Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΟδηγική παιδεία και σεβασμός.

Οδηγική παιδεία και σεβασμός.

Οδήγηση! Καθημερινή δραστηριότητα….

Οδηγώ σημαίνει έχω την ικανότητα και την υπευθυνότητα να χειριστώ το όχημα χωρίς να δημιουργώ προβλήματα στους γύρω μου! Έχω την ενσυναίσθηση και τους σέβομαι.

Το αυτοκίνητο για πολλούς είναι αγάπη και πάθος, για άλλους απλώς ένα μέσο μετακίνησης, και στις δυο περιπτώσεις όμως οι δρόμοι χρησιμοποιούνται από κοινού, όπως και από πεζούς, και από άτομα με κινητικά προβλήματα, ή προβλήματα όρασης!

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η συνύπαρξη δεν είναι αρμονική;

Τότε δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης, προσβασιμότητας, εκνευρισμό και ατυχήματα δημιουργώντας μια κυκλοφοριακή ζούγκλα-και το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον χώρο του αυτοκινήτου, αλλά γίνεται ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις.

Ας αναλύσουμε παρακάτω τα συνηθισμένα ατοπήματα και τις συνέπειες τόσο στην ψυχολογία όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών!

Παράνομο παρκάρισμα, ίσως το σημαντικότερο από τα προβλήματα οδικής συμπεριφοράς, καθώς έχει πολλές παραμέτρους! Είναι το πιο συνηθισμένο και δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης του οδηγού!

Γιατί;

Γιατί είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να βλέπεις επαναλαμβανόμενα και καθημερινά το φαινόμενο, να παρκάρουν μπροστά διαβάσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα, ή μοτοσικλέτες πάνω στο πεζοδρόμιο, στις ανάγλυφες διαβάσεις που λειτουργούν ως οδηγοί για άτομα με πρόβλημα όρασης.

Ο σεβασμός σε αυτά τα άτομα, αντανακλά τον χαρακτήρα και τις ευαισθησίες μας!

Όχι, δεν θεωρώ πως γίνεται τυχαία, αλλά δείχνει τον τρόπο σκέψης του μέσου βολεμένου Έλληνα, ο οποίος σκέφτεται να κάνω εγώ την δουλειά μου και δεν με νοιάζει τίποτα!  ,Δείχνει όλη την εγωιστική νοοτροπία και την έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης, τον τρόπο που γαλουχηθήκαμε από την παιδική μας ηλικία! Τις αρχές και το ήθος μας!

Ας μπει όμως έστω με την φαντασία του στην θέση αυτών των ανθρώπων, τα δικαιώματα των οποίων προσβάλλει με τις πράξεις του! Ας φανταστεί πως είχε πρόβλημα στην προσβασιμότητα να περάσει τον δρόμο απέναντι! Ποσό εγκλωβισμένος θα ένιωθε τότε…

Ας κλείσει τα μάτια και με οδηγό ένα μπαστούνι να ακολουθεί τις γραμμές – διαβάσεις, οι οποίες όταν θα διακόπτονταν από ένα εμπόδιο, θα ήταν σαν χάνει όλο τον κόσμο του!

Το χειρότερο είναι πως αρκετοί από τους έξυπνους που παρκάρουν όπου βρουν, χρησιμοποιούν αυτές τις διαβάσεις ανεβάζοντας το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο, εμποδίζοντας τόσο τα άτομα με κινητικά όσο και με προβλήματα όρασης!

Η τιμωρία, οι ποινές, χρηματικές ή αφαίρεση πινακίδων και δίπλωμα, δεν βοηθάνε στην συμμόρφωση του! Το ίδιο σφάλμα θα το ξανά κάνει ο ίδιος άνθρωπος! Η συμμόρφωση δεν έρχεται με τον φόβο της τιμωρίας, αλλά με την ενσυναίσθηση!

Πως θα την αποκτήσει;

Μα με αναγκαστική εθελοντική εργασία σε οργανισμούς βοήθειας ή αποκατάστασης ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης! Έτσι θα μπει στην θέση και στις δυσκολίες αυτών των ανθρώπων! Έτσι θα αρχίσει να σκέφτεται!

Τώρα που ανέφερα πάνω στο πεζοδρόμιο…. Έχει γίνει η τελευταία μόδα να παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο συχνά, προκειμένου να προστατεύσουν το αυτοκίνητο από διερχόμενα οχήματα, καταργώντας το για τους πεζούς, οι οποίοι αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, κυρίως σε κεντρικές λεωφόρους!

Σε αυτήν την περίπτωση, τι μπορείς να πεις! Καθώς όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτήν την δυσχερή θέση! Την ενέργεια αυτήν θα την χαρακτήριζα απόπειρα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος ή ακόμα χειρότερα απόπειρα ανθρωποκτονίας από αμέλεια!

Αλλά ας συνεχίσουμε και με άλλες περιπτώσεις οδηγικής αναισθησίας, διπλοπαρκαρισμένα, (έχω δει προσωπικά και τριπλοπαρκαρισμένο όχημα στην λεωφόρο 25ης Μαρτίου στην Πετρούπολη κλείνοντας στην κυριολεξία την κάθοδο, αναγκάζοντας αυτοκίνητα και λεωφορεία να μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα.

Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται αφενός στο γεγονός ότι κλείνουν τους νόμιμα παρκαρισμένους οδηγούς εάν θελήσουν να φύγουν και παρακωλύουν την συγκοινωνία προκαλώντας σύγχυση και κίνηση, αφετέρου γίνονται και κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος!

Παρεμπόδιση κυκλοφορίας έχουμε και στις περιπτώσεις που αρκετοί παρκάρουν σε γωνιές που στρίβουν βαρια οχήματα ή λεωφορεία, κλείνοντας στην ουσία τον δρόμο, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και κορναρίσματα!

Παρκαρίσματα έξω από θέσεις πάρκινγκ, παρεμποδίζοντας, τον άλλο να εισέλθει ή να εξέλθει από τον χώρο του!

Οριοθετημένες θέσεις πάρκινγκ ιδιωτικών ή δημοσίων χώρων, στους οποίους έχουμε δει περιστατικά να παρκάρουν ανενόχλητοι στις θέσεις που έχουν προβλεφθεί για άτομα με προβλήματα υγείας! Βλέπουμε κάποιους για να έχουν σκιά, να πιάνουν τέσσερις θέσεις, η να παρκάρουν οριζόντια στις κάθετες θέσεις!

Είναι ντροπή για ένα ευρωπαϊκό κράτος να συμβαίνουν όλα αυτά τα περιστατικά! Έτσι φαίνεται η ποιότητα των πολιτών της χώρας….

Αλλά έχουμε και χειρότερα περιστατικά, που αποδεικνύουν πως η οδήγηση στην χώρα είναι ένας υποσυνείδητος πόλεμος επιβολής στους άλλους! Ένα μέσο για να βγάλει ο κάθε καταπιεσμένος Έλληνας τα ψυχολογικά συμπλέγματα του!

Γιατί το λέω αυτό;

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο συμπεριφοράς του Έλληνα κατά την οδήγηση, αποφεύγει να παραχωρήσει προτεραιότητα όπου χρειάζεται ώστε να αποσυμφωρηστεί η κίνηση, επιταχύνει κόβοντας τον άλλον και όχι μόνο για να μην μπει μπροστά του, αλλά και όταν διασχίζει τον δρόμο!

Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά επιδεικνύουν και προς τους πεζούς, καμία φορά αφήνοντας τους στην μέση του δρόμου, ή σε βροχερές μέρες περνώντας με φορά μέσα από τα νερά, εκτοπίζοντας τα, στο πεζοδρόμιο και στους πεζούς! Να μην ξεχάσω να αναφερθώ πόσο εύκολα πετάνε τόσο οι οδηγοί, όσο και οι επιβάτες αποτσίγαρα, σκουπίδια και πλαστικά ή τενεκεδένια μπουκαλάκια από το παράθυρο στον δρόμο, με το όχημα εν κινήσει.

Εκτός από την ρύπανση αυτή η επιπόλαια κίνηση τους, μπορεί να προκαλέσει είτε τροχαίο ατύχημα, είτε ζημιά στα διερχόμενα αυτοκίνητα που ακολουθούν.

Η επιθετική οδήγηση χαρακτηρίζει τον Έλληνα, εκνευρίζεται, κορνάρει και παρεξηγείται! Έτοιμος να τσακωθεί κάθε στιγμή…

Ο άνδρας οδηγός θα βγάλει μίσος του προς τις γυναίκες οδηγούς, χρησιμοποιώντας απρεπής εκφράσεις να τις υποτιμήσει… Ιδιαίτερα όταν αποδειχτεί κάποια, ότι είναι καλύτερη οδηγός από αυτόν!

Υπάρχει όμως μια ιδιαίτερη κατηγορία οδηγών, κάποιοι οδηγοί που θεωρούν ότι ο δρόμος τους ανήκει!

Ποιοι είναι αυτοί;

Μα φυσικά οι οδηγοί των δικύκλων, οι οποίοι ενώ είναι οι πιο ευάλωτοι, συμπεριφέρονται με τέτοια επιπολαιότητα, δημιουργώντας κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και τους γύρω τους! Βρίσκονται παντού! Από αντίθετο ρεύμα, δεξιά ή αριστερά! Καλύπτουν νεκρές γωνιές! Και πάντα θα ζητήσουν τα ρέστα! Δεν με βλέπεις…;;;;;

Σταματάνε τα λεωφορεία στις στάσεις, και τα μηχανάκια έρχονται με ταχύτητα από τα δεξιά με κίνδυνο να συμπαρασύρουν κάποιον επιβάτη που αποβιβάζεται…

Σε περιπτώσεις κίνησης περνάνε με τέτοιο τρόπο και με κίνδυνο να χτυπήσουν πάλι τους πεζούς που διασχίζουν τον δρόμο!

Οδηγάνε τόσο μηχανικά, σαν να είναι ο μόνος τους σκοπός, να βρεθούν πρώτοι! Χωρίς να προσέχουν ποτέ και τίποτα! Με μόνο επιχείρημα τους, ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να τους προσέχουν γιατί είναι σε δυο τροχούς για να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν… Καταλάβατε τίποτα; Τον τρόπο σκέψης τους;

Εγώ πάλι όχι, καθώς έχω την εντύπωση ότι ο ΚΟΚ ισχύει για όλους το ίδιο χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάλογα το όχημα!

Εκτός όμως από την προκλητική οδηγική συμπεριφορά, υπάρχουν καθημερινά φαινόμενα, λάθος και επικίνδυνης φόρτωσης των οχημάτων! Μέχρι και σκούτερ να κουβαλάει φιάλη υγραερίου έχει εντοπιστεί! Θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο, όσο και τους γύρω τους!

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στο γεγονός πως έχει εκλείψει ο σεβασμός, δεν υπάρχει οδηγική παιδεία και ακολουθούνται τα λάθος οδηγικά πρότυπα! Όλη αυτή η κατάσταση, ενεργεί αρνητικά στον ψυχισμό των Ελλήνων οδηγών μεταβάλλοντας τους σε θηρία μέσα στην ζούγκλα των δρόμων! Η αρνητικότητα αυτή τους δημιουργεί νεύρα και ένταση εγκλωβίζοντας τους σε έναν φαύλο κύκλο!

Η λύση είναι να υπάρξει οδηγική ενσυναίσθηση, μπαίνοντας στην θέση των άλλων! Να κατανοήσουμε πως οι δρόμοι δεν μας ανήκουν, και είναι ένας κοινόχρηστος τόπος! Το αυτοκίνητο και η μηχανή για κάποιους είναι παθος! Για άλλους είναι απλά εργαλείο εξυπηρέτησης, αλλά όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στον δρόμο! Έχουμε δικαίωμα στον αλληλοσεβασμό!

Αποκτώντας αυτοέλεγχο, οδηγική παιδεία και ενσυναισθηση, πολλά προβλήματα της κυκλοφορίας θα εκλείψουν!

Η αρνητικότητα θα μειωθεί αισθητά, συμβάλλοντας θετικά στον ψυχισμό μας! Όλα αυτά μας καταβάλουν σωματικά, επηρεάζοντας τόσο τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όσο και την απόδοση στην εργασία μας!

Η απόκτηση παιδείας και συναισθηματικής νοημοσύνης παράλληλα με την βελτίωση του τρόπου οδήγησης και του σεβασμού προς τους άλλους, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων μας, καθώς περνάμε αρκετές ώρες στους δρόμους, επιφέροντας την ψυχική ηρεμία που επιθυμούμε.

 

Νίκος Μιχαλόπουλος

Γεννημένος το 1983 στην Αθήνα, ο Νίκος Μιχαλόπουλος έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας τον τελευταίο χρόνο, έχοντας αποκτήσει εμπειρία 8 ετών ως εργαζόμενος στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Από μικρός του άρεσαν τα αυτοκίνητα τόσο που έγινε το παθος του, με ιδιαίτερη συμπάθεια στην ιταλική σχολή! Το αυτοκίνητο εκτός από τα ενδιαφέροντα μου, έχει θεμελιωθεί ως στοιχείο του χαρακτήρα του!

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο