audi A3 1.5 150hp autoholix 038Το Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic  είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στον ενδογερμανικό πόλεμο που ξέσπασε  με την παρουσίαση της   4ης γενιάς της Mercedes A Class  και κυρίως την παρουσίαση της νέας προσθιοκίνητη BMW 1 που εγκαταλείποντας την πίσω κίνηση στο μικρό της hatchback  έφτασε ή και ξεπέρασε όλα όσα είχε να προσφέρει το προηγούμενο Α3.

Ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός στην κατηγορία των Premium compact hatchbacks από την Ιαπωνία με τα Honda Civic και Mazda 3 δεν αστειεύεται πλέον-και έτσι η Audi πατώντας στην νέα πλατφόρμα MQB της VAG παρουσίασε εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού το νέο Α3 που μπορεί σχεδιαστικά να μην διαφοροποιείται πολύ από το προηγούμενο μοντέλο, όμως όπως  και το Golf αποτελεί μια ένδειξη για την στροφή της εταιρείας προς την ψηφιακή τεχνολογία.

audi A3 1.5 150hp autoholix 039Ενα μεγάλο μέρος της εξέλιξης του Α3 αφορά την δυνατότητα υιοθέτησης διαφόρων υβριδικών συστημάτων και φυσικά την απόλυτη μόδα της εποχής που είναι οι τεχνολογίες  των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας, των ψηφιακών απεικονίσεων και της συνδεσιμότητας .

Με τον ανταγωνισμό όμως να έχει φτάσει ή και ίσως να έχει ξεπεράσει, το Α3 στο επίπεδο της οδικής συμπεριφοράς και των χώρων, η επιλογή των συγκρατημένων αλλαγών και των ποιοτικών αναβαθμίσεων ήταν σίγουρα η πιο λογική κίνηση που θα μπορούσε να κάνει η Audi σε αυτό το στάδιο της εξέλιξης του μοντέλου .

Οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των πέντε αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας ( ..αν ξεχνάω κάποιο συγχωρέστε με) είναι ελάχιστές καθώς όλα συμπεριφέρονται άριστα στον δρόμο, προσφέρουν πολυτέλεια ή κάποια ιδιαιτερότητα, είναι γρήγορα, οικονομικά και έχουν όλα καλούς χώρους.

audi A3 1.5 150hp autoholix 016Με διαστάσεις 4.343 x 1.816 x 1.449 mm το νέο Α3 δείχνει μεγαλύτερο και φαρδύτερο από το παλιό μοντέλο παρότι που σε σχέση με εκεινο έχει μεγαλώσει μόλις κατά τα 3 εκατοστά στο μήκος και το πλάτος.

Με το μεταξόνιο να παραμένει αμετάβλητο στα 2.636 mm είναι προφανές ότι το συνολικό μήκος έχει προέλθει από το αυξημένο μήκος του εντυπωσιακού προφυλακτήρα/μάσκα, ενώ σε ότι αφορά το πλάτος είναι σίγουρο ότι τα ανάγλυφα και φουσκωμένα φτερά προκαλούν περισσότερη εντύπωση από ότι υποδεικνύουν τα πραγματικά νούμερα.

Εμφάνιση

audi A3 1.5 150hp autoholix 02Θυμίζοντας το πείραμα με τον βάτραχο που δεν αντιλαμβάνεται ότι το νερό μέσα στην κατσαρόλα ζεσταίνεται μέχρι βρασμού εάν η άνοδος της θερμοκρασίας γίνεται με προοδευτικό τρόπο, έτσι και εμείς έχουμε μάθει να μην μας ενοχλεί η τεράστια μάσκα της Audi που μεγάλωσε πολύ, αλλά  προοδευτικά στις γενιές του μοντέλου, άλλα φρικάρουμε με την εικόνα της νέας τάσης της BMW, ή της Mercedes που υιοθέτησαν την μόδα απότομα!

Η γρίλια των Audi ήταν πάντα επιθετική καθώς ανέκαθεν αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της VAG, ωστόσο στην περίπτωση Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic  η εντύπωση που προκαλεί το αυτοκίνητο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς η νέα μόδα των ευμεγεθών μασκών έχει ενσωματωθεί με επιτυχία αυτή την φορά γύρω από το επίσης μεγάλο λογότυπο της εταιρείας που κυριαρχεί στο κέντρο.

Μπορεί οι αεραγωγοί που βλέπετε χαμηλά να είναι «ταπωμένοι» και να μην οδηγούν στα φρένα, ή σε κάποια ψυγεία, ωστόσο σίγουρα είναι ο λόγος για τον οποίο η μεγάλη μάσκα δείχνει αρμονική πάνω στο αυτοκίνητο.

Τα LED φωτιστικά σώματα που βρίσκονται στις ακμές του καπό περιέχουν τα εντυπωσιακά σε λειτουργία LED φλας που ολοκληρώνουν την εμφάνιση και «περνούν το μάτι» από το μπροστινό μέρος στο πλαϊνό προλειαίνοντας το έδαφος για την νέα γεμάτη γωνιές σχεδιαστική γλώσσα της Audi.

Ενδιαφέρουσα είναι και η σχεδιαστική λεπτομέρεια με τα χαμηλωμένα φτερά και το φουσκωμένο καπό που σε συνδυασμό με τους εικονικούς αεραγωγούς για τα φρένα δημιουργούν μια πολύ άγρια εικόνα..

audi A3 1.5 150hp autoholix 05Η εμφάνιση του Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic παραμένει πιστή στην εικόνα που γνωρίζουμε όλοι και που ορίζεται από το μεγάλο τρίτο πίσω παράθυρο που θυμίζει SW, εξ ου και ο όρος «Sportback» στην πλήρη ονομασία του μοντέλου.

Το νέο Α3 σχεδιαστικά θυμίζει έντονα το παλιό μοντέλο και αν δεν υπήρχαν στο προφίλ του οι έντονες νευρώσεις στις πόρτες και τα φουσκωτά φτερά θα ήταν αρκετά δύσκολο για έναν μη ειδικό να ξεχωρίσει το νέο από το παλιό μοντέλο.

Το πίσω μέρος παρά τα πολύ ενδιαφέροντα φωτιστικά σώματα παραμένει συνηθισμένο θυμίζοντας έντονα το προηγούμενο μοντέλο και το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί εντυπωσιακό είναι η πραγματικά πολύ μεγάλη αεροτομή πάνω από το πίσω παράθυρο.

Εσωτερικό

audi A3 1.5 150hp autoholix 022Η είσοδος στο εσωτερικό του Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic γίνεται από τις μεγάλες πόρτες που εξασφαλίζουν την άνετη είσοδο των επιβατών σε ένα σαλόνι που έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν.

Ο νέος σχεδιασμός της Audi για το εσωτερικό του Α3 αποτελεί μια άσκηση για το πώς μπορούν οι γωνίες και οι πολυεπίπεδες επιφάνειες να συνδυαστούν σε ένα σύνολο που να μοιάζει αρμονικό.

audi A3 1.5 150hp autoholix 028Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και παρότι ο οδηγοκεντρικός προσανατολισμός του ταμπλό παραμένει παρατηρούμε ότι οι γωνίες στα χερούλια των θυρών, στον πίνακα οργάνων και στους αεραγωγούς που από μόνες τους μοιάζουν αταίριαστες, τελικά συνδυάζονται με ένα τρόπο που τις κάνει να δείχνουν αρμονικές!

Το Α3 είναι μια πολυτελής έκδοση του Golf και έτσι έχει πολλά κοινά στοιχεία τόσο σε ότι αφορά το πλαίσιο και τους κινητήρες όσο και σε ότι αφορά το εσωτερικό.

audi A3 1.5 150hp autoholix 09Παρόλα αυτά στο εσωτερικό του Α3 όλα τα σοβαρά προβλήματα χρήσης και εργονομίας που ενοχλούν στο Golf ΜΚ8 εχούν λυθεί. Για παράδειγμα οι χωρίς αίσθηση διακόπτες των χειριστηρίων αφής του κλιματισμού, αλλά και οι χαμηλά τοποθετημένοι αεραγωγοί που το καλοκαίρι φυσούν τον παγωμένο αέρα πάνω στο στήθος των επιβατών, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με γουστόζικο τρόπο.

audi A3 1.5 150hp autoholix 021Έτσι οι βασικοί αεραγωγοί που θυμίζουν σχεδιαστικά την Lamborghini URUS και βρίσκονται ψηλά και εκατέρωθεν του πίνακα οργάνων στέλνουν πλέον τον αέρα τους στο πρόσωπο των επιβατών, ενώ ο κλιματισμός ρυθμίζεται από μια σειρά αναλογικών πλήκτρων που προβάλλουν τις λειτουργιές τους σε ένα ξεχωριστό πάνελ.

Παρότι ο παραδοσιακός περιστροφικός διακόπτης για τα φώτα αριστερά από το τιμόνι έχει αντικατασταθεί από ένα πάνελ με διακόπτες αφής ο οδηγός του Α3 δεν ζει το εργονομικό θρίλερ που ζει ο οδηγός του Golf που ακόμη ψάχνει να βρει πως ρυθμίζεται η θερμοκρασία…

audi A3 1.5 150hp autoholix 023Το επάνω μέρος του ταμπλό είναι φτιαγμένο από μαλακό και ποιοτικό πλαστικό, ενώ ένα ποιοτικό φιλέτο στο χρώμα του αλουμίνιου διατρέχει το ταμπλό και συνεχίζει και στις μπροστινές πόρτες.

Φυσικά όπως συνηθίζεται σε όλα τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού-εκτός από την σειρά 1, τα πλαστικά που βρίσκονται χαμηλά στις πόρτες και την κονσόλα είναι σκληρά και δεν έχουν καμία θέση σε μια  premium κατασκευή… αλλά κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

audi A3 1.5 150hp autoholix 020Το χορταστικό και μικρό σε διάμετρο τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι, είναι D-shaped  για περισσότερη άνεση, είναι αντικειμενικά πανέμορφο και έχει την καλύτερη λαβή και διάμετρο που έχω συναντήσει τον τελευταίο καιρό… Απλά εκπληκτικό!

Το ταμπλό χωρίζεται στη περιοχή του οδηγού που ελέγχει τα πάντα… και στην περιοχή του συνοδηγού που ελέγχει πολλούς αεραγωγούς-και πολύ του είναι!

Ένα εσωτερικό φτιαγμένο για ανθρώπους που λατρεύουν τον απολυτό έλεγχο!

audi A3 1.5 150hp autoholix 026Όλες οι εκδόσεις του Α3 έχουν ως στάνταρ τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος αποτελείται εξολοκλήρου από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’ που μπορεί να προβάλλει διαφορετικές πληροφορίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού.

Είναι υπερπλήρης, ευδιάκριτος, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην οθόνη του infotainment-και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού του Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic.

audi A3 1.5 150hp autoholix 029Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Audi Α3 είναι γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ διαθέτει άμεση συνδεσιμότητα με Carplay και Android Auto, αλλά το Navigator χρεώνεται έξτρα και δεν περιλαμβανόταν στο πανάκριβο αυτοκίνητο της δοκιμής.

Ένα παράπονο που θα ήθελα να διατυπώσω είναι ότι τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι γερμανοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν USB C ports που δεν είναι συμβατά με τα USB και χρειάζονται adaptor cable για να χρησιμοποιηθούν.

audi A3 1.5 150hp autoholix 08Μου άρεσε όμως ότι ο διακόπτης που επιλέγει ο οδηγός τα προγράμματα της χαρτογράφησης είναι αναλογικός και  βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις την κεντρική οθόνη ( …πήραν το μάθημα τους καλά από το Golf!) , ενώ χαμηλότερα ο επιλογέας του DSG αποτελείται από ένα πρακτικό λεβιεδάκι που απελευθερώνει χώρο για ποτηροθήκες, κινητά και μικροπράγματα.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την λειτουργία που επιθυμεί ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης μεταξύ 5 προγραμμάτων (Efficiency, Comfort, Auto, Dynamic και Individual) τα οποία επεμβαίνουν στην χαρτογράφηση της ανάφλεξης του κινητήρα, του κιβωτίου και της υποβοήθησης του ηλεκτρουδραυλικού τιμονιού.

audi A3 1.5 150hp autoholix 030Χώροι Άνεση

Με το μεταξόνιο να έχει φτάσει τα 2,64  μέτρα, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι οι εσωτερικοί χώροι του Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic είναι άνετοι για τους επιβάτες και των δύο σειρών καθισμάτων.

Ο οδηγός κάθεται σε ένα άνετο κάθισμα που δεν κουράζει στα ταξίδια, άλλα θα έπρεπε να έχει λίγο καλύτερη πλευρική στήριξη σε ένα μοντέλο που γενικά θεωρείται σπορ και ικανό στις στροφές.

audi A3 1.5 150hp autoholix 031Το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου, ενώ η ορατότητα είναι άριστη χάρη στον σχεδιασμό της πίσω κολώνας και του χαρακτηριστικού τρίτου παραθύρου.

Οι χώροι είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνουν εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

audi A3 1.5 150hp autoholix 025Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 60:40.

Ο χώρος αποσκευών με τα 371 λίτρα του βρίσκεται στον μέσο όρο της κατηγορίας, αλλά χάρη στο άνοιγμα της πίσω πόρτας που έχει μεγαλώσει είναι εύχρηστος και πρακτικός στην φόρτωση.

Κινητήρας

audi A3 1.5 150hp autoholix 036Κάτω από το καπό του Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic κρύβεται το μεγαλύτερο προσόν του απέναντι στον ανταγωνισμό! Μιλάμε για τον τετρακύλινδρο EVO TSi των 1498 κ. εκ που αποδίδει ισχύ 150 PS στις 5.000-6.000 rpm και ροπή 250 Νm/1.500-3.500 rpm.

Ο κινητήρας υιοθετεί το νέο κύκλο καύσης TSI Miller με μια πολύ υψηλή σχέση συμπίεσης της τάξης του 12:1 και με την χρήση ενός hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας (VTG) -σαν αυτούς που βρίσκουμε σε όλους τους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες, εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση όταν λειτουργεί στην περιοχή μερικού φορτίου του.

Ο κινητήρας απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και με ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ./ώρα.

audi A3 1.5 150hp autoholix 06Η αλλαγή από την τετρακύλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο από την ένδειξη «2κύλινδρη λειτουργία» στον πίνακα οργάνων, ή αν έχει πολύ εκπαιδευμένα αυτιά μπορεί να ακούσει την διαφορά σε πολύ στενούς και ήσυχους δρόμους.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, ενα ηλεκτρικό μοτέρ  ισχύος 9 kW και 50 Nm βοηθά το έργο του βενζινοκινητήρα, την λειτουργία του Start Stop, ενώ ενεργοποιείται και κατά την διαδικασία του coasting που θα αναλύσουμε αργότερα.

Επειδή η αρωγή του συστήματος MHEV επιδρά μόνο στις χαμηλές στροφές η μέγιστη ισχύς του κινητήρα παραμένει στους 150 ίππους.

audi A3 1.5 150hp autoholix 07Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,200 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή δείχνει να δυσανασχετεί με ένα τραχύ θόρυβο.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 9,2 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ κάτι κακοί κύριοι μου είπαν πως εκείνοι που έχουν ένα ίδιο αυτοκίνητο είδαν στο καντράν του A3 ακόμη τα 225 χλμ της τελικής!

Εγώ προσωπικά δεν ξεπέρασα πουθενά τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, όπου ο κινητήρας με 7η σχέση γυρνά με μόλις 2,400 σαλ. καταναλώνοντας εύκολα στο ταξείδι κάτι λιγότερο  από 6 λίτρα/100 χλμ.

Κιβώτιο ταχυτήτων

audi A3 1.5 150hp autoholix 027Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι οι απίστευτες τιμές οικονομίας οφείλονται κυρίως στο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG επτά σχέσεων που μεταφέρει την ροπή στους μπροστινούς τροχούς- φροντίζοντας διαρκώς να διατηρεί τον κινητήρα στην περιοχή της μέγιστης απόδοσης του.

Όταν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα Efficiency και μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών ή γιατί κινείται σε κάποια κατηφόρα, η μονάδα ελέγχου του κινητήρα σβήνει τον TFSI και τον απομονώνει από τη μετάδοση απελευθερώνοντας το συμπλέκτη, με το αυτοκίνητο να ρολλάρει.

audi A3 1.5 150hp autoholix 024Κατά το «ρολάρισμα», το Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic λειτουργεί ως όχημα μηδενικών ρύπων. Στην πράξη, το παροδικό σβήσιμο του κινητήρα και η βοήθεια της μικροϋβριδικής τεχνολογίας  μειώνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και έως 0,4 λίτρα/100χλμ.

Χάρη στο DSG ο νέος βενζινοκινητήρας του VW Group είναι στα αλήθεια κατά τουλάχιστον 10% πιο οικονομικός σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινητήρες του ανταγωνισμού, με την μέση κατανάλωση στην δοκιμή να κυμαίνεται στο εντυπωσιακό-για κινητήρα βενζίνης- και όχι μόνο- των 6,3-6,5 λίτρων/100χλμ!

Ανάρτηση /Φρένα/Τιμόνι

audi A3 1.5 150hp autoholix 012Η ανάρτηση του Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω και γενικότερα θα έλεγα ότι είναι ρυθμισμένη με στόχο την άνεση.

Μπορεί οι σκληρές αντιστρεπτικές και τα λάστιχα χαμηλού προφίλ 225/45R17 να προϊδεάζουν για μια σφικτή συμπεριφορά, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ακούραστα φρένα χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω σταματούν το αυτοκίνητο σε μόλις 37 μέτρα!

Χάρη στην μεταβαλλόμενη σχέση στην κρεμαγιέρα το τιμόνι απαιτεί ένα διάστημα προσαρμογής μέχρι να καταλάβεις και να εμπιστευτείς την αίσθηση του, όμως είναι πολύ γρήγορο και χρειάζεται μόλις  2 στροφές από το ένα τέρμα μέχρι το άλλο.

Στην Πόλη

audi A3 1.5 150hp autoholix 014Μέσα στην πόλη το Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic βολεύεται και εξαφανίζει τα 4,3 μέτρα του μήκους αλλά και τα 1400 κιλά του στεγνού βάρους του, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων στο πρόγραμμα Normal αλλάζει τις ταχύτητες από χαμηλά, κρατώντας τον θόρυβο του κινητήρα μακριά.

Το κοφτερό τιμόνι είναι σύμμαχος του οδηγού στα στενά της πόλης και στο παρκάρισμα, ενώ οι διαστάσεις του αυτοκίνητου είναι τέτοιες που δεν θα προβληματίσουν πουθενά.

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό των επιβατών.

Το Α3 δοκιμάστηκε στο ανηλεές περιβάλλον του Δ.Λ.Δ. και παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ, πήρε επάξια την σφραγίδα ποιότητας « Dionysos: If you can make it there, you’ll make it anywhere».

audi A3 1.5 150hp autoholix 019Η πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση διαχειρίζεται με άριστο τρόπο τις αναβαθμισμένες λακκούβες, τους κορμούς δέντρων, τους μετασχηματιστές, τα καλώδια, τα δέρματα από νεκρές αντιλόπες και τους δορυφόρους που έχουν πέσει από το διάστημα στα οδοστρώματα του οδικού δικτυού του Δήμου Διονύσου…

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση θα πέσει εύκολα κάτω από 6,4 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 6,8 λίτρα/100 χλμ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

audi A3 1.5 150hp autoholix 013Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic βρίσκεται σε γνώριμο για αυτό περιβαλλον, και χάρη στην καλή ηχομόνωση ταξειδεύει άνετα, δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει ικανοποιητικά αποθέματα ιπποδύναμης να προσπεράσει ή να πάει πιο γρήγορα.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση, ενώ οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το Α3 που είναι εξαιρετικά ευθύβολο και δεν γέρνει.

audi A3 1.5 150hp autoholix 01H απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη ενώ η άριστη ηχομόνωση από τον κινητήρα και τις αναρτήσεις μαζί με την πολύ μακριά 7η ταχύτητα του DSG αφήνουν την φασαρία μακριά από τα αυτιά των επιβατών.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική CX 0.28, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,8 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 10 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

audi A3 1.5 150hp autoholix 015Η αίσθηση που δίνει η ανάρτηση μέσα από το πολύ πληροφοριακό τιμόνι του Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic είναι ότι οι μηχανικοί της Audi έχουν εκπολιτίσει το Α3 που τώρα εμφανίζεται λιγότερο σπορτίφ από ότι το παλιό μοντέλο.

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων παραμένει φυσικά ουδέτερο και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα.

Αυτό που έχει χαθεί είναι ο κάπως πιο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του προηγούμενου μοντέλου που επέτρεπε μερικά  την ρύθμιση του πίσω μέρους πριν και μέσα στην στροφή με μεταφορά βάρους.

audi A3 1.5 150hp autoholix 042Το νέο Α3 έχει πολύ καλά περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης όμως έχει φτιαχτεί για να προστατεύει το μέσο οδηγό από τις κακοτοπιές της υπερστροφής έχοντας ένα γενικά υποστροφικό χαρακτήρα που ίσως να ενοχλήσει οδηγούς σαν εμένα που περίμενα μια πιο ρυθμίσιμη συμπεριφορά στους πιο γρήγορους ρυθμούς.

Στρίβοντας με καθαρές γραμμές και χωρίς να υπερβάλλεις με το γκάζι διαπιστώνεις την φιλοσοφία της ανάρτησης που βασιζόμενη στις σκληρές αντιστρεπτικές, δεν επιτρέπει στο αμάξωμα να πάρει κλίσεις κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους στο επαρχιακό δίκτυο.

audi A3 1.5 150hp autoholix 041Επιλέγοντας το πρόγραμμα Dynamic αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο δεν είναι το «άρπαγμα» του κινητήρα που βελτιώνεται ανεπαίσθητα, ούτε το κιβώτιο που αλλάζει τις ταχύτητες πιο γρήγορα-και πιο απότομα!

Είναι το τιμόνι που γίνεται πιο άμεσο και επικοινωνιακό και φυσικά η μεταβλητή κλιμάκωση της κρεμαγιέρας που επιτρέπει με πολύ μικρές κινήσεις του τιμονιού να στρίβουν οι τροχοί σε μεγάλες γωνιές κάνοντας την οδήγηση πιο ενδιαφέρουσα.

audi A3 1.5 150hp autoholix 000Ο κινητήρας έχει όση δύναμη χρειάζεται για να οδηγήσει το αυτοκίνητο γρήγορα με το κιβώτιο σε αυτές τις συνθήκες να δίνει ρεσιτάλ εκπληκτικής λειτουργίας στο σπορ πρόγραμμα του.

Αν ψάξεις να βρεις τι γίνεται μετά την αρχική αίσθηση υποστροφής θα βρεις ότι αν μείνεις σταθερή/ος στο γκάζι και ανοίξεις ελάχιστα την τροχιά σου το αυτοκίνητο μπαίνει σε μια ελεγχόμενη πλαγιολίσθηση που χάρη στον πολύ δυνατό κινητήρα μπορεί να επιτρέψει στο Α3 να οδηγηθεί πολύ γρήγορα.

audi A3 1.5 150hp autoholix 017Αυτού του τύπου η οδήγηση δεν προτείνεται όμως σε ολισθηρά οδοστρώματα που η μετάβαση από την ελαφριά υποστροφή στην πλαγιολίσθηση είναι δύσκολο να ελεγχτεί.

Η πίσω ανάρτηση δεν θα παρουσιάσει αναπηδήσεις από τις ανωμαλίες που μπορεί να συναντήσει μέσα στις στροφές, ενώ τα φρένα είναι πανίσχυρα και ανθεκτικά.

Είναι η αλήθεια ότι περίμενα περισσότερα από το Α3 που μου θύμισε κάτι σαν λίγο πιο σκληρό Golf και ενώ έχει μια απολύτως ασφαλή συμπεριφορά θα το χαρακτήριζα σαν «εύκολο» και όχι «διασκεδαστικό».

audi A3 1.5 150hp autoholix 018Προσωπικά προτιμώ τον τρόπο που στρίβει ένα Focus (.. με τις πόρτες) , όμως γνωρίζω ότι η διασκεδαστική του συμπεριφορά απαιτεί εγρήγορση και γνώση. Αντίθετα το Α3 δεν θα τρομάξει ποτέ, θα κινηθεί το ίδιο γρήγορα με μια A Class, όμως δεν θα χαρίσει ποτέ το χαμόγελο που δίνει το Honda Civic στους “χαζεμένους” Autoholix…

Θα ήθελα η εξέλιξη του Α3 να έχει κινηθεί προς το «μέρος μας», όμως οι καιροί αλλάζουν και οι νέοι οδηγοί- που αποτελούν και του μελλοντικούς καταναλωτές- έχουν άλλες προτεραιότητες.

Συμπέρασμα

audi A3 1.5 150hp autoholix 00Το κακό νέο είναι ότι το Audi A3 SB 1.5 TFSI MHEV S-tronic είναι λιγότερο διασκεδαστικό στον δρόμο με στροφές από ότι τα προηγούμενα μοντέλα, όμως έχει κορυφαία ποιότητα κύλισης και πολύ δύναμη για να ταξειδεύει με ασφάλεια στους αυτοκινητοδρόμους.

Το καλό νέο είναι ότι ενώ βασίζεται απόλυτα πάνω στο  Golf δεν έπεσε στην παγίδα της «ηλεκτρονικοποιήσης» του εσωτερικού του και έτσι είναι εργονομικό και ευχάριστο στην καθημερινότητα.

audi A3 1.5 150hp autoholix 034Έχει χώρους και ποιότητα που θα ικανοποιήσουν απόλυτα έναν οικογενειάρχη, ενώ ο συνδυασμός του TSi με το DSG είναι πραγματικά αξεπέραστος από τον ανταγωνισμό που δεν έχει να αντιτάξει κάποιο κινητήρα που να ισορροπεί με αυτόν τον άριστο τρόπο μεταξύ οικονομίας και επιδόσεων.

Τα σχεδόν €29,000 που κοστίσει το αυτοκίνητο της δοκιμής ακούγονται αρχικά πολλά, ωστόσο κοιτώντας τι προσφέρει ο ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία διαπιστώνεις ότι αν δεν κυνηγάς την συναρπαστική οδήγηση της σειράς 1 και τις επιδόσεις του Civic, μάλλον το Α3 είναι η πιο οικονομικά έξυπνη επιλογή.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η απουσία της πιο διασκεδαστικής και ρυθμίσιμης οδικής συμπεριφοράς που έχει ο ανταγωνισμός
  • Ο άτολμος εξωτερικός σχεδιασμός που δεν διαφέρει εντυπωσιακά από το προηγούμενο μοντέλο.

Θα θυμάμαι

  • Την άριστη ποιότητα κατασκευής/συναρμογής και την ασφαλή οδική συμπεριφορά.
  • Τον ισχυρό και οικονομικό κινητήρα και την εργονομία στο εσωτερικό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες

Previous articleΗ SEAT προσφέρει υγειονομικούς πόρους της για τον εμβολιασμό COVID-19
Next articleΗ νέα SKODA FABIA στις Αυστριακές Άλπεις
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story