Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHyundai i20 1.0 T-GDi 100ps Δοκιμή / Test drive

Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps Δοκιμή / Test drive

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 04To Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps ενσωματώνει με ήπιο τρόπο την νέα αισθητική της Νοτιοκορεατικής εταιρείας η οποία έχοντας καθιερωθεί στην συνείδηση μας για την αξιοπιστία και το Value for Money των αυτοκινήτων της, τώρα έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω της τον συντηρητικό σχεδιασμό – και κυρίως να καθιερωθεί σαν μια εταιρεία της οποίας τα αυτοκίνητα διαθέτουν άριστη και διασκεδαστική οδική συμπεριφορά.

Όλα τα KIA/Hyundai που έχω οδηγήσει τελευταία με έχουν κερδίσει με την οδική τους συμπεριφορά και έτσι τώρα για εμένα το να προσφέρει ένα Hyundai οδηγική ευχαρίστηση δεν αποτελεί πια έκπληξη, αλλά προϋπόθεση.

Και αυτό δεν είναι πάντα καλό… ειδικά όταν θέλεις να βάλεις πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη!

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 05Το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps παραμένει ένας καθημερινός ήρωας, όμως η νέα οικογενειακή εμφάνιση, η αναβάθμιση του εσωτερικού και η χρήση πολλών συστημάτων ασφάλειας και ηλεκτρονικής υποβοήθησης οδήγησης το κάνουν να δείχνει επίκαιρο- σε μια κατηγορία φωτιά!

Με τα αυτοκίνητα της κατηγορίας C να έχουν γίνει πλέον ιδιαίτερα ογκώδη και ακριβά, όσοι αναζητούν ένα σωστό σε μέγεθος οικογενειακό hatchback για να καλύψουν τις καθημερινές και τις οικογενειακές τους ανάγκες στρέφονται σε αυτοκίνητα σαν το VW Polo, Ford Fiesta, Renault Clio,Nissan Micra, Seat Ibiza, Suzuki Swift, τα Peugeot 208,Opel Corsa, και φυσικά το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps της δοκιμής μας που έχει μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή απέναντι σε αυτό τον ανταγωνισμό.

Εμφάνιση

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 03Όπως όλοι γνωρίζουμε η Hyundai έχει επενδύσει στους αγώνες για να διαφημίσει την ικανότητα της να κατασκευάζει κορυφαία αυτοκίνητα, όμως ο σχεδιασμός του προηγούμενου i20 δεν κατάφερνε να  ακτινοβολεί τον αγωνιστικό θρίαμβο- και αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αλλάξει στο καινούριο Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps.

Συνεπώς ο «συνετός σχεδιασμός» τύπου Toyota Auris έδωσε την θέση του σε ένα αιχμηρό σύνολο που διατηρεί τις αναφορές στο πιο μεγάλο i30, αλλά ταυτόχρονα έρχεται κοντά και στην αγωνιστική ιστορία του μοντέλου.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 33Σε κάθε περίπτωση το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps έχει έναν έντονα ευρωπαϊκό αέρα στον σχεδιασμό του και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού σχεδιάστηκε από το σχεδιαστικό τμήμα της Hyundai Ευρώπης.

Αν κάτι κεντρίζει αρχικά το ενδιαφέρον, αυτό είναι σίγουρα η τεράστια μάσκα του αυτοκινήτου, που είναι τόσο μεγάλη, που επισκιάζει εύκολα την πρωτότυπη σχεδιαστική λεπτομέρεια των χαμηλών φτερών και του φουσκωμένου καπό που χαρακτηρίζει την σύγχρονη σχεδιαστική ταυτότητα της Hyundai.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 32Το προφίλ του αυτοκίνητου με το κοφτό πίσω τρίτο παράθυρο και το μεγάλο μεταξόνιο που υπόσχεται μεγάλους χώρους, ενώ το προφίλ της οροφής στο πίσω μέρος μοιάζει να χαμηλώνει αρκετά και με την βοήθεια ενός νικελένιο πλαισίου στο πίσω μέρος να γίνεται ακόμη πιο επιθετική από ότι είναι στα αλήθεια.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» εδώ είναι  φυσικά τα πίσω φωτιστικά σώματα σχήματος «Ζ» που εισέρχονται στο πλαϊνό του πίσω φτερού- και που από την μια πλευρά ενσωματώνουν και την τάπα της βενζίνης…

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 230Πρόκειται για μια αισθητική υπερβολή που μπορεί να μην ενοχλεί όταν το χρώμα του αυτοκινήτου είναι σκούρο –όπως εδώ, αλλά που μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου όταν έρχεται σε αντίθεση με ανοιχτόχρωμα αμαξώματα.

Προσωπικά δεν μου αρέσει, αλλά είναι φυσικά αδύνατον να προβλέψω την υποκειμενική προσέγγιση του καθένα από εσάς σε αυτό το θέμα! Ας κρατήσουμε ότι στο πρακτικό μέρος τα LED φωτιστικά σώματα με αυτόν τον σχεδιασμό βοηθούν το αυτοκίνητο να φαίνεται καλύτερα από το πλάι την νύχτα.

Οι πανέμορφες ζάντες με τα ελαστικά διάστασιν 215/45R17 είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα σας κάνουν να ξεφύγετε από τα €14Κ της βασικής έκδοσης και να πληρώσετε τα 17.990 € της έκδοσης Distinctive που διαθέτει επιπλέον και LED φωτιστικά σώματα, ψηφιακό ταμπλό κτλ.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 25Το πίσω μέρος του νέου i20 διαθέτει την γνωστή μπάρα με τα LED φρένα που ενώνει τα φωτιστικά σώματα και ένα μαύρο ανάγλυφο «αεροδυναμικό βοήθημα» που δουλεύει σε… αρμονία με τον αεροδυναμικό διαχύτη κάτω από τον προφυλακτήρα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά…  Δείχνει σπορ!

Ο σχεδιασμός του νέου i20 είναι σίγουρα πολύ πιο φρέσκος από εκείνον του απερχόμενου μοντέλου, όμως βγάζει μια αγχωμένη προσπάθεια να προβληθεί η αγωνιστική ιστορία του μοντέλου που –προσωπικά- δεν με ευχαριστεί.

Και καπου εδώ, το γνωστό ρητό για την «κολοκυθόπιτα» καλά κρατεί!

Εσωτερικό

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 15Ανοίγοντας την πόρτα το μάτι σίγουρα σταματά στα σκουρόχρωμα πλαστικά του ταμπλό το οποίο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο έκανε πολλά βήματα μπροστά, αλλά και μερικά προς τα πίσω.

Έτσι ενώ στο i20 2ης γενιάς τα πλαστικά στο επάνω μέρος του ογκώδους ταμπλό ήταν κάπως αφρώδη, στο νέο έγιναν σκληρά στην όψη και την αφή, ενώ κάποιος μπορεί να διακρίνει και μια προσπάθεια αντιγραφής της «εμπνευσμένης» σχεδίασης των αεραγωγών του Golf που εκτείνονται σε όλο το μήκος του ταμπλό.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 14Σε αντίθεση με το Golf 8ης γενιάς που οι αεραγωγοί είναι τοποθετημένο χαμηλά στέλνοντας τον αέρα τους πάνω στο στήθος των επιβατών, ευτυχώς στο Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps οι αεραγωγοί είναι φυσιολογικά τοποθετημένοι, όμως τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για το εφέ δεν πείθουν…

Παρά τα σκληρά πλαστικά όμως η ποιότητα συναρμογής είναι πολύ καλή και έτσι κατά την διάρκεια της δοκιμής τίποτε δεν έτριξε παρότι ένα μεγάλο μέρος της δοκιμής έγινε στο αμείλικτο Δ.Λ.Δ*.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’ που αλλάζει τα γραφικά της ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί  (Eco, Normal και Sport) με το πρόγραμμα Normal να κερδίζει αισθητικά με τα άσπρα πολυτελή γραφικά τους.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 17Υπάρχει η δυνατότητα να αποσυνδεθούν οι επιλογές της ρύθμισης της οθόνης από τα προγράμματα και να επιλέξετε εκείνη που σας αρέσει.

Το τιμόνι δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο με την εμφάνιση του, καθώς οι τέσσερις ακτίνες του ενοχλούν στην γρήγορη οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ περιέχει περισσότερα πλήκτρα από όσα θα ήθελα.

Ημι-αιωρούμενη  πάνω από την κεντρική κονσόλα βρίσκεται μια οθόνη αφής 8 ιντσών για τον χειρισμό του συστήματος πολυμέσων που έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 16Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα-ευτυχώς ξεχωριστά-χειριστήρια του ηχοσυστήματος ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού, καθώς η Hyundai είναι από εκείνες τις εταιρίες που αντιστέκονται στην μόδα που θέλει τον χειρισμό του κλιματισμού να γίνεται μέσα από την οθόνη.

Ενας διακόπτης μπροστά από την κονσόλα του επιλογέα ρυθμίζει την λειτουργία του κινητήρα και της υποβοήθησης του τιμονιού σε τρία διαφορετικά προγράμματα (Eco, Normal, Sport) ενώ  η εικόνα της καμπίνας γίνεται πιο όμορφη το βράδυ χάρη στον ατμοσφαιρικό μπλε φωτισμό.

 Χώροι-Άνεση

Τα καθίσματα είναι σχετικά στενά και έχουν σκληρό υλικό γέμισης που υποθέτω πως θα κουράζει στις μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο εξασφαλίζουν την άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε ένα αυτοκίνητο πόλης.

Το τιμόνι αντίστοιχα ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα περισσότερα χειριστήρια είναι εργονομικά τοποθετημένα επιτρέποντας στα χέρια να πέφτουν πάνω τους με φυσικό τρόπο.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι αλλά η πλευρική στήριξη όλων των καθισμάτων είναι φτωχή με αποτέλεσμα να ενοχλούνται και ο οδηγός και οι επιβάτες στις στροφές.

Χάρη στο μεγάλο πίσω παράθυρο και την λεπτή πίσω κολώνα, η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξαιρετική και διαφέρει από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που το πίσω παράθυρο θυμίζει πολεμίστρα!

Η 3η γενιά του Hyundai i20 είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη κατά 30 χιλιοστά σε πλάτος (στα 1.755 χιλιοστά), 15mm μικρότερο σε συνολικό μήκος (στα 4.065mm) και 20 mm χαμηλότερο σε ύψος (στα 1.450mm) – και έτσι έχοντας σχεδόν πανομοιότυπες διαστάσεις και αναλογίες αμαξώματος με το Polo γίνεται αμέσως αποδεκτό από το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό- και γεννά προσδοκίες για μεγάλους εσωτερικούς χώρους.

Η πλατφόρμα του νέου Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps, παρότι διατηρεί ακριβώς την ίδια διάταξη και σχεδιασμό στην συνδεσμολογία της ανάρτησης, είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την 2η γενιά  καθώς εκτός από τα 10 mm μεγαλύτερο μεταξόνιο έχει καταφέρει να είναι ταυτόχρονα 30% πιο ισχυρή στις στρεβλώσεις και 4% ελαφρύτερη χαμηλώνοντας το βάρος του αυτοκινήτου της δοκιμής στα 1,150 κιλά!

Οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι τόσο για τους μπροστινούς όσο και για τους πίσω επιβάτες και μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και τρεις επιβάτες, παρέχοντας τους ταυτόχρονα άνεση στα πόδια και στο κεφάλι.

Οι μηχανικοί της Hyundai δούλεψαν έξυπνα στην διαρρύθμιση του εσωτερικού και κατάφεραν να δώσουν 88 mm περισσότερο χώρο για τα πόδια και 40 mm για τους ώμους των πίσω επιβατών.

Το πορτμπαγκάζ θεωρητικά είναι 352 lt, συνυπολογίζοντας και το γυμνό χώρο κάτω από το πάτωμα που προορίζεται για τη ρεζέρβα και που δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην φόρτωση.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα για να διευκολύνουν την είσοδο στο εσωτερικό και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα, ενώ η αίσθηση ευρυχωρίας στο πίσω μέρος ενισχύεται από τα μεγάλα παράθυρα που καταβαίνουν χαμηλά στις πόρτες  και τα πίσω φινιστρίνια.

Κινητήρας

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 11Κάτω από το καπό του Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps βρίσκεται ένας τρικύλινδρος κινητήρας 1000 κ.εκ. που ταιριάζει γάντι στο αυτοκίνητο και όσο δεν ξεπερνά τις 5,00 σαλ έχει μια ιδιαίτερα ραφιναρισμένη λειτουργία.

Διαθέτει 2 ΕΕΚ, άμεσο ψεκασμό και με την βοήθεια ενός υπερτροφοδότη αποδίδει 100 ίππους στις 6.000 σαλ και 17,5 kgm που αποδίδονται διαρκώς στο φάσμα μεταξύ των 1.500-4.000 σαλ.

Η λειτουργία του είναι βελούδινη και η έλλειψη θορύβου μαζί με τους “ιδιαίτερους κραδασμούς” δίνουν μια χαρακτηριστικά ταυτότητα στην οδήγηση του Hyundai i20 1.0 T-GDi .

Στις 1,500 σαλ το τούρμπο φουσκώνει και ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας αρχίζει να τραβά με έναν εντυπωσιακό γραμμικό τρόπο μέχρι τον κόφτη στις 6,400 σαλ.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 400Ωστόσο, μετά τις 5,000 σαλ υπάρχουν κάποιοι κραδασμοί που υπενθυμίζουν ότι κινητήρας είναι τρικύλινδρος, όμως πιστεύω ότι η καμπίνα θα έπρεπε να είναι λίγο καλύτερα μονωμένη έτσι ώστε να μην βρίσκει ο θόρυβος τον δρόμο του προς τα αυτιά των επιβατών τόσο εύκολα.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης αλλά με μεγάλες διαδρομές και μέτριο κούμπωμα εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς. Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το κιβώτιο είναι ότι η 2α φτάνει περίπου τα 100 χλμ/ω και έτσι σε μια κλειστή διαδρομή συνεργάζεται σωστά με τον κινητήρα.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 13Σίγουρα σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον μικρό κινητήρα-και αν εξαιρέσει κανείς το ότι η δευτέρα μερικές φορές σκάλωνε στα γρήγορα κατεβάσματα, θα μπορούσα να πω ακόμη ότι έχει και σπορ χαρακτήρα.

Ο κινητήρας επιταχύνει το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps στα 100χλμ/ω σε χρόνο μικρότερο από 11 δευτερόλεπτα ενώ- όπως μου είπαν κάποιοι που τόλμησαν και το δοκίμασαν, το κοντέρ σταματάει με λίγη υπομονή στα 190 χλμ/ω.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, με κανονική οδήγηση εμφανίζεται κάπως ορεξάτος μέσα στην πόλη αφού θέλει αρκετή προσοχή για να δείξει το οικονομόμετρο λιγότερα από 6,5  λίτρα/100, ενώ εάν δεν είστε προσεκτικοί θα πρέπει να αρκεστείτε σε τιμές που κυμαίνονται στα 7,5 λίτρα.

Πάντως με μια ιδιαίτερα προσεκτική οδήγηση (μέχρι 110 χλμ/ω) σε μια διαδρομή 130 χιλιομέτρων  στον αυτοκινητόδρομο μπόρεσα να δω και 5,1 λίτρα100 χλμ και το έβγαλα και φωτογραφία για τους δύσπιστους που λένε ότι αυτά τα νούμερα δεν υπάρχουν!

Ανάρτηση

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 10Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάποια καινοτομία  και αποτελείται από γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω. Όμως επειδή το αυτοκίνητο έχει μεγάλο μεταξόνιο και φαρδύ μετατρόχιο και επειδή η ανάρτηση είναι σχετικά σφικτή και με μικρή διαδρομή, περίμενα περισσότερα σε ότι αφορά την συμπεριφορά της στις στροφές.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα, είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα. Το τιμόνι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση και μέτρια αίσθηση αλλά καταφέρνει να είναι ακριβές στην θέση της ευθείας.

Στην πόλη

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 02Ο χαρακτήρας του Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα και η καθημερινή οδήγηση μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και εύκολη.

Η καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και το κοφτερό τιμόνι είναι σύμμαχοι του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, ενώ χάρη στο ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι με τις μόλις 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη είναι «κοφτερό» και μαλακό μέσα στην πόλη.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 06Παρά την σφικτή ανάρτηση και τα χαμηλού προφίλ ελαστικά το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps ολοκλήρωσε με επιτυχία και χωρίς να κουράσει τους επιβάτες στην εβδομαδιαία δοκιμασία κίνησης στο πιστοποιημένο με σήμα Bangladesh (+)® λακκουβοδρόμιο του Δήμου Διανύσου*.

Το Autoholix  φυσικά ευχαριστεί τον Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Διονύσου που μας επιτρέπουν την δωρεάν δοκιμή των αυτοκινήτων μας σε ένα τόσο extreme περιβάλλον.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 000Ο κινητήρας είναι ήσυχος και ροπάτος, τα πετάλια του φρένου και του συμπλέκτη είναι μαλακά και ακριβή, ενώ η εργονομία του εσωτερικού σε κάνει να νοιώθεις ότι το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για εσένα-και γύρω από εσένα.

Είναι ένα διακριτικό αυτοκίνητο που ταιριάζει με το αστικό περιβάλλον- και επειδή δεν προκαλεί τους μονίμως εκνευρισμένους οδηγούς της πόλης, διαπίστωσα ότι δεν μου κόρναραν όταν σταματούσα για να αφήσω τα παιδιά στις δραστηριότητες, ενώ συχνά μου παραχωρούσαν προτεραιότητα όταν ήθελα να αλλάξω λωρίδα.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps ταξιδεύει άνετα, παραμένοντας στην πορεία του και δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρα  για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα.

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα στον αυτοκινητόδρομο, όμως στις παρατεταμένες γρήγορες στροφές θα υπάρξουν κάποιες κλίσεις και κυματισμοί που σίγουρα θα αποθαρρύνουν  τον οδηγό να το πιέσει περισσότερο.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 25Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι λιγοστοί μέχρι τα 150χλμ/ω, ενώ στο ταξίδι με υψηλές ταχύτητες ο θόρυβος του τρικύλινδρου κινητήρα δεν φτάνει στα αυτιά των επιβατών και κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο με κάποιους κραδασμούς που φτάνουν στο τιμόνι και τον επιλογέα μετά τις 5,000 σαλ.

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi ταξιδεύει με άνεση και οικονομία με 135 και περίπου 3,600σ.α.λ, καταναλώνοντας 7  λίτρα/100 χλμ..

 

Στρίβοντας

 Κοιτάξτε..

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 30Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό η Hyundai με έχει κακομάθει- και επειδή οδηγώντας το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps προσπαθούσα να μαντέψω πως θα είναι το i20N- που περιμένω να το οδηγήσω με αγωνία- οι προσδοκίες μου ήταν εξαιρετικά υψηλές.

Η ανάρτηση είναι σφικτή και τα αμορτισέρ έχουν σωστή αναλογία συμπίεσης/ επαναφοράς, ωστόσο στην προσπάθεια τους να κάνουν την συμπεριφορά του αυτοκινήτου πιο άνετη στην καθημερινότητα οι αντιστρεπτικές και οι ελαστικοί σύνδεσμοι μπροστά είναι ενδοτικοί επιτρέποντας-εκτός από τις απρόσμενα μεγάλες κλίσεις στις στροφές –και την μεταβολή των γωνιών επαφής των μπροστινών τροχών μέσα στην στροφή.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 31Είναι προφανές ότι εδώ δεν έχει ρυθμιστεί η συμπεριφορά του Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps από τον κ. Albert Bierman που όμως από ότι είδαμε στην παρουσίαση του i20N έχει φυλάξει την αγάπη του για το κορυφαίο μοντέλο!

Η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή και η δύναμη του κινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο. Όμως όταν ο ρυθμός ανέβει πολύ τότε το αυτοκίνητο αρχίζει να γέρνει, οι τροχοί αλλάζουν την γωνία επαφής τους με την άσφαλτο  και η υποστροφή κάνει αισθητή την παρουσία της.

Αυτό γίνεται ευτυχώς με έναν γραμμικό τρόπο που διορθώνεται αμέσως αν ο οδηγός αφήσει λίγο το γκάζι ώστε να επανέλθει το αυτοκίνητο σε ισορροπία. Το καλό είναι ότι το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε γενικές γραμμές πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόσφυση του – κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον μέσο οδηγό.

Ο κινητήρας στροφάρει ψηλά με έναν ευχάριστο τρόπο και το κιβώτιο ταχυτήτων φροντίζει έτσι ώστε να υπάρχει πάντα αρκετή δύναμη και ροπή σε σφικτές διαδρομές.

Τα φρένα είναι δυνατά και δεν κουράστηκαν, αλλά το τιμόνι έχει μέτρια αίσθηση και χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευτείς και να αρχίσεις να πιέζεις. Όμως όταν το συνηθίσεις είναι αποδεκτό και δεν παρουσιάζει “κλοτσήματα” κατά την απότομη επιτάχυνση.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 21Στις πιο παρατεταμένες στροφές που επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps θέτει μόνο του τα όρια καθώς οι μεγάλες κλίσεις κάνουν τον εσωτερικό τροχό να χάνει την επαφή του με το έδαφος και έτσι τα ηλεκτρονικά μπαίνουν γρήγορα στο παιχνίδι προστατεύοντας τον οδηγό από την υποστροφή και τις παρεκτροπές.

Γενικά βρίσκω την συμπεριφορά του Hyundai i20 1.0 T-GDi  απολύτως τίμια για τον χαρακτήρα που ήθελαν οι μηχανικοί να δώσουν σε ένα καθημερινό αυτοκίνητο και νοιώθω ότι απλά εγώ έχω γίνει κακομαθημένη από τα Hyundai που έχω οδηγήσει τελευταία.

Συμπέρασμα

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 00Οι Κορεάτες κατάφεραν επιτελούς να προσθέσουν λίγη σχεδιαστική αύρα από τις αγωνιστικές επιτυχίες τους στο WRC- και αναβάθμισαν το i20 δημιουργώντας ένα φρέσκο όχημα που πείθει με την τεχνολογία, την αξιοπιστία και την ποιότητα κατασκευής του.

Ωστόσο στο περιβάλλον ανταγωνισμού που βρίσκεται, ειδικά στην έκδοση Distinctive νομίζω ότι χάνει το προνόμιο του Value for Money καθώς με ένα κόστος που πλησιάζει τα €18Κ το αυτοκίνητο της δοκιμής έρχεται κοντά στο VW Polo που παραμένει για εμένα η πιο ισορροπημένη  λύση σε ότι αφορά την ποιότητα, τον σχεδιασμό, τους χώρους και την οικονομία.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 12Το νέο i20 έχει φτάσει κοντά σε ότι αφορά τους χώρους, όμως η ποιότητα των υλικών στην καμπίνα και η λειτουργία του κινητήρα του δεν φτάνει  την ισορροπία του VW που δυστυχώς έχει να παλέψει με τις φήμες μιας αναξιοπιστίας- που δεν υπάρχει πια.

Σε ότι αφορά την ποιότητα του εσωτερικού και την ηχομόνωση το i20 μοιάζει πολύ με το Seat Ibiza που όμως έχει επιλέξει να είναι στημένο για διασκεδαστική οδήγηση –πλησιάζοντας σχεδόν το απόλυτο εργαλείο της κατηγορίας που ονομάζεται Ford Fiesta.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 28Σαν χαρακτήρας το i20 μοιάζει με τα πιο μετριόφρονα  Clio και το Micra, χωρίς όμως να μπορεί να φτάσει το Suzuki Swift στην οικονομία καυσίμων…

Είναι δύσκολα τα πράγματά σε αυτή την κατηγορία –ειδικά για αυτοκίνητα που εξαιτίας του πλούσιου εξοπλισμού τους έχουν τιμές που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από ότι περιμένεις.

Τι θέλω να πω?

Το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps έχει απόλυτο νόημα στην πιο βασική του έκδοση που κοστίζει  €14Κ και που δεν προσφέρει τα καλούδια/ «ηλεκτρονικές χάντρες « της έκδοσης distinctive, διατηρώντας την γνωστή ποιότητα, την ασφάλεια, την τεχνολογία και το value fοr money.

Αυτά είναι το όπλα που ανέκαθεν πρότασσε η Hyundai στον σκληρό ανταγωνισμό της από όπου και αν προερχόταν -και από ότι έδειξαν –και δείχνουν- οι πωλήσεις του, το i20 βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 36Αν αναζητάτε ένα τεχνολογικά προηγμένο καθημερινό αυτοκίνητο σε καλή τιμή, εύκολα θα ταυτιστείτε με τις αξίες που πρεσβεύει το Hyundai i20 1.0 T-GDi 100ps GDi -και ας μην αριστεύει σε όλους τους τομείς.

Με μια τιμή που με τίμιο εξοπλισμό κυμαίνεται στα  €14Κ και τα πέντε χρόνια εγγύησης (ανεξαρτήτως χιλιομέτρων) αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που μπαίνοντας μέσα νοιώθεις την σιγουριά ότι μαζί του  μπορείς ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσεις όποιο ταξείδι και εάν φαντάζεσαι…

Hyundai i20 1.0 100ps autoholix 35Αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα!

Μιλάμε για ένα γάμο από συνοικέσιο – και όπως λένε και οι προξενήτρες στις ελληνικές ταινίες … «όταν όλα είναι τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα… ο έρωτας θα έρθει”!

Όμως για ερωτικές νουβέλες… κάντε υπομονή μέχρι να έρθει η σειρά μας-μετά τους ειδικούς- να οδηγήσουμε στο Autoholix το Hyundai i20N! 😉

 

Δεν με ευχαρίστησε

 Η ποιότητα των υλικών στην καμπίνα και η τσιμπημένη τιμή της έκδοσης Distinctive

  • Η οδική συμπεριφορά που θα ήθελα να είναι πιο σπορτίφ και τα πίσω φωτιστικά σώματα που σε ανοιχτόχρωμα χρώματα δείχνουν αταίριαστα.

Θα θυμάμαι

  • Την ισορροπημένη λειτουργία του κινητήρα και το value for money
  • Τους μεγάλους χώρους στο εσωτερικό και την εμφανή αίσθηση της παροιμιώδους αξιοπιστίας.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο