Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)Renault Captur Plug-in Hybrid Δοκιμή / Test drive

Renault Captur Plug-in Hybrid Δοκιμή / Test drive

Με το Renault Captur Plug-in Hybrid να τοποθετείται τεχνολογικά στην κορυφή της γκάμας του επιτυχημένου B-SUV της Γαλλικής εταιρείας προσφέροντας πλέον μια ολοκληρωμένη γκάμα κινητηρίων συνόλων τα οποία-αν εξαιρέσουμε την απουσία του οικονομικότατου diesel που δεν προσφέρεται πια, θα ικανοποιήσει τις περισσότερες απαιτήσεις που οι σημερινοί οδηγοί αναζητούν σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Τεχνολογικά, το Captur PHEV χρησιμοποιεί σχεδόν την ίδια διάταξη μηχανικών μερών που βρίσκουμε και στο Clio E-Tech, όμως ο κινητήρας των 1,6 λίτρων συνδυάζεται εδώ με μια μεγαλύτερη διάταξη μπαταριών χωρητικότητας 9,8 kWh (ωφέλιμες οι 7,5 kWh) που τοποθετούνται κάτω από το πίσω κάθισμα δίνοντας την δυνατότητα στο Renault Captur Plug-in Hybrid να καλύπτει 40-50 χιλιόμετρα μόνο με την χρήση του ηλεκτροκινητήρα του.

Φυσικά όπως γνωρίζουμε οι μπαταρίες στις ημέρες μας παραμένουν πολύ ακριβές και βαριές σε σχέση με την απόδυση τους- κάτι που εδώ επηρεάζει τα χαρακτηριστικά και την τιμή του επιτυχημένου Captur .

Με τα €39.400, που κοστίζει η βασική έκδοση του Captur PHEV, έχει σχεδόν διπλάσιο κόστος κτήσης σε σχέση με το αγαπημένο μου Captur 1,0 LPG,κάνοντας την αγορά του στην Ελλάδα μια απόφαση που χρειάζεται  πολύ σκέψη.

Όπως θα δείτε βέβαια η Renault έχει εξοπλίσει την κορωνίδα της γκάμας του Captur με πολλά ευπρόσδεκτα δώρα-όπως είναι η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση και τα δισκόφρενα που αντικαθιστούν τα πίσω ταμπούρα, ωστόσο το βάρος των περίπου 1,6 τόνων έχει καθοριστική επίδραση (θετική και αρνητική) στο Renault Captur Plug-in Hybrid που τελικά ενώ με μια πρώτη ματιά δείχνει ίδιο εμφανισιακά, έχει τελικά εντελώς διαφορετική οδήγηση από το «ταπεινής τεχνολογίας μοντέλο»!

Εμφάνιση

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον που η Renault έχει αποφασίσει να συμμετάσχει δυνατά, το Renault Captur Plug-in Hybrid βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα CMF-B που θα βρούμε επίσης στο νέο Clio και στα Nissan, Micra και Juke.

Σε σχέση με το προηγούμενο Captur, το νέο μοντέλο είναι 11 cm πιο μακρύ φτάνοντας τα 4,23 m, ενώ το μεταξόνιο των 2,64 m είναι σχεδόν 3,5 εκ. μεγαλύτερο εξασφαλίζοντας ακόμη καλύτερους χώρους στο εσωτερικό.

Παράλληλα για να εξασφαλίσει και μια πιο «άγρια» SUV εμφάνιση  το νέο Captur έγινε 1,9 εκ. πιο φαρδύ, 1 εκ. πιο ψηλό, ενώ και απόσταση από το έδαφος αυξήθηκε οριακά φτάνοντας τώρα τα 17,5 εκ.

Η μοντέρνα γραμμή διατηρείται απαράλλακτη σε σχέση με τα μοντέλα που διαθέτουν συμβατικούς κινητήρες με τους προφυλακτήρες να είναι ολοκληρωτικά βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτου, τα νεύρα στις πόρτες και το καπό είναι έντονα και τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω να είναι  μοντέρνα .

Η μάσκα με τον ευμεγέθη ρόμβο στο κέντρο της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ταυτότητα του αυτοκινήτου, αλλά δεν προσφέρει κανένα στοιχείο που να διαφημίζει τον ηλεκτρικό του προσανατολισμό.

Τα LED φώτα ημέρας στο Captur είναι ξεχωριστά από τα κυρίως φωτιστικά, έχουν σχήμα μπούμερανγκ και «εισβάλλουν» μέσα στον προφυλακτήρα δίνοντας επιπλέον πόντους εντυπωσιασμού – ειδικά το βράδυ.

Κατά τα αλλά οι καθαριστήρες κρύβονται μέσα στο καπό ενώ οι αεραγωγοί στις κάτω ακμές του προφυλακτήρα κάνουν το Γαλλικό SUV να αφήνει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για εντυπωσιακές επιδόσεις!

Το αμάξωμα παραμένει διακριτικό στο προφίλ του και εξακολουθεί να στέκεται ψηλά πάνω στις πανέμορφές αλουμινένιες ζάντες  17”(215/60R17) που προσδίδουν πόντους στην εμφάνιση, ενώ οι πιο παρατηρητικοί θα διακρίνουν ότι αφήνουν να φανούν οι δισκόπλακες στον πίσω άξονα-και φωνάζουν επιτέλους. Βλέπετε τα περίπου 350 κιλά που ζυγίζει το Renault Captur Plug-in Hybrid και η ύπαρξη αυτόματου κιβωτίου κινούν επιβεβλημένη την αλλαγή των πίσω ταμπούρων-και αυτό είναι πολύ καλό.

Σε ότι αφορά το προφίλ, ο σχεδιασμός της “αιωρούμενης” οροφής  (floating roof) που επιτυγχάνεται με την χρήση των έντονων νίκελ διακοσμητικών που «ανεβαίνουν» στην πίσω κολώνα, δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα εικόνα που συμπληρώνεται από τις ανάγλυφες πίσω πόρτες που συνεχίζουν μέχρι και τα πίσω φτερά.

Η Plug-in Hybrid φύση του Captur προσδίδεται στο προφίλ του από ένα διακριτικό ταμπελάκι στις μεσαίες κολώνες που αναγράφει ακριβώς αυτό –και που θα το βρούμε και στην πίσω όψη του Renault Captur Plug-in Hybrid που κατά τα αλλά  δείχνει ταυτόχρονα κλασικά Renault… αλλά  και πολύ ενδιαφέρουσα!

Θυμίζει έντονα ένα υπερυψωμένο Renault Megane με τα πίσω LED φωτιστικά να αναπαράγουν το μοτίβο των μπροστινών, ενώ οι επαΐοντες της Renault θα διακρίνουν από μια απόσταση και την ύπαρξη της ανεξάρτητης πίσω ανάρτησης που αντικαθιστά τον ημιάκαμπτο άξονα που υπάρχει στις άλλες εκδόσεις.

Εσωτερικό

Η είσοδος Renault Captur Plug-in Hybrid γίνεται με την χρήση μιας κάρτας που εξασφαλίζει το «Keyless Entry». Το πολύ έξυπνο σύστημα αναγνωρίζει ότι η κάρτα/ τηλεχειριστήριο είναι κοντά στην πόρτα και επιτρέπει στον οδηγό να μπει στο αυτοκίνητο όταν είναι κοντά και να κλειδώσει όταν απομακρυνθεί, ενώ ταυτόχρονα ο οδηγός μπορεί να κάνει το ίδιο και  από ένα μικρό κουμπάκι που βρίσκεται πάνω στο πόμολο του οδηγού.

Αρκεί να έχεις την κάρτα στην τσέπη σου ή στην τσάντα σου και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Ανοίγεις την πόρτα μπαίνεις μέσα και εκκινείς τον κινητήρα από το πλήκτρο στο ταμπλό.

Στο εσωτερικό η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται διαφοροποιείται ε μεγάλο βαθμό από το την εικόνα που αντικρίζει κάνεις τον τελευταίο καιρό στον ανταγωνισμό των B-SUV’s -ειδικά από την Γερμανία.

Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή τόσο στο ταμπλό όσο και στα καθίσματα, καθώς τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι αφρώδη και μαλακά στην αφή, ενώ στα χαμηλότερα τμήματα και στα κάτω τμήματα στις πόρτες τα πλαστικά είναι πιο σκληρά και χαμηλότερης ποιότητας.

Αυτή όμως είναι μια πρακτική που συνηθίζεται πια από τους περισσότερους κατασκευαστές.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 10,3’’και παρέχει με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός, ενώ στο δεξιό τμήμα του δεν εμφανίζεται το στροφόμετρο, αλλά ένα κυκλικό όργανο διαχείρισης της ενέργειας κατά την οδήγηση.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Από έναν διακόπτη στην μέση της κεντρικής κονσόλας ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τα ακόλουθα τρία προφίλ κίνησης που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του υβριδικού συστήματος:

  • Το Pure όπου χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας μέχρι την ταχύτητα των 135 χλμ/ω δίνοντας μια θεωρητική αυτονομία 55 χιλιόμετρων. Στην πράξη, μπορείτε να καλύψετε περίπου 35-40 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη.
  • Το mysense, που ουσιαστικά αποτελεί και την προεπιλεγμένη θέση λειτουργίας όπου το σύστημα χρησιμοποιεί και τους δύο κινητήρες με απόλυτη προτεραιότητα στον ηλεκτροκινητήρα. Η επιλογή «E-Save» που προσφέρεται σε αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην διατήρηση του ποσοστού φόρτισης της μπαταρίας με την βοήθεια του βενζινοκινητήρα έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ιδανικό περιβάλλον, π.χ. φορτίζεις στον αυτοκινητόδρομο έτσι ώστε να κινείσαι ηλεκτρικά στο κέντρο της πόλης.
  • Και τέλος,την θέση sport όπου διατηρώντας τις μπαταρίες με πάνω από 30% φόρτισης οι δύο κινητήρες και το κιβώτιο ταχυτήτων  συνδυάζονται στο μέγιστο της απόδοσης τους με τον βενζινοκίνητα να δουλεύει με χάρτη υψηλής απόδοσης.

Όλες οι λειτουργίες απεικονίζονται στην κεντρική κονσόλα σε μία οθόνη αφής  9’’ η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας για ψηφιακές συσκευές .

Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται ευτυχώς από τρεις κυκλικούς διακοπές- πρακτικούς και όμορφους στη λειτουργία τους, ενώ πιο κάτω υπάρχει μια ανάγλυφη κονσόλα που φιλοξενεί τον επιλογέα, κάποιες έξυπνες θήκες αποθήκευσης- και φυσικά τα USB ports.

Ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου βρίσκεται σε μια «επιπλέουσα»(floating !) κονσόλα που δημιουργεί από κάτω της έναν κρυφό χώρο αποθήκευσης που είναι αρκετά πρακτικός και πρωτότυπος.

Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και έχει σωστό μέγεθος και λαβή όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν!

Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Χώροι/Άνεση

Τα καθίσματα του Renault Captur Plug-in Hybrid τοποθετούν τον οδηγό σε μια όρθια και ψηλή θέση που του επιτρέπει να έχει καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση της πόλης.

Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των μπροστινών επιβατών, ενώ είναι εντυπωσιακά άνετα και δεν με κούρασαν καθόλου στην μέση μου παρότι που δεν μου παρείχαν την πλευρική στήριξη που θα ήθελα εγώ λόγω του Small/Slim μεγέθους μου.

Η μόνη περίεργη έλλειψη στην άνεση των μπροστινών επιβατών είναι η αδικαιολόγητη έλλειψη χειρολαβής οροφής για τον συνοδηγό  που όταν το αυτοκίνητο κινείται σε στροφές ψάχνει εναγωνίως να κρατηθεί από κάπου-τσακίζοντας τελικά τα νεύρα του οδηγού!

Η ορατότητα προς τα εμπρός είναι καλή μπροστά χάρη στις σχετικά λεπτές μπροστινές κολώνες, αλλά προς τα πίσω είναι προβληματική καθώς ο οδηγός έχει πάντα μια αίσθηση «σκοτεινιάς» όταν κοιτά τον καθρέπτη.

Η χαμηλή γραμμή της οροφής του Renault Captur Plug-in Hybrid τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές πίσω κολώνες είναι όμορφα όταν τα βλέπεις από έξω, αλλά μοιραία διαμορφώνουν ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο!

Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως εάν πίσω καθίσουν ψηλοί επιβάτες με ύψος πάνω από 1,85 θα έχουν πρόβλημα με το κεφάλι τους που θα ακουμπά στην οροφή στις πίσω κολώνες αναγκάζοντας τους να γέρνουν το κεφάλι προς το εσωτερικό.

Το Renault Captur Plug-in Hybrid είναι και αυτό προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports ενώ εντυπωσιάζει το συρόμενο ντουλάπι του συνοδηγού που έχει χωρητικότητα 27 λίτρων!

Αυτό που φυσικά ξεχωρίζει στο εσωτερικό του Capture είναι το συρόμενο σε μήκος 16 εκατοστών(!) πίσω κάθισμα, που σε συνδυασμό με το επίπεδο δάπεδο φιλοξενεί άνετα τα πόδια 3 ενήλικων ατόμων όταν το πίσω κάθισμα είναι τραβηγμένο τέρμα πίσω (εις βάρος βέβαια του χώρου αποσκευών).

Ωστόσο η τοποθέτηση της μπαταρίας κατά από τα πίσω καθίσματα επηρέασε τόσο τον χώρο αποσκευών που πλέον κυμαίνεται από τα 265 λτ. έως τα 379 λτ.(.. αντί των 422 lt. έως 536 lt των συμβατικών εκδόσεων) όσο και το ρεζερβουάρ καυσίμων, που πλέον έχει χωρητικότητα 39 λίτρων (από 48 λίτρα).

Το κατώφλι φόρτωσης είναι ψηλό όμως ο χώρος αποσκευών είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα διαμορφώνοντας όμως ένα χώρο φόρτωσης 1100 λίτρων.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Renault Captur Plug-in Hybrid βρίσκουμε έναν 4κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.598 κ.εκ ,απόδοσης  μόλις 91 ίππων και 144 Nm με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες,  έναν 66 ίππους/205 Nm που βρίσκεται μέσα στο καβούκι του κιβωτίου ταχυτήτων και δίνει την ισχύ του σε αυτό- και από ένα 34 ίππους/50 Nm HSG (High-Voltage Starter Generator) που συνδέεται στον κινητήρα με ιμάντα .

Το ισχυρότερο από τα δύο μοτέρ εξασφαλίζει ουσιαστικά την ηλεκτρική κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω ρεύματος που το τροφοδοτεί η μπαταρία ιόντων λιθίου των 9,8 kWh ενώ το πιο αδύναμο παίζει συνήθως τον ρόλο του εναλλάκτη/γεννήτριας και βοηθά ελαφρά στην κίνηση μόνο όταν επιλεγεί το πρόγραμμα σπορ.

Η συνδυαστική απόδοση του συστήματος που περιγράψαμε φτάνει όταν επιλέγει η πιο  σπορ χαρτογράφηση τους 160 ίππους, κινώντας ηλεκτρικά το Captur με ταχύτητα έως 135 χλμ./ώρα και για 40-50 πραγματικά  χλμ. σε μικτές συνθήκες κίνησης.

Το αυτόματο multi-mode κιβώτιο έξι σχέσεων που ακολουθεί μεταφέρει την κίνηση μόνο στους μπροστινούς τροχούς ελέγχεται ηλεκτρονικά και χάρη στην ανεξάρτητη λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων και του θερμικού, έχει την δυνατότητα 15 διαφορετικών συνδυασμών για την αρωγή του τελευταίου.

Ενδιαφέρον είναι το κιβώτιο ταχυτήτων είναι «παραδοσιακό» με μετατροπέα ροπής 6 σχέσεων και παρουσιάζει την ιδιομορφία ότι οι δύο πρώτες σχέσεις συνδέονται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος όμως έχει πρόσβαση και στις υπόλοιπες 6! Αυτό γίνεται με ένα σύστημα τριών αξόνων που δεν θα το αναλύσουμε επειδή δεν είμαστε ειδικοί και δεν το έχουμε καταλάβει εντελώς!

Στην πράξη πάντως είναι πάντα γίνεται εμφανές ότι ο βενζινοκινητήρας όταν εμπλακεί έχει πρόσβαση μόνο στις τελευταίες 4 σχέσεις, όμως το ακουστικό αποτέλεσμα και η αίσθηση πατιναρίσματος που επιτυγχάνεται όταν πατηθεί το πετάλι του γκαζιού στο πάτωμα καταφέρνει να κάνει την λειτουργία του κιβωτίου με μετατροπέα ροπής να θυμίζει CVT- και να μουγκρίζει σαν κάτι τέτοιο!

Όλοι όσοι με γνωρίζετε έχετε καταλάβει την συμπάθεια που τρέφω για τα κιβώτια τύπου Crying Vocally Transmission και φοβάμαι ότι στην πράξη το περίπλοκο σύστημα μετάδοσης του Renault Captur Plug-in Hybrid φέρνει στο μυαλό τα λόγια του Γέροντα- που αν δεν κάνω λάθος γράφει κάπου: «…θα μοιάζει με CVT … αλλά δεν θα είναι CVT»!

Ιδιαίτερη γαλλική σκέψη και τεχνολογία που αδιαμφισβήτητα έχει θετικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την χαμηλή κατανάλωση στην καθημερινότητα, αλλά που δεν συμβιβάζεται με «Στριβοβαρυποδόσαυρους» σαν την υπογράφουσα που θα ενοχληθούν και από τον θόρυβο όταν πιέζεται το σύστημα, αλλά και-κυρίως από την έλλειψη αμεσότητας στην μεταφορά της ροπής μέσα σε μια στροφή.

Το Renault Captur Plug-in Hybrid φτάνοντας τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μετρημένα 10,5 δλ. και με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 172 χλμ./ώρα (…σύμφωνα πάντα με φήμες) είναι σίγουρο ότι δεν βάζει φωτιά στον δρόμο, όμως εάν είναι φορτισμένο και οδηγείται με τον τρόπο που του αρμόζει θα σας χαρίσει 50 οικονομικά χιλιόμετρα αστικής απόλαυσης (…το εννοώ) με μια φόρτιση που διαρκεί περίπου 5 ώρες φόρτισης σε οικιακή πρίζα 2,3 kW.

Τώρα το πόσο μεταφράζεται αυτό σε €€€ δεν θα σας πω… γιατί η απαράδεκτα υψηλή τιμή ρεύματος που ξέρουμε σήμερα και μας ενοχλεί, πιθανότατα αύριο να είναι μια καλή νοσταλγική ανάμνηση!

Αναρτήσεις –Πλαίσιο

Η ανάρτηση του Renault Captur Plug-in Hybrid αποτελείται από γόνατα  McPherson μπροστά και μια διάταξη τεσσάρων συνδέσμων πίσω και είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και τον έλεγχο του πρόσθετου βάρους του υβριδικού συστήματος .

Έχει μεγάλες διαδρομές με μέτριας σκληρότητας ελατήρια και αργή απόσβεση επαναφοράς, όμως έχει μια πολύ σκληρή μπροστινή αντιστρεπτική) που κάνει εξαιρετική δουλειά στο να περιορίζει τις κλίσεις μέσα στην στροφή.

Πίσω αντιστρεπτική είναι πιο ενδοτική για να περιορίζει τις αναπηδήσεις και για να μετατρέπει το μειονέκτημα του βάρους των μπαταριών που βρίσκονται στο πίσω μέρος σε μια πηγή εξαιρετικής ποιότητας κύλισης που ξεπερνά κατά πολύ τα συμβατικά Captur και θυμίζει εύκολα Kadjar.

Το τιμόνι έχει πολύ ισχυρή υποβοήθηση όμως με λίγη συνήθεια καταφέρνει να έχει καλή αίσθηση στον δρόμο, ενώ τα φρένα με ικανοποίησαν αρκετά καθώς και ισχυρά είναι αλλά και μοιάζει να έχουν πολύ καλό τρόπο να συνδυάζουν την ανάκτηση ενέργειας με μια αποδεκτή αίσθηση στο πετάλι.

Στην πόλη

Οι σχετικά μικρές διαστάσεις του Renault Captur Plug-in Hybrid θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά της πόλης παιχνιδάκι, ενώ η θέση οδήγησης που τοποθετεί τον οδηγό ψηλά βοηθά στο να βλέπει μακριά μέσα στην κίνηση.

Η ψηλή θέση οδήγησης τύπου SUV τοποθετεί τον οδηγό περήφανα πάνω από την «πλέμπα» με τα «κουρσάκια» χαρίζοντας απλόχερα το συναίσθημα της υπεροχής έναντι των πληβείων-και στα αλήθεια- πολύ καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Και όλα θα ήταν τέλεια αν η ορατότητα προς τα πίσω δεν εμποδιζόταν από τις φαρδιές πίσω κολώνες… Φυσικά η κακή ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια θέλει λίγο προσοχή όταν αλλάζουμε λωρίδες και όταν παρκάρουμε.

Οι άνετες αναρτήσεις  με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος χρησιμοποιούν σε όφελος του πλαισίου το αυξημένο βάρος και χαρίζουν μια απρόσμενα καλή ποιότητα κύλισης, καθίσματα μεταμορφώνοντας το ΔΛΔ (Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου) σε παιδική χαρά!

…και κλάμα ο Δήμαρχος και τα πέριξ δημαρχόπουλα που δεν κατάφεραν να ταλαιπωρήσουν τους επιβάτες του υβριδικού Captur!

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ εφόσον οι μπαταρίες είναι φορτισμένες δίνεται προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.

Μόλις βέβαια πιεστεί το πετάλι της επιτάχυνσης βαθιά και ζητήσεις σε μια κόντρα-για παράδειγμα, περισσότερα από όσα μπορεί να σου προσφέρει η ηλεκτροκίνηση, τότε εκκινεί ο ΚΕΚ προσθέτοντας αρκετό θόρυβο και μια αίσθηση απότομης σύμπλεξε στο κιβώτιο.

Εμείς φυσικά εδώ στο Autoholix-καθωσπρέπει δοκιμαστές,  δεν κάνουμε κόντρες ποτές-για εσάς γράφω!

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από… 0 έως 5,5 λίτρα/100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Renault Captur Plug-in Hybrid επηρεάζεται ελάχιστά από τους πλευρικούς ανέμους και το μόνο που θα ενοχλήσει είναι ο θόρυβος του κινητήρα που ξεκινά μετά τα 140 χλμ. λόγο της ατμοσφαιρικής του φύσης και του περιέρχου κιβωτίου που τον αναγκάζει να γυρνά σε αφύσικα υψηλές στροφές.

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και έτσι το επιπλέον βάρος των μπαταριών το κάνει αρκετά πιο λαίμαργο το συμβατικό Captur, καταναλώνοντας έτσι περίπου 7.5-8 λίτρα/100 χλμ.

Το τιμόνι θα ήθελα να είναι λίγο πιο σφικτό για να βρίσκεται σε αρμονία με τις αναρτήσεις που ελέγχουν σωστά το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει στον αυτοκινητόδρομo.

Το αυξημένο βάρος σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί στην οδήγηση, αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Στις Στροφές

Το Renault Captur Plug-in Hybrid είναι ένα B-SUV με σχετικά άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και μεγάλες διαδρομές, οπότε δεν περιμένετε να στρίβει και σαν «κούρσα». Το μεγάλο και ψηλό κέντρο βάρους-  και η γρήγορη οδήγηση δύσκολα συνδυάζονται…

Σε επαρχιακούς δρόμους το Renault Captur Plug-in Hybrid απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστα στον προορισμό.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται γρήγορα υποστροφικό, καθώς οι κλίσεις υποχρεώνουν τον εσωτερικό τροχό να χάσει την πρόσφυση του και τον εξωτερικό να αδυνατεί να προσφέρει την αιτουμένη πρόσφυση.

Εάν η διαδρομή είναι ανηφορική τότε η συνδρομή του ηλεκτροκινητήρα επαρκεί, οπότε ο ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας αρχίζει να μουγκρίζει ετεροχρονισμένα και τελικά καταφέρνει να σου χαλάσει την διάθεση πριν αρχίσεις να εξερευνάς τα όρια.

Το τιμόνι είναι σχετικά ακριβές και με γρήγορη κλιμάκωση, αλλά η δυνατή υποβοήθηση δεν εμπνέει τον οδηγό να ανοίξει τον ρυθμό του. Το πίσω μέρος δεν φεύγει με τίποτα και την λέξη υπερστροφή μπορείτε να την διαγράψετε από το λεξιλόγιο σας παρά το αυξημένο βάρος στο πίσω μέρος.

Όταν βρεθείτε σε δρόμο με στροφές… ηρεμίστε και αποδεχτείτε ότι ουσιαστικά οδηγείτε ένα αυτοκίνητο που έχει φτιαχτεί για να λάμπει στην πόλη.

Μόνο έτσι θα το εκτιμήσετε!

Στο Χώμα

Renault Captur Plug-in Hybrid στο χώμα? Μωρέ πάμε να δούμε!

Το ύψος των 17,5εκ. από το έδαφος θα επιτρέψουν στο Hyundai Kona Hybrid  να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση και οι περιορισμοί θα έρθουν μόνο από τους χαμηλούς προβόλους που θα βρουν εύκολα στο έδαφος. Όπως υποδηλώνει και η σχεδίαση του, το Renault Captur Plug-in Hybrid είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Ωστόσο είχα την ευκαιρία στους χωματόδρομους της Πεντέλης με τις φυτευτές πέτρες να διαπιστώσω ότι η άνετη ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω λειτουργεί προς όφελος των επιβατών καθώς φιλτράρει τα πάντα εξαφανίζοντας τις ανωμαλίες και τις πέτρες.

Ότι πρέπει για μικρές κοντινές εκδρομές σε αγαπημένες παραλίες ή σε εύκολους ορεινούς δρόμους!

Συμπέρασμα

Θα ξεκινήσω από τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που δεν είναι άλλος από την τιμή κτήσης. Πιστεύω ότι όσο καλό και να είναι το Captur σε τεχνολογία ποιότητα και χώρους τα €40Κ είναι πολλά χρήματα για ένα B-SUV, ενώ σε αυτό το επίπεδο τιμής το γαλλικό αυτοκίνητο θα βρει στον δρόμο του πιο «μουράτες» αγγλογερμανικές συνεργασίες.

Προφανώς, το Renault Captur Plug-in Hybrid απευθύνεται κυρίως εταιρικά στελέχη που έχουν  στόχο την μικρότερη φορολογική επιβάρυνση και το πλεονέκτημα της δυνατότητας χρήσης του καθημερινά στον δακτύλιο της Αθήνας τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας-και φυσικά το χαμηλό κόστος κίνησης που χαρίζει η ηλεκτροκίνηση .

Ωστόσο, για να μην σας κουράζω, τα ίδια πλεονεκτήματα προσφέρει και το Captur LPG που περίπου με τα μισά χρήματα καταφέρνει να είναι πιο ταξιδιάρικό, εξίσου οικονομικό, να στρίβει καλύτερα, να προσφέρει περισσότερους χώρους αποσκευών και να έχει «υπερατλαντική» αυτονομία!

Και κάπου εδώ η συζήτηση τελειώνει, με το Renault Captur LPG να αποτελεί για εμένα μια από τις καλύτερες προτάσεις στην αγορά και το Renault Captur Plug-in Hybrid να απευθύνεται στους λάτρεις της ιδιαίτερης τεχνολογίας και της κορυφαίας ποιότητας κύλισης που μπορούν να πληρώσουν τα διπλά για να ξεχωρίσουν.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες Renault Captur Plug-in Hybrid

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο