Sunday, December 5, 2021

Formula 3 1997

Το πρωτάθλημα Formula 3 του 1997 ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς η δημοσιότητα που συγκεντρώσαμε την προηγούμενη χρονιά με τους τερματισμούς μας σταθερά μια ανάσα από βάθρο έφερε αρκετή δημοσιότητα, τόσο στην ομάδα μας όσο και στον χώρο των αγώνων αυτοκινήτου.

Στο τέλος εκείνης της χρονιάς η Ελλάδα του βύσματος και του νεποτισμού κατάφερε να μου δώσει ένα γερό μάθημα ζωής, ωστόσο πώς να ξεχάσω εκείνη- την τελευταία- χρονιά που όποτε είχε «αγώνα» οι πίστες πλημμύριζαν με πολλές χιλιάδες κόσμου που έφερναν έσοδα από εισιτήρια κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των διαφημιζόμενων?

Αυτό που θέλουν οι Χορηγοί

Το 1996 μπορεί να τρέξαμε ουσιαστικά χωρίς χορηγό και με μια κουρασμένη Dallara 391,αλλά αυτό δεν σταμάτησε ούτε για μια στιγμή τον κόσμο να έρχεται για να δει από κοντά το περίεργο κορίτσι που «οδηγά τη Φόρμουλα στα ράλια»!

Όπως παλιότερα όλοι έμπαιναν στην τέντα του τσίρκο για να δουν το κορίτσι που μεταμορφώνεται σε γορίλλα, έτσι εκείνες τις ημέρες όλοι ήθελαν να με δούνε και να φωτογραφηθούν μαζί μου, παρότι για όσους μπορούσαν να δουν περά από την «αντηλιά» ήμουν και παραμένω ένα συνηθισμένο κορίτσι.

Πάντα ήμουν ντροπαλή- και δυσκολευόμουν να καταλάβω γιατί συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μου, όμως ο κόσμος εξακολουθούσε να γεμίζει τα πιτς θαυμάζοντας όλες τις φόρμουλες και όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα… μαζί με τα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν οι εταιρείες στους καταναλωτές!

Σε ότι με αφορά, το όνειρο της συμμετοχής μου στο Ιταλικό πρωτάθλημα δεν είχε σβήσει και έτσι συνέχιζα να εργάζομαι και να παρακολουθώ μαθήματα «διοίκησης επιχειρήσεων», να μελετώ ελληνικά και Αγγλικά για να καλύψω τα τεράστια κενά που είχα στο σχολείο εξαιτίας των αγώνων και της καθημερινής μου ενασχόλησης στην πίστα του Ασπροπύργου.

Στο τέλος λοιπόν της δύσκολης για εμάς χρόνιας του 1996 εμφανίστηκε η εταιρεία πετρελαιοειδών «Μαμιδάκης» και μας προσέφερε μια χορηγία για 1+1 χρόνια, η οποία μας έδωσε την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε την άσπρη Dallara 391-που με έμαθε να οδηγάω γρήγορα, αλλά που ήταν πολύ κουρασμένη και που στον τελευταίο αγώνα της Τρίπολης μας ανάγκασε να εγκαταλείψουμε με σπασμένο ημιαξόνιο…

Alfa Romeo Dallara 392

Η «νέα» μας Formula 3 μπορεί να ήταν η παλιά Alfa Romeo Dallara 392 του Μοσχού, αλλά είχε δεχθεί ένα γενναίο rebuild στα μηχανικά και ήρθε στα χέρια μας με μια μεγάλη προίκα σε αεροτομές, ζάντες, πάτωμα,– ουρά, μύτη κτλ.

Ήταν ένα γρήγορο αυτοκίνητο σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνο που οδηγούσα και τα αποτελέσματα της αλλαγής φάνηκαν από τους πρώτους αγώνες που ήμουν σταθερά στην 4η θέση μεταξύ 14-15 ικανότατων συναθλητών που πολλοί από αυτούς έτρεχαν με ολοκαίνουριες φόρμουλες και λάστιχα…

Στο αγωνιστικό μέρος

Από ότι καταλάβατε-παρά την χορηγία- οι αγώνες με Formula 3 είναι ένα υπερβολικά ακριβό άθλημα και έτσι δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να έχουμε καινούρια ελαστικά για κάθε αγώνα ούτε είχαμε ειδικά λάστιχα μόνο για τα χρονομετρημένα…

1997 F3 megara 7 12 97 01

Παρόλα αυτά η χρονιά εξελίχθηκε χωρίς ιδιαιτέρα προβλήματα και αν εξαιρεθεί μια εγκατάλειψη από κιβώτιο ταχυτήτων καταφέραμε να πάρουμε δύο Pole Positions , δύο δεύτερες θέσεις και πολλές 4 θέσεις!

Κάθε φορά που πήρα Pole Position ήταν επειδή  κάποιος μου έδινε τα παλιά του λάστιχα των δοκιμαστικών, αλλιώς τα δοκιμαστικά γινόντουσαν με το ίδιο ζευγάρι λάστιχα που χρησιμοποιούσαμε για 2-3 αγώνες. Εννοείται ότι όταν κυκλοφόρησε αυτό… κανείς δεν είχε κρατήσει  πια τα προηγούμενα qualifying λάστιχα του!

Κρατούσαμε τόσο πολύ καιρό τα λάστιχα που δίναμε ξεχωριστό όνομα στο καθένα από αυτά- και όταν τα αποχωριζόμασταν σχεδόν στεναχωρούμασταν! 😉

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η συμμετοχή κανονικών ανθρώπων σε ακριβά αθλήματα, το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος της χρονιάς να κατακτήσω την 4η θέση (…παραλίγο για 2 βαθμούς να βγω 3η ) σε ένα ανταγωνιστικότατο πρωτάθλημα με 15 από τους καλύτερους οδηγούς ταχύτητας που συμμετείχαν τότε στο πρωτάθλημα της F3- και με αυτοκίνητα που ήταν από 4 ως 5 χρόνια πιο σύγχρονα…

Ήμουν ευχαριστημένη τότε!

Οι χορηγίες, ή αλλιώς… η περίεργη έλξη των χρημάτων προς τα άλλα χρήματα!

Θα περίμενε κανείς ότι η επίδοση θα είχε εκτιμηθεί από τον χορηγό και κυρίως από την διαφημιστική εταιρεία που διαχειριζόταν την χορηγία μου, όμως περίπου στο μέσον της χρονιάς μας ανακοινώθηκε πως η εταιρεία δεν θα συνεχίσει την χορηγία για τον επόμενο χρόνο (1998).

Η διακοπή της συνεργασίας έγινε έγκαιρα και με απόλυτα νόμιμο τρόπο-και έτσι ο χορηγός  αντί να συνεχίσει να υποστηρίζει τους  6-7 οδηγούς που συμμετείχαν σε όλα τα πρωταθλήματα αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας εκείνης της χρονιάς, αποφάσισε να υποστηρίξει την συμμετοχή ενός και μόνο ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΥ οδηγού στο πρωτάθλημα Ράλι του 1998-που όμως δεν είχε καμία ανάγκη από οικονομική ενίσχυση…

Εκείνοι γνωρίζουν εάν το αποτέλεσμα τους δικαίωσε την επιλογή τους, ωστόσο η  απόφαση αυτή επηρέασε μαζί με εμένα και πολλούς άλλους ικανούς οδηγούς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότα να συνεχίσουν.

Εκείνη την χρονιά πήρα δύο σπουδαία μαθήματα!

Μάθημα 1ο

Το πρώτο μάθημα ήταν ότι για να σου δίνουν χρήματα όσοι έχουν χρήματα, θα πρέπει αποδεδειγμένα να μην τα χρειάζεσαι, ενώ για το δεύτερο μάθημα χρειάστηκε ο πατέρας μου να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις !

Μάθημα 2ο   

Επειδή γνωρίζαμε έγκαιρα ότι το 1998 δεν θα έχουμε χορηγό, από πολύ νωρίς μέσα στην χρονιά του 1997 παίρναμε τα ντοσιέ με τις φωτογραφίες και τα αποτελέσματα στα χέρια… και μόλις τελείωνε το συνήθως καλό σε αποτελέσματα Σαββατοκύριακο τρέχαμε από χορηγό σε χορηγό.

Καταφέραμε μέχρι το καλοκαίρι να εξασφαλίσουμε την χορηγία της ΣΕΚΑΠ (τότε επιτρεπόταν η διαφήμιση των τσιγάρων στους αγώνες) για το 1998 και έτσι κάποια στιγμή βρεθήκαμε να είμαστε με το στυλό στο χέρι για να υπογράψουμε…

Αφού είχαν ετοιμαστεί οι συμβάσεις και τα είχαμε ε συμφωνήσει όλα- κυριολεκτικά μερικά λεπτά πριν την υπογραφή και μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου, χτύπησε το τηλέφωνο και μας ενημέρωσαν  ότι η εταιρεία αποφάσισε την τελευταία στιγμή να δώσει την χορηγία μου σε έναν τηλεπαρουσιαστή που θέλησε να ασχοληθεί με τους αγώνες της Φόρμουλα 3.

Το δεύτερο σκληρό μάθημα μου απέδειξε ότι το να προσπαθείς και να είσαι ικανός δεν αποτελεί πάντα το σημαντικότερο κριτήριο για την επιτυχία.

Αν δεν είσαι, “φίλος”, «φίλος του φίλου», «δικό μας παιδί», ή αν «δεν σε έχουμε ανάγκη», δηλαδή αν δεν έχεις αυτό που τότε λεγόταν βύσμα, στην Ελλάδα δεν πήγαινες -και δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν πας πουθενά!   

Ουσιαστικά αυτή ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι δεν θα γινόμουν ποτέ κάτι σαν την λατρεμένη για εμένα Danika Patrick (που ωστόσο νομίζω ότι εμφανίστηκε στις πίστες μετά από εμένα) και έτσι το «μεγάλο όνειρο της Formula» έσβησε εκείνη την στιγμή.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο και για την χρονιά του 1998 μου προτάθηκε να γίνω οδηγός της Lion Hellas,όμως και εκεί ο λατρεμένος  από την Π.Δ. «υπερπαράγοντας» του χώρου κάνοντας χρήση των κανόνων του δεύτερου μαθήματος  μου πήρε το αυτοκίνητο μέσα από τα χέρια μετά από μερικούς αγώνες!   

Για αυτό όμως και τα υπέροχα που ακολούθησαν στα ενιαία 106, Yaris και MG θα τα πιούμε τον επόμενο μήνα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου,

Δείτε τα προηγούμενα χρόνια

1992 Kart – Τα πρώτα μου βήματα

1993- 1994: Τα καλύτερα Χρόνια του Κάρτ…

1995 – Η μικρή Ισμήνη στην Formula 3 -Part Ι

1996 – Formula 3 Part ΙΙ

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες – Αποτελέσματα – Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις – Δελτία Τύπου – Αφιερώματα

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά