Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADVolvo V60 D4 Cross Country - Test Drive- Δοκιμή

Volvo V60 D4 Cross Country – Test Drive- Δοκιμή

Οδηγώντας το Volvo V60 D4 Cross Country νοιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα σε μια μηχανή του χρόνου που έχει την δυνατότητα να σε μεταφέρει στα πρώτα βήματα των SUV και ταυτόχρονα να γίνεσαι μάρτυρας των τελευταίων τους στιγμών- σε ένα ιδανικό πιθανό μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι όταν βασικά έχεις ένα αυτοκίνητο για την οικογένεια σου βολεύει να είναι ψηλό τετρακίνητο αυτοκίνητο για να μπορείς να κάνεις μια εκδρομή στην φύση, αλλά και να απολαμβάνεις την υπερυψωμένη θέση οδήγησης μέσα στην κίνηση.

Αυτά κατανόησαν οι μαρκετίστες και δημιούργησαν την μόδα των σημερινών SUV που δείχνουν ογκώδη και άγρια, όμως από κάτω κρύβεται ένα δικίνητο “γατάκι” που παλαιότερα φορούσε τα ρούχα μιας μόδας που λεγόταν MPV.

Οι μόδες όμως είναι για να αλλάζουν…

Η Οδύσσεια της Αυτοκίνησης (Για Autoholix μόνο)**.

**//Αν δεν είστε ένας από «εμάς» προχωρήστε στην ενότητα «Εμφάνιση» γιατί ίσως να χάσετε τον χρόνο σας!//

Πήξαμε στα SUV…  Εγώ που γράφω, οδηγώ ένα-εσείς που με διαβάζετε σε αυτές τις γραμμές, οδηγείτε πιθανότατα ένα … για όνομα του θεού- ακόμη και η θεία μου η Βαγγελιώ τέτοιο οδηγεί!

Όταν την δεκαετία του 80`η Subaru είχε την ιδέα να παρουσιάσει μια υπερυψωμένη έκδοση του Leone Station Wagon κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την Οδύσσεια που ξεκινούσε για την αυτοκίνηση που οδήγησε στα ατέλειωτα χρόνια παραμονής όλων μας στο Νησί των Λωτοφάγων που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Αυτό είναι ένα νησί στην θάλασσα του χρόνου της αυτοκίνησης, όπου εμείς οι οδηγοί τρώμε το «φρούτο του παραδείσου» (διάβαζε… SUV!)  ξεχνώντας τα πάντα που μας κάνουν να αγαπάμε την οδήγηση και δικαιώνοντας τους διαφημιστές- που πλέον έμαθαν με σιγουριά ότι θα φάμε ότι μας σερβίρουν…

Η αλήθεια είναι ότι τα Station Wagon με τους μεγάλους χώρους τους και την καλή τους οδική συμπεριφορά είναι ουσιαστικά ότι καλύτερο υπάρχει για να κινείται σήμερα μια οικογένεια.

Ωστόσο η ανάγκη διαφοροποίησης των εταιρειών με τον πιο οικονομικά ανώδυνο για αυτές τρόπο, τις έκανε να ακολουθήσουν τον δρόμο του Leone και έτσι ξαφνικά πολλά Station Wagon ψήλωσαν και απέκτησαν τετρακίνηση διαφόρων τύπων.

Στην Οδύσσεια που ξεκινούσε τότε με το Subaru Leone σχεδόν ταυτόχρονα προστέθηκε και το AMC Eagle που ανάγκασε την Subaru να απαντήσει στα τέλη το 90` με το Forester και φυσικά με το Outback που λατρεύτηκε στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η επιτυχία του Subaru Outback στην Αμερική έκανε την Audi να παρουσιάσει το A6 Allroad και φυσικά-όπως καταλαβαίνετε- ο δρόμος κατέληξε στην εμπλοκή της Volvo στην κατηγορία.

Οι Σουηδοί – που δεν είναι «τίποτε παιδάκια», παρουσίασαν μια υπερυψωμένη έκδοση SW που την ονόμασαν το Volvo V70 XC η οποία κράτησε την Volvo ψηλά στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ-και όχι μόνο.

Έτσι κάπου εκεί στις αρχές του 2000 το πλοίο της μόδας της αυτοκίνησης πέρασε από τις ακτές της BMW X3 και λίγο αργότερα από το Nissan Qashqai που άφησε τον κόσμο της αυτοκίνησης άφωνο με την μεγαλοφυή ιδέα του να παρουσιαστεί ένα δικίνητο MPV με την εμφάνιση ενός τζιπ.

Το πλήρωμα του πλοίου της αυτοκίνησης δεν πρόλαβε να βάλει κερί στα αυτιά του και παρασύρθηκε από τα τραγούδια των Σειρηνών των τμημάτων μάρκετινγκ, οδηγώντας το ανήμπορο στα βράχια του “σήμερα”- όπου βρίσκουμε λογικό ένα αυτοκίνητο να είναι ογκώδες, βαρύ και με ψηλό κέντρο βάρους, αντιαεροδυναμικό και δικίνητο– έτσι απλά για να μοιάζει με τετρακίνητο… Αρκεί να μας πουλά το όνειρο της περιπέτειας που μας έκαναν να χάσουμε…

Παράνοια ζούμε -μην μας ξυπνάτε!

Ευτυχώς αρκετοί είχαν βουλώσει τα αυτιά τους και ήταν δεμένοι στο κατάρτι όταν περνούσαν από τις Σειρήνες και έτσι κατάφεραν να διαφύγουν από την «αυτοκινητοφάγο» μόδα των SUV επιλέγοντας για τις ανάγκες της οικογένειας τους ένα διαχρονικό Subaru Outback, ένα γρήγορο Α6 AllRoad, ή κάτι ιδιαίτερο, σαν το Volvo V60 D4 Cross Country.

Επιστροφή στα Crossovers λοιπόν…

Εμφάνιση

Το βλέμμα ενός φίλου, κατόχου XC 60, όταν πάρκαρε δίπλα στο Volvo V60 D4 Cross Country ήταν «όλα τα λεφτά»!

Έβλεπες ένα τεράστιο ερωτηματικό να ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του καθώς αναρωτιόταν μήπως πήρε το λάθος αυτοκίνητο.

-«Το V60 XC δείχνει ξεχωριστό… και λογικά πρέπει να είναι και καλύτερο στον δρόμο», είπε.

-«Λογικά… είναι, όμως εσύ γιατί δεν το κοίταξες πριν αγοράσεις το XC60», τον ρώτησα χωρίς δισταγμό!

-«Μα δεν το είχα δει ποτέ πριν» είπε ο Λωτοφάγος που ξύπνησε ξαφνικά όταν του έπεσε το «φρούτο του παραδείσου» από το χέρι!

Σε ότι αφορά την εμφάνιση το Volvo V60 D4 Cross Country είναι εξίσου εντυπωσιακό με τo Volvo XC 60 καθώς και αυτό είναι χτισμένο στην πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture) που σε μια πιο επιμηκυμένη της έκδοση χρησιμοποιείται ακόμη και από τα ΧC 90 και τα V90.

Ωστόσο συγκρινόμενο με το ΧC 60, έχει 1.5 εκατοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο δηλαδή 2.872 mm αντί για 2.864, ενώ έχει 5 εκατοστά μικρότερο ύψος και είναι αρκετά πιο φαρδύ.

Για να μην σας μπερδεύω άλλο με νούμερα, με μήκος 4761 mm, πλάτος 2040mm και ύψος 1.603mm, το V60 XC είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα ένα μεγάλο και εντυπωσιακό αυτοκίνητο, που απευθύνεται στους λίγους που μπορούν όχι μόνο να διαθέσουν τουλάχιστον €62,000, αλλά και που έχουν το ιδιαίτερο γούστο και τις γνώσεις που χρειάζονται για να το επιλέξουν.

Είναι άνθρωποι υπεράνω της μόδας είτε γιατί θέλουν να ξεχωρίζουν, είτε επειδή καταλαβαίνουν ότι το V60 θα τους πάει όπου και το ογκώδες XC60, κάνοντας όμως πολύ λιγότερους συμβιβασμούς στις στροφές-αφού οι νόμοι της φυσικής θα ευνοούν την επιλογή τους!  😉

Η κάθετη μάσκα -σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή- και ο ανάγλυφος προφυλακτήρας δεν αφήνουν αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου.

Ωστόσο είναι η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών LED φωτιστικών ημέρας με την σχεδίαση «σφυρί του Θωρ» όπως τα ονομάζει η Volvo – ψηλά στις ακμές των φτερών προσδίδουν μια πολύ επιθετική εμφάνιση που δείχνει ξεκάθαρα και τις διαθέσεις των Σουηδών απέναντι στον ανταγωνισμό-που στην προκειμένη περίπτωση περιορίζεται πλεόν μόνο στα Subaru Outback και Audi A4/6 AllRoad.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι εύκολα διακρίνεις την παράδοση της Volvo στα οικογενειακά αυτοκίνητα, ενώ τα εντυπωσιακά 21 εκατοστά απόστασης από το έδαφος κρύβονται καλά από τους μεγάλους προβόλους εμπρός και πίσω που ξεγελούν το μάτι.

Οι θόλοι των τροχών προστατεύονται από ένα σκληρό πλαστικό που επεκτείνεται και στο κάτω μέρος των μασπίεδων και αφήνουν υποσχέσεις για εκτός δρόμου περιπέτειες.

Εμπόδιο στα όνειρα βάζουν αμέσως οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί που με τα «στρητάδικα» 215/55/18 θα περιορίσουν τις δυνατότητες του αυτοκινήτου και θα συνετίσουν τον ιδιοκτήτη στα δύσκολα.

Το πίσω μέρος με τα χαρακτηριστικά πλέον φωτιστικά σώματα της Volvo που ανεβαίνουν ψηλά μέχρι την οροφή, έχει έντονη προσωπικότητα παρότι οι τετράγωνες εξατμίσεις στο κάτω μέρος δεν είναι εντελώς αληθινές. Οι αληθινές στρογγυλές εξατμίσεις κρυβονται μέσα στα εντυπωσιακά παραλληλόγραμμα πλαίσια.

Τέλος,ο πίσω προφυλακτήρας στέκεται σχετικά ψηλά-μακριά από το έδαφος- και διαθέτει μια πλαστική ποδιά με ένα διακριτικό λογότυπο Cross Country που θα προστατεύει το αμάξωμα όταν θα ξεπερνάτε εμπόδια στις εκτός δρόμου εξορμήσεις σας…

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Volvo V60 D4 Cross Country θα βρείτε το γνωστό μινιμαλιστικό σκανδιναβικό σχεδιασμό με τα ποιοτικά υλικά και την έλλειψη υπερβολής.

Το έχω πει και παλιότερα… Μέσα σε ένα Volvo νοιώθεις σαν να μπαίνεις στο IKEA και να διαπιστώνεις- έκπληκτη-ότι τα έπιπλα εκτός από όμορφο design, είναι φτιαγμένα από πραγματικό ξύλο και όχι από χαρτόνι!

Το εσωτερικό του Volvo V60 D4 Cross Country έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το μεγάλο μεταξόνιο, το σχετικά κάθετο και ρηχό ταμπλό και την γνήσια απλότητα των υλικών.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα CUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ χάρη στους μεγάλους καθρέπτες και την κάμερα οπισθοπορείας η οδήγηση γίνεται παιχνιδάκι!

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων στηρίζεται σε μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’ και είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα παρέχοντας με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Ο χώρος για το κεφάλι πάρα την ύπαρξη της πανοραμικής οροφής που καταλαμβάνει όλο το μήκος της καμπίνας, είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς  που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους  ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο που δεν μου επιτρέπεται να τα σχολιάσω!

Ενώ το εσωτερικό στο αυτοκίνητο της δοκιμής είναι αρκετά σκοτεινό- λόγω των μαύρων δερμάτων και πλαστικών-υπάρχει μια φαρδιά λωρίδα από ποιοτικό αλουμίνιο που διατρέχει το ταμπλό τονίζοντας τον σχεδιασμό του και φωτίζοντας το εσωτερικό.

Παρόλα αυτά σας προτείνω το δικό σας Volvo V60 D4 Cross Country να το παραγγείλετε με ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς στο ταμπλό ώστε να σας φτιάχνει η διάθεση ακόμη περισσότερο.

Η κεντρική κονσόλα είναι ψηλή και φαρδιά διαθέτοντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους τόσο κάτω από το υποβραχιόνιο όσο και μπροστά από τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου που βρίσκεται τοποθετημένος έκκεντρα προς την πλευρά του οδηγού.

Πίσω από τον επιλογέα και τον διακόπτη εκκίνησης θα βρείτε την μοναδική παραφωνία στην κατά τα άλλα υψηλή ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο Volvo V60 D4 Cross Country -και που δεν είναι άλλη από την ποιότητα του περιστροφικού διακόπτη επιλογής των προγραμμάτων λειτουργίας του αυτοκινήτου.

Ο διακόπτης αυτός έχει ένα κιτς ασημένιο γυαλιστερό χρώμα, είναι φτιαγμένος από πλαστικό που θα χάσει την γυαλάδα του μετά από λίγα χρόνια, ενώ έχει έναν κυλινδρικό σχεδιασμό που θυμίζει παιδικό γλειφιτζούρι σε Λούνα Παρκ…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει τοποθετηθεί τόσο πίσω στην κονσόλα που είναι δύσκολα προσβάσιμος από τον οδηγό.

Και όμως ο διακόπτης αυτός έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο καθώς επιλέγει μεταξύ τεσσάρων προεπιλεγμένων θέσεων (Eco, Comfort, Off Road και Dynamic) που επεμβαίνουν στην χαρτογράφηση του τιμονιού, του κινητήρα και του κιβωτίου έτσι ώστε το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές συνθήκες οδήγησης.

Ο διακόπτης αυτός λοιπόν πρέπει γρήγορα να μετακομίσει κάτω από την οθόνη της κεντρικής κονσόλας σε ένα πλήκτρο, όπως ακριβώς είναι στο XC 40.

Στην κεντρική κονσόλα ξεχωρίζει μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9 “touchscreen” που δίνει μια «Tesla-like» ατμόσφαιρα στο εσωτερικό και που πλαισιώνεται από δυο ευμεγέθεις αεραγωγούς με υπερβολικά καλή ποιότητα κατασκευής και χορταστική στην αφή λειτουργία.

Όλα τα συστήματα ελέγχονται από αυτήν κεντρική κονσόλα και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του κλιματισμού απουσιάζουν.

Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσεις την λειτουργία του συστήματος πολυμέσων, αλλά ευτυχώς η απόκριση του είναι άμεση προσθέτοντας πόντους στην εμπειρία χειρισμού από κάποιον που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

Βάλε όμως στην θέση του οδηγού έναν άνθρωπο 50-60 ετών χωρίς “ψηφιακή μόρφωση” και άρχισε να μετράς καντήλια… Θα είναι αδύνατον να καταλάβει πως λειτουργεί το «ράδιο», ή πως να ρυθμίσει τον κλιματισμό και την ένταση του μοτέρ αερισμού.

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Volvo έχει τοποθετήσει κάτω από την οθόνη μια σειρά από πλήκτρα που επιτρέπουν την απευθείας ρύθμιση του ηχοσυστήματος και κάποιων άλλων βασικών λειτουργιών χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο, ενώ μια σειρά από συστήματα φροντίζουν για την ασφάλεια του οχήματος, ακόμη και αν ο οδηγός δεν προσέχει τον δρόμο!

Πρόκειται για το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων (City Safety), το σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο (Run–Off Road Mitigation) και το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα (Oncoming Lane Mitigation).

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπήρξαν στοιχεία του σχεδιασμού που πραγματικά με εντυπωσίασαν, όπως για παράδειγμα ότι κάτω από το υποβραχιόνιο – υπάρχει ένα αποσπώμενο καλαθάκι αχρήστων το οποίο αφαιρείται για να καθαριστεί και να πλυθεί.

Σαν μητέρα τριών παιδιών που είμαι, αυτό το τελευταίο το βρίσκω πανέξυπνο και πραγματικά με ενθουσίασε!

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι με μια λέξη άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-και οφείλω να πω ότι είναι το πρώτο αυτοκίνητο που δοκιμάζω που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Ο χώρος αποσκευών με τα 529 σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης- ενώ η πόρτα που ανοίγει ηλεκτρικά είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα.

Τέλος, οι πίσω πόρτες  ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Κινητήρας

To Volvo V60 D4 Cross Country εξοπλίζεται μόνο με τον 2λιτρο δεκαεξαβάλβιδο, με 2 ΕΕΚ και ψεκασμό common rail και δύο τούρμπο πετρελαιοκίνητο των 190 ίππων και 400 kgm ροπής που είναι διαθέσιμη από τις 1.750 σ.α.λ. για να αντιμετωπίσει ένα βαρύ αμάξωμα που ζυγίσει άδειο 1,800 κιλά.

Στην πράξη με το που θα ξεπεράσει ο δείκτης τις 1,300 σ.α.λ, τα δύο «τούρμπα φουσκώνουν» άμεσα και έτσι υπάρχει άφθονη ροπή που δίνει την δυνατότητα στο Volvo V60 D4 Cross Country να κινηθεί γρήγορα και να πραγματοποιήσει προσπεράσεις με ασφάλεια.

Επιπλέον έχει μεγάλο εύρος λειτουργίας καθώς στροφάρει με άνεση και αποτελεσματικότητα μέχρι τις 4,300 σαλ, ενώ σε ότι αφορά την κατανάλωση είδα περίπου 7,5-8 λτ./100 χλμ. κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής στον αυτοκινητόδρομο όπου κινούμασταν διαρκώς με τουλάχιστον 150 χλμ/ω.

Αν κινείστε μέχρι τα 140χλμ/ω η επίτευξη των 7 λτ./100 χλμ είναι αρκετά εύκολη.

Με 0-100 km/h σε 8,5”, 80-110 km/h σε 4,3 και 110-140 km/h σε 6,3 το Volvo V60 D4 Cross Country είναι αρκετά γοργό CUV που αν πιεστεί- υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να δείξει και 220 χλ/ω στο κοντέρ.

Μετάδοση

Η δύναμη του κινητήρα μεταφέρεται σε ένα 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Asin που στο πρόγραμμα Normal εξασφαλίζει αλλαγές που γίνονται με ομαλό-σχεδόν ανεπαίσθητο- τρόπο, όταν δεν βιάζεστε.

Αν θελήσετε να κινηθείτε πιο επιθετικά θα διαπιστώσετε ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι αντιδράσεις του κιβωτίου είναι ράθυμες. Πατάς το γκάζι και πρέπει να περιμένεις μισό δευτερόλεπτο για να νοιώσει το αυτοκίνητο τι του ζητάς….

Φυσικά εάν επιλέξετε το Sport Mode οι αντιδράσεις του κιβωτίου-αλλά και του κινητήρα- γίνονται πιο άμεσες, όμως τότε οι αλλαγές γίνονται απότομα θυμίζοντας τις αλλαγές που κάνουν οι άπειροι οδηγοί όταν τους βάζεις να οδηγήσουν για πρώτη φορά σε πίστα.

Προσωπικά βρήκα ότι ο καλύτερος τρόπος να πας πιο γρήγορα με το Volvo V60 D4 Cross Country είναι να αλλάζεις χειροκίνητα τις ταχύτητες στο Normal πρόγραμμα, όμως και εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς απουσιάζουν τα paddles από το τιμόνι. Μάθαμε τώρα και τα paddles …λες και είχαμε και στο χωριό μας!

Νομίζω πάντως ότι στην επόμενη ανανέωση του XC60 θα πρέπει οι τεχνικοί της Volvo να σταθούν με λίγη αγάπη πάνω από το κιβώτιο ταχυτήτων και σίγουρα να βάλουν gear paddles στο τιμόνι!

Τέλος καθώς τα Volvo έχουν φτιαχτεί από Σουηδούς που δίνουν σημασία στην ασφάλεια των παιδιών, μου άρεσε πολύ ότι για να επιλέξεις D, ή την όπισθεν πρέπει να πιέσεις τον επιλογέα δύο φορές. Κάθε μέτρο που προστατεύει τα παιδιά μας (και όχι μόνο) από ατυχήματα είναι απόλυτα καλοδεχούμενο.

Τετρακίνηση

Στην συνέχεια η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς -και όταν χαθεί η πρόσφυση ένας ηλεκτρουδραυλικός πολύδισκος ηλεκτροϋδαυλικός συμπλέκτης Hadlex μεταφέρει την κίνηση στο πίσω διαφορικό σε κλάσματα του δευτερολέπτου .

Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο η διανομή της ροπής στους τροχούς γίνεται με ένα ηλεκτρουδραυλικό κύκλωμα σταθερής πίεσης το οποίο επιτρέπει στην διανομή της ροπής να μοιράζεται συνεχώς σε όλους τους τροχούς ανάλογα με τις δυνατότητες πρόσφυσης.

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση του Volvo V60 D4 Cross Country αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω με εγκάρσιο φύλλο σούστας αντι για ελατήρια και η ρύθμιση της έχει μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ άνεσης και περιορισμού των κλίσεων μέσα στις στροφές.

Η διαδρομή της ανάρτησης είναι μικρότερη από εκείνη του XC 60 εξασφαλίζοντας όμως το απαραίτητο για Off Road όχημα ύψος από το έδαφος των 21 εκ. χωρίς ιδιαιτέρους περιορισμούς στον δρόμο από τον χώρο της ανάρτησης.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και έχουν πολύ δυνατό αρχικό «δάγκωμα». Είναι τόσο ισχυρή η υποβοήθηση στο πεντάλ του φρένου που στα πρώτα χιλιόμετρα που θα οδηγήσετε το αυτοκίνητο θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε, ωστόσο είναι ακούραστα και καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν το πολύ βαρύ αυτοκίνητο σε 38 μέτρα από τα 100 χλμ/ω.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη με στεναχώρησε με την αίσθηση του στην ευθεία και το γεγονός ότι χρειάζεται κάτι πάνω από 3+ στροφές από άκρη σε άκρη.

Έτσι είναι «αργό» απαιτώντας από τον οδηγό να κάνει υπερβολικές κινήσεις όταν οδηγά γρήγορα –κάτι που σε συνδυασμό με την υπερβολική υποβοήθηση ακόμη και στο πρόγραμμα Sport – χαλάνε την αίσθηση που μεταδίδεται στα χέρια από τους μπροστινούς τροχούς.

Στην Πόλη

Έχοντας συνηθίσει να κινούμαι με ένα SUV παρόμοιων διαστάσεων δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να το συνηθίσω υποβοηθούμενη από το εξαιρετικά μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι και τους τροχούς που κόβουν πολύ στα στενά της πόλης.

Το Volvo V60 D4 Cross Country μπορεί να είναι λιγότερο ογκώδες από ένα XC60, αλλά ο οδηγός του εξακολουθεί να απολαμβάνει την αίσθηση King of the Road που χαρίζουν τα μεγάλα SUV καθώς ο όγκος του γίνεται παντού αισθητός και ο οδηγός κάθεται αρκετά ψηλά.

Οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές – με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος, συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα πολύ άνετα καθίσματα μεταμορφώνοντας τους δρόμους της πόλης από αφρικανικών προδιαγραφών κατσικόδρομους, σε ευρωπαϊκούς!

Ακόμη και οι καλοσχεδιασμένες με σύστημα CAD (Coffee/Freddo Assisted Design) λακκούβες του Δήμου Διονύσου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο στιβαρό αμάξωμα και την ανάρτηση.

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας όσο δεν ζορίζεται δεν ακούγεται στο εσωτερικό.

Στους στενούς δρόμους όμως το Volvo V60 D4 Cross Country θέλει συνήθεια καθώς το μεγάλο φάρδος δυσκολεύει τόσο στους ελιγμούς όσο και στην διαδικασία της στάθμευσης. Εκεί ευτυχώς η κάμερα οπισθοπορείας και το κοφτερό τιμόνι προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν, αλλά και πάλι χρειάζεται συνήθεια.

Εδώ έρχεται και το σύστημα με την κάμερα απεικόνισης του αυτοκίνητου από ψηλά και για 360 μοίρες που τελικά βοηθά έτσι ώστε το παρκάρισμα να γίνεται μια απλή διαδικασία καθώς εξασφαλίζει επίσης ότι δεν θα τραυματίσετε τις ζάντες σας σε κάποιο πεζοδρόμιο.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Volvo V60 D4 Cross Country βρίσκεται στο περιβάλλον που του ταιριάζει και χάρη στον άριστο αεροδυναμικό του σχεδιασμό και την κορυφαία ηχομόνωση ταξιδεύει με άνεση.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και του αέρα ακόμα και όταν κινείται με ταχύτητες κοντά στα 180 χλμ χωρις να επηρειάζεται από τους πλευρικούς ανέμους.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Volvo V60 D4 Cross Country πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Στις παρατεταμένες στροφές παρουσιάζονται κάποιες κλίσεις-κάτι αναμενόμενο από ένα CUV με ύψος 21 εκατοστών-που όμως δεν επηρεάζουν καθόλου την κατευθυντικότητα του Volvo V60 D4 Cross Country ακόμη και σε ταχύτητες κοντά στην δεύτερη εκατοντάδα του κοντέρ.

Η σύγκριση εδώ με το XC 60 επιβεβαιώνει την υποψία που είχα από την αρχή, ότι δηλαδή το V60 XC είναι ένα αυτοκίνητο που στον ανοιχτό δρόμο συμπεριφέρεται σχεδόν όπως ένα καλό sedan εντυπωσιάζοντας με την έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων.

Το μόνο που μπορεί να προβληματίσει στον αυτοκινητόδρομο είναι το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Για παράδειγμα όταν κινείστε με 8η και αποφασίσετε να επιταχύνετε απότομα για να προσπεράσετε, το κιβώτιο παρουσιάζει έναν μεγάλο δισταγμό, οπότε σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κατεβάσετε κατευθείαν δύο ταχύτητες χειροκίνητα και να προσπεράσετε με άνεση εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη δύναμη και ροπή του κινητήρα.

Στρίβοντας

Το Volvo V60 D4 Cross Country μπορεί να μην δείχνει σπορ, όμως χάρη στην σχετικά σφικτή ανάρτηση και τα ελαστικά χαμηλού προφίλ αρχίζει να στρίβει σε επαρχιακούς δρόμους με απόλυτη ασφάλεια και με μεγάλη ευκολία.

Βυθίζεις το γκάζι στο πάτωμα και όσο κινείσαι με ανοιχτές γραμμές παραμένει ουδέτερο και γέρνει ελάχιστα για CUV, την ώρα που η δύναμη του κινητήρα μέσω της τετρακίνησης δεν ανησυχεί την γεωμετρία της ανάρτησης.

Όσο δεν το στραμπουλάτε στρίβει με όσα έρχεται και τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, τα  φρένα, και η δύναμη είναι όλα εκεί και το μόνο που λείπει είναι η πληροφόρηση από το τιμόνι.

Εάν ζοριστεί περισσότερο μέσα στην στροφή το Volvo V60 D4 Cross Country γίνεται αρχικά  υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς όλα συμβαίνουν με πολύ προοδευτικό τρόπο.

Στην συνέχεια-αν πάτε ακόμη πιο γρήγορα, χρειάζεται λίγο θάρρος ώστε να επιτρέψετε στον ηλεκτρουδραυλικό συμπλέκτη να στείλει ροπή στους πίσω τροχούς, και να αρχίσει το αυτοκίνητο να κινείται με τα τέσσερα για μερικά μέτρα πριν σας πάρει είδηση το ESP.

Κάτι που δεν μου άρεσε είναι που τα ηλεκτρονικά δεν απενεργοποιούνται εντελώς…όμως και πάλι επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να γλιστρήσει για λίγο για να τοποθετηθεί στην στροφή χρησιμοποιώντας τα πανίσχυρα φρένα.

Η διαδικασία ωστόσο λόγω του όγκου και των χιλιομέτρων που μαζεύονται είναι αγχωτική και σύντομα ο οδηγός (..για να μην μιλήσουμε για τους επιβάτες) παύει να ευχαριστιέται το ταξίδι.

Ηρεμίστε πάρτε δυο τρεις ανάσες και θυμηθείτε τι οδηγείτε… Για όνομα δηλαδή!

Το Volvo V60 D4 Cross Country είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο πολυτελείας, οπότε χαλαρώστε και απολαύστε το-εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Αν αναζητάτε συμπεριφορά Hatchback τότε θα πρέπει να κοιτάξετε πλέον άλλες επιλογές όπως το V60 που διαθέτει τους ίδιους χώρους, αλλά που η ανάρτηση του το τοποθετεί 8 εκατοστά πιο κοντά στο οδόστρωμα αλλάζοντας το παιχνίδι στην άσφαλτο.

Στο χώμα

Δεν γνωρίζω πόσοι από εκείνους που θα πληρώσουν περίπου €62Κ για ένα CUV πολυτελείας θα έχουν την διάθεση να το λασπώσουν και να το ταλαιπωρήσουν σε δύσκολες έκτος δρόμου διαδρομές.

Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά βλέπεις από την αρχή ότι οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας, δεν σε εμπνέουν για σκληρό offroading.

Βγαίνοντας σε ένα αρκετά κακοτράχαλο μονοπάτι στην Πεντέλη είδα ότι ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι ικανοποιητική δεν συμβαίνει το ίδιο η γεωμετρία της πίσω ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων-που είναι φυσικά σχεδιασμένη για την άσφαλτο.

Έτσι στα πολύ δύσκολα το Volvo V60 D4 Cross Country σηκώνει εύκολα τους πίσω τροχούς και ακινητοποιείται στιγμιαία μέχρι να επέμβει το ESP φρενάροντας τον τροχό που βρίσκεται στον αέρα για να τον αναγκάσει να μεταφέρει την ροπή στον απέναντι τροχό.

To Volvo V60 D4 Cross Country είναι απόλαυση σε ομαλούς χωματόδρομους με χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης όπου κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, ενώ στην λάσπη (..και υποθέτω στο χιόνι) η τετρακίνηση καθαρίζει την κατάσταση με τόση άνεση που σε κάνει να φαντάζεσαι τι θα έκανε το αυτοκίνητο με μια τετράδα πιο χωμάτινα λάστιχα.

Συμπέρασμα

Η καθημερινότητα με τo Volvo V60 D4 Cross Country είναι εξαιρετικά ευχάριστη καθώς σε παρασύρει στον κόσμο της «καλής ζωής» που απολαμβάνουν οι λίγοι που έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να οδηγούν ιδιαίτερα και καλόγουστα αυτοκίνητα.

Όσο καλά και να είναι τα σύγχρονα αυτοκίνητα των μικρότερων κατηγοριών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πλησιάσουν το «πάτημα» και την ποιότητα κύλισης των μεγάλων αυτοκινήτων.

Τα «μικρά» SUV έχουν πλημυρίσει τους δρόμους μας, ενώ ακόμη και τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή SUV όπως το Best Seller της Volvo ΧC60 έχουν αρχίσει να κουράζουν το βλέμμα μας.

Αυτό φυσικά το έχουν προσέξει και οι μαρκετίστες που έχουν ήδη δει την ευκαιρία να μας πουλήσουν διαφορετικά αυτοκίνητα απαξιώνοντας αυτά που έχουμε. Τώρα που αγοράσαμε όλοι SUV θα προσπαθήσουν να τα εξαφανίσουν με τον ίδιο τρόπο που κατάφεραν μέσα σε 10 χρόνια να ξεχάσουμε ότι κάποτε υπήρχαν τα πολυμορφικά αυτοκίνητα. Τι να απόγιναν όλα εκείνα τα MPV’s?

Δείτε τις νέες σχεδιαστικές τάσεις που εκδηλώνονται με τα νεοεμφανιζόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σαν το Jaguar i-Pace που ακολουθούν έναν πιο μαζεμένο σχεδιασμό που στο κέντρο του βρίσκεται η ιδέα των Crossovers.

Πιστεύω ότι τα SUV όπως τα γνωρίζουμε έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην τελευταία τους πενταετία και έτσι αν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα όχημα με εκτός δρόμου δυνατότητες θα ήταν σωστό να κοιτάξει στο μέλλον-και είτε να προσπαθήσει να ακολουθήσει την νέα μόδα με αυτοκίνητα σαν το XCeed και την BMW X2 , ή να επιλέξει ένα αυτοκίνητο που να ανήκει σε μια κατηγορία που παραμένει κλασσική και πάντα επίκαιρη από τότε που παρουσιάστηκε μέχρι και σήμερα.

Αυτοκίνητα σαν τo Volvo V60 D4 Cross Country υπήρχαν πριν τα SUV γίνουν της μόδας -και πιθανότατα θα υπάρχουν και όταν  γίνουν ντεμοντέ- αφού προσφέρουν τους χώρους και τις δυνατότητες των SUV και ταυτόχρονα μια οδική συμπεριφορά που ελάχιστα διαφέρει από εκείνη ενός κανονικού αυτοκινήτου.

Το Volvo V60 D4 Cross Country είναι μια από τις πιο ισορροπημένες και σοφές επιλογές που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε -και μπορείτε- να αγοράσετε ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το ασαφές τιμόνι και η υψηλότατη τιμή κτήσης.
  • Η προσθιοκίνητη συμπεριφορά όταν πιέζεται σε γρήγορες στροφές.

Θα θυμάμαι

  • Το ξεχωριστό και ελιτιστικό στυλ του γενικότερου σχεδιασμού.
  • Οι χώροι στο εσωτερικό και ο συνδυασμός οικονομίας επιδόσεων.

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο