Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα πρώτα βήματα της SEAT

Seat pic0Στις 22 Ιουνίου 1940 η ιδιωτική ισπανική τράπεζα «Banco Urquijo» ίδρυσε την «Sociedad Ibérica de Automóviles de Turismo» (S.I.A.T.) ως προάγγελο της SEAT με στόχο να μπει η Ισπανία στον κόσμο της αυτοκίνησης, ένα σχέδιο που μετά από 10 χρόνια στις 9 Μαΐου 1950 το Εθνικό Ινστιτούτο Βιομηχανίας (Instituto Nacional de Industria, INI) της Ισπανίας ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο. Το όνομα «SEAT» προέρχεται από το ακρωνύμιο «SEAT» που σήμαινε «Sociedad Española de Automóviles de Turismo» (Ισπανική Εταιρεία για Αυτοκίνητα Τουρισμού).

Το πρώτο εργοστάσιο της SEAT εγκαινιάζεται το στις 5 Ιουνίου το 1953 στη Zona Franca District της Βαρκελώνης με αρχικό έμψυχο δυναμικό 925 υπαλλήλων. Εκεί κατασκευάζεται το πρώτο αυτοκίνητο SEAT, ένα μοντέλο 1400, στις 13 Νοεμβρίου. Η απόδοση της παραγωγής είναι 5 αυτοκινήτα την ημέρα.

Μετά από τρία χρόνια η SEAT επιτυγχάνει ένα ιστορικό ορόσημο: 10.000 οχήματα παράγονται σε ένα χρόνο – που σημαίνει καθημερινή απόδοση παραγωγής κατά μέσο όρο 42 αυτοκίνητα.

Η SEAT στο ξεκίνημά της ασχολούνταν είτε με την παραγωγή αυτοκινήτων Fiat με το σήμα της εταιρείας τα οποία και διαφοροποιούνταν πολύ λίγο από αυτά της ιταλικής μάρκας, είτε ακόμα και τα αναδιαμόρφωνε για τις ανάγκες της δικής της γκάμας.Έτσι το 1957 παρουσίασε το SEAT 600 που ήταν βασισμένο στο Fiat 600. Το 600 αποτέλεσε για πολλές ισπανικές οικογένειες το πρώτο τους αυτοκίνητο και θεωρήθηκε σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης (1959 – 1973) γνωστής και ως «Ισπανικό Θαύμα».

Ενώ το SEAT 800 ήταν ένα αποκλειστικό παράγωγο μοντέλο που εξέλιξε η ίδια η SEAT πάνω στη βάση του SEAT 600 ως μια επιμηκυσμένη έκδοση με 4 πόρτες χωρίς όμως αντίστοιχη έκδοση στη γκάμα της Fiat.

Πηγή: Seat

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο