10 χρόνια – χωρίς τον Colin McRae!

Colin McRae_Ford_0111

Colin McRae_Ford_0121  10 χρόνια μετά τον θάνατo του Colin McRae, η Ford δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη του μεγάλου Rallyman, του Σκοτσέζου οδηγού που γεννήθηκε και πέρασε όλη του τη ζωή μέσα σε ένα αγωνιστικό μπάκετ και συνέδεσε το όνομά του με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες του μπλε οβάλ. Όλη του τη ζωή ο  Colin McRae την πέρασε στο έπακρο, τις χαρές, τις λύπες, τη δόξα, την πίκρα, την κατάκτηση, τη καταξίωση, τις νίκες, τις ήττες. Όλα στο έπακρο, και πάντα με την ίδια γεύση στο στόμα από τη σκόνη, τον πάγο, το καμένο ελαστικό από τις ειδικές διαδρομές που πέρασε – όπως μόνο εκείνος ήξερε να περνά! Ότι και αν οδήγησε ξεπέρασε τα όρια του! Αυτό εκφράζεται άριστα μόττο του: ‘If in doubt, flat-out’.

Ο Colin ήταν ο αγαπημένος των θεατών αφού ήξερε πώς να ξεσηκώνει το πλήθος με τα απίστευτα περάσματά του. Από τα άλματα της Φινλανδίας, μέχρι τους νερόλακκους  της Αργεντινής και τις γρήγορες ειδικές διαδρομές της μακρινής Νέας Ζηλανδίας, ο Colin McRae δημιουργούσε φανατικούς θαυμαστές, και όλοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία για την οδήγηση του. Φτιαγμένος από πάστα μεγάλου οδηγικού ταλέντου αγαπήθηκε, όσο κανένας άλλος οδηγός σε αυτόν τον πλανήτη, για αυτό και η απώλειά του είναι τεράστια για το σπορ.Colin McRae_Ford_013

Στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους του αθλήματος διότι και στα ελληνικά χώματα έβαλε τη δική του πινελιά. Ο ταχύς και ανυπότακτος Colin McRae είναι πολυνίκης στον πιο δύσκολο και σκληρό αγώνα του WRC, του φημισμένου σε όλο τον κόσμο, για τους κακοτράχαλους δρόμους του, το Ράλλυ Ακρόπολις. “Τo Ford Focus WRC ήταν φτιαγμένο για να αντέξει στη σκληρή δοκιμασία του Ράλι Ακρόπολις και έτσι μας έδινε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε στις  σκληροτράχηλες ειδικές διαδρομές πολύ γρήγορα, γιατί Colin McRae_Ford_0123ξέραμε ότι δεν θα πάθαινε τίποτα! Για αυτό και είχαμε τόσο μεγάλη επιτυχία στο σκληρότερο ράλι του πρωταθλήματος.”  δήλωσε ο τότε συνοδηγός του Nicky Grist. Ο Colin McRae έχει κερδίσει τον ελληνικό αγώνα συνολικά 5 φορές, εκ των οποίων οι 3 είναι συνεχόμενες και ήταν με Ford Focus. To Ford Focus WRC είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον μεγάλο οδηγό, μιας και  με αυτό ο Colin γεύτηκε δύσκολες νίκες και πολλές χαρές. Mπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει παγκόσμιο τίτλο με Ford, όμως άφησε στα βουνά και στις ειδικές διαδρομές όλου του κόσμου την τεράστια παρακαταθήκη του, όσο κανένας άλλος οδηγός της ομάδας και των ράλλυ.

 Σχεδόν σε κάθε αγώνα οι οργανωτές των ράλι αποτίουν φόρο τιμής – κάθε ένας με το δικό τους τρόπο.

Colin McRae_Ford_014Το φετινό 15ο Rallylegend – αγώνας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο San Marino – έμεινε στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ως ημέρα μνήμης και τιμής για τον μεγάλο Σκοτσέζο οδηγό. Το τεράστιο πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε τον φετινό αγώνα, δήλωσε έμπρακτα με τη φετινή  του παρουσία, τη μεγάλη αγάπη του προς τον Colin McRae. Παγκόσμιοι Πρωταθλητές αλλά και ενεργοί οδηγοί του WRC ήρθαν στο Σαν Μαρίνο, από όλες τις άκρες της Γης, για να αποτίνουν φόρο τιμής στον μεγάλο Σκοτσέζο οδηγό.

Στη Σουηδία, ήταν ακόμα εν ζωή όταν, οι οργανωτές του Σουηδικού Ράλι έδωσαν το όνομα του στο περίφημο «Colin McRae Crest». Ο λόγος ήταν γιατί σαν τον Σκοτσέζο δεν έχει ακόμα καταφέρει κανένας οδηγός να περάσει και να πηδήξει τόσο μακριά και ιδιόρρυθμα, από αυτό το σημείο της παγωμένης σουηδικής ειδικής διαδρομής. Στο Ράλι Ακρόπολις έχει καθιερωθεί ειδικό έπαθλο προς τιμήν του, το «Colin McRae Flat Out Trophy» και το κερδίζει ο οδηγός, που με την οδήγησή του, είναι πιο κοντά στο πνεύμα του μεγάλου Σκοτσέζου οδηγού. Όλα τα «Race of Champions», που οργανώνει κάθε χρόνο η Μισέλ Μουτόν, είναι πλέον αφιερωμένα και στη μνήμη του Colin McRae -εκτός του άλλου μεγάλου αδικοχαμένου οδηγού του Henry Toivonen. Στην πατρίδα του τη Σκωτία, διοργανώνουν έναν ολόκληρο αγώνα που φέρει το όνομα του το περίφημο πλέον «Colin McRae Rally» για να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους.

Ένας θρύλος γεννιέται!

Colin McRae_Ford_011Η μεταγραφή του το 1999 στη Ford Motorsport ήταν σα να έσκασε βόμβα μεγατόνων στο χώρο του WRC. Ο Colin McRae δεν οδήγησε απλά το νεόκτιστο Ford Focus WRC, αλλά έκανε το αδύνατο δυνατό και κέρδισε στους πρώτους του κιόλας αγώνες –Κένυα και Πορτογαλία. Την περίοδο, που οδηγούσε για την αγωνιστική ομάδα της Ford κατόρθωσε το άπιαστο για εκείνη την εποχή, να είναι δηλαδή με 25 νίκες ο οδηγός με τα περισσότερα κερδισμένα ράλλυ, γράφοντας το όνομα του μεταξύ των μεγάλων πιλότων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Ο McRae έφτασε το ίδιο το WRC σε τέτοιο ψηλό επίπεδο, που ούτε στα όνειρά του ο ικανότερος promoter, μπορούσε να φανταστεί ότι υπήρχε. Δεν ήταν μόνο οι επιδόσεις του και ο τρόπος που οδηγούσε, δεν ήταν μόνο η αγάπη του κόσμου, που γέμιζε τα βουνά για να τον θαυμάσει, δεν ήταν μόνο τα απίθανα περάσματά του, ήταν και ότι έβαλε τα ράλλυ σε όλα τα σπίτια αυτού του πλανήτη. Τα παιδιά εκείνης της εποχής λάτρεψαν τα ράλλυ και ταυτίστηκαν με τον Σκοτσέζο οδηγό και το  Ford Focus WRC, που οδηγούσε με τόσο απίθανο και μοναδικό τρόπο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι όλου του πλανήτη έγιναν ένα με τον τεράστιο αυτόν οδηγό μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Colin McRae Rally και όλα έτρεξαν, με το Ford Focus WRC του, στις ειδικές διαδρομές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ μέσα από τις οθόνες του υπολογιστή τους.

Ο Colin McRae έγινε ένας παγκόσμιος ζωντανός θρύλος!

Πηγή: Ford

Save

Save

Save