Η σημασία που έχει το Volkswagen ID.3 για την VAG φαίνεται ξεκάθαρα από την σημειολογία που προκύπτει από το όνομα που επιλέχτηκε, την στιγμή που παρουσιάστηκε, αλλά ακόμη και από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά που φωνάζουν “Back to the Future”.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 030Τα αρχικά ID έχουν κατοχυρωθεί από την VW μαζί με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 για μελλοντικά μοντέλα και προέρχονται από τις αγγλικές λέξεις Intelligent Design που σημαίνει “έξυπνος σχεδιασμός”, ενώ ο αριθμός 3 σημαίνει ότι το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας τοποθετείται στην κατηγορία 3-δηλαδή κάτι αντίστοιχο από πλευράς μεγέθους με το Golf.

Η εταιρεία ξεκίνησε ουσιαστικά την μαζική παραγωγή πολιτικών οχημάτων το 1945 με το VW Beetle (Διαβάστε την Ιστορία του Beetle στο Autoholix ΕΔΩ) το οποίο είχε εμμονικά για πολλά χρόνια τον κινητήρα και την κίνηση στον πίσω άξονα και διατηρήθηκε στην παραγωγή για 30 χρόνια μέχρι να παρουσιαστεί το Golf (Διαβάστε την Ιστορία του Golf στο Autoholix ΕΔΩ) που όρισε μια νέα εποχή σχεδόν 50 χρόνων κατά την οποία η Volkswagen απαρνήθηκε το παρελθόν τοποθετώντας κινητήρα και κίνηση μπροστά σε όλα τα μοντέλα.

Η μπροστοκίνητη VAG μετά από μια επιτυχημένη πορεία σχεδόν 50 χρόνων- που κηλιδώθηκε από την έμφυτη τάση των Γερμανών να ανταγωνίζονται με τους δικούς τους όρους παρακάμπτοντας συχνά τους κανόνες του παιχνιδιού, η Volkswagen με το ID.3 περνά στην ηλεκτροκίνηση μεταφέροντας κίνηση και κινητήρα πάλι στο πίσω μέρος ενός μεσαίου οικογενειακού θέλοντας να αφήσει πίσω το Dieselgate και την ζημιά που αυτό της προκάλεσε.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 031Μια ζημία πολλών δισεκατομμυρίων που σίγουρα επηρέασε την στρατηγική της εταιρείας και έβλαψε την οικολογική εικόνα που είχε χτίσει η εταιρεία μέχρι τότε.

Με το Volkswagen ID.3 οι Γερμανοί λένε και μεταφορικά και ουσιαστικά “τα ρίχνουμε όλα πίσω για να πάμε μπροστά”!

Το VAG Group έχει σχεδιάσει να λανσάρει 75 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2030 και πιστεύει ότι μέχρι τότε θα έχει διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 26 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλες τις πλατφόρμες με τους ΚΕΚ σε πλήρη παραγωγή.

Αυτό είναι εξαιρετικά απαιτητικό για τις γραμμές παραγωγής που σε συνδυασμό με το κόστος του Dieselgate οδήγησε την εταιρεία στην ανάγκη να κάνει κάποιες εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα της, χωρίς όμως ευτυχώς να επηρεαστούν τα δυναμικά χαρακτηριστικά των μοντέλων της που κατοικοεδρεύουν εκεί, στο μικρό οροπέδιο γύρω από την κορυφή.

Το Volkswagen ID.3 σχεδιάστηκε για να είναι ηλεκτρικό και βασίζεται στην νέα αρθρωτή πλατφόρμα MEB της Volkswagen, η οποία χρησιμοποιείται και στο  C-SUV της εταιρείας, το ID.4.

Το Volkswagen ID.3 1st Edition Μax (η πιο πλούσια έκδοση που υπάρχει) της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό κοστίζει μαζί με την επιδότηση περίπου €43,000 και έχει χωρητικότητα μπαταρίας 58 kWh που σε συνδυασμό με τον δυνατό ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων του δίνει θεωρητική αυτονομία πάνω από 420 χλμ.(..350 +στην πράξη) και επιτάχυνση 0-100 σε 7,3 δευτερόλεπτα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 0160Για όποιον θέλει μια πιο οικονομική έκδοση μπορεί να παραγγείλει το ID.3 με μικρότερη μπαταρία 45KWh που δίνει μια θεωρητική αυτονομία  320 Km και με τους μικρότερους κινητήρες των 126 ίππων( επιτάχυνση 0-100 σε 10 δλ) ή των 150 ίππους (0-100 σε 9, δλ) με τιμές που ξεκινούν από τα € 34,500 με την επιδότηση.

Φυσικά όσοι θέλουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία μπορούν να πληρώσουν κοντά στα  €46,000 και να εξοπλίσουν το ID.3 με την μπαταρία 77 KWh που έχει θεωρητική αυτονομία 540 χλμ, εφόσον βέβαια συμβιβάζονται με την τετραθέσια διάταξη του αυτοκινήτου που επιβάλλει η αφαίρεση της μεσαίας θέσης του πίσω καθίσματος που θυσιάζεται για να χωρέσει η μεγάλη μπαταρία.

Η VW έχει υψηλές προσδοκίες για την πορεία του Volkswagen ID.3 κάτι που φαίνεται και από τις γιγαντοαφίσες των ID που κυριαρχούν στις προσόψεις των εκθέσεων της εταιρείας, ωστόσο στα αλήθεια το ID.3 έχει να αποδείξει πολλά αφού μοιάζει να ισορροπεί στην μέση μεταξύ της διαφορετικότητας της BMW i3 και την άνεση σε χώρους του topseller της κατηγορίας που ακούει στο όνομα Nissan Leaf.

 Εμφάνιση

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 026Σε μια εποχή που όλοι μας γκρινιάζουμε για τις τεράστιες μάσκες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές το να βλέπεις το Volkswagen ID.3 χωρίς μπροστινή μάσκα σε ξενίζει… και δεν ξέρεις αν πρέπει να χαρείς ή να γκρινιάξεις που χάθηκε το μέτρο!

Ταυτόχρονα έχοντας κράξει όλους τους κατασκευαστές για τις αστείων μεγέθους μάσκες που χρησιμοποιούν για τα αυτοκίνητα με ΚΕΚ (δείτε άρθρο ΕΔΩ) νιώθεις μια αρχική δυσκολία να πεις ότι η έλλειψη  μάσκας σε ενοχλεί -καθώς σίγουρα κάποιοι δικαιολογημένα  θα πούνε « δεν ξέρεις τι σου γίνεται»!

Οι ανάγκες για την ψύξη των ψυγείων του κλιματισμού, των μπαταριών και του ηλεκτροκινητήρα καλύπτεται από μια στενή γρίλια στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου που έχει ένα πονηρό χαμογελαστό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση το μπροστινό τμήμα του Volkswagen ID.3 με τους προβολείς τεχνολογίας LED (προαιρετικά με το σύστημα IQ LED Matrix) μοιάζει να έχει το ευτυχισμένο βλέμμα ενός παιδικού καρτούν -και έτσι, κοιτάζοντας το αυτοκίνητο σου φτιάχνει η διάθεση!

Δεν ξέρω αν είναι όμορφο ή όχι, αλλά μπορώ να σας πω ότι το συμπάθησα πολύ από την αρχή και ότι κάθε φορά που το βλέπω μου έρχεται ένα αυθόρμητο χαμόγελο!

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 016Με μήκος 4.261 χιλιοστά, πλάτος 1.809 χιλιοστά και ύψος 1.552 χιλιοστά οι διαστάσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες ενός Golf ,όμως επειδή κάτω από το μπροστινό καπό δεν θα τοποθετηθεί ποτέ κινητήρας, η καμπίνα έχει μεταφερθεί προς τα μπροστά και οι τροχοί έχουν μεταφερθεί στις άκρες του αμαξώματος προς όφελος του μήκους του μεταξονίου που με μήκος 2.770 χλστ είναι μεγαλύτερο από εκείνο ενός Passat!

Για να είμαστε ειλικρινείς το προφίλ του αυτοκινήτου θυμίζει ένα ελαφρά υπερυψωμένο Golf και αν δεν υπήρχε το παιχνίδισμα με τις αυτοκόλλητες τελίτσες στην πίσω κολώνα και η επιμηκυμένη μαύρη αεροτομή στην πίσω πόρτα που ενώνεται με αισθητικά με την μαύρη οροφή ενσωματώνοντας και την πίσω πόρτα, τότε θα λέγαμε το ότι το σχέδιο είναι αρκετά συντηρητικό.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 017Ο σχεδιασμός της “αιωρούμενης οροφής” ή όπως λέμε στα Ελληνικά.. “φλο-ρουφ” συνδυάζεται με την χαμηλή σε σχεδιασμό γραμμή του πίσω μέρους οροφή και τα κάπως φουσκωτά και ανάγλυφα πλαϊνά που δημιουργούν μια εικόνα που θυμίζει CUV και προσκαλεί και μια ακόμη μια κατηγορία αγοραστών. 😉

Φυσικά οι φουτουριστικοί τροχοί των 20’’ με τα οικολογικά ελαστικά 215/45R20 (!) κυριαρχούν στο προφίλ σώζοντας την εικόνα καθώς ενώ αισθητικά δεν «πετάνε» καταφέρνουν χάρη στο σχήμα τους να κρύβουν τα ταμπούρα που φρενάρουν τους πίσω τροχούς-εν έτη 2021… σε ενα αυτοκίνητο 1,8 τόνων!

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 029Το πίσω μέρος είναι ιδιαίτερο καθώς το μαύρο χρώμα της οροφής κατεβαίνει χαμηλά και επεκτείνεται στην πίσω πόρτα τονίζοντας και τα μεγάλα LED φωτιστικά σώματα.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα του ID.3 δεν έχει την μοναδικότητα του σχεδιασμού μιας i3, όμως καταφέρνει να είναι αρκετά πιο μοντέρνος από ότι ενός Νissan Leaf, επιτυχαίνοντας και έναν αεροδυναμικό συντελεστή που βρίσκεται στο πολύ καλό CX 0,26.

Εσωτερικό

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 012Ανοίγοντας την πόρτα βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον σίγουρα μινιμαλιστικό, όμορφο και ταυτόχρονα αρκετά φωτεινό χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στο μπροστινό φινιστρίνι που εκτείνεται σε όλο το φάρδος του ταμπλό.

Οι επιρροές από τον σχεδιασμό της i3 είναι εμφανείς με τον πίνακα των οργάνων να αποτελείται από μια οθόνη 5,3’’ που μετακινείται μαζί με την κολώνα του τιμονιού και τον επιλογέα να βρίσκεται πάνω σε ένα περιστροφικό διακόπτη δεξιά από τον πίνακα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 015Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες ενδείξεις σε ότι αφορά την αυτονομία και την ταχύτητα, ενώ στο αυτοκίνητο της δοκιμής υπήρχε και ένα σύστημα “Heads Up Display” που προβάλει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες και στο κάτω μέρος του παρμπρίζ για να μην χρειάζεται ο οδηγός να παίρνει το βλέμμα του από τον δρόμο.

Τα υλικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δείχνουν μια τάση συγκράτησης του κόστους καθώς τα περισσότερα πλαστικά είναι μετρίας ποιότητας και εφαρμογής με αποτέλεσμα η αφή και η ακοή να χαλάνε την πολύ καλή εικόνα που αποκομίζει η όραση.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 054Μόνο ένα κομμάτι από μαλακό γκρι πλαστικό βρίσκεται στο πιο ορατό κομμάτι του ταμπλό, αλλά αυτό δεν φτάνει για να σώσει την εικόνα.

Ο γενικότερος σχεδιασμός του εσωτερικού είναι επηρεασμένος από την τάση που έφερε η τελευταία γένια του Golf και έτσι οι φυσικοί διακόπτες έχουν αντικατασταθεί με μοντέρνους αλλά καθόλου λειτουργικούς διακόπτες αφής.

Στο εσωτερικό του Volkswagen ID.3 εκτός από τους περίεργους διακόπτες των καθρεπτών και των παραθύρων δεν θα βρείτε πουθενά αναλογικά πλήκτρα, καθώς όλα έχουν αντικατασταθεί από διακόπτες αφής, ενώ και τα περιστροφικά χειριστήρια του κλιματισμού χρησιμοποιούν τώρα συρόμενους διακόπτες (slider) αφής.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 056Ακόμη και ο παραδοσιακός για VW περιστροφικός διακόπτης για τα φώτα αριστερά από το τιμόνι τώρα έχει αντικατασταθεί από ένα πάνελ με διακόπτες αφής.

Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσα από την κεντρική οθόνη των 10’’ που έχει άριστη απόκριση και ευκρίνεια, όμως σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρει την ανάδραση που περιμένει ο οδηγός να βρει όταν χειρίζεται απλά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα ο κλιματισμός ή τα προγράμματα λειτουργιάς του αυτοκινήτου.

Τελικά οι διακόπτες αφής αφήνουν μια απογοήτευση /ασάφεια στην χρήση τους που μοιάζει με αδυναμία ολοκλήρωσης, ενώ για να επανέλθω στους διακόπτες των παραθύρων πραγματικά έμεινα άφωνη όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν μόνο δύο διακόπτες για τον έλεγχο των τεσσάρων ηλεκτρικών παραθύρων.

Έκανα τα μαθηματικά αλλά δεν καταλάβαινα μέχρι που πρόσεξα έναν πλήκτρο αφής που γράφει “rear” -και που δεν φαίνεται καλά στον ήλιο- με το οποίο ο οδηγός επιλέγει αν αυτοί οι δύο διακόπτες ανοίγουν τα εμπρός ή τα πίσω παράθυρα… Αλήθεια, πόσο κοστίζουν δύο επιπλέον διακόπτες- και ποιος είχε αυτή την φαεινή ιδέα-και ακόμη χειρότερα ποιοι την ενέκριναν?

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 058Με την οθόνη να καταλαμβάνει το πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας έχουν – και εδώ όπως και στο Golf, εκτοπιστεί οι κεντρικοί αεραγωγοί πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να στέλνουν τον αέρα τους πάνω στο στήθος των μπροστινών οδηγών.

Ο κύριος όγκος του αέρα οδηγείται πάντα στο στήθος και ειδικά όποιος καθίσει στα μπροστινά καθίσματα μπαίνοντας ιδρωμένος από την ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού θα ενοχληθεί πάρα πολύ-όπως και στο Golf…

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 045Αντίθετα, η ολοκλήρωση του “keyless entry” με την ουσιαστική κατάργηση του πλήκτρου εκκίνησης είναι μια εκπληκτική ιδέα μόλις συνηθίσεις.

Έτσι αν έχετε τα κλειδιά στην τσέπη οι πόρτες ανοίγουν με το που τραβάτε το πόμολο, ενώ ειδικοί αισθητήρες στο κάθισμα καταλαβαίνουν ότι έχετε καθίσει και ενεργοποιούν το αυτοκίνητο!

Είστε έτοιμοι να φύγετε και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε το D ή το R από τον περιστροφικό διακόπτη επιλογής κατεύθυνσης κίνησης και να πατήσετε το γκάζι για να ξεκινήσετε!

Χώροι-’Ανεση

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 057Το τιμόνι του Volkswagen ID.3 είναι πολύ όμορφο και τοποθετημένο κάθετα θυμίζοντας σκαθάρι, όμως τα πλήκτρα αφής που διαθέτει υποφέρουν και αυτά από έλλειψη αίσθησης καθώς δεν διαθέτουν το πολυπόθητο κλικ που επιβεβαιώνει αφή και ακοή ότι η εντολή που έδωσες έχει εκτελεστεί.

Ρυθμίζοντας το κάθισμα αρκετά ψηλά η θέση οδήγησης και η ορατότητα μέσα στην κίνηση είναι άψογες καθώς και ο έλεγχος των γωνιών του αμαξώματος θυμίζουν ένα καλό  B-SUV-κάτι που ο οδηγός του Volkswagen ID.3 θα το εκτιμήσει στην καθημερινότητα του.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το άψογο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι καθαριστήρες-από το κέντρο προς τις κολώνες καθαρίζοντας σχεδόν το 90% του παρμπρίζ! Τόσα χρόνια δεν έχω δει καλύτερους καθαριστήρες!

Η πλευρική στήριξη που προσφέρουν τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα υφασμάτινα καθίσματα δεν είναι σπουδαία, όμως τα ξεχωριστά υποβραχιόνια που θυμίζουν Range Rover και το μασάζ που προσφέρει το κάθισμα του οδηγού σε κάνουν αμέσως να τα συγχωρέσεις όλα!

Η ορατότητα προς τα πίσω είναι καλή ενώ η κάμερα οπισθοπορείας έχει εκπληκτική ακρίβεια και θα σας βοηθήσει να παρκάρετε με άνεση. Ένα μικρό παράπονο γεννιέται με το μικρό μέγεθος και κυρίως το σχήμα των πλαϊνών καθρεπτών που περιορίζουν την ευκολία αλλαγής λωρίδας.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 014Ο «πάγκος» του πίσω καθίσματος έχει τοποθετηθεί ψηλά γιατί από κάτω του βρίσκονται οι μπαταρίες, όμως αυτό είναι καλό γιατί οι πίσω επιβάτες έχουν άριστη ορατότητα προς τα μπροστά και το πλάι, ενώ χάρη το μεγάλο ύψος του πάγκου από το επίπεδο πάτωμα οι μηροί στηρίζονται άψογα από το βαθύ κάθισμα κάνοντας τις μεγάλες διαδρομές ξεκούραστες..

Ο χώρος για τα γόνατα και το κεφάλι-παρά την πανοραμική οροφή του αυτοκινήτου της δοκιμής- είναι υπεραρκετός ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν χωρίς ιδιαίτερους προορισμούς ακόμη και τρεις ενήλικες στο πίσω κάθισμα.

Παντού υπάρχουν θήκες για κινητά, ποτήρια και μπουκάλια ενώ τόσο μπροστά όσο και πίσω υπάρχουν αρκετές θύρες USB-C για να φορτίζετε τις συσκευές σας- αν έχετε αντάπτορες από USB-C σε USB… Εγώ πάντως δεν έχω, οπότε δεν φόρτισα ποτέ!

Ο χώρος αποσκευών είναι 385 λίτρα -είναι μεγαλύτερος από του golf-και το μόνο μειονέκτημα του είναι το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα- και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα.

Κινητήρας 

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 036Το Volkswagen ID.3 έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά σαν ηλεκτροκίνητο και έτσι διαθέτει ένα πρακτικό αμάξωμα ενός όγκου που φιλοξενεί τον κινητήρα πάνω από τους πίσω τροχούς και την μπαταρία κάτω από το πίσω κάθισμα καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να μοιράζει ιδανικά το μεγάλο βάρος των 1,800 κιλών μεταξύ των δύο αξόνων.

Ο ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη PSM που ζυγίζει μόλις 90 κιλά αποδίδει 204 ίππους και 310 Νm ροπής (διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4.400 σ.α.λ), επιταχύνοντας το ID3 από τα 0-100 σε περίπου 7,5 δευτ. και δίνοντας μια τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 165 χλμ/ω.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική –κινητήρας και κίνηση πίσω-εξασφαλίζει χαμηλό κέντρο βάρους, καλύτερη πρόσφυση στους κινητήριους τροχούς, πιο ισορροπημένη κατανομή βάρους και φυσικά περισσότερα αστέρια στα crash tests. Παράλληλα προσφέρει ακόμη περισσότερη ησυχία στο εσωτερικό, αφού ο όποιος θόρυβος παράγεται μένει πίσω και μακριά από την καμπίνα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 027Η ροπή του ηλεκτροκινητήρα περνά απευθείας στους πίσω τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών των 58 kWh με λίγη προσοχή στην οδήγηση μπορεί να σας προσφέρει περίπου 350 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση  μπορεί να φτάσει τις 13,5 Kwh /100 χλμ, η μέση τα 17,5  Kwh/100 χλμ, ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 27 Kwh/100 χλμ.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 049Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας διαθέτει δύο θέσεις λειτουργίας με την πιο ισχυρή να επιλέγεται όταν ο επιλογέας τοποθετηθεί στην θέση B και λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα και προσφέροντας τιμές επιβράδυνσης μέχρι 0,3 g την ώρα που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική φορτίζοντας  τις μπαταρίες.

Ο χρόνος που απαιτείται για να φορτίσει το αυτοκίνητο από το 15% ώς το 100%  φτάνει τις 19 ώρες(!) σε οικιακή πρίζα, οπότε χρειάζεται να μην αφήνετε την μπαταρία να εξαντλείται αλλά να την φορτίζετε πιο συχνά ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμη την πλήρη αυτονομία σε καθημερινή βάση.

Κόστος Μετακίνησης

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 052Είναι το ερωτήματα που απασχολεί στα αλήθεια εκείνον που σκέφτεται να αγοράσει ένα Volkswagen ID.3 και που θα προσπαθήσω να το απαντήσω χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την δοκιμή που έκανα στην δική μου καθημερινότητα.

Στην δική μας οικογένεια, καθημερινά κάνουμε το πολύ 100-120 χλμ μέσα στην πόλη και έτσι το ID.3 χρειάζεται μια φόρτιση ανά 3 ημέρες.

Όταν μετά από 310 χιλιόμετρα με περίπου 15% υπόλοιπο στο ρεύμα, έβαλα το του Volkswagen ID.3 για φόρτιση μέτρησα στο ρολόι της ΔΕΗ πόσο ρεύμα χρειάστηκε για να φορτιστεί πλήρως (αφού πρώτα βρήκα ποια είναι η οικιακή μας κατανάλωση και την αφαίρεσα).

Βρήκα λοιπόν ότι στις σχεδόν 19 ώρες που χρειάστηκε για να φορτίσει πλήρως κατανάλωσα 54KWh.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 033Με κόστος  ρεύματος σήμερα στα €0,13 (…με τις διαφορές χρεώσεις μέσα) το κόστος πλήρους φόρτισης ήταν περίπου €6,90. Με αυτό το ρεύμα κάλυψα με μικτή χρήση 310 χλμ, οπότε το κόστος ανά 100 χλμ κυμαίνεται στα € €2,30, ένα νούμερο δηλαδή που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που επιτυγχάνουν τα αυτοκίνητα με ΚΕΚ..

Προσθέστε τα τέλη κυκλοφορίας, αναλώσιμα, λάδια, ξύδια και service ενός ΚΕΚ και θα δείτε ότι η διαφορά υπέρ του Volkswagen ID.3 είναι εντυπωσιακή, ή μήπως όχι?

Όχι βέβαια!

Αν σκεφτείτε το πόσο ακριβότερο είναι ID3 από ένα Golf 1.5 TSi για παράδειγμα θα καταλάβετε ότι αν καλύπτετε περίπου 30,000 χλμ τον χρόνο ουσιαστικά η απόσβεση στην διαφορά τιμής θα γίνει μετά από 5-6 χρόνια…

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 032Επίσης το τι θα γίνει μετά τα 160.000 χλμ ή τα 8 χρόνια εγγύησης των μπαταριών είναι κάτι που θα με προβληματίζει γιατί η τιμή αντικατάστασης των μπαταριών  ξεπερνά σήμερα τα €8-9,000!!

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το κόστος των μπαταριών θα μειωθεί και ότι θα δημιουργηθούν τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την αντικατάσταση των ¨καμένων¨ στοιχείων χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση όλης της συστοιχίας.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 060Τέλος, για να έχεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι απαραίτητο να έχεις γκαράζ, πρέπει να ψάχνεις ταχυφορτιστές στα ταξείδια σου, ενώ κανείς δεν σου εγγυάται ότι τα «τζιμάνια» που μας κυβερνούν δεν θα διπλασιάσουν την τιμή του ρεύματος αύριο το πρωί… σε όσους έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο για αλληλεγγύη στους αλληλέγγυους…

Τα αφήνουμε όλα αυτά εδώ και προχωράμε σφυρίζοντας αδιάφορα ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οικονομοτεχνικά μάλλον δεν συμφέρουν ακόμη τα ηλεκτρικά- και ότι κάποιος θα τα αγοράσει γιατί πιστεύει ότι προστατεύει το περιβάλλον και γιατί γουστάρει τον τρόπο που τα ηλεκτρικά λειτουργούν στην καθημερινότητα του.

Ανάρτηση-Φρένα-Τιμόνι

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 059Η ανάρτηση του Volkswagen ID.3 είναι σχεδόν ίδιας σχεδίασης με εκείνη του Golf και έτσι αποτελείται από γόνατα MCPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι γενικά σφιχτή τόσο σε ότι αφορά τα ελατήρια- που καλούνται να διαχειριστούν τα 1800 κιλά του βάρους, όσο και σε ότι αφορά την «γρήγορη» απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ που καλούνται να συνεργαστούν και να χαλιναγωγήσουν τα σκληρά ελατήρια.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 057Το Volkswagen ID.3 διαθέτει ρύθμιση της απόσβεσης συμπίεσης των αμορτισέρ, ωστόσο λόγω των σκληρών ελατηρίων είναι δύσκολο ο οδηγός να αντιληφθεί την διαφορά στην λειτουργία μεταξύ των προγραμμάτων comfort και sport.

Ο πίσω άξονας που διαχειρίζεται και το μεγαλύτερο βάρος βρίσκεται μόνιμα σε μια  κατάσταση απότομων καθέτων επιταχύνσεων που μπορεί να μην γίνονται αισθητές στον οδηγό, αλλά σίγουρα θα ενοχλήσουν όσους κάθονται στο πίσω κάθισμα που νιώθουν ότι κάτω από τα μαλακα τους μόρια… κάτι παλεύει με τις λακκούβες…

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 040Δεν μιλάω για αναπηδήσεις του πίσω μέρους αλλά για μια έντονη και διαρκή αντίδραση της ανάρτησης που θυμίζει στους πίσω επιβάτες την συμπεριφορά μιας πιο σπορ κατασκευής-χωρίς όμως το ID3 να είναι τέτοια…

Αντίθετα οι επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων νοιώθουν ότι η κύλιση του αυτοκινήτου είναι σχεδόν ποιοτική εάν δεν έφταναν στα αφτιά του κάποιοι τριγμοί από τα πλαστικά στην κονσόλα και την οροφή.

Η πίσω κίνηση εξασφαλίζει πως οι κινητήριοι τροχοί δε μεταφέρουν αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την απότομη επιτάχυνση και έτσι το σύστημα διεύθυνσης είναι αρκετά ακριβές παρά την σχετικά έντονη υποβοήθηση.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 039Άλλο ένα πλεονέκτημα που δίνει η πίσω κίνηση στο τιμόνι είναι ότι διαθέτει μια μικρή διάμετρο στροφής μόλις 10 μέτρων- κάνοντας ελιγμούς και τις ανάστροφες στην πόλη παιχνιδάκι!

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενα δισκόφρενα μπροστά και κάτι τεράστια ταμπούρα πίσω… Τα φρένα λοιπόν θέλουν επειγόντως δίσκους στον πίσω άξονα και η ανάρτηση λίγο περισσότερη αγάπη στην ρύθμιση της.

Στη Πολή 

Η πύλη του Δ.Λ.Δ* άνοιξε τρίζοντας καθώς το νυσταγμένο βλέμμα του υπεύθυνου υπαλλήλου που είχε πιει ήδη πέντε φρέντους κόλλησε στις 20αρες ζάντες με τα πολύ χαμηλού προφίλ ελαστικά..

Πετώντας το τσιγάρο του στο δάσος.. είπε με ύφος επαΐοντα:

-«Θα τα καταφέρεις κοπελιά, γιατί ο Δήμαρχος έβαλε και καινούριες παγίδες στο Λακκουβοδρόμιο»… –«Να προσέχεις με το τηλεκατευθυνόμενο», είπε γελώντας ειρωνικά!

Το νέο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι της Λ. Διονύσου με τις χιλιάδες ανωμαλίες μικρού κυματισμού ήταν εκείνο που αποκάλυψε αμέσως την γρήγορη απόσβεση επαναφοράς της ανάρτησης, ενώ σαν έστριψα στους πλαϊνούς δρόμους αλλάζοντας πίστα, οι βαθιές λακκούβες, τα χώματα, η λάσπη από τις μπουλντόζες και τα κακομπαλωμένα χαντάκια της αποχέτευσης δεν χαρίστηκαν στις σκληρές αναρτήσεις κάνοντας τα πλαστικά στο εσωτερικό να δείξουν τις ατέλειες στην συναρμογή τους.

Οδηγώντας ωστόσο νοτιότερα έγινε εμφανές ότι το αυτοκίνητο με τις μεγάλες ζάντες δεν είχε σχεδιαστεί για ακραία χρήση στο Δ.Λ.Δ καθώς οι τριγμοί στους δρόμους της υπόλοιπης Αθήνας εξαφανίζονται και αυτοκίνητο αν και σφικτά ρυθμισμένο καταφέρνει χάρη στα μαλακα καθίσματα να κρατά τους επιβάτες του ξεκούραστους.

Ταυτόχρονα ο ηλεκτροκινητήρας επειδή είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος δεν ακούγεται καθόλου και έτσι στο απομονωμένο εσωτερικό επικρατεί μια καλοδεχούμενη ησυχία.

Ο ήχος του μοτέρ είναι ανύπαρκτος και έτσι για λόγους ασφαλείας στο μπροστινό μέρος του αυτοκίνητου που μέχρι τα 30 χλμ/ω παράγει ένα σφυρικτό ήχο για να προειδοποιεί τους περιπατητές και τους ποδηλάτες που μοιράζονται τον δρόμο της πόλης με το σύγχρονο ηλεκτρικό σκαθάρι!.

Το τιμόνι κόβει απίστευτα πολύ και έτσι το μεγαλούτσικο αυτοκίνητο μπορεί να παρκάρει σε πραγματικά οριακές σε μέγεθος θέσεις –και το μόνο μειονέκτημα εκεί είναι το μεγάλο φάρδος του αμαξώματος που περισσεύει έξω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Η ζωή με το Volkswagen ID.3 μέσα στην πόλη είναι εθιστικά όμορφη καθώς δεν αργείς να συνηθίσεις στην διαρκή και χωρίς ξεσπάσματα επιτάχυνση, την έλλειψη κραδασμών και θορύβων από τον κινητήρα και την απίστευτα καλή ορατότητα που εξασφαλίζει η ψηλή θέση μέσα στην κίνηση.

Ο τρόπος που στριβεί το τιμόνι, οι σωστές διαστάσεις που συνδυάζονται με χώρους για όλη την οικογένεια και η οικονομία του να κινείσαι με ρεύμα προσφέρονται σε μεγάλες δόσεις σε αυτό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο -που προφανώς μόλις λύσει κάποια από τα προβληματάκια του θα γνωρίσει την εμπορική επιτυχία που γνώρισε και το Golf.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο Volkswagen ID.3 είναι ένα σύστημα που τοποθετείται στάνταρ σε όλα τα ID3 και το οποίο όταν πλησιάζετε το μπροστινό σας αυτοκίνητο – αν δεν πατάτε το πεντάλ της επιτάχυνσης- τότε εμπλέκει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας μειώνοντας την ταχύτητα του οχήματος και διατηρώντας την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Στην αρχή μπορεί να χρειάζεται μια μικρή περίοδος προσαρμογής, όμως μετά από λίγο το σύστημα γίνεται ένας καθημερινός βοηθός και προστάτης του οδηγού μέσα στην αστική κίνηση.

Η αυτονομία μεσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφου κυμαίνεται μεταξύ 300-340 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχει αρχίσει να πυκνώνει.

Ένα άριστο αυτοκίνητο πόλης που κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη και όμορφη για αυτό και το ζήλεψα… Θα ήθελα να μπορούσα να κάνω με το ID τις καθημερινές μου μετακινήσεις!

*Δ.Λ.Δ= Δημοτικόν Λακκουβοδρόμειον Διονύσου

Στο Αυτοκινητόδρομο  

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 034Υπάρχουν τέσσερα προγράμματα οδήγησης στο το Volkswagen ID.3:  το Eco που κάνει την απόκριση του γκαζιού λίγο πιο αργή , το Comfort, το Sport  που σφίγγει τα αμορτισέρ, το τιμόνι και την απόκριση στο γκάζι και η θέση individual που δίνει το δικαίωμα στον οδηγό να ρυθμίσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στις τεράστιες ζάντες του με τα λάστιχα χαμηλού προφίλ χωρίς να ακούγεται απολύτως τίποτε- και αυτό συνεχίζει να συμβαίνει ακόμη και όταν βγεις στον αυτοκινητόδρομο.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 019Εκεί η ανάρτηση πραγματικά μεταμορφώνεται και γίνεται σχεδόν άνετη, ενώ η αρίστη αεροδυναμική και η καλή ηχομόνωση σε κινητήρα και τροχούς κάνουν το εσωτερικό ακόμη πιο ευχάριστο.

Δεν υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα, ενώ ένας αεροδυναμικός θόρυβος που παρουσιάζεται στην μπροστινή κολώνα στα 120 χλμ/ω εξαφανίζεται όταν ανέβει η ταχύτητα.

Ωστόσο εδώ είναι το πεδίο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν».

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 165 χλμ/ω και κοιτώντας την οθόνη της οικονομίας ..καταβαίνεις και το γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται  μετά τα 140-150 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.

Με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει στις 24-27 KWh/100 με την αυτονομία να πέφτει στα περίπου 230*250 χιλιόμετρα κάτι που σε συνδυασμό με το πρωτόλειο δίκτυο φορτιστών δεν μπορεί σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων.

Φυσικά οι πιο καθώς πρέπει αναγνώστες θα πουν δικαιολογημένα ότι τα 165χλμ/ω είναι ήδη πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο ταχύτητας, όμως ο ραγδαίος τρόπος που επιταχύνει το αυτοκίνητο μέχρι τα 165χλμ/ω έρχεται σε αντίθεση με τον απότομο κόφτη και ξενίζει.

Εντυπωσιακό είναι και το Cruise Control που διαθέτει αισθητήρα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροκίνησης, επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να κινείται πραγματικά μόνο του μέσα στην πόλη και τους αυτοκινητόδρομους.

Θέλει επίβλεψη, όμως λειτουργεί σχεδόν άψογα και προσφέρει επιπλέον άνεση και ασφάλεια όταν κινούμαστε σημειωτόν μέσα στις πηγμένες λεωφόρους. Βλέποντας τον σχεδόν αλάθητο τρόπο που λειτουργεί το σύστημα γίνεται προφανές ότι η ημέρα που τα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται οδηγό είναι -ευτυχώς και δυστυχώς- πολύ κοντά..

Αντίθετα, η μέρα που οι μπαταρίες θα έχουν ικανή αυτονομία για να ταξιδεύουμε και θα φορτίζουν γρήγορα σε ένα πυκνό δίκτυο φορτιστών μπορεί να πλησιάζει ..αλλά επειδή δεν έφτασε ακόμη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στα τείχη της πόλης.

Στις Στροφές

Το Volkswagen ID.3 δεν είναι φτιαγμένο για να οδηγείται γρήγορα όμως χάρη στην ροπή των 310 Νm η αντίδραση του αυτοκινήτου στις εντολές του πεντάλ της επιτάχυνσης-ειδικά στο πρόγραμμα Sport-είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Οι αναρτήσεις είναι κάπως ξερές στις αντιδράσεις, έχουν μικρές διαδρομές και σε συνδυασμό με τα χαμηλού προφίλ σκληρά οικολογικά λάστιχα θα αντιδράσουν άτσαλα σε απότομες τιμονιές, αλλά και στις ανωμαλίες που θα συναντήσει το αυτοκίνητο  μέσα στη στροφή.

Το βάρος είναι μεγάλο όμως βρίσκεται πολύ χαμηλά και έτσι η αίσθηση μεταφοράς βάρους είναι περιορισμένη μεσα στις στροφές όπως άλλωστε και οι κλίσεις.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 000Τα πάντα είναι όπως πρέπει: η κίνηση μεταδίδεται εκεί που πρέπει -στους πίσω τροχούς, ενώ οι μπροστινοί έχουν να ανησυχούν μόνο για το στρίψιμο του αυτοκίνητου προσφέροντας καλή αίσθηση στο τιμόνι.

Οδηγήστε με σωστές γραμμές και με απαλές κινήσεις και η ισορροπημένη σχεδίαση των αναρτήσεων θα λάμψει- μαζί με το πρόσωπο του οδηγού που θα αρχίσει να χαμογελά μέσα στην απόκοσμη ησυχία που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση.

Πέρα από τα όρια (της λογικής) αρχίζει να γίνεται προοδευτικά υποστροφικό, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας που δεν αποσυνδέονται ποτέ, επεμβαίνουν περισσότερο από όσο πρέπει.

Αν για παράδειγμα θελήσετε να δημιουργήσετε μεταφορά βάρους αφήνοντας απότομα το γκάζι και στρίψετε απότομα το τιμόνι και μετά επιταχύνετε απότομα μπορεί και να ξεγελάσετε τα ηλεκτρονικά και να πάτε για 5-10 μέτρα με το πλάι πριν επέμβει η.. ηλεκτροσφαλιάρα!

Αλλά αυτό ούτε διασκεδαστικό είναι, ούτε αποτελεσματικό.. Απλά γίνεται, αν και δεν σας προτείνω  να το κάνετε!.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το Volkswagen ID.3 είναι ένα αυτοκίνητο πόλης και αν του ζητήσετε να κάνει «ταρζανιές» θα αρχίσει να δυσανασχετεί.

Σε ένα αυτοκίνητο που έχει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του στον πίσω άξονα η δυνατότητα των φρένων να είναι ανθεκτικά και κυρίως γρήγορά στις αντιδράσεις τους είναι εξαιρετικά σημαντικό-και η VAG το ξέρει καλά αυτό τοποθετώντας τεράστια δισκόφρενα στην 911.

Όταν φρενάρει το Volkswagen ID.3 που έχει ταμπούρα πίσω, έκτος από την περίεργη αίσθηση στο πετάλι που έχουν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει να διαχειριστεί την έλλειψη βάρους στον μπροστινό άξονα και την καθυστέρηση που παρουσιάζουν τα πίσω φρένα όταν μπει το ABS σε λειτουργία.

Έτσι όταν οι μπροστινοί τροχοί χάσουν την πρόσφυση τους-που την χάνουν σχετικά εύκολα στο φρενάρισμα πανικού- τα πίσω ταμπούρα μπαίνουν στο παιχνίδι με μεγάλη καθυστέρηση μην μπορώντας να βοηθήσουν άμεσα με το φρενάρισμα του πιο βαρίου άξονα, επιβαρύνοντας τελικά την διαδικασία.

Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο έντονο σε δρόμους με ανωμαλίες όπου η γρήγορη απόσβεση επαναφοράς κάνει τους τροχούς να χάσουν την επαφή τους ακόμη πιο γρήγορά…

Τουλάχιστον τα φρένα έχουν μεγάλη αντοχή και δεν παρουσιάζουν πτώση της απόδοσης τους.

Σε ότι αφορά τις προσπεράσεις στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το Volkswagen ID.3 σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων!

Μια που φτάνεις τον προπορευόμενο… και με το που ελέγξεις και πατήσεις το ποτενσιόμετρο -σε μηδενικό χρόνο έχεις περάσει μπροστά!

Συμπέρασμα

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 00Η Volkswagen με το ID.3 περνά στην επόμενη εποχή της χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική του παρελθόντος και τις τεχνολογίες του σήμερα.

Δεν έχει την εξωτική μοντέρνα εμφάνιση της BMW i3, αλλά είναι όσο «φτηνό» είναι και το Nissan Leaf που όμως υπερέχει σε άνεση και χώρους.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό λοιπόν αποτελεί τον μέσο όρο των αντιπάλων του και όσοι βρίσκουν ότι το Leaf δεν έχει νεανικά στοιχεία σίγουρα θα προτιμιόσουν την λύση της VW που είναι πιο μοντέρνα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 035Ο σχεδιασμός του αμαξώματος στο ID 3 θα ήθελα να είχε αναφορές στο σκαθάρι και όχι στο Golf έτσι ώστε το ID να αποκτούσε έναν πιο δυνατό cult χαρακτήρα, αλλά μετά την ζημία του dieselgate είναι προφανές ότι δεν είναι τώρα εποχές για πρίγκιπες…

Ελπίζω να υπάρξει μια retro έκδοση στο μέλλον, αλλά για την ώρα η πρακτικότητα και η προσπάθεια διατήρησης του κόστους σε χαμηλό επίπεδο μοιάζει να κυριαρχεί μέσα στην λογική της VAG που έχει αποφασίσει να κάνει και κάποιους συμβιβασμούς ακόμη και σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό.

Αν κάτι θα με έκανε να μην το αγοράσω-έκτος από τα χρήματα που δεν έχω-αυτό θα ήταν η εργονομία στο εσωτερικό που με την χρήση των διακοπτών αφής έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο όπως άλλωστε συμβαίνει και με το Golf.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 031Με τιμές που ξεκινούν από τα €34Κ και φτάνουν τα 45Κ για τις πιο πολυτελείς εκδόσεις λίγοι είναι εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν αυτά τα χρήματα για να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο που έχει τους περιορισμούς που θέτει η σχετικά νεοεμφανισθείσα τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με τα εγγενή προβλήματα της ηλεκτροκίνησης σε αυτό το πρώιμο γα την Ελλάδα στάδιο το Volkswagen ID.3 είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο που θα αγοραστεί είτε σαν αυτοκίνητο εταιρικού στόλου, είτε από κάποιους που έχουν και άλλο αυτοκίνητο στην κατοχή τους.

Το σίγουρο είναι πως το ID.3 είναι η επόμενη μέρα της VW και ένα πολύ ενδιαφέρον αυτοκίνητο που σίγουρα πρέπει να οδηγήσετε και να αξιολογήσετε εάν ψάχνετε για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σήμερα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό και τα πίσω ταμπούρα
  • Το αυξημένο βάρος, οι διακόπτες αφής που επηρεάζουν την εργονομία και οι χαμηλά τοποθετημένου κεντρικοί αεραγωγοί.

Θα θυμάμαι

  • Την ασφαλή οδική συμπεριφορά, τους άνετους χώρους και τις δυνατές επιδόσεις.
  • Τις τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας και την βελούδινη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες

Η σημασία που έχει το Volkswagen ID.3 για την VAG φαίνεται ξεκάθαρα από την σημειολογία που προκύπτει από το όνομα που επιλέχτηκε, την στιγμή που παρουσιάστηκε, αλλά ακόμη και από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά που φωνάζουν “Back to the Future”.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 030Τα αρχικά ID έχουν κατοχυρωθεί από την VW μαζί με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 για μελλοντικά μοντέλα και προέρχονται από τις αγγλικές λέξεις Intelligent Design που σημαίνει “έξυπνος σχεδιασμός”, ενώ ο αριθμός 3 σημαίνει ότι το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας τοποθετείται στην κατηγορία 3-δηλαδή κάτι αντίστοιχο από πλευράς μεγέθους με το Golf.

Η εταιρεία ξεκίνησε ουσιαστικά την μαζική παραγωγή πολιτικών οχημάτων το 1945 με το VW Beetle (Διαβάστε την Ιστορία του Beetle στο Autoholix ΕΔΩ) το οποίο είχε εμμονικά για πολλά χρόνια τον κινητήρα και την κίνηση στον πίσω άξονα και διατηρήθηκε στην παραγωγή για 30 χρόνια μέχρι να παρουσιαστεί το Golf (Διαβάστε την Ιστορία του Golf στο Autoholix ΕΔΩ) που όρισε μια νέα εποχή σχεδόν 50 χρόνων κατά την οποία η Volkswagen απαρνήθηκε το παρελθόν τοποθετώντας κινητήρα και κίνηση μπροστά σε όλα τα μοντέλα.

Η μπροστοκίνητη VAG μετά από μια επιτυχημένη πορεία σχεδόν 50 χρόνων- που κηλιδώθηκε από την έμφυτη τάση των Γερμανών να ανταγωνίζονται με τους δικούς τους όρους παρακάμπτοντας συχνά τους κανόνες του παιχνιδιού, η Volkswagen με το ID.3 περνά στην ηλεκτροκίνηση μεταφέροντας κίνηση και κινητήρα πάλι στο πίσω μέρος ενός μεσαίου οικογενειακού θέλοντας να αφήσει πίσω το Dieselgate και την ζημιά που αυτό της προκάλεσε.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 031Μια ζημία πολλών δισεκατομμυρίων που σίγουρα επηρέασε την στρατηγική της εταιρείας και έβλαψε την οικολογική εικόνα που είχε χτίσει η εταιρεία μέχρι τότε.

Με το Volkswagen ID.3 οι Γερμανοί λένε και μεταφορικά και ουσιαστικά “τα ρίχνουμε όλα πίσω για να πάμε μπροστά”!

Το VAG Group έχει σχεδιάσει να λανσάρει 75 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2030 και πιστεύει ότι μέχρι τότε θα έχει διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 26 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλες τις πλατφόρμες με τους ΚΕΚ σε πλήρη παραγωγή.

Αυτό είναι εξαιρετικά απαιτητικό για τις γραμμές παραγωγής που σε συνδυασμό με το κόστος του Dieselgate οδήγησε την εταιρεία στην ανάγκη να κάνει κάποιες εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα της, χωρίς όμως ευτυχώς να επηρεαστούν τα δυναμικά χαρακτηριστικά των μοντέλων της που κατοικοεδρεύουν εκεί, στο μικρό οροπέδιο γύρω από την κορυφή.

Το Volkswagen ID.3 σχεδιάστηκε για να είναι ηλεκτρικό και βασίζεται στην νέα αρθρωτή πλατφόρμα MEB της Volkswagen, η οποία χρησιμοποιείται και στο  C-SUV της εταιρείας, το ID.4.

Το Volkswagen ID.3 1st Edition Μax (η πιο πλούσια έκδοση που υπάρχει) της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό κοστίζει μαζί με την επιδότηση περίπου €43,000 και έχει χωρητικότητα μπαταρίας 58 kWh που σε συνδυασμό με τον δυνατό ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων του δίνει θεωρητική αυτονομία πάνω από 420 χλμ.(..350 +στην πράξη) και επιτάχυνση 0-100 σε 7,3 δευτερόλεπτα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 0160Για όποιον θέλει μια πιο οικονομική έκδοση μπορεί να παραγγείλει το ID.3 με μικρότερη μπαταρία 45KWh που δίνει μια θεωρητική αυτονομία  320 Km και με τους μικρότερους κινητήρες των 126 ίππων( επιτάχυνση 0-100 σε 10 δλ) ή των 150 ίππους (0-100 σε 9, δλ) με τιμές που ξεκινούν από τα € 34,500 με την επιδότηση.

Φυσικά όσοι θέλουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία μπορούν να πληρώσουν κοντά στα  €46,000 και να εξοπλίσουν το ID.3 με την μπαταρία 77 KWh που έχει θεωρητική αυτονομία 540 χλμ, εφόσον βέβαια συμβιβάζονται με την τετραθέσια διάταξη του αυτοκινήτου που επιβάλλει η αφαίρεση της μεσαίας θέσης του πίσω καθίσματος που θυσιάζεται για να χωρέσει η μεγάλη μπαταρία.

Η VW έχει υψηλές προσδοκίες για την πορεία του Volkswagen ID.3 κάτι που φαίνεται και από τις γιγαντοαφίσες των ID  ου κυριαρχούν στις προσόψεις των εκθέσεων της εταιρείας, ωστόσο στα αλήθεια το ID.3 έχει να αποδείξει πολλά αφού μοιάζει να ισορροπεί στην μέση μεταξύ της διαφορετικότητας της BMW i3 και την άνεση σε χώρους του topseller της κατηγορίας που ακούει στο όνομα Nissan Leaf.

 Εμφάνιση

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 026Σε μια εποχή που όλοι μας γκρινιάζουμε για τις τεράστιες μάσκες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές το να βλέπεις το Volkswagen ID.3 χωρίς μπροστινή μάσκα σε ξενίζει… και δεν ξέρεις αν πρέπει να χαρείς ή να γκρινιάξεις που χάθηκε το μέτρο!

Ταυτόχρονα έχοντας κράξει όλους τους κατασκευαστές για τις αστείων μεγέθους μάσκες που χρησιμοποιούν για τα αυτοκίνητα με ΚΕΚ (δείτε άρθρο ΕΔΩ) νιώθεις μια αρχική δυσκολία να πεις ότι η έλλειψη  μάσκας σε ενοχλεί -καθώς σίγουρα κάποιοι δικαιολογημένα  θα πούνε « δεν ξέρεις τι σου γίνεται»!

Οι ανάγκες για την ψύξη των ψυγείων του κλιματισμού, των μπαταριών και του ηλεκτροκινητήρα καλύπτεται από μια στενή γρίλια στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου που έχει ένα πονηρό χαμογελαστό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση το μπροστινό τμήμα του Volkswagen ID.3 με τους προβολείς τεχνολογίας LED (προαιρετικά με το σύστημα IQ LED Matrix) μοιάζει να έχει το ευτυχισμένο βλέμμα ενός παιδικού καρτούν -και έτσι, κοιτάζοντας το αυτοκίνητο σου φτιάχνει η διάθεση!

Δεν ξέρω αν είναι όμορφο ή όχι, αλλά μπορώ να σας πω ότι το συμπάθησα πολύ από την αρχή και ότι κάθε φορά που το βλέπω μου έρχεται ένα αυθόρμητο χαμόγελο!

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 016Με μήκος 4.261 χιλιοστά, πλάτος 1.809 χιλιοστά και ύψος 1.552 χιλιοστά οι διαστάσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες ενός Golf ,όμως επειδή κάτω από το μπροστινό καπό δεν θα τοποθετηθεί ποτέ κινητήρας, η καμπίνα έχει μεταφερθεί προς τα μπροστά και οι τροχοί έχουν μεταφερθεί στις άκρες του αμαξώματος προς όφελος του μήκους του μεταξονίου που με μήκος 2.770 χλστ είναι μεγαλύτερο από εκείνο ενός Passat!

Για να είμαστε ειλικρινείς το προφίλ του αυτοκινήτου θυμίζει ένα ελαφρά υπερυψωμένο Golf και αν δεν υπήρχε το παιχνίδισμα με τις αυτοκόλλητες τελίτσες στην πίσω κολώνα και η επιμηκυμένη μαύρη αεροτομή στην πίσω πόρτα που ενώνεται με αισθητικά με την μαύρη οροφή ενσωματώνονταν την πίσω πόρτα, τότε θα λέγαμε το ότι το σχέδιο είναι αρκετά συντηρητικό.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 017Ο σχεδιασμός της “αιωρούμενης οροφής ή όπως λέμε στα Ελληνικά.. “φλο-ρου” συνδυάζεται  με την χαμηλή σε σχεδιασμό γραμμή του πίσω μέρους οροφή και τα κάπως φουσκωτά και ανάγλυφα πλαϊνά που δημιουργούν μια εικόνα που θυμίζει CUV και προσκαλεί και μια ακόμη μια κατηγορία αγοραστών. 😉

Φυσικά οι φουτουριστικοί τροχοί των 20’’ με τα οικολογικά ελαστικά 215/45R20 (!) κυριαρχούν στο προφίλ και σώζουν την εικόνα καθώς ενώ αισθητικά δεν «πετάνε» καταφέρνουν χάρη στο σχήμα τους να κρύβουν τα ταμπούρα που φρενάρουν τους πίσω τροχούς-εν έτη 2021… σε ενα αυτοκίνητο 1,8 τόνων!

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 029Το πίσω μέρος είναι ιδιαίτερο καθώς το μαύρο χρώμα της οροφής κατεβαίνει χαμηλά και επεκτείνεται στην πίσω πόρτα τονίζοντας και τα μεγάλα LED φωτιστικά σώματα.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα του ID.3 δεν έχει την μοναδικότητα του σχεδιασμού μιας i3, όμως καταφέρνει να είναι αρκετά πιο μοντέρνος από ότι ενός Νissan Leaf, επιτυχαίνοντας και έναν αεροδυναμικό συντελεστή που βρίσκεται στο πολύ καλό CX 0,26.

Εσωτερικό

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 012Ανοίγοντας την πόρτα βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον σίγουρα μινιμαλιστικό, όμορφο και ταυτόχρονα αρκετά φωτεινό χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στο μπροστινό φινιστρίνι που εκτείνεται σε όλο το φάρδος του ταμπλό.

Οι επιρροές από τον σχεδιασμό της i3 είναι εμφανείς με τον πίνακα των οργάνων να αποτελείται από μια οθόνη 5,3’’ που μετακινείται μαζί με την κολώνα του τιμονιού και τον επιλογέα να βρίσκεται πάνω σε ένα περιστροφικό διακόπτη δεξιά από τον πίνακα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 015Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες ενδείξεις σε ότι αφορά την αυτονομία και την ταχύτητα, ενώ στο αυτοκίνητο της δοκιμής υπήρχε και ένα σύστημα “Heads Up Display” που προβάλει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες και στο κάτω μέρος του παρμπρίζ για να μην χρειάζεται ο οδηγός να παίρνει το βλέμμα του από τον δρόμο.

Τα υλικά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δείχνουν μια τάση συγκράτησης του κόστους καθώς τα περισσότερα πλαστικά είναι μετρίας ποιότητας και εφαρμογής με αποτέλεσμα η αφή και η ακοή να χαλάνε την [πολύ καλή εικόνα που αποκομίζει η όραση.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 054Μόνο ένα κομμάτι από μαλακό γκρι πλαστικό βρίσκεται στο πιο ορατό κομμάτι του ταμπλό, αλλά αυτό δεν φτάνει για να σώσει την εικόνα.

Ο γενικότερος σχεδιασμός του εσωτερικού είναι επηρεασμένος από την τάση που έφερε τη τελευταία γένια του Golf και έτσι οι φυσικοί διακόπτες έχουν αντικατασταθεί με μοντέρνους αλλά καθόλου λειτουργικούς διακόπτες αφής.

Στο εσωτερικό του Volkswagen ID.3 εκτός από τους περίεργους διακόπτες των καθρεπτών και των παραθύρων δεν θα βρείτε πουθενά αναλογικά πλήκτρα, καθώς όλα έχουν αντικατασταθεί από διακόπτες αφής, ενώ και τα περιστροφικά χειριστήρια του κλιματισμού χρησιμοποιούν τώρα συρόμενους διακόπτες (slider) αφής.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 056Ακόμη και ο παραδοσιακός για VW περιστροφικός διακόπτης για τα φώτα αριστερά από το τιμόνι τώρα έχει αντικατασταθεί από ένα πάνελ με διακόπτες αφής.

Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται μέσα από την κεντρική οθόνη των 10’’ που έχει άριστη απόκριση και ευκρίνεια, όμως σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρει την ανάδραση που περιμένει ο οδηγός να βρει όταν χειρίζεται απλά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα ο κλιματισμός ή τα προγράμματα λειτουργιάς του αυτοκινήτου.

Τελικά οι διακόπτες αφής αφήνουν μια απογοήτευση /ασάφεια στην χρήση τους που μοιάζει με αδυναμία ολοκλήρωσης, ενώ για να επανέλθω στους διακόπτες των παραθύρων πραγματικά έμεινα άφωνη όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν μόνο δύο διακόπτες για τον έλεγχο των τεσσάρων ηλεκτρικών παραθύρων.

Έκανα τα μαθηματικά αλλά δεν καταλάβαινα μέχρι που πρόσεξα έναν πλήκτρο αφής που γράφει “rear” -και που δεν φαίνεται καλά στον ήλιο- με το οποίο ο οδηγός επιλέγει αν αυτοί οι δύο διακόπτες ανοίγουν τα εμπρός ή τα πίσω παράθυρα… Αλήθεια, πόσο κοστίζουν δύο επιπλέον διακόπτες- και ποιος είχε αυτή την φαεινή ιδέα-και ακόμη χειρότερα ποιοι την ενέκριναν?

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 058Με την οθόνη να καταλαμβάνει το πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας έχουν – και εδώ όπως και στο Golf, εκτοπιστεί οι κεντρικοί αεραγωγοί πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να στέλνουν τον αέρα τους πάνω στο στήθος των μπροστινών οδηγών.

Ο κύριος όγκος του αέρα οδηγείται πάντα στο στήθος και ειδικά όποιος καθίσει στα μπροστινά καθίσματα μπαίνοντας ιδρωμένος από την ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού θα ενοχληθεί πάρα πολύ-όπως και στο Golf…

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 045Αντίθετα, η ολοκλήρωση του “keyless entry” με την ουσιαστική κατάργηση του πλήκτρου εκκίνησης είναι μια εκπληκτική ιδέα μόλις συνηθίσεις. ¨Έτσι αν έχετε τα κλειδιά στην τσέπη οι πόρτες ανοίγουν με το που τραβάτε το πόμολο, ενώ ειδικοί αισθητήρες στο κάθισμα καταλαβαίνουν ότι έχετε καθίσει και ενεργοποιούν το αυτοκίνητο!

Είστε έτοιμοι να φύγετε και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε το D ή το R από τον περιστροφικό διακόπτη επιλογής κατεύθυνσης κίνησης και να πατήσετε το γκάζι για να ξεκινήσετε!

Χώροι-’Ανεση

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 057Το τιμόνι του Volkswagen ID.3 είναι πολύ όμορφο και τοποθετημένο κάθετα θυμίζοντας σκαθάρι, όμως τα πλήκτρα αφής που διαθέτει υποφέρουν και αυτά από έλλειψη αίσθησης καθώς δεν διαθέτουν το πολυπόθητο κλικ που επιβεβαιώνει αφή και ακοή ότι η εντολή που έδωσες έχει εκτελεστεί.

Ρυθμίζοντας το κάθισμα αρκετά ψηλά η θέση οδήγησης και η ορατότητα μέσα στην κίνηση είναι άψογες  καθώς και ο έλεγχος των γωνιών του αμαξώματος θυμίζουν ένα καλό  B-SUV-κάτι που ο οδηγός του Volkswagen ID.3 θα το εκτιμήσει στην καθημερινότητα του.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το άψογο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι καθαριστήρες-από το κέντρο προς τις κολώνες καθαρίζοντας σχεδόν το 90% του παρμπρίζ! Τόσα χρόνια δεν έχω δει καλύτερους καθαριστήρες!

Η πλευρική στήριξη που προσφέρουν τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα υφασμάτινα καθίσματα δεν είναι σπουδαία, όμως τα ξεχωριστά υποβραχιόνια που θυμίζουν Range Rover και το μασάζ που προσφέρει το κάθισμα του οδηγού σε κάνουν αμέσως να τα συγχωρέσεις όλα!

Η ορατότητα προς τα πίσω είναι καλή ενώ η κάμερα οπισθοπορείας έχει εκπληκτική ακρίβεια και θα σας βοηθήσει να παρκάρετε με άνεση. Ένα μικρό παράπονο γεννιέται με το μικρό μέγεθος και κυρίως το σχήμα των πλαϊνών καθρεπτών που περιορίζουν την ευκολία αλλαγής λωρίδας.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 014Ο «πάγκος» του πίσω καθίσματος έχει τοποθετηθεί ψηλά γιατί από κάτω του βρίσκονται οι μπαταρίες, όμως αυτό είναι καλό γιατί οι πίσω επιβάτες έχουν άριστη ορατότητα προς τα μπροστά και το πλάι, ενώ χάρη το μεγάλο ύψος του πάγκου από το επίπεδο πάτωμα οι μηροί στηρίζονται άψογα από το βαθύ κάθισμα κάνοντας τις μεγάλες διαδρομές ξεκούραστες..

Ο χώρος για τα γόνατα και το κεφάλι-παρά την πανοραμική οροφή του αυτοκινήτου της δοκιμής- είναι υπεραρκετός ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν χωρίς ιδιαίτερους προορισμούς ακόμη και τρεις ενήλικες στο πίσω κάθισμα.

Παντού υπάρχουν θήκες για κινητά, ποτήρια και μπουκάλια ενώ τόσο μπροστά όσο και πίσω υπάρχουν αρκετές θύρες USB-C για να φορτίζετε τις συσκευές σας- αν έχετε αντάπτορες από USB-C σε USB… Εγώ πάντως δεν έχω, οπότε δεν φόρτισα ποτέ!

Ο χώρος αποσκευών είναι 385 λίτρα -είναι μεγαλύτερος από του golf-και το μόνο μειονέκτημα του είναι το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα- και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα.

Κινητήρας 

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 036Το Volkswagen ID.3 έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά σαν ηλεκτροκίνητο και έτσι διαθέτει ένα πρακτικό αμάξωμα ενός όγκου που φιλοξενεί τον κινητήρα πάνω από τους πίσω τροχούς και την μπαταρία κάτω από το πίσω κάθισμα καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να μοιράζει ιδανικά το μεγάλο βάρος των 1,800 κιλών μεταξύ των δύο αξόνων.

Ο ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη PSM που ζυγίζει μόλις 90 κιλά αποδίδει 204 ίππους και 310 Νm ροπής (διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4.400 σ.α.λ), επιταχύνοντας το ID3 από τα 0-100 σε περίπου 7,5 δευτ. και δίνοντας μια τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 165 χλμ/ω.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική –κινητήρας και κίνηση  πίσω-εξασφαλίζει χαμηλό κέντρο βάρους, καλύτερη πρόσφυση στους κινητήριους τροχούς, πιο ισορροπημένη κατανομή βάρους και φυσικά περισσότερα αστέρια στα crash tests. Παράλληλα προσφέρει ακόμη περισσότερη ησυχία στο εσωτερικό, αφού ο όποιος θόρυβος παράγεται μένει πίσω και μακριά από την καμπίνα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 027Η ροπή του ηλεκτροκινητήρα περνά απευθείας στους πίσω τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών των 58 kWh με λίγη προσοχή στην οδήγηση μπορούν να σας προσφέρουν περίπου 350 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες.

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση  μπορεί να φτάσει τις 13,5 Kwh /100 χλμ, η μέση τα 17,5  Kwh/100 χλμ, ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 27 Kwh/100 χλμ.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 049Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας διαθέτει δύο θέσεις λειτουργίας με την πιο ισχυρή να επιλέγεται όταν ο επιλογέας τοποθετηθεί στην θέση B και λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα προσφέροντας τιμές επιβράδυνσης μέχρι 0,3 g την ώρα που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική φορτίζοντας  τις μπαταρίες.

Ο χρόνος που απαιτείται για να φορτίσει το αυτοκίνητο από το 15% ώς το 100%  φτάνει τις 19 ώρες(!) σε οικιακή πρίζα, οπότε χρειάζεται να μην αφήνετε την μπαταρία να εξαντλείται αλλά να την φορτίζετε πιο συχνά ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμη την πλήρη αυτονομία σε καθημερινή βάση.

Κόστος Μετακίνησης

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 052Είναι το ερωτήματα που απασχολεί στα αλήθεια εκείνον που σκέφτεται να αγοράσει ένα Volkswagen ID.3 και που θα προσπαθήσω να το απαντήσω χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την δοκιμή που έκανα στην δική μου καθημερινότητα.

Στην δική μας οικογένεια, καθημερινά κάνουμε το πολύ 100-120 χλμ μέσα στην πόλη και έτσι το ID.3 χρειάζεται μια φόρτιση ανά 3 ημέρες.

Όταν μετά από 310 χιλιόμετρα με περίπου 15% υπόλοιπο στο ρεύμα, έβαλα το του Volkswagen ID.3 για φόρτιση μέτρησα στο ρολόι της ΔΕΗ πόσο ρεύμα χρειάστηκε για να φορτιστεί πλήρως (αφού πρώτα βρήκα ποια είναι η οικιακή μας κατανάλωση και την αφαίρεσα).

Βρήκα λοιπόν ότι στις σχεδόν 19 ώρες που χρειάστηκε για να φορτίσει πλήρως κατανάλωσα 54KWh.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 033Με κόστος  ρεύματος σήμερα στα €0,13 (…με τις διαφορές χρεώσεις μέσα) το κόστος πλήρους φόρτισης ήταν περίπου €6,90. Με αυτό το ρεύμα κάλυψα με μικτή χρήση 310 χλμ, οπότε το κόστος ανά 100 χλμ κυμαίνεται στα € €2,30 ανά 100χλμ, ένα νούμερο δηλαδή που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που επιτυγχάνουν τα αυτοκίνητα με ΚΕΚ..

Προσθέστε τα τέλη κυκλοφορίας, αναλώσιμα, λάδια, ξύδια και service ενός ΚΕΚ και θα δείτε ότι η διαφορά υπέρ του Volkswagen ID.3 είναι εντυπωσιακή, ή μήπως όχι?

Όχι βέβαια!

Αν σκεφτείτε το πόσο ακριβότερο είναι ID3 από ένα Golf 1.5 TSi για παράδειγμα θα καταλάβετε ότι αν καλύπτετε περίπου 30,000 χλμ τον χρόνο ουσιαστικά η απόσβεση στην διαφορά τιμής θα γίνει μετά από 5-6 χρόνια…

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 032Επίσης το τι θα γίνει μετά τα 160.000 χλμ ή τα 8 χρόνια εγγύησης των μπαταριών είναι κάτι που θα με προβληματίζει γιατί η τιμή αντικατάστασης των μπαταριών  ξεπερνά σήμερα τα €8-9,000!!

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το κόστος των μπαταριών θα μειωθεί και ότι θα δημιουργηθούν τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την αντικατάσταση των ¨καμένων¨ στοιχείων χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση όλης της συστοιχίας.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 060Τέλος, για να έχεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι απαραίτητο να έχεις γκαράζ, πρέπει να ψάχνεις ταχυφορτιστές στα ταξείδια σου, ενώ κανείς δεν σου εγγυάται ότι τα «τζιμάνια» που μας κυβερνούν δεν θα διπλασιάσουν την τιμή του ρεύματος αύριο το πρωί… σε όσους έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο για αλληλεγγύη στους αλληλέγγυους…

Τα αφήνουμε όλα αυτά εδώ και προχωράμε σφυρίζοντας αδιάφορα ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οικονομοτεχνικά μάλλον δεν συμφέρουν ακόμη τα ηλεκτρικά- και ότι κάποιος θα τα αγοράσει γιατί πιστεύει ότι προστατεύει το περιβάλλον και γιατί γουστάρει τον τρόπο που τα ηλεκτρικά λειτουργούν στην καθημερινότητα του.

Ανάρτηση-Φρένα-Τιμόνι

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 059Η ανάρτηση του Volkswagen ID.3 είναι σχεδόν ίδιας σχεδίασης με εκείνη του Golf και έτσι αποτελείται από γόνατα MCPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι γενικά σφιχτή τόσο σε ότι αφορά τα ελατήρια- που καλούνται να διαχειριστούν τα 1800 κιλά του βάρους, όσο και σε ότι αφορά την «γρήγορη» απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ που καλούνται να συνεργαστούν και να χαλιναγωγήσουν τα σκληρά ελατήρια.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 057Το Volkswagen ID.3 διαθέτει ρύθμιση της απόσβεσης συμπίεσης των αμορτισέρ, ωστόσο λόγω των σκληρών ελατηρίων είναι δύσκολο ο οδηγός να αντιληφθεί την διαφορά στην λειτουργία μεταξύ των προγραμμάτων comfort και sport.

Ο πίσω άξονας που διαχειρίζεται και το μεγαλύτερο βάρος βρίσκεται μόνιμα σε μια  κατάσταση απότομων καθέτων επιταχύνσεων που μπορεί να μην γίνονται αισθητές στον οδηγό, αλλά σίγουρα θα ενοχλήσουν όσους κάθονται στο πίσω κάθισμα που νιώθουν ότι κάτω από τα μαλακα τους μόρια… κάτι παλεύει με τις λακκούβες…

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 040Δεν μιλάω για αναπηδήσεις του πίσω μέρους αλλά για μια έντονη και διαρκή αντίδραση της ανάρτησης που θυμίζει στους πίσω επιβάτες την συμπεριφορά μιας πιο σπορ κατασκευής-χωρίς όμως το ID3 να είναι τέτοια…

Αντίθετα οι επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων νοιώθουν ότι η κύλιση του αυτοκινήτου είναι σχεδόν ποιοτική εάν δεν έφταναν στα αφτιά του κάποιοι τριγμοί από τα πλαστικά στην κονσόλα και την οροφή.

Η πίσω κίνηση εξασφαλίζει πως οι κινητήριοι τροχοί δε μεταφέρουν αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την απότομη επιτάχυνση και έτσι το σύστημα διεύθυνσης είναι αρκετά ακριβές παρά την σχετικά έντονη υποβοήθηση.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 039Άλλο ένα πλεονέκτημα που δίνει η πίσω κίνηση στο τιμόνι είναι ότι διαθέτει μια μικρή διάμετρο στροφής μόλις 10 μέτρων- κάνοντας ελιγμούς και τις ανάστροφες στην πόλη παιχνιδάκι!

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενα δισκόφρενα μπροστά και κάτι τεράστια ταμπούρα πίσω… Τα φρένα λοιπόν θέλουν επειγόντως δίσκους στον πίσω άξονα και η ανάρτηση λίγο περισσότερη αγάπη στην ρύθμιση της.

Στη Πολή 

Η πύλη του Δ.Λ.Δ* άνοιξε τρίζοντας καθώς το νυσταγμένο βλέμμα του υπεύθυνου υπαλλήλου που είχε πιει ήδη πέντε φρέντους κόλλησε στις 20αρες ζάντες με τα πολύ χαμηλού προφίλ ελαστικά..

Πετώντας το τσιγάρο του στο δάσος.. είπε με ύφος επαΐοντα:

-«Θα τα καταφέρεις κοπελιά, γιατί ο Δήμαρχος έβαλε και καινούριες παγίδες στο Λακκουβοδρόμιο»… –«Να προσέχεις με το τηλεκατευθυνόμενο», είπε γελώντας ειρωνικά!

Το νέο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι της Λ. Διονύσου με τις χιλιάδες ανωμαλίες μικρού κυματισμού ήταν εκείνο που αποκάλυψε αμέσως την γρήγορη απόσβεση επαναφοράς της ανάρτησης, ενώ σαν έστριψα στους πλαϊνούς δρόμους αλλάζοντας πίστα, οι βαθιές λακκούβες, τα χώματα, η λάσπη από τις μπουλντόζες και τα κακομπαλωμένα χαντάκια της αποχέτευσης δεν χαρίστηκαν στις σκληρές αναρτήσεις κάνοντας τα πλαστικά στο εσωτερικό να δείξουν τις ατέλειες στην συναρμογή τους.

Οδηγώντας ωστόσο νοτιότερα έγινε εμφανές ότι το αυτοκίνητο με τις μεγάλες ζάντες δεν είχε σχεδιαστεί για ακραία χρήση στο Δ.Λ.Δ καθώς οι τριγμοί στους δρόμους της υπόλοιπης Αθήνας εξαφανίζονται και αυτοκίνητο αν και σφικτά ρυθμισμένο καταφέρνει χάρη στα μαλακα καθίσματα να κρατά τους επιβάτες του ξεκούραστους.

Ταυτόχρονα ο ηλεκτροκινητήρας επειδή είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος δεν ακούγεται καθόλου και έτσι στο απομονωμένο εσωτερικό επικρατεί μια καλοδεχούμενη ησυχία.

Ο ήχος του μοτέρ είναι ανύπαρκτος και έτσι για λόγους ασφαλείας στο μπροστινό μέρος του αυτοκίνητου που μέχρι τα 30 χλμ/ω παράγει ένα σφυρικτό ήχο για να προειδοποιεί τους περιπατητές και τους ποδηλάτες που μοιράζονται τον δρόμο της πόλης με το σύγχρονο ηλεκτρικό σκαθάρι!.

Το τιμόνι κόβει απίστευτα πολύ και έτσι το μεγαλούτσικο αυτοκίνητο μπορεί να παρκάρει σε πραγματικά οριακές σε μέγεθος θέσεις –και το μόνο μειονέκτημα εκεί είναι το μεγάλο φάρδος του αμαξώματος που περισσεύει έξω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Η ζωή με το Volkswagen ID.3 μέσα στην πόλη είναι εθιστικά όμορφη καθώς δεν αργείς να συνηθίσεις στην διαρκή και χωρίς ξεσπάσματα επιτάχυνση, την έλλειψη κραδασμών και θορύβων από τον κινητήρα και την απίστευτα καλή ορατότητα που εξασφαλίζει η ψηλή θέση μέσα στην κίνηση.

Ο τρόπος που στριβεί το τιμόνι, οι σωστές διαστάσεις που συνδυάζονται με χώρους για όλη την οικογένεια και η οικονομία του να κινείσαι με ρεύμα προσφέρονται σε μεγάλες δόσεις σε αυτό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο -που προφανώς μόλις λύσει κάποια από τα προβληματάκια του θα γνωρίσει την εμπορική επιτυχία που γνώρισε και το Golf.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο Volkswagen ID.3 είναι ένα σύστημα που τοποθετείται στάνταρ σε όλα τα ID3 και το οποίο όταν πλησιάζετε το μπροστινό σας αυτοκίνητο – αν δεν πατάτε το πεντάλ της επιτάχυνσης- τότε εμπλέκει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας μειώνοντας την ταχύτητα του οχήματος και διατηρώντας την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Στην αρχή μπορεί να χρειάζεται μια μικρή περίοδος προσαρμογής, όμως μετά από λίγο το σύστημα γίνεται ένας καθημερινός βοηθός και προστάτης του οδηγού μέσα στην αστική κίνηση.

Η αυτονομία μεσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφου κυμαίνεται μεταξύ 300-340 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχει αρχίσει να πυκνώνει.

Ένα άριστο αυτοκίνητο πόλης που κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη και όμορφη για αυτό και το ζήλεψα… Θα ήθελα να μπορούσα να κάνω με το ID τις καθημερινές μου μετακινήσεις!

*Δ.Λ.Δ= Δημοτικόν Λακκουβοδρόμειον Διονύσου

Στο Αυτοκινητόδρομο  

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 034Υπάρχουν τέσσερα προγράμματα οδήγησης στο το Volkswagen ID.3:  το Eco που κάνει την απόκριση του γκαζιού λίγο πιο αργή , το Comfort, το Sport  που σφίγγει τα αμορτισέρ, το τιμόνι και την απόκριση στο γκάζι και η θέση individual που δίνει το δικαίωμα στον οδηγό να ρυθμίσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στις τεράστιες ζάντες του με τα λάστιχα χαμηλού προφίλ χωρίς να ακούγεται απολύτως τίποτε- και αυτό συνεχίζει να συμβαίνει ακόμη και όταν βγεις στον αυτοκινητόδρομο.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 019Εκεί η ανάρτηση πραγματικά μεταμορφώνεται και γίνεται σχεδόν άνετη, ενώ η αρίστη αεροδυναμική και η καλή ηχομόνωση σε κινητήρα και τροχούς κάνουν το εσωτερικό ακόμη πιο ευχάριστο.

Δεν υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα, ενώ ένας αεροδυναμικός θόρυβος που παρουσιάζεται στην μπροστινή κολώνα στα 120 χλμ/ω εξαφανίζεται όταν ανέβει η ταχύτητα.

Ωστόσο εδώ είναι το πεδίο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν».

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 165 χλμ/ω και κοιτώντας την οθόνη της οικονομίας ..καταβαίνεις και το γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται  μετά τα 140-150 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.

Με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει στις 24-27 KWh/100 με την αυτονομία να πέφτει στα περίπου 230*250 χιλιόμετρα κάτι που σε συνδυασμό με το πρωτόλειο δίκτυο φορτιστών δεν μπορεί σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων.

Φυσικά οι πιο καθώς πρέπει αναγνώστες θα πουν δικαιολογημένα ότι τα 165χλμ/ω είναι ήδη πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο ταχύτητας, όμως ο ραγδαίος τρόπος που επιταχύνει το αυτοκίνητο μέχρι τα 165χλμ/ω έρχεται σε αντίθεση με τον απότομο κόφτη και ξενίζει.

Εντυπωσιακό είναι και το Cruise Control που διαθέτει αισθητήρα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροκίνησης, επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να κινείται πραγματικά μόνο του μέσα στην πόλη και τους αυτοκινητόδρομους.

Θέλει επίβλεψη, όμως λειτουργεί σχεδόν άψογα και προσφέρει επιπλέον άνεση και ασφάλεια όταν κινούμαστε σημειωτόν μέσα στις πηγμένες λεωφόρους. Βλέποντας τον σχεδόν αλάθητο τρόπο που λειτουργεί το σύστημα γίνεται προφανές ότι η ημέρα που τα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται οδηγό είναι -ευτυχώς και δυστυχώς- πολύ κοντά..

Αντίθετα, η μέρα που οι μπαταρίες θα έχουν ικανή αυτονομία για να ταξιδεύουμε και θα φορτίζουν γρήγορα σε ένα πυκνό δίκτυο φορτιστών μπορεί να πλησιάζει ..αλλά επειδή δεν έφτασε ακόμη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στα τείχη της πόλης.

Στις Στροφές

Το Volkswagen ID.3 δεν είναι φτιαγμένο για να οδηγείται γρήγορα όμως χάρη στην ροπή των 310 Νm η αντίδραση του αυτοκινήτου στις εντολές του πεντάλ της επιτάχυνσης-ειδικά στο πρόγραμμα Sport-είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Οι αναρτήσεις είναι κάπως ξερές στις αντιδράσεις, έχουν μικρές διαδρομές και σε συνδυασμό με τα χαμηλού προφίλ σκληρά οικολογικά λάστιχα θα αντιδράσουν άτσαλα σε απότομες τιμονιές, αλλά και στις ανωμαλίες που θα συναντήσει το αυτοκίνητο  μέσα στη στροφή.

Το βάρος είναι μεγάλο όμως βρίσκεται πολύ χαμηλά και έτσι η αίσθηση μεταφοράς βάρους είναι περιορισμένη μεσα στις στροφές όπως άλλωστε και οι κλίσεις.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 000Τα πάντα είναι όπως πρέπει: η κίνηση μεταδίδεται εκεί που πρέπει -στους πίσω τροχούς, ενώ οι μπροστινοί έχουν να ανησυχούν μόνο για το στρίψιμο του αυτοκίνητου προσφέροντας καλή αίσθηση στο τιμόνι.

Οδηγήστε με σωστές γραμμές και με απαλές κινήσεις και η ισορροπημένη σχεδίαση των αναρτήσεων θα λάμψει- μαζί με το πρόσωπο του οδηγού που θα αρχίσει να χαμογελά μέσα στην απόκοσμη ησυχία που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση.

Πέρα από τα όρια (της λογικής) αρχίζει να γίνεται προοδευτικά υποστροφικό, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας που δεν αποσυνδέονται ποτέ, επεμβαίνουν περισσότερο από όσο πρέπει.

Αν για παράδειγμα θελήσετε να δημιουργήσετε μεταφορά βάρους αφήνοντας απότομα το γκάζι και στρίψετε απότομα το τιμόνι και μετά επιταχύνετε απότομα μπορεί και να ξεγελάσετε τα ηλεκτρονικά και να πάτε για 5-10 μέτρα με το πλάι πριν επέμβει η.. ηλεκτροσφαλιάρα!

Αλλά αυτό ούτε διασκεδαστικό είναι, ούτε αποτελεσματικό.. Απλά γίνεται, αν και δεν σας προτείνω  να το κάνετε!.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το Volkswagen ID.3 είναι ένα αυτοκίνητο πόλης και αν του ζητήσετε να κάνει «ταρζανιές» θα αρχίσει να δυσανασχετεί.

Σε ένα αυτοκίνητο που έχει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του στον πίσω άξονα η δυνατότητα των φρένων να είναι ανθεκτικά και κυρίως γρήγορά στις αντιδράσεις τους είναι εξαιρετικά σημαντικό-και η VAG το ξέρει καλά αυτό τοποθετώντας τεράστια δισκόφρενα στην 911.

Όταν φρενάρει το Volkswagen ID.3 που έχει ταμπούρα πίσω, έκτος από την περίεργη αίσθηση στο πετάλι που έχουν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει να διαχειριστεί την έλλειψη βάρους στον μπροστινό άξονα και την καθυστέρηση που παρουσιάζουν τα πίσω φρένα όταν μπει το ABS σε λειτουργία.

Έτσι όταν οι μπροστινοί τροχοί χάσουν την πρόσφυση τους-που την χάνουν σχετικά εύκολα στο φρενάρισμα πανικού- τα πίσω ταμπούρα μπαίνουν στο παιχνίδι με μεγάλη καθυστέρηση μην μπορώντας να βοηθήσουν άμεσα με το φρενάρισμα του πιο βαρίου άξονα, επιβαρύνοντας τελικά την διαδικασία.

Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο έντονο σε δρόμους με ανωμαλίες όπου η γρήγορη απόσβεση επαναφοράς κάνει τους τροχούς να χάσουν την επαφή τους ακόμη πιο γρήγορά…

Τουλάχιστον τα φρένα έχουν μεγάλη αντοχή και δεν παρουσιάζουν πτώση της απόδοσης τους.

Σε ότι αφορά τις προσπεράσεις στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το Volkswagen ID.3 σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων!

Μια που φτάνεις τον προπορευόμενο… και με το που ελέγξεις και πατήσεις το ποτενσιόμετρο -σε μηδενικό χρόνο έχεις περάσει μπροστά!

Συμπέρασμα

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 00Η Volkswagen με το ID.3 περνά στην επόμενη εποχή της χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική του παρελθόντος και τις τεχνολογίες του σήμερα. Δεν έχει την εξωτική μοντέρνα εμφάνιση της BMW i3, αλλά είναι όσο «φτηνό» είναι και το Nissan Leaf που όμως υπερέχει σε άνεση και χώρους.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό λοιπόν αποτελεί τον μέσο όρο των αντιπάλων του και όσοι βρίσκουν ότι το Leaf δεν έχει νεανικά στοιχεία σίγουρα θα προτιμιόσουν την λύση της VW που είναι σίγουρα πιο μοντέρνα.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 035Ο σχεδιασμός του αμαξώματος στο ID 3 θα ήθελα να είχε αναφορές στο σκαθάρι και όχι στο Golf έτσι ώστε το ID να αποκτούσε έναν πιο δυνατό cult χαρακτήρα, αλλά μετά την ζημία του dieselgate είναι προφανές ότι δεν είναι τώρα εποχές για πρίγκιπες…

Ελπίζω να υπάρξει μια retro έκδοση στο μέλλον, αλλά για την ώρα η πρακτικότητα και η προσπάθεια διατήρησης του κόστους σε χαμηλό επίπεδο μοιάζει να κυριαρχεί μέσα στην λογική της VAG που έχει αποφασίσει να κάνει και κάποιους συμβιβασμούς ακόμη και σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό.

Αν κάτι θα με έκανε να μην το αγοράσω-έκτος από τα χρήματα που δεν έχω-αυτό θα ήταν η εργονομία στο εσωτερικό που με την χρήση των διακοπτών αφής έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο όπως άλλωστε συμβαίνει και με το Golf.

Volkswagen ID.3 1ST EDITION 031Με τιμές που ξεκινούν από τα €34Κ και φτάνουν τα 45Κ για τις πιο πολυτελείς εκδόσεις λίγοι είναι εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν αυτά τα χρήματα για να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο που έχει τους περιορισμούς που θέτει η σχετικά νεοεμφανισθείσα τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με τα εγγενή προβλήματα της ηλεκτροκίνησης σε αυτό το πρώιμο γα την Ελλάδα στάδιο το Volkswagen ID.3 είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο που θα αγοραστεί είτε σαν αυτοκίνητο εταιρικού στόλου, είτε από κάποιους που έχουν και άλλο αυτοκίνητο στην κατοχή τους.

Το σίγουρο είναι πως το ID.3 είναι η επόμενη μέρα της VW και ένα πολύ ενδιαφέρον αυτοκίνητο που σίγουρα πρέπει να οδηγήσετε και να αξιολογήσετε εάν ψάχνετε για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σήμερα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό και τα πίσω ταμπούρα
  • Το αυξημένο βάρος, οι διακόπτες αφής που επηρεάζουν την εργονομία και οι χαμηλά τοποθετημένου κεντρικοί αεραγωγοί.

Θα θυμάμαι

  • Την ασφαλή οδική συμπεριφορά, τους άνετους χώρους και τις δυνατές επιδόσεις.
  • Τις τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας και την βελούδινη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες