Monday, July 4, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADNissan X-Trail 1.7 DCi-Δοκιμή/Test Drive

Nissan X-Trail 1.7 DCi-Δοκιμή/Test Drive

Το Nissan X-Trail 1.7 DCi σε αυτό το όμορφο “ροδοπορτοκαλοκόκκινο” χρωματάκι της δοκιμής δεν θυμίζει σε τίποτε το X-Trail που είχα οδηγήσει το 2005 σε μια δύσκολη χιονισμένη διαδρομή-και είχα γράψει τότε ότι είναι το «τελευταίο κάστρο των σκληροτράχηλων οικογενειακών offroaders έναντι μιας νέας γενιάς υπερυψωμένων τετρακίνητων station wagons»…

LoL!

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_0Ήταν δύσκολο να φανταστώ τότε ότι η ίδια εταιρεία θα παρουσίαζε λίγο αργότερα το Nissan Qashqai που ήταν ουσιαστικά το πρώτο μπροστοκίνητο SUV, που άλλαξε για πάντα όχι μόνο την πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και εξήγησε και στους καταναλωτές ότι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εικόνα τους παρά για την ουσία.

Η μάχη για τα Hardcore SUV’s χάθηκε με μιάς, αλλά εμείς οι καταναλωτές νομίζω ότι τελικά κερδίσαμε! Άλλωστε όσοι θέλουν Hardcore Off-roading δόξα τον θεό υπάρχουν προτάσεις, από το Mitsubishi L200, μέχρι το Ford Ranger Raptor.

Τα αυτοκίνητα που στα ελληνικά λέγονται σήμερα SUV’s κινούνται στο 99% της ζωής τους μέσα στην πόλη και σπάνια θα χρειαστεί να πάνε και σε κάποιον χωματόδρομο.. αλλά και  εκεί η τετρακίνηση τις περισσότερες φορές είναι άχρηστη!

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_012Πίσω στο Nissan X-Trail 1.7 DCi της δοκιμής μας, όπου με ανακούφιση διαπιστώνεις ότι το «σκληρoπυρινικό» Xtrail παραμένει ψηλό και τετρακίνητο- έχοντας κάνει φυσικά μια σειρά παραχωρήσεων για να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε χώρους μιας μεγάλης οικογένειας, καθώς ο νέος ρόλος που καλείται να παίξει είναι εκείνος ενός σύγχρονου MPV- με πιο άγριο στύλ.

Οι πρόβολοι εμπρός και πίσω είναι μεγάλοι, ενώ η πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση έχει κοντά και ακροβολισμένα ψαλίδια για να μην κλέβουν χώρο από τους πίσω θόλους.

Είναι εμφανές ότι το  Xtrail έκανε ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά τις εκτός δρόμου δυνατότητες του, αλλά έκανε πολλά βήματα εμπρός σε ότι αφορά την πρακτικότητα και την άνετη και ασφαλή οδική συμπεριφορά.

Εμφάνιση  

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_044Το Nissan X-Trail 1.7 DCi βασίζεται στην πλατφόρμα CMF του γκρουπ Nissan-Renault και η εμφάνιση του καθορίζεται από τα 21 εκατοστά που απέχει το πάτωμα από το έδαφος και από τις πληθωρικές διαστάσεις των 4,7 μέτρων που κρύβονται οπτικά από τις πολλές καμπύλες του αμαξώματος.

Είναι ψηλό, ογκώδες με μεγάλους τροχούς και πείθει αμέσως για την εκτός δρόμου ταυτότητα του καθώς το facelift που έγινε στο μοντέλο πριν λίγους μήνες, εκτός από νέους κινητήρες έφερε μαζί του και ένα πετυχημένο συνδυασμό μιας πιο…premium άγριας εμφάνισης!

Το Nissan X-Trail ήταν πάντα φρέσκο και μέσα στην μόδα, οπότε οι σχεδιαστές προχώρησαν σε πολύ μικρές και διακριτικές αλλαγές έτσι ώστε να μην επηρεάσουν την γενικότερη εικόνα του αυτοκινήτου.

«Δεν αλλάζεις την ομάδα που κερδάει»!

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_011Θα βρείτε λοιπόν μικρές αλλαγές στην μπροστινή μάσκα που είναι πιο ογκώδης, στον προφυλακτήρα με πιο τονισμένο το χαρακτηριστικό V της Nissan, και φυσικά στα λίγο διαφοροποιημένα LED φωτιστικά σώματα τόσο εμπρός όσο και πίσω.

Μια νέα σειρά σχεδίων για τις ζάντες και τα έντονα νίκελ πλαίσια στα παράθυρα ολοκληρώνουν τις σχεδιαστικές διαφορές οι οποίες στα αλήθεια είναι αντιληπτές μόνο… στους πωλητές της εταιρείας! Και αυτό είναι καλό γιατί και το Nissan X-Trail 1.7 DCi  παραμένει φρέσκο, αλλά και τα προηγούμενα μοντέλα δεν απαξιώνονται σαν μεταχειρισμένα.

Αυτό για εμένα λέγεται σεβασμός στους πελάτες σου!

Εσωτερικό

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_026Στο εσωτερικό του Nissan X-Trail 1.7 DCi τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ποιοτικά, μαλακά και σίγουρα κομψά. Το ταμπλό είναι καλυμμένο από ανοιχτόχρωμη ραμμένη δερματίνη, ή δέρμα, ενώ σκληρότερα μαύρα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε σημεία που δεν φαίνονται όπως πχ χαμηλά στις πόρτες.

Όλα είναι ευκρινή και εργονομικά φτιάχνοντας την διάθεση του οδηγού που θα βολευτεί αμέσως πίσω από το τιμόνι του ιαπωνικού αυτοκινήτου.

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_036Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντάς του καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ χάρη στους μεγάλους καθρέπτες και με την κάμερα οπισθοπορείας η οδήγηση του μεγάλου SUV γίνεται παιχνιδάκι!

Το δερμάτινο και θερμαινόμενο τιμόνι έχει πολύ σωστό μέγεθος και ευχάριστο grip, ενώ φιλοξενεί διακόπτες που καλύπτουν όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου όπως ο χειρισμός του cruise control και του ηχοσυστήματος.Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_014

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Πάντως κάποιοι διακόπτες (ειδικά εκείνοι που βρίσκονται αριστερά και κάτω από το τιμόνι) έχουν Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_024φθηνή αίσθηση σε σύγκριση με το υπόλοιπο εσωτερικό, ενώ προβληματικός είναι εκείνος που βρίσκεται αριστερά από το τιμόνι και ελέγχει τα φώτα.

Επειδή το ελατήριο που οριοθετεί τις θέσεις λειτουργίας του είναι κάπως μαλακό, πολλές φορές καθώς γυρνούσα το τιμόνι το χέρι άναβε και έσβηνε τα φώτα χωρίς να το θέλω. Αυτό στη νυχτερινή οδήγηση μπορεί να αιφνιδιάσει τον οδηγό.

Χώροι/Άνεση

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_020Στο Nissan X-Trail 1.7 DCi ο χώρος για το κεφάλι των επιβατών πάρα την ύπαρξη της πανοραμικής οροφής που καταλαμβάνει όλο το μήκος της καμπίνας, είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο υπάρχει περισσότερος χώρος για ενήλικες στο πίσω κάθισμα, ενώ για μόλις επιπλέον με 700€ μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση με μια τρίτη Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_023σειρά καθισμάτων-που όμως δεν υπήρχε στο αυτοκίνητο της δοκιμής.

Η τρίτη σειρά θα βολέψει δύο ακόμη επιβάτες αρκεί η χρήση να είναι περιστασιακή και οι επιβάτες… παιδιά. Το πρόβλημα δεν είμαι μόνο ο μικρός χώρος για τα γόνατα και η κλειστοφοβική αίσθηση λόγο των μικρών παραθύρων της τρίτης σειράς, αλλά και το ότι για να χωρέσουν οι πίσω επιβάτες επηρεάζεται σημαντικά η άνεση των επιβατών της μεσαίας σειράς.

Προσωπικά (σαν μητέρα τριών παιδιών) πιστεύω πάντως ότι η επταθέσια έκδοση δίνει στο X-Trail μια πρόσθετη πρακτικότητα που ελάχιστοι Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_025αντίπαλοι αυτού του μεγέθους και τιμής μπορούν να προσφέρουν.

Φυσικά στο πενταθέσιας διαμόρφωσης Nissan X-Trail 1.7 DCi της δοκιμής, οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι με μια λέξη άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-και έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_015Οι πίσω θέσεις διαθέτουν δικό τους σύστημα εξαερισμού με αεραγωγούς, ενώ οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Το μέγεθος του χώρου αποσκευών βρίσκεται στα 565 λίτρα που αποκαλύπτεται από μια ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα, ενώ μπορεί να μεγαλώσει καθώς η πίσω σειρά καθισμάτων είναι τοποθετημένη σε δρομείς, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ περισσότερων χώρων για τα πόδια ή το φορτίο.

Εξοπλισμός

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_036Το Nissan X-Trail 1.7 DCi της δοκιμής είχε μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών.

Δεν δοκίμασα κανένα από αυτά τα συστήματα και εκτίμησα πάρα πολύ ότι και εκείνα όταν είδαν ότι δεν ασχολούμαι μαζί τους κρυφτήκαν μακριά μου κάπου μέσα σε κάποιον υπολογιστή.

Δεν τα ενόχλησα και δεν με ενόχλησαν!

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_019Αντίθετα εντυπωσιάστηκα με την απόδοση του νέου συστήματος ψυχαγωγίας NissanConnect που βρίσκεται πίσω από μια ενσωματωμένη οθόνη υψηλής ευκρινείας 7’’στην κεντρική κονσόλα που βελτιώνει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ οδηγού και οχήματος- καθώς παρέχει την δυνατότητα ενημερώσεων του χάρτη και του λογισμικού με τη μέθοδο Over The Air (OTA).

Οι νέες δυνατότητες του συστήματος NissanConnect περιλαμβάνουν:

 • Apple CarPlay και Android Auto.
 • Αναζήτηση με μία γραμμή: μια λειτουργικότητα στο σύστημα πλοήγησης που απλοποιεί τη διαδικασία εύρεσης θέσης.
 • Εξατομίκευση: οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν συντομεύσεις για τις συνήθεις λειτουργίες.
 • Αναγνώριση φωνής: οι λειτουργιές μπορούν να πραγματοποιηθούν με φωνητική εντολή
 • Προγραμματισμός ταξιδίου πριν από την αναχώρηση / αποστολή του προορισμού στο αυτοκίνητο.
 • Λειτουργία Find My Car.
 • Premium Traffic από το TomTom.
 • Ένδειξη λειτουργιάς τετρακίνησης.
 • Ένδειξη στάθμης AdBlue.

Κινητήρας/Μετάδοση

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_028Ο νέος υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας των 1.7 λίτρων αποδίδει 150 ίππους στις 3.850 και 340 Nm ροπής στις 1.750 σαλ. και έρχεται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο 1.6 dCi με τα 130PS.

Επειδή είναι δεκαεξαβάλβιδος δεν έχει πρόβλημα να γυρνά στις 4.800 σαλ χωρίς να λαχανιάζει- που για πετρελαιοκινητήρα αυτή είναι μια καλή επίδοση, όμως η ροπή στις χαμηλές στροφές σε συνδυασμό με τον μαλακό αλλά απότομο πετάλι του συμπλέκτη κάνουν τις εκκινήσεις μέσα στην πόλη απότομες.

Το τούρμπο ζωντανεύει μετά τις 1.500 σαλ απαιτώντας αρκετό πατινάρισμα όταν ξεκινά το βαρύ αυτοκίνητο- μέχρι ο κινητήρας να μπει στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας του και να απογειωθεί!

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_018Οι τετρακίνητες εκδόσεις με τον πετρελαιοκινητήρα 1,7 λίτρων διατίθενται είτε με ένα πυκνό 6αρι κιβώτιο, είτε με ένα αυτόματο κιβώτιο M-CVT, που παρότι δεν συνάδει με τις επιδόσεις κάνει την ζωή μέσα στην πόλη καλύτερη.

Το εξατάχυτο κιβώτιο που ακολουθεί έχει μέτρια λειτουργία καθώς οι διαδρομές του ψηλού λεβιέ (σχεδόν φορτηγού!) είναι μεγάλες και μοιάζει να σκαλώνει στην απαιτητική οδήγηση.

Στην ουσία όμως συνεργάζεται άψογα με τον «μικρό» για το μέγεθος του αυτοκινήτου κινητήρα έχοντος πυκνή κλιμάκωση, ενώ η 6η ταχύτητα βοηθά το αυτοκίνητο να ταξιδεύει άνετα και αθόρυβα.

Η επιλογή της κίνησης δύο ή τεσσάρων τροχών μπορεί να επιλεγεί μέσω ενός περιστροφικού επιλογέα στην κεντρική κονσόλα.

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_016Από εκεί η δύναμη μεταφέρεται στο κατά επιλογή σύστημα τετρακίνησης ενώ η επιλογή της κίνησης δύο ή τεσσάρων τροχών μπορεί να επιλεγεί ηλεκτρονικά μέσω περιστροφικού διακόπτη στην κεντρική κονσόλα πίσω από τον επιλογέα του κιβώτιου ταχυτήτων.

Η επιτάχυνση 0-100 είναι 10,5 δευτερόλεπτα, όμως το Nissan X-Trail 1.7 DCi δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο γρήγορο χάρη στην ροπή του κινητήρα.

Τέλος, η κατανάλωση μπορεί να διατηρηθεί κάτω από τα 8 λίτρα/100 χλμ μέσα στην πόλη και στο ταξίδι με ταχύτητες μέχρι 140 χλμ/ω, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 11 λίτρα εάν ζοριστεί ο κινητήρας σε μια ορεινή διαδρομή.

Ανάρτηση

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_033Η ανάρτηση του Nissan X-Trail 1.7 DCi αποτελείται από Mac Pherson μπροστά και ένα περίεργο σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω -που έχει πολύ κοντά ψαλίδια και επιτρέπει σχετικά εύκολα στους τροχούς να «κρεμάσουν» στα εκτός δρόμου εμπόδια.

Έτσι εάν τύχει να σηκωθεί ένας τροχός στον αέρα και επικρατούν συνθήκες αυξημένης ολισθηρότητας τότε-δυστυχώς-το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί σχετικά εύκολα.

Η ρύθμιση της ανάρτησης έχει σαφή προσανατολισμό προς την άνεση και η συνδεσμολογία της είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο από το πάτωμα και τους θόλους του αυτοκινήτου.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και έχουν πολύ δυνατό αρχικό «δάγκωμα», ενώ το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση-όμως ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη ίσως να σας στεναχωρήσει  με την αίσθηση του στις στροφές.

Στην Πόλη

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_05Μέσα στην πόλη οι μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις- με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος του Nissan X-Trail 1.7 DCi συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα άνετα καθίσματα μεταμορφώνοντας τους δρόμους της Αθήνας μας από αφρικανικών προδιαγραφών κατσικόδρομους… σε ευρωπαϊκούς!

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας όσο δεν ζορίζεται δεν ακούγεται στο εσωτερικό.

Ωστόσο, ο απότομος συμπλέκτης θέλει συνήθεια στην πόλη καθώς αρκετές φορές ο κινητήρας μου έσβηνε κατά την εκκίνηση-κάτι που σε συνδυασμό με το σύστημα Start/Stop με έφερε αρκετές φορές στην άβολη θέση να καθυστερήσω την κίνηση στο φανάρι.

Οϊμέ!

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_0Αντιλαμβάνεστε… ότι όταν μια γυναίκα οδηγά ένα ογκώδες SUV και της σβήνει ο κινητήρας στην εκκίνηση καθυστερώντας την κίνηση στο φανάρι, λειτουργεί σαν μαγνήτης για το γνωστό σχόλιο : «…αλλά δεν φταις εσύ, ο π@π@ρ@ς που σου το πήρε φταίει»!

Σας διαβεβαιώνω ότι ανακουφίζεσαι όταν σου λένε ότι δεν φταις εσύ, αλλά κάποιος άλλος! 😉

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_036Στους στενούς αστικούς δρόμους όμως το Nissan X-Trail 1.7 DCi θέλει συνήθεια καθώς το μεγάλο φάρδος δυσκολεύει τόσο στους ελιγμούς όσο και στην διαδικασία της στάθμευσης. Εκεί ευτυχώς η κάμερα οπισθοπορείας και το κοφτερό τιμόνι προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν, αλλά και πάλι χρειάζεται συνήθεια.

Το Nissan X-Trail 1.7 DCi παρκάρει άνετα, αφού το τιμόνι κόβει πολύ και είναι μαλακό, αλλά η θέση που θα βρείτε θα πρέπει να προορίζεται… για δύο αυτοκίνητα προκειμένου να χωρέσει τα 4,7 μέτρα του μήκους του! Το X-trail είναι φτιαγμένο για μεγάλη ζωή και του αρέσουν τα ταξίδια.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Κοιτώντας και τα εντελώς ασφάλτινα ελαστικά και τις πανέμορφες ζάντες με τα οποία εφοδιάζεται το Nissan X-Trail 1.7 DCi είναι προφανές πως οι σχεδιαστές έχουν κάνει ξεκάθαρες επιλογές και ότι αυτό το X-trail εστιάζει στην κίνηση στον ανοιχτό δρόμο.

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_09Εκεί πραγματικά εντυπωσιάζει με την ολοκληρωμένη και ασφαλή συμπεριφορά του- αλλά κυρίως με την ποιότητα κύλισης του σε όλες τις συνθήκες.

Στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύει ήσυχα και οικονομικά, καταναλώνοντας 7-8 λίτρα/100χλμ με ταχύτητες 130-140 χλμ/ω καταπίνοντας τις αποστάσεις με χαρακτηριστική ευκολία.

Στο εσωτερικό οι επιβάτες θα εκτιμήσουν σίγουρα την ησυχία τόσο από αεροδυναμικούς όσο και από μηχανικούς θορύβους- την ώρα που το αυτοκίνητο ταξιδεύει με άνεση ακόμη και με 150 χλμ/ω.

Στον αυτοκινητόδρομο θα δείτε εύκολα 170χλμ/ω και με αρκετή υπομονή θα φτάσετε και τα 190χλμ/ω!

Στον αυτοκινητόδρομο το Nissan X-Trail 1.7 DCi δεν θα προβληματίσει, αφού οι κλίσεις στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές γίνονται αντιληπτές, όμως το πρόβλημα είναι μάλλον ψυχολογικό καθώς τα φαρδιά ελαστικά προσφέρουν ελκτική και πλευρική πρόσφυση σε αφθονία.

Στις στροφές του αυτοκινητοδρόμου- και όσο κινείται σε λογικές ταχύτητες, είναι ασφαλές και σταθερό, ενώ παρά την μεγάλη επιφάνεια του περιέργως μένει ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους.

Στις Στροφές

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_04Σε επαρχιακούς δρόμους με την μαλακά ρυθμισμένη του ανάρτηση το αυτοκίνητο απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστή/ος στον προορισμό σου.

Υπάρχει στα αλήθεια λόγος να ζητάς από ένα SUV να στρίψει σαν GTi με ένα αμάξωμα 1600 κιλών να στέκεται 21εκ πάνω από την άσφαλτο? Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μοιάζει σαν να θες να τρέξεις κατοστάρι στον στίβο με σαγιονάρες «φλιπ-φλόπ».

Όμως… εδώ είμαστε Autoholix και η περιέργεια μας πρέπει να ικανοποιείται… και έτσι γρήγορα φορέσαμε τις “φλιπ-φλοπ” μας και βρεθήκαμε στον στίβο!

Έτσι έμαθα εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή το Nissan X-Trail 1.7 DCi γίνεται υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς όλα συμβαίνουν με προοδευτικό τρόπο.

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_03Αν το πιέσετε όμως περισσότερο η υποστροφή γίνεται έντονη, ενώ αν αποφασίσετε να “καθίσετε” το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή με πολύ γκάζι, τότε η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δυσάρεστη αν και ευτυχώς τις περισσότερες φορές μαζεύεται μόνο του από τα ηλεκτρονικά.

Αυτό που συμβαίνει θα το δείτε σε αρκετά προσθιοκίνητα -και κατά περίσταση τετρακίνητα SUV, όπου όταν ο οδηγός μένει στο γκάζι το αυτοκίνητο αρχίζει να υποστρέφει καθώς λόγω των μαλακών και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων ο μπροστινός εσωτερικός τροχός βρίσκεται στον αέρα.

Ταυτόχρονα όμως οι πίσω τροχοί συνεχίζουν να έχουν πρόσφυση και σπρώχνουν το αμάξωμα προς το εξωτερικό της στροφής κάνοντας το να υποστρέφει ακόμη περισσότερο…

Με στρωτή οδήγηση το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει γρήγορο, αλλά δυστυχώς σε καμία περίπτωση διασκεδαστικό καθώς το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι σε αυτές τις συνθήκες δείχνει να έχει πολύ φτωχή αίσθηση και χρειάζεται αρκετή συνηθεία μέχρι να το εμπιστευτείς.

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_02Το Nissan X-Trail 1.7 DCi είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο,οπότε ηρεμήστε και απολαύστε το-εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Αν αναζητάτε συμπεριφορά Hatchback με τους χώρους ενός μεγάλου SUV, τότε θα χρειαστεί να κοιτάξετε σε πολύ ακριβότερες προτάσεις όπως την BMW X3 και την Alfa Romeo Stelvio, ή ακόμη καλύτερα να κοιτάξετε τις Station Wagon εκδόσεις των Hatchbacks!

Στο χώμα

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_032Το αυξημένο ύψος είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, αρκεί να θυμάται ο οδηγός ότι ο μπροστινός πρόβολος είναι μακρύς και έτσι η προσέγγιση σε εμπόδια απαιτεί αυξημένη προσοχή για να μην τραυματιστεί ο όμορφος προφυλακτήρας.

Η άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και η ασάφεια του τιμονιού στην θέση της ευθείας -που περιέγραψα προηγουμένως, στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Nissan X-Trail 1.7 DCi να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Το σύστημα τετρακίνησης ανάλογα με τις συνθήκες -παρέχει την επιλογή 2WD, που μεταφέρει την κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς για οικονομία, την επιλογή 4WD Auto που μεταφέρει την κίνηση και στους πίσω τροχούς όταν γλιστρήσουν οι εμπρός τροχοί -και τέλος τη θέση Lock που εξασφαλίζει ισόποση μόνιμη κατανομή ανάμεσα στους δύο άξονες (“κλείδωμα”).

Η επιλογή και η λειτουργία αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος δείχνει και τον ασφάλτινο χαρακτήρα του Nissan X-Trail 1.7 DCi κάτι που κατά την γνώμη μου μπορεί να είναι λογικό.

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_031Ωστόσο η αρχιτεκτονική της τετρακίνησης σε συνδυασμό με την έλλειψη κάποιας μορφής μπλοκέ στον πίσω άξονα –και την μικρή ελευθερία άρθρωσης στην πίσω ανάρτηση, αφαιρούν πολλούς πόντους από τις εκτός δρόμου δυνατότητες ενός αυτοκινήτου που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέρει ένα ιστορικά σημαντικό εκτός δρόμου όνομα.

Από ότι μπόρεσα να καταλάβω σε μια λασπωμένη διαδρομή στην θέση 4WD Auto ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης εμπλέκει σχετικά γρήγορα τους πίσω τροχούς και δεν μοιάζει να κουράζεται όταν προσπαθήσεις να παίξεις με το αυτοκίνητο.

Στην θέση αυτή το αυτοκίνητο αποκλείεται να υπερστρέψει κάτι που σε συνδυασμό με το ESP το κάνει ιδιαίτερα ασφαλές για μετακινήσεις προς τα χιονοδρομικά κέντρα, όπου θα συναντήσουμε ομαλούς αλλά παγωμένους δρόμους.

Στην θέση Lock οι δυνατότητες του αυτοκινήτου εμφανίζονται πιο ικανοποιητικές αλλά και πάλι το αυτοκίνητο δεν «γυρνά» με το γκάζι ότι και να κάνεις ακόμα και σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Είναι και αυτό το καταραμένο ηλεκτρικό χειρόφρενο που μας σκοτώνει…

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_01Το κεντρικό διαφορικό παραμένει μπλοκαρισμένο μέχρι τα 50χλμ/ω και μετά επιστρέφει στην λειτουργία Auto ώστε να μην «κουρδίζεται» η μετάδοση όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών.

Όμως είναι καλό να γνωρίζετε ότι αν τύχει να βρεθείτε σε κάποιες ήπιες χωμάτινες διαδρομές όπου η ανάρτηση του Nissan X-Trail 1.7 DCi θα μπορεί κρατά τους τροχούς σε μόνιμη επαφή με το έδαφος, τότε θα μπορείτε όχι μόνο να φτάσετε αρκετά μακριά, αλλά θα έχετε και την χαρά να μην κουράσετε τους επιβάτες σας αφού η άνεση από την ανάρτηση είναι εντυπωσιακή.

Συμπέρασμα

Nissan_X-Trail_1.7_autoholix_030Τα SUV στις περισσότερες περιπτώσεις ζούνε μια ζωή στην οποία θα μπορούσε με άνεση να ανταπεξέλθει και ένα πολύ πιο φτηνό Station Wagon, με την διαφορά ότι διαθέτουν πολύ περισσότερο στυλ, ενώ επιπλέον προσφέρουν και έναν περιπετειώδη προσδιορισμό στον ιδιοκτήτη τους.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν η πιο πλούσια έκδοση Tecna του Nissan X-Trail 1.7 DCi και διέθετε ότι μπορείτε να φανταστείτε από έξτρα.

Αν αναλογιστείτε την δυνατότητα επιλογής 7θέσιας έκδοσης τότε ο ανταγωνισμός του Nissan X-Trail 1.7 DCi περιορίζεται στα Skoda Kodiaq 4X4, το οποίο στην τετρακίνητη πετρελαιοκίνητη έκδοση υποφέρει φορολογικά λόγω του δίλιτρου κινητήρα και του Peugeot 5008 που όμως δεν προσφέρεται με τετρακίνηση.

Ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι το Nissan X-Trail 1.7 DCi στα αλήθεια δεν έχει πολύ έντονο ανταγωνισμό- και ότι τελικά η επιτυχία που απολαμβάνει στην κατηγορία των μεσαίων /μεγάλων SUV δεν είναι καθόλου τυχαία.

Με τιμή που δεν ξεπερνά τα €36,100, τετρακίνηση, άνεση «κούρσας», χώρους πολυμορφικού και οικονομία σε καύσιμα που πριν από μερικά χρόνια δεν την φαντάζονταν ούτε για αυτοκίνητα πόλης το X-Trail είναι αυτή την στιγμή ότι καλύτερο μπορεί να επιλέξει μια πολυμελής οικογένεια που αγαπά τα ταξίδια και τις δραστηριότητες στην φύση.

Δεν με ευχαρίστησαν

 • Οι περιορισμένες εκτός δρόμου δυνατότητες σε σχέση με το πρώτο μοντέλο και οδήγηση σε γρήγορους ρυθμούς.
 • Η τσιμπημένη τιμή και η έλλειψη ροπής στις χαμηλές σαλ.  … .

Θα θυμάμαι

 • Τους άπλετους χώρους και την ποιότητα κύλισης.
 • Την οικονομία στα καύσιμα και την ποιότητα κατασκευής

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty