Το Honda Civic 1.6 D MY2014-Veteran Car Test

Η Honda με την προηγούμενη γενιά(9η)  του Honda Civic 1.6 D παραμένει συνεπής με την ιστορία ενός μοντέλου που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μπορεί από το θρυλικό πρώτο μοντέλο που παρουσιάστηκε πριν από σαράντα χρόνια να μεγάλωσε σημαντικά σε διαστάσεις και να άλλαξε κατηγορία, αλλά δεν παύει να ξεχωρίζει από τις προτάσεις του ανταγωνισμού, χάρη στον πιο τολμηρό σχεδιασμό του- μέσα και έξω.

Όπου και αν γυρίσεις το κεφάλι σου θα δεις ένα Golf /Α3, ένα Focus ή ένα Opel Astra. Οποίος θέλει να ξεφύγει από το γερμανικό μονόλογο στην κατηγορία, θα βρει στο νέο Honda Civic 1.6 D μια πολύ ευχάριστη και αξιόλογη όαση.

Εξωτερικό/Εμφάνιση

Μπορεί η νέα  έκδοση να δείχνει λιγότερο εξωτική από ότι έδειχνε η προηγούμενη έκδοση όταν παρουσιάστηκε το 2008, όμως παραμένει φρέσκια και ξεχωριστή έχοντας βελτιώσει ταυτόχρονα τα σημεία που δημιουργούσαν γκρίνιες, όπως για παράδειγμα η ορατότητα προς τα πίσω.

Η ίδια η Honda περιγράφει το νέο Civic ως μια ´ήρεμη επανάστασή´, καθώς καταφέρνει- παρά το ότι βασίζεται στο πάτωμα του προηγούμενου μοντέλου-να παρουσιάσει ένα φρέσκο, πιο αεροδυναμικό και μοντέρνας αισθητικής αυτοκίνητο.

Τώρα…πολυ όμορφο δεν μπορω να το πω, αλλά είναι σίγουρα ξεχωριστό- και αυτό μαζί με την αίγλη που απολαμβάνει η Honda χάρη στα ποιοτικά προϊόντα που παρουσιάζει κάνει πολλά κεφάλια να γυρίσουν.

 

Το έχω ξαναπεί, αλλά για εμένα η Honda για την ασιατική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ότι η BMW για την ευρωπαϊκή: Ξεχωριστή, ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα!

Νέα είναι τα εμπρός φωτιστικά σώματα του Honda Civic 1.6 D που είναι τοποθετημένα στις ακμές του αμαξώματος και συνοδεύονται από εντυπωσιακούς προβολείς ημέρας τεχνολογίας LED.

Η ´γυάλινή´ μάσκα του προηγούμενου μοντέλου αντικαταστάθηκε από μια συντηρητική αλλά και πολύ χαμογελαστή μάσκα.

Στο πίσω μέρος ακολουθήθηκε η ίδια τακτική με τα μικρά φωτιστικά σώματα να βρίσκονται ψηλά και τους προφυλακτήρες να δείχνουν κάπως ογκώδεις.

Και αν το αισθητικό κριτήριο δεν ικανοποιείται πλήρως δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι το Honda Civic 1.6 D είναι ξεχωριστό-και κυρίως- ότι η λειτουργικότητα του αμαξώματος βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Με έναν αεροδυναμικό συντελεστή Cx 0.27 το Honda Civic 1.6 D ήταν το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο της κατηγορίας, ενώ το πρόβλημα με την ορατότητα προς τα πίσω λύθηκε με πολλούς τρόπους: αρχικά το πίσω παράθυρο μπορεί να χωρίζεται σε δυο τμήματα, όμως έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και καθαριστήρα, ενώ το πρόβλημα της ορατότητας προς τα πίσω στο παρκάρισμα (που παραμένει) λύθηκε με την βοήθεια μιας κάμερας που προβάλλει σε μια οθόνη στο ταμπλό τι συμβαίνει πίσω μας όταν βάλουμε όπισθεν.

Οι όμορφες ζάντες με τα φαρδιά ελαστικά 225/45 R17 συνδυάζονται με τις κρυφές πίσω πόρτες δίνοντας ένα σπορ προφίλ που ξεχωρίζει.

Εσωτερικό/Χώροι

Τα ίδια ισχύουν και στο εσωτερικό. Ανοίγοντας την πόρτα αυτό που προσέχεις είναι το φουτουριστικό ταμπλό που είναι βασισμένο στην λογική της «διπλής σύνδεσης» όπως το λέει η Honda-η οποία διαχωρίζει τις πληροφορίες σε οπτικές και σχηματικές ανάλογα με την σημαντικότητα τους.

 

Έτσι υπάρχουν αναλογικές ενδείξεις για τις στροφές και την θερμοκρασία του κινητήρα, οι οποίες μαζί με τον δείκτη της βενζίνης βρίσκονται σε τρία ευανάγνωστα στρογγυλά όργανα κοντά στην κολώνα του τιμονιού, ενώ η ταχύτατα και οι ενδείξεις του υπολογιστή ταξιδιού φιλοξενούνται με ψηφιακή μορφή στο επάνω μέρος του ταμπλό.

Το εργονομικό αποτέλεσμα σηκώνει πολύ κουβέντα, αλλά  η οδηγό-κεντρική διάταξη του ταμπλό δίνει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στον οδηγό. Η θέση οδήγησης τουHonda Civic 1.6 D είναι καλή με το τιμόνι και το κάθισμα να ρυθμίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε ο σχεδιασμός του δερμάτινου τιμονιού με τα πρακτικά χειριστήρια του ραδιοφώνου και του cruise control στις οριζόντιες ακτίνες, ενώ το αποδοτικό σύστημα αερισμού θα ήθελα να έχει μεγαλύτερες ενδείξεις και γράμματα στα πλήκτρα χειρισμού.

 

Οι χώροι είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνουν εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό του Honda Civic 1.6 D είναι και αυτή βελτιωμένη, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο μεγάλος και βαθύς χώρος αποσκευών, ο οποίος με 477 λίτρα χωράει τα πάντα.

Φυσικά οι πλάτες πέφτουν σε δυο άνισα τμήματα αποκαλύπτοντας έναν επίπεδο χώρο αποσκευών 1200 λίτρων!

Κινητήρας/Μετάδοση

Ο αλουμινένιους πετρελαιοκινητήρας των 1.6 λίτρων και των 118 ίππων στα χαρτιά εντυπωσιάζει με την ροπή των 300 Νm και την χαμηλή εκπομπή ρύπων που του εξασφαλίζει χαμηλά τέλη.

Στην πράξη το εύρος λειτουργίας του απλώνεται από τις 1.500 μέχρι τις 4.000 σαλ καθώς μετά, μέχρι τις 4.500 σαλ δεν συμβαίνουν πράγματα(πράγμα που είναι αναμενώμενο από ένα κινητηρα diesel).

Έτσι ο οδηγός χρειάζεται να αλλάζει συχνά ταχύτητες – και ευτυχώς το εξατάχυτο κιβώτιο είναι πολύ ευχάριστο και θετικό στην χρήση. Εντυπωσιακή είναι η δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση του Honda Civic 1.6 D καθώς ο κινητήρας -παρότι είναι diesel -δεν ακούγεται στο εσωτερικό, ούτε έχει δυσάρεστη χροιά καθώς δεν “κροταλίζει”.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση όπως και στο προηγούμενο μοντέλο αποτελείται από γόνατα Mc Pherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, μόνο που τώρα μοιάζει να δίνει περισσότερο έμφαση στην άνεση.

Η ρύθμιση έχει βρει μια χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και ελέγχου των τροχών έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι το αυτοκίνητο έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη η ανάρτηση του Honda Civic 1.6 D παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ -με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η έκδοση της παρουσίασης, περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων της Αθήνας χωρίς να κουράζουν τους επιβάτες και χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις. Παράλληλα έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και του αέρα.

Η ορατότητα είναι βελτιωμένη σημαντικά σε σχέση με το παλιό μοντέλο, και ενώ δεν είναι κορυφαία δεν δημιουργεί προβλήματα. Αντιθέτως διαθέτει μια κάμερα που όταν μπει η όπισθεν μας δείχνει ακριβώς τι γίνεται πίσω μας. Ο πίσω καθαριστήρας είναι σίγουρα ευπρόσδεκτος, ενώ οι μπροστινοί κάνουν φανταστική δουλειά καθαρίζοντας σχεδόν όλη την επιφάνεια του παρμπρίζ από την βροχή.

Το τιμόνι είναι κάπως βαρύ στην πόλη, όμως κόβει πολύ και βοηθά στους ελιγμούς στα στενά και επειδή δεν είναι ηλεκτρικής υποβοήθησης έχει φανταστική αίσθηση.

Η συμπεριφορά του Honda Civic 1.6 D μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και χάρη στις πολύ καλά ραφιναρισμένες αναρτήσεις θα έλεγα ότι ο γερμανικός ανταγωνισμός  τα είχε βρει δύσκολα.

Με τν βοήθεια του εξαιρετικής λειτουργίας σύστηματος Start/Stop η κατανάλωση στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ 5.3 και 6.2 λίτρων /100 χλμ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο ο κινητήρας βρίσκεται στο στοιχείο του και βοηθούμενος από το εξάρι κιβώτιο και την κορυφαία αεροδυναμική καταφερνεί να κινείται με ταχύτητες 140-150 χλμ/ω καταναλώνοντας μόλις 6.5 λίτρα, ενώ μου είπαν ότι φτάνει σχετικά άνετα και τα 200 χλμ/ω..

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν μια σχετική ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους- κάτι που όμως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο.

Στρίβωντας

Στο επαρχιακό δίκτυο το Honda Civic 1.6 D παραμένει ευχάριστο και ασφαλές με τα φρένα να ξεχωρίζουν για την δύναμη και την αντοχή τους. Η τάση για υπερστροφή που παρουσίαζε το προηγούμενο μοντέλο έχει εξαλειφθεί χωρίς όμως να έχει χαθεί η ακριβής και απόλυτη αίσθηση του τιμονιού.

Η πληροφόρηση που φτάνει στα χέρια είναι εντυπωσιακή- και όσοι γνωρίζουν θα καταλάβουν ότι εάν μπεις σε μια στροφή με φόρα χωρίς γκάζι εμφανίζεται ένα στιγμιαίο ελάφρωμα το οποίο όμως εξουδετερώνεται με το που ο οδηγός θα πατήσει λίγο γκάζι.

Η δύναμη και κυρίως η διάρκεια του κινητήρα δεν μπορούν να φέρουν το πλαίσιο σε δύσκολη θέση και χάρη στο ελάχιστα παρεμβατικό VDC θα έλεγα ότι το Civic αποτελεί ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο για να χαρεί οδήγηση ο θρυλικός “μέσος οδηγός”.

Συμπέρασμα

Το Honda Civic 1.6 D είναι ρυθμισμένο λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες οικογενειακές ανάγκες μεταφοράς.

Προσφέρει έναν σύνολο κινητήρα-χειριστηρίων- κιβωτίου ταχυτήτων με εξαίρετους τρόπους, που όσο περισσότερο το οδηγείτε τόσο θα το λατρεύετε.

Σαν μεταχειρισμένο δεν είναι φτηνό και κανείς άλλωστε δεν σκέφτεται να αγοράσει ένα Honda επειδή είναι φτηνό- μάλλον το αντίθετο!

Είναι ο ισορροπημένος χαρακτήρας, ο ευφυής συνδυασμός τεχνολογιών και υλικών -και φυσικά η απαράμιλλη αξιοπιστία- που κάνουν αυτό το αυτοκίνητο σχεδόν τέλειο- οπότε, αν και όπου το δείτε χτυπήστε το!!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η τιμή αγοράς και η περίεργη εργονομία.
  • Η περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω.

Θα θυμάμαι

  • Τον οικονομικό κινητήρα και την ασφαλή οδική συμπεριφορά.
  • Τους χώρους και τον ισορροπημένο χαρακτήρα του Civic.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleFord Ranger Black Edition
Next articleMazda VISION COUPE-Νέα

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National