Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΑπόψειςΑυτόνομη ναι... Οδήγηση όχι!

Αυτόνομη ναι… Οδήγηση όχι!

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει κατακόρυφη άνοδος της τεχνολογίας σε όλους τους κλάδους καθώς η αυτοματοποίηση έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μας! Φυσικά αυτή η τεχνολογική πρόοδος δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Ο χώρος του αυτοκινήτου έχει ευεργετηθεί παρά πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγο του αυτοματισμού και των ηλεκτρονικών συστημάτων! Συστήματά όπως οι αερόσακοι και τα ηλεκτρονικά συστήματά ευστάθειας (ESP) και αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS) είναι προϊόντα αυτής της νέας τεχνολογίας, που συνέβαλαν βελτιώνοντας τόσο την παθητική όσο και την ενεργητική ασφάλεια των αυτοκινήτων.

Οι τελευταίες γενιές των μοντέλων εξοπλίζονται με υπολογιστή ταξιδιού, αισθητήρες παρκαρίσματος, νυκτός και βροχής, σύστημα infortainment, Cruise Control και GPS, όλα προς διευκόλυνση του οδηγού, εστιασμένα στο πάθος για την οδήγηση με ασφαλέστερα και λειτουργικότερα αυτοκίνητα.

Στο αυτοκίνητο όμως, επειδή ο παράγοντας άνθρωπος πρωταγωνιστεί ακόμα, ο τομέας της τεχνολογικής εξέλιξης είναι ακόμα παρθένος και παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για πειραματισμούς και καινοτομίες, εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Apple και οι Google, βρήκαν ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτό το χώρο με αφορμή την έρευνα τους σε νέες τεχνολογίες.

H Apple αρχικά τουλάχιστον είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της για το icar, το οποίο δεν γινόταν να προχωρήσει μη έχοντας συνεργασία με έναν ισχυρό κατασκευαστή.

Για την ιστορία θα ήταν ένα αυτοκίνητο τελείως αυτόνομο. Η αυτονομία είναι η τεχνολογία που δουλεύει η Google, η αμφιλεγόμενη καινοτομία που θέλει να μας επιβάλλει και έχει διχάσει τον κόσμο του αυτοκινήτου.

Η αυτονομία, σαν λέξη και με τον τρόπο που χρησιμοποιείται εξιτάρει το καταναλωτικό κοινό γιατί μέσα στο μυαλό του μέσου πελάτη δημιουργείται η προσδοκία για το μέλλον. Αλλά η αυτονομία όσο λειτουργική και να φαντάζει στο μυαλό μας, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι για τον χώρο του αυτοκινήτου!

Η γενιά των 80’s έχει μεγαλώσει με τον ιππότη της ασφάλτου, την μαύρη Pontiac Trans Am, που έπαιρνε τον έλεγχο το ίδιο το αυτοκίνητο! Ποσό εντυπωσιακό φάνταζε εκείνη την εποχή ένα αυτοκίνητο να πηγαίνει μόνο του! Ποσό ιδανικό φαντάζει σε πολλούς αυτό το όχημα! Άνεση! Σκέφτεσαι… σε πηγαίνει το αυτοκίνητο όπου θέλεις, χωρίς το άγχος της οδήγησης!

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ήταν το 2009, όταν η Google ιδρύει την Waymo, μια εταιρεία η οποία θα εξειδικευόταν στην κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική χαρτογράφηση της Google!

(Το 2016 την διοίκηση ανέλαβε η εταιρεία τεχνολογίας Alphabet) στόχος του διευθύνοντος συμβούλου John Krafcik, είναι στη τεχνολογία αυτή να έχει πρόσβαση ολόκληρο το καταναλωτικό κοινό, καταργώντας την οδήγηση στην πράξη!

Τα πρώτα αυτοκίνητα ήταν κάτι μικρά οχήματα με ψηφιακή κάμερα στην σκεπή και αισθητήρες παντού. Στην συνέχεια η Waymo συμφώνησε να χρησιμοποεί τα Chrysler Pacifica Hybrid και Jaguar i pace sedan, τα οποία θα χρησιμοποεί η Uber ως αυτόνομα ταξί.

Το Project της Apple, το οποίο έμεινε στα χαρτιά, θα ήταν ένα ηλεκτρικό αυτόνομο όχημα, με τεχνολογικές καινοτομίες της Apple, η οποία για να ολοκληρώσει το πλάνο χρειαζόταν την συμμετοχή και την τεχνογνωσία ενός μεγάλου κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Παρόλο που έφτασε κοντά σε σημαντικές συμφωνίες, δεν επιτεύχθηκε καμία καθώς σύμφωνα με μελέτες έγκριτων οικονομολόγων, η είσοδος των εταιρειών τεχνολογίας στον χώρο του αυτοκινήτου, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους μεγάλους κατασκευαστές όσο και για ολόκληρη την οικονομία, καθώς θα ήταν χτύπημα στην ελεύθερη αγορά με την δημιουργία ενός νέου τύπου μονοπωλίου!

Η Tesla, είναι μεν εταιρεία τεχνολογίας, αλλά με σαφή προσανατολισμό στο αυτοκίνητο και την οδήγηση, όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση θα έρθει άλλο άρθρο, αυτή είναι το παρόν και όχι το μέλλον.

H Tesla ως προσανατολισμένη στο αυτοκίνητο, ακολουθεί την τακτική των κατασκευαστών αυτοκινήτων, χωρίς να επιδιώκει την αυτονομία.

Το άρθρο έχει τίτλο “αυτόνομη ναι… οδήγηση όχι!”

Αυτό για τον απλούστατο λόγο πως δεν είναι οδήγηση! Το όχημα ελέγχεται μόνο του, δεν υπάρχει οδηγός αλλά ιδιοκτήτης, επομένως αυτή η διαφημιζόμενη τεχνολογία καταστρέφει την ευχαρίστηση της οδήγησης.

Επίσης οδηγοκεντρικές εταιρείες και εταιρείες σπορ αυτοκινήτων δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς όλα τα αυτοκίνητα θα έχουν ένα τυποποιημένο στυλ οδήγησης.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός θα χάσει το ενδιαφέρον του, χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα, τι να δει ο θεατής; Αυτόματα αυτοκινητάκια να γυρίζουν γύρω – γύρω;

Η ύπαρξη τελείως αυτόνομων αυτοκινήτων δεν δύναται να συμβεί, τουλάχιστον σε καθολικό επίπεδο. Άλλωστε ακόμα και αυτοί που υποστήριζαν την αυτονομία, θέτοντας ως επιχείρημα την ασφάλεια και θεωρώντας πως θα σταματήσουν τα τροχαία δυστυχήματα, διαψεύστηκαν με τον θάνατο μιας γυναίκας μετά από εμπλοκή της σε ατύχημα με το Google Car, συγκεκριμένα στις 19-3-2018 στην Αριζόνα των ΗΠΑ, το αυτόνομο αυτοκίνητο σκότωσε μία 49χρονη πεζό, η οποία διέσχιζε τον δρόμο.

Αυτό ήταν ένα δυσάρεστο γεγονός που μας υπενθυμίζει πως ο άνθρωπος μπορεί να προβλέψει ενδεχόμενα που ένας προγραμματισμένος υπολογιστής δεν μπορεί.

Η αυτόνομη «οδήγηση» είναι μια ουτοπία και η εφαρμογή της θα τεθεί περιοριστικά ως εξής:

  1. Ημιαυτόνομα αυτοκίνητα, στα οποία τον έλεγχο θα τον έχει ο οδηγός. Το αυτοκίνητο μέσω εργομετρικών αισθητήρων θα μετράει την φυσική κατάσταση και τυχόν πρόβλημα υγείας του οδηγού, σε όλη την διάρκεια οδήγησης του, έτσι σε περίπτωση λιποθυμίας, υπογλυκαιμίας ή εμφράγματος, ακόμα και απλής αδιαθεσίας, θα αναλαμβάνει το ίδιο τον έλεγχο μέχρι να ακινητοποιηθεί στην άκρη, καλώντας παράλληλα τις πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση μέθης δεν θα ξεκινάει καν.
  2. Ήδη η Uber στις ΗΠΑ από ότι είδαμε, έχει προπαραγγείλει αυτόνομα ταξί από την Waymo, τα ταξί του μέλλοντος θα είναι αυτόνομα σε ειδικούς χαραγμένους δρόμους, ώστε να μην εμπλέκονται στην φυσιολογική κίνηση.
  3. Σε θεματικά πάρκα και ξενοδοχεία θα χρησιμοποιούνται τα αυτόνομα αυτοκίνητα προκειμένου να ξεναγήσουν τους επισκέπτες εντός του χώρου τους!

Συμπερασματικά η οδήγηση δεν θα χαθεί, η αυτόνομη τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, για λόγους ασφαλείας και για επιχειρηματικές καινοτομίες, άρα ας απολαύσουμε την εξέλιξη, χωρίς να φανταζόμαστε έναν κόσμο με αυτοκίνητα που πηγαίνουν μόνα τους.

Άλλωστε και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αντίθετες προς αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θα ήταν η αρχή του τέλους τους! Γιατί αυτοκίνητο χωρίς οδήγηση, δεν έχει λόγο ύπαρξης!

Νίκος Μιχαλόπουλος

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο