Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSkoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo - ΣύντομοTest Drive/Δοκιμή

Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo – ΣύντομοTest Drive/Δοκιμή

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_18Το πιο συνηθισμένο σχόλιο που άκουγα κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo ήταν το αναμενόμενο: η “Φαμπιάτου… και το Fabia”…

Πρωτότυπο! 😉

Η ηχητική συνωνυμία με το Fabia με έκανε πάντα να νοιώθω οικεία με αυτό το Skoda- σαν να είναι μέλος της οικογένειας μου- και έτσι θα ήθελα η VAG να είχε δώσει όλη της την αγάπη στο νέο Fabia μαζί με την νέα πλατφόρμα MQB-A0 που χρησιμοποιούν τα αλλά δύο Supermini αδελφάκια του, το VW Polo και το Seat Ibiza

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_20Το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo μοιάζει να φορά τα παλιά ρούχα από τα αδέλφια του (όπως συμβαίνει συνήθως με τα τριτοτέταρτα παιδιά της οικογένειας) αφού στηρίζεται στην πλατφόρμα PQ26 που παρουσιάστηκε το 2014 και η εμφάνιση του δεν διαφέρει πολύ από εκείνη της Fabia 3ης γενιάς που απλά δέχθηκε ένα facelift στις αρχές του 2018.

Αυτό με στεναχωρεί κάπως, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω ότι συχνά τα στερνοπούλια της οικογένειας είναι τα πιο χαρισματικά παιδιά!

Εμφάνιση  

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_21Η εμφάνιση του Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo αποτελεί μια μίξη μεταξύ των σπορ συνειρμών που γεννούν τα νέα εμπρός LED φωτιστικά συνδυαζόμενα με  την κλασσική και χρηστική γραμμή που διατηρεί η Fabia στο προφίλ και το πίσω μέρος του αμαξώματος.

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής οι πανέμορφες ζάντες 17’ συνεχίζουν την σπορ γραμμή που ξεκινά από τους φουσκωμένους προφυλακτήρες, ενώ η δυνατότητα να εξατομικευτεί χρωματικά η οροφή, οι εμπρός κολόνες, οι πλαϊνοί καθρέφτες και οι ζάντες αλουμινίου, σε μαύρους, λευκούς ή ασημί χρωματισμούς δημιουργούν στον ιδιοκτήτη την (ψευδ)αίσθηση της επιλογής.

Το πίσω μέρος είναι ίσως το πιο λιγότερο εμπνευσμένο τμήμα και αυτό δεν μπορούν να το βελτιώσουν ούτε τα (extra) LED φωτιστικά σώματα, ούτε ο πίσω… αεροδυναμικός διάχυτης.

Συνολικά η εμφάνιση δεν συμβαδίζει με την φρεσκάδα του ανταγωνισμού που ειδικά με το Ford Fiesta βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.

Εσωτερικό

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_26Στο εσωτερικό του Skoda Fabia δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και έτσι τα σκληρά πλαστικά που χαρακτηρίζουν την τρίτη γενιά του Τσεχικού supermini παραμένουν αναλλοίωτα.

Δεν έχω να κάνω καμιά παρατήρηση σε ότι αφορά την ποιότητα συναρμογής καθώς με την βοήθεια της μαλακής ανάρτησης στο εσωτερικό δεν υπάρχουν τριγμοί, ενώ τα υφάσματα και τα πλαστικά μοιάζουν να αντέχουν στις κακουχίες της καθημερινής χρήσης.

Η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο θυμίζοντας πάντα την συγγενική σχέση με τον Όμιλο VW- και επειδή όπως ξέρετε ψάχνω πάντα κάτι να με ενοχλεί, βρήκα ότι ο επιλογέας είναι τοποθετημένος αρκετά προς τα πίσω με αποτέλεσμα να στριμώχνεται μεταξύ των δύο καθισμάτων και να δυσκολεύει τον οδηγό στην χρήση.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_15Η θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να κάθεται ψηλά και να απολαμβάνει την καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση. Εξίσου καλή είναι η ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια κάτι που διευκολύνει πολύ το παρκάρισμα και την κίνηση μέσα στα στενά της πόλης.

Το τιμόνι έχει δερμάτινη στεφάνη και έχει πολύ καλή αφή, ενώ ο πίνακας οργάνων διαθέτει τα κλασσικά στρογγυλά όργανα που είναι εξαιρετικά ευδιάκριτα και πληροφοριακά, αλλά δεν έρχονται να προσθέσουν τίποτε στον τομέα της πρωτοτυπίας ή της αισθητικής.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_07Στο κέντρο του ταμπλό θα βρείτε ενσωματωμένο- σαν στάνταρ- ένα media center με μια οθόνη αφής 6,5 ιντσών που διαθέτει εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης και είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto μέσω MirrorLink και SmartGate.

Εκτός από τα απολύτως κατανοητά και λογικά μενού, η οθόνη αυτή έχει και δυο κουμπιά δεξιά και αριστερά-το ένα για τον ήχο και το άλλο για το ψάξιμο των σταθμών. Έτσι ακόμη και οι λιγότερο tech savvy χειριστές να μπορούν επιτέλους να χειριστούν τις βασικές λειτουργίες.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_06Τα καθίσματα είναι άνετα και με καλή στήριξη, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι άνετοι χώροι στο πίσω κάθισμα.  Όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo – τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες – έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Tο ψηλό προφίλ του εξωτερικού σχεδιασμού και τα πολύ μεγάλα παράθυρα που κάνουν το αυτοκίνητο να μην δείχνει τόσο σύγχρονο όσο άλλα αυτοκίνητα της κατηγορίας, τελικά εξασφαλίζει εντυπωσιακό εσωτερικό ύψος- που οι μηχανικοί της Skoda το έχουν εκμεταλλευτεί με άψογο τρόπο προφέροντας χώρους που προσωπικά δεν μου φάνηκαν μικρότεροι από εκείνους του Ibiza ή του Polo.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_01Τόσο η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ που φτάνει τα 330 λίτρα, όσο κυρίως και  οι πολλοί και πρακτικοί χώροι για ποτήρια και μικροαντικείμενα κάνουν το Fabia να ξεχωρίζει στον τομέα της πρακτικότητας και της άνεσης..

Η μεταφορά τεχνολογίας και συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από τα μεγαλύτερα μοντέλα της VAG στο Fabia με την ταυτόχρονη διατήρηση της τιμής σε χαμηλά επίπεδα δίνουν σίγουρα  ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό.

Έτσι στο Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo θα βρείτε:

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

+ Υποβοήθηση αποφυγής μετωπικής σύγκρουσης (Front Assist) που περιλαμβάνει την Αστική λειτουργία επιβράδυνσης (City Emergency Brake)

+ Ανίχνευση τυφλών σημείων (Blind Spot Detect) και Ανίχνευση Πίσω Κυκλοφορίας (Rear Traffic Alert) που προειδοποιούν για κινδύνους πίσω από το αυτοκίνητο

+ Υποβοήθηση λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Assist) με διόρθωση απόκλισης από τη λωρίδα

+ Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition) με λειτουργία που βασίζεται  σε κάμερα και αναγνωρίζει τα όρια ταχύτητας και περιορισμούς προσπέρασης.

Κινητήρες          

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_08Το Skoda προσφέρεται αποκλειστικά με τρικύλινδρους βενζινοκίνητες καθώς οι εκδόσεις πετρελαίου καταργήθηκαν εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης που παρουσιάζουν στην Ευρώπη.

Προσωπικά βρίσκω το κυνηγητό ρύπων που έχει εξαπολύσει η Ε.Ε στους πετρελαιοκινητήρες υποκριτικό. Πιστεύω ότι σαν μοναδικό στόχο έχει να δημιουργήσει έναν νέο κύκλο αγοράς αυτοκινήτων με προηγμένους βενζινοκινητήρες λιγο πριν εμφανιστούν οι ηλεκτροκινητήρες-ώστε να χρειαστεί να πετάξουμε τα αυτοκίνητα μας  πάλι.

Τζίρος να γίνεται…

Οι προσφερόμενοι κινητήρες για την νέα Fabia είναι ο MPI του 1.0 λίτρου και 75 ίππων και οι TSI 1.0 λίτρου που αποδίδουν 95 και 110 ίππους αντίστοιχα. Για όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες, αλλά  και για όσους επιθυμούν μια  χαμηλότερη φορολογία οι δύο TSI διαθέτουν φίλτρο σωματιδίων.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_16Οι εκδόσεις των 75 και 95 ίππων συνδυάζονται με κιβώτιο πέντε σχέσεων, ενώ εκείνη των 110 ίππων προσφέρεται είτε ένα χειροκίνητο 6αρι, είτε ένα 7τάχυτο DSG.

Όπως καταλάβατε κάτω από το καπό του Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo που οδήγησα βρίσκεται ο επαναπρογραμματισμένος τρικύλινδρος TSI των χιλίων κυβικών, με τους 95 ίππους και 18,4 kgm ροπής που παραμένει σταθερή μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει την ραφιναρισμένη λειτουργία του αντιστοίχου κινητήρα της Peugeot, όμως τραβάει από χαμηλά, με πολύ καλή ευστροφία και γραμμικό τράβηγμα μέχρι τον κόφτη των 6.400 σαλ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς  μέσω ενός πεντατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη αλλά με πολύ μεγάλες και περίεργες διαδρομές στον επιλογέα-που θέλει συνήθειας.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 6 λίτρα με προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 9 λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε από τον εύστροφο χαρακτήρα και τον ήχο του.

Ανάρτηση/Φρένα

Σε ότι αφορά την ανάρτηση του  Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo  δεν υπάρχει κάποια καινοτομία και θα βρείτε γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και  ημι-άκαμπτο άξονα πίσω -που είναι όμως τόσο καλά στηριγμένος που δεν θα παρουσιάσει σχεδόν ποτέ αναπηδήσεις στην καθημερινότητα.

 

Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη στοχεύοντας την άνεση-κάτι που φυσικά επιτρέπει έντονες κλίσεις στις στροφές. Μιλώντας με τον τεχνικό διευθυντή της Skoda, έμαθα ότι για μόλις 170€ προσφέρεται μια λύση που προσφέρει ένα πιο σκληρό σετάρισμα αναρτήσεων.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_09Προσωπικά όσο και να μου αρέσουν τα αυτοκίνητα να είναι «τούβλο» στην σκληρότητα της αναρτησης , πιστεύω ότι ο χαρακτήρας του Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo συνδυάζεται καλύτερα με το μαλακό σετάρισμα-οπότε σας προτείνω να μην το πειράξετε.

Τα φρένα αν και αρχικά έχουν μια σπογγώδη αίσθηση τελικά αποδειχτήκαν δυνατά και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις εμπνέοντας εμπιστοσύνη, ενώ το τιμόνι που στην αρχή φαίνεται μαλακό και χωρίς αίσθηση, όσο το συνηθίζεις διαπιστώνεις ότι είναι αρκετά ακριβές και με αποδεκτή αίσθηση του δρόμου.

Στην πόλη

Το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo  είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει. Σε ότι αφορά την εργονομία και την πρακτικότητα το χέρι της VW έχει «ευλογήσει» το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo και τα μαλακά πετάλια και τιμόνι χαλαρώνουν τον οδηγό στην πόλη.

Στον Δρόμο

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_04Δεν οδήγησα το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo στον αυτοκινητόδρομο, ωστόσο είδα ότι σε δρόμους με κλειστές στροφές η ανάρτηση επιτρέπει αρκετά έντονες κλίσεις στο αμάξωμα.

Καθώς το γεύμα της παρουσίασης τελείωσε και όλοι άρχισαν αν απολαμβάνουν το επιδόρπιο και τον καφέ τους, την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια για να οδηγήσω το αυτοκίνητο έστω και λίγο στις στροφές στα γνωστά «λιμανάκια!

Αν και για λόγους δημοσιογραφικού καθωσπρεπισμού δεν ξεπέρασα ποτέ το όριο ταχύτητας-όπως μου είπαν να γραφώ ( 😎 ) – γρήγορα κατάλαβα ότι οι κλίσεις που παίρνει το αυτοκίνητο οφείλονται στις μαλακές αντιστρεπτικές ράβδους.

Οι κλίσεις που παρουσιάζονται όμως έχουν μόνο ψυχολογικό ενδιαφέρον, αφού δεν επηρεάζουν καθόλου την κατευθυντικότητα ή την πρόσφυση του Skoda Fabia μέσα στην στροφή.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_14Στο σύντομο διάστημα που είχα το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo στα χέρια μου το πίεσα αρκετά και διαπίστωσα ότι το πίσω μέρος αρνείται πεισματικά να βγει εκτός πορείας, εκτός εάν βρεθεί κάποια ανωμαλία μέσα στην στροφή, όπου τότε ο πίσω άξονας ίσως να παρουσιάσει κάποιες μικρές αναπηδήσεις.

Όταν ξεπεραστούν τα όρια πρόσφυσης το Fabia θα υποστρέψει αρχικά, ενώ στην συνέχεια τα ηλεκτρονικά θα αναλάβουν να επαναφέρουν το αυτοκίνητο στην τάξη…

Λαμβάνοντας υπόψη μου τον χαρακτήρα του Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo οφείλω να πω ότι η οδική συμπεριφορά με ικανοποίησε, χαρίζοντας μου απρόσμενες στιγμές οδηγικής ευχαρίστησης στους γλιστερούς δρόμους της Βάρκιζας.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_241Ο κινητήρας έχει άμεση απόκριση στο γκάζι και έχει όση δύναμη χρειάζεται για να κάνει το αυτοκίνητο ασφαλές- και αν ο δρόμος γλιστρά ακόμη και διασκεδαστικό.

Σε αυτό βοήθα και το κιβώτιο που με την μακριά 2αρα του φτάνει σχεδόν τα 100 χλμ/ω κάνοντας την ιδανική για οδήγηση σε σφικτές στροφές. Βάζεις μια δευτέρα και καθάρισες!

Εκτός από ένα μικρό διάστημα στην αρχή, δεν οδήγησα το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo ούτε μια στιγμή με οικονομικό τρόπο, οπότε τα 9 λίτρα/100 χλμ της μέσης κατανάλωσης ήταν μάλλον μια πολύ καλή τιμή.

Με ήρεμη οδήγηση υπολογίζω ότι τα 5,5-6,5  λίτρα είναι μια απόλυτα εφικτή τιμή.

Τα φρένα παρά το σπογγώδες πεντάλ είναι δυνατά και ανθεκτικά-και παρά το γεγονός ότι μετά από μια σειρά δοκιμασιών που τα υπέβαλα «μυρίσανε», δεν έχασαν ποτέ την δύναμη τους.

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_050Το μόνο που πρόλαβε να με ενοχλήσει τις λίγες ώρες που πέρασα με το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo ήταν το ότι ο θόρυβος από τον κινητήρα έβρισκε πολύ εύκολα τον δρόμο του προς την καμπίνα των επιβατών.

Ίσως να έφταιγε και το ότι για να προλάβω να καταλάβω το αυτοκίνητο σε τόσο σύντομο διάστημμα το οδηγούσα συχνά με τον κινητήρα σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής( ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής επάνω στον κόφτη)…

Ελπίζω να μπροέσω να γνωρίσω το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo σε ένα κανονικής διάρκειας Test Drive που θα μου επιτρέψει να καταλάβω τον χαρακτήρα του στην καθημερινότητα.

Συμπέρασμα

Skoda_fabia_95hp_montecarlo_autoholix_11Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που χάρη στην χαμηλή τιμή κτήσης και τα 4 χρόνια εγγύησης (και ασφάλισης)  που περιλαμβάνεται σε αυτή ξεχωρίζει όταν αρχίζεις να το βλέπεις με οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Οι τιμές του ανανεωμένου Skoda Fabia ξεκινούν από τα 10.980 ευρώ για την έκδοση Active 1.0 MPI των 75 ίππων, ενώ η έκδοση Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo που οδήγησα δεν ξεπερνα τα €15,000.

Τα νεώτερα αδέλφια της μαμάς VAG μπορεί να υπερτερούν λίγο στους χώρους, στην ποιότητα των υλικών και αρκετά στην οδική συμπεριφορά, όμως μπροστά στο «πακέτο» του Fabia δεν έχουν να πουν πολλά.

Ο πλήρης εξοπλισμός, η στιβαρή κατασκευή και οι χώροι θα επιτρέψει σε όλους όσους δεν θεωρούν απαραίτητως ότι η οδήγηση είναι ένα είδος διασκέδασης, να βρουν στο Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo μια πολύ ελκυστική λύση.

Το facelift έδωσε στο Fabia μερικά χρόνια ζωής ακόμη-και στους πολλούς οπαδούς της Skoda έναν λόγο να ονειρεύονται για το πόσο καλό θα γίνει το Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PS Monte Carlo όταν πατήσει και αυτό πάνων στην MQB-A0.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Τα σκληρά πλαστικά στο ταμπλό και ο ασαφής επιλογέας ταχυτήτων
  • Οι έντονες κλίσεις στις στροφές και η έλλειψη έκδοσης vRS

Θα θυμάμαι

  • Τους άνετους χώρους και την άνετη ανάρτηση
  • Το value for money και την 4ετή εγγύηση

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο