‘’ CAR LOGO HISTORY ‘’- Ιστορία

Όσοι αγαπάμε τα αυτοκίνητα και δη οι αναγνώστες του autoholix, γνωρίζουμε τα περισσότερα λογότυπα αυτοκινητοβιομηχανιών. Ωστόσο, πόσοι από εμάς γνωρίζουν την ιστορία πίσω από τα λογότυπα αυτά και τι συμβολίζουν? Ας δούμε μερικά από τα γνωστότερα.

Alfa Romeo Logo

alfa romeoΣτο αριστερό μέρος ο κόκκινος σταυρός συμβολίζει την σημαία του Μιλάνο, γενέτειρα της φίρμας. Στο δεξί μέρος, βλέπουμε το οικόσημο των Visconti που κυβερνούσαν το Μιλάνο κατά τον 14ο αιώνα.

Ο συμβολισμός του οικοσήμου των Visconti λέγεται πως αναπαριστά ένα βασιλικό φίδι που τρώει έναν άτυχο Μουσουλμάνο Μαυριτανό που πολέμησε τους Visconti κατά τις σταυροφορίες. Το ήξερες? Εγώ όχι.

 

audi logoAudi Logo

Εδώ δεν έχω παρασκήνιο τύπου Game of Thrones. Η λέξη Audi βρίσκει ρίζες στον γερμανό ιδρυτή της August Horch. Horch σημαίνει ακούω στα γερμανικά και σε μετάφραση στα λατινικά η αντίστοιχη λέξη είναι Audi.

Οι κύκλοι στο λογότυπο συμβόλιζαν την ένωση τεσσάρων διαφορετικών εταιρειών το 1932. Ο ένας κύκλος ήταν της Audi και οι άλλοι τρεις των Horch, Wanderer and DKW.

 

bentley logoBentley Logo

Δε θα το έβαζα στη λίστα καθώς τα φτερά εκτός από ταχύτητα και ανεξαρτησία, δεν κρύβουν κάτι πικάντικο.

Ωστόσο αυτό που δεν ήξερε κάνεις μας είναι πως ο αριθμός των φτερών στο logo είναι διαφορετικός σε κάθε μοντέλο για να ξεγελούν τους πλαστογράφους. Επίσης ένα παράδοξο, στις σειρές βιβλίων του James Bond, ο πρωταγωνιστής οδηγούσε Bentley και όχι Aston Martin!

bugatti logoBugatti logo

Η ίδρυση της εταιρείας έγινε το 1909 και το κλείσιμο της μόλις το 1947 με το θάνατο του Etorre Bugatti. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων είχε πουλήσει μόλις 8000 αμάξια.

Επανήλθε το 1987 με τον Romano Artioli και αργότερα πέρασε στην κατοχή του VW group. To logo της εταιρείας είχε σχεδιαστεί από τον πατέρα του Etorre, designer της εποχής, με τις εξήντα τελείες περιμετρικά να συμβολίζουν εξήντα πέρλες.

cadillak logoCadillac logo

Θα προσπεράσουμε την ιστορία της ίδρυσης που είναι περισσότερο γνωστή και θα σταθούμε στο συμβολισμό του λογοτύπου.

Συμβολίζει το εθνόσημο του Γάλλου εξερευνητή Antoine de la Mothe Cadillac που ίδρυσε την πόλη του Detroit το 1701, γενέτειρα πόλη της Cadillac. Λέγεται μάλιστα ότι ήταν και πρόγονος του Henry Leland ιδρυτή της Cadillac.

citroen logoCitroen Logo

Η αγαπημένη μου και πάντα πρωτοπόρα Citroen δε θα μπορούσε να λείπει. Τα δυο μοτίβα σε σχήμα V κατοχυρώθηκαν από τον ιδρυτή André-Gustave Citroën.

Συμβόλιζαν την επαφή δυο ελικοειδών γραναζιών σε μια διαδικασία άλεσης που ανακάλυψε σε ένα ταξίδι του στην Πολωνία και εννοείται πως πατεντάρισε την εφεύρεση.

Ferrari logoFerrari logo

Πως θα μπορούσε να λείπει? Μολονότι ιδρύθηκε το ’39, το πρώτο λογότυπο ήρθε το ’47. Το άλογο συμβολίζει το εθνόσημο του Francesco Baracca, θρυλικού πιλότου μαχητή στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.

Τα αρχικά S F σημαίνουν ‘’SCUDERIA FERRARI’’ του αγωνιστικού τμήματος της Ferrari. Από πάνω υπάρχει και το τρικολόρε της σημαίας της Ιταλίας ενώ το κίτρινο φόντο συμβολίζει το χρώμα της Μόντενα, γενέτειρα της Ferrari.

Hyundai LogoHyundai Logo

Μπαίνει δικαιωματικά στη λίστα καθώς ιδρύθηκε μόλις το 1967 από τον Chung Ju-yung γιος ενός πάμπτωχου αγρότη που σε μόλις 50 χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Στόχος του ήταν να καταφέρει να συνδυάσει Ιαπωνική τεχνογνωσία με Ευρωπαϊκή ποιότητα και Αμερικανική πολυτέλεια. Δε τα πήγε κι άσχημα. Το λογότυπο συμβολίζει μια εγκάρδια χειραψία μεταξύ της εταιρείας του και των πελατών του.

Lada Logo (από τον Αναγνώστη Σταμάτιο Συνοδινό)

Πριν από αιώνες, η LADA ήταν το όνομα ενός μικρού, γρήγορου ιστιοπλοϊκού σκάφους, τυπικού για τον ποταμό Βόλγα.
Ήταν επίσης τα αγαπημένα σκάφη πειρατών του ποταμού που τα χρησιμοποιούσαν για να ληστέψουν εμπορικά πλοία.
Λένε πως πήραν το ονομά τους απο το πιό διάσημο απο αυτά που ο πειρατής είχε ονομάσει Lada, δηλαδή μικρή αγαπημένη.
Το μικρό πλοίο στο λογότυπο χρησιμοποιείται για να απεικονίσει τη δύναμη προσαρμογής στις δύσκολες ρωσικές συνθήκες και παράλληλα η ονομασία να δείξει πως θα γίνει η μικρή αγαπημένη του ιδιοκτήτη

Lamborghini Logo

Lamborghini LogoΕπιτελούς λίγο παρασκήνιο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το ’63 από τον Ferruccio Lamborghini γνωστό για την κατασκευή τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων. Είχε στόχο την κατασκευή υπεραυτοκινήτων που θα νικούσαν την Ferrari. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα δυο λογότυπα μοιάζουν μεταξύ τους.

Ο Ταύρος στο λογότυπο συμβολίζει το ζώδιο του ιδρυτή αλλά και την αγάπη του στις ταυρομαχίες ( seriously? ). Η πρώτη επιτυχία ήρθε το ’66 με τη Miura βέβαια, η όποια πήρε επίσης το όνομα της από τον Eduardo Miura εκτροφέα ταύρων για ταυρομαχίες.

Maserati LogoMaserati Logo

Η ταλαιπωρημένη Maserati βρίσκει τη θέση της ανάμεσα στη λίστα μας. Ιδρύθηκε το 1914 από τον Alfieri Maserati με τα άλλα πέντε αδέλφια του!

Τα πέντε από τα έξι αδέλφια ήταν μηχανικοί ενώ ο έκτος ήταν σχεδιαστής και σχεδίασε την τρίαινα. Η έμπνευση του ήταν η τρίαινα του Ποσειδώνα που υπάρχει στο ομώνυμο σιντριβάνι στην Piazza Maggiore της Μπολόνια.

Mustang Logo

Mustang LogoΤέσσερα επικρατέστερα σενάρια υπάρχουν για το άλογο που τρέχει προς τα αριστερά. Το πρώτο σενάριο είναι πως στην όψη δείχνει πιο φυσικό ένα άλογο να τρέχει προς τα αριστερά στον καταναλωτή. Το δεύτερο σενάριο είναι πως ο σχεδιαστής ήταν αριστερόχειρας.

Τρίτο σενάριο πως συμβολίζει την αντίθετη πορεία σε σχέση με τα άλογα κούρσας συμβολίζοντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Τέταρτο σενάριο, πως είχε σχεδιαστεί με κανονική πορεία άλλα έγινε λάθος στην κατασκευή του Logo . Διαλέγετε ότι σας βολεύει!

Peugeot Logo

Peugeot LogoΗ σημερινή κραταιά Peugeot πίσω στο 1810 μόνο αυτοκίνητα δεν έφτιαχνε. Το λιοντάρι που πάντα υπήρχε από το 1858 στο λογότυπο της συμβόλιζε την αντοχή, την αξιοπιστία και την ποιότητα και ευλυγισία των πριονολεπιδων που κατασκεύαζε.

Από το 1810 έφτιαχναν από σκελετούς ομπρελάς μέχρι μαχαίρια. Το πρώτο αυτοκίνητο ήρθε το 1889 με δικούς τους in house κινητήρες. Μπράβο Peugeot!

Porsche LogoPorsche Logo

Η ίδρυση και ανάπτυξη είναι λίγο πολύ γνωστή της γερμανικής εταιρείας. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν πως το λογότυπο συμβολίζει το εθνόσημο του ελεύθερου κράτους της Βυρτεμβέργης με πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη.

 

Αυτά από εμάς για εσάς όσο κάθεστε σπίτι και βαριέστε όπως όλοι –ίσως θα βρισκατε ενδιαφέρον το bonusπαιχνίδι με car logo’s για να μάθετε παίζοντας!

https://www.sporcle.com/games/markassonne/click-the-car-logos

Καλη δύναμη ! -:)

Φίλιππος Μαλακατές