Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Δοκιμή /Test drive

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Δοκιμή /Test drive

Το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid  με τον όγκο του γεμίζει πειστικά τον χώρο γύρω του- σαν ένα μικρό RAV4- και είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανικά μέρη και βασίζεται στην πλατφόρμα TΝGΑ-Β όπως το μικρομεσαίο Yaris Hybrid .

Σε πείσμα όλων εμάς, που πιστεύουμε ότι τα SUV αποτελούν μια μόδα που πρέπει να εκλείψει, κάθε τόσο παρουσιάζονται αυτοκίνητα που εκμεταλλεύονται όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα υπερυψωμένα αμαξώματα Crossover σε χώρους, «κοινωνικό όγκο» και άνεση κερδίζοντας δικαίως την λογική των καταναλωτών-ότι και αν νομίζουμε εμείς.

Όταν μάλιστα την συνταγή την υπογράφει μια εταιρεία που πριν φτιάξει ένα αυτοκίνητο ξοδεύει τον διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της για να δει τι ακριβώς αναζητά-όχι η «γκλήγκορη Ισμήνη», αλλά οι πραγματικοί υποψήφιοι αγοραστές του μοντέλου από το επόμενο τους αυτοκίνητο, τότε καταλαβαίνεις γιατί κάθε λίγα μέτρα που οδηγείς βλέπεις δίπλα, πίσω και μπροστά σου ένα Yaris Cross!

Είναι παντού!

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι γύρω μου βλέπω παντού Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid, αφού όπως θα δούμε προσφέρει όλα όσα ζητούν οι ιδιοκτήτες τους.

Είμαι σίγουρη ότι αν τους ρωτήσεις πιστεύουν ότι οι τιμές (δείτε τιμοκατάλογο ΕΔΩ) από €23,230 για την έκδοσή Active σε συνδυασμό με την κατανάλωση που δύσκολά θα ξεπεράσει τα 5 λίτρα «Ακριβόζωμου Αραβίας» μέσα στην πόλη αποτελούν μια τρομερή ευκαιρία για την οποία αξίζει να περιμένεις σχεδόν ένα χρόνο στην ουρίτσα της ιαπωνικής εταιρείας μέχρι να έρθει η σειρά σου να παραλάβεις το δικό σου αυτοκίνητο.

Έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να δεις με τα μάτια των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων που παρουσιάζεις ακόμα κι αν δεν είναι σίγουρο ότι θα δεις αυτό που έχεις μάθει να θέλεις.

Θα προσπαθήσω λοιπόν- και αν κάπου ξεφύγω παρακαλώ να με συγχωρήσετε γιατί είμαι ακόμη εγώ… σε ένα περιβάλλον που αλλάζει πιο γρήγορά από όσο μπορώ να καταλάβω, να σας περιγράψω γιατί τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Yaris Cross στα μάτια του ιδιοκτήτη που θα ζήσει μαζί του για τα επόμενα 10 χρόνια ξεπερνούν με ευκολία τα θέλω μιας «ΟΤΟΧΟΛΙΞΟΣΑΥΡΟΥΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΙΣΜΕΝΟΥΣ» που πάντα θα ονειρεύεται ότι υπάρχει ελευθέρια, ξεγνοιασιά και πίστες στον παράδεισο…

Εμφάνιση

Η μάσκα του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid δεν διαφέρει πολύ από εκείνη ενός RAV4…και αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν οφείλεται στην έλλειψη έμπνευσης, αλλά αποτελεί μια αναφορά στην ιστορία και τον «κοινωνικό όγκο» του μεγαλύτερου και πολύ πετυχημένου Ιαπωνικού SUV.

Η χαρακτηριστική οκτάγωνη μάσκα είναι σε αρμονία με την μόδα που τις θέλει να είναι τόσο μεγάλες ώστε να είναι ορατές από το διάστημα, ωστόσο μόνο ένα μέρος όλων αυτών των εντυπωσιακών αεραγωγών που βλέπετε είναι αληθινοί.

Η λεπτομέρεια με το στενό νεύρο στο επάνω μέρος του καπό που φιλοξενεί το μπλε υβριδικό λογότυπο της εταιρείας είναι όλα τα λεφτά, ενώ ταυτόχρονα δένει αισθητικά τα στενά και αποδοτικά LED φωτιστικά σώματα που βρίσκονται στις ακμές των φτερών.

Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι ένα παιχνίδισμα από ακμές και καμπύλες σε διαφορετικά επίπεδα αν και πιστεύω ότι χωρίς τα μαύρα πολύγωνα  προστατευτικά κομμάτια στους θόλους θα ήταν πολύ πιο όμορφο.

Το προφίλ θυμίζει την νέα σφηνοειδή σχεδιαστική γραμμή της εταιρείας με τα μεγάλα παράθυρα στις μπροστινές πόρτες και τα μικρότερα στις πίσω πόρτες που  περιορίζονται από την ψηλή πόρτα και τις φαρδιές πίσω κολώνες.

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής οι πραγματικά πανέμορφες ζάντες με τα καλά Continental  EcoContact 6 σε διάσταση 215/55R17 εκτός από το ότι γεμίζουν με πειστικό τρόπο τους μεγάλους θόλους, δικαιολογούν με αρκετά πειστικό τρόπο  τα επιπλέον €3Κ που κοστίζει η έκδοση Style της δοκιμής.

Είναι ένα κλασικό, Β-SUV που κάθεται 17 εκατοστά ψηλότερα από το έδαφος και έχει ένα ξεκάθαρο SUV χαρακτήρα με κοντούς προβόλους, οι οποίοι τονίζονται και από τα πλαστικά προστατευτικά στους θόλους των φτερών που φροντίζουν για την προστασία του αμαξώματος στις εκτός δρόμου εξορμήσεις-σε διαδρομές που τις περισσότερες φορές απασχολούν μόνο την φαντασία των ιδιοκτητών του.

Η εικόνα στο πίσω μέρος γίνεται σαφώς εντυπωσιακή με τα πολύ όμορφα (ειδικά το βράδυ) φωτιστικά σώματα LED, τους φουσκωμένους προφυλακτήρες και φυσικά με το σηματάκι Hybrid που ενημερώνει όσους ακολουθούν ότι το SUV που βλέπουν είναι και το γνήσιο υβριδικό της Toyota!

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μοντέρνο-και συμπαθητικό- αλλά σίγουρα δεν έρχεται να προσθέσει κάτι στην κατηγορία καθώς συγκρινόμενο με τα Captur και Puma για εμένα δείχνει κάπως συντηρητικό-αλλά ξέρετε, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα κτλ…

Εσωτερικό

Το εσωτερικό του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο πρωτότυπου σχεδιασμού αντίθετα είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες είναι πιο σκληρά από ότι θα περίμενα στην αφή και το βλέμμα, μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση και κυρίως έχουν άριστη ποιότητα συναρμογής και δεν έτριξαν ποτέ ούτε στο Δ.Λ.Δ.

Ο όλος σχεδιασμός του μοιάζει σαν μια υπερκατασκευή περίπου πέντε εκατοστών πάνω από το ταμπλό του απλού Yaris-κάτι που εξασφαλίζει και μια πρακτική θήκη για κινητά πάνω από τους αεραγωγούς-ωστόσο αν εξαιρεθούν κάποιοι διακόπτες για τον αυτόματο χειρισμό των φωτιστικών σωμάτων κάτω, χαμηλά, αριστερά από το τιμόνι και τις εσωτερικές χειρολαβές που είναι δύσκολές στον εντοπισμό και την χρήση, τα πάντα στο εσωτερικό του είναι φτιαγμένα σε συμφωνία με τους παγκόσμιους κανόνες της εργονομίας των πραγματικών ανθρώπων.

Φοβάμαι πως τα περισσότερα αυτοκίνητα στις ημέρες μας προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τον σχεδιασμό του εσωτερικού κάποιον ψηφιακό/εικονικό οδηγό,   παραβλέποντας τις περισσότερες φόρες την βασική εργονομία και δείχνοντας μια στην ενσωμάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών στην κεντρική οθόνη πολυμέσων, «εξοντώνοντας» με μίσος όσο περισσότερους φυσικούς διακόπτες μπορούν!

Εμείς οι καταναλωτές μοιάζει να έχουμε συνηθίσει σε αυτή την εργονομική «ταλαιπωρία» που μας υποβάλλουν οι μαρκετίστικες τακτικές και τελικά έχουμε φτάσει να την αναζητούμε με μανία ως μια ένδειξη ότι το καινούριο μας αυτοκίνητο είναι τεχνολογικά προηγμένο-και πραγματικά καινούριο!

Οι ψυχολόγοι του μέλλοντος θα μελετήσουν και θα εξηγήσουν πως ο εκμοντερνισμός του εσωτερικού σχεδιασμού των αυτοκινήτων έφτασε να είναι συνώνυμο της πολυπλοκότητας…

Εδώ όμως είναι Toyota!

Μπορεί κάποιοι να βρίσκουμε τον σχεδιασμό του ταμπλό συνηθισμένο, όμως  είναι τόσο εργονομικά και λογικά σχεδιασμένο που εάν κλείσεις τα μάτια το χέρι σου πάει από μόνο του εκεί που είναι ο διακόπτης ή λειτουργία που αναζητάς-και αυτός είναι ο ορισμός του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού!

Ο πίνακας οργάνων είναι και αυτός «τύπου υβριδικός» (!) καθώς στο αριστερό του μέρος θα βρείτε ένα αναλογικό όργανο την διαχείριση της ενεργείας, στο κέντρο τμήμα του σε μια οθόνη 10’’…(νομίζω) προβάλλεται το ταχύμετρο και  όλες οι πληροφορίες της οδήγησης σχετικά με την αυτονομία και την διαχείριση της ενεργείας, ενώ στο δεξί τμήμα υπάρχουν ακόμη δύο αναλογικά όργανα που δείχνουν την στάθμη της βενζίνης και της θερμοκρασία του κινητήρα.

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει η οθόνη 9’’(…και πάλι νομίζω) υψηλής ευκρίνειας για το mediacenter που έχει ικανοποιητική λειτουργικότητα και πιστεύω «κουρασμένα» γραφικά, ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά μια ξεχωριστή κονσόλα που περιλαμβάνει και περιστροφικούς ρυθμιστές για την επιλογή της θερμοκρασίας.

Η αρχιτεκτονική του ταμπλό φέρνει τον μοχλό του αυτομάτου e-CVT κιβωτίου κοντά στα χέρια του οδηγού ενώ πίσω από τον επιλογέα θα βρούμε το πλήκτρο για το ηλεκτρικό χειρόφρενο και τα πλήκτρα διαχείρισης της ηλεκτροκίνησης και των προγραμμάτων χαρτογράφησης ( Eco, Normal, Sport).

Νομίζω ότι ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας «Toyota Safety Sense» και «Advanced Driver Assistance» που προφέρονται ως στάνταρντ εξοπλισμός (!) και περιλαμβάνουν σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, αποφυγής πρόσκρουσης με ανίχνευση πεζών, αποφυγής πρόσκρουσης με ανίχνευση ποδηλάτων κατά την ημέρα, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αλλά και το Intelligent Adaptive Cruise Control που χρεώνεται ως έξτρα σε «μπρίμιου» αυτοκίνητα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Χώροι

Κοιτώντας τα χαρακτηριστικά κατανοούμε ότι το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid (CVT) ήταν επόμενο να μεγαλώσει σημαντικά σε σχέση με το απλό Yaris και οι διαστάσεις Μ/Π/Υ φτάνουν σε αυτή την εφαρμογή τα 4,18/1.77/1.6μ. ενώ φυσικά ευνοημένο είναι και το μεταξόνιο που μεγάλωσε κατά 3 εκ.

Τα καθίσματα του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid είναι σχετικά στενά στην βάση τους και έχουν σκληρό υλικό που υποθέτω πως θα κουράζει στις μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια καθαρόαιμη SUV θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Χάρη στο αυξημένο ύψος της καμπίνας και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες οι επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων εκτός από την πιο άνετη είσοδο, απολαμβάνουν άριστη  ορατότητα προς τον δρόμο και την κίνηση της πόλης.

Δυστυχώς το ίδιο δεν μπορεί να πει κάποιος και για τους πίσω επιβάτες οι οποίοι ειδικά αν είναι ψηλοί (περισσότερο από 1.85) θα ενοχληθούν αρκετά κατά την είσοδο-έξοδο εξαιτίας του μικρού ανοίγματος των πίσω θυρών-το οποίο επίσης θα σας δυσκολέψει στο να δέσετε τα παιδάκια σας στα ειδικά καθίσματα..

Αν το πίσω κάθισμα προορίζεται για μικρά παιδιά μέχρι 1,70-1,75 τότε εκείνα δεν θα ενοχληθούν από το μικρό άνοιγμα των θυρών, αλλα μάλλον από το μεγάλο ύψος τους που περιορίζει την ορατότητα τους προς τα έξω.

Στο πίσω κάθισμα μπορεί ο χώρος για τα γόνατα να είναι περιορισμένος για ψηλούς επιβάτες, όμως το εσωτερικό ύψος της οροφής είναι υπεραρκετό ακόμη και για δίμετρα παιδάκια σαν τα δικά μου…

Τα καθίσματα χωρίζονται σε ποσοστό 60/40 για να αυξήσουν τις ικανότητες μεταφοράς, όμως όταν πέφτουν προς τα μέσα ο χώρος που δημιουργούν δεν είναι επίπεδος αφού από κάτω τους φιλοξενούν τις μπαταρίες του υβριδικού συστήματος.

Κανείς δεν θα έχει κανένα παράπονο από τον χώρο αποσκευών των 397 λίτρων (με την αναδίπλωση των καθισμάτων φτάνει τα 1,200 λίτρα) ο όποιος έχει κανονικό σχήμα και μεγάλο άνοιγμα στην πίσω πόρτα που κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα.

Κινητήρας-Μετάδοση

Ανοίγοντας το καπό του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid (CVT) το μάτι πέφτει στον μοντέρνο τρικύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα που εξελικτικά προέρχεται από τον γνωστό δίλιτρο τετρακύλινδρο της Corolla …πλην ένα κύλινδρο συν έναν αντικραδασμικό άξονα!

Για μέγιστη οικονομία λειτουργεί σε κύκλο Atkinson με συμπίεση 14:1 και αποδίδει μόλις 92 ίππους έχοντας όμως θερμοδυναμική απόδοση 40%.-και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού στην συνέχεια συνεργάζεται με ένα υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα 580V που αποδίδει  80 ίππους και  βρίσκεται στο κέντρο του υβριδικού συστήματος κίνησης 4ης γενιάς της εταιρείας.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια μπαταρία ιόντων λιθίου 1,25KWh με πολύ μικρές διατάσεις που σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να αποθηκεύει τη διπλάσια ενέργεια κατά το φρενάρισμα και να προσφέρει 50% περισσότερη ενέργεια στον νέο πιο δυνατό ηλεκτροκινητήρα κατά την επιτάχυνση.

Η συνολική ισχύς του συστήματος μπαταρία+ηλεκτροκινητήρας φτάνει τους μόλις 116 ίππους, όμως η  ροπή των 250 Νm επαρκεί για να επιταχύνει το 1,245 κιλών αμάξωμα στα 100 χλμ σε 11.5 δευτερόλεπτά και να φτάσει την τελική ταχύτητα στα 170 χλμ/ω.

Το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid (CVT) χρησιμοποιεί για μετάδοση ένα κιβώτιο CVT με ένα «e» πριν τα τρία γράμματα του αυτοκινητικού τρόμου-το οποίο οφείλω να πω ότι έκανε μεγάλη διαφορά σε όσα περίμενα να βιώσω.

Το  e CVT της Toyota αν πατάτε το γκάζι μέχρι την μέση και καταλαβαίνετε τον τρόπο που λειτουργεί δεν θα ενοχλήσει ποτέ, ενώ και ο τρικύλινδρος κινητήρας αν δεν ξεπεράσει τις 3.500 σαλ -κάτι απολύτως εφικτό μέσα στην πόλη- είναι πολιτισμένος και ήσυχος ακόμη και από τον τετρακύλινδρο της εταιρείας.

Αν ξυπνήσει όμως η Autoholixosaurilla μέσα σας και πατήσετε το πετάλι της επιτάχυνσης μέχρι το τέρμα, ευκολά θα ακούσετε το μουγκρητό του κινητήρα που προσπαθεί να στείλει την ροπή του μέσα στην «άβυσσο του πνεύματος των CVT».

Οφείλω ωστόσο να παραδεχθώ ότι το eCVT λειτουργεί πολύ-μα πολύ- καλύτερα από τα CVT του παρελθόντος- και του AYGO-X που παρουσίασα πριν μερικές εβδομάδες- και ότι αν μη τι άλλο, σε μαθαίνει να το οδηγείς με τον τρόπο που ταιριάζει στον σχεδιασμό του αυτοκίνητου που έκαναν οι έμπειροι μηχανικοί μιας εταιρείας που πριν το φτιάξει μελέτησε προσεκτικά τις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών της…

Όμως όπως είπαμε οι επιδόσεις δεν ήταν το ζητούμενο στον σχεδιασμό του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid και έτσι παρατηρώντας την τάση που έχει το σύστημα για την όσο πιο μακροχρόνια διακοπή της λειτουργίας του βενζινοκινητήρα και την δυνατότητα του ηλεκτροκινητήρα να κινεί το αυτοκίνητο αυτόνομα σε ταχύτητες μέχρι 130 χλμ/ω θεωρούμε εννοούμενο παρεπόμενο τις χαμηλές τιμές κατανάλωσης.

Και πράγματι, στην φωτογραφία που παραθέτω βλέπετε ότι η μέση κατανάλωση για τα 700 χιλιόμετρα της δοκιμής ήταν μόλις 4. 3 λίτρα Ακριβόζουμου Αραβίας! Η πλειοψηφία των χιλιομέτρων βέβαια έγινε εντός έδρας (βλ. μέσα στην κίνηση της πόλης) με προσεκτική οδήγηση, ωστόσο περιλαμβάνει και περίπου 80 χιλιόμετρα νόμιμης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο αλλά και περίπου 50 χιλιόμετρα στην Πεντέλη-όπου εκεί… «ο νόων νοείτο»!

Με λίγα λόγια αν εξαιρεθούν τα χιλιόμετρα στην Πεντελή το αυτοκίνητο οδηγήθηκε έτσι όπως παρατήρησα ότι το οδηγούν οι ιδιοκτήτες του και πραγματικά θαύμασα την οικονομία που προσφέρει.

Ενδεικτικά ένα πλήρες δοχείο καυσίμων των 35 λίτρων επαρκεί άνετα για περίπου 700 χιλιόμετρα, ενώ ενδεικτικά σας λέω ότι με κάθε €10 βενζίνης το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid θα σας προσφέρει 160+ χιλιόμετρα σε απόσταση-καθιστώντας το εξίσου οικονομικό με το Captur LPG που όμως καταναλώνει καύσιμο με τιμή χαμηλότερη κατά 50% εκείνης της βενζίνης!

Και αν όλη η οικονομία δεν ξυπνά τον Σκρούτζ μέσα σας τότε ίσως το γεγονός ότι οι χαμηλοί ρύποι που παράγει κατά την κίνηση του και εξασφαλίζουν την απαλλαγή του από τα τέλη κυκλοφορίας και τους περιορισμούς του δακτυλίου ίσως να εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι στήνονται στην ουρίτσα της Toyota για να το αποκτήσουν!

Με δύο λέξεις: Λογική Επιλογή!

Ακόμη και το e-CVT,που όλοι γνωρίζουμε πόσο το αγαπώ,  σε αυτήν εδώ την εφαρμογή είναι λογικό και απόλυτα αποδεκτό-και αυτό ίσως να μην περιμένατε να το ακούσετε από εμένα…

Ανάρτηση

Η ανάρτηση του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, έχει αυξημένες κατά 3 εκ. διαδρομές που συνδυάζονται με τα 170mm απόστασης από το έδαφος και είναι ρυθμισμένη με σχετικά σφικτό τρόπο και ισορροπεί ικανοποιητικά μεταξύ άνεσης και ελέγχου του αμαξώματος.

Για να περιορίσει τις αυτονόητες κλίσεις που έχουν τα ψηλά αμαξώματα έχει μια πολύ σκληρή μπροστινή αντιστρεπτική που βοηθά μέσα στην στροφή.

Ωστόσο, η γρήγορη απόσβεση επαναφοράς και τα σκληρά ελατήρια στον πίσω άξονα επιτρέπουν αρκετές μετατοπίσεις στον πίσω άξονα όταν το αυτοκίνητο περνά από οδοστρώματα με εγκάρσιες ανωμαλίες και διαφορετική ποιότητα οδοστρώματος στις δυο πλευρές του δρόμου, ενώ όταν είναι φορτωμένο με 4-5 άτομα η απόσβεση επαναφοράς στο πίσω μέρος τελικά εμφανίζεται αδύναμη και επιτρέπει την «πλεύση» του πίσω άξονα.

Τιμόνι/Φρένα

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid χρειάζεται λιγότερες από 2,9 στροφές από άκρη σε άκρη και παρότι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση παρέχει εξαιρετική ακρίβεια και αίσθηση για τα γούστα μου.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 280 χλστ εμπρός και απλούς πίσω και είναι ισχυρά και ανθεκτικά αφού υποστηρίζονται και από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας.

Στην Πόλη

Η ψηλή θέση οδήγησης του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid θα βοηθήσει μέσα στην πόλη καθώς χαρίζει καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων οδηγών που αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς γιατί καπνίζουν μιλώντας στο τηλέφωνο πίνοντας «φρέντους» μουτζώνοντας τους άλλους που κάνουν τα ίδια…

Το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-και η κάμερα οπισθοπορείας βελτιώνει την μέτρια  ορατότητα προς τα πίσω διευκολύνοντας το παρκάρισμα.

Οι αναρτήσεις γενικά καταπίνουν τις κακοτεχνίες και καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ηρεμία μέσα στην πόλη, ωστόσο όταν το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid συναντήσει  εγκάρσιες ανωμαλίες του ΔΛΔ παρουσιάζονται αρκετές αναπηδήσεις από τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα που χαλούν την καλή εικόνα και την ποιότητα κύλισης.

Είναι αλήθεια ότι μέσα στην πόλη η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου σε παρασύρει σε μια διαδικασία όπου η ανάκτηση και η διατήρηση ενέργειας γίνεται ένα εθιστικό παιχνίδι που σε κάνει να κινείσαι σε χαλαρούς ρυθμούς που ίσως και να  ενοχλούν τους γύρω σου!

Ο ιδιοκτήτης του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid πρέπει να κατανοήσει το πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα και -το παράδοξο- ότι παρότι ενώ αυτό εδώ είναι ξεκάθαρα ένα Crossover, τελικά έχει φτιαχτεί για την κίνηση στην πόλη!

Πρέπει να μάθει να μην πιέζει το πετάλι της επιτάχυνσης απότομα ώστε να δίνει τον χρόνο στον ηλεκτροκινητήρα να αξιοποιεί το ρεύμα που είναι αποθηκευμένο στην μπαταρία, ενώ θα πρέπει να μάθει να κινείται με την «φόρα» του και να αξιοποιεί την ενέργεια που ανακτάται κατά την επιβράδυνση.

Όταν μάθει να παίζει με τους κανόνες ο κινητήρας δεν ενοχλεί στην χαμηλοστροφή λειτουργία του καθώς το ρεύμα που παράγει επαρκεί για τους ρυθμούς της πόλης.

Έκανα πάνω από 600 χιλιόμετρα αποκλειστικά μέσα στην πόλη- και εκεί ευτυχώς πρόλαβα να μηδενίσω τον μετρητή κατανάλωσης αφού είχα καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα…

Κινήθηκα αρκετές φορές από τον Διόνυσο στην Αθήνα από το «ποτάμι», αλλά οδήγησα και με αρκετά βαριά κίνηση και στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς πριν επιστρέψω στο αυτοκίνητο πήρα την φωτογραφία με την κατανάλωση στα 4,3 λίτρα/100( νωρίτερα είχε πέσει στα 4,2λ/100χλμ!), γιατί εάν δεν το έκανα αυτό δεν το πίστευα ούτε εγώ!

Όταν δεν πιέζεται το σύστημα, η ησυχία στο εσωτερικό χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τους επιβάτες καθώς ο ηλεκτροκινητήρας επιταχύνει διαρκώς και σταθερά χωρίς να ενοχλεί ο θόρυβος του κινητήρα.

Όταν γίνεις ένας έμπειρος «Hybrider» ευχαριστιέσαι  να κινείσαι με μόλις 4,3-4,7 λίτρα βενζίνης μέσα στην πόλη και μαθαίνεις να μην ακούς τις διαμαρτυρίες του ΟΤΟΧΟΛΙΞΟΣΑΥΡΟΥ που μέσα στην σκέψη σου πετά φωτιές και ανασαίνει με την πικρή ανάσα που βρωμά διχρονίλα…

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όταν το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι οι αναρτήσεις καταφέρνουν στις μεγάλες ταχύτητες να ελέγχουν τους τροχούς και να συνδυάζονται πλήρως με το ακριβές τιμόνι που στις μεγαλύτερες ταχύτητες σκληραίνει όσο χρειάζεται..

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι δεν ενοχλούν ιδιαίτερα το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Στις παρατεταμένες στροφές οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων  επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει κάποιες κλίσεις, αλλά τίποτε δεν μπορεί να ενοχλήσει την άνεση των επιβατών τόσο, όσο η παρέα που τους κάνει ο κινητήρας με το CVT εάν ο οδηγός αποφασίσει να κινηθεί με ταχύτητες που υπερβαίνουν το απολύτως νόμιμο.

Δυστυχώς στον αυτοκινητόδρομο η αποθηκευμένη ενέργεια στην μπαταρία εξαντλείται άμεσα και όταν θελήσετε να επιταχύνετε για να προσπεράσετε μετά τα 120 χλμ, ο τρικύλινδρος κινητήρας αρχίζει να λειτουργεί σε εξωπραγματικά υψηλές στροφές γεμίζοντας την καμπίνα με ενοχλητικό θόρυβο που λίγο αργότερα συνδυάζεται αρμονικά με την γκρίνια του CVT.

Η αλήθεια είναι ότι αν δώσετε χρόνο στο e-CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι κάποια στιγμή εκεί στα 120-130 χιλιόμετρα το σύστημα έρχεται σε κάποια ισορροπία καθώς ο κινητήρας παύει ισορροπεί περίπου στις 3.500 σαλ. συνεργαζόμενος με το ηλεκτρομοτέρ.

Καθώς και το e-CVT αρχίζει να βρίσκει την ισορροπία του οι στροφές το κινητήρα πέφτουν χαμηλά και η ησυχία στο εσωτερικό ικανοποιεί πλήρως.

Αν όμως βρείτε μια ανωφέρεια, ή θελήσετε να ταξιδέψετε με την αστρική ταχύτητα των 140-150 χλμ/ω τότε το CVT αναλαμβάνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα..  Φασαρία!

Η τελική ταχύτητα του Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid συμφωνά με την εταιρεία είναι 170 χλμ/ω, αλλά προσωπικά λόγω της φασαρίας δεν ένοιωσα καμιά έλξη για να πάω πάνω από το νόμιμό όριο και δεν χρειάστηκε να απευθυνθώ στις σκοτεινές παρέες που τελικιάζουν τα αυτοκίνητα.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο αυτή μπορεί να πέσει κάτω από τα 6,2 λίτρα αν κινείστε μέχρι 120χλμ/ω, αλλά και να απογειωθεί στα 8.5 λίτρα αν θελήσετε να ταξιδέψετε με 150 χλμ/ω.

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid με την ανάρτηση να ισορροπεί έξυπνα μεταξύ άνεσης και ελέγχου του αμαξώματος έχει να αντιμετωπίσει το ψηλό κέντρο βάρους που επιβάλλει το μεγάλο ύψος από το έδαφος.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές και μακριά από τα όρια του είναι ουδέτερο, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του.

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως δεν παύει να έχει μεγάλες διαδρομές για να μπορεί να κινείται και «εκτός δρόμου» και να έχει σχετικά αδύναμες αντιστρεπτικές δοκούς-ειδικά πίσω.

Η συνταγή της Toyota είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Αν πάρετε ακόμη περισσότερη φόρα τότε θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –και στην συνέχεια να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος.

Η αλήθεια είναι ότι ο κινητήρας στην πράξη αδυνατεί να υπερνικήσει το βάρος του αυτοκινήτου (με δύο επιβάτες 1400kg)-και κυρίως είναι το e-CVT που του κόβει τα φτερά με την δύναμη να εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο, κάνοντας τον οδηγό να πατά με απόγνωση βαθιά το πετάλι του γκαζιού ψάχνοντας να βρει την δύναμη που θα του επιτρέψει να στρίψει πως θα ήθελε…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τεχνολογίας των CVT είναι το γεγονός ότι στην απαιτητική οδήγηση αποκόπτουν την πίεση του πεταλιού της επιτάχυνσης με την αντίδραση του κινητήρα αποκόπτοντας τον οδηγό από τον δρόμο.

Είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο, όμως μπορείς να το συνηθίσεις, ή να «κάνεις μύτη τακούνι» για να κρατάς το κιβώτιο σε πίεση, διαφορετικά πλησιάζοντας την είσοδο της στροφής με το που αφήνεις το γκάζι για να πέσεις στα φρένα, το CVT επιλέγει την απολύτως πιο μακριά σχέση και οι στροφές πέφτουν σαν να βγάζεις νεκρό στην είσοδο της στροφής.

Το πρόβλημα το έχει αντιμετωπίσει άριστα η Honda με το πιο σπορ προσανατολισμού Civic με ένα πανίσχυρο ηλεκτροκινητήρα-και ένα λογισμικό που δημιουργεί την αίσθηση των χειροκίνητων αλλαγών ταχυτήτων, όμως το Yaris Cross όπως είπα είναι φτιαγμένο για την πόλη και όποιος δεν το καταλάβει ίσως να στεναχωρηθεί .

Έτσι αν συμβιβαστείτε αποφασίζοντας να οδηγήσετε χαλαρά, το eCVT αναδεικνύει την ποιότητα κύλισης του Yaris Cross 1.5 Hybrid και τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Μόνο έτσι θα το εκτιμήσετε!

Σε συνθήκες λοιπόν που η κάρδια θέλει να χάρει και το χείλος να γελάσει και πάλι χρειάζεται μυαλό…όμως  για όλους τους λάθος λόγους….που οδηγούν στην αυτοσυγκράτηση.

Λογική φίλοι και φίλες μου, σκεφτείτε πόση οικονομία κάνετε στην πόλη!

Στο Χώμα

-«Που πα ρε συ με το Hybrid στα κατσάβραχα»?

Και όμως δεδομένου ότι το Yaris Cross» προσφέρεται και σε μια light τετρακίνητη έκδοση, το ύψος των 17εκ. από το έδαφος και οι κοντοί πρόβολοι επιτρέπουν στο προσθιοκίνητο Yaris Cross 1.5 Hybrid να κινηθεί μαζί με την παρέα των περισσοτέρων SUV όσο η πρόσφυση του terrain δεν απαιτεί τετρακίνηση.

Όπως υποδηλώνει και η σχεδίαση του, το Yaris Cross 1.5 Hybrid είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις.

Όπως λέει και ο Γέροντας: «θα δείχνει σαν SUV, αλλά δεν θα είναι SUV»! 😎

Συμπέρασμα

Οδηγώντας το Yaris Cross 1.5 Hybrid συνειδητοποίησα ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αστάθεια και την ακρίβειά ο κόσμος γύρω μας γίνεται συνεχώς όλο και πιο λογικός στις επιλογές του-και πολύ καλά κάνει!

Όπου και να κοιτούσα, ανεξαρτήτως συνοικίας, το Yaris Cross πρωταγωνιστεί στις επιλογές των συμπολιτών μας. Μερικές φορές για να καταλάβεις καλύτερα τι οδηγείς αρκεί να προσέξεις στα μάτια τους ανθρώπους που οδηγούν ένα αυτοκίνητο…

Τον κύριο που «πήζει στο ποτάμι» στον δρόμο για την δουλειά, την κυριά που πηγαίνει τα παιδιά της στον μαραθώνιο δρόμο των φροντιστηρίων και των δραστηριοτήτων, αλλά και την εξαντλημένη από την ένταση της εβδομάδας νέα οικογένεια που το Σαββατοκύριακο έχει χρόνο, χρήμα και όρεξη μόλις για ένα ταξίδι μέχρι το «μακρινό» Λουτράκι.

Άραγε μπορούν να καταλάβουν ή τους ενδιαφέρει αυτοί που είδα να το οδηγούν ότι το e-CVT, όσο βελτιωμένο και να είναι σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί σε μια γρήγορη ορεινή διαδρομή να αποδεικνύεται πολύ λιγότερο από το καλό πλαίσιο-αποκόπτοντάς τον οδηγό από τον κινητήρα και γεμίζοντας την καμπίνα με θόρυβο(…όχι τόσο όσο φανταζόμουν πριν το οδηγήσω) όταν  προσπαθείς να στραγγίσεις κάθε στάλα ιπποδύναμης μέσα σε μια στροφή?

Μελετώντας τον τρόπο και το βλέμμα όλων όσων το οδηγούν η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρό… ΟΧΙ!

Όπως πολύ σωστά έχει διακρίνει η Toyota όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι όλοι όσοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και το άγχος της καθημερινής μετακίνησης χωρίς να σκέφτονται ότι εκείνη την στιγμή οδηγούν…

Είναι η καθημερινή απλή έκδοση του εγώ μας  που εστιάζει στην διεκπεραίωση των αναγκών της οικογενειακής καθημερινότητας-που πιστέψτε με, είναι τεράστιες και αυξάνονται γεωμετρικά με κάθε νέο μέλος που ο πελαργός φέρνει στην παρέα της…

Κάθε λίτρο βενζίνης που εξοικονομείται από το καθημερινό ράλι των μετακινήσεων απελευθερώνει «Ευρά» για σχολεία, φροντιστήρια και ανάγκες της οικογένειας σε μια νέα πανακριβή πραγματικότητα, ενώ κάθε νευρώνας που δεν «καίγεται» επειδή το Yaris Cross με το  CVT κάνει την αστική μετακίνηση να συντελείται χωρίς άγχος…είναι εκεί,  το απογευματάκι, στην διάθεση των παιδιών μας για να τον καταστρέψουν όπως εκείνα μόνο ξέρουν-ΌΜΟΡΦΑ!

Δεν είναι δυνατόν να σκεφτείς με το μυαλό και να μην εκτιμήσεις τα πάντα στο Yaris Cross 1.5 Hybrid.

‘Λογικά… η τιμή, οι διαστάσεις, η αξιοπιστία, οι χώροι, η απόλυτη οικονομία και ο κοινωνικός όγκος του  θα υπερκαλύψουν τους κτύπους της καρδίας που προσπαθούν να σε παρασύρουν στο νησί της οδήγησης-εκείνης- που γεννά κοφτούς σφυγμούς στο νεφρό, αλλά που πλέον βουλιάζει σαν βότσαλο που το χτυπά το κύμα στην αμμουδία…

Πιο πάνω από την αμμουδία, εκεί που γη σφίγγει και γίνεται στέρεα, η ουρά στις αντιπροσωπείες της Toyota από συμπολίτες μας που επιθυμούν να περιμένουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αγοράσουν το Yaris Cross 1.5 Hybrid εξηγείται απόλυτα τα για όλους τους καλούς και πραγματικούς λόγους που η πλειοψήφια εύστοχα έχει διακρίνει.

Ένα εξαιρετικό καθημερινό αυτοκίνητο που-λογικά, αξίζει την αναμονή για την απόκτηση, αλλά και τα χρήματα που κοστίζει.

Δεν με ευχαρίστησε
  • Το CVT ακόμη και σε αυτή την εξελιγμένη μορφή δεν συνάδει με την οδήγηση της καρδίας μας.
  • Το μικρό άνοιγμα των πίσω θυρών και οι χώροι στο πίσω κάθισμα που θα προβληματίσουν τους ψηλούς επιβάτες..
Θα θυμάμαι
  • Το πιο οικονομικό και πρακτικό αυτοκίνητο για τις αστικές μετακινήσεις της οικογένειας, ενώ δείχνει και ακριβότερο από ότι είναι.
  • Η καλή τιμή (…στο περιβάλλον που ζούμε) και απόλυτα εργονομική διαταξη του ταμπλό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Yaris Cross 1.5 Hybrid

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο