Friday, August 19, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADSuzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip Δοκιμή / Test drive

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip Δοκιμή / Test drive

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 037

Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip μαζί με το Fiat Panda 4X4 ορίζουν μια δική τους ξεχωριστή υποκατηγορία που αποτελείται από μόλις δύο SUV’s που χάρη στο μικρό τους βάρος και το αυξημένο ύψος από το έδαφος καταφέρνουν να κινούνται στις εκτός δρόμου διαδρομές πιο αποτελεσματικά ακόμη και από off roaders πολλαπλάσιας αξίας.

Με την προσθήκη της τετρακίνησης της Puch-Stayer, το Panda 4X4 δημιούργησε ένα θρύλο που λίγοι κατασκευαστές θέλησαν ή τόλμησαν να ανταγωνιστούν.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 038

Φυσικά η Suzuki με την εμπειρία που είχε από το SJ ακολούθησε τον ιταλό κατασκευαστή στην ιδιαίτερη αυτή κατηγορία δημιουργώντας την πρώτη γενιά του IGNIS που παρότι είχε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις από το Fiat Panda, διέθετε μια ικανότατη τετρακίνηση με ένα άκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο ιάπωνας δεν κατάφερε ποτέ να πλησιάσει τον θρύλο του Panda 4Χ4, αφού ήταν ακριβότερος, μεγαλύτερος και κυρίως είχε μια εντελώς αδιάφορη εμφάνιση.

Το νέο Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip έχει και την ιδιαίτερη εμφάνιση και τις σωστές διαστάσεις για να σταθεί δίπλα στον Ιταλό ανταγωνιστή, ενώ με την προσθήκη της μικροϋβριδικής τεχνολογίας απέκτησε και το οικολογικό πρόσωπο που απαιτούν οι κανονισμοί ρύπων των «καθώς πρέπει» νομοθετών μας.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 029

Το σηματάκι Hybrid στο πίσω μέρος αποτελεί χαράς ευαγγέλιο για τους διαφημιστές που σε συνδυασμό με την συμφέρουσα τιμή της βασικής δικίνητης έκδοσης και την γνωστή Ιαπωνική αξιοπιστία, κατάφεραν να γεμίσουν τους Ευρωπαϊκούς δρόμους με την συμπαθητική φυσιογνωμία του νέου IGNIS.

Ωστόσο, οι προσδοκίες που γεννά η τετρακίνηση φέρνουν το Ultra-Small SUV της Suzuki απέναντι σε έναν πανίσχυρο ανταγωνιστή που παρότι έχει κλείσει σχεδόν 20 χρόνια στην μορφή που το βλέπουμε σήμερα ( με κάποια Facelifts), παραμένει ο ορισμός  της δημοφιλούς παροιμίας «ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του».

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 030

Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία του Panda είναι γνωστά και εμφανή- και καθώς η Fiat παρουσιάζει μια στασιμότητα τα τελευταία χρόνια, το μόνο που είχαν να κάνουν οι Ιάπωνες για φτάσουν τους Ιταλούς ήταν να βάλουν στο μικροσκόπιο τα δυνατά σημεία και να τους ξεπεράσουν τρωτά.

Η εμφάνιση, οι χώροι και οι εκτός δρόμου ικανότητες από την μία και τα ξεπερασμένα συστήματα ασφάλειας από την άλλη που αφαιρούν από τους ιταλούς όλα τα αστέρια από τα σχετικά τεστ, αποτέλεσαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο εξέλιξαν οι Ιάπωνες αυτό το μικρό αλλά ικανότατο SUV.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το πιο δύσκολο, καθώς όπως είναι γνωστό κανείς δεν ξεπερνά τους γείτονες μας στην ικανότητα τους να παράγουν ομορφιά… από εκεί που δεν το περιμένεις!

Εξωτερικό/Εμφάνιση

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 041

Με ένα ψηλόλιγνο σουλούπι με ράγες στην οροφή, κοντούς προβόλους και 18 εκατοστά ύψος από το έδαφος το νέο Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip φωνάζει από μακριά ότι έχει φτιαχτεί για περιπέτεια.

Οι όμορφες αλουμινένιες ζάντες έρχονται σε αντίθεση με το έντονο κόκκινο χρώμα που αντανακλά το φως της χειμωνιάτικής λιακάδας. Με βάρος 910 κιλών, μήκος 3,67 m, πλάτος 1,69 m και ύψος 1,6 m είναι το πρώτο Made in Japan, Compact SUV που ενσωματώνει την υβριδική τεχνολογία μαζί με την τετρακίνηση.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 039

Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip είναι γεμάτο με μικρές λεπτομέρειες που του δίνουν έντονο χαρακτήρα-κάτι που είναι καλό και κακό μαζί, αφού η εμφάνιση του τελικά μάλλον διχάζει αρκετούς. Άλλοι το βρίσκουν υπέροχο, άλλοι υπερβολικό και άλλοι άσχημο- πάντως να είστε σίγουροι ότι απαρατήρητο δεν θα περάσει πουθενά!

Προσωπικά βρίσκω πολύ όμορφη την εικόνα του μπροστινού μέρους και το πως ενσωματώνονται τα μεγάλα LED φωτιστικά σώματα που θυμίζουν Vitara, όπως επίσης και την αλλαγή που έγινε στην μάσκα που στο ανανεωμένο μοντέλο έχει 5 μεγάλες  νικελένιες γρίλιες που θυμίζουν λίγο Jeep Compass!

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 026

Θεωρώ την πλαϊνή όψη με τις χαρακιές στην πίσω κολώνα που θυμίζουν τα Suzuki Fronte Coupe υπερβολική και αχρείαστη, ενώ αντίθετα οι αεραγωγοί που βρίσκονται πάνω από τους τροχούς και θυμίζουν Vitara, του δίνουν μια γνώριμη SUV εικόνα που αρέσει.

Η πίσω όψη με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα- σε ένα τόσο στενό αμάξωμα, μοιάζει κάπως «βιαστική» και στερείται φαντασίας, όμως το μεγάλο σήμα “Hybrid AllGrip” στο δεξί μέρος της πίσω πόρτας ενημερώνει όσους ακολουθούν ότι το μικρό αυτοκινητάκι είναι «μια από όλα», δηλαδή και τετρακίνητο και υβριδικό!

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 040

Στο κάτω μέρος των προφυλακτήρων, τόσο μπροστά όσο και πίσω υπάρχει μια προστατευτική ποδιά από πλαστικό βαμμένο στο χρώμα του αλουμίνιου που προστατεύει …εμφανισιακά τους μικρούς προβόλους στις εκτός δρόμου διαδρομές.

Αυτό που μου λείπει όμως στο Suzuki Ignis είναι η ισορροπία- καθώς κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι, μου θυμίζει Vitara από την κολώνα και εμπρός, ενώ από την κολώνα και πίσω με τους αεραγωγούς στην κολώνα μου θυμίζει κουπέ της δεκαετίας του 1970.

Περίεργο είναι..

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 025

Τα δύο αυτά στυλ ενώνονται με τις ράγες της οροφής και συνδυάζονται με τους σχετικά μεγάλης διαμέτρου τροχούς σε ένα σύνολο που εμένα προσωπικά …αρχικά δεν με τρελαίνει -όπως ας πούμε το Panda Cross!

Από την άλλη όλα τα παιδιά της οικογένειας μου το λάτρεψαν και το χάρηκαν σαν να  έφερα στο σπίτι ένα… φουντωτό puppy… Είναι αυτό που λένε «περί ορέξεως».. 

Δείτε τις φωτογραφίες και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα, αλλά νομίζω ότι οι Ιταλοί παρά το υπέροχο και λαμπερό κόκκινο χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής, εδώ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε! !

 Εσωτερικό/Χώροι

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 022

To εσωτερικό του Suzuki Ignis1.2 Hybrid AllGrip, είναι μοντέρνο και απέριττο, αλλά και κάπως μουντό εξαιτίας των σκουρόχρωμων πλαστικών.

Ο οδηγός κάθεται ψηλά και έχει καταπληκτική ορατότητα παρά τις πολύ φαρδιές πίσω κολώνες. Το ταμπλό είναι εργονομικό και τα πάντα είναι στην θέση που περιμένεις να τα βρεις, ενώ η απλότητα και η εργονομία είναι πάντα ευπρόσδεκτες σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, ακόμη και αν έχει εκτός δρόμου χαρακτήρα.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 013

Ο πίνακας οργάνων, ο οποίος διαθέτει μια ανανεωμένη απεικόνιση των μετρητών, χρησιμοποιεί την κλασική αντίθεση λευκού και μαύρου χρώματος που αρέσει, ενώ περιέχει και μια οθόνη που δείχνει με γραφική αναπαράσταση την λειτουργία του υβριδικού συστήματος.

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένα mediacenter με μετριότατη λειτουργικότητα και γραφικά, ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά μια κονσόλα με τους λειτουργικούς διακόπτες ρύθμισης της θερμοκρασίας ζέστης/κρύου και κάποιους χώρους αποθήκευσης.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 043

Η εικόνα λοιπόν στο εσωτερικό είναι πολύ ευχάριστη στο μάτι, όμως δυστυχώς τα πλαστικά στο ταμπλό είναι σκληρά και φτηνά στην αφή, ενώ δεν λείπουν και οι τριγμοί όταν το αυτοκίνητο περνά από λακκούβες.

Στις εμπρός πόρτες υπάρχουν θήκες για μικροαντικείμενα και για μπουκάλια νερού, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν πρακτικές θήκες για αναψυκτικά και οι πατροπαράδοτες θύρες USB.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 018

Το θερμαινόμενο κάθισμα με την μέτρια πλευρική στήριξη και το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζονται με πολλαπλούς τρόπους και είναι εύκολο να βολευτείς ώστε να βρεις την θέση οδήγησης που επιθυμείς.

Τα χειριστήρια (τιμόνι και πετάλια) είναι μαλακά και ακριβή κάνοντας την καθημερινή συμβίωση απροβλημάτιστη και ξεκούραστη.

Στο πίσω κάθισμα θα χωρέσουν δυο ενήλικες ή τρία παιδιά στην έκδοση με τον ενιαίο πάγκο, όμως η έκδοση της δοκιμής είχε δύο ζώνες ασφάλειας και δυο ξεχωριστά καθίσματα –τα οποία όμως κινούνται εμπρός-πίσω ανεξάρτητα κατά 16,5 εκατοστά, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στα γόνατα των πίσω επιβατών-σε βάρος του χώρου αποσκευών- και τούμπαλιν.

Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο κάνοντας εύκολη την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των μικρών παιδιών στα ειδικά καθίσματα ασφαλείας, όμως λείπουν τα ηλεκτρικά παράθυρα και οι χώροι για την τοποθέτηση μπουκαλιών ή μικροπραγμάτων.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 020

Το πορτμπαγκάζ με χωρητικότητα που κυμαίνεται ανάλογα με την θέση του πίσω καθίσματος σε 204-290 λίτρα εναρμονίζεται πλήρως με τον ανταγωνισμό, ενώ οι πλάτες στα πίσω καθίσματα πέφτουν εύκολα σε δύο ανισομεγέθη τμήματα χωρίς όμως να δημιουργούν ένα εντελώς επίπεδο χώρο φόρτωσης.

Επιπλέον το κατώφλι φόρτωσης είναι ψηλό και το άνοιγμα της πίσω πόρτας είναι τόσο στενό που δυσκολεύει την αφαίρεση του ραφιού χωρίς να πέσουν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Ασφάλεια-Άνεση

Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip σε αυτό το σημείο διαλύει τον ιταλικό ανταγωνισμό  και λάμπει τόσο στο τομέα της ασφάλειας των επιβατών, όσο και των πεζών αποτελώντας μάλιστα μια από τις πιο ασφαλείς προτάσεις στην κατηγορία του, διαθέτοντας:

 • Camera Brake Support (DCBS), για πιο ασφαλή οδήγηση
 • Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας
 • Σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Αυτοκινήτου
 • 6 αερόσακους
 • Σύστημα Hill Hold
 • Σύστημα ελέγχου κατάβασης Hill Descent Control
 • Σύστημα Cruise Control
 • Σύστημα Grip Control

Κινητήρας/Μετάδοση

Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip εξοπλίζεται με τον  νέο 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα  K12D 1,2 DUALJET των 1,197 κ. εκ που αποδίδει 83 ίππους και 120 Nm ροπής.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 011

Διαθέτει ένα σύστημα διπλού ψεκασμού, μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και μπεκ για την ψύξη των εμβόλων του κινητήρα.

Η απόδοση δεν είναι υψηλή, όμως ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Suzuki Hybrid 12V που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) που αντικαθιστά το γνωστό μας «δυναμό» και που συνδέεται με τον κινητήρα μέσω ενός ενισχυμένου ιμάντα.

Το υβριδικό σύστημα Suzuki Hybrid 12V υπόσχεται μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και ομαλότερη καμπύλη ροπής καθώς μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση σε ηλεκτρική ενέργεια και την αποθηκεύει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 10Ah.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 010

Σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα της Suzuki των 1,242 κ.εκ και των 90 ίππων, ο νέος 1.2 DualJet αποδίδει 7 ίππους λιγότερους και 13 Nm μικρότερη ροπή, όμως η μέγιστη τιμή επιτυγχάνεται στις 2.800 σαλ. αντί για τις 4.400σαλ.του παλιού.

Έτσι είναι πιο ζωντανός στις χαμηλές σαλ, ενώ συνεργάζεται καλύτερα με το μικροϋβριδικό σύστημα 12V που τον συνδράμει με την σειρά του για την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στον ανοικτό δρόμο φτάνει τα 165 χλμ/ω, ενώ χρειάζονται κάτι λιγότερο από 13 δευτερόλεπτα για το 0-100 km/h.

Το Suzuki Ignis1.2 Hybrid AllGrip, παρά την τετρακίνηση και χάρη στο χαμηλό του βάρος καταναλώνει κατά μέσο μόλις όρο 5,8 με 6,3 lt/100 km μέσα στην πόλη και ακόμη αν το «κυνηγήσετε», δύσκολα θα δείτε πάνω από 7,5. lt/100 km.

Πως λειτουργεί το Suzuki Hybrid 12V

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 031

Όταν το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip κινείται κανονικά το σύστημα Suzuki Hybrid 12V φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι, το σύστημα λειτούργει σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 10Ah που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Καθώς το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μηχανικό η φόρτιση γίνεται μόνο όσο το αυτοκίνητο φρενάρει με ταχύτητα, ενώ υπάρχει και μια λειτουργία που κάνει την γεννήτρια να παράγει ακόμη περισσότερη ενέργεια όταν πατάμε το πετάλι του φρένου -πάντα με επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αν βάλετε νεκρό απλά δεν συμβαίνει τίποτε.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 033

Η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργιά του συστήματος εκκίνησης Start-GO,  ενώ ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά τον τετρακύλινδρο κινητήρα παρέχοντας «δωρεάν» ισχύ περίπου 7 ίππων και ροπή 50Nm στις ομαλές επιταχύνσεις από τις 1,500 έως τις 4.400 σ.α.λ.. Έτσι η ενέργεια του φρεναρίσματος που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, αξιοποιείται προσφέροντας οικονομία κυρίως μέσα στην πόλη!

Το Suzuki Hybrid 12V είναι τόσο απλό και ελαφρύ που επιβαρύνει το IGNIS μόνο με 15 επιπλέον κιλά – και έτσι δεν επηρεάζει καθόλου την δυναμική συμπεριφορά του αυτοκίνητου.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 032

Στην πράξη η λειτουργία του γίνεται αισθητή δίνοντας ένα ελαφρύ συνεχές βοηθητικό τράβηγμα κινητήρα από χαμηλά- και περισσότερη ζωντάνια στις μεσαίες σαλ.

 Όταν ο κινητήρας πιεστεί το σύστημα δεν συμμετέχει στην κίνηση καθώς ο ρυθμός περιστροφής του μοτέρ/γεννήτριας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα μέχρι τις 6,400 σαλ που εκείνος μπορεί να περιστρέφεται και έτσι απενεργοποιείται.

Μετάδοση

Το 5αρι κιβώτιο που ακολουθεί μεταφέρει την κίνηση στο σύστημα τετρακίνησης ALL GRIP Auto που με την χρήση ενός συνεκτικού συμπλέκτη κατανέμει αυτόματα τη ροπή στους πίσω τροχούς όταν ανιχνεύσει απώλεια πρόσφυσης στους μπροστινούς.   

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 023

Το κιβώτιο ταχυτήτων του Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip έχει σωστή διάταξη σχέσεων, ενώ ο επιλογέας κουμπώνει με θετικό τρόπο, ενώ μάλλον λόγω του χαμηλού βάρους δεν αφήνει ποτέ το κινητήρα εκτεθειμένο στην καθημερινή χρήση.

Παρόλα αυτά νομίζω ότι ένα 6αρι κιβώτιο θα ικανοποιούσε καλύτερα τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου στο ταξίδι, καθώς στις υψηλές στροφές ο κινητήρας παράγει αρκετό και ενοχλητικό θόρυβο.

Ανάρτηση/Τιμόνι/Φρένα

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και από έναν άκαμπτο άξονα πίσω χάρη- που αντικαθιστά τον ημιάκαμπτο που βρίσκουμε στις δικίνητες εκδόσεις -και που αναβαθμίζει τις εκτός δρόμου δυνατότητες του μικρού SUV.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 014

Όμως ακόμη και στην άσφαλτο ο άκαμπτος άξονας του Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip χάρη στις ισχυρότατες και σωστά στηριγμένες αντιστρεπτικές ράβδους ελέγχει το αμάξωμα καλύτερα από τον ημιάκαμπτο, παρά τα μάλλον μαλακά ελατήρια και την γρήγορη απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ που απαιτεί η εκτός δρόμου ρύθμιση.

Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip είναι μαλακό και ευχάριστο στην καθημερινή αστική χρήση όμως το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι έχει μια πολύ μακριά κλιμακωμένη κρεμαγιέρα που θέλει περίπου 4 στροφές από άκρη σε άκρη αφαιρώντας ταυτόχρονα σχεδόν όλη την αίσθηση επαφής των τροχών με τον δρόμο.

Τα φρένα αποτελούνται από δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω και γενικά δεν εντυπωσιάζουν ούτε με την δύναμη, αλλά ούτε και με την αντοχή τους.

Στην Πόλη

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 016

Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip είναι ευχάριστο στην καθημερινή χρήση με το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι και τον εξαιρετικά μικρό κύκλο στροφής των 4.6 μέτρων να διευκολύνουν την κίνηση σε στενούς δρόμους και στο παρκάρισμα.

H μαλακή και με σχετικά μεγάλες διαδρομές ανάρτηση κάνει ότι μπορεί για να φιλτράρει τα εκατομμύρια λακκούβες των δρόμων της Αθήνας και τα καταφέρνει αρκετά καλά εάν σκεφτούμε την αρχιτεκτονική της ανάρτησης  με τον άκαμπτο άξονα πίσω και το μικρό μεταξόνιο.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 034

Η θέση οδήγησης τύπου SUV –εκτός από πολύ καλή ορατότητα – χαρίζει και μια «king of the road» αίσθηση που βοηθά τόσο στην κίνηση όσο και στο παρκάρισμα.

Ο ήχος του κινητήρα είναι ευχάριστος, όμως ακολουθώντας την γενικότερη φιλοσοφία της μείωσης του βάρους φαίνεται ότι δεν έχει γίνει χρήση αρκετού μονωτικού υλικού και έτσι ο θόρυβος μοιάζει να φτάνει αφιλτράριστος μέσα στην καμπίνα-κάτι που στην καθημερινή χρήση κουράζει.

Το μικρό μήκος και το στενό αμάξωμα σε συνδυασμό με το τετραγωνισμένο σχήμα του, είναι ότι χρειάζεται ο οδηγός για να σταθμεύσει με ευκολία  σε πολύ μικρές θέσεις μέσα στην πόλη.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο δεν υπάρχουν εκπλήξεις και το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip λόγω του ψιλόλιγνου σχεδιασμού και του χωρίς αίσθηση τιμονιού επηρεάζεται εύκολα από τους πλάγιους ανέμους.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 03

H ανάρτηση δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα με αναπηδήσεις, όμως ο θόρυβος από τον δρόμο και τον κινητήρα μπορεί να γίνουν ενοχλητικοί σε ταχύτητες πάνω από 130 χλμ/ω. -και αυτό είναι κρίμα γιατί χάρη στην σωστή αεροδυναμική σχεδίαση του αμαξώματος το Suzuki Ignis στις υψηλές ταχύτητες παρουσιάζεται αεροδυναμικά ήσυχο.

Προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν 30 κιλά βαρύτερο και να είχε καλύτερη ηχομόνωση στον κινητήρα και την ανάρτηση, ενώ πιστεύω ότι θα βοηθούσε και μια 6η σχέση.

Κινούμενο με 130 χλμ/ω το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip καταναλώνει σταθερά κάτω από 7 λίτρα/ 100 και προσωπικά θα το χαρακτήριζα οικονομικό εάν σκεφτούμε τις αυξημένες τριβές από το πίσω διαφορικό και την τετρακίνηση.

Στρίβοντας

Όσο ο ρυθμός οδήγησης παραμένει στα πλαίσια της κατηγορίας, το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip παρά τις μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις καταφέρνει να ελέγχει σωστά το αυτοκίνητο και δεν παρουσιάζονται υποστροφικές τάσεις παρά τις μεγάλες κλίσεις που παρουσιάζονται μέσα στην στροφή.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 07

Δεν μπόρεσα να ανεβάσω αρκετά τον ρυθμό για να διαπιστώσω τι γίνεται μετά τα όρια της «καθώς πρέπει οδήγησης» αφού το χωρίς αίσθηση ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι έχει υπερβολική υποβοήθηση και δεν επιτρέπει στον οδηγό να γνωρίζει ακριβώς που κοιτάνε οι τροχοί του.

Έτσι στην προσπάθεια να καταλάβει ο οδηγός τι γίνεται με τους εμπρός τροχούς αρχίζει να «παίζει» με το τιμόνι στρίβοντας περισσότερο από ότι χρειάζεται –κάτι που αποσταθεροποιεί το αυτοκίνητο από πολύ νωρίς.

Επιπλέον τα φρένα με τα ταμπούρα πίσω και τους μικρής διαμέτρου δίσκους εμπρός δεν εμπνέουν για να τα ζορίσεις -χωρίς όμως να προβληματίζουν στην κανονική οδήγηση.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 06

Δεν μπόρεσα να το οδηγήσω όσο γρήγορα θα ήθελα για να ανακαλύψω την δυναμική συμπεριφορά του επειδή δεν μπόρεσα να εμπιστευτώ την αίσθηση του τιμονιού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip δεν έχει φτιαχτεί για ειδικές διαδρομές!

Από την άλλη πλευρά η ελκτική πρόσφυση ακόμη και σε ολισθηρά οδοστρώματα είναι αναμενόμενα πολύ καλή χάρη στην τετρακίνηση και τα αρκετά παρεμβατικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Σε γενικές γραμμές εάν λάβουμε υπόψη τον χαρακτήρα του μικρού Off roader η οδική συμπεριφορά στις στροφές είναι ασφαλής όσο δεν ξεπερνάτε τα όρια της κοινής λογικής.

Εκτός δρόμου

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 09

Για το τέλος άφησα τις εκτός δρόμου δυνατότητες του Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip-και αυτό γιατί ο παγωμένος και βροχερός καιρός που επικρατούσε την περίοδο της δοκιμής μου επέτρεψε να δω το πώς λειτουργεί η τετρακίνηση AllGrip σε ολισθηρά οδοστρώματα.

Η δύναμη μεταφέρεται αρχικά στους εμπρός τροχούς, όμως σε αντίθεση με το πρώτο IGNIS που μπορούσε να είναι μόνο μπροστοκίνητο, στο σύστημα AllGrip Auto εάν χαθεί η πρόσφυση στους μπροστινούς τροχούς τότε αυτόματα και σε κλάσματα δευτερολέπτου ο ηλεκτρουδραυλικός συνεκτικός συμπλέκτης μεταφέρει το 50% της ροπής αμέσως στους πίσω τροχούς.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 05

Το σύστημα τετρακίνησης ALLGRIP AUTO διαθέτει επίσης την λειτουργία Grip Control που εξασφαλίζει την ομαλή εκκίνηση σε ολισθηρά οδοστρώματα με χιόνι ή λάσπη.

Τα φρένα ενεργοποιούνται άμεσα στους τροχούς που ολισθαίνουν, ενώ η ροπή του κινητήρα μεταδίδεται στους τροχούς που διαθέτουν πρόσφυση, διευκολύνοντας τον απεγκλωβισμό του οχήματος και τον περιορισμό της απώλειας ροπής του κινητήρα.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 036

Γενικά η τετρακίνηση με έπεισε για την ελκτική πρόσφυση που προσφέρει, όπως και τα 18 εκατοστά που απέχει το IGNIS από το έδαφος που σε συνδυασμό με τους μικρούς προβόλους δίνουν σχεδόν αντίστοιχες δυνατότητες με τον τετρακίνητο ιταλό ανταγωνιστή.

Σε καμία περίπτωση δεν ένοιωσα ότι θα κολλήσω κάπου, ενώ χάρη στα λεπτά ελαστικά ανέβηκα σε κάτι απίστευτες παγωμένες ανηφόρες στην Πεντέλη που ακινητοποιούσαν όλα τα «πολυτελή SUV» που είχαν βγει να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των κατά 4τεσσερις φόρες ακριβότερων, βαρύτερων και πολυτελέστερων αυτοκινήτων…  

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 08

Εκεί όμως που με κέρδισε το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip ήταν στις έντονες κατηφόρες όπου κατέβαινε με άνεση εκεί που έβλεπα ακόμη και πιο σοβαρά αμερικανικά SUV να γλιστρούν και να τρομάζουν τους οδηγούς τους.

Τα λεπτά λάστιχα, το μικρό βάρος και το σύστημα Hill Decent μου έδωσαν απίστευτη αυτοπεποίθηση στις παγωμένες κατηφόρες-και με το πάτημα ενός κουμπιού περνούσα τους έντρομους οδηγούς των θηρίων  που πάλευαν να βρουν πρόσφυση σαν να ήμουν “pro”-που δεν είμαι!

Η ελκτική πρόσφυση, οι χώροι, οι συμμαζεμένες εξωτερικές διαστάσεις και η δεδομένη αξιοπιστία του Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip το κάνουν ιδανικό τόσο για τις χειμερινές αποδράσεις όσο και για την κίνηση στους στενούς δρόμους των νησιών και των ελληνικών παραλιών.

Συμπέρασμα

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 02

Δεν έχω κάνει πολλές αναφορές στο γεγονός ότι το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip είναι ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης που σε σχέση με τους χώρους που προσφέρει και τις διαστάσεις του μοιάζει να έχει σαν άμεσους ανταγωνιστές το υπέροχο Hyundai i10 , το Peugeot 108, η την τριάδα του VW Group.

Απέναντι στο i10 ένα Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip δεν έχει καμιά ελπίδα να συγκριθεί στους χώρους, την πρακτικότητα στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 017

Ο ανταγωνιστής του είναι μόνο ένας, ονομάζεται Panda 4X4 -και προσωπικά νομίζω ότι τελικά τον έχει ξεπεράσει σαν σύνολο.

Το γερασμένο Panda ειδικά στην έκδοση Cross είναι για εμένα πολύ πιο όμορφο εξωτερικά, ενώ έχει καλύτερη τετρακίνηση φτιαγμένη από ειδικούς στην Αυστρία  και μεγαλύτερες διαδρομές και ελευθερία στην άρθρωση της ανάρτησης.

Όμως ο Ιάπωνας προσφέρει έναν οικονομικό κινητήρα που επιτρέπει στο τετρακίνητο IGNIS να ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο με ελάχιστους συμβιβασμούς και ασφάλεια, ενώ είναι πιο όμορφο και πρακτικό στο εσωτερικό του.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 021

Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται από την χαμηλή τιμή του τετρακίνητου IGNIS που ξεκινά από τα από €14.780 και φτάνει τα €16.000 στο πλούσια εξοπλισμένο επίπεδο GL+ του αυτοκινήτου της δοκιμής.

Παράλληλα οι χαμηλοί ρύποι εξασφαλίζουν και ασήμαντα χαμηλά τέλη κυκλοφορίας, ενώ τα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από κανέναν.

 Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip παίζει χωρίς αντίπαλο και απευθύνεται στους δραστήριους νέους της πόλης που θα βρουν σε αυτό το μοναδικό τους αυτοκίνητο, ή προορίζεται για το δεύτερο βοηθητικό αυτοκίνητο μιας οικογενείας που κατοικεί σε περιοχές που οι καιρικές συνθήκες τον χειμώνα ακινητοποιούν το μεγάλο τους δικίνητο αυτοκίνητο.

Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip 037

Δείχνει και είναι ένα ικανό SUV, θα πάει όπου του ζητήσετε ενώ είναι οικονομικό και αξιόπιστο. Αν είστε άνθρωπος των σπορ και ζείτε στο κέντρο της πόλης -και μπορείτε να συμβιβαστείτε με το προχωρημένο design και τα μέτρια πλαστικά στο εσωτερικό, τότε μην ψάχνετε αλλού.

Το Suzuki Ignis 1.2 Hybrid AllGrip -με τις εκτός δρόμου δυνατότητες που έχει, δεν έχει με την λογική κανέναν αντίπαλο.

Δεν με ευχαρίστησε

 • Η ελλιπής ηχομόνωση και η μέτρια ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό.
 • Η αίσθηση του τιμονιού και η περίεργη εξωτερική εμφάνιση.

Θα θυμάμαι

 • Τον οικονομικό κινητήρα και την αποτελεσματική λειτουργία του Suzuki 12V Hybrid System
 • Τις εκτός δρόμου δυνατότητες και την σωστά στημένη ανάρτηση

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty