Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Honda HR-V e:HEV Δοκιμή / Test drive

Honda HR-V e:HEV Δοκιμή / Test drive

Η παρουσίαση του Honda HR-V e:HEV έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά κυρίως λόγω της νέας ξεχωριστής μάσκας του που δεν θυμίζει τίποτε από την σχεδιαστική γραμμή της Honda και καταφέρνει να πολώσει τους φίλους της εταιρίας και ταυτόχρονα να προσελκύσει νέους υποψήφιους αγοραστές που ακολουθούν τα “Ιn’s&Trend’s” της εποχής μας.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα ο σχεδιασμός του HR-V 3ης γενιάς επιτυγχάνει τον στόχο αφού ξεφεύγει από τον αδιάφορο σχεδιασμό του προηγουμένου μοντέλου, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα υιοθέτησε μια αμερικάνική αισθητική ικανοποιώντας τα γούστα της μεγαλύτερης αγοράς της Honda.

Ζώντας στον μικρόκοσμο της Ελλάδας είναι δύσκολο να καταλάβουμε την κουλτούρα των SUV, την αισθητική πίσω από τις μεγάλες μάσκες και την αναγκαιότητα των «τηλεοράσεων» στο εσωτερικό των καινούριων αυτοκινήτων.

Φοβάμαι ότι εδώ στην Ευρώπη είμαστε τόσο εγωκεντρικοί που δεν βλέπουμε ότι οι κύριες αγορές της Honda, της Τoyota, της Subaru αλλά και των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών εταιρειών (Audi, BMW, Mercedes κτλ) είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς  και η ανερχόμενη Ασία- αγορές δηλαδή που δίνουν βάρος σε ότι ξενίζει τους Ευρωπαίους.

Με την παρουσίαση του πριν μερικούς μήνες πολλοί βιάστηκαν να μισήσουν την μεγάλη/κάθετη μάσκα που τους θύμιζε ψυγείο της δεκαετίας του 60, ενώ άλλοι σε αυτή μπόρεσαν να διακρίνουν το μήνυμα που μεταφέρει το Honda HR-V e:HEV, ότι δηλαδή, όπως η πρώτη γενιά του HR-V με την διαφορετική εμφάνιση και την «ελαφριού τύπου τετρακίνηση» άλλαξε το τοπίο πριν από 25 χρόνια, έτσι και το νέο HR-V σήμερα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την τεχνογνωσία του πιο ξεχωριστού Ιάπωνα κατασκευαστή για να συντονιστεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Σε μια εποχή που τα καύσιμα και η ενέργεια έχουν πάρει την ανιούσα οι Ιάπωνες εφαρμόζουν διάφορες και ενδιαφέρουσες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα το Intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) της Honda που στην πράξη κάνει ότι υπόσχεται-δηλαδή οικονομία στα καύσιμα σε ένα SUV όπως ζητούν οι νέου τύπου καταναλωτές… και ας στεναχωρεί με την εμμονή της στο CVT τους αυτοκινητόσαυρους που αγαπούν την δυναμική συμπεριφορά και την άμεση επικοινωνία με την μηχανή.

Εάν όμως το ισοζύγιο των εκπληκτικών προσόντων που προσφέρει η Honda με αυτό το HR-V υπερτερεί της “Crying Volubly Transmission” αξιολογείται μόνο εάν μπορούμε να συντονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής και τους στόχους των σχεδιαστών του. Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι μιλάμε για την εταιρεία που έφτιαξε το NSX, το S-2000- και που σήμερα στην γκάμα της έχει το καλύτερο προσθιοκίνητo Hot Hatch και έτσι η έλλειψη ενός αθλητικού χαρακτήρα αποτελεί επιλογή των σχεδιαστών.

Εδώ θα διαβάσετε μια άποψη που θα είναι ειλικρινώς υποκειμενική, τεκμηριωμένη και ανεπηρέαστη από «δευτερεύοντα θεματάκια».. όπως για παράδειγμα την τιμή που ξεκινά για την βασική έκδοση του HR-V Hybrid από τα €33.800 και φτάνει στο επίπεδο εξοπλισμού Advance της δοκιμής να ξεπερνά τα €36,800.

Πολλά είναι τα λεφτά μεν, αλλά τα Honda ποτέ δεν ήταν φτηνά-και αυτό πάντα συνέβαινε για κάποιο καλό λόγο!

Εμφάνιση

Όπως λένε οι Αγγλοσάξονες ας ξεκινήσουμε με τον «Ελέφαντα στο Δωμάτιο», δηλαδή την θηριώδη μπροστινή μάσκα!

Η μάσκα του Honda HR-V e:HEV έχει «Ασιατικές διαστάσεις» οι οποίες μάλιστα τονίζονται ακόμη περισσότερο από  την ενσωμάτωση σε αυτήν του προφυλακτήρα και του σπόιλερ που κατεβαίνοντας χαμηλά γίνεται ακόμη πιο ογκώδης .

Στο κέντρο της μεγάλης εξάγωνης μάσκας με τις αμέτρητες γρίλιες- που δεν θυμίζει σε τίποτε Honda και που γίνεται ακόμη πιο δραματική από το λευκό (Premium Sunlight White) χρώμα της, βρίσκεται ένα εξίσου ευμέγεθες “H” που ενημερώνει τους αδιάβαστους ότι βλέπουν ένα SUV φτιαγμένο από την εταιρεία που για εμένα αποτελεί την «BMW της Ιαπωνίας».

Μου αρέσει αυτό που βλέπω? Φοβάμαι πως όχι καθώς μου θυμίζει πράγματι vintage ψυγείο, ωστόσο αυτή είναι η άποψη μου που δεν με εμποδίζει  να καταγράψω το μεγάλο ενδιαφέρον που προκαλεί το Honda HR-V e:HEV-ειδικά στους πιο νέους συμπολίτες μου!

Τα στενά LED φώτα στις ακμές των φτερών κάνουν την εικόνα του μπροστινού μέρους ακόμη πιο επιβλητική και μοντέρνα-και έτσι το πέρασμα στο όμορφό και αθλητικό προφίλ του HR-V γίνεται ανεπαίσθητα πάρα το ότι το ύψος από το έδαφος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο αυξήθηκε κατά 1 εκατοστό φτάνοντας 18 εκ.

Το νέο HR-V e:HEV βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Global Small Platform η οποία  χρησιμοποιείται και στο νέο Jazz και που είναι κατά 35% πιο ισχυρό στις στρεβλώσεις και έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από το HRV δεύτερης γενιάς με το μήκος να έχει αυξηθεί κατά 66 mm, φτάνοντας στα 4,34 m και το πλάτος κατά 18 mm φτάνοντας τα 1,79 m.

Το συνολικό ύψος παραμένει το ίδιο, αλλά οι αναλογίες  και η σχεδιαστική σχολή στο προφίλ έχουν αλλάξει δραματικά και έχουν γίνει πιο μοντέρνες.

Οι κουρασμένες καμπύλες γραμμές του προηγούμενου μοντέλου έχουν γίνει πιο ενδιαφέρουσες , οι πόρτες έχουν γίνει πιο ψηλές και τα παράθυρα έχουν μικρύνει για να επιτευχτεί ένα πιο αιχμηρό προφίλ, ενώ οι μπροστινές κολώνες έχουν τραβηχτεί προς τα πίσω δίνοντας σε συνδυασμό με τους μεγάλους προβόλους μπροστά την εντύπωση ότι το καπό είναι μακρύτερο.

Οι πόρτες κατεβαίνουν μέχρι χαμηλά καλύπτοντας τους μασπιέδες και προστατεύοντας τα πόδια και τα παπούτσια σας από την λάσπη του δρόμου όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητο. Να θυμάστε ωστόσο ότι αν παρκάρετε δίπλα από ένα ψηλό πεζοδρόμιο τότε οι πόρτες μπορεί να βρουν εύκολα πάνω του-και να μην ανοίγουν… Εκεί θέλει λίγη προσοχή για να μην τις τραυματίσετε..

Όπως και το προηγούμενο μοντέλο, το νέο HR-V έχει τις πίσω χειρολαβές των πορτών κρυμμένες στην στήλη “C”, κάνοντας το να μοιάζει με coupe και να θυμίζει αρκετά…. το αντίστοιχο μοντέλο της Toyota.

Τέλος το πίσω μέρος με το τύπου fastback πίσω παράθυρο και όμορφα LED φωτιστικά που ενώνονται με μια φωτεινή μπάρα, είναι το πιο «σικάτο» και όμορφο σημείο του Honda HR-V e:HEV και θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Συνολικά, αν εξαιρέσουμε την μάσκα-που χωράει κάποια  συζήτηση, ο σχεδιασμός του HR-V είναι πολύ όμορφος και φέρνει φρέσκο αέρα στην κατηγορία.

Εσωτερικό-Άνεση/Χώροι

Το εσωτερικό του Honda HR-V e:HEV χωρίς να διεκδικεί κάποιο βραβείο σχεδιασμού είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου, ενώ παρότι τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες είναι πιο σκληρά από ότι θα περίμενα στην αφή και στο βλέμμα, μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση και κυρίως έχουν άριστη ποιότητα συναρμογής και δεν έτριξαν ποτέ.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό εκφράζει την φιλοσοφία της Honda, ‘Man-Maximum, Machine-Minimum’ (M/M), σύμφωνα με την οποία σκοπός της τεχνολογίας και της σχεδίασης είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες του οδηγού και των επιβατών.

Πράγματι, προσπερνώντας τον υπερπλήρη πίνακα οργάνων που συνδυάζει ένα αναλογικό ταχύμετρο με μια ψηφιακή οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, το ταμπλό ενώ είναι μοντέρνο και πλήρες έχει ταυτόχρονα και μια νοσταλγική νότα που θυμίζει το παρελθόν της εταιρείας.

Αυτό που μου αρέσει εδώ είναι οι αεραγωγοί σχήματος L που τοποθετημένοι στις πάνω γωνίες του ταμπλό και κατευθύνουν μία ροή αέρα κατά μήκος των πλαϊνών παραθύρων προς την οροφή, δημιουργώντας έναν ευχάριστο στροβιλισμό πλευρικά και πάνω από τους.

Αυτό καταργεί το μειονέκτημα των συμβατικών αεραγωγών, αφού οι επιβάτες νιώθουν συχνά άβολα όταν μια ισχυρή ροή αέρα κατευθύνεται άμεσα προς αυτούς.

Η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων των 9’’ (…νομίζω) που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό έχει καλή  λειτουργία, είναι γρήγορη και κατανοητή, ενώ διαθέτει συνδεσιμότητα για IOS και Android.

Το σύστημα κλιματισμού διαθέτει δικούς του ανεξάρτητους διακόπτες ρύθμισης και το τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια- που ούτε εργονομικά με ενθουσίασαν, ούτε με την εμφάνιση τους.

Η αρχιτεκτονική του ταμπλό φέρνει τον επιλογέα του αυτομάτου CVT κιβωτίου ψηλά ελευθερώνοντας πολύ χώρο για ντουλάπια, ποτηροθήκες, χώρους για κινητά, USB, HDMI κτλ στην κεντρική κονσόλα. Εκατέρωθεν και πίσω από τον επιλογέα θα βρούμε τον διακόπτη για το χειρόφρενο και ένα κουμπί που επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει τα προγράμματα οδήγησης.

Τα μπροστινά θερμαινόμενα καθίσματα παρέχουν καλή πλευρική υποστήριξη στο σώμα αλλά η βάση του καθίσματος είναι κάπως κοντή και κάθετη κουράζοντας τα γόνατα των ψηλών οδηγών.

Πίσω τα καθίσματα που η Honda τα ονομάζει «μαγικά καθίσματα» (Magic Seat® system) έχουν ένα μηχανισμό που τους επιτρέπει να διπλώνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Όταν διπλώσουν προς τα εμπρός δημιουργούν ένα εντελώς επίπεδο χώρο φόρτωσης, ενώ όταν διπλώσουν προς τα πίσω επιτρέπουν να φορτωθούν πίσω από τις θέσεις του οδηγού πολύ ψηλά αντικείμενα όπως για παράδειγμα ένα ποδήλατο 26” χωρίς να χρειαστεί να λύσετε την μπροστινή του ρόδα!

Επίσης όταν βρίσκονται στην κανονική τους θέση, εκτός του ότι παρέχουν άπλετο χώρο για τα γόνατα και τις πλάτες τριών επιβατών, αποκαλύπτουν έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τον πάγκο.

Ένα είναι το σίγουρο: ότι όταν κοιτάς από έξω αυτό το αυτοκίνητο είναι αδύνατον να φανταστείς τους χώρους που κρύβει μέσα του. Μια από τις ουσιαστικές αναβαθμίσεις που έχει η τελευταία έκδοση του HR-V δεν έχει απολαύσει την δημοσιότητα που της αξίζει!

Το Honda HR-V e:HEV έχει βελτιώσει τα χαρακτηριστικά NVH (Θορύβων, Κραδασμών & Τριγμών) με την προσθήκη μονωτικού υλικού σε όλο το όχημα, όπως γύρω από το εμπρός τροπέτο και τους θόλους των τροχών, τη δομή του καπό και τα πάνελ των εμπρός και πίσω θυρών.

Οι πόρτες που ανοίγουν σε ορθή γωνιά επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο πίσω κάθισμα (κάτι πολύ σημαντικό για όσους έχουν παιδιά) ενώ το πίσω κάθισμα όταν διπλωθεί αποκαλύπτει έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης .

Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα μόλις 335 λίτρα αφού στο πάτωμα του φιλοξένει τις μπαταρίες  ενώ επιπλέον διαθέτει ένα κρυφό διαμέρισμα κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Κινητήρας

Ανοίγοντας το καπό του Honda ΗR-V e:HEV AWD η εικόνα περιγράφει με σοκαρίστηκα ακρίβεια την λειτουργία του αυτοκίνητου…

Τι βλέπουμε λοιπόν εδώ?

Η «σκούπα» αριστέρα τροφοδοτεί απευθείας το μεγάλο φίλτρο αέρα, άρα ο εγκάρσια τοποθετημένος μεγάλος τετρακύλινδρος κινητήρας που βλέπουμε στο κέντρο είναι ατμοσφαιρικός- κάτι που στις ημέρες μας σπανίζει!

Ο κινητήρας περιβάλλεται από ένα ισχυρό πορτοκαλί καλώδιο που ξεκινά πάνω την αριστερή πλευρά και αγκαλιάζοντας τον βενζινοκινητήρα μπαίνει μέσα σε ένα κουτί που μάλλον περιέχει το κοντρόλερ και τους ηλεκτροκινητήρες.

Είναι σαν να μας λέει η εικόνα πως ο βενζινοκινητήρας της φωτογραφίας υπηρετεί τις ανάγκες σε ενέργεια του άρχοντα» ηλεκτροκινητήρα… ή μήπως κάτι άλλο?

Ο βενζινοκινητήρας στην φωτογραφία δεν είναι άλλος από τον γνωστό ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο i-VTEC των 1,5 λίτρων που λειτουργώντας σε κύκλο Atkinson μας δίνει 107 PS/6.200 rpm και ροπή 131 Nm/4.000 rpm.

Ο θερμικός κινητήρας i-VTEC λειτουργεί κυρίως για να επιτρέπει σε ένα μοτέρ/ηλεκτρογεννήτρια να παράγει ενεργεία που αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 118V Li-Ion, 0,98 kWh  η οποία είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο αποσκευών και πάνω από τον πίσω άξονα.

Όταν επιλέγονται τα προγράμματα EV-Drive και Hybrid Drive η κίνηση του Honda ΗR-V e:HEV γίνεται κυρίως από τον “master ηλεκτροκινητήρα” που αποδίδει 96 kW (131 ίππους) και ροπή 253 Nm., ενώ ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας παίζει τον ρόλο της γεννήτριας για την μπαταρία.

Όταν επιλεχθεί το πρόγραμμα Engine Drive η ροπή του θερμικού κίνητρα μεταφέρεται άμεσα στους τροχούς μέσω συνεκτικού συμπλέκτη και ενός κιβωτίου CVT μονής σχέσης.

Το βάρος του συστήματος της υβριδικής κίνησης είναι μόλις 110 κιλά επιπλέον έτσι το συνολικό βάρος συγκρατείται στα 1,380 κιλά, ενώ επειδή το μεγαλύτερο μέρος του είναι τοποθετημένο πίσω και χαμηλά δίνει μια ισορροπημένη κατανομή του βάρους εμπρός/πίσω (53-47%)

Στην πράξη όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που οδηγείτε, το που οδηγείτε και με την δυνατότητα σας να κατανοήσετε την λογική της τεχνολογίας.

Το Intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) είναι ο «παράδεισος» μέσα στην πόλη, αλλά δυστυχώς λόγω της χρήσης του CVT που επιβάλλεται από την αρχιτεκτονική του συστήματος θα ενοχλήσει στον αυτοκινητόδρομο και στην σπορ χρήση.

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση υπάρχουν δύο σενάρια αποτελεσμάτων που εξαρτώνται από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Έτσι η διαδικασία 0-100 με φορτισμένη την μπαταρία στα ¾ χρειάζεται 11 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί, ενώ όταν είναι άδεια χρειάζονται πάνω από 12,5 δευτερόλεπτα-και πολύ φασαρία από τον κινητήρα…

Η οικονομία έχει και αυτή δύο πρόσωπα. Μέσα στην πόλη -όπου είναι δυνατή η τακτική ανάκτηση ενέργειας και που το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλές ταχύτητες και εύκολα μπορείτε να επιτύχετε 4,7 λίτρα/100 χλμ, ενώ αν προσπαθήσετε πολύ τότε μπορεί να πέσει και κάτω από 4,3 λίτρα!

Αντίθετα η επίδοση αντιστρέφεται στο ταξίδι όπου χρειάζονται περισσότερα από 8 λίτρα/100 χλμ για να κινείστε με περίπου 140-150 χλμ/ω.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση του Honda ΗR-V e:HEV με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, έχει μεγάλες διαδρομές που συνδυάζονται με τα 180mm απόστασης από το έδαφος και είναι ρυθμισμένη με σχετικά σφικτό τρόπο και όπως είναι αναμενόμενο από τα σύγχρονα Honda ισορροπεί μεταξύ άνεσης και έλεγχου του αμαξώματος.

Για να περιορίσει τις αυτονόητες κλίσεις που έχουν τα ψηλά αμαξώματα έχει μια πολύ σκληρή μπροστινή αντιστρεπτική που βοηθά μέσα στην στροφή.

Ωστόσο, η γρήγορη απόσβεση επαναφοράς και τα σκληρά ελατήρια στον πίσω άξονα μπορεί να συμβάλουν στον αποτελεσματικό έλεγχο του αυτοκινήτου όταν είναι φορτωμένο, όμως επιτρέπουν αρκετές μετατοπίσεις στον πίσω άξονα όταν το αυτοκίνητο περνά από οδοστρώματα με εγκάρσιες ανωμαλίες και διαφορετική ποιότητα οδοστρώματος στις δυο πλευρές του δρόμου, ενώ όταν είναι φορτωμένο με 4-5 άτομα η απόσβεση επαναφοράς στο πίσω μέρος εμφανίζεται αδύναμη και επιτρέπει την «πλεύση» του πίσω άξονα.

Τιμόνι/Φρένα

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Honda ΗR-V e:HEV χρειάζεται λιγότερες από 2,6 στροφές από άκρη σε άκρη και παρότι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση παρέχει εξαιρετική ακρίβεια και αίσθηση.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 280 χλστ εμπρός και απλούς 280 χλστ πίσω και είναι πανίσχυρά και ανθεκτικά.

Στην Πόλη

Η ψηλή θέση οδήγησης του Honda ΗR-V e:HEV θα βοηθήσει μέσα στην πόλη καθώς χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς γιατί καπνίζουν μιλώντας στο τηλέφωνο πίνοντας «φρέντους».

Το Honda ΗR-V e:HEV είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-και η κάμερα οπισθοπορείας βελτιώνει την μέτρια  ορατότητα προς τα πίσω διευκολύνοντας το παρκάρισμα.

Οι αναρτήσεις γενικά καταπίνουν τις κακοτεχνίες και καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ηρεμία μέσα στην πόλη, ωστόσο όταν το HRV συναντήσει  εγκάρσιες ανωμαλίες παρουσιάζονται αρκετές αναπηδήσεις από τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα που χαλούν την καλή εικόνα

Είναι αλήθεια ότι η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου σε παρασύρει σε μια διαδικασία όπου η ανάκτηση και η διατήρηση ενέργειας γίνεται ένα εθιστικό παιχνίδι που σε αναγκάζει να κινείσαι σε απελπιστικά χαλαρούς ρυθμούς που συχνά ενοχλούν τους γύρω σου!

Ο ιδιοκτήτης του ΗRV πρέπει να κατανοήσει το πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα και -το παράδοξο, ότι το Honda ΗR-V e:HEV παρότι είναι ξεκάθαρα ένα SUV, τελικά μοιάζει να έχει φτιαχτεί για την πόλη!

Πρέπει να μάθει να μην πιέζει το πετάλι της επιτάχυνσης απότομα ώστε να δίνει τον χρόνο στον μεγάλο ηλεκτροκινητήρα να αξιοποιεί το ρεύμα που είναι αποθηκευμένο στην μπαταρία, ενώ θα πρέπει να μάθει να κινείται με την «φόρα» του και να αξιοποιεί την ενέργεια που ανακτάται κατά την επιβράδυνση.

Όταν μάθει να παίζει με τους κανόνες ο κινητήρας δεν ενοχλεί στην χαμηλοστροφή λειτουργία του καθώς το ρεύμα που παράγει επαρκεί για την ράθυμη- είναι η αλήθεια, κίνηση του ΗRV.

Έκανα πάνω από 700 χιλιόμετρα αποκλειστικά μέσα στην πόλη- και εκεί ευτυχώς πρόλαβα να μηδενίσω τον μετρητή κατανάλωσης αφού είχα καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα…

Κινήθηκα αρκετές φορές από τον Διόνυσο στην Γλυφάδα, αλλά οδήγησα και με αρκετά βαριά κίνηση και στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς πριν επιστρέψω στο αυτοκίνητο πήρα την φωτογραφία που βλέπετε δίπλα, γιατί εάν δεν το έκανα αυτό δεν το πίστευα ούτε εγώ!

Όπως βλέπετε, μιλάμε για μέση κατανάλωση 4,9 λίτρων/100 χλμ οδηγώντας για 625 χλμ μέσα στην πόλη ένα SUV με φαρδιά ελαστικά!

Οδηγούσα προσπαθώντας να διατηρώ την φόρα μου και να ανακτώ ενέργεια στις κατηφόρες φρενάροντας από τα paddles, ελπίζω χωρίς να ενοχλώ τους γύρω μου- και κυρίως αποφεύγοντος την απευθείας εμπλοκή του βενζινοκινητήρα με την κίνηση του οχήματος.

Όταν δεν πιέζεται το σύστημα, η ησυχία στο εσωτερικό χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τους επιβάτες καθώς ο μεγάλος ηλεκτροκινητήρας επιταχύνει διαρκώς και σταθερά χωρίς να ενοχλεί ο θόρυβος του κινητήρα.

Όταν γίνεις ένας έμπειρος «Hybrider» ευχαριστιέσαι  να κινείσαι με μόλις 4,3-4,7 λίτρα βενζίνης μέσα στην πόλη και μαθαίνεις να μην ακούς τα κορναρίσματα και τις διαμαρτυρίες όλων όσων καθυστερείς…

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όταν το Honda ΗR-V e:HEV AWD βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η Honda είχε στο μυαλό της να κατασκευάσει ένα SUV που να καλύπτει-με κάποιον άλλο κινητήρα- μεγάλες αποστάσεις με άνεση και ασφάλεια.

Οι αναρτήσεις καταφέρνουν στις μεγάλες ταχύτητες να ελέγχουν τους τροχούς και να συνδυάζονται πλήρως με το ακριβές τιμόνι.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν εδώ αδιάφορο το Honda ΗR-V e:HEV πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Στις παρατεταμένες στροφές οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων  επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει κάποιες κλίσεις, αλλά τίποτε δεν μπόρει να ενοχλήσει την άνεση των επιβατών τόσο, όσο η παρέα που τους κάνει ο κινητήρας με το CVT.

Δυστυχώς στον αυτοκινητόδρομο η αποθηκευμένη ενέργεια στην μπαταρία εξαντλείται άμεσα και όταν θελήσετε να επιταχύνετε μετά τα 100 χλμ, ο κινητήρας αρχίζει να λειτούργει σε εξωπραγματικά υψηλές στροφές γεμίζοντας την καμπίνα με ενοχλητικό θόρυβο που αργότερα συνδυάζεται αρμονικά με την γκρίνια του CVT.

Η αλήθεια είναι ότι αν δώσετε χρόνο στο CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι κάποια στιγμή εκεί στα 120 χιλιόμετρα το σύστημα έρχεται σε κάποια ισορροπία καθώς ο κινητήρας παύει να λειτούργει σαν γεννήτρια και ο συμπλέκτης περνά την ροπή του απευθείας μέσα από το CVT προς τους τροχούς.

Καθώς και το CVT αρχίζει να βρίσκει την ηρεμία του οι στροφές το κινητήρα πέφτουν χαμηλά και η ησυχία στο εσωτερικό ικανοποιεί πλήρως.

Αν όμως βρείτε μια ανωφέρεια, ή θελήσετε να ταξιδέψετε με την αστρική ταχύτητα των 140-150 χλμ/ω τότε το CVT αναλαμβάνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα..  Φασαρία!

Η τελική ταχύτητα του Honda ΗR-V e:HEV συμφωνά με την εταιρεία είναι 170 χλμ/ω, αλλά προσωπικά λόγω της φασαρίας δεν ένοιωσα καμιά έλξη για να πάω πάνω από το νόμιμό όριο.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο αυτή μπορεί να πέσει κάτω από τα 6,5 λίτρα αν κινείστε μεχρι 120χλμ/ω, αλλά και να απογειωθεί στα 8–9 λίτρα αν θελήσετε να ταξιδέψετε με 150 χλμ/ω.

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Honda ΗR-V e:HEV με την ανάρτηση να ισορροπεί έξυπνα μεταξύ άνεσης και έλεγχου του αμαξώματος έχει να αντιμετωπίσει το ψηλό κέντρο βάρους που επιβάλλει το μεγάλο ύψος από το έδαφος.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές και μακριά από τα όρια του είναι ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν με τον CUV χαρακτήρα του.

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως δεν παύει να έχει μεγάλες διαδρομές για να μπορεί να κινείται και εκτός δρόμου και σχετικά αδύναμες αντιστρεπτικές δοκούς.

Η συνταγή της Honda είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Αν πάρετε ακόμη περισσότερη φόρα τότε θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –και στην συνέχεια να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος.

Η αλήθεια είναι ότι ο κινητήρας στην πράξη αδυνατεί να υπερνικήσει το βάρος του αυτοκινήτου (1400kg)-και κυρίως είναι το CVT που του κόβει τα φτερά με την δύναμη να εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο, κάνοντας τον οδηγό να πατά με απόγνωση βαθιά το πετάλι του γκαζιού ψάχνοντας να βρει την δύναμη που θα του επιτρέψει να στρίψει πως θα ήθελε…

Είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο, όμως μπορείς να το συνηθίσεις, ή να «κάνεις μύτη τακούνι» για να κρατάς το κιβώτιο σε πίεση, διαφορετικά πλησιάζοντας την είσοδο της στροφής με το που αφήνεις το γκάζι για να πέσεις στα φρένα, το CVT επιλέγει την απολύτως πιο μακριά σχέση και οι στροφές πέφτουν σαν να βγάζεις νεκρό στην είσοδο της στροφής.

Εάν η διαδρομή είναι ανηφορική τότε η συνδρομή του ηλεκτροκινητήρα είναι από ελάχιστη μέχρι μηδενική, οπότε ο ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας αρχίζει να μουγκρίζει και τελικά καταφέρνει να σου χαλάσει την διάθεση.

Εάν όμως συμβιβαστείτε να τοποθετήσετε τον μοχλό στην θέση D αποφασίζοντας να οδηγήσετε χαλαρά, το CVT αναδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα κύλισης του HR-V και τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Όταν βρεθείτε σε δρόμο με στροφές… ηρεμίστε και αποδεχτείτε ότι ουσιαστικά οδηγείτε ένα αυτοκίνητο που έχει φτιαχτεί για να λάμπει στην πόλη.

Μόνο έτσι θα το εκτιμήσετε!

Στο Χώμα

Ωρέ σεις παλληκάρια Hybrid στο χώμα? Πάμε να δούμε!

Το ύψος των 18εκ. από το έδαφος και οι κοντοί πρόβολοι θα επιτρέψουν στο Honda ΗR-V e:HEV να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση.

Όπως υποδηλώνει και η σχεδίαση του, το Honda ΗR-V e:HEV είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Όπως λέει και ο Γέροντας: «θα δείχνει SUV, αλλά δεν θα είναι SUV»! 😎

Συμπέρασμα

Με μια προκλητική εμφάνιση που διχάζει μα δεν περνά απαρατήρητη το Honda ΗR-V e:HEV είναι  ένα καλοφτιαγμένο αυτοκίνητο που έχει υψηλή τιμή κτήσης και κορυφαίας απόδοσης  υβριδική  τεχνολογία.

Η τιμή που στο αυτοκίνητο της δοκιμής ξεκινά από τα €36,800 είναι πραγματικά υψηλή-και θα σας φανεί ακόμη ακριβότερη εάν αγοράζοντας SUV αναζητάτε κοινωνική αναγνώριση μέσω τους σήματος, δερμάτινα καθίσματα και μπλιμπλίκια ή ακόμη και επιδόσεις.

Σκεφτείτε όμως λίγο τι είναι το Honda ΗR-V e:HEV και θα σας φανεί ακριβό μεν, αλλά λογικό!

Είναι ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο στην Ιαπωνία που διαθέτει ένα βενζινοκινητήρα, μια ηλεκτρογεννήτρια, ένα ισχυρό ηλεκτροκινητήρα και μια μοναδική τεχνολογία που τους επιτρέπει μέσα στην πόλη να συνεργάζονται και να αφήνουν άφωνο τον οδηγό με την απόδοση και την οικονομία τους.

Ωστόσο η συμβίωση δεν κατάφερε να με κάνει να ταυτιστώ μαζί του παρότι οι λύσεις και η ποιότητα που προσφέρει είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση εντυπωσιακές.

Ας ξεκινήσουμε από την “φωτιά στην κόλαση”, που δεν είναι τίποτε άλλο από το CVT που και εδώ καταφέρνει να χαλάσει τον υπέροχο χαρακτήρα ενός ακόμη άψογου αυτοκινήτου… Ο θόρυβος και η ασάφεια που παράγει όταν πιεστεί είναι απλά ενοχλητικός στο ταξίδι αλλά και στις στιγμές που θα αποφασίσετε να οδηγήσετε λίγο πιο ζωηρά.

Υπάρχει ανταγωνισμός ακόμη και από την Κορέα που χρησιμοποιεί αποτελεσματική υβριδική τεχνολογία και την συνδυάζει με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Η τεχνολογία της Honda μπορεί να εντυπωσιάζει- καθώς στα αλήθεια δεν ξέρω πολλά SUV που να μπορούν να καταναλώσουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κάτω από 4,5 λίτρα/100 χλμ μέσα στην πόλη, ωστόσο όταν εφαρμόζεται σε ένα SUV μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου.

Εμφανισιακά μοιάζει περιπετειώδες αλλά δεν του αρέσει να ταξιδεύει… και ενώ έχει ένα πλαίσιο που παρά τον άκαμπτο άξονα είναι σωστά στημένο ψάχνει εναγωνίως να βρει δύναμη για να ευχαριστήσει τον οδηγό του…

Η τεχνολογία αυτή μου δημιούργησε την περιέργεια να μάθω πόσο καλά θα λειτούργει σε ένα Honda Jazz e:HEV, που εάν έχει την ίδια λειτουργία, τότε σε συνδυασμό με το χαμηλότερο βάρος του μάλλον θα είναι το οικονομικότερο αυτοκίνητο πόλης.

Στο Jazz θα συγχωρούσα πολλά που δεν μπορώ να συγχωρήσω σε ένα ταξιδιάρικο SUV, όμως οδηγώντας το Honda ΗR-V e:HEV νοιώθω ότι έχω να κάνω με ένα SUV με κρίση χαρακτήρα.

Διαθέτει μια τεχνολογία ταγμένη στην οικονομία καυσίμων που όμως μοιάζει παγιδευμένη στο αμάξωμα ενός SUV.

Ακόμη και έτσι όμως υποκλίνομαι στην Honda γιατί αυτό που έχουν φτιάξει, σε αστικό περιβάλλον, είναι ένα θαύμα που καταφέρνει να συνδυάσει ένα ογκώδες SUV αμάξωμα με την χαμηλή κατανάλωση καυσίμων και την προκλητική εμφάνιση με τους άνετους εσωτερικούς χώρους.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Τα σκληρά πλαστικά του ταμπλό και ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας που είναι επιρρεπής στις αναπηδήσεις
  • Το CVT που και εδώ χαλάει τον ταξιδιάρικο και περιπετειώδη χαρακτήρα με τον θόρυβο που παράγει στον αυτοκινητόδρομο .

 

Θα θυμάμαι

  • Τους άνετους και έξυπνους χώρους για τους επιβάτες
  • Την κορυφαία υβριδική τεχνολογία που προσφέρει απίστευτη οικονομία και την ποιότητα κύλισης μέσα στην πόλη.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Honda HR-V e:HEV 1.5 131 PS

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο