Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝεαΗ αεροδυναμική του Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Η αεροδυναμική του Volkswagen I.D. R Pikes Peak

VOLKSWAGEN I.D. R PIKES PEAK_1Το Volkswagen I.D. R Pikes Peak ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο, έχει εξελιχθεί ειδικά για να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις απαιτήσεις της διάσημης ανάβασης στην κορυφή του βουνού του Κολοράντο, στις Η.Π.Α., στις 24 Ιουνίου.

Η αεροδυναμική του, έχει εξελιχθεί ειδικά για να το φέρει σε χρόνο ρεκόρ, από τη γραμμή εκκίνησης σε υψόμετρο περίπου 2.900 μέτρων, στον τερματισμό στα 4.300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Η χαμηλή πίεση του αέρα δημιουργεί εντελώς διαφορετικές αεροδυναμικές συνθήκες από οποιαδήποτε πίστα σε πεδινές εκτάσεις. Σε σχέση με τις άλλες κλάσεις αγωνιστικών, οι σχετικά ανοικτοί κανονισμοί έδωσαν στους μηχανικούς μεγαλύτερα περιθώρια για τη σχεδίαση του σασί και της πίσω πτέρυγας του I.D. R Pikes Peak.

Στην διάρκεια της ανάβασης – συνολικού μήκους 19,99 χιλιομέτρων – αναπτύσσονται ταχύτητες που φτάνουν τα 240 χλμ./ώρα, ταχύτητα σχετικά χαμηλή για ένα πρωτότυπο όπως το I.D. R Pikes Peak, το οποίο θεωρητικά μπορεί να αναπτύξει πολύ υψηλότερη.

Το υψόμετρο στο Pikes Peak σημαίνει πως ο αέρας είναι 35% πιο αραιός σε σχέση με αυτόν που υπάρχει σε μία πεδινή πίστα. Η τεράστια πτέρυγα επιτρέπει την αντιστάθμιση της απώλειας πίεσης στο downforce. Κατά την ανάβαση το μέγιστο κάθετο αεροδυναμικό φορτίο, θα είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το βάρος του αυτοκινήτου.

VOLKSWAGEN I.D. R PIKES PEAK - ROMAIN DUMASΗ Volkswagen Motorsport χρησιμοποίησε ένα μοντέλο υπό κλίμακα (1:2) για να δοκιμάσει διαφορετικές παραλλαγές του αγωνιστικού πρωτότυπου στο αεροδυναμικό τούνελ. Νέα εξαρτήματα, περισσότερα από 2.000, κατασκευάστηκαν σε πολύ μικρό χρόνο χάρη στην τεχνολογία εκτύπωσης 3D.

Το γεγονός ότι ο ηλεκτρικός κινητήρας του I.D. R Pikes Peak χρειάζεται πολύ λιγότερη ψύξη σε σχέση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, επέτρεψε τη μείωση των εισαγωγών αέρα στο αμάξωμα, που ήταν πάντα ένα μεγάλο μειονέκτημα στην αεροδυναμική. Ας σημειωθεί ότι ο λεπτός αέρας σε αυτό το υψόμετρο έχει αρνητική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της ψύξης.

Ο Γάλλος οδηγός Ρομαίν Ντυμά (Romain Dumas) και η ομάδα της Volkswagen Motorsport έχουν ήδη περάσει στην φάση των τελικών προετοιμασιών για το “Pikes Peak International Hill Climb 2018”. Στόχος είναι η κατάρριψη του ρεκόρ των 8΄ 57΄΄ 118 εκατοστών, στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων πρωτότυπων.

Πηγή: Volkswagen 

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο