Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήVideo LibrayTatra: Μια Ιστορία Καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

Tatra: Μια Ιστορία Καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

H Tatra είναι o πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων στη Τσεχοσλοβακία και ιδρύθηκε στο Κοπρίβνιτσε το 1850 με την ονομασία  Schustala και Company.

Από το 1897 μέχρι σήμερα από τις γραμμές παραγωγής της εταιρείας κατασκευάστηκαν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι επιβατικών -και άλλοι τόσοι φορτηγών, σε πολλές παραλλαγές. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ήταν κατασκευές κατόπιν παραγγελίας και έτσι πολλές φορές κατασκευαζόντουσαν μόνο ένα ή δύο οχήματα από κάθε σειρά.

Το πρώτο επιβατικό Tatra κατασκευάστηκε το 1897, ενώ το πρώτο φορτηγό ακολούθησε ένα χρόνο μετά. Οι δεσμοί ανάμεσα στα επιβατικά και τα φορτηγά ήταν από τα πρώτα χρόνια πολύ στενοί-κυρίως σε ότι αφορούσε τους κινητήρες. Όλες οι επιτυχημένες σειρές επιβατικών είχαν παραλλαγές για επαγγελματική ή άλλες ειδικές χρήσεις.

H ειδικότητα της Tatra ήταν τα πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν κυρίως αερόψυκτους κινητήρες τεσσάρων, έξι, και οκτώ κυλίνδρων.

Ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας είναι το Tatra T77, που είναι το πρώτο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής με συντελεστή οπισθέλκουσας Cx 0,24- εν έτη 1934!

Πως η Tatra επηρέασε το Volkswagen Beetle

Τόσο ο Χίτλερ όσο και ο Ferdinand  Porsche επηρεάστηκαν από τα Τάτρα.  Ο Χίτλερ ήταν ένας ένθερμος λάτρης της αυτοκινητοβιομηχανίας και είχε ταξιδέψει στην Τσεχοσλοβακία και εντυπωσιάστηκε από την τεχνολογία της Tarta. Είχε επίσης δειπνήσει πολλές φορές με τον Ledwinkaπου που ήταν ο αρχιμηχανικό της Tatra. Σε ένα από αυτά τα δείπνα ο Χίτλερ είπε στον Porsche: “Αυτό είναι το αυτοκίνητο που θέλω στους δρόμους μου”.

Από το 1933 και μετά, οι Ledwinka και Porsche συναντήθηκαν τακτικά για να συζητήσουν τα σχέδιά τους και να ανταλλάξουν απόψεις. Μάλιστα ο Porsche παραδέχτηκε ότι κατά το σχεδιασμό του Volkswagen “μερικές φορές κοίταξα τον ώμο του- και μερικές φορές κοίταξε το δικό μου”. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Beetle έφερε μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το Tatra V570. Το Tatra T97 του 1936 είχε έναν, αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα μπόξερ τοποθετημένο πίσω από τον πίσω άξονα που είχε την δυνατότητα να  φιλοξενήσει  τέσσερις επιβάτες παρέχοντας χώρο για αποσκευές κάτω από το μπροστινό καπό και πίσω από το πίσω κάθισμα.

Η Tatra ξεκίνησε μια δίκη, αλλά αυτό σταμάτησε όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία. Την ίδια στιγμή, η Tatra αναγκάστηκε να σταματήσει να παράγει το T97. Το θέμα ξεκίνησε εκ νέου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1965 η Volkswagen πλήρωσε αποζημίωση στην Tatra 1.000.000 DM σε εξωδικαστική επίλυση για την χρήση τεχνολογιών της Tatrra στο Volkswagen Typ1.

Το εργοστάσιο κρατικοποιήθηκε το 1945 σχεδόν τρία χρόνια πριν το Κομμουνιστικό Κόμμα έρθει στην εξουσία και μετονομάστηκε σε Tatra Národní Podnik.

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν την ιστορική σημασία του κατασκευαστή, νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία να γνωρίσουμε μερικά από τα μοντέλα της τόσο ξεχωριστής και τεχνολογικά προηγμένης Tatra.

Tatra Τype V570 (1930)

Το Tatra V570 ήταν ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1930 που αναπτύχθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Hans Ledwinka και τον Paul Jaray .

Ο στόχος της κατασκευαστικής ομάδας ήταν να αναπτύξει ένα φτηνό αυτοκίνητο με ένα αεροδυναμικό αμάξωμα. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε ότι οι επαναστατικές ιδέες που εισήχθησαν στο πρωτότυπο θα έπρεπε να εισαχθούν σε μεγάλα πολυτελή αυτοκίνητα και ως εκ τούτου η ομάδα εγκατέλειψε το έργο των μικρών αυτοκινήτων υπέρ του Tatra T77, του παγκοσμίως πρώτου αεροδυναμικού αυτοκινήτου παραγωγής. To project  ενός μικρού αυτοκινήτου συνεχίστηκε αργότερα και οδήγησε στην εισαγωγή του Tatra T97 .

Το Tatra T77 του 1936 είχε έναν, αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα μπόξερ τοποθετημένο πίσω από τον πίσω άξονα που είχε την δυνατότητα να  φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες παρέχοντας χώρο για  αποσκευές κάτω από το μπροστινό καπό και πίσω από το πίσω κάθισμα.

Tatra Type 77 (1934)

To Tatra 77 (T77) είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με αμάξωμα αεροδυναμικής σχεδίασης. Αναπτύχθηκε από τον Hans Ledwinka και τον Paul Jaray, τον αεροδυναμικό μηχανικό του Zeppelin. Το Tatra 77, είχε ένα αερόψυκτο V8 κινητήρα  τοποθετημένο στο πίσω μέρος με 3,000 κ.εκ και 73 ίππους.

Εντυπωσιακα στοιχεία  για την εποχή (και όχι μόνο) είναι η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση, άξονες αιώρησης και η εκτεταμένη χρήση ελαφρού κράματος μαγνησίου για τον κινητήρα, τη μετάδοση, την ανάρτηση και το αμάξωμα. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας ενός μοντέλου 1: 5 του Tatra 77 καταγράφηκε στο πραγματικά απίστευτο Cx 0,2455 και έτσι επιτύγχανε τελική  ταχύτητα που υπερεβαινε τα 150 km / h. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για το 1934…

Tatra Type 87

Το Tatra 87 ήταν ένα αυτοκίνητο έναν V8 κινητήρα 3,0 λίτρων στο πίσω μέρος, με ψύξη αέρα, και απόδοση 85 ίππων. Το αυτοκίνητο είχε τελική 160 χ.α.ω. και ήταν από τα  ταχύτερα αυτοκίνητα παραγωγής της εποχής του. Για να επιτύχουν αντίστοιχες επιδόσεις  τα ανταγωνιστικά αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας χρησιμοποίησαν κινητήρες με σχεδόν διπλάσιο κυβισμό και κατανάλωση καυσίμου 20 λίτρων ανά 100 km.

Χάρη στο αεροδυναμικό σχήμα, το Tatra 87 είχε κατανάλωση μόλις 12,5 λίτρα ανά 100 km Μετά τον πόλεμο μεταξύ του 1950 και του 1953, τα T87s ήταν εξοπλισμένα με πιο σύγχρονους κινητήρες V8 T603 των 2.5 λίτρων.

Tatra Type 97

Το Type 97 είναι ένα αυτοκίνητο σαλούν μεσαίας κατηγορίας από την τσεχοσλοβακική αυτοκινητοβιομηχανία Tatra . Κατασκευάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην προπολεμική περίοδο, από το 1936 έως το 1939.

Το T97 σχεδιάστηκε το 1936 ως μια μικρότερη εναλλακτική λύση από το μεγάλο T87 . Αντί για ένα V8, τροφοδοτήθηκε από έναν κινητήρα 1,7 λίτρων. Με ισχύ 40,0 PS, το αυτοκίνητο μπορούσε να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα (81 mph). Ο σχεδιασμός απλουστεύθηκε, χρησιμοποιώντας μόνο δύο προβολείς αντί για τρεις, ενώ το μπροστινό παρμπρίζ έγινε ενιαίο.

Η παραγωγή του αυτοκινήτου σταμάτησε μετά την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας στην Ναζιστική Γερμάνια  το 1938, ενδεχομένως για να αποφευχθεί η σύγκριση με την KdF-Wagen.

Η παραγωγή των προπολεμικών μοντέλων συνεχίστηκε, αλλά σύντομα το T97 αντικαταστάθηκε από  μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο Type 600  Tatraplan.

Tatra Type  600

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Tatra συνέχισε με την κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων παραλληλα με τα στρατιωτικά οχήματα . Η παραγωγή προπολεμικών μοντέλων συνεχίστηκε με ένα νέο μοντέλο, το Tatra 600 Tatraplan που σχεδιάστηκε το 1946-47 από τους Josef Chalupa, Vladimír Popelář, František Kardaus και Hans Ledwinka . Το όνομα του αυτοκινήτου ήταν αφιερωμένο στη νέα κομμουνιστική “προγραμματισμένη οικονομία”, αλλά αναφερόταν επίσης στην ομοιότητα του με αεροπλάνο («éroplan» σημαίνει αεροπλάνο στην ομιλούμενη Τσεχία).

ο Tatraplan είχε ένα αποφερόμενο αεροδυναμικό αμάξωμα και είχε 6 θέσεις καθισμάτων, με που άνοιγαν αναποδα. Συνδυασε τον αεροδυναμικό  συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,32. Με έναν αερόψυκτο, επίπεδο 4κύλινδρο κινητήρα 1.952cc τοποθετημένο στον πίσω άξονα  6,342 έγιναν, από τους οποίους 2.100 στην Μλάντα Μπολέσλαβ.

 Tatra Type T603

Το 1953, οι ηγέτες του Τσεχικού  Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την ποιότητα των αυτοκίνητων που εισήχθησαν από τη Ρωσία  για τους «ημέτερους» και έτσι, δόθηκε και πάλι η άδεια στην Tatra να παράγει το Tatra T603 που ήταν ένα πολυτελές αυτοκίνητο για το κόμμα!. Όπως και τα προπολεμικά αυτοκίνητα της Tatra, είχε έναν αερόψυκτο V8 που έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Το Tatra T603 είχε αρχικά τρεις προβολείς και τα πρώτα πρωτότυπα είχαν ένα κεντρικό πίσω πτερύγιο σταθεροποίησης, αν και αυτό το χαρακτηριστικό χάθηκε στα οχήματα παραγωγής. Ήταν επίσης εξοπλισμένο με σχεδόν αμερικάνικου στιλ χρωμιομένους προφυλακτήρες με σφαίρες (γνωστούς και ως προφυλακτήρες Dagmar ).

Το εσωτερικό είχε αρκετό χώρο για έξι επιβάτες χάρη στο μοχλό ταχυτήτων που ήταν τοποθετημένος  στη κολωνα του τιμονιού και όχι στο πάτωμα, αντιγραφωντας τα αμερικάνικα πρότυπα.

Τα εμπρός καθίσματα μπορούσαν να διπλωθούν για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κρεβάτι. Πίσω από τα πίσω καθίσματα υπήρχε ένας αποθηκευτικός χώρος, ενώ το  πίσω μέρος χαρακτηριζόταν από ένα μεγάλο παράθυρο που έδινε καλή ορατότητα προς τα πίσω.

Ο αερόψυκτος boxer κινητήρας  V8 ζύγιζε μόλις 180 κιλά (400 lb), επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να έχει κατανομή βάρους 47/53 εμπρός / πίσω.Το σύστημα ψύξης αέρα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ψύχεται πιο αποτελεσματικά τα πιο θερμά μέρη του κινητήρα.

Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου χειροποίητα και οι κανονικοί πολίτες δεν επιτρεπόταν να τα αγοράσουν. Τα αυτοκίνητα προορίζονταν για την ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος, βιομηχανικούς αξιωματούχους, και εξάγονταν και στα περισσότερα κομμουνιστικά έθνη ως επίσημα κρατικά αυτοκίνητα.

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε ένα άσπρο Tatra T603, εξοπλισμένο με κλιματισμό!

Τρεις εκδόσεις του μοντέλου T603 κατασκευάστηκαν διαδοχικά μεταξύ 1956 και 1975. Αυτά τα αυτοκίνητα ονομάζονται T603, T 2-603 και T 3-603, αν και το 3 δεν ήταν επίσημη ονομασία που χρησιμοποίησε η Tatra. Τα Tatra T603s ήταν ίσως ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα που φτιαχτήκαν από το κουμμουνιστικό καθεστώς.

Tatra Type 613 (1973)

To στυλ τουTatra T613 προέρχεται από το ιταλικό οίκο σχεδιασμού Vignale και έιχε ένα πιο μοντέρνο, λιγότερο στρογγυλεμένο σχήμα.

 

Αν και η σχεδίαση παρέμεινε η ίδια, το αμάξωμα ήταν καινούργιο, όπως και ο μεγαλύτερης χωρητικότητας (3495 cc) κινητήρας, που εξοπλισμένος με τέσσερις εκκεντροφόρους επικεφαλής  και ισχύ κοντά στους 165 ίππους.

Επιπλέον ο κινητήρας, είχε μετακινηθεί προς τα εμπρός για βελτιωμένη ισορροπία και πιο ισορροπημένη κατανομή βάρους.

Αυτά τα αυτοκίνητα χτίστηκαν σε πέντε σειρές και πέρασαν αρκετές τροποποιήσεις έως ότου η παραγωγή σταμάτησε το 1996.

Είναι ένα αφιέρωμα στο στυλ της Vignale, που δεν έμοιαζαν χρονολογούνται μέχρι αργά εκείνη την περίοδο.

Πάνω από 11.000 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν αλλά στο τέλος  οι πωλήσεις έπεσαν σε  λίγες δωδεκάδες ετησίως τα Tatras άρχισαν να φαίνονται ολοένα και πιο ξεπερασμένα.

Tatra Type 700 (1996)

Το Tatra T700 ήταν ένα μεγάλο πολυτελές αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε το 1996. Ουσιαστικά δεν ήταν τίποτε άλλο από μια αναβαθμισμένη  έκδοση του μοντέλου Tatra T613 που, με πιο όμορφη και μοντέρνα σχεδίαση σε μια προσπάθεια να παραμείνει επίκαιρο.

Το T700 κυκλοφόρησε σαν Sedan και  Coupe και χρησιμοποιούσε έναν αεροψυκτο βενζινοκινητήρα V8 3,5 λίτρων. Το μοντέλο δεν ήταν ούτε επιτυχημένο ούτε παράχθηκε σε μεγάλο αριθμό, έχοντας παράγει συνολικά 69-72 αυτοκίνητα.

Το T700 ήταν το τελευταίο επιβατικό αυτοκίνητο της Tatraκαι η παραγωγή αυτοκινήτων σταμάτησε το 1999.

Φορτηγά

Σε αυτό το σημείο, η Tatra εγκατέλειψε την αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό και την κατασκευή φορτηγών διατηρώντας ακόμη και σήμερα μια περίοπτη θέση στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών οχημάτων.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπίατου

Πηγές:

  • Εταιρικό προφίλ Tatra, Ανακτήθηκε 2008-11-29
  • Παρόντα στρατιωτικά φορτηγά Tatra (T810, T815, T816, T817)
  • Ιστορία Tatra στο Tatra World
  • Tatra και Tatraplan περιοχή αυτοκινήτων
  • Υπηρεσίες Tatra Cars
  • Tatra Portal – Μεγαλύτερη ιστοσελίδα σχετικά με τα αυτοκίνητα Tatra και τα φορτηγά

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο