Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADSUZUKI GRAND VITARA 2.0 5D MY08-Test Drive +Video

SUZUKI GRAND VITARA 2.0 5D MY08-Test Drive +Video

Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς η Suzuki σεβόμενη την ιστορία της μοιάζει να  έμεινε πίστη στην παράδοση της και παρουσίασε ένα εκπολιτισμένο, αλλά και ικάνο SUV.

Εμφάνιση/Πλαίσιο

Παρά το γεγονός ότι ο πίσω άκαμπτος άξονας μας άφησε καιρούς(δεν θα λείψει σε κανένα!!) και την θέση του πήρε μια ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, τα σκληροτράχηλα γονίδια της οικογένειας Vitara είναι εμφανή- τόσο με την γενικότερη εμφάνιση του, όσο και με το κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων που ανήκει αποκλείστηκα στον εξοπλισμό της πεντάθυρης έκδοσης που δοκίμασα..

Το SUZUKI GRAND VITARA μου θυμίζει εμφανισιακά ένα συμμαζεμένο Grand Cherokee. Και έτσι… Grand όπως είναι, η έξυπνη σχεδίαση του πλαισίου καταφέρνει να κρύβει μέσα στο αυτοφερόμενο αμάξωμα ένα πλαίσιο με κάθετες και διαμήκεις δοκούς που ενισχύουν την ακαμψία του χωρίς να αυξάνει δραματικά το βάρος.

Εσωτερικό/Χώροι

Σε ρυθμούς ράθυμους και χαλαρούς το μάτι εντυπωσιάζεται από την ποιότητα των υλικών του ταμπλό και τα δέρματα των θερμαινόμενων καθισμάτων ενώ το media center της Kenwood κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις λειτουργίες και την απόδοση του που ευτυχώς καλύπτει τους τριγμούς που έρχονται από την πίσω πόρτα και το ράφι..

Οι χώροι είναι άνετοι και πρακτικοί τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές κάνοντας το SUZUKI GRAND VITARA κατάλληλο για έναν δραστήριο οικογενειάρχη με φουσκωτό και διάθεση για χειμερινές αποδράσεις στα χιονισμένα βουνά.

Το Grand Vitara ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και ξεχωρίζει από όλα τα αλλά SUV που προσφέρουν πάνω κάτω το ίδιο πράγμα: ένα υπερυψωμένο οικογενειακό αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς.

Κινητήρας/ Επιδόσεις

Οι επιδόσεις του δίλιτρου κινητήρα με τους 140 ίππους είναι αποδεκτές για τον χαρακτήρα καθώς το SUZUKI GRAND VITARA φτάνει από στάση τα 100 χλμ σε 12,5 δευτερόλεπτα και ο δείκτης του κοντέρ  φτάνει τα 175 χιλιόμετρα της τελικής.

Από την άλλη πλευρά ο θόρυβος μαζί με την απροθυμία του κινητήρα να γυρνά στις ψηλές στροφές χαλάνε κάπως “on road” εικόνα, ενώ και η μέση κατανάλωση των 15 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα είναι σίγουρα υψηλή.

Αναρτήσεις/Μετάδοση

Παράλληλα το σύστημα τετρακίνησης απέκτησε ένα κεντρικό διαφορικό- κάτι που επιτρέπει στον κινητήρα να μοιράζει μόνιμα την δύναμη του σε όλους τους τροχούς σε ποσοστό 47% εμπρός και 53% πίσω.

Ένας διακόπτης στην κεντρική κονσόλα επιτρέπει το κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού στην πρώτη του θέση, ενώ στην επόμενη- για «χοντρές καταστάσεις»- στην παρέα μας έρχεται και το κοντό κιβώτιο. Όλα αυτά γίνονται εύκολα με το γύρισμα ενός διακόπτη και μετατρέπουν το αθώο SUV σε σχεδόν πραγματικό «τζιπ».

Εκτός δρόμου με το κεντρικό διαφορικό κλειδωμένο και τις κοντές σχέσεις το SUZUKI GRAND VITARA μοιάζει να μην σταματάει μπροστά στα εμπόδια που θέτει η φύση . Αν το παρακάνεις βέβαια η έλλειψη του άκαμπτου άξονα γίνεται αισθητή καθώς η ελευθερία άρθρωσης της πίσω ανάρτησης είναι κάπως περιορισμένη με αποτέλεσμα οι τροχοί να χάνουν την πρόσφυση τους με τα γνωστά αποτελέσματα.

Εκτός Δρόμου

Οι εκτός δρόμου δυνατότητες του SUZUKI GRAND VITARA ορίζουν τα όρια της κατηγορίας των SUV και σίγουρα μπαίνουν στα χωράφια των τζιπ. Το Grand Vitara ανεβαίνει με άνεση ανηφόρες που έχοντας συνηθίσει από το Χ3 δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι «πηγαίνουν».

H άνεση με την οποία το έκανε αυτό μου δείχνει ότι στα χέρια κάποιου που γνωρίζει να οδηγεί καλά εκτός δρόμου το Grand Vitara θα έκανε θαύματα.

Το ύψος από το έδαφος είναι αρκετό και οι κοντοί πρόβολοι περιορίζουν τις επαφές του αμαξώματος με το έδαφος.

Υπάρχει μια διαδρομή που ξεκινά από τον Μαραθώνα και μέσα από έναν δρόμο που σιγά σιγά σιγα μετατρέπεται σε ποτάμι σε οδήγεί στην βάση του φράγματος της Τεχνητής Λίμνης. Ενας πολύ ωραιος και τεχνικός δρόμος για εντούρο, ή για κατάβαση με Mountain Bike.

Χαρη στην πραγματική τετρακίνηση και τις κοντές σχέσεις το Vitara μας έφτασε καταφέρνει να κινείται αργά επιτρέπωντας στον οδηγό να προστατέψει τοαμαξωμα από τους βράχους και να επιλέξει την καλύτερη πορεία.

Προσωπικά εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα όταν το Grand Vitara μας έφτασε μέχρι την βάση του φράγματος του Μαραθώνα(Δείτε το video).

Επιπλέον οι κοντές σχέσεις θα φανούν σωτήριες σε όσους μπορουν ακόμη να έχουν σκάφος και θέλουν να το ρυμουκλούν ή να το βγάζουν έξω από το νερό με το τρέιλερ.

Στον Δρόμο

Στην άσφαλτο όμως η ιστορία μας έχει μια εντελώς διαφορετική όψη. Η ύπαρξη του κοντού κιβωτίου δημιουργεί ένα δυσάρεστο θόρυβο στην μετάδοση- κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πολυτελή εικόνα του εσωτερικού- και η μόνιμη τετρακίνηση σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος και τα φαρδιά λάστιχα κάνουν τους 140 ίππους να φαίνονται πολύ λίγοι.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το αυτοκίνητο είναι ασφαλές αλλά δεν έχει την σταθερότητα που προσφέρουν κάποια μοντέλα του ανταγωνισμού, ενώ τα φρένα με τα πίσω ταμπούρα θα κουραστούν γρήγορα εάν ζοριστούν.

Η αίσθηση του τιμονιού δεν είναι άριστη ενώ και οι κλίσεις που παίρνει το αμάξωμα στις στροφές σε αποτρέπουν από το να κινηθείς γρήγορα-κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό..

Συμπέρασμα

Το SUZUKI GRAND VITARA τολμά να διαφέρει -παρόλο που για εμένα ο δρόμος που διαλέγει δεν είναι ο καλύτερος-και καταλαβαίνω ότι για πάρα πολλούς λάτρεις της εκτός δρόμου κίνησης οι λύσεις που προσφέρει είναι μοναδικές.

Εάν είστε πολύ –μα πάρα πολύ δραστήριος, ρυμουλκείτε σκάφος, οργώνετε τα βουνά με την οικογένεια σας και είστε διατεθειμένος να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς στην συμπεριφορά στην άσφαλτο, τότε SUZUKI GRAND VITARA 2,0 με την γνωστή αξιοπιστία και με πλήρη εξοπλισμό που περιλαμβάνει και το Media Center της Kenwood είναι μοναδική λύση.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η συμπεριφορά στον δρόμο .
  • Ο θόρυβος στο εσωτερικό και η υψηλή κατανάλωση.

Θα θυμάμαι

  • Τις εξαιρετικές εκτός δρόμου επιδόσεις.
  • Το Media Center της Kenwood .

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο