Wednesday, November 30, 2022
HomeUncategorizedSubaru Trezia 1.3 (Α.Κ.Α. Toyota Verso S)-MY08-VeteranCar-TestDrive

Subaru Trezia 1.3 (Α.Κ.Α. Toyota Verso S)-MY08-VeteranCar-TestDrive

Αν μιλάμε για σπάνια αυτοκίνητα- τότε εδω έχουμε να κάνουμε με ένα μοναδικό κομμάτι! Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να μάθω για το Subaru Trezia 1.3 είναι αν τρίζει.

Όταν διαπίστωσα ότι δεν τρίζει καθόλου, τότε άρχισα να απορώ με εκείνους που διαλέγουν τα ονόματα των αυτοκινήτων. Βρήκα ότι το όνομα έχει την ρίζα του από το αγγλικό “Treasure”, αλλά θα περίμενα να έχουν μπεί στον κόπο να αλλάξουν το όνομα για την ελληνική αγορά!

Σοβαρά όμως: αυτό που ήθελα πραγματικά να ξέρω είναι εάν το Subaru Trezia 1.3- που ουσιαστικά είναι το νέο Toyota Verso S- αξίζει να φοράει το σήμα της Subaru που κοσμεί την μάσκα του.

Κοντολογίς η απάντηση είναι «ναι», αλλά αυτό δεν είναι προφανές και έτσι για να τεκμηριώσουμε την απάντηση χρειάζεται να βρούμε τι χαρακτηρίζει ένα πραγματικό Subaru.

Εξωτερικό/Εμφάνιση

Εμφανισιακά λοιπόν το Subaru Trezia 1.3με έπεισε αμέσως ότι είναι Subaru, αφού το ψιλόλιγνο προφίλ του είναι αρκούντως… άσχημο- και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει σχεδιαστεί από τον «καταζητούμ ενο» σχεδιαστή που ήταν υπεύθυνος για την πρώτη γενιά των Forester!

Πρόκειται για ένα κλασσικό MPV Design με τους τροχούς να είναι ακροβολισμένοι στα άκρα του αυτοκινήτου, με μεγάλο ύψος και με μετατοπισμένη προς τα εμπρός καμπίνα επιβατών.

Η γενική εμφάνιση-παρότι είναι επίκαιρη, παραμένει αδιάφορη και μόνο το μπροστινό μέρος έχει ένα σχεδιαστικό ενδιαφέρον με την χαμογελαστή μάσκα, τους πολλούς αεραγωγούς και τα μεγάλα φωτιστικά σώματα.

Εσωτερικό/ Χώροι

Η αδιάφορη( ..περί ορέξεως!) εξωτερική εμφάνιση ενός MPV όπως είναι αναμενόμενο να εξασφαλίζει απλά ικανοποιητικούς εσωτερικούς χώρους σε ένα αυτοκίνητο που το μήκος του μόλις που φτάνει τα 4 μέτρα, σωστά?

Λάθος! Όταν άνοιξα την πόρτα έτριβα τα μάτια μου βλέποντας τους χώρους που έχουν στην διάθεση τους τόσο οι επιβάτες όσο και αποσκευές τους! Δεν ξέρω πως το έκαναν αλλά με διαστάσεις 3,995 / 1,695 / 1,595μ. οι σχεδιαστές της Subaru(..εντάξει της Toyota) προσφέρουν χώρους για 5 άτομα και για αποσκευές 429(!)λίτρων.

Ο χώρος που έχουν στην διάθεση τους οι πίσω επιβάτες του Subaru Trezia 1.3, τόσο για τα κεφάλια τους όσο και για τα γόνατα είναι κάτι που για να το πιστέψει κανείς πρέπει να το δει από κοντά.

Υπάρχουν κάποια μικρά φάουλ, όπως για παράδειγμα η μικρή γωνία ανοίγματος στις πίσω πόρτες και η έλλειψη ηλεκτρικών παραθύρων πίσω, όμως από την άλλη πλευρά οι πολλοί χώροι για μικροαντικείμενα, οι 7 αερόσακοι, το ESP και η καλή ποιότητα συναρμογής τα υπερκαλύπτουν.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης αλλά στερείται φαντασίας, ενώ τα υλικά στο ταμπλό παρόλο που είναι κατασκευασμένα από σκληρό υλικό, δείχνουν ανθεκτικά στον χρόνο.

Το ίδιο ισχύει και για τα καθίσματα που είναι άνετα που όμως εμφανισιακά αδικούνται από τις χρωματικά μουντές ταπετσαρίες. Η θέση οδήγησης είναι κάπως περίεργη για ψηλούς οδηγούς καθώς το πολύ όμορφο τιμόνι είναι χαμηλά τοποθετημένο κρύβοντας με την στεφάνη τον πινάκα οργάνων.

Αυτό πάντως που σφραγίζει το εσωτερικό είναι το γνωστό μας ηχοσύστημα που θα το βρείτε σε όλα τα πραγματικά Subaru της εποχής(8-) ) και φυσικά η τοποθέτηση του επιλογέα ψηλά στο μέσο του ταμπλό.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό υπάρχει ο πολύ γνώριμος  κινητήρας των 1,33 λίτρων και 99 ίππων που τον συναντάμε στα Yaris και Sirion, ο οποίος χάρη σε ένα «κοντό» 6αρι κιβώτιο ταχυτήτων προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις.

Με την πυκνή διάταξη των ταχυτήτων το Subaru Trezia 1.3 (π.χ. η 2αρα φτάνει τα 80 χλμ/ω) είναι σβέλτο και ζωντανό καθώς ο θορυβώδης τετρακύλινδρος βρίσκεται πάντα σε ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας προσφέροντας την αίσθηση ότι το αυτοκίνητο είναι πιο γρήγορο από ότι η επιτάχυνση 13,3 δευτερολέπτων για τα πρώτα 100χλμ αφήνει να εννοηθεί.

Στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης και της βελτιστοποίησης του κόστους παραγωγής το Subaru Trezia 1.3 δεν εξοπλίζεται με κάποιον εξωτικό boxer κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά οικονομικό(περίπου 7 λίτρα ανά 100 χλμ σε ημι-αστική χρήση).

Εάν εξαιρέσει κανείς την θορυβώδη λειτουργιά του το κινητήριο σύνολο είναι χωρίς συζήτηση σύγχρονο και γραμμικό όμως λείπουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά(θετικά και αρνητικά) που συνθέτουν έναν κινητήρα της Subaru.

Αναρτήσεις

Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι αναρτήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τις κλασικές λύσεις που περιμένει να δει κανείς σε ένα προσθιοκίνητο αυτοκίνητο του ανταγωνισμού. Την κατάσταση έρχονται να σώσουν τα δυνατά φρένα και το τιμόνι που παρέχει πολύ καλή αίσθηση και ακρίβεια σε όλες τις συνθήκες.

Στην Πόλη

Είναι αναμενόμενο ότι η οδική του συμπεριφορά του Subaru Trezia 1.3 δεν είναι σπορ, όμως καταφέρνει να είναι ευχάριστη και ασφαλής. Μέσα στην πόλη η ανάρτηση εμφανίζεται σεταρισμένη λίγο πιο σκληρή από ότι θα ήθελα, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτοκίνητο έχει χώρους για 5 άτομα και τα πράγματα τους, οπότε έτσι θα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει με ασφάλεια στο αυξημένο βάρος που αυτό συνεπάγεται.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ανωμαλίες και οι κραδασμοί από τις κακοτεχνίες της Αθηναϊκής ασφάλτου περνάνε αφιλτράριστοι στο εσωτερικό, ενώ ο πίσω άκαμπτος άξονας παρουσιάζει κάποιες αναπηδήσεις οι οποίες όμως δεν γίνονται ποτέ ιδιαίτερα ενοχλητικές.

Το τιμόνι και τα χειριστήρια είναι μαλακά και άμεσα, ενώ οι μικρές εξωτερικές διαστάσεις σε συνδυασμό με την άψογη ορατότητα κάνουν το Subaru Trezia 1.3 να νοιώθει άνετα μέσα στην πόλη όπου κινείται με ευελιξία παρκάροντας σχεδόν παντού.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο -όσο δεν φυσάει έντονα -το Trezia παραμένει σταθερό και το μόνο που ενοχλεί είναι ο αυξημένος αεροδυναμικός θόρυβος μετά τα 140 χλμ/ω. Εξαιτίας του μεγάλου ύψους του αμαξώματος οι πλευρικοί άνεμοι επηρεάζουν αρκετά το αυτοκίνητό και χρειάζεται αυξημένη προσοχή σε αυτές τις συνθήκες.

Στρίβωντας

Αυτό όμως που μου δημιούργησε την μεγαλύτερη έκπληξη είναι το πόσο ευχάριστη είναι ησυμπεριφορά του Subaru Trezia 1.3 στις σφικτές διαδρομές.

Η σφικτή ανάρτηση σε συνεργασία με το ακριβές τιμόνι και τα πολύ δυνατά φρένα δημιουργούν ένα σύνολο που περιέργως σε προκαλεί να παίξεις μαζί του.

Οι κοντές ταχύτητες κάνουν τον κινητήρα να φαίνεται πιο δυνατός από ότι είναι και το αυτοκίνητο σε παρακινεί να κλείσεις το ESP και να παίξεις μαζί του..

Δεν ξέρω τι μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν βλέπει από έξω ένα πολυμορφικό να πλασάρεται πριν την στροφή, όμως σας διαβεβαιώνω ότι εκείνη την στιγμή η οδηγός του Subaru Trezia 1.3 ξεχνά τι τύπου αυτοκίνητο οδηγά και εκμεταλλεύεται στο έπακρο της δυνατότητες των φρένων και του τιμονιού.

Οι κλίσεις στις στροφές είναι περιέργως περιορισμένες- λόγω κυρίως των μικρών διαδρόμων των αναρτήσεων- και η δύναμη του κινητήρα περνά στον δρόμο χωρίς σπαταλιέται σε άσκοπα σπιναρίσματα.

Στον αντίποδα όμως όταν τα χιλιόμετρα ανεβούν πολύ και οι στροφές γίνονται πολύ πιο γρήγορες και απαιτητικές (140+) οι αδυναμίες της ανάρτησης κάνουν την εμφάνιση τους με ταλαντώσεις κυρίως από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου που δείχνει να δυσανασχετεί υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι φτιαγμένο για αυτή την χρήση.

Συμπέρασμα

Τελικά είναι ξεκάθαρο ότι το αυτό το Subaru Trezia 1.3 δικαιούται να φορά τα σήματα της Subaru, γιατί παρά τον συμβατικό κινητήρα και αναρτήσεις, καταφέρνει με την ιδιόμορφη εμφάνιση, τους τεράστιους χώρους και κυρίως με την συνολική ρύθμιση των αναρτήσεων του να δικαιολογεί την ταυτότητα του.

Σαν μεταχειρισμένο δεν υπάρχει πουθένα από όσο κοίταξα και αν σας αρέσει υπερβολικά θ απρέπει να κοιτάξετε στο πανομοιότυπο δίδυμο που ακούει στο όνομα Toyota Verso S

Συνολικά το Subaru Trezia 1.3 ακόμη και σήμερα είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο-εργαλείο, που καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας προσφέροντας άνετες, ασφαλείς και προπάντων οικονομικές μετακινήσεις με την αξιοπιστία που υπόσχεται το σηματάκι της Subaru.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη χαρακτήρα Subaru στον θορυβώδη κινητήρα
  • · Η έλλειψη φαντασίας στο εξωτερικό και εσωτερικό design και η ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους.

Θα θυμάμαι·

  • Τους απίστευτους χώρους για επιβάτες και αποσκευές
  • ·Τον οικονομικό κινητήρα και την απρόσμενα σπορτίφ οδική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty