BMW 3 Series (G 20) – Σύντομο Test Drive

bmw-3-series_01255

bmw-3-series_014H BMW Hellas διοργάνωσε μια παρουσίαση των νέων Z4 και της σειράς 3 σε μια ζεστή εκδήλωση στην Βούλα με οικοδεσπότη τον Παγκόσμιο πρωταθλητή του Κick boxing Μιχάλη Ζαμπίδη. Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό η νέα BMW 3 θα βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα Παγκόσμιου Πρωταθλητή του Kickboxing στην απόφαση του αυτή την φορά να επιστρέψει στα ρινγκ του παραδοσιακού Boxing!

Το ήθος και ακεραιότητα του χαρακτήρα του Μιχαλή Ζαμπίδη είναι γνωστή σε όλους όσους έχουν παρακολουθήσει την πορεία του, ενώ έχοντας χαρίσει 157 νίκες στα ελληνικά χρώματα παραμένει μέσα στην ελίτ εκείνων των λίγων Ελλήνων αθλητών που έχουν να παρουσιάσουν μια διεθνή καριέρα με κορυφαία αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά το αυτοκινητιστικό μέρος της εκδήλωσης υπήρξε ένα είδος «υπερπληροφόρησης» που προσωπικά με βραχυκύκλωσε!

bmw-3-series_013Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου, είναι γνωστό ότι η BMW είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου εταιρείες κυρίως επειδή κατανοεί την οδηγική άξια του να οδηγείς ένα αυτοκίνητο στο οποίο άλλοι τροχοί το στρίβουν… και άλλοι το επιταχύνουν!

Η  BMW έχει μια πραγματική εμμονή με την πίσω κίνηση αφού από τα δεκαπέντε μοντέλα που περιλαμβάνει η γκάμα της, τα δώδεκα από αυτά έχουν διαμήκη τοποθέτηση του κινητήρα και πισωκίνητη αρχιτεκτονική.

Το να βλέπεις λοιπόν την καινούρια BMW 3 Series σε λίγες μόνο ώρες και μετά να προσπαθήσεις να αποκωδικοποιήσεις την οδική της συμπεριφορά μέσα σε μερικά χιλιόμετρα οδήγησης είναι πρακτικά αδύνατον, οπότε θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την αρχική αίσθηση που αποκόμισα και να σας δώσω κάποιες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα τεχνικά της χαρακτηριστικά.

Εμφάνιση

bmw-3-series_01788Διαθέσιμη για δοκιμή ήταν μια μπλε μεταλλική ΒMW 330i η οποία σε αυτό το χρώμα έδειχνε πολύ όμορφή στα δικά μου μάτια –και σίγουρα επιτέλους φρέσκια καθώς τα προηγούμενα μοντέλα είχαν αρχίσει να με κουράζουν με την σχεδιαστική τους ατολμία τους.

Σίγουρα η νέα υπερμεγέθης και -για τα δικά μου γούστα- υπερβολικά χρωμιωμένη μάσκα θα μπορούσε να δείχνει λιγότερο «θυμωμένη και προκλητική», όμως τα πανέμορφα φωτιστικά σώματα που φιλοξενούν προβολείς τεχνολογίας BMW Laser με ακτίνα φωτισμού που φτάνει τα 530 μέτρα(!!!) και κυρίως οι αεραγωγοί για την ψύξη των φρένων και του κινητήρα αποζημιώνουν με το παραπάνω την αισθητική μου.

Το καπό είναι εξαιρετικά χαμηλό και μακρύ, ενώ το πίσω τμήμα του πορτμπαγκάζ φαίνεται να είναι δυσανάλογα κοντό δίνοντας coupe αναλογίες σε ένα αυτοκίνητο που κατά τα άλλα είναι υποχρεωμένο να περιορίζεται από την αισθητική της κατηγορίας των sedan.

bmw-3-series_0174Σίγουρα η αισθητική επηρεάζεται από την προσπάθεια της BMW 3 Series για να πετύχει τον κορυφαίο για την κατηγορία αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας Cx 0,23, όμως τελικά αυτή η επίδοση σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με οπτικές υπερβολές…

Κάπως με ξενίζει το τρίτο πίσω παράθυρο στην κολόνα C που είναι αρκετά μεγάλο, αλλά μάλλον έχει φτιαχτεί με αυτόν τον τρόπο για να επιτρέπει στο μεσαίο πίσω παράθυρο να έχει τετράγωνο σχήμα ώστε να μπορεί να ανοίγει τελείως μέχρι κάτω -και κυρίως για να προσφέρει στον οδηγό καλή ορατότητα προς τα πίσω.

Η νέα BMW 3 Series είναι 85 mm μακρύτερη από την προκάτοχό της (4.709 mm), 16 mm φαρδύτερη (1.827 mm) και μόλις 1 mm ψηλότερη (1.442 mm).

Το μακρύτερο κατά 41mm μεταξόνιο (2.851 mm) του αυτοκινήτου και τα αυξημένα μετατρόχια (εμπρός: + 43 mm, πίσω: 21 mm), έχουν άμεση και θετική επίδραση στο στήσιμο και την ευελιξία του.

Εσωτερικό/Άνεση

bmw-3-series_0112Παρά τις σπορ αναλογίες της λοιπόν η νέα BMW 3 Series  είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο με διαστάσεις που πριν λίγα χρόνια θα μπορούσαν να ανήκουν στην σειρά 5 και έτσι η άνεση χώρων στο εσωτερικό της είναι αναμενόμενη.

Με εντυπωσίασε η ευρυχωρία στην περιοχή των ώμων και των αγκώνων των εμπρός επιβατών και η  πληθωρική αίσθηση χώρου στο πίσω κάθισμα τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι.

Επιπλέον, με 480L ο χώρος αποσκευών της νέας BMW Σειράς 3 Sedan ανοίγει νέες δυνατότητες στη μεταφορά φορτίων ενώ η διαιρούμενη 40 : 20 : 40 / αναδιπλούμενη πλάτη καθισμάτων που ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό την κάνει και  ιδιαιτέρα πρακτική.

bmw-3-series_01Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και «μπλιμπλίκια», τονίζοντας όμως τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.

Ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι μοντέρνος και παρέχει πολλές πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο, όμως δεν μπορώ να δεχτώ σε μια BMW ένα στροφόμετρο που να «γεμίζει» από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Η λογική πίσω από την επιλογή αυτή είναι φυσικά ότι μείνει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος στο κέντρο της οθόνης για τις ενδείξεις του συστήματος πλοήγησης-ωστόσο σε μια BMW το στροφόμετρο είναι παραδοσιακά στρόγγυλο- και γεμίζει από αριστερά προς τα δεξιά.

bmw-3-series_019Αυτό το νέο φαινόμενο το συναντάμε και σε άλλα μοντέλα της BMW, αλλά για μια εταιρεία που επιμένει στην χαρά της πίσω κίνησης, αυτού του είδους οι καινοτομίες στην βασικότερη ένδειξη του ταμπλό αποτελούν για εμένα μεγάλο φάουλ.

Ίσως πάλι να έχω μεγαλώσει και να έχω αρχίσει να αποκτώ παραξενιές και εμμονές!  Aν με διαβάζει κάνεις εκεί στην Γερμανία ( …που σιγά μην με διαβάζει!) σας παρακαλώ- πολύ όμως 😉 , φτιάξτε τα γραφικά του πίνακα οργάνων έτσι ώστε να θυμίζουν BMW!

Πάντως χάρη στις μεγάλες επιφάνειες γυαλιού που χαρίζουν φως και ορατότητα σε όλους τους επιβάτες, αλλά και τις μεγάλες γωνίες που ανοίγουν οι πίσω πόρτες η νέα  BMW 3 Series είναι ένα ιδανικό αυτοκίνητο για τους οικογενειάρχες.

Εξοπλισμός

bmw-3-series_0111Ο στάνταρ εξοπλισμός της BMW 3 Series περιλαμβάνει Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, με την τελευταία έκδοση να ειδοποιεί τον οδηγό και κατά την ανίχνευση ποδηλάτη. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go function και Driving Assistant με Lane Departure Warning και Lane Change Warning, Rear Collision Prevention και Cross-Traffic Alert.

Επίσης προσφέρεται το Driving Assistant Professional, ένα ολοκληρωμένο πακέτο βελτίωσης της άνεσης και της ασφάλειας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Driving Assistant Professional είναι το Steering & lane control assistant, που συνεργάζεται με τον οδηγό για παραμονή του οχήματος στην εντοπισμένη λωρίδα μέσα από στενά περάσματα και περιλαμβάνει Lane Keeping Assistant με ενεργή προστασία από πλευρική σύγκρουση και αποφυγή εμποδίων.

Κινητήρες

Πέντε κινητήρες θα διατίθενται με την έναρξη των πωλήσεων της νέας BMW 3 Series.

Η γκάμα αποτελείται από δύο δίλιτρους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες στις :

  • BMW 320i με απόδοση 184 hp (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 6,0 – 5,7 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 137 – 129 g/km)*
  • BMW 330i με απόδοση 258 hp (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 6,1 – 5,8 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο 139 – 132 g/km)*,

δύο τετρακύλινδρους δίλιτρους κινητήρες diesel στις :

  • BMW 318d με απόδοση 150 hp (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 4,5 – 4,2 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 120 – 112 g/km)*
  • BMW 320d με απόδοση 190 hp κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 4.7 – 4.4 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 122 – 115 g/km)*.

bmw-3-series_018Και στην BMW 330d ένας τρίλιτρος εξακύλινδρος , εν σειρά πετρελαιοκινητήρα απόδοσης 265 hp (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 5,2 – 4,8 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 136 – 128 g/km)*.

Την μετάδοση αναλαμβάνει αποκλειστικά το αυτόματο 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic της BMW,ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να παραγγείλουν την BMW 3 Series  με το νέο «πισωκίνητης λογικής» σύστημα τετρακίνησης X-Drive αν επιλέξουν τις BMW 320dX και 330iX.

 Ανάρτηση/Πλαίσιο

 Η νέα BMW 3 Series παρά τις σημαντικά αυξημένες διαστάσεις ζυγίζει 55 kg λιγότερο από την προκάτοχό της, έχει χαμηλότερο κέντρο βάρους και κατανομή 50 : 50, ενώ η ακαμψία της δομής του αμαξώματος και των βάσεων της ανάρτησης έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό αίσθησης ασφάλειας που παρέχει η BMW 3 Series στον οδηγό, όμως η διαφοροποίηση με τα προηγούμενα μοντέλα βρίσκεται στην χρήση των  αμορτισέρ μεταβλητής σκληρότητας, που δίνουν ένα πρωτόγνωρο για BMW επίπεδο άνεσης.

Στον Δρόμο

bmw-3-series_0155Οδήγησα την νέα BMW 330i στα «λιμανάκια» για 10-20 λεπτά και από όσο πρόλαβα να καταλάβω μου φάνηκε ότι όσο τα ηλεκτρονικά ήταν ενεργοποιημένα θα ήταν αδύνατον να αναστατώσω την ασφαλή συμπεριφορά της BMW 3 Series ακόμη και σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς.

Ο δίλιτρος κινητήρας της BMW 330i είναι εξαιρετικά ζωντανός και με απόδοση 258 ίππων ήταν αναμενόμενα δυνατός-όμως για πρώτη φορά το κιβώτιο μου φάνηκε ότι καθυστερούσε κάπως στο ανέβασμα των ταχυτήτων.

Έχοντας οδηγήσει τον συνδυασμό αυτού του κιβωτίου και κινητήρα και σε άλλα μοντέλα πιστεύω ότι κάτι συνέβαινε είτε με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, είτε με εμένα που προσπαθούσα πάρα πολύ σκληρά να γράψω στο μπλοκάκι μου όσο περισσότερα μειονεκτήματα μπορούσα στον λίγο χρόνο που είχα στην διαθεση μου!

bmw-3-series_011Η ανάρτηση μοιάζει απόκοσμα αδιάφορη στις προσπάθειες που έκανα στην είσοδο των στροφών να της επιβληθώ με απότομες τιμονιές και φρένα- που λογικά θα έπρεπε να δημιουργήσουν φαινόμενα μεταφοράς βάρους και αναστάτωση του πίσω μέρους.

Τίποτε από όλα αυτά… Όσο έστριβα το τιμόνι τόσο περισσότερο έστριβε η  BMW 3 Series! Φυσικά ήταν μέρα-μεσημέρι και δεν είχα καμία διάθεση να μάθω τι θα συμβεί εάν αποφάσιζα να κλείσω τα ηλεκτρονικά και άρχιζα να πηγαίνω πραγματικά γρήγορα…

Κάποια άλλη φόρα-και κατά προτίμηση σε δρόμους που γνωρίζω σαν το χέρι μου!

Όμως αυτό που με εντυπωσίασε στην BMW 3 Series  ήταν η άνεση της ανάρτησης και ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των runflat ελαστικών που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από τα συμβατικά. Τόσο ο θόρυβος του κινητήρα, όσο και εκείνοι των ελαστικών και του αέρα μένουν έξω από την καμπίνα της νέας BMW 3 Series που θυμίζει σε ησυχία –αν δεν την ξεπερνά- εκείνη της σειράς 5!

bmw-3-series_0147Ταυτόχρονα η ανάρτηση σχεδόν μηδενίζει τις κλίσεις μέσα στην στροφή μεταβαλλόντας αυτόματα και άμεσα την απόσβεση συμπίεσης των εξωτερικών στην στροφή αμορτισέρ, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τους επιβάτες ή να σκληραίνει αχρείαστα πολύ η ανάρτηση όταν ισιώνει η πορεία.

Αν κάτι δεν μου άρεσε ήταν η αίσθηση στο τιμόνι που εξαιτίας της μεταβαλλόμενης σχέσης στην κρεμαγιέρα απαιτεί έναν χρόνο προσαρμογής-που φυσικά δεν είχα και για αυτό επιφυλάσσομαι.

Η εργονομία και κυρίως η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις κάνει την κίνηση μέσα στην πόλη μια εύκολη υπόθεση και παρότι οι διαστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, η νέα 3αρα μοιάζει πιο μικρή και μαζεμένη από την προηγούμενη.

Συμπέρασμα

bmw-3-series_016Η νέα 3αρα είναι ένα υπέροχο αυτοκίνητο που για να καταλάβεις τις αρετές της χρειάζεται άπλετο χρόνο και μελέτη της συμπεριφοράς της στις στροφές.  Με τον λίγο χρόνο που είχα στην διάθεση μου η νέα 3αρα φαινόταν οδηγικά παντού καλύτερη από ότι μπορούσα να τολμήσω- και δεν σας κρύβω ότι με «κόμπλαρε» κάπως!

Όταν λοιπόν ξανασυναντηθώ μαζί της θα της αφιερώσω τον χρόνο που χρειάζεται για να την ανακρίνω και να μας «ξεράσει» όλα της τα μυστικά! Πως στις ελληνικές ταινιές ανακρίνανε οι γερμανοί τον Κούρκουλο κρεμασμένο πάνω σε ένα κομμάτι πάγο που έλιωνε και του έλεγε ο Δήμος Σταρένιος οι “γερμανοί είναι φίλοι μας”?

Τέτοια πράγματα!

Εντωμεταξύ, για την οικονομία των σχολίων θα σας πω ότι ενώ η Giulia παραμένει -για το δικό μου γούστο-πιο όμορφη, όλα δείχνουν ότι με την οδική συμπεριφορά και την άνεση που η νέα 3αρα δείχνει να έχει, οι Ιταλοί μάλλον θα πρέπει να κλειστούν στα σχεδιαστήρια τους για να σχεδιάσουν την απάντηση τους!

bmw-3-series_017Περιέργως όμως το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι μηχανικοί της ομάδας που σχεδιάζει την 5αρα της ΒΜW που -ξαφνικά, στην μορφή που έχει σήμερα μοιάζει να μην έχει λόγο ύπαρξης!

Όλα θα φανούν στην συμβίωση με αυτό το σημαντικό για την BMW αυτοκίνητο- που όμως όπως πάντα θα αργήσει να συμβεί- αφού πρώτα θα πρέπει να την οδηγήσουν όλοι οι ειδικοί.

Αυτό ήταν απλά το πρώτο μας ραντεβού με την τριάρα.. Τώρα υπομονή!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleΤο Hyundai i20 αναδείχθηκε ‘Used Car of the Year’
Next articleΦορτηγό NV400 με ανατρεπόμενη καρότσα φόρτωσης

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National