αδιαφορώντας για την εργονομία και την άνεση των επιβατών.

Πράγματι λοιπόν μετά από μια εβδομάδα προσπάθειας είχα μάθει να χρησιμοποιώ το «ράδιο» και τις ρυθμίσεις του πανίσχυρου διζωνικού κλιματισμού, όμως ήταν αδύνατον να τον χρησιμοποιήσω παρότι κατά την διάρκεια της δοκιμής επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα.

Βλέπετε με το επάνω μέρος του ταμπλό να καταλαμβάνεται από τις οθόνες –και στην προσπάθεια των σχεδιαστών να αναπαράγουν την μάσκα του αυτοκινήτου στο εσωτερικό- οι αεραγωγοί έχουν μεταφερθεί πολύ χαμηλά στο ταμπλό και ενώνονται αισθητικά με ένα νικελένιο πλαίσιο που τους κάνει να δείχνουν πολύ όμορφοι, αλλά δυστυχώς στέλνουν τον αέρα τους κατευθείαν πάνω στο στήθος του οδηγού και του συνοδηγού.

Δεν πέρασαν 15 λεπτά πριν νοιώσω το στήθος μου να πονάει από τον παγωμένο αέρα- και όσο και να προσπαθούσα να στείλω τον αέρα ψηλά στο πρόσωπο μου αυτό ήταν αδύνατον. Ο κύριος όγκος του αέρα οδηγείται πάντα στο στήθος και ειδικά όποιος καθίσει στα μπροστινά καθίσματα μπαίνοντας ιδρωμένος από την ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού θα ενοχληθεί.

Η λύση στο πρόβλημα είναι να κατευθύνετε τον αέρα προς το επάνω μέρος του παραθύρου όπου με αρκετές απώλειες και με περισσότερη φασαρία (..επειδή χρειάζεται να λειτουργεί ο ανεμιστήρας πιο δυνατά) ο χώρος τελικά κλιματίζεται ικανοποιητικότατα.

Σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών δεν θα βρεθεί ούτε ένας «γκρινιάρης» που θα νοιώσει ότι γινόταν καλύτερα… Τα πλαστικά στο ταμπλό είναι αφράτα και ποιοτικά και συνεχίζουν και στις εμπρός πόρτες των οποίων ακόμη και οι θήκες είναι επενδυμένες με μοκέτα.

Η εικόνα χαλάει κάπως στις πίσω πόρτες και το κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που χρησιμοποιούν σκληρά πλαστικά, όμως το ποιοτικό και όμορφο κομμάτι στο μέσον του ταμπλό που απομιμείται το θαμπό αλουμίνιο αποζημιώνει με το παραπάνω!

Η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα καθώς στο εσωτερικό δεν υπάρχει ο παραμικρός τριγμός, ενώ και η ηχομόνωση είναι αρκετά αποτελεσματική.

Χώροι /Άνεση

Ο οδηγός του Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG κάθεται σε ένα άνετο κάθισμα που δεν κουράζει στα ταξίδια, άλλα θα έπρεπε να έχει λίγο καλύτερη πλευρική στήριξη όταν αρχίζετε να στρίβετε με πάθος!

Το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και διαθέτει και τα paddles για την αλλαγή των ταχυτήτων στο DSG, ενώ η ορατότητα είναι άριστη χάρη στον σχεδιασμό της πίσω κολώνας και το φινιστρίνι που βρίσκεται στην εμπρός κολώνα.

Η χαμηλή γραμμή του ταμπλό, το μεγάλο παρμπρίζ και τα φωτεινά χρώματα των υλικών δημιουργούν μια ευπρόσδεκτη αίσθηση ευρυχωρίας στους επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων που-παρά τα θεματάκια με την εργονομία- απολαμβάνουν ένα από τα πιο μοντέρνα αισθητικά και τεχνολολογικά κοκπιτ στην αγορά.

Οι χώροι είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνουν εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 60:40.

Ο χώρος αποσκευών με τα 387 λίτρα βρίσκεται στον μέσο όρο της κατηγορίας, αλλά χάρη στο άνοιγμα της πίσω πόρτας που έχει μεγαλώσει είναι εύχρηστος και πρακτικός.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG θα βρούμε το νέο αλουμινένιο τρικύλινδρο TSI των χιλίων κυβικών της οικογένειας EA211 με 110 ίππους και 20 kgm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm που λειτουργεί σε κύκλο Miller, διαθέτει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας (VGT).

Έχοντας τσουρουφλιστεί η VAG από τα προβλήματα αξιοπιστίας της πρώτης γενιάς των TSi ενσωμάτωσε την πολλαπλή εξαγωγής στο μπλοκ χαμηλώνοντας έτσι την θερμοκρασία των καυσαερίων που φτάνουν στην τουρμπίνα και βοηθώντας ταυτόχρονα τον κινητήρα να ζεσταθεί πιο γρήγορα στην πρωινή εκκίνηση.

Παράλληλα για την μείωση των ρύπων o μικρός κινητήρας εξοπλίζεται με φίλτρο σωματιδίων GPF για την εξουδετέρωση του μονοξειδίου του άνθρακα και του οξειδίου του αζώτου.

H λειτουργία του τρικύλινδρου συνόλου είναι ραφιναρισμένη, τραβάει γερά μετά από τις 1,500σαλ, ενώ έχει πολύ καλή ευστροφία και γραμμικό τράβηγμα μέχρι τον κόφτη των 6.200 σαλ.

Λόγω της έλλειψης αντικραδασμικού άξονα η λειτουργία στο ρελαντί μπορεί να γίνει κάπως τραχιά όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, όμως χάρη στην πολύ καλή ηχομόνωση και τις βάσεις στήριξης του κινητήρα το επίπεδο θορύβου ειναι εξαιρετικά χαμηλό ενισχύοντας την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου που δίνει το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG.\

Ενα ηλεκτρικό μοτέρ/γεννήτρια ισχύος 9 kW και 50 Nm μετατρέπει την ενεργεία του φρεναρίσματος σε ηλεκτρική και την αποθηκεύει σε μια μπαταριά 48V λιθίου που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού βοηθώντας το έργο του βενζινοκινητήρα κατά την εκκίνηση όταν είναι ζεστός (υπάρχει συμβατική μίζα για την κρύα εκκίνηση), την λειτουργία του Start/ Stop.

Επειδή η αρωγή του συστήματος MHEV επιδρά μόνο στις χαμηλές στροφές η μέγιστη ισχύς του κινητήρα παραμένει στους 110 ίππους.

Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,500 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή αρχίζει να ακούγεται στο εσωτερικό.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 10,5 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ κάτι «ύποπτοι και καθόλου καθώς πρέπει κύριοι» μου είπαν πως εκείνοι που έχουν ένα ίδιο αυτοκίνητο είδαν στο καντράν του ακόμη και τα 195 χλμ της τελικής!

Εγώ προσωπικά δεν ξεπέρασα πουθενά τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, όπου ο κινητήρας με 7η σχέση γυρνά με μόλις 2,300 σαλ. καταναλώνοντας εύκολα στο ταξίδι κάτι λιγότερο από 5,5 λίτρα/100 χλμ. Κάτι που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακό!

Κιβώτιο ταχυτήτων

Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι οι απίστευτες τιμές οικονομίας οφείλονται κυρίως στο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG υγρού τύπου επτά σχέσεων που μεταφέρει την ροπή στους μπροστινούς τροχούς- φροντίζοντας διαρκώς να διατηρεί τον κινητήρα στην περιοχή της μέγιστης απόδοσης του.

Όταν ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών ή γιατί κινείται σε κάποια κατηφόρα, η μονάδα ελέγχου του κινητήρα σβήνει τον TSI και τον απομονώνει από τη μετάδοση απελευθερώνοντας το συμπλέκτη, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να ρολλάρει.

Κατά το «ρολάρισμα», το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG λειτουργεί ως όχημα μηδενικών ρύπων, ενώ, το παροδικό σβήσιμο του κινητήρα και η βοήθεια της μικροϋβριδικής τεχνολογίας μειώνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και έως 0,4 λίτρα/100χλμ.

Χάρη στο DSG ο νέος βενζινοκινητήρας του VW Group είναι στα αλήθεια κατά τουλάχιστον 10% πιο οικονομικός σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινητήρες του ανταγωνισμού, με την μέση κατανάλωση στην δοκιμή να κυμαίνεται στο εντυπωσιακό-για κινητήρα βενζίνης- και όχι μόνο- των 5,5-6,2 λίτρων/100χλμ.

Αναρτήσεις/Φρένα

Στο Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός, αλλά πίσω αντί για τους πολλαπλούς συνδέσμους που υπάρχουν στις μεγαλύτερες εκδόσεις με τους 150 ίππους, θα βρείτε έναν εξαιρετικά σωστά στερεωμένο ημιάκαμπτο άξονα.

Η ανάρτηση είναι σχετικά σφικτά ρυθμισμένη σε ότι αφορά την συμπίεση, όμως χάρη στην αργή επαναφορά της δεν κοπανά σχεδόν πουθενά, ενώ ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας είναι τόσο καλά στηριγμένος που θα παρουσιάσει αναπηδήσεις μόνο σε έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες-και χρειάζεται εμπειρία για να καταλάβεις και να ενοχληθείς από την λειτουργία του.

Οι γερμανοί δαπάνησαν ατελείωτες ώρες στην ρύθμιση της ανάρτησης η οποία σε συνδυασμό με το ακριβέστατο τιμόνι λειτουργούν τόσο καλά που κάνουν να ξεχωρίζει ευχάριστα από τον ανταγωνισμό καθώς θυμίζει εντονα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Έτσι έχουμε έναν ημιάκαμπτο άξονα που λειτουργεί σχεδόν σαν την ανεξάρτητη ανάρτηση και περιορίζει σημαντικά το κόστος στις βασικές εκδόσεις-κάνοντας το Golf πιο προσιτό και ανταγωνιστικό.

Τα φρένα με τα 4 δισκόφρενα (τα μπροστά αεριζόμενα) είναι δυνατά και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις και εμπνέουν εμπιστοσύνη, ενώ το τιμόνι με την μεταβλητή κλιμάκωση έχει μια ελαφριά αίσθηση που όμως συνηθίζεται γρήγορα, ενώ κόβει πολύ και με μόλις 2 στροφές από άκρη σε άκρη δίνοντας ένα μεγάλο ατού στο αυτοκίνητο.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG είναι φιλικό, ήσυχο και δίνει την εντύπωση πως είναι ένα πιο μικρό αυτοκίνητο.

Όλα τα χειριστήρια είναι μαλακά και δεν απαιτούν αρκετή δύναμη και έτσι σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο DSG και τον ήσυχο τρικύλινδρο κινητήρα ή καθημερινότητα σε κάνει να ξεχνάς ότι οδηγείς ένα μεγάλο αυτοκίνητο που ζυγίζει 1,400 κιλά και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα πιο καλοφτιαγμένο Polo.

Το μυστικό βρίσκεται στην άψογη ορατότητα και κυρίως στο ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι διαστάσεις και το σχήμα του αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Στο παρκάρισμα «γνώριζα» πόση απόσταση είχα από τα αυτοκίνητα εμπρός και πίσω σαν το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG να αποτελούσε μια προέκταση του σώματος μου.

Παρόμοια ήταν και η εμπειρία στους στενούς δρόμους του κέντρου που χρειάστηκε να κατέβω μια φορά, ενώ η εκπληκτική ηχομόνωση κλείνει την φασαρία της πόλης έξω από το αυτοκίνητο αφήνοντας τους επιβάτες να απολαύσουν την καλοφτιαγμένη καμπίνα και τα πολυτελή υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το Golf.

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης, αλλά και των υπολοίπων επιβατών.

Μέσα στην πόλη το αυτοκίνητο τιμά το όνομα του και για αυτό απαλλάσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφορεί καθημερινά στον πράσινο Δακτύλιο της Αθήνας.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG βρίσκεται εκεί που θα ήθελε να κυκλοφορεί πάντα, αφού χάρη στο εξαιρετικά αεροδυναμικό του σχεδιασμό του αμαξώματος και την πολύ καλή ηχομόνωση ταξιδεύει άνετα, δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι οδηγά ένα μεγαλό και ακριβό αυτοκίνητο.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και της κύλισης των ελαστικών, ενώ μέσα σε αυτό το απόλυτα ήσυχο περιβάλλον το μόνο που βρήκα να ενοχλεί είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος από τους καθρέπτες μετά τα 150 χλμ/ω.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση, ενώ οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG που είναι εξαιρετικά ευθύβολο και δεν γέρνει.

Κάτι που θα στεναχωρήσει τους πιο γλήγκορους από εμάς είναι ότι ο μικρός κινητήας μετά τα 150χλω, αρχίζει να δυσκολεύεται να επιταχύνει και αναγκάζει σε προσπεράσματα το DSG να κατεβάσει ως και 2 ταχυτήτες αυξάνοντας κατακόρυφα τον θόρυβο από τον χώρο του κινητήρα.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ ακόμη και εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 9 λίτρα ανά 100χλμ.

Γενικά η χαμηλή κατανάλωση που επιτυγχάνει αυτός ο κινητήρας με εντυπωσίασε καθώς οι επιδόσεις του Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG στην οικονομία ξεπερνούν με ευκολία αρκετά μοντέλα ακόμη και με κινητήρα diesel!

Στρίβωντας

Το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG έχει ρυθμιστεί με έναν τρόπο που ενώ είναι σχετικά σφικτό στις στροφές παραμένει άνετο. Αυτό άλλωστε κάνουν όλοι οι γερμανοί… και κάποιοι Κορεάτες που παίρνουν τις ρυθμίσεις έτοιμες από ένα γαλανόλευκο ντοσιεδάκι!

Οι αντιστρεπτικές δεν είναι αρκετά ισχυρές και επιτρέπουν κάποιες κλίσεις όταν πιέζεται το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή, ωστόσο τα αμορτισέρ έχουν αρκετά δυνατή απόσβεση επαναφοράς και σφικτή συμπίεση.

Αυτά σε συνδυασμό με τον σωστά στηριγμένο ημιάκαμπτο άξονα δίνουν στο Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG ένα άνετο πάτημα που σίγουρα θυμίζει το προηγούμενο μοντέλο αλλά χωρίς τις αναπηδήσεις του πίσω μέρους (…αναφέρομαι στις εκδόσεις ΜΚ7 με ημιάκαμπτο).

Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση στο τιμόνι δεν είναι ισχυρή και η πληροφόρηση μέσα στην στροφή είναι ικανοποιητικότατη χωρίς όμως να φτάνει στα απόλυτα επίπεδα αίσθησης που θα βρείτε σε ένα Ford Focus… ας πούμε!

Είναι ένα αυτοκίνητο που θα σας ταξιδέψει γρήγορα με ασφάλεια παντού χωρίς να σας ανεβάσει τους σφυγμούς με ιδιοτροπίες στην συμπεριφορά του.

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης με ή χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα θα καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων οδηγών.

Το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG είναι ρυθμισμένο να παραμένει ουδέτερο και όταν πιεστεί σε πρώτη φάση θα υποστρέψει, ενώ στην συνέχεια την ισορροπία του αμαξώματος θα αναλάβουν τα διακριτικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Ο κινητήρας δεν κάνει τα πράγματα και πολύ πιο εύκολα καθώς για να βγάλει ικανοποιητική δύναμη ο οδηγός πρέπει να φροντίσει να τον στροφάρει πάνω από τις 5,000 σαλ και πιστέψτε με, παρά την δυνατότητα χειροκίνητου χειρισμού που δίνει το αυτόματο κιβώτιο, αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε και ιδιαίτερα οικονομικό!

Οδηγώντας με τον κινητήρα να γυρνά λίγο κάτω από τον κόφτη πρέπει να πω ότι διασκέδασα από την άσκηση του να κρατώ τις σχέσεις μέχρι τον κόφτη, όμως είδα ότι αυτό δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικό σε ταχύτητα…

Η ανάρτηση και τα αμορτισέρ έχουν σωστή αναλογία συμπίεσης/ επαναφοράς, ωστόσο στην προσπάθεια τους να κάνουν την συμπεριφορά του αυτοκινήτου πιο άνετη στην καθημερινότητα οι αντιστρεπτικές και οι ελαστικοί σύνδεσμοι μπροστά είναι ενδοτικοί επιτρέποντας-εκτός από τις απρόσμενα μεγάλες κλίσεις στις στροφές –και την μεταβολή των γωνιών επαφής των μπροστινών τροχών μέσα στην στροφή.

Η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή και η δύναμη του κινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο. Όμως όταν ο ρυθμός οι τροχοί αλλάζουν την γωνία επαφής τους με την άσφαλτο και η υποστροφή κάνει αισθητή την παρουσία της.

Αυτό γίνεται ευτυχώς με έναν γραμμικό τρόπο που διορθώνεται αμέσως αν ο οδηγός αφήσει λίγο το γκάζι ώστε να επανέλθει το αυτοκίνητο σε ισορροπία.

Το καλό είναι ότι το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε γενικές γραμμές πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόσφυση του – κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον μέσο οδηγό.

Τα φρένα είναι δυνατά και δεν κουράστηκαν, αλλά το τιμόνι έχει μέτρια αίσθηση και χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευτείς και να αρχίσεις να πιέζεις.

Στις πιο παρατεταμένες στροφές που επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG θέτει μόνο του τα όρια καθώς οι μεγάλες κλίσεις κάνουν τον εσωτερικό τροχό να χάνει την επαφή του με το έδαφος και έτσι τα ηλεκτρονικά μπαίνουν γρήγορα στο παιχνίδι προστατεύοντας τον οδηγό από την υποστροφή και τις παρεκτροπές.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κινητήρας είναι πολύ λίγος για το πλαίσιο που τελικά είναι ρυθμισμένο για να είναι ασφαλές και όχι για να κάνει παιχνίδια με την ουρά του για να πλασαριστεί σε μια στροφή- όπως θα θέλαμε εμεις οι καρεκλοοδηγόσαυροι της εποχής του βίντεο.

Στην πολύ γρήγορη οδήγηση λοιπόν το Golf διατηρεί τον χαρακτήρα που ορίζει την κατηγορία αυτή την εποχή-και αποφεύγει τις εκπλήξεις, άλλα δυστυχώς και τις συγκινήσεις…

Συμπέρασμα

Το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG χαρακτηρίζεται απο την εξωτερική του εμφάνιση που είναι ήσυχη και συντηρητική σε μια εποχή που οι καταναλωτές αναζητούν προκλητικά σχήματα για να διαφημίσουν στον περίγυρο τον χαρακτήρα που ονειρεύονται ότι έχουν.

Αγοράζουμε αυτοκίνητα σαν αν κάνουμε post «ευτυχισμένες φωτογραφίες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχοντας σαν στόχο να δείχνουμε όμορφοι, ευτυχισμένοι, δυναμικοί και πλούσιοι- και ας είμαστε σαν τέρατα, δυστυχισμένοι και δεν έχουμε να φάμε!

Το Golf ήταν πάντα η χρυσή τομή και ο ορισμός της ισορροπίας, φέρνει έναν χαρακτήρα που απαιτεί ένα κοινό μεταξύ 25-40 που να αναζητά μια κλασσική εξωτερική εμφάνιση και ταυτόχρονα να γουστάρει να ζει μέσα σε μια ψηφιακή παιδική χαρά!

Από την άλλη πλευρά το εσωτερικό είναι μοντέρνο, αντικειμενικά ποιοτικό και ίσως όμορφο, προσκαλώντας με την τεχνολογία να ξεχειλίζει από τις οθόνες του ένα νεανικό κοινό που θα νοιώσει άνετα με τις οθόνες του.

Διαθέτει άνετους χώρους, ποιότητα υλικών και συναρμογής που ορίζουν την κατηγορία, ενώ διαθέτει και μια οδική συμπεριφορά που σαν κύριο στόχο έχει να κάνει τα δύσκολα εύκολα προστατεύοντας τον οδηγό του από την «κακή στιγμή» με ένα πλήθος ηλεκτρονικών και με μια υπέροχα ρυθμισμένη ανάρτηση.

Κυρίως όμως έχει ένα απίστευτο κινητήρα βενζίνης που πραγματικά δεν έχει αντίπαλο στην γεμάτη ροπή λειτουργία του και την απίστευτη οικονομία που επιτυγχάνει.

Χάρη στο αποτελεσματικό μικροϋβριδικό σύστημα ο μικρός eTSi, μπορεί να τα βρίσκει σκούρα στην γρήγορη οδήγηση, όμως στην καθημερινότητα είναι ήσυχος και οικονομικός επιτυγχάνοντας τιμές κατανάλωσης που είναι καλύτερες από εκείνες που έχουν οι πετρελαιοκινητήρες του ανταγωνισμού.

Φυσικά με €24,950 που κοστίζει το Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG είναι ένα λογικά τιμολογημένο οικογενειακό αυτοκίνητο για τον άνθρωπο του σήμερα που κινείται στο αστικό περιβάλλον και στους αυτοκινητοδρομους που αναζητά χώρους, οικονομία και ασφαλή συμπεριφορά.

Ένα Golf ανέκαθεν τα προσφέρε όλα αυτά-και σήμερα με το μικρό και λογικό Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG, νομίζω ότι η Volswagen εδώ τα προσφέρει και με το παραπάνω…και καταφέρνει να μας δίνει το νέο Golf!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η άτολμη εξωτερική εμφάνιση που έρχεται σε αντίθεση με το «διαστημικό» εσωτερικό.
  • Η ελλειψη δύναμης στις προσπεράσεις και η συντηριτική για την γρήγορη οδήγηση ρύθμιση της ανάρτησης.

Θα θυμάμαι

  • Τον με διαφορά οικονομικότερο κινητήρα βενζίνης στον κόσμο(!) που συνδυάζεται με ένα μικροϋβριδικό σύστημα που επιτέλους πραγματικά λειτουργεί.
  • Την ασφαλή οδική συμπεριφορά και το μοντέρνο εσωτερικό που χορταίνει το μάτι και την αφή.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Volkswagen Golf 1.0 eTSI DSG

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο