Tο Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ-Test Drive (MY2008)

Tο Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ με τα 120HP θα μπορούσε ευκολά να χαρακτηρισθεί σαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της κατηγορίας, σε ότι αφορά την σχέση τιμής/αξίας. Φυσικά ο ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία κάθε άλλο από εύκολος είναι και η προσθήκη του Turbo στον κινητήρα των 1,4 λίτρων είχε σαν στόχο όχι μόνο τα καθαρότερα καυσαέρια, αλλά και να δώσει στο αυτοκίνητο έναν ακόμη πιο ξεχωριστό χαρακτήρα που θα του επιτρέψει να ξεχωρίσει.

Κινητήρας/Επιδόσεις

Σε ότι αφορά το κινητήρα 1.4 16v T-JET, αυτός αποδίδει μέγιστη ροπή 206 Nm στις 2000 σαλ (από τα οποία τα 200 Nm αποδίδονται ήδη από τις 1700 σ.α.λ. περίπου). Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη ελαστικότητά του, που επιτρέπει την οδήγηση με λίγες αλλαγές ταχυτήτων κάτι που στην θεωρία τουλάχιστον βοηθά στην οικονομία καυσίμων και συνεπώς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κινητήρας εμφανίζεται να έχει μια άμεση απόκριση στο γκάζι κάτι που οφείλεται στη μειωμένη αδράνεια του μικρού υπερσυμπιεστή χαρίζοντας ταυτόχρονα στο Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤαξιοπρεπείς επιδόσεις. Τόσο η μέγιστη ταχύτητα των 195 χλμ./ώρα όσο και η επιτάχυνση από 0 σε 100 χλμ./ώρα σε μόλις 8,9 δευτερόλεπτα είναι τουλάχιστον αξιόλογες και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον Γαλλικό κυρίως ανταγωνισμό.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι πέντε σχέσεων με μέτρια αίσθηση αλλά με σωστή κλιμάκωση.

Σχεδιασμός/Εμφάνιση

Το Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ από όπου και αν το κοιτάξεις είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι από μπροστά ξεχωρίζει πολύ από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας του θυμίζοντας –σε εμένα τουλάχιστον, Masserati. Το Punto από εμπρός χάρη στα αμυγδαλωτά φώτα και την τονισμένη εισαγωγή αέρα στην μάσκα θυμίζει τις χρυσές εποχές της ιταλικής αυτοκίνησης στην δεκαετία του 1960.

Από το πλάι το αυτοκίνητο παρόλο που θυμίζει Focus, η Peugeot 307 καταφέρνει να διατηρεί τα γονίδια από το θρυλικό Punto GT. Η γραμμή του αυτοκινήτου κολακεύεται περισσότερο στην τρίπορτη εκδοχή του Grande Punto παρά από την πεντάπορτη της δοκιμής, όμως μετά την ένταξη μου στο club των γονέων έμαθα ότι η εμφάνιση δεν αξίζει θυσίες σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Τώρα, η πίσω όψη θυμίζει σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα του συναγωνισμού και αυτό δεν λέει κάτι κακό για το Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ, αλλά μας λέει κάτι κακό για όλους τους σχεδιαστές αυτοκινήτων. Οι σχεδιαστές των περισσοτέρων εργοστασίων έχοντας στερέψει από φρέσκες ιδέες μας παρουσιάζουν παραλλαγές της ίδιας ιδέας.

Εσωτερικό/Χώροι

Το εσωτερικό του Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ χαρακτηρίζεται σαν ποιοτικό-παρά τα μέτρια υφάσματα και τα σκληρά πλαστικά, κυρίως λόγω της πολύ καλής ποιότητας συναρμολόγησης. Στον τομέα της εργονομίας δεν υπάρχουν σημαντικά παράπονα, αλλά δυστυχώς η εικόνα του πίνακα οργάνων πάσχει από την έλλειψη φαντασίας και πρωτοτυπίας.

Θα πρέπει να δεχτούμε σιγά-σιγά την «γκολφοποίηση» των αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας-που σε εμένα τουλάχιστον μοιάζουν όλα ίδια! Προτιμώ το τριζάτο εσωτερικό του πρώτου UNO TURBO με τους «αντι-ανθρώπινους» διακόπτες να πετάγονται από όπου ήθελαν- και με εκείνο το γραφικό μετακινούμενο τασάκι να φωνάζουν FIAT, παρά αυτό το αποστειρωμένο-σχεδόν τέλειο εσωτερικό τουFiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ.

Ο πίνακας οργάνων έχει μια περίεργη γραμματοσειρά στις ενδείξεις του που τον κάνει κάπως ρετρό, αλλά είναι ευδιάκριτος και περιέχει όλες τις γνωστές από τα σημερινά αυτοκίνητα ενδείξεις. Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί ένα πολύ καλό ενσωματωμένο ΜΡ3 της Blaupunkt (με τα χειριστήρια στο τιμόνι) και τα περιστροφικά χειριστήρια του συστήματος ψύξης/ θέρμανσης.

Η Fiat εξοπλίζει το Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ με το καινοτόμο αυτόματο σύστημα τηλεματικής Blue&MeTM, σαν στάνταρ. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα, πολύ εύκολο στη χρήση και ιδιαίτερα φιλικό στο χρήστη, που αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της επικοινωνίας καθώς συνδέεται μέσω τεχνολογίας Bluetooth και με την βοήθεια φωνητικών εντολών με όλα τα κινητά- κάνοντας την χρήση του τηλεφώνου σε εκείνους που επιμένουν να οδηγούν και να μιλούν κάπως πιο ασφαλή.

H θέση οδήγησης είναι εξαιρετική με τα χειριστήρια να βρίσκονται ακριβώς εκεί που θα περίμενες και το τιμόνι έχει την σωστή διάμετρο και αφή, όμως η πλευρική στήριξη του καθίσματος είναι ανεπαρκής για τις δυνατότητες και την πρόσφυση του αυτοκινήτου. Ο εξοπλισμός του αυτοκίνητου της δοκιμής είχε σχεδόν τα πάντα εκτός από ηλεκτρικά παράθυρα στις πίσω πόρτες –κάτι που μου φάνηκε τουλάχιστον παράξενο!

Η έκδοση Sporting που οδήγησα ήταν εξοπλισμένη με τις πανέμορφές αλουμινένιες ζάντες και με λάστιχα χαμηλού προφίλ (205/45 17’’), πανοραμική ηλιοροφή, σύστημα υποβοήθησης στο φρένο για εύκολα ξεκινήματα στην ανηφόρα, ESP, αρκετούς αερόσακους-και φυσικά κλιματισμό και ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι με δύο προγράμματα(city-normal).

Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να είναι κορυφαίοι στην κατηγορία και παρέχουν άνεση και χώρους σε 4 ή 5 επιβάτες και τα πράγματα τους. Ο χώρος αποσκευών χωρίς να είναι τεράστιος, παραμένει βαθύς και έχει κανονικό σχήμα. Τα καθίσματά πέφτουν ξεχωριστά αυξάνοντας τον χώρο ανάλογα με τις ανάγκες.

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση εμπρός αποτελείται από γόνατα Mc Pherson, ενώ πίσω θα συναντήσουμε τον αθάνατο ημιάκαμπτο άξονα που σε συνδυασμό με τα φαρδιά ελαστικά προσδίδει ιδιαίτερη άνεση παρά την σκληρή ρύθμιση των ελατηρίων.

Τα φρένα αποτελούνται από πολύ δυνατά και ανθεκτικά δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς και όπως φυσικά θα περίμενε κανείς σε ένα FIAT έχουν φοβερή αίσθηση και δύναμη-παρά τις “ιστορίες για αγρίους” που είχα διάβασει καποτε..

Πίσω ο ημιάκαμπτος άξονας καταφέρνει να ελέγχει τους τροχούς ακόμα και σε δρόμο με ανώμαλη επιφάνεια δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι μια καλά ρυθμισμένη ανάρτηση με ημιάκαμπτο μπορεί στην πράξη να ξεπεράσει τις προδιαγραφές της.

Οδηγώντας

Τα φρένα δυνατά και ακούραστα βοηθούν το σχετικά βαρύ αυτοκίνητο να μοιάζει «πούπουλο», ενώ ο κινητήρας με τον σπορτίφ ήχο- παρόλο που τελικά δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτό, είναι παντού γεμάτος και χορταστικός.  Εμφανίζεται κάπως νωχελικός κάτω από τις 1,600σαλ, αλλά από εκεί μέχρι τις 6,000 σαλ που η δύναμη αρχίζει να και πάλι να πέφτει, τραβάει θετικά και γραμμικά.

Τα φαρδιά λάστιχα προφέρουν πολύ καλή ελκτική πρόσφυση και έτσι το Tο Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ όταν πατηθεί το γκάζι βαθειά- πάρα την μεγάλη ροπή- βάζει την δύναμη κάτω και επιταχύνει χωρίς χαζοσπιναρίσματα ακόμα και με το ESP κλειστό.

Αν ο οδηγός επιμείνει στο γκάζι- και οι τροχοί σπινάρουν κατά την επιτάχυνση- τότε το αυτοκίνητο δεν τραβάει δεξιά αριστερά, ούτε «κλωτσάει» το τιμόνι, κάτι που δείχνει την καλή δουλεία που έχει γίνει σε μετάδοση και ανάρτηση.

Από εκεί και πέρα το ESP που σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό εδώ απενεργοποιείται πλήρως, είναι πολύ διακριτικό και αφήνει το αυτοκίνητο να αναπνεύσει λίγο πριν να επέμβει.

Στην Πόλη

Στην πόλη η σφικτή ανάρτηση δεν με κούρασε ποτέ, ενώ χάρη στις σωστές διαστάσεις του το Tο Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ νοιώθει «σαν στο σπίτι του» σε αντίθεση με τον κινητήρα που ενώ είναι ζωντανός και ξεκούραστος στην κίνηση δυστυχώς καταναλώνει υπερβολικά πολύ καύσιμο.

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση κυμαίνεται από 11,7 έως 12,5 λίτρα ανά 100 χλμ που -κατά την γνώμη μου -είναι υπερβολική τόσο για την κατηγορία του αυτοκίνητου, όσο και για την ιπποδύναμη του κινητήρα.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο η συμπεριφορά είναι υποδειγματική και με την βοήθεια του χορταστικού κινητήρα δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ο κινητήρας είναι ήσυχος και οι αναρτήσεις δεν επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει μεγάλες κλίσεις- κάτι που το κάνει να στρίβει στις παρατεταμένες γρήγορα χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο καθορίζεται από τον οδηγό και κυμαίνεται από 8 λίτρα-εάν προσέχει έως και 14 αν το κυνηγήσει το πράμα.

 

Το Grande Punto δεν είναι ο απόγονος του Punto GT όπως πολλοί νομίζουν, αλλά ένα γρήγορο και ασφαλές αυτοκίνητο που- σαν Fiat που είναι- δεν παύει να χαρίζει χαμόγελα στον οδηγό του. Το Tο Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ είναι πιο πολιτισμένο από ότι στο παρελθόν και στα στροφιλίκια κινείται αποτελεσματικά χωρίς δράματα και καραγκιοζλίκια.

Προτιμά τις γραμμές καθώς ο δυνατός κινητήρας και η άψογη ανάρτηση βοηθά στο να διατηρηθεί η γραμμή που έχει επιλέξει ο οδηγός. Τα περιθώρια στο κράτημα ξεπερνούν τις δυνατότητες του κινητήρα, αλλά εάν το επιθυμήσετε τίποτε δεν εμποδίζει το πίσω μέρος να βοηθήσει με τον τρόπο του στο να τοποθετηθεί το αυτοκίνητο στις στροφές με διαφορετικό τρόπο…

Σαν γνήσιο Fiat όταν αφήσεις το γκάζι μέσα στην στροφή παρουσιάζεται μια ελαφριά και απόλυτα ελεγχόμενη υπερστροφή που βοηθά στην τοποθέτηση- και που εξαφανίζεται με το που θα ακουμπήσεις ξανά το γκάζι.

Σε γενικές γραμμές το αυτοκίνητο προτιμά την στρωτή οδήγηση και αν το στραμπουλίσετε μέσα στην στροφή θα σας τιμωρήσει με υποστροφή και καπνούς από τα μπροστινά λάστιχα.

Συμπέρασμα

Tο Fiat Grande Punto 1.4 T-JΕΤ είναι ένα compact οικογενειακό αυτοκίνητο που εξοπλίζεται με έναν δυνατό, αλλά λαίμαργο κινητήρα που του χαρίζει αξιοπρεπείς επιδόσεις και χαρακτήρα. Δεν είναι σχεδιασμένο για να χαρίσει τα χαμόγελα που χάριζε ένα Punto GT –παρά το γεγονός ότι κινείται πολύ πιο γρήγορα στις στροφές- αλλά για να προσφέρει μια ώριμη απάντηση στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Πράγματι εάν ζήσετε λίγο μαζί του εύκολά θα διαπιστώσετε ότι τα πάντα επάνω σε αυτό το αυτοκίνητο λειτουργούν σε αρμονία και για αυτό θα το αγαπήσετε. Αποτελεί μια σοβαρή πρόταση στην κατηγορία την οποία πρέπει να την αξιολογήσετε.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη φαντασίας στον σχεδιασμό και τα υλικά του ταμπλό.
  • Η υπερβολική κατανάλωση καυσίμων.

Θα θυμάμαι

  • Την ομοιογενή οδική συμπεριφορά και τα πανίσχυρα φρένα.
  • Τους μεγάλους χώρους και την χορταστική ροπή του κινητηρα.

Ismini Fabiatou

Save

Save

Save

Save

Previous articleΗ Volkswagen στην «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ 2017» με 6 πρεμιέρες
Next articleΗ SEAT παρουσιάζει το Leon Cristobal

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National