Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007-VeteranCar TestDrive

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 2003 στο Παρίσι (με την μορφή πρωτότυπου) το μικρομεσαίο Peugeot 1007 ονομαζόταν “Sesame”, προφανώς εξαιτίας του μαγικού τρόπου με τον οποίο ανοίγουν οι πόρτες του.

Πραγματικά όταν πάτησα το κουμπί στο κλειδί και η πόρτα του οδηγού άνοιξε διάπλατα δεν κρατήθηκα και αναφώνησα την γνωστή ατάκα του γνωστού παραμυθιού «Ο Αλή Μπαμπά και οι 40 κλέφτες»: «Open Sesame»! Μου ήρθε τόσο φυσικό- και όμως …οι πόρτες ανοίγουν και χωρίς να πεις την μαγική ατάκα-απλά πατώντας ένα κουμπί!

“Οι Πόρτες”!

Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι τόσο πολύ με τις πόρτες ενός αυτοκινήτου- αλλά και πάλι δεν έχω ξαναδεί άλλες πόρτες να ανοίγουν ηλεκτρικά με αυτόν τον τρόπο,οπότε νοιώθω την ανάγκη να τις περιγράψω λίγο καλύτερα…

Οι πόρτες συρταρώνουν ηλεκτρικά προς τα πίσω περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού παρά για λόγους πρακτικότητας, καθώς για να μπεις στο πίσω κάθισμα ακόμα απαιτείται να ρίξεις το μπροστινό κάθισμα.

Σε σχέση με το C2- που είναι και το αυτοκίνητο πάνω στο οποίο στηρίζεται το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007-η είσοδος στο πίσω κάθισμα μπορεί να γίνεται λίγο πιο εύκολα, αλλά αυτό δεν οφείλεται στις πόρτες αλλά στο πολύ αυξημένο ύψος του αυτοκινήτου.

Από την άλλη η είσοδος και η έξοδος στις μπροστινές θέσεις εκτός από πάρα πολύ εύκολη χάρη στο μεγάλο ύψος είναι πρωτόγνωρη, καθώς όταν ανοίξει η πόρτα μπορείς να φύγεις είτε προς τα εμπρός (κάτι που δεν γίνεται σε κανένα άλλο αυτοκίνητο) είτε προς τα πίσω.

Ωστόσο δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο περίεργα ένοιωσα όταν πάρκαρα και χρειάστηκε να ανοίξω τις πόρτες για να κατεβώ στο κέντρο της Κηφισιάς… Νομίζω ότι όλοι με κοίταζαν περίεργα- σαν να είχα προσγειωθεί με κανένα ιπτάμενο δίσκο!

Σε κάποιους αρέσει αυτό, αλλά για εμένα… «όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω»! Κάποιοι ακόμα περιορισμοί θα έρθουν από την πόρτα η οποία καλύπτει το πορτάκι της τάπας της βενζίνης(κάτι που θέλει προσοχή) και στο ότι δεν πρέπει να ξεχαστείτε και να βάλετε το αυτοκίνητο για πλύσιμο χωρίς να έχετε πρώτα κλειδώσει τις πόρτες. Εάν το κάνετε αυτό τότε υπάρχει κίνδυνος καθώς περνά η βούρτσα του πλυντηρίου να τραβήξει το πόμολο και να ανοίξουν οι ηλεκτρικές πόρτες μετατρέποντας το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 σε υποβρύχιο!

Πόρτες τέλος!

Εξωτερικό Εμφάνιση

Το 1007 στηρίζεται στο πάτωμα του C2/C3 και φυσικά μοιράζεται τις ίδιες αναρτήσεις και μηχανικά μέρη-κάτι που φυσικά είναι καλό! Το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 με μήκος 3,73 μ. είναι 7 εκατοστά μακρύτερο από το C2 ενώ είναι και σημαντικά ψηλότερο. Η εμφάνιση του αυτοκινήτου έχει έντονη την οικογενειακή ταυτότητα τόσο από εμπρός όσο και από το πλάι, ενώ μόνο το πίσω μέρος εμφανίζει κάποιες έντονες ακμές που δεν θυμίζουν Peugeot.

Χωρίς να εντυπωσιάζει το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007  έχει ένα σχήμα που σίγουρα ταιριάζει μέσα στην πόλη.

Εσωτερικό

Μπαίνοντας στο εσωτερικό η εικόνα είναι πολύ ευχάριστη χάρη στο μεγάλο ύψος και στα ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιούνται. Ο πίνακας οργάνων περιέχει ένα μεγάλο ταχύμετρο στο κέντρο ενώ από δεξιά του θα βρείτε το στροφόμετρο και από αριστερά του τις ενδείξεις της βενζίνης και της θερμοκρασίας.

 

Στην κεντρική κονσόλα θα βρείτε μια οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, το ηχοσύστημα με τα χειριστήρια στην κολόνα του τιμονιού και χαμηλότερα το αυτόματο σύστημα κλιματισμού.

Πιο κάτω δημιουργείται ένα σκαλί το οποίο φέρνει τον μοχλό των ταχυτήτων πιο κοντά στον οδηγό βοηθώντας πολύ στην δημιουργία μιας καλύτερης θέσης οδήγησης.

Σε γενικές γραμμές το ταμπλό δεν είναι όσο μοντέρνο θα περίμενες να βρεις μέσα σε ένα αυτοκίνητο με «μαγικές πόρτες», αλλά η ποιότητα των υλικών τόσο στην αφή όσο και στην συναρμολόγηση είναι πάνω από τον μέσο όρο αφού τίποτα δεν έτριζε παρά τα 135,000 χιλιόμετρα που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής.

Οι χώροι εμπρός είναι άνετοι και τα καθίσματα αν και λίγο σκληρά, παρέχουν και άνεση και καλή πλευρική στήριξη.

Πίσω η κατάσταση είναι…μεταβλητή! Τα πίσω καθίσματα μετακινούνται εμπρός- πίσω(σε βάρος βέβαια του χώρου αποσκευών) οπότε όταν είναι τέρμα πίσω ο χώρος για τους πίσω επιβάτες είναι υπεραρκετός αλλά ο χώρος αποσκευών περιορίζεται στα 147 λίτρα.

Από την άλλη πλευρά εάν τραβηχτούν τέρμα εμπρός τότε ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 350 λίτρα αλλά τότε στο πίσω κάθισμα θα βολευτούν μόνο παιδιά. Ο εσωτερικός χώρος είναι σπαρμένος με διάφορες θήκες, ποτηροθήκες και θέσεις για χαρτιά και κέρματα- οπότε σε συνδυασμό με το κάθισμα του συνοδηγού που πέφτει και σχηματίζει ένα τραπεζάκι δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το 1007 είναι ένα ολοκληρωμένο ΜΙΝΙ MPV.

Πατάς το κουμπί λοιπόν ανοίγει η πόρτα και κάθεσαι στο ευρύχωρο εσωτερικό, ενώ δεν δυσκολεύεσαι να βρεις την θέση που σου ταιριάζει αφού τόσο το τιμόνι όσο και το κάθισμα είναι πλήρως ρυθμιζόμενα.

Κινητήρας…Μετάδοση

Το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 της δοκιμής ήταν εξοπλισμένο με τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 1600 κ.ε. που προέρχεται από το 307 και αποδίδει 110 ολοζώντανους ίππους . Ο κινητήρας αυτός στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο συνδυαζόταν με το ημιαυτόματο 2-tronic το οποίο περισσότερο με προβλημάτισε παρά με διευκόλυνε.

Οι αλλαγές ήταν αργές ιδιαίτερα στο ανέβασμα-όπου ο κινητήρας έκοβε εντελώς την παροχή ισχύος δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε μια πιθανή προσπέραση. Τα χειριστήρια στο τιμόνι δεν βοηθούν περισσότερο αφού δεν επιταχύνουν την διαδικασία -παρά τις υποσχέσεις που αφήνει η αγωνιστική τους εμφάνιση.

Στην εκκίνηση η εμπλοκή του συμπλέκτη είναι πολύ απότομη, ενώ σε γλιστερές ανηφορικές επιφάνειες σε συνδυασμό με το ESP μπορεί μέχρι και να ακινητοποιήσει το 1007.

Στην γρήγορη οδήγηση το κιβώτιο ακόμα και στην χειροκίνητη επιλογή έχει «άποψη» (συνήθως λανθασμένη) για το τι συμβαίνει στο αυτοκίνητο ανεβοκατεβάζοντας αψυχολόγητα ταχύτητες.

Το να πω ότι δεν μου άρεσε το κιβώτιο ταχυτήτων είναι περιττό-καθώς η άποψη δεν είναι υποκειμενική αφού το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν το κοινό αρνητικό σχόλιο που έκανε όποιος και αν οδήγησε το αυτοκίνητο.

Οπότε προτείνω να προτιμήσετε την κλασική χειροκίνητη έκδοση που σίγουρα θα αναδεικνύει και τα πολύπλευρα ταλέντα του κινητήρα της Peugeot. Παρά τα 1300 κιλά του βάρους και το περίεργο κιβώτιο ο κινητήρας αυτός είναι ζωντανός και εύστροφος δείχνοντας για μια ακόμα φορά το πόσο καλά ξέρει αυτή η εταιρεία να φτιάχνει κινητήρες.

Ανάρτηση/Φρένα

Στο δρόμο δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Το τιμόνι παρά την ηλεκτρική υποβοήθηση έχει πολύ καλή αίσθηση για το τι συμβαίνει στις ρόδες, ενώ με 2,8 στροφές από άκρη σε άκρη είναι και γρήγορο. Η ανάρτηση είναι σφικτή για να περιορίσει τις κλίσεις του ψηλού αμαξώματος, αλλά με ένα «μαγικο/γαλλικό» τρόπο- και παρά τον ημιάκαμπτο πίσω άξονα, καταφέρνει να περνά πάνω από τις λακκούβες και τις ανωμαλίες του δρόμου χωρίς να κουράζει την μέση των επιβατών και χωρίς κυρίως χωρίς να τρίζει.

Παράλληλα τα φρένα είναι δυνατά και παρόλο που «μαγκώνουν» λίγο απότομα στην αρχή είναι ο ακούραστος φρουρός της ασφάλειας του οδηγού.

Στην Πόλη

Στην πόλη το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 βρίσκεται στο στοιχείο του με τις περιορισμένες διαστάσεις του και την μικρή ακτίνα στροφής(10,6μ), ενώ εάν δεν είχε και το περίεργο κιβώτιο θα ήταν και παιχνίδι στο παρκάρισμα. Δυστυχώς μέσα στη πόλη λόγω του αυξημένου βάρους του αυτοκινήτου η κατανάλωση καυσίμων φτάνει κατά μέσο όρο τα 10,5 λίτρα /100χλμ, που θεωρείται-και είναι αρκετά υψηλή.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η κατάσταση σε ότι αφορά την οικονομία στα καύσιμα δεν αλλάζει ιδιαίτερα και στο ταξίδι καθώς η μεγάλη μετωπική επιφάνεια δεν βοηθά την κατάσταση.

Παρόλα αυτά το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 είναι σταθερό ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην τελική των 190 χλμ δίνοντας την αίσθηση μεγαλυτέρου αυτοκινήτου.

Στρίβωντας

Σε πιο κλειστές διαδρομές με στροφές, το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 είναι ασφαλές και δεν θα τρομάξει ποτέ τον οδηγό, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης του οχήματος επεμβαίνει αποφασιστικά και την κατάλληλη στιγμή εξαλείφοντας την πιθανότητα λάθους. Το περίεργο όμως είναι ότι το ESP ακόμα και αν το απενεργοποιήσεις μετά τα 50 χλμ/ω ενεργοποιείται μόνο του απαγορεύοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την σπορ οδήγηση.

Παρόλο που αυτό δεν μου αρέσει, το δέχομαι γιατί ο χαρακτήρας του 1007 καθορίζεται από τις οικογενειακές ανάγκες μετακίνησης στην πόλη-οπότε η ασφάλεια έχει τον πρώτο λόγο.

Το Αυτοκίνητο μέσα στην στροφή και παρά τον πίσω ημιάκμπτο άξονα δεν θα επηρεασθεί από τις ανωμαλίες του δρόμου, ενώ εάν το παρακάνεις θα ανοίξει προοδευτικά την τροχιά του.

Συμπέρασμα

Το 1007 ήταν/είναι ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο και απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ξεχωρίζουν. Εγώ πάλι …δεν είμαι τέτοιος άνθρωπός!

Με το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 θυμήθηκα τον βοσκό του αείμνηστου Χαρρυ Κλυν (νομίζω τον έλεγαν Τραμπάκουλα) που όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος σχετικά με έναν ιπτάμενο δίσκο : «τι σας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση…τι σας χτύπησε πιο δυνατά?», εκείνος απάντησε: «….η πόρτα»!

Δεν πιστεύω ότι οι συρόμενες πόρτες δίνουν λύσεις, αλλά ότι τελικά κάνουν τα εύκολα δύσκολα! Υπάρχουν όμως πάντα εκείνοι που θέλουν να είναι διαφορετικοί και που δεν τσιγκουνεύονται να δώσουν €7,0000 (τόσο κόστιζε το μεταχειρισμένο 1007 της δοκιμής-αν είναι δυνατόν!) για να τραβήξουν επάνω τους όλη την προσοχή του κόσμου.

Είναι εκείνοι που έκαναν το τμήμα marketing της Peugeot να προτείνει και να πετύχει την δημιουργία αυτού του παράξενου όσο και ξεχωριστού αυτοκινήτου. Το σίγουρο είναι ότι το 1007 δεν έχει κανένα άλλο αυτοκίνητο να το ανταγωνιστεί παρά μόνο το γούστο(?) του καταναλωτή…

Σε ότι με αφορά, το Peugeot 1007 1.6 Auto (110hp) MY 2007 βρίσκεται στην δεύτερη θέση των χειρότερων αυτοκινήτων(πίσω από το Chevrolet Aveo) που έχω οδηγησει ποτέ-όχι εξαιτίας των αστείων πορτών, αλλά λόγω του κιβωτίου ταχυτήτων.

Αν το σκέφτεστε σαν μεταχειρισμένο…εντάξει-αφήστε το να ξεχαστεί όπως του αξίζει!

Δεν με ευχαρίστησε
  • Το «αψυχολόγητο» κιβώτιο ταχυτήτων και η υψηλή κατανάλωση.
  • Η έλλειψη πρακτικότητας των συρόμενων θυρών.
Θα θυμάμαι
  • Τους πολυμορφικούς εσωτερικούς χώρους και την ποιότητα κατασκευής.
  • Την ασφαλή οδική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ για την αναγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου.