Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Renault Clio Sport ΜΥ 2007 VeteranCar Test Drive

Renault Clio Sport ΜΥ 2007 VeteranCar Test Drive

Η Renault ήταν το 2006 η παγκόσμια πρωταθλήτρια F1- και αυτό το κατάφερε δείχνοντας τον αεροδυναμικό διαχύτη που δεσπόζει στο πίσω μέρος του μονοθεσίου της στον ανταγωνισμό.Aυτό προσπαθεί να κάνει και τώρα στον ανταγωνισμό με το νέο Renault Clio Sport .

Η μεγάλη παράδοση που έχει ο γάλλος κατασκευαστής στην δημιουργία μικρών πυραύλων, χάνεται στην ιστορία της αυτοκίνησης με αυτοκίνητα θρύλους όπως το 5 GT με τον κίνητρα στο κέντρο.

Αργότερα το Clio Williams ήταν το πρώτο GTI τσέπης που συνδύασε το μικρό βάρος του compact αμαξώματος και το άψογο στήσιμο της ανάρτησης με την δύναμη και την ροπή ενός δίλιτρου κινητήρα.

Από τότε τα χρόνια πέρασαν και πολλοί ανταγωνιστές έβαλαν δίλιτρα μοτέρ( Fiesta STHonda TypeR) ενώ άλλοι έφτασαν να χρησιμοποιούν 20βάλβιδους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες(VW Polo GTI, Seat Ibiza FR).

Και όμως κανείς δεν κατάφερε να ξαναζωντανέψει τον θρύλο του Clio Williams της πρώτης γενιάς- δυστυχώς ούτε η ίδια η Renault.

Το έργο των γάλλων μηχανικών ήταν εξαιρετικά δύσκολο αφού θα έπρεπε όχι μόνο να νικήσουν τον ανταγωνισμό, αλλά μέσα από αναφορές στην τεχνολογική υπεροχή της εταιρείας στην F1 να ξεπεράσουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. (βλ. Clio Williams).

Με λίγα λόγια ο δίλιτρος κινητήρας θα έπρεπε να έχει κορυφαία απόδοση -αλλά χωρίς την χρήση υπερσυμπιεστή αφού η τεχνολογία αυτή δεν παραπέμπει σε GP-ενώ ταυτόχρονα το πλαίσιο και οι αναρτήσεις να είναι τόσο μπροστά από τον ανταγωνισμό ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι και αυτά έχουν κατασκευαστεί από την ομάδα των παγκοσμίων πρωταθλητών.

Τα καταφέρανε?

Η απάντηση -δυστυχώς-είναι «αυτή την φορά όχι απολύτως»… Το πρόβλημα είναι ότι οι στόχοι που θέσανε ήταν εξαιρετικά υψηλοί και ενώ από πλευράς στησίματος το αυτοκίνητο είναι πραγματικά αλλού, ο κινητήρας μοιάζει να δυσανασχετεί και να πνίγεται από την έλλειψη ροπής στις χαμηλές στροφές.

Σχεδιασμός

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο εξωτερικός σχεδιασμός έχει την υπογραφή της ομάδας των παγκοσμίων πρωταθλητών και πουλάει από μακριά τις δυνατότητες του αυτοκίνητου. Τα φουσκωμένα φτερά που ενσωματώνουν τους αεραγωγούς ψύξης(δεν ξέρω τι ψύχουν αλλά είναι όμορφοι!!), οι μεγαλύτεροι προφυλακτήρες και η αεροτομή στο πίσω μέρος φροντίζουν για την άγρια εικόνα του Clio Sport.

Οι πανέμορφές 17’’ ζάντες συμπληρώνουν την εικόνα, αφήνοντας ταυτόχρονα να φανούν οι τετραπίστονες δαγκάνες της BREMBO και οι αεριζόμενοι δίσκοι που φρενάρουν το αυτοκίνητο με την βοήθεια ενός ABS 8ης γενιάς.

Το πλέον εντυπωσιακό και το πιο όμορφο κομμάτι το Clio Sport είναι αδιαμφισβήτητα το πίσω μέρος του, που με το diffuser και τις δύο χοντρές εξατμίσεις σου πουλάνε εύκολα το παραμύθι της αγωνιστικής καταβολής του μοντέλου.

Εμάς τουλάχιστον μας έπεισαν, γιατί το αυτοκίνητο της παρουσίασης ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια..

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό η εικόνα διαφοροποιείται από τα μικρά αδελφάκια χάρη στα μπάκετ της Recaro, το σπορ δερμάτινο τιμόνι και τα πετάλια που είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο. 

Στον πίνακα η διαφοροποίηση έρχεται από τα νέα γραφικά στα όργανα και το Rev light που μας ειδοποιεί για το πότε ο κινητήρας μπαίνει στα κόκκινα κατά την διάρκεια του…αγώνα!

Η γενική εικόνα στο εσωτερικό είναι πολύ καλή-όπως άλλωστε στο απλό Clio-και ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης είναι τουλάχιστον «γερμανική» και δεν παρουσιάζονται τριγμοί παρά τις σκληρές αναρτήσεις. Όλα αυτά στο ταμείο(ζυγαριά) δυστηχώς ζυγίζουν 1.300 ολόκληρα κιλά- που είναι ένα νούμερο που θα πρέπει να θυμόμαστε γιατί…θα μας χρειαστεί αργότερα!

Ανάρτηση

Σε σχέση με την ταπεινή έκδοση το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 10 χιλιοστά ενώ τα μετατρόχια κατά 50 χιλιοστά.

Η ανάρτηση αποτελείται μπροστά από McPherson κατασκευασμένα από αλουμίνιο(για μικρότερο μη αναρτώμενο βάρος) και ημιάκαμτό άξονα πίσω, ενώ οι αντιστρεπτικές δοκοί είναι κατά 30% πιο ισχυρές για να μειώσουν τις κλίσεις στις στροφές .

Κινητήρας/Μετάδοση

Ο κινητήρας έχει ισχύ 197 ίππων στις 7.250 και εμφανίζει την μέγιστη ροπή των 215 Νm στις 5.500 στροφές.

Οι επιδόσεις εντυπωσιάζουν καθώς πλησιάζουν τους 100 ίππους στο λίτρο, αλλά ταυτόχρονα προϊδεάζουν «από τα χαρτιά» για τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα.

Η κίνηση φυσικά μεταδίδεται εμπρός μέσω ενός κιβώτιου ταχυτήτων έξι σχέσεων με πολύ πυκνή διάταξη αλλά με μια αίσθηση του μοχλού που είναι μάλλον ασαφής και λαστιχένια.

Ταξιδεύοντας

Στην πράξη ο μπάσος ήχος από τον κινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο του προς τα αυτιά των επιβατών και σε συνδυασμό με την πολύ κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου κουράζει στο ταξίδι.

Το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο είναι ακλόνητο και ευθύβολό όμως η διατήρηση υψηλών ταχυτήτων είναι μια ακουστικά επίπονη διαδικασία καθώς για να κινηθείτε με 140- 150 χιλιόμετρα ο κινητήρας με έκτη θα γυρνά στις 5.000σαλ.

Στρίβωντας  🙂

Όμως μην ξεγελασθείτε από αυτό γιατί το αυτοκίνητο δεν είναι φτιαγμένο για ατελείωτα ταξίδια. Όταν τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος και αρχίσουν τα στροφιλίκια οι αναρτήσεις, το πλαίσιο και τα φρένα –σε αντίθεση με τον κινητήρα-βρίσκονται στο στοιχείο τους.

Ο κινητήρας που είναι σχεδόν νεκρός κάτω από τις 4.500 σε υποχρεώνει να οδηγάς με μια ταχύτητα κάτω και κοντά στον κόφτη- αναγκάζοντας σε να κινείσαι σχεδόν στο όριο της πρόσφυσης της εξαιρετικής ανάρτησης.

Ο τρόπος οδήγησης αυτός ενώ αποδίδει μέσα στην πίστα στον δρόμο κουράζει καθώς για να κινηθεί γρήγορα απαιτείται η απόλυτη προσοχή του οδηγού.

Η αλήθεια είναι ότι όταν κινείται γρήγορα το Clio «ξυρίζει» τον ανταγωνισμό που θα μείνει πολύ-μα πάρα πολύ πίσω. Απλά το Clio Sport είναι ένα απόλυτο αυτοκίνητο που απαιτεί στο τιμόνι του έναν έμπειρο οδηγό, καθώς με το ESP κλειστό το πίσω μέρος ανοίγει την τροχιά του για να βοηθήσει το πλασάρισμα στην στροφή και δεν συγχωρεί τους άσχετους.

Αυτό το αυτοκίνητο για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του θα έπρεπε να κινείται μόνιμα μέσα σε μια πίστα. Το αυτοκίνητο αυτό όμως αδικείται από το βάρος του και σε βάζει να φανταστείς τι θα γινότανε εάν το ελάφρωνες από όλα τα περιττά αξεσουάρ άνεσης, του έβαζες ένα σετ αμορτισέρ, σλικ λάστιχα και μια πιο ελεύθερη εισαγωγή/εξάτμιση και το έβαζες στην πίστα…ΚΟΛΑΣΗ!

Ωστόσο στον δρόμο τα πράγματα είναι διαφορετικά και η έλλειψη ροπής στις χαμηλές στροφές προβληματίζει εκείνον που θα θελήσει να κάνει μια γρήγορη βόλτα κινούμενος στο 60-70% για να απολαύσει το απόλυτο πλαίσιο του αυτοκινήτου.

Το Clio δεν γουστάρει συμβιβασμούς και σε βάζει στην πρίζα να οδηγείς ή πολύ γρήγορα, ή πολύ αργά. Η αντίρρηση μου σε αυτό το concept είναι ότι στον δρόμο δεν πρέπει να κινείσαι ποτέ στο όριο- και όταν το αυτοκίνητο σε αναγκάζει να το κάνεις αυτό δεν είναι καλό.

Συμπέρασμα

Εάν είστε ένας πραγματικά έμπειρος οδηγός που αναζητάτε έντονες συγκινήσεις ακόμα και στην καθημερινή σας μετακίνηση-και που προγραμματίζετε να κάνετε και κάποια track days κάθε μήνα, τότε Clio Sport είναι το αυτοκίνητο που ονειρεύεστε.

Διαφορετικά, εάν είστε πιο λίγος από εκείνο, ή εάν θέλετε απλά να κάνετε γρήγορες βόλτες στους ορεινούς δρόμους της Ελλάδας, χωρίς να σας απασχολούν τα track days, θα σας πρότεινα να βρείτε την χαρά σε κάτι άλλο πιο εύκολο στην οδήγηση ..

Το Renault Clio Sport σήμερα είναι ένα πολύ ειδικό αυτοκίνητο που με €6.500-9,000 αναζητά τα κατάλληλα χέρια για να ντροπιάσει σχεδόν ότι κινείται στους ορεινούς δρόμους και να “καρφώσει” χαμόγελα στην πίστα.

Αν μπορείτε να ανεχθείτε τα «κουσούρια» του, το ερώτημα είναι ένα: « έχετε εσείς αυτά τα χέρια»?

Δεν με ευχαρίστησε

– Η έλλειψη ροπής στις χαμηλές ταχύτητες περιστροφής.

– Το αυξημένο βάρος του αυτοκινήτου.

Θα θυμάμαι

– Την οδική συμπεριφορά που δεν απέχει από εκείνη ενός αγωνιστικού αυτοκίνητου.

– Tο όμορφο design.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο