Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςBMW i4 M50 Δοκιμή / Test drive

BMW i4 M50 Δοκιμή / Test drive

Βλέποντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά της BMW i4 M50 και έχοντας οδηγήσει το πολύ διασκεδαστικό “tail happy” Ford Mustang Mach-E AWD ήμουν- νόμιζα- αρκετά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσω την τάση που θέλει να κυριαρχήσει η ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα προσφέροντας πρωτόγνωρη ευκολία στην καθημερινότητα και εξωφρενικές- σε μερικές περιπτώσεις- επιδόσεις.

Με το Mustang είδα ότι υπάρχουν προοπτικές για διασκεδαστική ηλεκτρική οδήγηση καθώς αποδεδείχθηκε δυνατό, αρκούντως υπερστροφικό και προβλέψιμο.

Όμως εδώ, βρίσκομαι απέναντι στην πρώτη αμιγώς ηλεκτρική BMW που έχει κατασκευαστεί… σαν μια πραγματική BMW! Σε αντίθεση με την ανάδελφη αλλά και πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της BMW i3 (…πριν 10 χρόνια νομίζω), η i4 μπορεί να μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο με την 4αρα Gran Coupe, όμως έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι η πρώτη ηλεκτροκίνητη BMW που θα σέβεται την σπουδαία παράδοση της εταιρείας από το Μόναχο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το αυτοκίνητο που είχα την τύχη να οδηγήσω δεν είναι η «μικρή» i4 e40, αλλά είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της ΒMW που έχει το τρίχρωμο σήμα «M». Είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Μ Division!

Στα πρώτα μέτρα που κύλισε η BMW i4 M50 στον δρόμο, χαιρέκακα άρχισα να καταγράφω τις αμφιβολίες μου καθώς ο τρόπος που το ηλεκτρικό BMW περνούσε πάνω από τις λακκούβες, παρά τους «ανεμόμυλους» των 20’’που είχε για ζάντες, η ησυχία και η ποιότητα κύλισης που χαρίζει η αερανάρτηση (πίσω) δεν δείχνουν με κανένα τρόπο ότι πρόκειται για ένα μοντέλο της Μ Division.

Σε καμία περίπτωση όμως…

Ωραία σκέφτηκα, το έχω! Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσω άμεσα ήταν εάν αξίζει η BMW i4 M50 να εκπροσωπεί την βαριά παράδοση της BMW M Division-και η προδιάθεση ήταν σίγουρα αρνητική.

Βλέπετε ακόμη και ο τρόπος που αποδίδει την απίστευτα πολλή δύναμη της στο πρόγραμμα Comfort είναι πολύ ευγενικός για να είναι “M”….  οπότε σκέφτηκα να στρίψω άμεσα προς την Βαρυμπόμπη που στις δυο μεγάλες ευθείες της θα μπορούσα να κάνω με ασφάλεια μια- δυο εκκινήσεις για να δω τι γίνεται με το «μπριζοκίνητο» μπλε αυτοκίνητο.

«Πφφφ, Ζήτω οι Εξακύλινδροι», σκέφτηκα εμφανώς προκατειλημμένη!

Όταν βεβαιώθηκα ότι δεν υπάρχει κίνηση, σταμάτησα, σήκωσα τα γυαλιά μου πάνω στα μαλλιά μου για να βλέπω απρόσκοπτα και επέλεξα το πρόγραμμα Sport Boost που σύμφωνα με την BMW ανεβάζει την απόδοση από τα 476 PS και τα 730 Nm που η BMW i4 M50 αποδίδει διαρκώς στο πρόγραμμά Sport στα 544 PS και τα 795 Nm για 10”.

Ησυχία…. και το μόνο που θα έπρεπε να με είχε κάνει να ψυλλιαστώ ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» είναι ότι το όμορφο θαλασσί καντράν της i4 είχε τώρα «θυμώσει» από την αμφισβήτηση-και είχε χρωματιστεί «κολασί πορτοκαλοκόκκινο»…

Κατά τα άλλα ησυχία… και έτσι ακολουθώντας τις οδηγίες του «Launch Control» πάτησα τέρμα το φρένο με το αριστερό πόδι και τέρμα το γκάζι με το δεξί…

Ησυχία όμως σας λέω… δεν ακουγόταν τίποτε, μέχρι που άφησα το πόδι μου από το φρένο… και η «Κόλαση ξύπνησε στην Βαρυμπόμπη»!

Το κεφάλι μου κόλλησε με ορμή στο κάθισμα, τα γυαλιά μου έφυγαν από το κεφάλι και εκσφενδονίστηκαν στο πίσω ράφι, οι κόρες των ματιών μου διαστάληκαν όχι μόνο από τον τρόπο που επιτάχυνε το αυτοκίνητο όσο και από τον ανατριχιαστικό ψηφιακό ήχο- που θυμίζει V8 στο πίσω μέρος του Spaceship Enterprise-και είναι φτιαγμένος απλά και μόνο για να τρομάζει τον οδηγό και να τον κάνει να σηκώνει το πόδι του από το γκάζι… για το καλό του!

Έχω οδηγήσει Formula 3 και αρκετά γρήγορα θερμικά αυτοκίνητα και ποτέ δεν τρόμαξα… δεν το αφήνω το γκάζι τώρα», σκέφτηκα στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Η εκκίνηση ήταν άμεση, χωρίς ίχνος σπιναρίσματος, χωρίς καμιά παρέμβαση από το ESP, χωρίς αντιδράσεις από το τιμόνι, χωρίς βύθιση του πίσω μέρους, τίποτε όλα απλά και εύκολα!

Κάθε τροχός ήξερε τι έκανε, τα ηλεκτρονικά «έσφιξαν» την αερανάρτηση και μοίρασαν την ισχύ με τον πιο σωστό τρόπο στο κάθε άξονα και από εκεί σε κάθε τροχό.

Μέχρι να ξετρομάξω από τον ήχο που μου ανέβασε 180 σφυγμούς και να νοιώσω ότι το αυτοκίνητο δεν επιταχύνει πλέον σαν μανιακό πέρασαν γρήγορα αρκετά δευτερόλεπτα-κατάλαβα πόσα πέρασαν όταν διάβασα αργότερα τις τιμές που επιταχύνει το αυτοκίνητο σε διάφορες-υψηλές ας πούμε, ταχύτητες.J

Όταν αποφάσισα να κατεβάσω το τρομαγμένο βλέμμα μου στο «θυμωμένο» ταχύμετρο η ένδειξη που αντίκρισα με τρόμαξε ακόμη περισσότερο-καθώς ο ηλεκτρονικός κόφτης στην BMW i4 M50 από ότι μου είπαν αργότερα κάποιοι τολμηροί τύποι, είναι πολύ ψηλά…

Η «άγκυρα» έφυγε αμέσως-και από εκεί που ήμουν κολλημένη στο κάθισμα, τώρα κρεμόμουν από την ζώνη ασφαλείας που με έσφιγγε με μανία πίσω στο κάθισμα, ενώ τα γυαλιά μου τώρα ταξίδευαν από το πίσω ράφι προς τα μπροστά και χτύπησαν με δύναμη στο παρμπρίζ.

Μετά τα ταχύρυθμα μαθήματα φυσικής σταμάτησα γρήγορα-γρήγορα στο πρώτο άνοιγμα και αφού ψιθύρισα «ρε συ… αυτό δεν είναι M, αλλά Ν,Ξ και Ω μαζί», επέλεξα την θέση Eco Pro για να συνεχίσω την πορεία προς το σπίτι…

Ο πίνακας οργάνων γεμάτος αυτοπεποίθηση ήταν ξανά χρωματισμένος με το φιλόξενο μπλε χρώμα της βαθιάς θάλασσας την ώρα που εγώ με ταχύτητα χελώνας οδηγούσα προς το σπίτι – βυθισμένη στις σκέψεις μου…

«Ποιος χρειάζεται τόσο γκάζι»?

«Να δεις που αν στρίβει όπως επιταχύνει και θα με κάνει να καταπιώ τα λόγια μου»!

«Ποιος από αυτούς που βλέπω τώρα στον δρόμο δεν θα σκοτωθεί αν χρησιμοποιήσει καταλάθος, ή επίτηδες όλη την δύναμη της Μ50»??

«Πόσο πιο γρήγορο μπορεί να είναι ένα Tesla Plaid, και για ποιό λόγο»???

«Υπάρχουν τελικά εξωγήινοι και μας εξολοθρεύουν με γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα»????

Τέτοια πράγματα…

Εμφάνιση

Ας μιλήσουμε για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», επαναλαμβάνοντας αυτό που είχα γράψει πριν περίπου δύο χρόνια, ότι δηλαδή καταλαβαίνω πως η νέα υπερμεγέθης μάσκα της BMW i4 M50 ξενίζει τους περισσοτέρους, όμως προσωπικά νοιώθω ότι απλά τονίζει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της BMW, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί αεροδυναμικούς και μηχανολογικούς σκοπούς.

Η νεφροειδής μάσκα όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1933 στην BMW 303 είχε ακόμη πιο μεγάλες διαστάσεις φροντίζοντας ταυτόχρονα τόσο για την ψύξη του εξακύλινδρου σε σειρά κινητήρα της όσο και για την αεροδυναμική του αυτοκινήτου καθώς οι κυψέλες της ήταν πολύ μικρές σε διάμετρο διοχετεύοντας με αυτό το τέχνασμα το μεγαλύτερο μέρος του αέρα προς το πίσω μέρος του αμαξώματος .

Στα σχεδόν 90 χρόνια που πέρασαν αυτή η μάσκα υπήρξε μεγάλη ή μικρή, στρογγυλεμένη ή με γωνίες, με μεγάλες γρίλιες ή «ταπωμένη» στα ηλεκτρικά μοντέλα όπως στο i4 της δοκιμής, αλλά πάντα ήταν  «νεφροειδής» χαρακτηρίζοντας τις BMW, όπως το αστέρι χαρακτηρίζει τον «εχθρό από την Στουτγάρδη».

Στον αντίποδα, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον βασικό ανταγωνιστή της i4 από την Αμερική, όπου η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής γρίλιας κάνει τα Tesla να μοιάζουν σαν ψάρι-cartoon που του έχει αφαιρέσει με ξόρκι το χαμόγελο η κακιά μάγισσα, ή στην καλύτερη περίπτωση σαν βατράχι δίπλα σε νούφαρο!

Η μεγάλη μάσκα στην 4αρα ξενίζει και προκαλεί μάλλον επειδή τελικά δεν ακολουθεί τους «σχεδιαστικούς νόμους» που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μια BMW.

Βλέπετε, από την ημέρα που παρουσιάστηκε η νεφροειδής μάσκα της BMW πάντα αυτή βρισκόταν πάνω από το επίπεδο του προφυλακτήρα, δηλαδή ήταν κάτι που βρισκόταν στο νοητό «επάνω μέρος» μιας BMW.

Στην BMW i4 M50 –και στις M4 και Μ3- το τμήμα της νεφροειδούς μάσκας που βρίσκεται στο επάνω μέρος του αυτοκινήτου μοιάζει να καθρεπτίζεται κάτω από τον προφυλακτήρα-που απουσιάζει-δημιουργώντας μια οπτική αντανάκλαση που επεκτείνεται και στο κάτω μέρος… εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μια κλειστή ποδιά, ή αεραγωγοί με παραλληλόγραμμο σχήμα..

Αυτό έχουμε μάθει να βλέπουμε 90 χρόνια τώρα…

Η συμμετρία του συμβόλου της BMW το οποίο επεκτείνεται κάτω από το νοητό ύψος του προφυλακτήρα –και που  δεν είχε συμβεί σε κανένα άλλο μοντέλο μέχρι σήμερα, είναι αυτό το κάτι που μας ξενίζει στην 4αρα –και είναι και λόγος που η νέα μάσκα δείχνει καλύτερα όταν τοποθετηθεί η πινακίδα κυκλοφορίας στην μέση αφού, έστω και έτσι, ορίζει ένα διακριτό σημείο σχεδιαστικής  ισορροπίας.

Έχοντας πει όλα αυτά τελικά εμένα το αισθητικό αποτέλεσμα της μάσκας, που στο επάνω μέρος της είναι κλειστή αφού δεν χρειάζεται να ψύξει κάποιο κινητήρα, μου αρέσει επειδή είναι τολμηρό και εντελώς διαφορετικό!

Άλλωστε ο Batman, o Spiderman, o Superman και η i4- όλοι οι super ήρωες,  χρειάζονται μια μάσκα για να ξεχωρίσουν και με αυτή την μάσκα η BMW i4 M50 αν μη τι άλλο ξεχωρίζει!

Το καπό είναι εξαιρετικά χαμηλό και μακρύ, ενώ το μάτι θα πέσει στα πανέμορφα φωτιστικά σώματα που φιλοξενούν προβολείς τεχνολογίας BMW Laser (με ακτίνα φωτισμού που φτάνει τα 530 μέτρα!!!) και κυρίως στους πραγματικούς αεραγωγούς που φροντίζουν για την ψύξη των φρένων και την αεροδυναμική γύρω από τους μπροστινούς τροχούς.

H BMW i4 M50 είναι ένα πολύ μεγάλο αυτοκίνητο καθώς είναι 60mm μακρύτερη από την 3αρα G20 φτάνοντας τα 4.783mm, 28mm φαρδύτερη- φτάνοντας τα 1.852 mm και κατά 68 mm χαμηλότερη, δηλαδή 1.448 mm. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ μακρύ, φαρδύ και χαμηλό αυτοκίνητο που εντυπωσιάζει όπως και να το δεις.

Το μεταξόνιο των 2.868 mm και τα αυξημένα μετατρόχια, έχουν άμεση και θετική επίδραση στο «πάτημα» του αυτοκινήτου και στους εσωτερικούς χώρους-που αν εξαιρέσουμε το προσφερόμενο ύψος στο πίσω κάθισμα είναι πολύ άνετοι.

Οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί των 20’’ έχουν ελαστικά με διαστάσεις  255/35R20 πίσω και 245/35R19 μπροστά και γεμίζουν αισθητικά τους θόλους με τον καλύτερο τρόπο ενώ φροντίζουν οι τεράστιες ποσότητες ροπής να περνούν απρόσκοπτα στον δρόμο.

Η γραμμή της BMW i4 M50 δεν εντυπωσιάζει τόσο τον κοινωνικό περίγυρο καθώς η ομοιότητα της με την 4αρα δεν της επιτρέπει να προβάλλει την ιδιαιτερότητα που κρύβει κάτω από την αεροδυναμική της σιλουέτα με τον έκπληκτο συντελεστή αεροδυναμικής 0,24. Ωστόσο, η ενημερωμένη από το Youtube πιτσιρικαρία όταν παρκάρεις μαζεύεται κοιτάζοντας την i4 με ανοιχτό το στόμα γύρω από το αυτοκίνητο φωνάζοντας «τούμπανο» και ζουζουνίζοντας γύρω της με θαυμασμό σαν τις μέλισσες στην μαρμελάδα του καλοκαιρινού πρωινού μας.

Για κάποιους αυτό έχει αξία, ενώ για τους άλλους σαν εμένα χαλάει λίγο την ευχαρίστηση της βόλτας.

Στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα θυμίζουν λίγο Giulia (..οπότε πατάνε όλα τα σωστά κουμπια στον εγκέφαλο), ενώ οι διάφορες λεπτομέρειες από carbon (όπως η πίσω αεροτομή) και οι φουσκωμένοι θόλοι των φτερών ταιριάζουν απόλυτα με το σήμα M50 στο δεξί μέρος.

Στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα υπάρχει ένας αεροδυναμικός διάχυτης που μοιάζει να κάνει ουσιαστική δουλειά αφου το πάτωμα της BMW i4 M50 είναι εντελώς επίπεδο επιτρέποντας στον αέρα να φτάσει εκεί .

Εσωτερικό

Η BMW i4 M50 είναι ένα αυτοκίνητο κορυφαίας ποιότητας και υλικών, ενώ ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν τα υλικά, ο σχεδιασμός και η άνεση του χώρου που σε περιβάλλει, ενώ η μυρωδιά των ποιοτικών δερμάτινών καθισμάτων κερδίζουν την όσφρηση.

Στο εσωτερικό… όραση, αφή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά έτσι και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι είναι υπερβολικά χοντρό σε ότι αφορά την διάμετρο της στεφάνης, αλλά το σχήμα του και το σηματάκι Μ στο κάτω μέρος του, σου φτιάχνουν την διάθεση!

Το ταμπλό και οι πόρτες είναι ντυμένα με κορυφαίας ποιότητας χορταστικά μαλακά πλαστικά που στο επάνω μέρος του ταμπλό μοιάζουν με δέρμα και είναι ραμμένα με μπλε κλωστή, ενώ  όπου και αν κοιτάξεις η ποιότητα των υλικών σε πείθει ότι βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που κοστίζει πολύ πάνω από €78.000!( Βασική έκδοση από €69.750, ενώ η eDrive40 από €54.850).

Εκεί όμως που ξεχωρίζει η BMW i4 από τις υπόλοιπες 4αρες είναι το ενιαίο κοίλο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 12,3” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει   διαγώνιο 14,9”!

Το λειτουργικό BMW Operating System 8 είναι γρήγορο και με άριστα γραφικά όμως νομίζω ότι μπροστά από τον οδηγό υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες για να επεξεργαστούν τα  μάτια του που σίγουρα τον κουράζουν.

Το σύστημα συνδέεται ασύρματα με συσκευές IOS και Android και ελέγχει ταυτόχρονα και το σύστημα κλιματισμού- κάτι που εμένα με προβλημάτισε καθώς δεν μπόρεσα ποτέ να ρυθμίσω την θερμοκρασία έτσι όπως ακριβώς θα ήθελα.

To αγγλικό ρητό “Can’t teach new tricks to an old dog”… περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση!

Πάντως σε μια άσκηση αντιθέσεων το εσωτερικό χαρακτηρίζεται  από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και ταυτόχρονα πολλά «μπλιμπλίκια», τονίζοντας όμως τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.

Οι λεπτομέρειες από πραγματικό carbon διατρέχει όλο το ταμπλό και να φτάνει μέχρι τις πόρτες και την κεντρική κονσόλα είναι και αυτό μέσα στην λογική της αντίθεσης που δημιουργούν τα γνήσια υλικά με τις μεγάλες οθόνες και τις προσφερόμενες τεχνολογίες.

Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό)!

Πιο πίσω από τον χαρακτηριστικό επιλογέα υπάρχει μια σειρά πλήκτρων που επιτρέπουν την επιλογή χαρτογράφησης λειτουργίας σε 5 θέσεις: Eco Pro, Comfort, Sport,Sport Boost και individual.

Η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο είναι εμφανής καθώς επηρεάζεται η απόκριση στο γκάζι, η σκληρότητα της ανάρτησης, το τιμόνι, τα φρένα και ο ήχος που παράγεται από το «IconicSoundsElectric» που προσομοιώνει τον ήχο ενός θερμικού V8 κινητήρα.

Χώροι-Άνεση

Ο οδηγός κάθεται χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και έχει καλή ορατότητα προς τα μπροστά και στο πλάι, ενώ προς τα πίσω θα ενοχλήσουν οι φαρδιές πίσω κολώνες και το πολύ κυρτό και τελικά μικρό πίσω παράθυρο.

Τα καθίσματα είναι μπάκετ και άνετα με μια αφράτη δερματίνη επένδυση-και καθώς ρυθμίζονται ηλεκτρικά με κάθε πιθανό τρόπο αγκαλιάζουν το σώμα των μπροστινών επιβατών προσφέροντας πολύ καλή πλευρική στήριξη στις στροφές.

Παρά τις σπορ αναλογίες της η BMW i4 M50 με εντυπωσίασε με την ευρυχωρία στην περιοχή των ώμων και των αγκώνων των εμπρός επιβατών και η αίσθηση χώρου για τα γόνατα στο πίσω κάθισμα.

Ακόμη και αν οι μπροστινές θέσεις τραβηχτούν όσο πίσω γίνεται- σε μια θέση δηλαδή όπου εγώ κυριολεκτικά δεν φτάνω το τιμόνι και τα πετάλια- ο χώρος για τους πίσω επιβάτες παραμένει μεγάλος!

Στο πίσω κάθισμα μπορούν να καθίσουν ακόμη και τρείς ενήλικες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ύψος μεγαλύτερο από 1,85 γιατί τότε το κεφάλι τους θα βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με την χαμηλή οροφή.

Σε αντίθεση με την 3αρα που έχει ένα κλασικό sedan αμάξωμα, η 4αρα είναι hatchback και έτσι η πόρτα του χώρου αποσκευών των 470 λίτρων της BMW i4 M50 ανοίγει μαζι με το πίσω παράθυρο κάνοντας την φόρτωση ογκωδών αντικειμένων πιο εύκολη.

Κινητήρες

Η BMW i4 M50 είναι τετρακίνητη και εξοπλίζεται με δύο σύγχρονους κινητήρες (ESM) -έναν σε κάθε άξονα- με τον μπροστινό κινητήρα να αποδίδει 258 PS/8.000-17.000 rpm και 430 Nm και τον πίσω να είναι πιο ισχυρός και να αποδίδει 313 PS και 365 Nm.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες είναι εξαιρετικά συμπαγείς σε διαστάσεις και πατάνε με σίλεντμπλοκς πάνω σε ένα υποπλαίσιο που με την σειρά του βιδώνεται στο αμάξωμα περιορίζοντας έτσι τους κραδασμούς και τον θόρυβο.

Επειδή η διέγερση των κίνητρων γίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα (Electrically Excited Synchronous Motor) οι κινητήρες έχουν καλύτερο βαθμό απόδοσης και δεν χρησιμοποιούν συμβατικούς μαγνήτες και σπάνια μέταλλα που αφήνουν πολύ βαρύ οικολογικό αποτύπωμα κατά την εξόρυξη τους.

Συνδυαστικά οι κινητήρες αποδίδουν 476 PS και τα 730 Nm, όμως με την επιλογή του προφίλ Sport Boost η απόδοση ανεβαίνει στα  544 PS και 795 Nm για ένα μικρό χρονικό διάστημα 10 δευτερολέπτων προσφέροντας μια έκρηξη δύναμης που «εξαφανίζει» κατά την επιτάχυνση τα 2.300 κιλά που ζυγίζει το αυτοκίνητο. Μετά την χρήση του boost για 10 πλήρη δευτερόλεπτα ακολουθεί ένα περίπου λεπτό cooldown και το boost είναι και πάλι διαθέσιμό.

Η BMW i4 M50 επιταχύνει σύμφωνα με το κινητό μου από τα 0 στα 100 km/h σε 3,7”(…για όνομα του θεού), σύμφωνα με το κινητό πιο θαρραλέων από εμένα οδηγών χρειάζονται μόλις 13,2’’για την διαδικασία του 0-200χλμ/ω (…για όνομα της Αγίας Τριάδας!!), ενώ  η τελική της ταχύτητα περιορίζεται από έναν ηλεκτρονικό κόφτη στα 228 χλμ/ω. τα οποία όμως έρχονται από στάση σε περίπου 18 δευτερόλεπτα! ( …γρηγορούτσικο είναι).

Αν οι αριθμοί δεν σας λένε πολλά σημειώστε ότι η αίσθηση επιτάχυνσης θυμίζει superbike και  προκαλεί χτυποκάρδια στον οδηγό και τρόμο στον συνοδηγό που θα νοιώσει την γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του!

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις λοιπόν η BMW i4 M50 είναι ελαφρά πιο γρήγορή από την Μ3 που όμως χάρη στον εξακύλινδρο κινητήρα της την ξεπερνά εύκολα μετά τα 225 χλμ/ω

Οι μπαταριές των 83,9 kWh ονομαστικών κιλοβατωρών (καθαρή 80,7 kWh) είναι υγρόψυκτες, κάτι που εξασφαλίζει την σταθερή απόδοση στην διάρκεια της λειτουργίας τους και αποτελούνται από τέσσερα modules με 72 στοιχεία και άλλα τρία με 12 στοιχεία, ενώ έχουν εγγύηση 8 χρόνων ή 160.000 km.

Οι μπαταρίες τοποθετούνται κάτω από το πάτωμα στο κέντρο του αυτοκινήτου μέσα σε ένα ξεχωριστό αλουμινένιο πλαίσιο που έχει ύψος μόλις 11 εκατοστά και χαμηλώνει σημαντικά το κέντρο βάρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κέντρο βάρους βρίσκεται 3,4 εκατοστά χαμηλότερα από το αντίστοιχο μιας τετρακύλινδρης 3αρας!

Οδηγώντας με προσοχή μέτρησα καταναλώσεις μέσα στην πόλη που κυμαίνονται στις 17,2 έως 20  kWh/100, για όσους μπορούν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και φτάνουν για εμας τους αχόρταγους τις 32++ kWh/100 αν εκμεταλλευτούμε όλη την ισχύ των κινητήρων σε έναν δρόμο με στροφές.

Πάντως η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 23,5 kWh/100 κάτι που θεωρητικά θα έδινε 360 χιλιόμετρα αυτονομίας, ενώ η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 36(!) ώρες.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 11 kW θα χρειαστούν 8 ώρες και 20 λεπτά για το 80% της φόρτισης, ενώ αν βρείτε έναν ταχυφορτιστή 150 kW τότε η BMW i4 M50 θα προσλαμβάνει ρεύμα για 110 χιλιόμετρα κάθε 10 λεπτά!

Ανάρτηση/Πλαίσιο

Η ανάρτηση της BMW i4 M50 αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πέντε συνδέσμων στο πίσω μέρος και είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερο μη αναρτώμενο βάρος.

Τα αμορτισέρ είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενα και στους δύο άξονες και ενώ μπροστά υπάρχουν τα κλασσικά ομόκεντρα ελατήρια στον πίσω άξονα θα βρούμε ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αερόσουστες που καταφέρνουν να συνδυάσουν την άνεση με τον απόλυτο σπορτίφ έλεγχο του πλαισίου στις στροφές.

Και στους δύο άξονες υπάρχουν ισχυρές αντιστρεπτικές για να ελέγχουν τους 2,3 τόνους του βάρους ενώ οι μπροστινού θόλοι δένονται με ισχυρές θολόμπαρες στο firewall του πλαισίου.

Το τιμόνι χρησιμοποιεί μια ηλεκτροκρεμαγιέρα μεταβλητού λόγου και παρέχει  εξαιρετική αίσθηση του δρόμου σε όλα τα προγράμματα, ενώ οι αντιδράσεις του είναι άμεσες και γραμμικές κατά την οδήγηση.

Τα φρένα αποτελούνται από ευμεγέθεις αεριζόμενους δίσκους και στους δύο άξονες και οι μπλε δαγκάνες είναι τετραπίστονες στους μπροστινούς τροχούς φρενάροντας το βαρύ αυτοκίνητο από τα 100 χλμ/ω σε 33 περίπου μέτρα (μέτρηση με κινητό).

Εντύπωση τέλος προκαλεί η άριστη συνεργασία του συστήματος ανάκτησης ενέργειας με τα φρένα τριβής που δεν δημιουργούν καμία ασάφεια στο πετάλι του φρένου.

Στην Πόλη

Η έκπληξη σε ότι αφορά την BMW i4 M50 έρχεται από τις αναρτήσεις που στην ρύθμιση comfort και eco pro καταπίνουν τις πολλές λακκούβες του Δ.Λ.Δ με εντυπωσιακή άνεση και παρά τους πανέμορφους τροχούς με τις 20αρες ζάντες και τα ελαστικά ύψους R35….

Η αερανάρτηση δείχνει τον καλύτερο της εαυτό στην θέση comfort και συνεργάζεται με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ που στις χαμηλές ταχύτητες αποκτούν πιο γρήγορη απόσβεση συμπίεσης και πιο αργή απόσβεση επαναφοράς με την απόσβεση συμπίεσης να σκληραίνει αυτόματα καθώς ανεβαίνει η ταχύτητα.

Στο εσωτερικό επικρατεί απόλυτη ησυχία και επειδή η ηχομόνωση είναι άριστη αλλά και επειδή χρησιμοποιούνται συμβατικά ελαστικά και όχι runflat -που όπως είναι γνωστό φημίζονται για τον έντονο θόρυβο κύλισης.

Είναι τόσο καλή η συμπεριφορά της ανάρτησης μέσα στην πόλη που μετά από λίγο ξεχνάς ότι οδηγάς ένα αυτοκίνητο 544 ίππων με ζάντες 20’’και ενώ δεν μοιάζει να υπάρχει πρόβλημα, τα 35αρια λάστιχα δεν θέλουν πολύ για να σκίσουν τα πλαϊνά τους-και ποιος ξέρει πόσο θα κοστίζει ένα τέτοιο ελαστικό.

Η ορατότητα είναι άριστη προς τα εμπρός και στα πλάγια, ενώ προς τα πίσω το μικρό πίσω παράθυρο, τα ψηλά μαξιλάρια της πλάτης και οι φαρδιές κολώνες απαιτούν κάποια προσοχή στην αλλαγή λωρίδας και στους επιτόπιους ελιγμούς.

Το παρκάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα αφού το σύστημα Park Assist με την κάμερα και τους αισθητήρες οπισθοπορείας κάνουν την διαδικασία άνετη και ασφαλή, όμως για όνομα του θεού προσέξτε γιατί λόγω των χαμηλοπρόφιλων ελαστικών οι πανέμορφες ζάντες είναι εκτιθέμενες σε γρατζουνιές αν έρθουν σε επαφή με το πεζοδρόμιο.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη με προσοχή μπορεί να μειωθεί και στις 17,5 KW/h, κάτι που σημαίνει ότι η πραγματική αυτονομία στην συγκρατημένη αστική χρήση μπορεί και να ξεπεράσει τα 450 χιλιόμετρα.

Στον αυτοκινητόδρομο

Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν συμπαθούν τον αυτοκινητόδρομο καθώς η παρατεταμένη οδήγηση με υψηλές ταχύτητες εξαντλεί την μπαταρία μειώνοντας δραματικά την αυτονομία.

Η BMW i4 M50 δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως χάρη στην κορυφαία αεροδυναμική της CX 0,24 η κατανάλωση δεν απογειώνεται όσο κινείστε με νόμιμες ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου, δηλαδή 110-130 χλμ/ω. Η κατανάλωση σε αυτές τις ταχύτητες δεν ξεπερνά τις 19-20KW/h κάτι που σημαίνει πως η i4 μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια 370-400 πριν χρειαστεί να ξαναφορτίσετε.

Αν πάτε πολύ πιο γρήγορα από τα νόμιμα όρια είναι καλύτερα να προγραμματίσετε τον ανεφοδιασμό σας σε ηλεκτρόνια μετά από 250-300 χλμ…

Το βάρος σε συνδυασμό με την αερανάρτηση δίνει σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι κορυφαία και είμαι βέβαιη πως  η BMW i4 M50 είναι το πιο ήσυχο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, του αέρα και του δρόμου ακόμα και όταν κινείται γύρω στην δεύτερη εκατοντάδα χλμ/ω .

Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφή που θα συναντήσει.

Στρίβοντας

Θεωρία: Οι ευθείες είναι το βαρετό τμήμα του δρόμου που ενώνει δύο στροφές και όταν απουσιάζουν η οδήγηση αποκτά ενδιαφέρον και κάνει τον οδηγό να χαμογελά.

Πράξη: Η BMW i4 M50 με το πρόγραμμα Sport, σε μια κλειστή στριφτερή διαδρομή σαν τον Διόνυσο επιταχύνει τόσο γρήγορα που οι ευθείας εξαφανίζονται- και όλα τα σημάδια που έχεις βάλει και ξέρεις  φεύγουν πίσω σου πολύ πιο γρήγορα, ή τα συναντάς πιο γρήγορα.

«Ποιος έκλεψε τις ευθείες από την αγαπημένη μου διαδρομή»?

Μα φυσικά η ικανότητα της BMW i4 M50 να επιταχύνει από το μέσον της στροφής χωρίς καμιά καθυστέρηση και να κατασπαράζει την ευθεία με τα 544 άλογα της.

Στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα προσπαθείς να προβλέψεις την καθυστέρηση στην παροχή δύναμης πατώντας γκάζι αρκετά πριν την κορυφή έτσι ώστε να ροπιάσει όταν θα βρίσκεσαι στην έξοδο της στροφής και να μαζέψεις φόρα για την ευθεία.

Με το πρόγραμμα Sport Boost και τα συστήματα ευστάθειας ανοιχτά τοποθετείς το αυτοκίνητο στην είσοδο της στροφής, στρίβεις το τιμόνι όσο χρειάζεται και πατάς το γκάζι νοιώθοντας στο τιμόνι τους μπροστινούς τροχούς να βιδώνουν στην άσφαλτό και να κλείνουν έντονα την τροχιά του μπροστινού μέρους προς το εσωτερικό της στροφής καθώς το πίσω μέρος να ανοίγει ξεδιπλώνοντας την ροπή του στο δρόμο.

Όλα γίνονται μόνα τους-και επειδή η πλευρική πρόσφυση είναι αντίστοιχη της ελκτικής, στην αρχή τρομάζεις και αφήνεις το γκάζι μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό δεν έτυχε, αλλά είναι προγραμματισμένο να συμβαίνει κάθε φορά.

Μαθαίνεις να επιταχύνεις δυνατά σχεδόν από την είσοδο της στροφής και εμπιστευόμενη το μπροστινό να φτάνεις στην έξοδο της στροφής με την ταχύτητα που θα είχες αναπτύξει με κάποιο άλλο θερμικό αυτοκίνητο στην μέση της ευθείας που ακολουθεί…

Η ευθεία που ακολουθεί μοιάζει μονίμως να εξαφανίζεται καθώς η καθηλωτική ισχύς επιταχύνει αδιάκοπα το αυτοκίνητο και χωρίς δράματα σε φτάνει στην επομένη στροφή τόσο γρήγορά που κάνει την ευθεία να μοιάζει ότι δεν υπάρχει.

Πέφτοντας στα φρένα για την στροφή είναι η μόνη στιγμή που καταλαβαίνεις πρώτον το πόσο γρήγορα πας και δεύτερον το μεγάλο βάρος του αυτοκινήτου που φέρνει τα φρένα και τα ελαστικά στα όρια τους-και όμως, με κάποιο μαγικό (ηλεκτρονικό) τρόπο το αυτοκίνητο φρενάρει ακριβώς εκεί που θέλεις και είναι έτοιμο για την στροφή.

Η συνεργασία των φρένων με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας βοηθά τα φρένα να μην χάνουν την ανθεκτικότητα τους και το παιχνίδι συνεχίζεται …επιταχυνόμενο.

Το αυτοκίνητο κρατά παντού και όσο δεν κάνεις καμιά μεγάλη βλακεία αρκείται να υποστρέψει ανεβάζοντας νούμερα στο ταχύμετρο που τρομάζουν όσο και ο ψηφιακός ήχος τύπου V8 που παράγεται από τα ηχεία.

Από έξω δεν ακούγεται τίποτε… Ούτε ήχος από τους κινητήρες, αλλά ούτε και στριγκλίσματα από τα ελαστικά, αφού το σύστημα ενεργής πρόσφυσης κατανέμει την ροπή μεταξύ των τροχών πολύ  πριν χρειαστεί να επέμβει ο έλεγχος ευστάθειας-και το αυτοκίνητα απλά εκτοξεύεται!

Κλείνοντας το σύστημα ευστάθειας η οδήγηση γίνεται πιο θεαματική καθώς ελευθερώνεται η υπερστροφική τάση της γεωμετρίας του αυτοκινήτου, μόνο που ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι υπερβολικές και αν έχεις δυο δράμια μυαλό σταματάς μετά από δυο… άντε τρεις στροφές!

Έκανα την διαδρομή μου αρκετές φορές με το ESC ανοιχτό και τελικά μόλις συνήθισα την δύναμη έφτασα στον «Άγιο Πέτρο» πιο γρήγορα από ποτέ, πιο εύκολα από πότε και κυρίως πιο ξεκούραστα από ποτέ αφου τα περισσότερα τα φρόντιζαν τα ηλεκτρονικά.

Όταν είδα τον χρόνο που χρειάστηκα για να ολοκληρώσω την διαδρομή τρόμαξα λιγάκι καθώς ήταν σχεδόν 3 δευτερόλεπτα πιο γρήγορος από εκείνον που είχα κάνει με την  Mercedes-Benz AMG A 45S 4MATIC πριν από καιρό και που νόμιζα ότι δεν θα ξαναγίνει ποτέ!

Και εδώ είναι ο μεγάλος κίνδυνος όταν οδηγείς ένα τόσο γρήγορο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε ένα δημόσιο δρόμο που τον χρησιμοποιούν και άλλοι οδηγοί, και άλλοι ποδηλάτες (..που έχουν μάθει να ακούν τα αυτοκίνητα που έρχονται για να φυλαχτούν), αλλά και τα ζωάκια του δάσους που απλά δεν ακούν θόρυβο και δεν προλαβαίνουν να κρυφτούν…

Θέλει πολύ προσοχή και φαντασία η γρήγορη οδήγηση με ένα τόσο καλό και στριφτερό ηλεκτρικό αυτοκίνητο…

Προσωπικά πείστηκα ότι και στο στρίψιμο οδήγησα μια M καθώς τα περιθώρια πρόσφυσης και επιτάχυνσης είναι πρακτικά ανεξάντλητα σε ένα δημόσιο δρόμο με ένα λογικό οδηγό.

Είμαι σίγουρη ότι όταν η BMW i4 M50 βρεθεί μέσα σε μια πίστα θα στεναχωρήσει πολύ κόσμο και θα κάνει πολλούς να αναθεωρήσουν την άποψη τους για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Συμπέρασμα

Η  BMW i4 M50 είναι ίσως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκεύασε η BMW Motosport και σαν τέτοιο θα πρέπει να το συγκρίνουμε ταυτόχρονα με ένα Tesla αλλά και με μια Μ3…

Οι περισσότεροι εδώ στο Autoholix έχουμε διαμορφώσει την πεποίθηση ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μεν οικονομικά στην χρήση και διαθέτουν εκπληκτικές επιδόσεις, όμως όταν έρθει η στροφή το αυξημένο βάρος των μπαταριών τα αναγκάζει να μην έχουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά που θα κάνουν την καρδία μας να χτυπήσει δυνατά.

Όμως η BMW i4 M50 τα αλλάζει όλα.

Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από ένα Tesla Model 3 Performance- που περιέργως έχει τις ίδιες επιδόσεις και χαρακτηριστικά με την BMW i4 M50 και είναι κάτι περισσότερο από μια Μ3 καθώς τα ηλεκτρονικά της I4 καταφέρνουν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την γνώση που χρειάζεται o οδηγός ενός γρήγορου αυτοκίνητο για να στρίψει αποτελεσματικά.

Η BMW i4 M50 στην καθημερινότητα παραμένει ένα εύκολο αυτοκίνητο που όμως απαιτεί γνώση και σύνεση καθώς αναζητηθούν τα όρια των επιδόσεων της πιθανότατα θα φέρει σε δύσκολη θέση όσους οδηγούς τολμήσουν να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες τους.

Είναι η ευκολία που κινείται μέσα στην πόλη που σε κάνει να νομίζεις ότι είναι ένα εξαιρετικά πολιτισμένο καθημερινό αυτοκίνητο-και όμως με το πάτημα ενός κουμπιού ο χαρακτήρας του αλλάζει και γίνεται ένα αγρίμι που θα σε τρομάξει με κάθε ευκαιρία.

Η BMW i4 M50 με τιμή που ξεκινά από τα €70,000 είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο που απευθύνεται στους «έχοντες»-και μάλιστα τους έχοντες πολλά, όμως αν αναλογιστούμε ότι μια Μ3 με τον εξακύλινδρο κινητήρα της είναι σχεδόν δυο φορές πιο ακριβή (λόγω φόρων), έχει τεκμήριο και φόρο πολυτελείας μαζι με τα πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας, ξαφνικά αποκτά νόημα να κοιτάξει κάποιος την ηλεκτρική εναλλακτική.

Προσωπικά δηλώνω εντυπωσιασμένη από την BMW i4 M50 που πραγματικά είναι σχεδόν άριστη σε κάθε πτυχή του χαρακτήρα της και που με έκανε πάρα την προκατάληψη που είχα πριν την οδηγήσω να την εκτιμήσω και να την κατατάξω πολύ ψηλά στις γενικές μου προτιμήσεις.

Πιστή στην παράδοση του M Division η BMW i4 M50, σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εντυπωσιάζει με την τεχνολογία της τους σημερινούς ανθρώπους πιθανότατα όσο θα εντυπωσίαζε τους πατεράδες μας η πρώτη 24βαλβιδη M5 γιατί αυτή είναι μια αληθινή BMW- και ας είναι ηλεκτρική!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες BMW i4 M50

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο